НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Калоян Калоянов, ОДМВР-Бургас: С около 50% по-малко грабежи имаме на територията на Черноморското крайбрежие

Калоян Калоянов, ОДМВР-Бургас: С около 50% по-малко грабежи имаме на територията на Черноморското крайбрежие

11 Септември 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Бургас За поредна година разчитахме на командировани служители, освен на наши сили. Това каза директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов по време на брифинг във връзка с резултатите от летния сезон до момента в региона и страната, както и подготовката за лято 2019-а, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Общо за целия сезон, по цялото Черноморско крайбрежие на Бургаска област бяхме подпомогнати от 780 служители“, каза още Калоянов. По думите тази година е заложено повече на профилирани специалисти по различните линии на престъпления, дори и по джебчийските кражби и противозаконното отнемане на моторни превозни средства. Според ст. комисар по линия на грабежите този подход е дал резултат. „Мога да ви кажа, че имаме с около 50% по-малко грабежи на територията на Черноморското крайбрежие“, заяви директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас.
Според него джебчийските кражби са били изключително много редуцирани, включително и тези, които са били извършвани по алеите, използвайки примерно веселото настроение на туристите от страна на престъпния контингент. „Същото е и с противозаконното отнемане на МПС. Ако не ме лъже паметта, в 3 града по Черноморското крайбрежие нямаме крадени автомобили. Разчитахме на помощта на колеги от Румъния, Полша, Чехия. Предварителната оценка, която мога да дам, е, че тяхната помощ е от съществено значение, включително близък и лесен беше контактът с туристи, които търсеха помощ при нас от тези народности“, каза още комисар Калоянов.
По думите му за поредна година работи междуведомствения координационен център, в който основни двигатели са били Областна дирекция на МВР - Бургас и НАП. „Изключително широко съдействие указахме на редица институции, на всяка една, която ни иска такова съдействие. Като цяло мога да кажа, че имаме снижение на престъпността. Само за Община Несебър, в чиято територия е и Слънчев бряг, намалението на престъпленията е с над 30%, в сравнение с миналата година, като имате предвид, че е регистриран всеки един краден телефон, като пример“, допълни Калоянов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: До момента сме наложили над 450 000 глоби, от 1 октомври стартираме прекратяването на 6 договора за концесия или наем на плажове

Министър Николина Ангелкова: До момента сме наложили над 450 000 глоби, от 1 октомври стартираме прекратяването на 6 договора за концесия или наем на плажове

11 Септември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. До момента сме наложили над 450 000 глоби. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг в Бургас, свързан с резултатите от летния сезон до момента в региона и страната, както и подготовката за лято 2019-а, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите ѝ до края на септември се очаква да приключи целият туристически сезон. „Това, което направихме като обобщение, е, че по отношение на нарушенията, те намаляват. Хубавото е, че с всяка година представителите на туристическия бранш стават все по-дисциплинирани“, заяви министър Ангелкова.
Тя добави, че на проведената днес среща в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт са били обсъдени редица въпроси, които трябва да бъдат решени за следващото лято, като например да бъдат уеднаквени терминологиите в Закона за туризма и Закона за устройството на територията.
„Тази година за първи път правихме съвместни проверки с НАП и РЗИ, които доведоха до доста добри резултати“, каза още Николина Ангелкова. По думите ѝ по отношение на морските плажове проверките продължават до края на септември.
„До момента мога да потвърдя, че от 1 октомври ще стартираме прекратяването на 6 договора, които в момента са на 6 плажа за отдаване на концесия или под наем. Сред плажовете с нарушения са „Елените 1“, „Равда“, „Бяла-централен“, „Градина“ (Созопол), „Слънчев бряг – централен“, „Шкорпиловци“ и „Обзор-Юг“, допълни министърът на туризма. Тя добави, че биха могли да бъдат прекратени и договорите на други места, в зависимост от това дали са отстранени установените нарушения по тях.
Тя добави, че промените, които се предвиждат в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, са свързани с допълнителни санкции по отношение на неохраняемите плажове.
„Едно от честите нарушения това лято бе на неохраняеми плажове да се разполагат нерегламентирано търговски обекти и съответно да се извършва незаконна търговска дейност“, допълни още Ангелкова.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще се срещне днес в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт

Министър Николина Ангелкова ще се срещне днес в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт

11 Септември 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе работна среща с представители на туристическия бранш, местната власт и контролните органи в Бургас днес, 11 септември 2018 г. (вторник). Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.
По време на дискусията ще бъдат обсъдени резултатите от летния сезон в региона и страната до момента, както и подготовката за лято 2019-а.
Сред края на дискусията министър Ангелкова ще даде брифинг за медиите около 16.15 часа в заседателната зала на община Бургас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките дипломатически отношения. 20 септември 2018 г.
В Москва отбелязаха 190-та годишнина от установяването на руско-гръцките диплома...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.