НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии заради нарушения през лятото

Министър Николина Ангелкова: Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии заради нарушения през лятото

6 Октомври 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии заради нарушения през лятото. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Когато имаме повтаряеми нарушения две поредни години, може договорът за концесия или наем да бъде прекратен. Най-честите нарушения това лято бяха свързани с липсата на спасители и с ползването на по-голяма площ от одобрената за преместваеми обекти, а някъде липсваха и указателни табели. Но като цяло общият брой на нарушенията намалява в сравнение с миналата година“, каза още Ангелкова.
Тя посочи, че повече българи се ходили в Турция през лятото, отколкото обратното. „Над 200 хил. българи са посетили турската държава през летните месеца, а 180 хил. турци са посетили България. Но Турция ни е един от основните пазари за зимен туризъм, така че нещата се изравняват на годишна база. Подобна е ситуацията и с Гърция“, коментира министърът. Тя обясни, че и тази година Слънчев бряг е българска дестинация номер едно за чуждестранните туристи.
Ангелкова заяви, че се работи по насърчаването и на детския туризъм. „Всяка година изпращането на деца в детските лагери нараства. В момента сме създали работна група, която разработва конкретни изисквания специално за детските лагери, защото в момента те попадат в общата хипотеза‚ места за настаняване“. Искаме допълнително да увеличим интереса към тях“, обясни тя.
Във връзка с ефекта от наемането на чуждестранни работници в туризма, Ангелкова посочи, че той е голям. „Улесняването на правилата за наемането на работници от трети страни увеличи заетостта в сектора. Само за това лято, съгласно данните, които имаме от Агенцията по заетостта, над 7 700 сезонни работници са били заети“, каза още тя и обясни, че това са хора, които работят на празни работни места, на които български граждани не искат.
„Градският туризъм в София тази година има бум. Усилията, които Столична община прилага и по отношение на привличане на ниско тарифни авиокомпании, и по възстановяването на различни паметници на културата дава своето отражение. Почти 15% е ръстът на този тип градски туризъм“, коментира Ангелкова. Тя заяви, че се работи активно и по подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Калоянов, ОДМВР-Бургас: С около 50% по-малко грабежи имаме на територията на Черноморското крайбрежие

Калоян Калоянов, ОДМВР-Бургас: С около 50% по-малко грабежи имаме на територията на Черноморското крайбрежие

11 Септември 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Бургас За поредна година разчитахме на командировани служители, освен на наши сили. Това каза директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов по време на брифинг във връзка с резултатите от летния сезон до момента в региона и страната, както и подготовката за лято 2019-а, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Общо за целия сезон, по цялото Черноморско крайбрежие на Бургаска област бяхме подпомогнати от 780 служители“, каза още Калоянов. По думите тази година е заложено повече на профилирани специалисти по различните линии на престъпления, дори и по джебчийските кражби и противозаконното отнемане на моторни превозни средства. Според ст. комисар по линия на грабежите този подход е дал резултат. „Мога да ви кажа, че имаме с около 50% по-малко грабежи на територията на Черноморското крайбрежие“, заяви директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас.
Според него джебчийските кражби са били изключително много редуцирани, включително и тези, които са били извършвани по алеите, използвайки примерно веселото настроение на туристите от страна на престъпния контингент. „Същото е и с противозаконното отнемане на МПС. Ако не ме лъже паметта, в 3 града по Черноморското крайбрежие нямаме крадени автомобили. Разчитахме на помощта на колеги от Румъния, Полша, Чехия. Предварителната оценка, която мога да дам, е, че тяхната помощ е от съществено значение, включително близък и лесен беше контактът с туристи, които търсеха помощ при нас от тези народности“, каза още комисар Калоянов.
По думите му за поредна година работи междуведомствения координационен център, в който основни двигатели са били Областна дирекция на МВР - Бургас и НАП. „Изключително широко съдействие указахме на редица институции, на всяка една, която ни иска такова съдействие. Като цяло мога да кажа, че имаме снижение на престъпността. Само за Община Несебър, в чиято територия е и Слънчев бряг, намалението на престъпленията е с над 30%, в сравнение с миналата година, като имате предвид, че е регистриран всеки един краден телефон, като пример“, допълни Калоянов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: До момента сме наложили над 450 000 глоби, от 1 октомври стартираме прекратяването на 6 договора за концесия или наем на плажове

Министър Николина Ангелкова: До момента сме наложили над 450 000 глоби, от 1 октомври стартираме прекратяването на 6 договора за концесия или наем на плажове

11 Септември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. До момента сме наложили над 450 000 глоби. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг в Бургас, свързан с резултатите от летния сезон до момента в региона и страната, както и подготовката за лято 2019-а, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите ѝ до края на септември се очаква да приключи целият туристически сезон. „Това, което направихме като обобщение, е, че по отношение на нарушенията, те намаляват. Хубавото е, че с всяка година представителите на туристическия бранш стават все по-дисциплинирани“, заяви министър Ангелкова.
Тя добави, че на проведената днес среща в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт са били обсъдени редица въпроси, които трябва да бъдат решени за следващото лято, като например да бъдат уеднаквени терминологиите в Закона за туризма и Закона за устройството на територията.
„Тази година за първи път правихме съвместни проверки с НАП и РЗИ, които доведоха до доста добри резултати“, каза още Николина Ангелкова. По думите ѝ по отношение на морските плажове проверките продължават до края на септември.
„До момента мога да потвърдя, че от 1 октомври ще стартираме прекратяването на 6 договора, които в момента са на 6 плажа за отдаване на концесия или под наем. Сред плажовете с нарушения са „Елените 1“, „Равда“, „Бяла-централен“, „Градина“ (Созопол), „Слънчев бряг – централен“, „Шкорпиловци“ и „Обзор-Юг“, допълни министърът на туризма. Тя добави, че биха могли да бъдат прекратени и договорите на други места, в зависимост от това дали са отстранени установените нарушения по тях.
Тя добави, че промените, които се предвиждат в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, са свързани с допълнителни санкции по отношение на неохраняемите плажове.
„Едно от честите нарушения това лято бе на неохраняеми плажове да се разполагат нерегламентирано търговски обекти и съответно да се извършва незаконна търговска дейност“, допълни още Ангелкова.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще се срещне днес в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт

Министър Николина Ангелкова ще се срещне днес в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт

11 Септември 2018 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Бургас. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще проведе работна среща с представители на туристическия бранш, местната власт и контролните органи в Бургас днес, 11 септември 2018 г. (вторник). Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.
По време на дискусията ще бъдат обсъдени резултатите от летния сезон в региона и страната до момента, както и подготовката за лято 2019-а.
Сред края на дискусията министър Ангелкова ще даде брифинг за медиите около 16.15 часа в заседателната зала на община Бургас.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.