НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Найден Косев, заместник-кмет на Шумен: Общината е заделила 60 000 лв. за основни ремонти в училищата, които са били належащи и са реализирани през летните месеци

Найден Косев, заместник-кмет на Шумен: Общината е заделила 60 000 лв. за основни ремонти в училищата, които са били належащи и са реализирани през летните месеци

11 Септември 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. Община Шумен е заделила 60 000 лв. за основни ремонти в училищата, които са били належащи и са реализирани през летните месеци. Това съобщи на брифинг Найден Косев, заместник- кмет на Шумен по образование и култура, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. „Договорили сме и сме получили трансфери от Министерството на образованието и науката за ремонти на стойност 265 000 лв., които са разходвани в две училища- СУ„Йоан Екзарх Български“ и ППМГ „Нанчо Попович“ за ремонтни дейности по инфраструктура и за оборудване“, заяви Косев. Той посочи, че от делегираните бюджети учебните заведения са отделили 213 000 лв. за текуща поддръжка на училищните сгради. Косев отбеляза, че във всички училища има видеонаблюдение, разполагат и с жива охрана през светлата част на деня.
В 24-те общински образователни институции има 50 медицински специалисти. „Във всяко училище е организиран медицински кабинет, както е по изискването на съответните нормативни уредби. Там няма някакви проблеми или нерешени въпроси“, заяви Косев. Той посочи, че по отношение на финансирането до края на календарната година както детските градини, така и училищата вървят планово по отношение на трудови разходи и издръжка. „ В рамките сме на бюджета и планираните разходи по тримесечия. Няма сътресения и недостиг на средства. За първа година детските градини през тази календарна година преминаха на делегирани бюджети. Имахме притеснения поради неопитност, поради липса на практика, особено при детски градини в селата, но колегите се справиха, засега вървим планово и нямаме сътресения във финансирането“, каза Косев.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В 17 детски градини в общината са извършени планови ремонти

Шумен: В 17 детски градини в общината са извършени планови ремонти

11 Септември 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Шумен. В 17 детски градини в община Шумен са извършени планови ремонти. Това съобщи на брифинг Найден Косев, заместник-кмет на Шумен по образование и култура, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Дейностите са свързани с ремонт на покривни конструкции, вътрешни инсталации, подови настилки, на санитарни възли, на места и подмяна на дограма и възлизат на около 154 000 лв.
„Плановите ремонти бяха осигурени с 200 000 лв. през бюджета. До края на месец декември продължават някои от тях, но става въпрос за ремонтни дейности, които са извън сградите на детските заведения“, заяви Косев. Той припомни, че в бюджета са отделени средства за капиталови ремонти- в размер на 24 000 лв. за ДГ „Златна рибка“ за смяна на котел и отоплителна инсталация, и 32 000 лв. за ДГ „Чучулига“ в кв. Дивдядово. Очаква се до началото на отоплителния сезон във всички детски градини плановите ремонти да приключат. Към 10 септември в 28-те детски градини на територията на община Шумен има записани 2 863 деца. Около 800 са малчуганите в първа група.
Найден Косев посочи, че през 2014/2015 година в детските градини са били записани 3024 деца, през 2015/2016 година - 2 897, 2016/2017 - 2 876, 2017/2018- 2 872.
Той съобщи също, че 8 427 ученици са записани в училищата в община Шумен, като първокласниците са 749. През учебната 2018/2019 година в общината ще функционират 18 общински общообразователни училища, 1 професионално - Гимназията по селско стопанство, както и 4 центъра за подкрепа за личностно развитие - ОДК, УСШ и двете средношколски училища. Пет от училищата - в селата Градище, Друмево, Царев брод, в кв. Дивдядово и 6 ОУ „Еньо Марковски“- Шумен са средищни. Към 1 септември учениците, по документацията на отделните училища, са 8 427. Те формират 371 паралелки. Към 1 септември 2017 година в община Шумен записаните ученици са били 8 574. „Като цяло през последните три години се наблюдава относително стабилизиране на движението на учениците. Има лек спад, но не е както през 2005 година например – с по 100-130 деца надолу“, коментира Косев. 230 са учениците в средношколските общежития, около 2300 деца ще се занимават със спорт, изкуства, творчество в УСШ и ОДК. Броят на маломерните паралелки се запазва, както и през миналата учебна година- 23. Те се формират от училищата, които са по селата, отбеляза Косев. Една маломерна слята паралелка се очертава в основното училище в село Мадара. Найден Косев посочи, че във всички 11 училища с целодневно обучение е създадена необходимата организация. Осигурен е транспорът до средищните училища. Вчера училищните автобуси са преминали технически прегледи. През тази година до средищните училища на територията на общината ще бъдат превозвани общо 287 ученици.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.