НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Общинският съвет утвърди паралелки и групи в училища и детски градини с деца под определения минимум за учебната 2018/2019 г.

Смолян: Общинският съвет утвърди паралелки и групи в училища и детски градини с деца под определения минимум за учебната 2018/2019 г.

11 Септември 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общински съвет – Смолян утвърди на редовното си заседание паралелки и групи в училища и детски градини с деца под определения минимум за учебната 2018/2019 г., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Те са изчислени на база на постъпили мотивирани искания и докладни записки от директорите на училищата в селата от община Смолян и някои от училищата в града. По всички тях е приложено и положително становище от страна на началника на Регионално управление на образованието – Смолян за формиране на паралелки и групи с деца под определения минимум. 22 ще са паралелките с не по-малко от 10 ученици от първи до дванадесети клас, а тези с по-малко от 10 ученици ще бъдат 12, като в училището в село Арда няма записани ученици в първи клас. В детската градина в село Могилица ще има една група със 7 деца, стана ясно след приемане на докладната записка от Общински съвет – Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: След едночасови дебати, Общинският съвет прие отчета за изпълнение на бюджета на Общината и състоянието на общинския дълг към края на 2017 г.

Смолян: След едночасови дебати, Общинският съвет прие отчета за изпълнение на бюджета на Общината и състоянието на общинския дълг към края на 2017 г.

11 Септември 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Смолян. След едночасови дебати Общински съвет – Смолян прие окончателния план и отчет за изпълнението на бюджета на Общината, за средствата от Европейския съюз и отчет за състоянието на общинския дълг към края на 2017 година, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. „За“ приемането на докладната записка гласуваха 15 общински съветници.
Пред общинските съветници председателят на Бюджетната комисия в местния парламент Стоян Иванов заяви, че в отчета подробно е обяснено с какво се занимава община Смолян. По думите му, основните акценти в отчета са няколко. „Има ръст на събираемоста – 10,3 млн. лв. са събрани от местни приходи плюс 2 млн. лв. изравнителна субсидия. Това е с около 2,2 млн. лв. повече от 2016 г. Дългът от 17, 4 млн. лв. в началото на 2017 г. е 15,4 млн. лв. в края на 2017 г., тоест с 2 млн. лв. е стопен. Планира се през тази година да се стопи с още 2 млн. лв. По отношение обезпечаване на член 130 от Закона за публичните финанси, където има шест показателя – първо плащанията по дълга – през 2017 г. са 1 085 000 лв., в съотношение със събраните местни приходи и изравнителната субсидия трябва да са под 15 % , а те са 9,6 %. Задължение за разходи 1 968 000 лв. за 2017 г. – те отнесени към всички разходи не може да надвишава 15 % , а те са 5,3 % – доста под 15%. Следващият е наличните в края на годината просрочени задължения – 820 000 лв. отнесени към всичко разходи е 2,2 %, доста под 5% колкото е норматива. Бюджетното салдо за годината също е положително“, поясни Иванов. Той отбеляза, че данък сгради и такса битови отпадъци също има много висока събираемост от 65 %. Той припомни, че кметът Мелемов е заварил 84 466 000 лв. задължения, които са 51 млн. лв. към 31 декември 2017 г. По думите на Иванов, дългът продължава да спада и към края на юли на тази година е спаднал около 7 млн. лв. и сега е 4 млн. лв. Иванов обобщи, че всички основни дейности, които общината упражнява са функционирали нормално и бюджетът е осигурил нормално съществуване на общината през 2017 г.
Стефан Сабрутев от опозицията заяви, че въпреки изнесените цифри, общината има длъжници, които е добре да бъдат оповестявани. В отговор на това, зам.-кметът Венера Аръчкова каза, че всеки месец на сайта на община Смолян се публикуват имената на длъжниците. Тя припомни, че от 2015 г. община Смолян една от общините, които е минала на национално отчитане, а от 2017 и 2018 всички общини са в националната база. Тя отбеляза, че за да има висока събираемост на местните данъци и такси се прибягва и до помощта на частни съдебни изпълнители и НАП.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет реши дългогодишният кмет на село Търън Явор Говедаров да бъде отличен със „Значка на Смолян“ по повод 70-годишният му

Смолян: Общинският съвет реши дългогодишният кмет на село Търън Явор Говедаров да бъде отличен със „Значка на Смолян“ по повод 70-годишният му

11 Септември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Смолян. Дългогодишният кмет на село Търън Явор Говедаров ще бъде отличен със „Значка на Смолян“ по повод 70-годишният му юбилей. Това реши Общински съвет – Смолян по време на редовното си заседание, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Всички 24-ма общински съветници гласуваха единодушно за награждаването на Говедаров с отличието. Говедаров притежава богат организационен опит в системата на местното самоуправление и местната администрация. Той печели доверието на своите колегите и жителите на село Търън с отговорното си отношение към решаване проблемите на селото. Доказателство за всеотдайната му работа е постоянното му избиране за кмет на селото Търън от 1986 г. досега, което е своеобразно постижение и в национален мащаб.
Една от най-успешните години за село Търън под ръководството на Явор Говедаров е 2017 г., в която са извършени десетки административни услуги, се посочва в докладната записка. Проведени са значими за местното население социални и културни мероприятия. За преодоляване на последиците от стихийните бедствия са извършени ремонти на тротоари, площадни пространства, водопроводи, канализация и осветление. Изградени са подпорни стени, положен е бетон на уличната мрежа. Подменена е дограмата на читалището и е открита комбинирана спортна площадка в двора на училището. Реализиран е проект по програма ПУДООС. Обновени са пет автобусни спирки. Заради активната дейност на Говедаров и доверието на хората в него, той е предложен за удостояване със „Значка на Смолян“. тя ще се връчи по подходящ повод и ще бъде вписана в Почетната книга на Община Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет удостои със званието „Почетен гражданин на Смолян“ свещеник Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на града

Смолян: Общинският съвет удостои със званието „Почетен гражданин на Смолян“ свещеник Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на града

11 Септември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общински съвет – Смолян удостои редовното си заседание със званието „Почетен гражданин на Смолян“ свещеник Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. За взимането на решение бе сформирана комисия от трима общински съветници. От 24 гласували, 22-ма бяха „за“, като имаше и два празни плика. Отличието се дава по повод 70-годишнината на Михайлов и ще се връчи при подходящ случай и ще бъде вписано в Почетната книга на община Смолян.
Димитър Михайлов е завършил „Богословие“ в Духовна академия „Св. Климент Охридски“. 18 години той е музеен специалист в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. завършва курсове по музейно дело и архивистика. Под ръководството на проф. Димитър Овчаров участва в разкопки на Велики Преслав. През 2006 г. е ръкоположен за свещеник. В продължение на 4 години е главен организатор на строителството на храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. автор е на пет книги. От 12 години и в момента е свещеник в катедралния храм в Смолян, като обслужва и други православни храмове в общината. Свещеник Димитър Михайлов се ползва с доказан и заслужен обществен авторитет. Той е щедър дарител, горещ родолюбец и достолепен духовник. Като кмет на община Смолян от 1991 до 1995 г, Михайлов има значителен принос в развитието на града и общината в първите години на прехода. По време на неговия мандат е запазена политическата толерантност. След продължително прекъсване по негово време със собствени средства на Общината е възстановен съборът на Рожен. По повод 80-годишнината от Освобождението на Родопите през 1992 г. е открит паметника на полковник Владимир Серафимов Балканската война. В тези година са съхранени много културни и образователни институции, проведени са много българо-гръцки срещи и разговори. Подписани са първите договори за побратимяване на Смолян с израелския град Ейлат и гръцкия Ксанти. За болницата в Смолян е осигурен и първият скенер. Заради неговите заслуги, активната му дейност и обществения му авторитет Димитър Михайлов бе предложен за удостояване с почетното звание.
Преди началото на заседанието на Общинския съвет в Сесийната зала на Общината на близките на доц. Христо Гиневски бе връчено званието „Почетен гражданин на Смолян“. Той бе удостоен с признанието си посмъртно, а наградата получиха съпругата и дъщерята на видния местен общественик и историк. Доцент Христо Гиневски загина преди година при автомобилна катастрофа. Пред близките на доцента, общинските съветници и граждани, кметът на Смолян Николай Мелемов заяви: „Това е голяма загуба за Смолян, Христо Гиневски беше достоен човек, с който винаги ще се гордеем“. Съпругата и дъщерята на доц. Гиневски заявиха през сълзи, че ще дарят паричната премия от наградата за възстановяване на първото класно училище към църквата „Св. Никола“ в Устово.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет ще проведе редовното си заседание

Смолян: Общинският съвет ще проведе редовното си заседание

11 Септември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общински съвет – Смолян ще проведе редовното си заседание на 11 септември, от 10.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. В дневния ред са включени 32 докладни записки и един отговор на питане на общински съветници. Сред тях са предложение за удостояване на свещеник Димитър Михайлов Михайлов със званието „Почетен гражданин на Смолян” по повод неговата 70-годишнина, предложение за отличаване на Явор Севдалинов Говедаров със „ Значка на Смолян“ по повод неговата 70-годишнина.
На вниманието на общинските съветници ще бъде предложено приемане на окончателен план и отчет за изпълнението на бюджета и средствата от европейския съюз и отчет за състоянието на общинския дълг към 31 декември 2017 година на Община Смолян. и одобряване на промени в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза на Община Смолян за периода 2019 – 2021 г., на постъпленията от местни приходи и на разходите за местна дейност.
На заседанието на Общински съвет – Смолян ще бъдат утвърдени паралелки и групи с брой на учениците и децата под определения минимум за учебната 2018/2019 година, предвиждат се приемане на Общинска програма за закрила на детето 2018-2020 г. и други важни за жителите на Общината теми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Турски поток. 19 ноември 2018 г.
Турски поток. 19 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.