НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Създадена е организация за нормалното започване на учебната година в града

Шумен: Създадена е организация за нормалното започване на учебната година в града

11 Септември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Шумен. Създадена е организация за нормалното започване на учебната година в Шумен. Това стана ясно по време брифинг с участието на Найден Косев, заместник-кмет по образование и наука, и инж. Боян Тодоров, заместник-кмет по строителство и екология, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Не са приключили ремонтите в ОУ „Хр. Ботев“ в село Друмево, както и в четирите училища, които се обновяват по оперативната програма „Региони в растеж“, но с директорите е уточнен план за нормален учебен процес от 17 септември. В училището в Друмево се е наложил авариен ремонт по подмяна на покрива, а в хода на строителство и други дейности - боядисване, подмяна на ел. инсталация, настилки в класните стаи.
„Направили сме организация с директора на училището, така че учебната година ще започне нормално, в първата седмица ще учат на двусменен режим, а общинската строителна фирма полага усилия ремонтът да завърши в срок“, каза инж. Тодоров. Той посочи, че амбициите на общинското ръководство са ремонтите по програма „Региони в растеж“, на стойност 13 милиона лева, да приключат до края на годината. „Създаваме трудности за учебния процес, но това е голям шанс за Шумен - да се случат толкова много инвестиции в учебната инфраструктура. Трябва да има копромис от всички - и строители, и учители и родители“, заяви инж. Тодоров. В НУ „Илия Блъсков“ и след 15 септември ще се работи по асфалтиране на външните площадки, довършителни дейности по тоалетна и занималня. В Първо ОУ „П. Волов“ учебният процес ще започне на два от етажите. Там има да се правят външни асансьори. В СУ „Васил Левски ще започнат на трите етажа.
„Там са почти готови, в момента се чисти и се внася оборудване. До последния момент преди старта на учебната година там ще бъде напрегнато, ще се довършва физкултурният салон и учителските стаи, но в рамките на октомври трябва да приключат почти всички видове дейности“, каза инж. Тодоров. Предвижда се ремонтът в училище „Трайко Симеонов“ да завърши до края на годината. Готово е източното крило, очаква се в рамките на месец септември да бъде пуснато за учебен процес и южното, като ще продължи работата по останалите две крила. Продължавата работата и по топлоизолацията на фасадата на училищната сграда.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Шумен: В 17 детски градини в общината са извършени планови ремонти

Шумен: В 17 детски градини в общината са извършени планови ремонти

11 Септември 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Шумен. В 17 детски градини в община Шумен са извършени планови ремонти. Това съобщи на брифинг Найден Косев, заместник-кмет на Шумен по образование и култура, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Дейностите са свързани с ремонт на покривни конструкции, вътрешни инсталации, подови настилки, на санитарни възли, на места и подмяна на дограма и възлизат на около 154 000 лв.
„Плановите ремонти бяха осигурени с 200 000 лв. през бюджета. До края на месец декември продължават някои от тях, но става въпрос за ремонтни дейности, които са извън сградите на детските заведения“, заяви Косев. Той припомни, че в бюджета са отделени средства за капиталови ремонти- в размер на 24 000 лв. за ДГ „Златна рибка“ за смяна на котел и отоплителна инсталация, и 32 000 лв. за ДГ „Чучулига“ в кв. Дивдядово. Очаква се до началото на отоплителния сезон във всички детски градини плановите ремонти да приключат. Към 10 септември в 28-те детски градини на територията на община Шумен има записани 2 863 деца. Около 800 са малчуганите в първа група.
Найден Косев посочи, че през 2014/2015 година в детските градини са били записани 3024 деца, през 2015/2016 година - 2 897, 2016/2017 - 2 876, 2017/2018- 2 872.
Той съобщи също, че 8 427 ученици са записани в училищата в община Шумен, като първокласниците са 749. През учебната 2018/2019 година в общината ще функционират 18 общински общообразователни училища, 1 професионално - Гимназията по селско стопанство, както и 4 центъра за подкрепа за личностно развитие - ОДК, УСШ и двете средношколски училища. Пет от училищата - в селата Градище, Друмево, Царев брод, в кв. Дивдядово и 6 ОУ „Еньо Марковски“- Шумен са средищни. Към 1 септември учениците, по документацията на отделните училища, са 8 427. Те формират 371 паралелки. Към 1 септември 2017 година в община Шумен записаните ученици са били 8 574. „Като цяло през последните три години се наблюдава относително стабилизиране на движението на учениците. Има лек спад, но не е както през 2005 година например – с по 100-130 деца надолу“, коментира Косев. 230 са учениците в средношколските общежития, около 2300 деца ще се занимават със спорт, изкуства, творчество в УСШ и ОДК. Броят на маломерните паралелки се запазва, както и през миналата учебна година- 23. Те се формират от училищата, които са по селата, отбеляза Косев. Една маломерна слята паралелка се очертава в основното училище в село Мадара. Найден Косев посочи, че във всички 11 училища с целодневно обучение е създадена необходимата организация. Осигурен е транспорът до средищните училища. Вчера училищните автобуси са преминали технически прегледи. През тази година до средищните училища на територията на общината ще бъдат превозвани общо 287 ученици.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.