НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Димитър Николов: Изграждането на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е най-бързо взетото решение за създаване на ново училище, откакто съм кмет на Бургас

Димитър Николов: Изграждането на Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации е най-бързо взетото решение за създаване на ново училище, откакто съм кмет на Бургас

11 Септември 2018 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес е един изключително важен за нас и за вас ден. Откакто съм кмет, няма друг случай, в който толкова бързо да се вземе решение и да се изгради ново училище, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. Това каза кметът на Бургас Димитър Николов, по време на официалното откриване на на новата и модерна Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас.
„Точно преди 9 месеца бях при министър-председателя и му обясних каква е нашата концепция да създадем едно ново училище на технологиите на бъдещето. Благодаря за подкрепата на гимназията, за своевременното решаване на официалните административни въпроси. Вече сме тук пред вас, пред новия кампус на технологичното училище на България“, каза още Николов. По думите му в училището ще се учат не само деца от Бургас и Бургаския регион, имало записани деца от София, Шумен, Варна, Добрич. Той добави, че се надява да има и от други градове от страната, благодарение на съвременното общежитие, добрите условия за живот. „Чух наскоро, че някой каза, че това училище е накрая на града, аз мога да го перифразирам обратно, това е началото на новото технологично образование на Бургас и на България, за което аз се гордея и много се радвам. Искам специално да благодаря и на всички IT компании, които са наши партньори“, заяви кметът на Бургас. За представи IT партньорите, кметът Димитър Николов използва помощта на двата робота.
„Тук след 5 години ще бъдете изключително добре подготвени. На всички компютърни езици ще пишете кодове, ще се учат облачни технологии, изкуствен интелект, роботика, киберсигурност, блокчейн технологии. Ще се радвам да доживеем първия випуск да завърши. Вие сте първите, които стъпват прага на новото училище, благородно ти завиждам, гордея се с вас и благодаря за това, че избрахте именно нашето училище, където да продължите нашето образование, защото 3 месеца, когато беше кампанията по записване, това училище все още беше виртуално или на документи, защото тук беше една огромна строителна площадка. На добър час“, допълни Николов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитрина Тодорова, директор: Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас има най-доброто оборудване, което може да бъде доставено в момента от цял свят

Димитрина Тодорова, директор: Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас има най-доброто оборудване, което може да бъде доставено в момента от цял свят

11 Септември 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Бургас. Гимназията има най-доброто оборудване, което може да бъде доставено в момента от цял свят. Това каза при официалното откриване на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас директорът Димитрина Тодорова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите ѝ в гимназията има и лаборатория от промишлени роботи, които учениците да се опитват да програмират.
„Ще се опитват да създават малки прототипи на производства, да опознават изкуствения интелект на тези роботи всяка седмица по два учебни часа“, каза още директорът. Тя добави, че лабораторията е най-добрата в света, донесена от Америка.
„Във всяка класна стая отдавна сме забравили белите, черните и интерактивните дъски. Работим с екрани с тъчскрийн, на който има две операционни среди“, добави Тодорова. По думите ѝ приемът на учениците е по плана на Министерството на образованието – децата имат право да кандидатстват след 7 клас с балообразуващи оценки по математика, физика и български език.
„Два хуманоидни робота ще очакват учениците, за да им кажат „Заповядайте деца, да учите при нас!“, посочи още директорът.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Министър Красимир Вълчев ще участва в откриването на новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

Бургас: Министър Красимир Вълчев ще участва в откриването на новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

11 Септември 2018 | 08:24 | Агенция "Фокус"
Бургас. Днес, 11 септември 2018 г., в 13.30 ч. министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще участва в откриването на новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на МОН. Поканен да присъства е и премиерът Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: На официална церемония ще бъде открита новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

Бургас: На официална церемония ще бъде открита новата Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации

11 Септември 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Бургас. Официалната церемония за откриване на новата и модерна Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас ще се състои от 13.30 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. 108-те ученици вече провеждат своите първи учебни занятия във високотехнологичния кампус в жк. „Меден рудник“, изграден по западен образец - с отделни сгради, просторен двор, извън шума и трафика на големия град.
Създаването на специализирано учебно заведение по програмиране и иновации е по идея на кмета Димитър Николов, в отговор на необходимостта от ново професионално образование в последните години, ориентирано към потребностите на бизнеса и все по-засилващия се глад за специалисти в най-перспективните професии на бъдещето - роботика и изкуствен интелект.
Няколко месеца по-късно четирите сгради вече са напълно обновени и модернизирани, съобразно изискванията на IT гимназията, с поставени топлоизолация и хидроизолация на стените и покривите, нова дограма, енергоефективно осветление, нови отоплителни и електрически инсталации. Вътрешните помещения са ремонтирани, обзаведени и оборудвани с най-модерна техника - компютри, 3D принтер, мултимедийни екрани и интерактивни дъски, система за видеоконферентни връзки, роботизирани системи и др.
Старата столова се превърна в съвременен училищен ресторант, общежитието - в модерни стаи за настаняване на учениците, които не са от Бургас. Гимназията разполага още с нов физкултурен салон, нови кабинети и компютърни зали в училищния корпус, учебна фирма с лекционна зала, помещения за самоподготовка и високотехнологична лаборатория по роботика. Просторният двор вече ще предлага на учениците богати възможности за спорт със своите нови игрища по волейбол, баскетбол, футбол и фитнес площадка. Нови алеи, зеленина и беседки ще предразполагат гимназистите към занятия на открито и отдих в свободното време. За сигурността на модерния кампус ще се грижи 24-часова охрана и видеонаблюдение в сградите и на двора.
Училището стартира обучението през новата учебна година с две специалности - "Програмно осигуряване" и "Приложно програмиране". В първата ще се изучават роботика, изкуствен интелект и компютърните езици - C#, Java и Python. Втората специалност е свързана със софтуерно инженерство и разработване на приложения и програми за различни компютърни устройства чрез C#, Java и Java Script.
Учениците ще ползват най-съвременно дигитализирано учебно съдържание, разработено от най-добрите технологични компании в света - Microsoft и Google, съчетано с безопасна виртуална среда за обучение на всеки ученик с индивидуален достъп до него. Освен компютърни науки, в IT кампуса ще се изучава задълбочено и английски език.
Гимназията по програмиране в Бургас е сред първите учебни заведения, които внедряват в обучителния процес на своите ученици собствен хуманоиден робот. Целта е хуманоидът да се обучава заедно с учениците на високотехнологичното училище и да развива своите функционалности благодарение на тях. За удобство на децата и спокойствие на родителите им ще бъдат пуснати три различни автобусни маршрути, максимално съобразени с местоживеенето на гимназистите, оставяйки ги директно до двора на учебното заведение преди първия учебен час, който ще започва по-късно от другите училища - в 08.30 часа.
Това превръща технологичната гимназия в единствената в региона, която ще предоставя уникалната възможност за обучение в най-бързо развиващата се професия в света, съчетана с професионална езикова подготовка и получаване на международен сертификат.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.