НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Разработва се обща концепция за облагородяване на междублоковите пространства в квартал „Колю Фичето“

Велико Търново: Разработва се обща концепция за облагородяване на междублоковите пространства в квартал „Колю Фичето“

30 Август 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Община Велико Търново разработва цялостна концепция за облагородяването на междублоковите пространства във великотърновския квартал „Колю Фичето“. Това заяви кметът Даниел Панов по време на днешното заседание на Общинския съвет, съобщиха от пресцентъра на Общината. Той посочи, че планирането обхваща районите около улиците „Симеон Велики“, „Мария Габровска“, „Оборище“, „Полтава“ и др.
„Подходите към блоковете и вертикалната планировка са изпълнени преди близо четири десетилетия и то частично. Работим по изготвянето на общо решение за благоустройствени дейности в квартала, за прилагане на конкретни мерки и за поетапно подобряване на състоянието на междублоковите пространства“, аргументира се Даниел Панов.
Като част от общата концепция е възложен и в най-скоро време предстои да започне благоустрояване на подхода към блока, намиращ се ул. „Полтава“ №7. Частични ремонти бяха извършени в междублокови пространства към ул. „Арх. Георги Козаров“, ул. „Краков“, ул. „Ален мак“, преасфалтирана бе и пешеходната алея, свързваща улиците „Арх. Г. Козаров“ и ул. „Мария Габровска“/край Средно училище „Емилиян Станев“/.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общинският съвет даде съгласие за продажба на земята под Стамболовия хан

Велико Търново: Общинският съвет даде съгласие за продажба на земята под Стамболовия хан

30 Август 2018 | 17:46 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Общински съвет – Велико Търново даде съгласие за продажба на земята под Стамболовия хан. Предложение за това бе приета по време на днешната сесия на общинските съветници, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Гласуването на тази точка в дневния ред нпремина при бурни дебати, продължили около часа. Инвестиционното намерение за терена е на строителния предприемач Хилендар Тодоров и касае изкупуването на 459 кв.м общински терен, върху който се намира Стамболовия хан. От групата на БСП се обявиха против продажбата на емблематичната за града сграда. Те предложиха точката да се отложи, да се потърсят всички 14 собственика на имота, за да се проведат разговори с тях с цел Общината да придобие собствеността върху цялата сграда. Петко Тюфекчиев от БСП припомни, че преди години по същия начин е продадена друга емблематична за града сграда – тази на Окръжния съвет, за 1,2 млн. лева. Продажбата обаче е била осъществена чрез конкурс, чиято цел е била да се гарантира запазването й. Той попита какво е инвестиционното намерение на бизнесмена за Стамболовия хан. Мирослав Трифонов от „Реформаторски блок“ също предложи точката да бъде отложена, тъй като се касае за имот с висока историческа стойност. Кметът на Общината инж. Даниел Панов подчерта, че не става въпрос за продажбата на самата сграда, тъй като Общината не е собственик, а за продажба на терена. Той обясни, че собственик на хана вече е инвеститорът, който е издирил всички 14 собственика и е откупил техните дялове. Така той се е придобил право на строеж. „Вие, в качеството си на общински съветници, не сте давали разрешение Общината да издирва собственици и да купува Стамболовия хан. Освен това и нямаме средствата за това. Постъпило е инвестиционното предложение и аз съм длъжен да го внеса в Общинския съвет”, посочи кметът.
Общинските съветници отхвърлиха отлагането на гласуването на точката. Те подкрепиха предложението за продажбата на земята на Хилендар Тодоров за 199 000 лв. без ДДС. Точката бе гласувана с 20 гласа „за“, 5 „против“ и „въздържал се“.
Стамболовият хан е обявен за паметник на културата през 1973 година. Той част от над 70 хана, които са функционирали в Търново в периода от Възраждането до Освобождението. Строен е през 40-те години на 19 век от Колю Фичето. По-късно става собственост на семейството на Стефан Стамболов. Сградата е масивна, триетажна. На първия етаж е имало дюкяни. Имотът е разполагал с вътрешен двор. През 70-та години сградата е опожарена и остават само основите. През 1972 година е актувана като държавна собственост, а през 2001 година собствеността е прехвърлена на Общината.

Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общината подготвя нова реставрация на крепостта Трапезица

Велико Търново: Общината подготвя нова реставрация на крепостта Трапезица

30 Август 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Община Велико Търново подготвя проект за нова реставрация на крепостта Трапезица, с която да бъде надградено възстановяването на емблематичната за българската история забележителност. Това обяви кметът на Старата столица Даниел Панов по време на днешното заседание на Великотърновски общински съвет, съобщиха от пресцентъра на Общината. Той посочи, че ще се работи по реставрацията на още участъци от крепостната стена и зидовете, както и на още средновековни църкви, строени по време на столичния период на Търновград.
„Тези мерки ще направят Трапезица още по-атрактивна за посетителите. Вече проучваме възможностите за финансиране по механизмите за туристически обекти, атракции и анимации по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020“, обясни Даниел Панов.
Регионалният исторически музей и Общинската агенция по туризъм разработват нови решения за маркетинг на Трапезица. Обсъжда се и възможността за включването на крепостта в новия аудиовизуален спектакъл на Царевец, по чиято идейна концепция и музикално оформление се работи. Работи се и за създаването на нови маршрути за туристите, обединяващи двете крепости и църквите в квартал „Асенов“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Общинският съвет даде съгласието си за прехвърляне на собствеността на 11 язовира на държавата

Велико Търново: Общинският съвет даде съгласието си за прехвърляне на собствеността на 11 язовира на държавата

30 Август 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Общински съвет – Велико Търново даде по време на днешното си заседание съгласието си за прехвърляне на държавата на стопанисването на 11 язовира на територията на общината, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Държавата вече ще отговаря за изправността на язовира „Ябила” в Балван, три язовира в Емен, водоема в Къпиново, този в Килифарево, в м. „Беглишки хармани“, язовира в Леденик, микроязовир „Вятъра” в Присово, микроязовира в Пчелище и водоем в Ялово.
Зам.-кметът проф. Георги Камарашев посочи, че поддръжката на язовирите е един голям разход за общината. Той допълни, че е установен доста голям проблем с язовира в Килифарево. Очаква се ремонтът на съоръжението да струва приблизително около 300 000 лева. „Годишният наем е около 2200 лева. Тоест ние трябва да го даваме под наем около 100 години, за да компенсираме средствата, които ще бъдат заделени от общинския бюджет“, посочи Камарашев. Той допълни, че за да бъдат изведени от аварийно състояние тези 11 язовира, ще са необходими не по-малко от 10 млн. лева. Водоемът в село Леденик е в критично състояние, като само за него ще са нужни около 2-3 млн. лева. За почистване на дерета, стени и контрол на всеки един язовир ще трябва да се заделят по 5000 лева. Проф. Камарашев посочи, че с промяната в Закона за водите е създадено държавно предприятие, което ще отговаря за водоемите. Експертите ще направят обследване на тяхното състояние и ако бъде установена нередност, а те не са прехвърлени на държавата, общините ще трябва да заплащат за техните ремонти.
„Фокус“ припомня, че промените в Закона за водите предвиждат разкриването на търговско дружество, което да работи по реконструкцията и модернизацията на язовирите в страната. Дружеството вече е захранено от държавата с бюджет от 500 млн. лева. То ще работи по списък, който вече е изготвен и предаден. В него са включени общо 858 язовири в страната, от които 414 се нуждаят от спешни ремонти. Според Закона общините, които биха искали да прехвърлят стопанисването на държавата, трябва да подадат заявления до Министерство на икономиката до 7 октомври.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Крепостта Трапезица не работи на загуба

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Крепостта Трапезица не работи на загуба

30 Август 2018 | 15:23 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Крепостта Трапезица не работи на загуба. Това каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по време на заседанието на Общинския съвет, в отговор на питане, отправено от общинския съветник от групата на БСП Валерия Дончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Според информацията, която тя предостави от фуникуляра на хълма са спечелени 20 000 лева, а разходите възлизат на 138 000 лева. По думите отчетите за туристическия поток на Регионалния исторически музей показват, че и интересът към крепостта е занижен.Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов опроверга информацията, че съоръжението работи на загуда, тъй като приходите от него са около 20 000 лева, но и разходите са приблизително толкова. Въпросните 138 000 лева са разходите са издръжка на персонала, заплати, осигуровка и охрана. 9 от общо 17 са служителите, отговарящи за зъбатата железница на хълма Трапезица. Всички те са назначени на щатни места, субсидирани от държавата. По думите му, за да се увеличи посетителският интерес към крепостта, обектът трябва да се популяризира и да продължава да се облагородява. Предвижда се да бъде отворен и южния подход към крепостта от страна на каменния мост към църквата „Св. 40 мъченици“. Инж. Панов посочи, че предстои отварянето на програмата за туристическата инфраструктура и анимации в областта на туризма, от където ще се търсят средства за изграждане на подход, който да е разположен успоредно на фуникуляра, за довъшрването на реставрацията на югозападната крепостна стена и за реставрация на няколко средновекони църкви на крепостта. По думите на кмета може да се помисли и за разширяване на спектакъла „Звук и светлина“, който да обхваща освен крепостта Царевец, също така и Трапезица. Според него така обектът ще стане по-разпознаваем и п0о-посещаван. Той го сравни с крепостта Царевец, където туристопотокът през 2003 година е бил 120 000, а през 2017 година е посетен от над 350 000 души. „Това е свързано с рекламата, маркетинга и мениджмънта на самия обект. Крепостта Трапезица не може да набере толкова посетители за две години. Но мисля, че с течение на времето, с красивите средновековни църкви, които се реставрираха, и с откритите находки, които са експонирани в музея на крепостта, Трапезица ще придобива все по-голяма популярност“, посочи Панов. Той допълни, че трябва да се търсят възможности за финансиране и на археологически проучвания на третата крепост във Велико Търново – Момина крепост, където от 60 години нищо не е правено. „Фокус“ припомня, че възстановената крепост Трапезица във Велико Търново бе открита на 22 септември 2016 година от министър-председателя Бойко Борисов и съпругата на президента на Азербайджан Мехрибан Алиева. Инвестицията за социализацията на обект, в размер на 2,5 млн. лв., бе предоставена от фондация „Гейдар Алиев“, начело на която е Мехрибан Алиева. Бяха реставрирани близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригиналните стенописи от XIII-XIV век. Направена бе близо километър централна туристическа алея, което свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула и църквите. В подножието на Трапезица бе изцяло ремонтирана улицата, която води до долната станция на фуникуляра, създаден бе и паркинг. Изграденият релсов път от 135 м и две станции бе направен по проект за 4,2 млн. лв. на Министерството на културата от Европейския фонд за регионално развитие. С европейските средства бе построена и подпорна стена под северозападната страна на хълма. Монтирано бе и художествено осветление. През май 2015 година правителството предостави управлението на архитектурно-музейния резерват „Трапезица“ на община Велико Търново за срок от 10 години. Това даде възможност на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново.
Даниел Панов съобщи още по време на сесията, че е изготвен е идеен проект за изграждането на плувен басейн с олимпийски размери във Велико Търново. Той посочи, че общинската администрация е провела проучване относно налични свободни терени, като на тази етап единственото възможно място за изграждане на подобно съоръжение е бившето Сержантското училище.Необходимият терен за изграждане на 50-метров плувен басейн трябва да е с площ от 1,5 до 3 дка, а за нормалното функциониране на съоръжението ще са необходими от 3 до 6 дка, в това число влизат прилежащи площи и паркоместа. При необходимост от трибуни и представителни части тази площ нараства с още 1000 кв. метра. „Изискванията за терени при сгради с такава площ са проблемни за Велико Търново поради наклона и голямата нивелация, изискваща изграждането на големи подпорни стени, дренажи и други системи“, посочи инж. Панов. Той допълни, че според първоначалните разчети стойността само на самото съоръжение, с квадратура около 3000 кв. метра, възлиза на около 4 млн. лева. При вариант с трибуни и представители части, с квадратура от 5000 кв. метра, стойността е 6,5 млн. лева. За изграждането на басейн с олимпийски размери Община Велико Търново ще се търси различни възможности за финансиране.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.