НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:34


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Създадена е организация за нормалното започване на учебната година в града

Шумен: Създадена е организация за нормалното започване на учебната година в града

11 Септември 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Шумен. Създадена е организация за нормалното започване на учебната година в Шумен. Това стана ясно по време брифинг с участието на Найден Косев, заместник-кмет по образование и наука, и инж. Боян Тодоров, заместник-кмет по строителство и екология, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Не са приключили ремонтите в ОУ „Хр. Ботев“ в село Друмево, както и в четирите училища, които се обновяват по оперативната програма „Региони в растеж“, но с директорите е уточнен план за нормален учебен процес от 17 септември. В училището в Друмево се е наложил авариен ремонт по подмяна на покрива, а в хода на строителство и други дейности - боядисване, подмяна на ел. инсталация, настилки в класните стаи.
„Направили сме организация с директора на училището, така че учебната година ще започне нормално, в първата седмица ще учат на двусменен режим, а общинската строителна фирма полага усилия ремонтът да завърши в срок“, каза инж. Тодоров. Той посочи, че амбициите на общинското ръководство са ремонтите по програма „Региони в растеж“, на стойност 13 милиона лева, да приключат до края на годината. „Създаваме трудности за учебния процес, но това е голям шанс за Шумен - да се случат толкова много инвестиции в учебната инфраструктура. Трябва да има копромис от всички - и строители, и учители и родители“, заяви инж. Тодоров. В НУ „Илия Блъсков“ и след 15 септември ще се работи по асфалтиране на външните площадки, довършителни дейности по тоалетна и занималня. В Първо ОУ „П. Волов“ учебният процес ще започне на два от етажите. Там има да се правят външни асансьори. В СУ „Васил Левски ще започнат на трите етажа.
„Там са почти готови, в момента се чисти и се внася оборудване. До последния момент преди старта на учебната година там ще бъде напрегнато, ще се довършва физкултурният салон и учителските стаи, но в рамките на октомври трябва да приключат почти всички видове дейности“, каза инж. Тодоров. Предвижда се ремонтът в училище „Трайко Симеонов“ да завърши до края на годината. Готово е източното крило, очаква се в рамките на месец септември да бъде пуснато за учебен процес и южното, като ще продължи работата по останалите две крила. Продължавата работата и по топлоизолацията на фасадата на училищната сграда.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Найден Косев, заместник-кмет на Шумен: Общината е заделила 60 000 лв. за основни ремонти в училищата, които са били належащи и са реализирани през летните месеци

Найден Косев, заместник-кмет на Шумен: Общината е заделила 60 000 лв. за основни ремонти в училищата, които са били належащи и са реализирани през летните месеци

11 Септември 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Шумен. Община Шумен е заделила 60 000 лв. за основни ремонти в училищата, които са били належащи и са реализирани през летните месеци. Това съобщи на брифинг Найден Косев, заместник- кмет на Шумен по образование и култура, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. „Договорили сме и сме получили трансфери от Министерството на образованието и науката за ремонти на стойност 265 000 лв., които са разходвани в две училища- СУ„Йоан Екзарх Български“ и ППМГ „Нанчо Попович“ за ремонтни дейности по инфраструктура и за оборудване“, заяви Косев. Той посочи, че от делегираните бюджети учебните заведения са отделили 213 000 лв. за текуща поддръжка на училищните сгради. Косев отбеляза, че във всички училища има видеонаблюдение, разполагат и с жива охрана през светлата част на деня.
В 24-те общински образователни институции има 50 медицински специалисти. „Във всяко училище е организиран медицински кабинет, както е по изискването на съответните нормативни уредби. Там няма някакви проблеми или нерешени въпроси“, заяви Косев. Той посочи, че по отношение на финансирането до края на календарната година както детските градини, така и училищата вървят планово по отношение на трудови разходи и издръжка. „ В рамките сме на бюджета и планираните разходи по тримесечия. Няма сътресения и недостиг на средства. За първа година детските градини през тази календарна година преминаха на делегирани бюджети. Имахме притеснения поради неопитност, поради липса на практика, особено при детски градини в селата, но колегите се справиха, засега вървим планово и нямаме сътресения във финансирането“, каза Косев.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.