НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Генчо Начев: Здравната реформа е опит да се направи нещо реално

Проф. Генчо Начев: Здравната реформа е опит да се направи нещо реално

8 Октомври 2018 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Здравната реформа е опит да се направи нещо реално. Това каза директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев в предаването „Тази сутрин“ по бТВ за здравната реформа. „Не трябва да се мисли как да се спасят болниците, а за пациента. Няма държава с толкова много лечебни заведения на глава от населението”, коментира той.
„Трябва да се отдаде заслуженото на екипа на Министерство на здравеопазването“, допълни проф. Начев. По думите му една от стъпките трябва да е реално остойностяване на медицинските услуги. Цените, по които се плаща в момента на лечебните заведения, са от 2002 г., откогато и заплати, и цените на консумативи, ток, вода, и парно са се увеличили доста, напомни професорът. Нужен е обаче и рейтинг на болниците, смята професорът.
Относно разкритията за злоупотреби с лекарства за онкоболни Начев коментира, че съществуват схеми за източване на Здравната каса. „Едните са изписаните лекарства, от които пациентът няма нужда. Другият случай - не се дават на пациента, което е по-страшно, защото директно застрашават здравето и живота му. Мисля, че въобще лекарствената политика е сбъркана. Няма такава страна, в която парите, които са за лекарства, да са равни почти на парите, които се отделят за болнична помощ, както няма и толкова малко пари да се отделят и за доболнична помощ“, заяви проф. Начев. По думите му всяко ново лекарство се казва, че панацея. „Спекулира се с нещастието на хората“, коментира още директорът на УМБАЛ „Св. Екатерина“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: Предложенията за здравноосигурителен модел, които министър Кирил Ананиев представи, са стратегия за попълване на финансов дефицит

Доц. Георги Йорданов, БСП: Предложенията за здравноосигурителен модел, които министър Кирил Ананиев представи, са стратегия за попълване на финансов дефицит

4 Октомври 2018 | 10:22 | Агенция "Фокус"
София. Предложенията за здравноосигурителен модел, които министър Кирил Ананиев представи, са стратегия за попълване на финансов дефицит. Това е причината за готвения от БСП трети вот на недоверие. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ доц. Георги Йорданов, народен представител от парламентарната група на „БСП за България“ и заместник-председател на Комисията по здравеопазване. Той добави, че има потребности от болнично лечение, но няма хора, които могат да си позволят при тези условия, които предлага здравния министър Ананиев, да влязат в болница. „На първо място ние считаме, че здравната вноска не трябва да бъде увеличена. Тези 8% от здравната вноска, които се внасят в здравната система и които представляват 3,8 милиарда лева в системата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и 1 милиард лева в системата на Министерство на здравеопазването, заедно с доплащанията, които полу-регламентирано се осъществяват в повечето болнични заведения у нас, са напълно достатъчни за едно нормално за състоянието на страната ни финансиране на системата на здравеопазване. Ние искаме търговският статут на лечебните заведения да бъде премахнат, а вместо това те да бъдат регистрирани със статут, подобен на този на т.нар. отраслови болници“, обясни доц. Георги Йорданов. Той каза още, че реформата се очаква да бъде подкрепена и от други политически формации. По повод позицията на ДПС доц. Йорданов коментира, че електоралната подкрепа на партията засяга слабо заселените райони на страната, които са заплашени да останат без болнично лечение. Той посъветва от ДПС сериозно да се замислят върху предлаганите промени в здравеопазването.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Нямаме драматични проблеми в системата на здравеопазването, които да налагат вот на недоверие

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Нямаме драматични проблеми в системата на здравеопазването, които да налагат вот на недоверие

3 Октомври 2018 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Търсим решения за финансово стабилизиране на здравната система, а това ще доведе и до по-качествена медицинска грижа. Това каза пред журналисти председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова за готвения вот на недоверие на тема "Здравеопазване" и за реформата в здравната система, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Смятам, че виждаме системна реакция и действия за дестабилизиране на обществото. Нещо, което според мен е в абсолютен асинхрон с действителното икономическо състояние на държавата. Икономиката е стабилна, държавата се развива добре. Това дава гаранция, че социалните сектори ще бъдат стабилни“, допълни председателят на Здравна комисия. Д-р Дариткова заяви, че управляващите търсят решения за финансово стабилизиране на здравната система, а това ще доведе и до по-качествена медицинска грижа. „Ние не сме избрали още модел, който да се реализира. Не бива да се плашат българските граждани, че ще им се налага задължително да плащат повече пари. Ние просто анализираме фактите, че българското здравеопазване в този му вид не може да си позволи да се развива така, че да може да навлизат нови терапии, нови технологии на лечение в рамките на този осигурителен модел. Факт е, че на хората им се налага да плащат повече“, заяви още д-р Дариткова.
По отношение на вота на недоверие, д-р Дариткова каза: „Надявам се, че ще има разум в пленарна зала. Смятам, че повечето от народните представители от другите политически сили, а не тези, които участват пряко в управлението, ще подкрепят Министерство на здравеопазването и министъра в намерението му да реализира реформа“. Тя изрази очаквания, че вотът на недоверие няма да успее.
„Имаме спокойно изпълнение на бюджета тази година. Преразход имаме единствено в бюджета в сектора за онкомедикаменти. Имаме над 50 млн. очаквано преизпълнение на приходите от здравни вноски, съобщено от НАП. Финансовата стабилност на системата е гарантирана. Имаме достатъчно на брой лечебни заведения, болниците са стабилизирани финансово. Дори тези, които бяха в изключително тежко състояние“, заяви още д-р Дариткова.
Във връзка с мнението на лидера на "Атака" Волен Сидеров, че избраният здравен модел не е типичен за Европа, д-р Дариткова заяви, че солидарното здравно осигуряване ще остане при всички случаи.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: За първи път в парламентарната история имаме вот на недоверие за намерения

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: За първи път в парламентарната история имаме вот на недоверие за намерения

3 Октомври 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. За първи път в парламентарната история имаме вот на недоверие за намерения. Това каза пред журналисти председателят на Здравна комисия и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова за подготвяния вот на недоверие на тема "Здравеопазване", предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дариткова поясни, че тези намерения са резултат от решение на Народното събрание, защото то e задължило министърът на здравеопазването със свое решение да предложи концепция за усъвършенстване на здравноосигурителния модел. "Министърът изпълни решението на Народното събрание. Тази концепция е налична в Комисията по здравеопазване и всеки може да се запознае с нея“, каза д-р Дариткова. По думите й дебатът по реформата е важен и трябва да се състои.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров:  Позицията на "Атака" не се покрива напълно с виждането на ГЕРБ за здравната система

Волен Сидеров: Позицията на "Атака" не се покрива напълно с виждането на ГЕРБ за здравната система

3 Октомври 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на "Атака" не се покрива напълно с виждането на ГЕРБ за здравната система. Това каза лидерът на "Атака" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров пред журналисти за здравната реформа и по темата за вот на недоверие на БСП, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите му ГЕРБ са с либерално-пазарни виждания, а "Атака" - за по-силна регулация от страна на държавата. „Ако това е виждането на Нинова, тя трябва да излезе и да го каже. БСП имаше „заслуга“ тази система да работи днес“, заяви Сидеров и посочи, че досега БСП не са я отричали. „Не знам с какво точно ще критикуват здравеопазването“, допълни още Сидеров. По отношение на здравната реформа Волен Сидеров коментира, че трябва да гоним европейските модели. „България тръгна в грешна посока по време на Костовото правителство. Тогава бяха превърнати болниците в търговски дружества. Знаете, че аз съм против това. Тук съм готов да говоря с ГЕРБ за някаква радикална промяна“, заяви Сидеров. По думите му здравната услуга не е печалба.

Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": С вота на недоверие Корнелия Нинова убива с един куршум два заека – хем прави жест към вътрешната си опозиция и демонстрира активност в парламента

Волен Сидеров, "Атака": С вота на недоверие Корнелия Нинова убива с един куршум два заека – хем прави жест към вътрешната си опозиция и демонстрира активност в парламента

3 Октомври 2018 | 11:01 | Агенция "Фокус"
София. С вота на недоверие Корнелия Нинова убива с един куршум два заека – хем прави жест към вътрешната си опозиция и демонстрира активност в парламента. Това каза лидерът на "Атака" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров пред журналисти по повод вота на недоверие на тема "Здравеопазване", който готви опозицията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Разбрах, че вотът на недоверие е бил предложен от Михаил Миков по време на съботен Пленум на БСП. Фактически Нинова е направила жест към групата на вътрешните си опоненти. Знаем, че Миков и Атанас Мерджанов се явяват опозиция на Нинова вътре в партията“, каза Сидеров. Според него трябва да има здрава опозиция, за да държи управляващите.
Сидеров коментира, че темата на вота не е подходящо подбрана. „Точно сега започват да се обмислят реформи, които да облекчат плащането на хората, да няма плащане под масата, да няма финансово натоварване за българина. Да атакуваш здравеопазването в момент, в който започват реални промени към добро, го виждам само и единствено като оправяне на вътрешнопартийните отношения“, заяви Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АФИС: 65% не одобряват идеята за въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане в частна компания

АФИС: 65% не одобряват идеята за въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане в частна компания

2 Октомври 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
София. 65% не одобряват идеята за въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане в частна компания. Това показват данните от национално представително проучване на общественото мнение от Агенция АФИС
В средата на септември министърът на здравеопазването Ананиев изнесе на публично обсъждане няколко идеи за промяна на финансирането на здравното дело в България. Данните показват, че още в началния си вид предложенията крачат в ауфтакт с ритъма на общественото мнение. На въпроса, „Как, според вас, трябва да се подобри финансовото състояние на здравеопазването?“:
• Едва 17% одобряват идеята за „Въвеждане на задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска от 12 лв.“, а четири пъти повече – 65% не я одобряват;
• Само 29% одобряват друго предложение: „Лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане“, докато 47% не го одобряват. Близо всеки четвърти няма мнение;
• 32% клонят в полза на предложението „Замяна на Здравната каса с няколко частни Здравни каси, които се конкурират“, а повече – 38% не го одобряват.
През годините, едно от обичайните обяснения за отрицателното мнение относно „реформените“ идеи на управляващите е, че „манталитетът на българина“ по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност. Данните обаче показват, че като цяло, населението не само знае, против какво е, но и за какво е.
• „Засилване на контрола върху държавните болници“ – 83% „за“, а на обратното мнение са само 6%;
• „Премахване на възможностите за спекулативно оскъпяване на лекарствата“ – 80% „за“ и само 7% „против“;
• „Държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества“ – 64% „за“ , 11% „против“;
• „Най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема половината“ – 69% „за“, 11% „против“;
• „Прекратяване на договорите на Здравната каса с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион“ – 54% „за“, 18% „против“. Това се отнася до предвидения преди 18 години, но необяснимо липсващ елемент в здравеопазването „Здравна карта“ на потребностите от медици и институции по региони. Именно заради липсата й НЗОК е принудена да пренасочва ресурса към големите градове и да затваря т. нар „малки болници“;
• „Преминаване към пряка бюджетна издръжка на здравеопазването – без Здравна каса, по подобие на националната здравна служба във Великобритания, Испания и Швеция“ – 51% „за“, 13% „против“;
• „Запазване на сегашния вариант и затягане на финансовата дисциплина“ – 50% „за“, 27% „против“.
Налице е значително одобрение към алтернативни методи за оздравяване на финансите в здравната система с равнодействащ вектор „повече държавност и отговорност“. Докато предложението за нови реформи е в обратна посока – въвежда още повече комерсиализация на здравеопазването. Негативната оценка към идеите на министъра и позитивната – към алтернативите, се споделя и от привържениците на ГЕРБ.
Наблюдаваме политологическа загадка: управниците сами вбиват клин между гласоподавателите, на които ще разчитат, и себе си.
Общоизвестно е, че населението плаща все повече и от джоба си, и чрез данъците за здравеопазване. В свой доклад от 2015 г. Световната банка, която беше идеолог на сегашната институционална система, (въведена през 2000 г.), призна, че в хода на нейното прилагане България е станала уникална сред индустриализираните общества с това, че осигурените пряко плащат половината от разходите за здравеопазване (чрез доплащания, такси, натурално самообслужване в болниците, цени в частните заведения, цената на лекарствата и т.н.). В почти всички европейски държави този дял е под 20%. Това значи, че у нас, в случай на болест, пациентът поема половината от цялостния финансов риск, въпреки, че си е плащал осигурителна вноска. Също така, че постоянно растящият дял от БВП, заделян за медицина, не е придружен от подобрение на основни здравни показатели. Зад тези констатации стои личен опит на онези хора, които са боледували. Което напълно обяснява преобладаващото мнение, че медицината и фармацията би трябвало да оздравят начините на разходване, преди да изземват още повече ресурс от населението.
На въпроса, кои са двата най-важни проблеми лично за вас, 26% от българските граждани посочват здравето и здравеопазването. Този дял систематично расте през годините. Медицината вече влезе в челната тройка на тревогите на хората, редом с бедността (27%) и неясните перспективи (23%).
Недоволството от досегашните „пазарни“ реформи на здравеопазването е значително. Помолени да дадат цялостна оценка на здравеопазването в България, 39% го оценяват като „Лошо“, 11% като „Добро“ и 47% като „Задоволително“. Съотношението между категорично негативно и категорично позитивно мнение е 4 към 1.
Възрастните хора над 60 г. са групата, която осъществява 63% от потреблението на здравни грижи и следователно е най-компетентна по темата. В нея 61% имат средно 1.9 хронически заболявания. Оценката в тази група е още по-негативна: 43% смятат, че здравните грижи в страната са лоши, докато на обратното мнение са само 8%.
Още по-силно влияе факторът „доходи“. Сравнително най-приемлива изглежда системата за хората със среден семеен доход над 1000 лв. на човек. При тях негативната оценка надделява над позитивната с 3%. Но те са само 1 от всеки десет граждани и затова балансираното им мнение не натежава, колкото недоволството на останалите.
Една от главните цели на здравната политика през годините беше догонване на останалите европейски страни в профилактиката. Само 61% са преминали през годишен профилактичен преглед за 2017 г. Това е приблизително на нивото, което АФИС е измервала през 2008 г. Десетилетие по-късно бихме очаквали число от поне 90%, тъй като това е официален приоритет в управленски програми и здравни стратегии на поредица правителства от поне 15 г. насам.
Незадоволителната профилактика отличава България от страните-членки на ЕС и води до рекордна смъртност, предимно от сърдечно-съдови и онкологични заболявания. Здравният министър съобщи по-малко число – около 35%, които не са преминали прегледи. Той предложи нови наказателни мерки спрямо осигурените, въпреки че и сега предвидените санкции не се прилагат. Всъщност само 39% от пропусналите прегледа посочват като причина самооценката, че „съм здрав и нямам нужда от прегледи„. Останалите посочват причината, че „Личният лекар не настоява“ (26%). 12% съобщават, че „Личният лекар не издава нужните направления“. Има и други причини –„Изследванията и прегледите са скъпи“ (17%), „Най-близките медицински лаборатории се намират в друго населено място“ (9%). Тези данни насочват към хипотезата, че сегашната система парично стимулира анти-профилактиката (т.е. „пести от триците“).
Само 8% не са здравно осигурени. Главната причина е безработицата. Безработните представляват 54% от неосигурените, докато делът им в населението е само 8%. 81% от безработните не са преминали годишния преглед.
С годините все по-остър става проблемът с достъпа до здравеопазване, независимо дали обществено или частно. На въпрос, „Там, където живеете, колко часове са нужни, за да ползвате спешна помощ?“, 21% от населението посочва число над 1 час. Т.е. за всеки пети здравноосигурен в България т. нар. „златни 40 минути“, в които инфаркт може да бъде овладян без тежки увреждания, са априори пропуснати. Постъпването в болница изисква над 3 часа пътуване за 18% от осигурените. Т.е. това е сериозен логистично-финансов проблем , най-често съпътстван с откъсване от населеното място и от помощта на роднините. В днешно време лечебната практика преминава през едно или повече лабораторни изследвания, за което 12% от осигурените са принудени да пътуват над 3 часа. Там, където живеят над една десета (11%) от пациентите, дори достъпът до аптека изисква болният или негов близък да измине над 3 часа път. По такъв начин здравната политика е позволила деформация в районирането, при което онези, които имат най-много средства, защото са в големи градове и имат по-големи доходи, реално ползват повече от обществените фондове за здравни грижи.

Националното представително проучване на общественото мнение на Агенция АФИС е осъществено в периода 29 септември – 2 октомври 2018 г. Интервюирани пряко по домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Управляващото мнозинство е разколебано по много причини, но това още не го прави нестабилно

Юрий Асланов, социолог: Управляващото мнозинство е разколебано по много причини, но това още не го прави нестабилно

2 Октомври 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
София. Управляващото мнозинство е разколебано по много причини, но това още не го прави нестабилно. Това каза социологът Юрий Асланов в интервю за Агенция „Фокус“ за готвения от БСП трети вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“. Асланов заяви, че смяната на министри в кабинета не е получила очаквания ефект, с който да се намали неодобрението спрямо действията на правителството или да се потуши напрежението в обществото за разлика от предишни периоди, когато за известно време подобни смени са постигали този ефект. „Сега не се получи, може би и заради това, защото бяха сменени тримата министри с подадени оставки след злощастния инцидент край Своге. Това не беше най-исканата от хората смяна на министри. Съвършено други са тези, които биха сменили, ако зависеше от тях. Тази неубедителност допринесе за това, че просто не се постигна желания ефект от тази смяна“, обясни Асланов.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Юрий Асланов, социолог: Вотът на недоверие е естествена реакция на правителствената здравна реформа, която е обект на високо обществено неодобрение

Юрий Асланов, социолог: Вотът на недоверие е естествена реакция на правителствената здравна реформа, която е обект на високо обществено неодобрение

2 Октомври 2018 | 08:13 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие е естествена реакция на правителствената здравна реформа, която е обект на високо обществено неодобрение. Това каза социологът Юрий Асланов в интервю за Агенция „Фокус“ за третия вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“. По думите му не вотът на недоверие е изненада, а предложенията за здравна реформа на правителството. „Вече вотът на недоверие идва като логична и естествена реакция на това решение, защото трите идеи, които се предлагат за реформа на здравната система от правителството се радват на изключително високо обществено неодобрение“, коментира Асланов. Той обърна внимание, че идеите, които се ползват с доминираща подкрепа на общественото мнение в България, не се предлагат. „В този смисъл опозицията се възползва от подаръка по този начин, за да получи една трибуна, на която да се чуе по-отчетливо в какво се изразяват именно непопулярните решения, които се готвят от правителствената администрация. БСП иска да се възползва от трибуната, за да обяви своите идеи, залегнали в проекта „Визия за България“ в областта на здравната реформа и да получи повече чуваемост“, коментира още Асланов. По думите му идеите на БСП в тази сфера се радват на много високо одобрение, за разлика от идеите, предлагани от правителството.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Александър Маринов: Вот на недоверие на тема „Здравеопазване“ в този момент е тактическа грешка

Проф. Александър Маринов: Вот на недоверие на тема „Здравеопазване“ в този момент е тактическа грешка

1 Октомври 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Да се иска вот на недоверие на тема „Здравеопазване“ в този момент е тактическа грешка. Това каза за Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов. Той уточни, че БСП демонстрира свръхреактивност и прибързаност. Не е ясно какво точно ще атакува партията с вота на недоверие тъй като засега предложението на здравния министър Ананиев за задължителна здравна застраховка от 12 лв. е само една идея, която не е нито проектозакон, нито вече взето решение. Проф. Маринов поясни, че проблемите в здравеопазването са се трупали далеч назад в миналото.
„Още от правителството на Тройната коалиция са се натрупвали грешки, които са довели до днешното положение. В желанието си да не изпуснат един добър информационен повод, какъвто е офертата на Ананиев, която разбуни духовете, БСП реагира прибързано и внася един вот, който ще оголи и други проблеми – аз лично дълбоко се съмнявам, че БСП имат готов, завършен, консултиран с различните заинтересовани страни в обществото модел.“
Проф. Александър Маринов каза още, че непрекъснатото искане на вот на недоверие към правителството, за който е предварително ясно, че няма да мине, може да продължава само ако се пренебрегнат реалните последици за обществото и добави, че има неща, които могат да доведат до избухване на изчерпилото се социално търпение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: От днес започваме да работим по мотивите за вота на недоверие и ще покажем алтернативата

Корнелия Нинова, БСП: От днес започваме да работим по мотивите за вота на недоверие и ще покажем алтернативата

1 Октомври 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
София. От днес започваме да работим по мотивите за вота на недоверие и ще покажем алтернативата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. "В реформата в здравеопазването не одобряваме това, че от хората ще се изисква да внасят допълнително пари под формата на здравна застраховка, а ще получават същата услуга с ниско качество и няма да имат достъп до болници", коментира Нинова. Тя добави, че досега доплащането е ставало нерегламентирано и "под масата", а сега се узаконява. "Няма как да се искат повече пари от хората, без да се подобри здравната услуга. В здравеопазването има достатъчно пари, но те се източват, крадат се и няма контрол", категорична бе Нинова. Тя припомни, че не са върнати онези 1.5 млрд.лв., които Дянков прибра от НЗОК и вкара в бюджета. "Във "Визия за България" предлагаме коренно различен модел на здравеопазване в много голяма конкретика и ще изложим тези наши аргументи по време на вота на недоверие", заяви председателят на БСП.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не сме оттеглили промените в Закона за местната власт, ще търсим консенсус и ще го внесем отново до 1-2 седмици

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не сме оттеглили промените в Закона за местната власт, ще търсим консенсус и ще го внесем отново до 1-2 седмици

1 Октомври 2018 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Не сме оттеглили промените в закона за местната власт, ще търсим консенсус и ще го внесем отново до 1-2 седмици. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод формирането на кворума в парламента и критиките на ДПС, че с промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация се създават „наказателни отряди“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше едно малко неразбиране от твърдата опозиция, която изрази ДПС относно законопроекта, свързан със Закона за местното самоуправление. Ние направихме едно предложение от двама народни представители - Емил Христов и Искрен Веселинов, което е функция на дългия дебат, който се води в Националното сдружение на общините. И кметът на Кърджали Хасан Азис е бил зад подобни законодателни инициативи, и кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. Изхождали сме само от това да имаме добро партньорство с Националното сдружение на общините. Ако не постигнем консенсус чисто политически, аз не искам някой да мисли, че във връзка с предстоящите европейски и местни избори искаме да променяме законодателството само и единствено, за да може да се изгради един репресивен апарат, който да съсипва представителите на малкия и средния бизнес или на хората, които имат някакво препитание със съответните процедури, които се издават като предписание от местната властта“, коментира Цветанов. „Така че в тази посока законопроектът беше свален от седмичната програма. Ние не сме оттеглили законопроекта. С представители на Националното сдружение на общините ще търсим консенсус и ще видим кои са текстовете, по които колегите от ДПС имат някакви притеснения. И ако те са козметични и могат да бъдат преодолени и удовлетворят и Националното сдружение на общините и политическите партии, представени в парламента, тогава вече смятам, че законопроектът може да бъде внесем в седмичната програма в следващите една-две седмици“, заяви още той.
По повод думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че ДПС с един удар са убили и ГЕРБ и „Обединени патриоти“ Цветанов отбеляза, че това е поведение на хора, които изцяло са загубили представа от реалния политически живот и реалния парламентаризъм. „За БСП е нормално, защото знаем, че те сега се запознават с електората си“, допълни Цветанов и отбеляза, че народните представители имат достатъчно време за срещи във времето извън пленарните заседания. Той допълни, че очаква и парламентарната група на ДПС и 25-те депутати, които БСП е оставила в парламента, да бъдат в зала в сряда.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще се постараем чрез диалог с всички парламентарни групи да не допускаме липсата на кворум отново

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще се постараем чрез диалог с всички парламентарни групи да не допускаме липсата на кворум отново

1 Октомври 2018 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Ще се постараем чрез диалог с всички парламентарни групи да не допускаме липсата на кворум отново. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много са интерпретациите в публичното пространство за кворума и начина, по който той трябва да бъде осигуряван. Да, това е ангажимент на управляващото мнозинство. Но нека да се върнем малко по-назад, когато имаше много коментари и предложения, че трябва да се направи правителство на малцинството. Сами разбирате, че решението, което сме взели за коалиционно управление с „Обединени патриоти“ е било правилно, защото макар и с минимално превъзходство за осигуряване на парламентарния кворум, ние всъщност се стремим да имаме диалог с всички парламентарно представени формации в българския парламент“, коментира Цветанов. „Разговорите, които се водят и с опозицията в тази посока, могат да бъдат част от стабилността, която е нужна на държавата“, допълни той. „Най-лесно е да провокираш политическа криза. Най-трудно е да даваш алтернатива и да формираш правилните решения при възникването на сложни ситуации. Това, което се случи миналата седмица, ще се постараем в диалог с всички парламентарни групи да не го допускаме, защото пред България има много важни неща, които трябва да бъдат гласувани като законопроекти и много предизвикателства“, каза още той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Вотът на недоверие не ни притеснява

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Вотът на недоверие не ни притеснява

1 Октомври 2018 | 11:51 | Агенция "Фокус"
София. Вотът на недоверие не ни притеснява в никакъв случай. Това каза пред журналисти председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов по повод готвения от БСП вот на недоверие срещу кабинета на тема „Здравеопазване“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всички сме наясно, че трябва да има реформа в здравеопазването. Когато министър Ананиев заедно с неговия екип започнаха да водят дебати по темата с всички заинтересовани, ние казваме, че тази реформа е обричане на геноцид. Аз искам да ги успокоя, че реформата не е внесена в Министерски съвет“, коментира Цветанов. По думите му силната страна на министър Кирил Ананиев е, че първо е започнал диалог с всички заинтересовани. „Има предложения и обсъждания, които в момента вървят с Лекарския съюз, с болниците, с пациентските организации. Това е силната страна на днешното Министерство на здравеопазването - че не обсъждаме законопроект, който е внесен в Министерски съвет, а вариантите и ще бъде взето предвид абсолютно всичко, което би могло да оптимизира модела и окончателното предложение, което се внесе в Министерски съвет. Тогава също ще имаме възможност за обсъждане, както в Министерски съвет при съгласувателните процедури, така също и в българския парламент, когато имаме възможност да водим дебата и сред политическите партии“, заяви още Цветанов.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега

Министър Кирил Ананиев: Доплащането за здраве ще бъде значително по-малко от сега

1 Октомври 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Узаконява се определено доплащане, но то е значително по-малко от това, което българинът е плащал досега. Така здравният министър Кирил Ананиев коментира един от предложените варианти за ново здравно осигуряване в предаването "Тази сутрин" по бТВ.
Преди седмица здравният министър представи двата варианта за реформа в здравното осигуряване. Първият предвижда демонополизация на осигуряването – НЗОК и застрахователите ще работят в конкуренция, като пациентът ще решава къде да отиде 8-процентната му осигуровка. При вторият вариант, който търпи и най-много критики от БСП, задължителната здравна застраховка от 8% ще отива в НЗОК, а пациентите ще имат и задължителна застраховка към застраховател. Според разчетите на Министерство на здравеопазването тя ще бъде 12 лв. на месечна база.
Ананиев е категоричен, че въпреки тези допълнителни 12 лв., българинът ще плаща два пъти и половина по-малко отколкото дава сега „под масата”.
От БСП заявиха, че ще внесат трети пореден вот на недоверие срещу правителството, този път на тема здравеопазване, защото предложенията изключвали социално уязвимите групи. Корнелия Нинова нарече този модел на реформите „държавен геноцид”.
„Възрастните хора нито до този момент са давали задължителни здравни осигуровки, нито в бъдеще ще дават. Техните внуци и правнуци – децата, няма да дадат нито един лев за тази задължителна застраховка. Хората, които са изпаднали в състояние на безработица или са социално слаби също няма да платят и един лев”, категоричен е Ананиев.
Той допълни, че въпросните 12 лв., които ще бъдат „спестени” на уязвимите групи, ще бъдат платени от държавния бюджет.
Ананиев уточни, че тези 12 лв., които всички останали ще плащат на месечна база, ще отиват в лична партида. Всеки пациент сам ще може да избира как да се разплаща с тези пари.
Здравният министър уточни, че ще бъде създадена и нова комисия, която да следи как се разходват парите. „Предвиждаме нов контрол, който ще събере финансовия контрол и медицинския, защото практиката показва, че ако няма интегриран контрол на системата, резултатите не са добри”, поясни Ананиев.
Той уточни, че новият орган ще се избира от Министерски съвет.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: Предлаганият модел на здравеопазване не носи промяна на системата, а нейното дофинансиране

Проф. Георги Михайлов, БСП: Предлаганият модел на здравеопазване не носи промяна на системата, а нейното дофинансиране

30 Септември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Искаме надпартиен модел в здравеопазването, който да се обсъди професионално и политически. Управляващите сега представят модел, правен няколко месеца на тъмно, но сам по себе си не предлага промяна на системата, а само нейното дофинансиране и вкарване на нови играчи, без да ги питат дали въобще са съгласни. Затова търсим отговорност. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ проф. Георги Михайлов пред БНР, съобщиха от пресцентъра на Националния съвет на БСП. Той подчерта, че вотът на недоверие е демократичен начин да се постави за обсъждане проблем, който е изключително важен за България. „Този парламент е изчерпал своя вот на доверие и търсим решение в едни предсрочни избори“, допълни той.
Проф. Михайлов припомни, че идеята за промени в здравеопазването е поставена още в началото на 44-то НС от „БСП за България“. „Още тогава заявихме, че системата на управление и финансиране на здравеопазването е дълбоко порочна. Минаха девет месеца и сегашният министър Ананиев заяви официално, че системата е болна и трябва да се направи нов модел. От тогава минаха още девет месеца. Сега се предлагат промени, които не са обсъдени с политическите партии, Лекарския съюз и дори новите играчи, които се вкарват в системата – застрахователите. Става дума за предложение за допълнително финансиране на системата, без да се пипа изобщо гръбнакът на системата, начина на финансиране на здравната система“, обясни той. Според него в България няма средна класа „Колко хора живеят под и малко над прага на бедността – значителната част от населението. И тези хора ще ги накарат, при неясни критерии, да плащат допълнително за здраве?“, попита депутатът от левицата.
Народният представител посочи, че здравеопазването е една от най-чувствителните теми за хората и разговорът е твърде закъснял. Той подчерта, че новият бюджет е формиран и промените, които се предлагат сега, евентуално могат да се случат през 2020 г. Проф. Михайлов заяви, че има данни какви са задълженията на много болници и колко болници са пред затваряне. „Сегашният модел на здравеопазването измести човека далеч от центъра на системата и въведе интереси, които са чисто търговски“, каза още той.
„Имаме концепция за здравеопазването, заложена в нашата „Визия за България“, която представя много страни от икономическата и социална дейност на държавата. Тази концепция синхронизираме с гражданите в цялата страна и ще я представим в детайли“, посочи народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Готвим наша визия за перспективите пред здравеопазването

Румен Петков, АБВ: Готвим наша визия за перспективите пред здравеопазването

30 Септември 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. АБВ подготвя дебат относно необходимостта от промени в здравеопазването. Това заяви в ефира на „Канал 3“ председателят на ПП „Алтернатива за българско възраждане“ (АБВ) Румен Петков, съобщиха от пресцентъра на партията. Той подчерта, че настоящата система и предложенията на управляващите за промени не поставят в центъра здравето на пациентите, а ги разглеждат като инструмент за придобиване на финансиране. „На нашия Национален съвет на партията обсъдихме много сериозно предложенията за здравни реформи. Ние готвим наша визия за перспективите пред здравеопазването. Дадохме оценка, че това което се предлага не е обърнато към пациента, а е обърнато към финансите. Ние не одобряваме такъв подход и ще организираме срещи с Българския лекарски съюз и пациентските организации, защото решението трябва да бъде такова, че да очертава визия за поне 15 – 20 години напред, а всичко което се правеше до сега беше на парче“, каза той. По думите му намеренията на БСП да иска пореден вот на недоверие на тема „Здравеопазване“ са неадекватни, на фона на още нестартиралата дискусия за реформи в сектора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Бойко Пенков: С новите промени в здравеопазването се цели промяна в начините на финансиране на болниците и в отговорността на пациентите

Зам.-министър Бойко Пенков: С новите промени в здравеопазването се цели промяна в начините на финансиране на болниците и в отговорността на пациентите

30 Септември 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. С новите промени в здравеопазването се цели промяна в начините на финансиране на болниците и промяна в отговорността на пациентите. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.
„Предложени са два модела за реформа в здравеопазването, които на пръв поглед са адски различни. Но ако погледнем в еволюционно отношение, ако се приеме вариант, в който влизат застрахователи и надграждат осигурителния модел като основни играчи с достъп до публични средства, а после постепенно се премине към пълна демонополизация, това означава че по този начин се гарантира много плавен и спокоен преход с възможности за натрупване на капацитет и в самите застрахователи с гарантиране на устойчивост в системата. Така че постепенните промени, гарантирани през правилно законодателство и устойчиви финансово, според мен биха дали по-добър резултат“, каза още Пенков и посочи, че това е едно добро начало, което би довело до пълна демонополизация на здравното осигуряване.
„Има един постулат, че реформа с пари се прави. Гладна реформа няма. Трябва да има акумулирани средства, преостойностяване на сегашните нива на заплащане, защото това не е цена, а е стойност, която е възможна, а не реална. От тази гледна точка, постигайки едно справедливо финансиране, ще имаме и промяна във финансирането на болниците, което ще става по по-справедлив начин. Тези, които дават добро качество, които работят, които инвестират в обучение на кадри и в технологии, да получават повече за своя труд. Без това нещо няма как да се случи“, обясни Пенков и посочи, че всичко това иска пари. „Защото ето сега, например колегите от „Пирогов“ дават здравето си всеки божи ден, а получават същите пари, каквито биха получили например във вече несъществуващата болница в Оряхово, а това не е нормално. Това искаме да стане с новия модел, в който гарантираме финансов ресурс в сектора и промяна в начините на финансиране на болниците и на извънболничния сектор“, обясни зам.-министърът.
Пенков обясни, че с новия модел се променя също и отговорността на пациентите. „Например в някоя болница, близо до София, й се обаждат, че ще дойдат на проверка от НЗОК и половината град си взима торбичката и тича да ляга по леглата, защото е записан, че е хоспитализиран. При положение, че трябва да дам 70 или 100 лв. от джоба си, дали ще се съглася така да ме водят на хартия? Няма как да стане. Трябва да разберем, че това са нашите пари и те трябва да отидат там, където ние като пациенти ще получим най-добрата грижа“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП с трети вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 - този път на тема „Здравеопазване“ (ОБЗОР)

БСП с трети вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 - този път на тема „Здравеопазване“ (ОБЗОР)

30 Септември 2018 | 05:07 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще иска вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“. Това решение бе взето по време на редовно заседание на Националния съвет на БСП заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри. „Това не е здравна реформа, а здравен геноцид“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Това ще бъде третият вот към кабинета „Борисов“ 3, който БСП внася, след като през януари тази година вотът на недоверие на тема „Корупция“ не успя да мине, а в края на юни правителството преодоля и втория вот на недоверие, поискан от опозицията, на тема „Сигурност“. ПГ на „БСП за България“ разполага със 79 народни представители, чиито подписи са достатъчни за внасянето на мотивите и проекторешението за вот на недоверие в деловодството на парламента.
Заседанието на Националния съвет на БСП бе закрито за медиите и започна с кворум от 109 души. В своя доклад към Пленума за актуалната политическа обстановка лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от петък има нова ситуация. По думите ѝ ДПС са „убили с един куршум два заека“, а именно ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Тя обърна внимание, че управляващите не са могли да съберат необходимото мнозинство и подчерта, че БСП няма да крепи кворума в Народното събрание, за да съществува правителството на Бойко Борисов. Според нея управляващите са изправени пред заплахата парламентът да бъде блокиран и правителството да падне и да загубят топлите си местенца и пари. „ГЕРБ се предадоха на ДПС и изпълниха условието им - да оттеглят Закона за местното управление. Вчера условието беше този закон. А следващите условия? С този ход ДПС изтриха Патриотите от политическата карта“, коментира новата ситуация Корнелия Нинова. Пред журналисти темата за новата политическа обстановка коментира и заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. По думите му от петък политическатa обстановка е качествено нова. Той също изрази мнение, че животът в парламента изцяло зависи от ДПС. Зарков заяви, че БСП ще обикаля страната до края на годината, за да оформи своята „Визия за България“ и отчете, че през последния месец са се провели над 150 срещи по нея. Представянето на проектодокумента из страната също бе тема на Пленума на БСП. Доклад изнесе заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Дневният ред на Националния съвет включваше още отчет за дейността на парламентарната група на „БСП за България” през четвъртата сесия на 44-ото Народно събрание и законодателни приоритети през петата сесия. От него стана ясно, че в този период ПГ на „БСП за България“ е внесла проект за Закон за личната помощ, промени в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Отчетът на групата сочи още, че през четвъртата сесия от народните представители на БСП са зададени 321 въпроса, 124 от които са получили устен отговор и 197 с писмен отговор. Пленумът направи промени в Националния предизборен щаб и учреди национална награда на Националния съвет на БСП и парламентарната група на „БСП за България” и на УС на Съюза на българските писатели за литература на името на Христо Смирненски.
По време на днешното заседание беше представена и визията за телевизията на БСП - „Българска свободна телевизия“, след като през изминалата седмица в СЕМ бяха внесени необходимите документи за получаване на регистрация. По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова телевизията ще има за цел да отговори на нуждата от свобода за изразяване на мнения, от обективна и достоверна информация. По думите ѝ акцент в програмната схема ще бъдат емисиите новини, публицистичните предавания и разследващата журналистика. Важните политически събития, ще бъдат излъчвани на живо.
Важен акцент в програмата на телевизията ще бъдат предаванията, посветени на местната власт, както и на живота на хората в малките населени места - техните проблеми, но и примерите за успешност. За по-младото поколение ще има отделен модул.
Намеренията са Българска свободна телевизия да стартира до края на годината.Телевизията ще се разпространява по кабел и сателит.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП с трети вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 - този път на тема „Здравеопазване“ (ОБЗОР)

БСП с трети вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 - този път на тема „Здравеопазване“ (ОБЗОР)

29 Септември 2018 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще иска вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“. Това решение бе взето по време на редовно заседание на Националния съвет на БСП заради влошаващото се състояние на здравеопазването и намерението на управляващите да правят реформи, които ще натоварят допълнително финансово всеки български гражданин, а качеството на здравните услуги няма да се подобри. „Това не е здравна реформа, а здравен геноцид“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. Това ще бъде третият вот към кабинета „Борисов“ 3, който БСП внася, след като през януари тази година вотът на недоверие на тема „Корупция“ не успя да мине, а в края на юни правителството преодоля и втория вот на недоверие, поискан от опозицията, на тема „Сигурност“. ПГ на „БСП за България“ разполага със 79 народни представители, чиито подписи са достатъчни за внасянето на мотивите и проекторешението за вот на недоверие в деловодството на парламента.
Заседанието на Националния съвет на БСП бе закрито за медиите и започна с кворум от 109 души. В своя доклад към Пленума за актуалната политическа обстановка лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че от петък има нова ситуация. По думите ѝ ДПС са „убили с един куршум два заека“, а именно ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Тя обърна внимание, че управляващите не са могли да съберат необходимото мнозинство и подчерта, че БСП няма да крепи кворума в Народното събрание, за да съществува правителството на Бойко Борисов. Според нея управляващите са изправени пред заплахата парламентът да бъде блокиран и правителството да падне и да загубят топлите си местенца и пари. „ГЕРБ се предадоха на ДПС и изпълниха условието им - да оттеглят Закона за местното управление. Вчера условието беше този закон. А следващите условия? С този ход ДПС изтриха Патриотите от политическата карта“, коментира новата ситуация Корнелия Нинова. Пред журналисти темата за новата политическа обстановка коментира и заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. По думите му от петък политическатa обстановка е качествено нова. Той също изрази мнение, че животът в парламента изцяло зависи от ДПС. Зарков заяви, че БСП ще обикаля страната до края на годината, за да оформи своята „Визия за България“ и отчете, че през последния месец са се провели над 150 срещи по нея. Представянето на проектодокумента из страната също бе тема на Пленума на БСП. Доклад изнесе заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. Дневният ред на Националния съвет включваше още отчет за дейността на парламентарната група на „БСП за България” през четвъртата сесия на 44-ото Народно събрание и законодателни приоритети през петата сесия. От него стана ясно, че в този период ПГ на „БСП за България“ е внесла проект за Закон за личната помощ, промени в Гражданския процесуален кодекс, в Закона за отговорността на държавата и общините за вреди. Отчетът на групата сочи още, че през четвъртата сесия от народните представители на БСП са зададени 321 въпроса, 124 от които са получили устен отговор и 197 с писмен отговор. Пленумът направи промени в Националния предизборен щаб и учреди национална награда на Националния съвет на БСП и парламентарната група на „БСП за България” и на УС на Съюза на българските писатели за литература на името на Христо Смирненски.
По време на днешното заседание беше представена и визията за телевизията на БСП - „Българска свободна телевизия“, след като през изминалата седмица в СЕМ бяха внесени необходимите документи за получаване на регистрация. По думите на лидера на БСП Корнелия Нинова телевизията ще има за цел да отговори на нуждата от свобода за изразяване на мнения, от обективна и достоверна информация. По думите ѝ акцент в програмната схема ще бъдат емисиите новини, публицистичните предавания и разследващата журналистика. Важните политически събития, ще бъдат излъчвани на живо.
Важен акцент в програмата на телевизията ще бъдат предаванията, посветени на местната власт, както и на живота на хората в малките населени места - техните проблеми, но и примерите за успешност. За по-младото поколение ще има отделен модул.
Намеренията са Българска свободна телевизия да стартира до края на годината.Телевизията ще се разпространява по кабел и сателит.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП ще иска вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“

БСП ще иска вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“

29 Септември 2018 | 15:48 | Агенция "Фокус"
София. БСП ще иска вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 на тема „Здравеопазване“. Това реши Националният съвет на БСП, научи репортер на Агенция „Фокус“. Това ще бъде третият вот към кабинета, по искане на БСП. Предишните два на тема „Сигурност“ и „Корупция“ не успяха да минат.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Контрол и конкуренция - това е основното, което ще се промени с изграждането на здравната информационна система

Министър Кирил Ананиев: Контрол и конкуренция - това е основното, което ще се промени с изграждането на здравната информационна система

29 Септември 2018 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Контрол и конкуренция - това е основното, което ще се промени с изграждането на националната здравна информационна система. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио.
Кирил Ананиев коментира своите предложенията за промяна в здравната система. Той посочи, че с тези предложения е поставил началото на разговор за бъдещето на здравеопазването у нас. “1 млрд. и 700 млн. лева са средствата, които българите наливат в здравната система извън всички регламентирани плащания”, посочи министър Ананиев, като цитира данни от социологически проучвания. Що са отнася до предложението, нареченo модел А, за допълнителните 12 лева, които ще се плащат от всеки здравноосигурен, той подчерта, че те ще се използват за нови методи за лечение, за подобряване на цялата здравна дейност, включително до увеличаване на цените на здравни пътеки, които сега са недофинансирани. Министър Ананиев разви идеята си за допълнителното здравно застраховане, като посочи, че това е ще е право на избор на всеки отделен човек.
Вторият модел е смесено финансиране - 8 процента, които постъпват в здравната каса, а допълнителните 12 лева постъпват в застрахователя. „Тоест, ако лечението е до 700 лева, парите ще са от задължителните 8 процента, а ако лечението е на стойност над 700 лева, разликата ще се покрива от допълнителната застраховка от 12 лева. Тази допълнителна застраховка е лична и може да има спестовен характер“, посочи Ананиев. След две години, на втория етап, и 8-те процента ще се прехвърлят към партидата на съответния човек при застрахователя.
Министър Ананиев подчерта, че постепенно трябва да се децентрализира системата и затова ще е необходимо време. „Ще се изгради национална здравна информационна система, която ще е и в основата на контрола върху целия процес на лечението. Контрол и конкуренция - това е основното, което ще се промени“, подчерта министър Ананиев. Той допълни, че ще се работи по отношение на търговете за лекарства, така че да се постигнат и по-добри цени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депутатите оттеглиха законопроект за местната власт, за да съберат кворум (ОБЗОР)

Депутатите оттеглиха законопроект за местната власт, за да съберат кворум (ОБЗОР)

28 Септември 2018 | 21:33 | Агенция "Фокус"
София. Депутатите оттеглиха законопроект за местната власт, за да съберат кворум. Заседанието на парламента в петък започна с 15-минутно закъснение заради липсата на кворум. Първоначално се регистрираха 116 депутати при изискуем минимум от 121. Народните представители от „БСП за България“ и ДПС, които бяха в зала, отказаха да се регистрират. При втория опит ДПС се включиха, но на цената на отпадане на законопроект от дневния ред.
Като първа точка парламентът трябваше да гласува на първо четене промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се предвижда даване на правна възможност за изграждане на звена за контрол към общините. Чрез тях предварително обучени общински служители ще могат да изискват документи за самоличност и до пристигането на полицейски орган да ограничават правото на движение на лица, които нарушават обществения ред.
Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ нарече този закон "вреден за хората и обществото" и посочи, че идеята му е да се създадат наказателни отряди. „В конкретния случай оттеглянето на Закона за местното самоуправление беше поводът ДПС да се регистрира в зала. Такъв тип закони би трябвало да се предлагат и да се внасят в Народното събрание след широко обществено обсъждане. Те са с важно обществено значение и не би трябвало да се внасят от Министерски съвет, за да има яснота кой носи политическата отговорност, а не управляващите да се крият зад конкретни народни представители“, каза още Карадайъ и посочи, че МС трябва да си носи отговорността за този род закони, които по думите му са вредни за обществото и държавата.
Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че не вижда проблем с текстовете, но те ще бъдат преразгледани, за да се намали напрежението. Той обясни, че ще има работна среща на ДПС с представители Националното движение на общините и МВР, за да се изчистят притесненията на ДПС. „Поемаме ангажимент, че между първо и второ четене ще се направи прецизиране на текстовете“, коментира Цветанов.
От своя страна, председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров обясни, че събирането на кворум и отлагането на закона за местното самоуправление не трябва да се разглежда като танто за танто. „Напротив, отлагането води до подобряване на продукта. Не само ДПС, но и вътре в групата като го разглеждахме имаше някои отделни опасения“, каза още Сидеров.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира, че оттеглянето на законопроекта не означава оттегляне на идеята изобщо. По думите му всичко се решава чрез диалог, а не с извиване на ръце.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ограничава се износът на лекарства с недостиг на българския пазар (ОБЗОР)

Ограничава се износът на лекарства с недостиг на българския пазар (ОБЗОР)

28 Септември 2018 | 19:56 | Агенция "Фокус"
София. Ограничава се износът на лекарства с недостиг на българския пазар. Това предвиждат промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които бяха приети окончателно от Народното събрание.
С измененията се въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, и за ограничаване на износа им при наличие на липса или недостиг на територията на страната. Забраната е в срок от един месец. Въвежда се и задължение към притежателите на разрешени за употреба продукти да поддържат резерв в количества до 10%. Компаниите, нарушили забраната за износ, ще бъдат глобявани с от 50 хил. до 100 хил. лв. при първо нарушение и от 150 хил. до 200 хил. лв. за второ.
Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще изготви списък със забранените за износ продукти. В рамките на 4 месеца след обнародването на променения закон в „Държавен вестник“ ще бъде изградена и информационна система за събиране и анализиране на информация, за да може аптеките да дават навременен сигнал за бързо изчерпване. С измененията се дава и правна възможност пациенти, които не са включени в клинични изпитания, да получат достъп до лечение, когато липсва терапевтична алтернатива и лекарственият продукт не е разрешен за употреба в друга държава. Тези лекарствени продукти няма да се плащат с публични средства.
По време на дебата по законопроекта от БСП се обявиха срещу измененията с мотива, че предвидената в тях информационната система все още не е създадена и не е ясно дали ще заработи. Народният представител Георги Михайлов от ПГ на „БСП за България“ обоснова решението на левицата да не подкрепи промените в закона, като посочи, че законът е изключително важен, но той почива на един балон, който в момента се надува. „Сега от тук да започнем да чакаме създаването на системата и след това да видим дали тя работи или не, в чий интерес е всичко това и какъв ви е ефектът от целия законопроект“, коментира още Михайлов.
От своя страна, председателят на здравната парламентарна комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова коментира, че БСП закриля реекспорта на медикаменти, който оставя българските граждани без достъп до тях. Тя посочи, че трябва да се забрани реекспортът на лекарства, защото така ще се запази достъпът на българските граждани до медикаменти. По думите й изграждането на единна здравна информационна система, която да следи движението на лекарствата, ще даде възможност за достъп до информация по всяко време. „Първо ние даваме правна възможност за създаването на тази система и чак тогава тя се изгражда – това е принципът“, обясни Дариткова. Тя уточни още, че Министерството на здравеопазването има достатъчно бюджетен ресурс за създаването на системата.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Спас Гърневски, ГЕРБ: Системата, която БСП е тръгнала да сменя, вече 10-а година е сменена и се лекуват раните от 70-годишно управление, грабежи, кражби и убийства

Спас Гърневски, ГЕРБ: Системата, която БСП е тръгнала да сменя, вече 10-а година е сменена и се лекуват раните от 70-годишно управление, грабежи, кражби и убийства

28 Септември 2018 | 13:32 | Агенция "Фокус"
София. Днес за пореден път станахме свидетели на проява на най-отличителната черта на българската комунистическа партия, пребоядисана в социалистическа – нейната наглост и арогантност. Това заяви депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в декларация от името на парламентарната група на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Да приписва това, което прави вече 70 години в тази страна, на хора, които ликуват от пораженията, които са нанесени. Говорим за пенсиите на възрастните хора. Г-жо Нинова, ако имахте куража да чуете другата декларация, щяхте да стоите в залата, а не да бягате като… няма да кажа. Имам чувството обаче, че по трибуната има по едно канче отрова и то от сериозно влечуго. Да попитам аз наследниците на комунистическата партия – 1989 г., когато обявиха фалита, какво имаше в пенсионния фонд, г-н финансов министър? Нямаше нищо – ограбен пенсионен фонд, ограбен народ чрез външно търговските дружества“, заяви Гърневски. Той призова младите хора в БСП да изискат една лекция от техния ръководител, който да им разкаже как е ставало ограбването с тези външнотърговски дружества като пряк изпълнител. „Тук има мастит професор, който аз нарекох академик по разграбване на държава – професор, станал академик, благодарение на това, че 1994-1996 г. чрез банките бяха ограбени парите на българския народ. Няма го професор академика да ни разкаже как стават тези неща. Г-жа Импексова беше в поне 4 борда в тази държава – нека да минем през „Булгартабак“, Пловдивския панаир. Където мине тя, трева не никне. След това тези фирми и бордове фалират. Къде е Пловдивският панаир? Нека да минем през олигарсите, за които говорим, че са разграбили – в последния месец 4 имена“, добави Гърневски и продължи: „Тръгваме от Бургас през Бенчо Бенчев – виден спонсор и олигарх с несметни богатства, спонсор на БСП в местната власт. На път за Пловдив минаваме през Карнобат – Миню Стайков, несметни богатства и какви далавери се правят, виден спонсор на тяхната листа. Спираме в моя роден град – най-коментираното име фамилията Арабаджиеви. Позлатени кучета им пазят двореца в Сен Тропе – доносник на Държавна сигурност. Тук нарекохте народа дебили, стои си професора, другият купува гласове или го съдят за такова нещо – седи си. При вас аршинът е двоен. Да не говорим за съпоставките с „Хитлергейт“. По думите му тази наглост и арогантност не може да звучи в залата на Народното събрание – най-висшата зала в Р България. „Отивате при народа и ще правите смяна на системата – ето аз ви описах системата, която искате да смените. Вие сте сценаристи, режисьори, изпълнители на главните роли на тази система. Вие трябва да смените себе си и трябваше да го направите още на Бузлуджа вместо гюбеците пред сръбския лидер на сръбската музика Горан Брегович. Вие три пъти ходите при народа и вместо червени бюлетини – червени картони. Тук ни е пратил този народ и от вторник до петък сме длъжни да бъдем на работа в тази зала и да решаваме проблемите му. Вие дезертирате, не работите. Тази система, която сте тръгнали да сменяте, вече 10-а година е сменена и се лекуват раните от вашето 70-годишно управление, грабежи, кражби, убийства“, каза още Спас Гърневски.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Здравната реформа не е реформа, това е здравен геноцид

Корнелия Нинова, БСП: Здравната реформа не е реформа, това е здравен геноцид

28 Септември 2018 | 13:09 | Агенция "Фокус"
София. Здравната реформа не е реформа, това е здравен геноцид. Toва каза председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова, която прочете декларация от името на групата от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„1 октомври е обявен за международен ден на възрастните хора. В този ден отдаваме уважението си към хората от третата възраст и приноса им към изграждането на нашето общество. Честит да е празникът Ви. Но го казвам с уважение, но и с тъга и с извинение, че днес 1,5 млн. пенсионери живеят на прага на бедността. Обръщам се към управляващите с укор, че отхвърлиха Закона за възрастните хора и че отхвърлиха искането ни за преизчисляване на всички стари пенсии. В същото време се предлага реформа в здравната система, според която трябва да се плащат 12 лв. допълнително застраховка. Защо държавата и днес не плаща дължимите осигуровки за пенсионерите? Кога ще върнете онези 1,5 млрд. лв., които Симеон Дянков взе от Здравната каса?“, коментира Нинова. Тя посочи, че вместо това управляващите са натоварили българските граждани допълнително. „Това не е здравна реформа, това е здравен геноцид“, каза още Нинова.
Тя припомни, че от 1 юли се увеличиха токът и цената на водата. „Освен това КЕВР е решила да увеличи и цената на природния газ с 14% от 1 октомври. Как ще се отрази това на живота на българите? На цените това ще се отрази с ценови шок. Освен обещаните 300 лв. минимална пенсия от „Обединени патриоти, тя ще се увеличи догодина с между 2 и 5 лв. Забрави се обещанието на управляващите, че няма да вдигнат данъци и осигуровки – ето това е нашата държава“, обясни Нинова. Тя посочи, че тази власт бърза, докато е млада да си осигури старините.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Няма вариант за промяна на здравноосигурителния модел, към който Комисията по здравеопазване да има пристрастия

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Няма вариант за промяна на здравноосигурителния модел, към който Комисията по здравеопазване да има пристрастия

28 Септември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Няма вариант за промяна на здравноосигурителния модел, към който Комисията по здравеопазване да има пристрастия. Това каза народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предложението на министър Ананиев за промяна в здравноосигурителния модел е във връзка с решение на Народното събрание от 13 юни, с което го задължихме до 30 септември да предостави варианти за реформа. Изрично сме записали, че трябва да протече широко обществено обсъждане преди внасянето в Народното събрание на вариантите“, каза още д-р Дариткова и обясни, че няма вариант, към който Комисията по здравеопазване да има пристрастия. „Предстоят редица дискусии, за да се намери такъв вариант за усъвършенстване на здравноосигурителния модел, който да бъде в интерес на всички, които са ангажирани в сектор „Здравеопазване“ и най-вече за българските граждани“, посочи тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Електронната система за недостиг на лекарствени продукти на пазара ще бъде изградена до 4 месеца, има достатъчно бюджетен ресурс

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Електронната система за недостиг на лекарствени продукти на пазара ще бъде изградена до 4 месеца, има достатъчно бюджетен ресурс

28 Септември 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
София. Електронната система за недостиг на лекарствени продукти на пазара ще бъде изградена до 4 месеца, като Министерството на здравеопазването има достатъчно бюджетен ресурс за изграждането й. Това каза народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Това е система, която се менажира от Изпълнителната агенция по лекарствата, но е свързана с всички, които са на лекарствения пазар. Всички търговци и болници трябва да подават информация до системата за лекарствените продукти, които са налични и които са продадени. Така системата ще генерира количества, които ще се сравняват с необходимите за задоволяване на нуждите на българските граждани. И в случай, че се установи недостиг, ще се генерира забранителен списък за износ, който ще се изпраща на Агенция „Митници“, каза още д-р Дариткова. Тя обясни, че глобите са завишени като са предвидени до 100 хил. лв. глоби при първо нарушение.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ограничава се износът на лекарства, от които има недостиг на българския пазар

Ограничава се износът на лекарства, от които има недостиг на българския пазар

28 Септември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Ограничава се износът на лекарства от България, от които има недостиг на територията на страната. Законопроектът за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина беше приет от парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Със законопроекта се въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, и за ограничаване на износа им при наличие на липса или недостиг на територията на страната. Забраната ще бъде в срок един месец. Въвежда се и задължение към притежателите на разрешени за употреба продукти да поддържат резерв в количества до 10%. Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата ще изготви списък със забранените за износ продукти. Компаниите, нарушили забраната за износ, ще бъдат глобявани с от 50 до 100 хил. лв., а при повторно извършване на същото нарушение – с глоба в размер от 100 хил. до 150 хил. лв.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализирана електронна система ще следи за недостиг на лекарствени продукти на пазара

Специализирана електронна система ще следи за недостиг на лекарствени продукти на пазара

28 Септември 2018 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Специализирана електронна система ще следи за недостиг на лекарствени продукти на пазара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Измененията в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина бяха гласувани в Народното събрание и предвиждат Изпълнителната агенция по лекарствата да изгради специализирана електронна система за събиране и анализиране на информация, за липса и недостиг на лекарствени продукти на територията на страната в срок до четири месеца от влизането в сила на закона. По този начин данните за вноса на лекарствените продукти на територията на страната и за доставените количества на ниво търговец на дребно и на ниво лечебни заведения за болнична помощ ще се обвържат с данните за реализираните и заплатени от Националната здравноосигурителна каса лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък. Данните в системата ще са показател дали има риск от недостиг за определен медикамент, като ще се забранява реекспорта му.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Не трябва да разглеждаме събирането на кворум и отлагането на закона за местното самоуправление като танто за танто

Волен Сидеров, „Атака“: Не трябва да разглеждаме събирането на кворум и отлагането на закона за местното самоуправление като танто за танто

28 Септември 2018 | 11:00 | Агенция "Фокус"
София. Не трябва да разглеждаме събирането на кворум и отлагането на закона за местното самоуправление като танто за танто. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Напротив, отлагането води до подобряване на продукта. Има доста оплаквания, че законите понякога не са добре направени и в момента отговаряме точно на тези опасения. Не само ДПС, но и вътре в групата като го разглеждахме имаше някои отделни опасения“, каза още Сидеров. Той обясни, че и Законът за устройството на територията също е породил напрежение в коалицията и той бъде прецизиран. „Тоест, отлагането е полезно в случая“, коментира още Сидеров.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Когато кворумът в парламента се осигурява от опозицията, това е знак за вътрешна криза в управляващите

Мустафа Карадайъ, ДПС: Когато кворумът в парламента се осигурява от опозицията, това е знак за вътрешна криза в управляващите

28 Септември 2018 | 10:48 | Агенция "Фокус"
София. Когато кворумът в парламента се осигурява от опозицията, това е знак за вътрешна криза в управляващите. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Най-важното, което стана ясно днес и вчера, е че управляващото мнозинство не може да осигури кворум в зала. А когато кворумът се осигурява от опозицията – това е криза. Конструктивните действия на опозицията определят и дневния ред в парламента – също сме свидетели и на това“, обясни Карадайъ и посочи че това е един знак за вътрешна криза в управляващите. „Тази очертана криза е факт. Ние от ДПС винаги сме били конструктивни и ще продължаваме да бъдем такива, но няма да позволим всякакъв род своеволия във вреда на обществото да се случват. Ние сме си направили нашата ясна оценка, че в момента има криза на държавността. Нужна е реанимация на държавността, а тя за нас започва от и с диалог“, коментира Карадайъ.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: В конкретния случай оттеглянето на Закона за местното самоуправление беше поводът ДПС да се регистрира в зала

Мустафа Карадайъ, ДПС: В конкретния случай оттеглянето на Закона за местното самоуправление беше поводът ДПС да се регистрира в зала

28 Септември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. В конкретния случай оттеглянето на закона за местното самоуправление беше поводът ДПС да се регистрира в зала. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Попитан дали оттеглянето на Законопроекта за изменения и допълнения към Закона за местното самоуправление и местната администрация е бил условието на ДПС, за да се регистрира в зала, Карадайъ отговори: „В конкретния случай това е конкретния повод. Но той не е единственият. Такъв тип закони би трябвало да се предлагат и да се внасят в Народното събрание след широко обществено обсъждане. Нещо повече бихме казали от ДПС, че такива закони, които имат важно обществено значение, не би трябвало да се внасят от Министерски съвет, за да има яснота кой носи политическата отговорност, а не управляващите да се крият зад конкретни народни представители“, каза още Карадайъ и посочи, че МС трябва да си носи отговорността за този род закони, които по думите му са вредни за обществото и държавата. „С този закон се опитват да създават едни наказателни отряди“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще има среща на ДПС с представители Националното движение на общините и МВР, за да изчистим притеснения по закона за местното самоуправление

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Ще има среща на ДПС с представители Националното движение на общините и МВР, за да изчистим притеснения по закона за местното самоуправление

28 Септември 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Ще има среща на ДПС с представители Националното движение на общините и МВР, за да изчистим притеснения по закона за местното самоуправление. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За Закона за устройство на територията имаше също сериозен дебат. По време на дебата казахме, че докато има недоразумения и различни мнения, той няма да бъде внесен. Искам да благодаря на Искрен Веселинов за това, че успяха заедно с вицепремиера на Валери Симеонов и експерти да разговарят тази седмица на работна група“, каза още Цветанов и посочи, че е останал само един член, който трябва да бъде изчистен.
„Що се касае до днешния Закон за местното самоуправление, ще поканим в предстоящата седмица представители на Националното движение на общините и на МВР, за да може с експертите на ДПС да говорят по всички текстове, по които те имат притеснения. А притесненията са относно възможността инспекторите и тези звена, които извършват проверки и контрол в общините, да имат функциите, които притесняват ДПС. Ние смятаме, че няма абсолютно никакви проблеми, но ще има работна среща“, обясни Цветанов и посочи, че оттеглянето на законопроекта не е обсъждано. „Но поемаме ангажимент, че между първо и второ четене ще се направи прецизиране на текстовете“, коментира той.
Цветанов обясни, че управляващите не са смятали, че с този законопроект ще има някакъв проблем. „Но направихме отлагане на точката, за да намалим напрежението. Трябва да създаваме атмосфера на работа, а не на противопоставяне“, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.
Той обясни, че кворум не се е събрал от първия път, защото в 9.00 ч. е имало народните представители, които все още са били на входа на Народното събрание и не са успели да влязат навреме. „Има и болни, има и командировани. Но целим да намалим напрежението“, посочи Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: БСП закриля реекспорта на медикаменти, който оставя българските граждани без достъп до тях

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: БСП закриля реекспорта на медикаменти, който оставя българските граждани без достъп до тях

28 Септември 2018 | 09:50 | Агенция "Фокус"
София. БСП закриля реекспорта на медикаменти, който оставя българските граждани без достъп до тях. Това каза народният представител от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вие, г-н Михайлов, закриляте реекспорта на медикаменти, който оставя българските граждани без достъп до медикаменти. Какви са поръчките, които изпълнявате? Вие изразихте подкрепа по време на разглеждането от комисията. Какво става?“, коментира д-р Дариткова.
Тя посочи, че трябва да се забрани реекспортът на лекарства, защото така ще се запази достъпът на българските граждани до медикаменти. Дариткова заяви, че изграждането на единна здравна информационна система, която да следи движението на лекарствата, ще даде възможност за достъп до информация по всяко време. „Ние даваме правна възможност за създаването на тази система и чак тогава тя се изгражда – това е принципът“, обясни Дариткова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Михайлов, БСП: Трябва да преосмислим промените в закона за лекарствените продукти, защото те почиват върху една основа, която не е създадена

Проф. Георги Михайлов, БСП: Трябва да преосмислим промените в закона за лекарствените продукти, защото те почиват върху една основа, която не е създадена

28 Септември 2018 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да преосмислим промените в закона за лекарствените продукти, защото те почиват върху една основа, която не е създадена. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина беше внесена една конструкция, която даваше възможност на Министерството на здравеопазването да запази своята водеща роля, а Изпълнителната агенция по лекарствата да е под негов контрол. Аргументите, че трябва да се гласува законопроектът, за да се направи информационна система, са неоснователни. Проблемът за реекскорта на лекарства е проблем за целия ЕС“, каза още той и посочи, че темата е тежка и всяка законодателна промяна в ЕС може да се окаже грешка.
„Законопроектът почива върху една основа, която не е създадена. Т.е. ще направим закон, който ще разпореди една система, за която не се знае дали ще заработи ефективно. Затова мисля, че има много неща, които налагат преосмислането на този закон“, коментира проф. Михайлов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народното събрание гласува отпадането на първа точка от дневния ред за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

Народното събрание гласува отпадането на първа точка от дневния ред за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация

28 Септември 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Народното събрание гласува отпадането на първа точка от дневния ред за изменения и допълнения към Закона за местното самоуправление и местната администрация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Предложението на ДПС и ГЕРБ беше подкрепено от всички парламентарни групи. С предлаганите промени се целеше даване на възможност за изграждане на звена за контрол към общините.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Законопроектът за местното самоуправление няма да създаде усещането за някакви машинации, които да намалят доверието към местната власт

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Законопроектът за местното самоуправление няма да създаде усещането за някакви машинации, които да намалят доверието към местната власт

28 Септември 2018 | 09:28 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за местното самоуправление няма да създаде усещането за някакви машинации, които да намалят доверието към местната власт. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Не съм предполагал, че този законопроект ще предизвика такова недоволство. Той беше подкрепен от Националното сдружение на общините и МВР. Тези промени са обсъждани в продължение на години. Искаме да подобрим контрола, който осъществява местната власт, и да осигурим контрол от полицейските структури“, каза още Цветанов и посочи, че е съгласен законопроектът да отпадне като точка от дневния ред на паралментарнотозаседание. „Но този проект няма да създаде усещането за някакви машинации, които да намалят доверието към местната власт“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамадан Аталай, ДПС: Основна причина да няма кворум вчера, а и днес от първия път е дневният ред и по-точно законопроекта за местното самоуправление, предлагам да отпадне

Рамадан Аталай, ДПС: Основна причина да няма кворум вчера, а и днес от първия път е дневният ред и по-точно законопроекта за местното самоуправление, предлагам да отпадне

28 Септември 2018 | 09:26 | Агенция "Фокус"
София. Една от основните причини да няма кворум вчера, а и днес от първи път, е дневния ред и по-точно законопроекта за местното самоуправление. Това каза народният представител от ДПС Рамадан Аталай от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Предложихме той да бъде променен, но вие от вътрешно самочувствие не можете да разберете. Нашата загриженост към управлението на тази страна е факт. Затова предлагаме да отложим първа точка. Много ви моля, бъдете на висотата на Народното събрание“, коментира Аталай.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът събра кворум от втория път

Парламентът събра кворум от втория път

28 Септември 2018 | 09:18 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът събра кворум от втория път, предаде репортер на Агенция „Фокус“. При повторния опит се регистрираха 135 народни представители. Първият опит за провеждане на заседание се провали, защото в зала се регистрираха само 116 депутати.
На днешното пленарно заседание ще бъде окончателно гласувана забраната за износ на лекарства, от които има недостиг. Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина се въвежда и задължение към притежателите на разрешени за употреба продукти да поддържат резерв в количества до 10%. Компаниите, нарушили забраната за износ, ще бъдат глобявани с от 50 до 100 хил. лв.
Депутатите ще гласуват на първо четене и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната помощ.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът не успя да събере кворум за провеждане на пленарно заседание от първия път

Парламентът не успя да събере кворум за провеждане на пленарно заседание от първия път

28 Септември 2018 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът не успя да събере кворум за провеждане на пленарно заседание от първия път, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В пленарната зала се регистрира се 116 народни представители, при необходими 121. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обяви, че следващият опит ще бъде след 15 минути.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Депутати от БСП приложиха трик срещу управляващите като не се регистрираха в пленарна зала

Вицепремиерът Валери Симеонов: Депутати от БСП приложиха трик срещу управляващите като не се регистрираха в пленарна зала

28 Септември 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. В Народното събрание вчера депутати на БСП са присъствали в зала, но са приложили трик срещу управляващите и не са се регистрирали. Това каза заместник министър-председателят по икономическа и демографска политика Валери Симеонов в сутрешния блок по Bulgaria on Air. Според него това е парламентарен механизъм на всяка опозиция. "Винаги когато виждат, че няма достатъчно хора за кворум, могат да приложат трик да присъстват в зала, а да не се регистрират", посочи Симеонов. По думите му на събранието, което трябваше да се проведе вчера, е имало отсъстващи депутати и от политическа група „Обединени патриоти“. „Аз смятам, че колегите ще се мобилизират и оттук нататък няма да има подобни проблеми“, посочи той.
Валери Симеонов каза, че кворумът трябва да се осигури и ще бъде осигурен. „Вчера сме имали не добра организация от страна на управляващата коалиция, фактът е на лице“, обясни той. Според него опозицията ще продължи с тези действия. „Тя ще бъде лишена от смисъл и от каквато и да е отговорност“, посочи вицепремиерът. Той смята, че от една страна е задължение на мнозинството да осигури присъствие за кворум, но опозицията е натоварена със същата отговорност като управляващите. „Не трябва да се бойкотира работата на Народното събрание. Във вчерашният ден е трябвало да се преразглеждат сериозни законопроекти, които се отлагат за един ден“, изтъкна още той. Според него в лицето на БСП и ДПС ще продължават с тези номера, защото опозицията е лишена от сериозна аргументация, която да използва като фактология за критика на управления. „Затова ние наблюдаваме в преминаване от скандал в скандал, с цел да се задържи общественото внимание,“ изтъкна вицепремиерът. По думите му опозицията трябва да предлага адекватни решения и предложения със същата отговорност като управляващите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува окончателни промени, ограничаващи износа на лекарства с недостиг на българския пазар

Парламентът ще гласува окончателни промени, ограничаващи износа на лекарства с недостиг на българския пазар

28 Септември 2018 | 07:11 | Агенция "Фокус"
София. След като вчера парламентът не можа да събере кворум и денят се оказа нулев, се очаква днес народните представители да продължат с гласуването на заложените за вчера законопроекти - окончателно гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и гласуване на първо четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация и на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната помощ.
Предлаганият законопроект за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина предвижда ограничаването на износа на лекарства, от които има недостиг на българския пазар. С него ще се въведат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък, и за ограничаване на износа им при наличие на липса или недостиг на територията на страната. Забраната ще бъде в срок един месец.
Предвижда се и въвеждане на задължение към притежателите на разрешени за употреба продукти да поддържат резерв в количества до 10%. Компаниите, нарушили забраната за износ, ще бъдат глобявани с от 50 до 100 хил. лв. Експертен съвет към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще изготви списък със забранените за износ продукти. Ще бъде изградена и информационна система за събиране и анализиране на информация, за да може аптеките да дават навременен сигнал за бързо изчерпване. С измененията ще се създаде и правна възможност пациенти, които не са включени в клинични изпитания, да получат достъп до лечение, когато липсва терапевтична алтернатива и лекарственият продукт не е разрешен за употреба в друга държава. Тези лекарствени продукти няма да се плащат с публични средства.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нулев ден в парламента (ОБЗОР)

Нулев ден в парламента (ОБЗОР)

27 Септември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
София. Нулев се оказа работният ден за депутатите, поради липса на кворум. Народните представители направиха три опита да започнат работа, но в зала се регистрираха едва 106 при необходим минимум от 121. В залата липсваха депутатите от „БСП за България“ и ДПС. Парламентът трябваше да гласува окончателно Законопроект за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, както и на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация и Законопроект за изменение и допълнение на Закона за правната помощ.
След като председателят на парламента Цвета Караянчева прекрати заседанието и насрочи ново за 28 септември от 9.00 часа, създалата се ситуация предизвика коментари в кулоарите от страна на различните парламентарни групи. Караянчева обяви пред журналисти, че всички депутати, които по неуважителни причини са провалили кворума, ще бъдат санкционирани. „Изключително съм разочарована, защото мисля, че тук има отговорни хора, които са дошли да работят, а не да представят „Визията“ си в работно време. Има много време да се представя и да се правят приемни по общините там, откъдето са депутатите“, каза още Караянчева и посочи, че в пленарните заседания трябва да участват всички. Тя обясни, че е много разочарована, защото в дневния ред на проваленото заседание е имало изключително важни точки, които е трябвали да минат, а денят се е оказал нулев. По думите ѝ тези, които не са били регистрирани и са провалили кворума, няма да получат възнаграждение – 2/3 от възнаграждението за днес ще им бъде отнето. Няма да бъдат санкционирани само онези депутати, които имат извинителни причини да отсъстват. „Видях, че никой от БСП и ДПС, които бяха в зала, не се регистрираха“, коментира Караянчева.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че депутатите, които не са били в зала, показват поведение, което не е съотносимо с това, за което техните избиратели са ги избрали. На въпрос как ще коментира бойкота на опозицията днес, Цветанов отговори: „Когато нямаш други политически аргументи, преминаваш към такъв дневен политически ред.“
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията. На въпрос дали ГЕРБ е поискала подкрепата на ДПС за работата на парламента оттук нататък, Карадайъ коментира: „Това са си политически поведения и въпроси на различните парламентарни групи. Дали следващия път ще се регистрираме в залата ще се разбере тогава“.
Секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов заяви, че за пореден път се е видяло, че това Народно събрание е изпразнено от съдържание. „Позиция на Борисов е - че да се осигури кворум за работата на парламента е отговорност на управляващото мнозинство. Но ГЕРБ не успяха да се съберат, за да заработи НС“, коментира Попов.
ПГ на „Воля“ излезе с декларация, в която се посочва, че грижата за народа се доказва с работа в парламента, а не с проваляне на кворума.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: С аритметичното мнозинство на ГЕРБ държавата върви по инерция, защото няма ясна програма за развитие

Мустафа Карадайъ, ДПС: С аритметичното мнозинство на ГЕРБ държавата върви по инерция, защото няма ясна програма за развитие

27 Септември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. С аритметичното мнозинство на ГЕРБ държавата върви по инерция, защото няма ясна програма за развитие.Това каза пред журналисти председателят ДПС Мустафа Карадайъ след среща с председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Карадайъ коментира, че в момента ситуацията в страната не е добра. „Инфлацията е факт, виждаме и ще усетим и по джоба си увеличението и на природния газ, и ред процеси, които произтичат от там. Но за чисто политическата конфигурация бих могъл да кажа само едно – оценката ми е такава, че преди година и половина ГЕРБ се отказа да има ясна програма за развитие на страната, зад която да има мнозинство в Народното събрание“, каза още той и посочи, че ГЕРБ е предпочела да има едно аритметично мнозинство. „Виждаме, че с това аритметично мнозинство година и половина държавата върви по инерция, независимо от някои добри неща, които се случват частично, защото няма ясна програма за развитие на държавата. Ако ми кажете за кой приоритет на страната каква цел имаме и в какви срокове и какви действия правим, ще се съглася да ги обсъждаме“, коментира Карадайъ.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Опозицията е в правото си да си има своя тактика за регистрация

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Опозицията е в правото си да си има своя тактика за регистрация

27 Септември 2018 | 11:58 | Агенция "Фокус"
София. Опозицията е в правото си да си има своя тактика за регистрация. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като не беше събран кворум за провеждане на пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„През днешния ден показахме една недобра практика, която се надявам да не бъде наложена като такава. Но все пак опозицията е в правото си да си има своя тактика за регистрация и, разбира се, че ангажимент на управляващото мнозинство е да си събира кворума, за да има стабилност“, обясни Цветанов.
Той припомни, че много от политическите сили са били на мнение, че по-добре е да се направи правителство на малцинството. „Представяте ли си ако имахме такова, тогава как с 95 депутати щяхме да работим – нямаше да можем да започнем пленарния ден и много бързо щяхме да отидем на предсрочни избори. А за нас е важно да има стабилност, защото имаме икономически растеж от 4%, имаме най-ниската безработица и имаме възможност през новия бюджет 2019 да увеличим и бюджетните заплати с 10%. Надявам се, че и Вашите работодатели – на тези, които сте в частните медии, ще увеличат вашите заплати“, коментира Цветанов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на „Воля“: Грижата за народа се доказва с работа в парламента, а не с проваляне на кворума

ПГ на „Воля“: Грижата за народа се доказва с работа в парламента, а не с проваляне на кворума

27 Септември 2018 | 10:37 | Агенция "Фокус"
София. Грижата за народа се доказва с работа в парламента, а не с проваляне на кворума. Това се посочва в позиция на ПП „Воля“ във връзка с липсата на кворум и проваленото пленарно заседание, предаде репортер на Агенция "Фокус".
„Ние, депутатите от „Воля“, сме в парламента, за да работим. Как да обясним на майките на деца с увреждания, които една година стоят пред сградата, че на ДПС и на БСП нещо им е хрумнало и провалят парламентарния ден? А уж декларират, че мислят за проблемите на народа! Как да обясним на лекарите и на пациентите, които искаш спешна реформа в здравеопазването? Как да обясним на пенсионерите, които така и не видяха обещаната минимална пенсия от 300 лв.? Цялото общество очаква този парламент да е ефективен. Според нас от „Воля“ грижата за гражданите трябва да я дoказваме, като работим всеки ден пълноценно в пленарната зала, а не като правим циркове с процедурни хватки и проваляме работата на НС“, се посочва още в декларацията.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Когато правителството на Бойко Борисов депозира оставките си, ще се регистрираме всички в зала

Христо Проданов, БСП: Когато правителството на Бойко Борисов депозира оставките си, ще се регистрираме всички в зала

27 Септември 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. Когато правителството на Борисов подаде оставка, ще се регистрираме със сигурност всички 79 народни представители от ПГ на БСП за България. Това заяви зам.-председателят на ПГ на левицата Христо Проданов, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. „Това правителство не е способно да води България по добър път. Чакаме да депозират оставките си“, заключи Проданов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Ние сме при хората, както Борисов казва - отговорност на управляващите е да си осигурят кворум

Филип Попов, БСП: Ние сме при хората, както Борисов казва - отговорност на управляващите е да си осигурят кворум

27 Септември 2018 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. За пореден път се видя, че това Народно събрание е изпразнено от съдържание. Позиция на Борисов е - че да се осигури кворум за работата на парламента е отговорност на управляващото мнозинство. Но ГЕРБ не успяха да се съберат, за да заработи НС. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов след проваленият опит за осигуряване на кворум за работа на парламента и разпускането на депутатите, съобщиха от пресцентъра на партията. Той подчерта, че в залата е имало народни представители от всички парламентарни групи, но е очевидно - ГЕРБ и ОП не могат да осигурят мнозинство за работа на парламента. Социалистът припомни, че на 17.07.2014г. Бойко Борисов заявява: „Аз ще дойда в парламента, за да направим кворум и да гласуваме оставките на правителството на Орешарски“. Той подчерта, че сега нещата стоят по същия начин. „БСП за България“ е при хората и в парламента, но задължение на управляващите е да си осигурят кворума. За нас този парламент е изпразнен от съдържание. Ние сме тук, работим по важните законопроекти, по бюджета, но всеки да си поема задълженията и отговорността. Да бъдат така любезни, да си осигурят кворума, за да работи НС“, заяви Филип Попов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мустафа Карадайъ, ДПС: Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията

Мустафа Карадайъ, ДПС: Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията

27 Септември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Кворумът в това народно събрание не е работа на опозицията. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ, след като парламентът не можа да събере кворум за провеждане на пленарно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Кворумът в това Народно събрание не е работа на опозицията. Това е цитат, а не мое твърдение“, коментира Карадайъ.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.