НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Общинският съвет даде съгласие за безвъзмездно прехвърляне на държавата на микроязовирите „Кирянов гьол“ и „Лагера“

Смолян: Общинският съвет даде съгласие за безвъзмездно прехвърляне на държавата на микроязовирите „Кирянов гьол“ и „Лагера“

11 Септември 2018 | 16:00 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общински съвет – Смолян даде съгласие за безвъзмездно прехвърляне на държавата на микроязовирите „Кирянов гьол“, по-известен като „Рибката“ и „Лагера“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Вносителят на докладните и кмет на Смолян Николай Мелемов заяви, че тези съоръжения изискват много средства и трудно се поддържат, а общината няма средства за това. Той посочи, че има възможност да се върнат на държавата и тя да влага средства в поддръжката на тези съоръжения, тъй като Общината не може да извършва каквито и да е действия, без да купи земята наоколо. Мелемов подчерта, че това е най-доброто решение за двата микроязовира.
Председателят на Общинския съвет инж. Данчо Киряков предложи първо да се гласува промяна на собствеността на язовирите, които в момента са публична общинска собственост, а за да се извърши прехвърлянето на държавата, те трябва да станат частна общинска собственост. Вносителят на докладната записка прие предложението.
Общинските съветници поискаха справка за разходите, които са необходими за поддръжката на двата микроязовира. След като бе дадена такава от страна на зам.-кметът на Смолян инж. Мариана Цекова, съветниците гласуваха за безвъзмездното прехвърляне на микроязовирите в полза на държавата.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет утвърди паралелки и групи в училища и детски градини с деца под определения минимум за учебната 2018/2019 г.

Смолян: Общинският съвет утвърди паралелки и групи в училища и детски градини с деца под определения минимум за учебната 2018/2019 г.

11 Септември 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общински съвет – Смолян утвърди на редовното си заседание паралелки и групи в училища и детски градини с деца под определения минимум за учебната 2018/2019 г., предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Те са изчислени на база на постъпили мотивирани искания и докладни записки от директорите на училищата в селата от община Смолян и някои от училищата в града. По всички тях е приложено и положително становище от страна на началника на Регионално управление на образованието – Смолян за формиране на паралелки и групи с деца под определения минимум. 22 ще са паралелките с не по-малко от 10 ученици от първи до дванадесети клас, а тези с по-малко от 10 ученици ще бъдат 12, като в училището в село Арда няма записани ученици в първи клас. В детската градина в село Могилица ще има една група със 7 деца, стана ясно след приемане на докладната записка от Общински съвет – Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет реши дългогодишният кмет на село Търън Явор Говедаров да бъде отличен със „Значка на Смолян“ по повод 70-годишният му

Смолян: Общинският съвет реши дългогодишният кмет на село Търън Явор Говедаров да бъде отличен със „Значка на Смолян“ по повод 70-годишният му

11 Септември 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Смолян. Дългогодишният кмет на село Търън Явор Говедаров ще бъде отличен със „Значка на Смолян“ по повод 70-годишният му юбилей. Това реши Общински съвет – Смолян по време на редовното си заседание, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Всички 24-ма общински съветници гласуваха единодушно за награждаването на Говедаров с отличието. Говедаров притежава богат организационен опит в системата на местното самоуправление и местната администрация. Той печели доверието на своите колегите и жителите на село Търън с отговорното си отношение към решаване проблемите на селото. Доказателство за всеотдайната му работа е постоянното му избиране за кмет на селото Търън от 1986 г. досега, което е своеобразно постижение и в национален мащаб.
Една от най-успешните години за село Търън под ръководството на Явор Говедаров е 2017 г., в която са извършени десетки административни услуги, се посочва в докладната записка. Проведени са значими за местното население социални и културни мероприятия. За преодоляване на последиците от стихийните бедствия са извършени ремонти на тротоари, площадни пространства, водопроводи, канализация и осветление. Изградени са подпорни стени, положен е бетон на уличната мрежа. Подменена е дограмата на читалището и е открита комбинирана спортна площадка в двора на училището. Реализиран е проект по програма ПУДООС. Обновени са пет автобусни спирки. Заради активната дейност на Говедаров и доверието на хората в него, той е предложен за удостояване със „Значка на Смолян“. тя ще се връчи по подходящ повод и ще бъде вписана в Почетната книга на Община Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет удостои със званието „Почетен гражданин на Смолян“ свещеник Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на града

Смолян: Общинският съвет удостои със званието „Почетен гражданин на Смолян“ свещеник Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на града

11 Септември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общински съвет – Смолян удостои редовното си заседание със званието „Почетен гражданин на Смолян“ свещеник Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. За взимането на решение бе сформирана комисия от трима общински съветници. От 24 гласували, 22-ма бяха „за“, като имаше и два празни плика. Отличието се дава по повод 70-годишнината на Михайлов и ще се връчи при подходящ случай и ще бъде вписано в Почетната книга на община Смолян.
Димитър Михайлов е завършил „Богословие“ в Духовна академия „Св. Климент Охридски“. 18 години той е музеен специалист в Регионален исторически музей „Стою Шишков“ – Смолян. завършва курсове по музейно дело и архивистика. Под ръководството на проф. Димитър Овчаров участва в разкопки на Велики Преслав. През 2006 г. е ръкоположен за свещеник. В продължение на 4 години е главен организатор на строителството на храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян. автор е на пет книги. От 12 години и в момента е свещеник в катедралния храм в Смолян, като обслужва и други православни храмове в общината. Свещеник Димитър Михайлов се ползва с доказан и заслужен обществен авторитет. Той е щедър дарител, горещ родолюбец и достолепен духовник. Като кмет на община Смолян от 1991 до 1995 г, Михайлов има значителен принос в развитието на града и общината в първите години на прехода. По време на неговия мандат е запазена политическата толерантност. След продължително прекъсване по негово време със собствени средства на Общината е възстановен съборът на Рожен. По повод 80-годишнината от Освобождението на Родопите през 1992 г. е открит паметника на полковник Владимир Серафимов Балканската война. В тези година са съхранени много културни и образователни институции, проведени са много българо-гръцки срещи и разговори. Подписани са първите договори за побратимяване на Смолян с израелския град Ейлат и гръцкия Ксанти. За болницата в Смолян е осигурен и първият скенер. Заради неговите заслуги, активната му дейност и обществения му авторитет Димитър Михайлов бе предложен за удостояване с почетното звание.
Преди началото на заседанието на Общинския съвет в Сесийната зала на Общината на близките на доц. Христо Гиневски бе връчено званието „Почетен гражданин на Смолян“. Той бе удостоен с признанието си посмъртно, а наградата получиха съпругата и дъщерята на видния местен общественик и историк. Доцент Христо Гиневски загина преди година при автомобилна катастрофа. Пред близките на доцента, общинските съветници и граждани, кметът на Смолян Николай Мелемов заяви: „Това е голяма загуба за Смолян, Христо Гиневски беше достоен човек, с който винаги ще се гордеем“. Съпругата и дъщерята на доц. Гиневски заявиха през сълзи, че ще дарят паричната премия от наградата за възстановяване на първото класно училище към църквата „Св. Никола“ в Устово.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет ще проведе редовното си заседание

Смолян: Общинският съвет ще проведе редовното си заседание

11 Септември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Смолян. Общински съвет – Смолян ще проведе редовното си заседание на 11 септември, от 10.00 часа, съобщиха от пресцентъра на Община Смолян. В дневния ред са включени 32 докладни записки и един отговор на питане на общински съветници. Сред тях са предложение за удостояване на свещеник Димитър Михайлов Михайлов със званието „Почетен гражданин на Смолян” по повод неговата 70-годишнина, предложение за отличаване на Явор Севдалинов Говедаров със „ Значка на Смолян“ по повод неговата 70-годишнина.
На вниманието на общинските съветници ще бъде предложено приемане на окончателен план и отчет за изпълнението на бюджета и средствата от европейския съюз и отчет за състоянието на общинския дълг към 31 декември 2017 година на Община Смолян. и одобряване на промени в актуализираната средносрочна бюджетна прогноза на Община Смолян за периода 2019 – 2021 г., на постъпленията от местни приходи и на разходите за местна дейност.
На заседанието на Общински съвет – Смолян ще бъдат утвърдени паралелки и групи с брой на учениците и децата под определения минимум за учебната 2018/2019 година, предвиждат се приемане на Общинска програма за закрила на детето 2018-2020 г. и други важни за жителите на Общината теми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.