НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:33


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Николина Ангелкова: Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии заради нарушения през лятото

Министър Николина Ангелкова: Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии заради нарушения през лятото

6 Октомври 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Предстои да се прекратят 7-8 плажни концесии заради нарушения през лятото. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в интервю за предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Когато имаме повтаряеми нарушения две поредни години, може договорът за концесия или наем да бъде прекратен. Най-честите нарушения това лято бяха свързани с липсата на спасители и с ползването на по-голяма площ от одобрената за преместваеми обекти, а някъде липсваха и указателни табели. Но като цяло общият брой на нарушенията намалява в сравнение с миналата година“, каза още Ангелкова.
Тя посочи, че повече българи се ходили в Турция през лятото, отколкото обратното. „Над 200 хил. българи са посетили турската държава през летните месеца, а 180 хил. турци са посетили България. Но Турция ни е един от основните пазари за зимен туризъм, така че нещата се изравняват на годишна база. Подобна е ситуацията и с Гърция“, коментира министърът. Тя обясни, че и тази година Слънчев бряг е българска дестинация номер едно за чуждестранните туристи.
Ангелкова заяви, че се работи по насърчаването и на детския туризъм. „Всяка година изпращането на деца в детските лагери нараства. В момента сме създали работна група, която разработва конкретни изисквания специално за детските лагери, защото в момента те попадат в общата хипотеза‚ места за настаняване“. Искаме допълнително да увеличим интереса към тях“, обясни тя.
Във връзка с ефекта от наемането на чуждестранни работници в туризма, Ангелкова посочи, че той е голям. „Улесняването на правилата за наемането на работници от трети страни увеличи заетостта в сектора. Само за това лято, съгласно данните, които имаме от Агенцията по заетостта, над 7 700 сезонни работници са били заети“, каза още тя и обясни, че това са хора, които работят на празни работни места, на които български граждани не искат.
„Градският туризъм в София тази година има бум. Усилията, които Столична община прилага и по отношение на привличане на ниско тарифни авиокомпании, и по възстановяването на различни паметници на културата дава своето отражение. Почти 15% е ръстът на този тип градски туризъм“, коментира Ангелкова. Тя заяви, че се работи активно и по подготовката на Пловдив за Европейска столица на културата за 2019 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Калоянов, ОДМВР-Бургас: С около 50% по-малко грабежи имаме на територията на Черноморското крайбрежие

Калоян Калоянов, ОДМВР-Бургас: С около 50% по-малко грабежи имаме на територията на Черноморското крайбрежие

11 Септември 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Бургас За поредна година разчитахме на командировани служители, освен на наши сили. Това каза директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас старши комисар Калоян Калоянов по време на брифинг във връзка с резултатите от летния сезон до момента в региона и страната, както и подготовката за лято 2019-а, предаде репортер на Радио „Фокус“-Бургас. „Общо за целия сезон, по цялото Черноморско крайбрежие на Бургаска област бяхме подпомогнати от 780 служители“, каза още Калоянов. По думите тази година е заложено повече на профилирани специалисти по различните линии на престъпления, дори и по джебчийските кражби и противозаконното отнемане на моторни превозни средства. Според ст. комисар по линия на грабежите този подход е дал резултат. „Мога да ви кажа, че имаме с около 50% по-малко грабежи на територията на Черноморското крайбрежие“, заяви директорът на Областна дирекция на МВР – Бургас.
Според него джебчийските кражби са били изключително много редуцирани, включително и тези, които са били извършвани по алеите, използвайки примерно веселото настроение на туристите от страна на престъпния контингент. „Същото е и с противозаконното отнемане на МПС. Ако не ме лъже паметта, в 3 града по Черноморското крайбрежие нямаме крадени автомобили. Разчитахме на помощта на колеги от Румъния, Полша, Чехия. Предварителната оценка, която мога да дам, е, че тяхната помощ е от съществено значение, включително близък и лесен беше контактът с туристи, които търсеха помощ при нас от тези народности“, каза още комисар Калоянов.
По думите му за поредна година работи междуведомствения координационен център, в който основни двигатели са били Областна дирекция на МВР - Бургас и НАП. „Изключително широко съдействие указахме на редица институции, на всяка една, която ни иска такова съдействие. Като цяло мога да кажа, че имаме снижение на престъпността. Само за Община Несебър, в чиято територия е и Слънчев бряг, намалението на престъпленията е с над 30%, в сравнение с миналата година, като имате предвид, че е регистриран всеки един краден телефон, като пример“, допълни Калоянов.
Деница ДИМИТРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Смятам, че ще успеем да достигнем ръста от 5% на туристите през летния сезон, който бяхме предвидили

Министър Николина Ангелкова: Смятам, че ще успеем да достигнем ръста от 5% на туристите през летния сезон, който бяхме предвидили

11 Септември 2018 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. Смятам, че ще успеем да достигнем ръста от 5% на туристите през летния сезон, който бяхме предвидили. Това каза пред журналисти министър Николина Ангелкова по време на брифинг, свързан с резултатите от летния сезон до момента и подготовката за лято 2019-а. Летният сезон се развива много успешно, вече започнахме подготовката за следващата година. За първите 7 месеца на 2018 г. у нас са пребивавали над 5,2 млн. чужди туристи, което е близо 7% ръст спрямо същия период на миналата година. За периода юни-юли 2018 г. чужденците са над 2,8 млн. и това е ръст от 3,6 на сто въпреки дъждовете в началото на юли. Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017 г. Основно ръстовете са от Румъния, Великобритания, Израел, Полша и Чехия. Германия и Русия запазват същите нива от миналата година, като при Русия се наблюдава и лек спад от 2-3%“, каза още Ангелкова.
Отлични са и показателите за приходите - над 1,3 млрд. евро от международен туризъм за първото шестмесечие на годината, което е 9,7% ръст спрямо същия интервал на 2017. Трета поредна година България отчита рекордни статистики в туризма, което говори, че страната ни се утвърждава като дестинация с устойчив напредък, стана ясно от думите на министъра. Отличните резултати се потвърждават и от международните туроператори, с които министерството поддържа активен диалог и вече разработва лято 2019.
И в момента за лятото наблюдаваме ръстове в рамките на около 5 на сто на нашите основни пазари, като прогнозите са те да бъдат достигнати като цяло с данните и за август и септември, които още не са публикувани, поясни министърът. През миналото лято отбелязахме ръст от 5,7% на чуждите туристи, като те достигнаха 5,3 млн. от юни до септември. Очакваме да надхвърлим тези показатели, прогнозира министърът. Увереност, че с това лято полагаме добра основа за следващата година, ни дават туроператори като „Томас Кук“ и „ТУИ“, които обмислят да стартират полети за България още от април 2019 г. Така реално ще се разширят крилата на активния сезон, каза още тя.
Министър Ангелкова приведе данни на Евростат, според които през май 2018 г. България е на второ място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от ЕС спрямо същия месец на 2017-а. Засега първа е Хърватия с увеличение от 43%, следва нашата страна с 32% ръст. По междинна оценка на Европейската туристическа комисия за първите няколко месеца на 2018 г. страната ни се представя много успешно на пазари Великобритания и Франция. През юни 2018-а България отчита над 3,1 млн. нощувки на чужденци в местата за настаняване, което е по-добре от Чехия, Швеция, Белгия, Полша, Норвегия, Унгария, Дания и др.
България е отбелязана като една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в ЕС. По предварителни данни за периода 2015-2017 г. страната ни е на първо място по ръст на нощувките от чужденци в местата за настаняване сред всички държави от общността, които са подали данни, припомни министър Ангелкова и акцентира върху издигането на сектора като национален приоритет, формиращ над 11% от БВП.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: До момента сме наложили над 450 000 глоби, от 1 октомври стартираме прекратяването на 6 договора за концесия или наем на плажове

Министър Николина Ангелкова: До момента сме наложили над 450 000 глоби, от 1 октомври стартираме прекратяването на 6 договора за концесия или наем на плажове

11 Септември 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Бургас. До момента сме наложили над 450 000 глоби. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг в Бургас, свързан с резултатите от летния сезон до момента в региона и страната, както и подготовката за лято 2019-а, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите ѝ до края на септември се очаква да приключи целият туристически сезон. „Това, което направихме като обобщение, е, че по отношение на нарушенията, те намаляват. Хубавото е, че с всяка година представителите на туристическия бранш стават все по-дисциплинирани“, заяви министър Ангелкова.
Тя добави, че на проведената днес среща в Бургас с представители на контролните органи, туристическия бранш и местната власт са били обсъдени редица въпроси, които трябва да бъдат решени за следващото лято, като например да бъдат уеднаквени терминологиите в Закона за туризма и Закона за устройството на територията.
„Тази година за първи път правихме съвместни проверки с НАП и РЗИ, които доведоха до доста добри резултати“, каза още Николина Ангелкова. По думите ѝ по отношение на морските плажове проверките продължават до края на септември.
„До момента мога да потвърдя, че от 1 октомври ще стартираме прекратяването на 6 договора, които в момента са на 6 плажа за отдаване на концесия или под наем. Сред плажовете с нарушения са „Елените 1“, „Равда“, „Бяла-централен“, „Градина“ (Созопол), „Слънчев бряг – централен“, „Шкорпиловци“ и „Обзор-Юг“, допълни министърът на туризма. Тя добави, че биха могли да бъдат прекратени и договорите на други места, в зависимост от това дали са отстранени установените нарушения по тях.
Тя добави, че промените, които се предвиждат в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, са свързани с допълнителни санкции по отношение на неохраняемите плажове.
„Едно от честите нарушения това лято бе на неохраняеми плажове да се разполагат нерегламентирано търговски обекти и съответно да се извършва незаконна търговска дейност“, допълни още Ангелкова.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.