НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Студената война влезе в противоречие с глобалната война срещу терора - едната прави другата ненужна

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Студената война влезе в противоречие с глобалната война срещу терора - едната прави другата ненужна

11 Септември 2018 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Студената война влезе в противоречие с глобалната война срещу терора - едната направи другата ненужна. Това каза експертът по антитероризъм Христо Смоленов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 17-ата годишнина от атентата от 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център, развитието на терористичните техники на атентаторите и манипулацията на тероризма върху развитието на света. „Сценарият за Студена война беше подготвян от дълбоката международна общност, за която тя беше благоприятна среда за развихряне на хипер капитала. Той е конгломерат от наркопари, средства от трафик на хора. Той е всичко друго, но не и производителен капитал. Той е спекулативна стихия, за която се изисква максимално висок риск и напрежение в междудържавните отношения. За да процъфтява този мегабизнес, отношенията между държавите трябва да се характеризират с такова напрежение, каквото имаше по време на Студената война. Така се стига до очевидната за всеки здравомислещ и свободомислещ човек ситуация. Тези, които подготвят новата Студена война, на практика закрилят тероризма. И обратното – глобалното противодействие срещу терора, изключва истерията на Студената война. Тази истерия е хранителна среда за много сегашни и минали политически перверзии. Например създаването и подкрепата на ИДИЛ, метастазите, на която още не са разчистени“, обясни още Смоленов. Според него всеки опит за дестабилизация ще налее вода в мелницата на глобалния тероризъм и връщането към рефлексите от Студената война. По думите му тази истерия, която кълни и процъфтява на много места по света, всъщност е една услуга към глобалните терористи. „Светът още не е поумнял достатъчно, но съм убеден, че той няма време да се бави в това отношение. Всички ние, и журналисти, и аналитици, и хората, които въплъщават така наречената народна дипломация, са длъжни не просто да вземат отношение, но да виждат голямата алтернатива. Тя е Студена война, която подкрепя тероризма или борба срещу глобалния тероризъм, отхвърляйки парадигмите, предубежденията и истерията на Студената война“, обясни експертът по антитероризъм.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Атентатът от 11 септември 2001 г. беше опит за преврат срещу президента Буш

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Атентатът от 11 септември 2001 г. беше опит за преврат срещу президента Буш

11 Септември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Атентатът от 11 септември 2001 г. беше опит за преврат срещу президента Буш. Това каза експертът по антитероризъм Христо Смоленов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 17-ата годишнина от атентата от 11 септември, развитието на терористичните техники на атентаторите и манипулацията на тероризма върху развитието на света. Според него продължава да е загадка как се стигнало до тази мегапровокация. Тя е нещо повече от провокация, тя е диверсия - подривни действия за отвличане на вниманието, уточни Смоленов. „Според мен зад зрелищната диверсия се криеше нещо много повече. Опит за преврат срещу президента Буш. Опит за отнемането на властта от законно избрания тогава президент по повод на това, че се е случило нещо толкова чудовищно и той не е могъл да реагира. Той обаче излезе с форсаж от критичната ситуация, подписа така наречения патриотичен акт и с това започна една нова световна епоха – ерата на глобална война срещу тероризма“, коментира Смоленов. По думите му с нова острота възниква въпросът заплашва ли една подобна мегапровокация новото развитие на международната политика. „Възможно ли е дълбоката държава да се опитва чрез дестабилизацията на някои, например на сегашния американски президент, да тласне страната и света към една нова трагедия от рода на 11 септември? Лично аз смятам, че инстинктите за самосъхранение на тази велика нация, няма да го позволят. Не изключвам опити за мегадиверсия и машинации от либерално-троцкистки тип“, коментира Смоленов. По думите му проектът за глобално извращаване на света напоследък е забуксувал, но това не означава, че кукловодите са мирясали, нито че дълбокото задкулисие е загубило хъс да дообърка и този и без това побъркан свят. „Чакат ни много опасни месеци и години“, допълни експертът по антитероризъм.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.