НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:17


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: С церемония по полагане на първа копка започна ремонтът на водопроводната мрежа на няколко улици в Свищов

Велико Търново: С церемония по полагане на първа копка започна ремонтът на водопроводната мрежа на няколко улици в Свищов

30 Септември 2018 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Свищов. С церемония по полагане на първа копка започна ремонтът на водопроводната мрежа на няколко улици в Свищов, съобщиха от пресцентъра на Общината. Стартът на дейностите бе даден от кмета Генчо Генчев, председателя на Общински съвет – Свищов Кристиян Кирилов и други представители на общинското ръководство. Великотърновският митрополит Григорий благослови началото на ремонтните дейности които ще рефлектират благоприятно върху живота на десетки свищовски семейства.
Ремонтните дейности, свързани с реконструкция и рехабилитация на вътрешно-преносната мрежа на улиците „Александър Божинов”, „Тинтява”, „Пирин”, „Искър”, „Киряк Цанков”, комплекс „Химик” и цялото протежение на ул. „Черни връх”, ще бъдат извършени до края на месец ноември, а средствата в размер на размер на 400 000 лв. са осигурени от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, като безвъзмездна финансова помощ.
Великотърновският митрополит Григорий посети Свищов по повод празниците на града „Свищовски лозници“ и отслужи Света литургия в обновения храм „Света Троица“. Негово Високопреосвещенство благослови жителите на града и цялата община за здраве и благополучие, а в словото си към миряните той не пропусна да отбележи заслугите на кмета Генчо Генчев и неговите грижи към храмовете в Свищовска община. Само през последната година, личната ангажираност на кмета на Свищов и активната му работа в тази посока допринесоха за инвестирането на близо 90 000 лева, за ремонт на свищовските църкви и манастири.
Великотърновският митрополит заяви, че за него е особена радост да закрие последния ден от първия месец на Новата църковна година именно в Свищов, с празниците на града „Свищовски лозници“. Той допълни още, че градът, давайки началото на българската свобода, дава тласък и на развитието в цяла Европа. В първия ден на месец октомври, Негово Високопреосвещество ще отбележи църковния празник „Покров Богородичен“ заедно със свищовските миряни в манастира „Покров Богородичен“ край Свищов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: До 14 септември се подават заявки за участие в кампанията „Да изчистим България“ в Свищов

Велико Търново: До 14 септември се подават заявки за участие в кампанията „Да изчистим България“ в Свищов

11 Септември 2018 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Свищов. И през тази година Община Свищов няма да изневери на традицията и ще се включи в националната кампания „Да изчистим България“. Инициативата ще се проведе на 15 септември на територията на цялата страна, каза в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново Стоян Парашкевов, директор на Дирекция „Управление на проекти и европейски оси“ в Общината. Той уточни, че вече има подадени заявки от различни институции като училища, детски градини и отделни групи от доброволци, които искат да помогнат за почистването на Свищов и останалите населени места в общината.
„Поставили сме на гражданите и институциите един срок – до 14 септември, за да заявяват бройката на хората, които ще се включат в кампанията, както и местата, които желаят да почистят. Към този момент са появили желание три кметства от общината, три средни училища, една детска градина, три инициативни групи граждани и по желание служители на Община Свищов също ще се включат“, обясни Стоян Парашкевов . Той допълни, че местната администрация има готовност да осигури чували за смет, ръкавици, както и техника за извозване на отпадъците за всички доброволци. Всеки, който иска да се включи в кампанията, може да даде предварителна заявка на посочените телефони, които са поместени на сайта на Община Свищов.
„Идеята на кампанията „Да изчистим България“ е гражданите сами да си осигурят по-добра жизнена околна среда. Това е и основната цел – сами да почистим мястото, на което живеем, където прекарваме ежедневието си или свободното си време“, коментира Парашкевов. Той уточни, че през настоящата година в инициативата освен хора от град, ще се включат и жители на останалите населени места в общината. „Към този момент няма информация за участъци, които са много мръсни и се нуждаят от незабавно почистване. Сигурно има такива, но поне при нас не е постъпвала информация. На такива сигнали се отзовава общинско предприятие „Чистота“. Идеята ни е общността-гражданите да се включат в кампанията, да осигурят по-добра жизнена околна среда на пространствата , в които живеят“, коментира Стоян Парашкевов. През настоящата година служителите от Община Свищов ще почистват брега на река Дунав. Кампанията ще се проведе в събота, 15 септември.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 1.6 млн. лв. влага Община Свищов в подмяната на близо 9 хил. метра водопровод

Велико Търново: 1.6 млн. лв. влага Община Свищов в подмяната на близо 9 хил. метра водопровод

11 Септември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
Свищов. 1.6 млн. лв. влага Община Свищов в подмяната на близо 9 хил. метра водопровод. Това съобщи в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът Генчо Генчев. Той изказа благодарност на ВиК разпределителното дружество за положените усилия и оказаната помощ през изминалата година. Подчерта и, че направеното до момента не е никак малко и допълни, че основните ремонти тепърва предстоят. „Община Свищов ще инвестира близо 1.6 млн. лв. във ВиК сектора. Това са около 9 000 метра нов водопровод, което ще повлияе върху проблемите с водоподаването, но с времето ще окаже влияние и върху самото качество на водата, защото ще бъде премахнат интернита, както и металната тръба. Ще бъдат положени полиетиленови тръби, които ще подобрят качеството на водата“, допълни кметът. Като основен проблем той посочи наличието на манган и утайките от него, но увери, че се работи и в тази насока – за изграждане на пречиствателни съоръжения. Освен това поднесе и извинения към всички граждани за неудобствата, които им създават ремонтите, но бе категоричен, че всичко се прави за подобряване качеството на живота на населението.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

Акценти в предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново

11 Септември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Свищов. Как премина отбелязването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия в Свищов? Това е един от въпросите, на които ще Ви отговорим в рамките на днешното издание на предаването „Добре дошли в Свищов“ на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Освен това ще Ви разкажем повече и за идеята на Община Свищов за поредна година да се включи в националната кампания „Да изчистим България“. И през тази година се очаква стотици доброволци да участват в почистването, а за реда, по който това може да се случи ще попитаме Стоян Парашкевов, директор Дирекция „Управление на проекти и европейски оси“ в Община Свищов. Втората част на предаването ще е посветена на ВиК ремонтите, които текат в Свищов през летните месеци. Какво бе направено до момента и какво предстои ще ни разкаже кметът на Свищов Генчо Генчев. Събеседник по темата ще бъде и управителят на ВиК дружеството, което отговаря за Свищов инж. Димитър Владов.
Водещ на предаването днес е Луиза Транчева. Телефонът за връзка със студиото е 0885 303 375.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.