НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Камелия Кондова, поетеса: Само поезията може да помирява живота и смъртта и го прави

Камелия Кондова, поетеса: Само поезията може да помирява живота и смъртта и го прави

18 Октомври 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Добрич. „Не се сещам за друго нещо, което така да помирява живота и смъртта, за да бъдат в симбиоза. Само поезията може да го направи и го прави“. Това каза поетесата Камелия Кондова, тазгодишен носител на Националната литературна награда „Дора Габе“, учредена от Община град Добрич, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Камелия Кондова се завърна в своя роден град, за да получи своята награда. Тя каза, че за нея тази награда е „безценна“, защото емоционално никога не е напускала Добрич, мястото където е родена, където и до ден днешен живее нейната майка, там където са старите добри приятели, с които си спомня за отминали времена на едно любимо място, което местните открай време наричат „Фонтана“.
„Където и да ме отвее животът продължавам да казвам без някакъв излишен патриотизъм, че аз съм си от Добрич. От този град са ми всички повреди, в най-поетичния смисъл на думата, и всички емоционални капитали, които после те правят или по-силен, или по-слаб. Но в крайна сметка и заради Добрич не можеш да се разделиш с поезията. Разбира се, че Добрич е мама и първият човек, който ме връща, други близки почти не останаха. Но ми останаха приятелите до ден днешен, с които се срещаме навсякъде из България, но е съвсем друго да се срещнем в Добрич“, добави Камелия Кондова. За нея писането на поезия е някаква случайност. Не крие, че е имала много опити да се раздели с поезията: „Но в последните 10 - 15 години просто се примирих и разбрах, че с поезията не можем да се разделим. Аз ще ѝ остана вярна като читател, а като пишещ човек нямам представа до кога, но малко обречена работа ми изглежда. Няма да успея да я прогоня. Не защото не я обичам, а защото самият акт на писане е болезнено състояние. А аз искам от време на време да не ме болят кожата и костите и да съм щастлив човек“. Една от радостите в живота ѝ е да намира млади пишещи хора. На едни е почтен читател, на други – редактор. По думите ѝ поезията скъсява дистанцията между хората, поезията прави приятелства от раз и те после остават до живот, а в България според нея както има твърде много престъпници, така са многобройни и талантливите хора. Наградата „Дора Габе“ ѝ е мила, защото „идва“ от нейния роден град, в същото време е задължаваща, заради името на голямата българска поетеса. Това, което може би малцина знаят за Камелия Кондова, е, че едно от своите хобита тя е превърнала в професия, сега работи като готвач. Според нея това има общо с изкуството и при нея по един прекрасен начин се съчетава динамиката на деня и работата с връщането към поезията в края на деня. Така постига равновесие. Тръгнала е, както самата тя споделя, от един експеримент, и вече 3 - 4 години е отдадена на това, което работи, заедно с друго хоби – да готви и да посреща гости у дома. Иронично Камелия Кондова заявява за себе си, че рядко ражда някакви мъдри мисли, защото ако това се случи, ще спре да се занимава с поезия, тъй като „тя не е особено разумно занимание“.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Поетесата Камелия Кондова е носител на Националната литературна Награда "Дора Габе"

Добрич: Поетесата Камелия Кондова е носител на Националната литературна Награда "Дора Габе"

18 Септември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Добрич. Поетесата Камелия Кондова ще бъде удостоена с Националната литературна награда „Дора Габе“ на официална церемония на 11 октомври от 18.00 часа в Огледална зала „Нели Божкова“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Добрич. Ще бъде връчено и отличие на Драгни Драгнев за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе. Днес на заседание на Общинския съвет предложенията бяха приети единодушно от всички общински съветници. Камелия Кондова е известен автор на поетични книги, сред които „Повод за живот", "Как се обича художник", "Бай Георги има тъжни рамене" и други. Тя е предложена за наградата от Съюза на българските писатели и Славянската литературна и артистична академия, откъдето се аргументират, че поетесата днес е едно от ярките и запомнящи се имена в българската поезия. Материалният израз на литературната награда са почетен знак, грамота и паричната сума от 2000 лева. Призът се връчва на всеки пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и за принос в националната литература. Сред досегашните носители на наградата "Дора Габе" са Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Рада Москова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Комисия разглежда номинациите за Националната литературна награда „Дора Габе“

Добрич: Комисия разглежда номинациите за Националната литературна награда „Дора Габе“

10 Септември 2018 | 13:48 | Агенция "Фокус"
Добрич. Комисия разглежда днес номинациите за Националната литературна награда „Дора Габе“. Това съобщи зам.-кметът „Хуманитарни дейности“ д-р Емилия Баева и председател на Комисията, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Предложенията ще бъдат представени на кмета на Добрич Йордан Йорданов. Постъпили са три предложения – Драгни Драгнев, Камелия Кондова и Магдалена Борисова. Предложенията за отличията са две – Рада Въртунинска и Драгни Драгнев. Номинациите ще бъдат внесени за гласуване в Общински съвет – Добрич. На 11 октомври в Добрич за четвърти път ще бъде връчена Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличия. Наградата е учредена от Община град Добрич през 2002 година и присъдена за първи път през 2003. Наградата няма конкурсен характер, тя се присъжда на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Наградата може да бъде съпътствана от отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения. "Възможно е по решение на Комисията да не бъдат присъдени награда или отличия", припомни д-р Баева.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Приключи срокът за подаване на предложения за носител на Национална литературна награда „Дора Габе“

Добрич: Приключи срокът за подаване на предложения за носител на Национална литературна награда „Дора Габе“

4 Септември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Добрич. Приключи срокът за подаване на предложения за носител на Национална литературна награда „Дора Габе“ и отличия. Това съобщиха от пресцентъра на Община Добрич.
На 11 октомври т.г. в Добрич за четвърти път ще бъде връчена Националната литературна награда „Дора Габе“ и отличия. Наградата е учредена от Община град Добрич през 2002 година и присъдена за първи път през 2003. Наградата няма конкурсен характер, тя се присъжда на автор за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Наградата може да бъде съпътствана от отличие за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.
Срокът за подаване на предложенията беше до 31 август.
Претендентите за Националната литературна награда „Дора Габе“ за 2018 г. са:
- Драгни Драгнев – поет, писател и изследовател;
- Камелия Кондова – поетеса;
- Магдалена Борисова – автор на драматургични текстове, поет и писател.
Предложените за носители на Отличие „Дора Габе“ за 2018 г. са:
- Рада Въртунинска – поет, писател и изследовател;
- Драгни Драгнев – поет, писател и изследовател.
Община град Добрич благодари на авторите на предложения – Съюз на българските писатели, Славянска литературна и артистична академия – Варна, д-р Кремена Митева - филолог, Драгомил Георгиев – литературен критик и Даниела Димова – директор на Театрално-музикален продуцентски център – Варна, за положителните препоръки.
Съгласно статута на НЛН „Дора Габе“ предстои консултативна комисия да обсъди и направи подбор на постъпилите предложения, след което кметът на Община град Добрич ще внесе проектопредложение за разглеждане на заседание на Общински съвет град Добрич.
Всеки, който иска да даде мнение за предложените автори, може да го направи в писмен вид до 9 септември 2018 г. на e-mail: dobrich@dobrich.bg или hd.dobrichbg@gmail.com. Мненията ще бъдат предадени на консултативната комисия за сведение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: На 31 август изтича срокът за предложения за номинации за Националната литературна награда „Дора Габе“

Добрич: На 31 август изтича срокът за предложения за номинации за Националната литературна награда „Дора Габе“

15 Август 2018 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Добрич. На 31 август изтича срокът за предложения за номинации за Националната литературна награда „Дора Габе“, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Предложения могат да се депозират в основната административна сграда на Община град Добрич или по електронен път. Според статута носители на отличията могат да бъдат физически и юридически лица. Отличията могат да се връчват за съавторство, но не могат да се поделят между две или повече физически или юридически лица. Те не се присъждат посмъртно или при закриване на юридическото лице. Средствата за наградата се обезпечават от Община град Добрич, също чрез дарения или по линия на проекти. Консултативна комисия разглежда предложенията и взема решение с обикновено мнозинство. След това кметът на Община град Добрич внася проектопредложение за носители на Националната литературна награда „Дора Габе" и отличията на заседание на Общински съвет. Отличия се присъждат за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения. Наградата е учредена през 2002 г. и се връчва за първи път през 2003 г. по повод 115 години от рождението на поетесата. С наградата се удостояват автори със значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната ни литература. През 2018 година наградата и отличията ще бъдат връчени през месец октомври за четвърти пореден път. Сред носителите на престижната награда са Елка Няголова, Лиляна Стефанова, Рада Москова.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.