НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Това, което ни се обяснява за борбата срещу терора, няма общо с финансовото противодействие на капиталите му

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Това, което ни се обяснява за борбата срещу терора, няма общо с финансовото противодействие на капиталите му

11 Септември 2018 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Това, което ни се обяснява за борбата срещу терора, е по-скоро дрънкане на оръжие и няма общо с финансовото противодействие на капиталите му. Това каза експертът по антитероризъм Христо Смоленов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 17-ата годишнина от атентата от 11 септември, развитието на терористичните техники на атентаторите и манипулацията на тероризма върху развитието на света.
„Финансирането като че ли винаги намира своите пътища. Винаги се намират не просто дарители, филантропи, които финансират тероризма, но и такива, които чрез своята филантропска дейност по света, включително и у нас, перат парите от терористичния бизнес. Дали всички пари, дадени за филантропия, за одобрените от международната общност цели, са от чист произход? Или някои от тях са резултат от препирането на пари от наркобизнес, пари от трафик на хора – пари, които хранят и поддържат тероризма, като една непресъхваща система. Хипер капиталът, спекулативният капитал, за който говорех, е едно голямо зло, което много сили по тази земя, включително и агенции, натоварени със специални функции, гледат като свой ресурс, като своя сфера на действие“, каза още Смоленов. По думите му наркопарите, парите от трафика на хора и то в многомилионен мащаб са нескончаем източник на финансиране на диверсии, включително за терористични организации. „Тук нещата няма да свършат с победата над „Ислямска държава“ на териториално ниво, тук нещата са обвързани в една глобална мрежа, която е оплела континенти. Тя не може да бъде прерязана на едно място, защото за мрежите е характерно, че се възпроизвеждат и съумяват да коригират щетите“, каза експертът по антитероризъм. По думите му това, което ни се говори на обикновените, добронамерени хора за това как се води борбата срещу тероризма, е по-скоро дрънкане на оръжие и няма нищо общо с финансовото противодействие с капиталите на терора.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Атентатът от 11 септември 2001 г. беше опит за преврат срещу президента Буш

Христо Смоленов, експерт по антитероризъм: Атентатът от 11 септември 2001 г. беше опит за преврат срещу президента Буш

11 Септември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
София. Атентатът от 11 септември 2001 г. беше опит за преврат срещу президента Буш. Това каза експертът по антитероризъм Христо Смоленов в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 17-ата годишнина от атентата от 11 септември, развитието на терористичните техники на атентаторите и манипулацията на тероризма върху развитието на света. Според него продължава да е загадка как се стигнало до тази мегапровокация. Тя е нещо повече от провокация, тя е диверсия - подривни действия за отвличане на вниманието, уточни Смоленов. „Според мен зад зрелищната диверсия се криеше нещо много повече. Опит за преврат срещу президента Буш. Опит за отнемането на властта от законно избрания тогава президент по повод на това, че се е случило нещо толкова чудовищно и той не е могъл да реагира. Той обаче излезе с форсаж от критичната ситуация, подписа така наречения патриотичен акт и с това започна една нова световна епоха – ерата на глобална война срещу тероризма“, коментира Смоленов. По думите му с нова острота възниква въпросът заплашва ли една подобна мегапровокация новото развитие на международната политика. „Възможно ли е дълбоката държава да се опитва чрез дестабилизацията на някои, например на сегашния американски президент, да тласне страната и света към една нова трагедия от рода на 11 септември? Лично аз смятам, че инстинктите за самосъхранение на тази велика нация, няма да го позволят. Не изключвам опити за мегадиверсия и машинации от либерално-троцкистки тип“, коментира Смоленов. По думите му проектът за глобално извращаване на света напоследък е забуксувал, но това не означава, че кукловодите са мирясали, нито че дълбокото задкулисие е загубило хъс да дообърка и този и без това побъркан свят. „Чакат ни много опасни месеци и години“, допълни експертът по антитероризъм.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.