НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кюстендил: 240 дни е срокът за изграждане на нови детска градина и физкултурен салон в жилищен комплекс „Бистрица” в Дупница

Кюстендил: 240 дни е срокът за изграждане на нови детска градина и физкултурен салон в жилищен комплекс „Бистрица” в Дупница

4 Октомври 2018 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Дупница. 240 дни е срокът за изграждане на нови детска градина и физкултурен салон в жилищен комплекс „Бистрица” в Дупница. Това каза пред Радио „Фокус” – Кюстендил Христо Апостолов, експерт по връзки с обществеността в Община Дупница. По думите му срокът ще започне да тече, след подписване на самите договори с избраните фирми-изпълнители. Този срок е за проектиране и реално изпълнение на строителните и монтажни дейности. Детската градина ще бъде с капацитет 100 места, а предвидената сума за строителство е в размер на 834 648 лева без ДДС. Новият физкултурен салон е с цена от 205 000 лева. Очакванията са, че от следващата учебна година възпитаниците на Основно училище „Неофит Рилски“ ще имат модерна и просторна зала, която ще може да се използва за практикуване на няколко вида спорт. До дни ще започне премахване на съществуващия стар физкултурен салон, за да може след изготвянето на проекта и съгласуването му – да стартира самото изграждане. Започват и дейностите по изграждане на детската градина, която ще бъде удобство за жителите на най-големия квартал в града.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Общинският съвет в Дупница е одобрил изтегляне на кредит във връзка с изпълнявания проект за благоустрояване на жилищен комплекс „Бистрица”

Кюстендил: Общинският съвет в Дупница е одобрил изтегляне на кредит във връзка с изпълнявания проект за благоустрояване на жилищен комплекс „Бистрица”

11 Септември 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Дупница. Общинският съвет в Дупница е одобрил по време на извънредно заседание предложение за изтегляне на кредит във връзка с изпълнявания проект за благоустрояване на жилищен комплекс „Бистрица”. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Емил Гущеров, председател на Общински съвет – Дупница. Общинското ръководство е представило намерение да изтегли кредит в размер на 1 167 703 лева. Средствата са необходими за плащане на извършени дейности по проекта за благоустрояване на ж. к. „Бистрица“. Кредитът ще бъде взет от фонд ФЛАГ. Той ще бъде върнат, след възстановяване на направените разходи по изпълнение на проекта от страна на управляващия орган по Оперативна програма „Региони в растеж”. Кредитът ще бъде обезпечен чрез учредяване на залог върху собствените приходи на Общината и чрез учредяване на залог върху вземанията на Община Дупница по договора й за безвъзмездна помощ по оперативната програма.
На сесията е прието и решение Община Дупница да прехвърли за стопанисване на държавата пет язовира, след внесена докладна записка от страна на кмета на Община Дупница инж. Методи Чимев. Става въпрос за язовири в землищата на селата Бистрица и Крайници. Язовирите са публична общинска собственост, та са изградени миналия век и поддържането и реконструкцията им изискват значителен финансов ресурс. Въпреки опитите за тяхното поддържане, в това число и съоръженията към тях, в дължимото по закон техническо и експлоатационно състояние, община Дупница ще изпита затруднения със справянето на произтичащите от закона задължения на собственик. Общината не разполага с възможност със собствени средства да покрие всички настоящи и бъдещи разходи по поддръжка и експлоатация на язовирите. Със закона за изменение и допълнение на Закона за водите е предвидена възможност общините, които не могат да поддържат в дължимото техническо и експлоатационно състояние собствените си язовири, да прехвърлят безвъзмездно последните в полза на държавата. Това трябва да стане до края на месец септември. „В много от общините няма необходимите експерти и специалисти, а язовирите са съоръжения, изискващи специална поддръжка. С оглед по-доброто стопанисване тези язовири се прехвърлят за стопанисване от страна на агенцията. От доста години няма интерес за наемане на тези язовири”, каза Емил Гущеров.
На заседанието на Общинския съвет са утвърдени също пет маломерни паралелки, сформирани в училища в Дупница за новата учебна година. За да съществуват групите с по-малко ученици спрямо утвърдения по закон минимум, е необходимо решение на Общинския съвет. Съветниците са дали съгласие за дофинансиране на маломерните паралелки. Едната паралелка е с профил „Физическо възпитание и спорт“ в училище „Св. Климент Охридски“. В нея са записани 17 осмокласници, а необходимият минимален брой е 18.
В рамките на заседанието на Общински съвет – Дупница клетва е положил нов общински съветник – Любомир Георгиев. Той е заел мястото на д-р Кирил Кирилов, който заедно с д-р Крум Бонев напуснаха по свое желание Общинския съвет в Дупница.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.