НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович: За Сърбия е важно да почерпи опит и да не прави грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в ЕС

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович: За Сърбия е важно да почерпи опит и да не прави грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в ЕС

11 Септември 2018 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. За Сърбия е важно да почерпи опит и да не прави грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в ЕС. Това каза председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович след среща с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Искам да изкажа голямото си задоволство, че сътрудничество между двата парламента е много добро. Като представители на нашите два народа мога да кажа, че в нашите взаимоотношения вървят в чудесна посока – така, както трябва да бъде. През последните 3 години това е трето посещение, което се случва между двата парламента. Днес имахме много съдържателен разговор, като говорихме преди всичко за европейската интеграция на Сърбия“, каза Гойкович.
Тя посочи, че Сърбия е много благодарна на България, тъй като по време на своето Председателство на Съвета на ЕС България е направила всичко възможно за европейската интеграция на Западните Балкани. „Днес отново се съгласихме, че разширяването на ЕС със Западните Балкани е решаването на проблема, а не правене на проблем. Целта на Сърбия е пълноправното членство в ЕС“, каза още тя и посочи, че това е една цел, която не е недостижима. „За нас от много важно значение е да почерпим опит и да не правим грешките, които е правила България по време на кандидатстването си в ЕС. Така че сътрудничеството на съветите на двата парламента във всяко едно отношение е много важно за нас. Много важен въпрос нашите разговори е и как живее българското национално малцинство в Сърбия“, каза още Гойкович и посочи, че от тази учебна година има отпечатани учебници за българското малцинство.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: България ще помага на Сърбия, за да може да хармонизира своето законодателство с европейското

Председателят на НС Цвета Караянчева: България ще помага на Сърбия, за да може да хармонизира своето законодателство с европейското

11 Септември 2018 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. България ще помага на Сърбия, за да може да хармонизира своето законодателство с европейското. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева след среща с председателя на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„България и Сърбия имат дълги отношения, които се развиват в много добра посока. С г-жа Гойкович разговаряхме на различни теми и аз изразих своята радост, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС бяха отворени две теми за евроинтеграция на Сърбия. Изразих своето желание да помагаме на сръбската страна, за да може да хармонизира своето законодателство с европейското, защото ние сме от 11 години в ЕС и имаме опит“, каза още Караянчева.
Тя посочи, че двете са разговаряли и за българското малцинство в Сърбия. „И съм убедена, че оттук нататък разговорите ще вървят във възходяща посока. Имаме обещанието, че проблемите се решават в посока образование, медии и вероизповедания на майчин език. Говорихме и за инфраструктурните проекти, които ще продължим да подкрепяме със съответните законодателни инициативи, които са необходими за тяхната реализация. Защото само свързаността между държавите на Балканския полуостров могат да повишат както икономическия растеж, така и туристическия растеж в двете страни“, каза Караянчева.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович е на двудневно официално посещение в България

Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович е на двудневно официално посещение в България

11 Септември 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович е на официално двудневно посещение в България. Визитата е по покана на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Официалното посещение ще започне със среща на председателите на парламентите на България и Сърбия Цвета Караянчева и Мая Гойкович в 9.30 часа. В 10.10 часа те ще направят изявления за медиите. Визитата ще продължи с полагане на венец пред паметника на Незнайния воин. В програмата същия ден са предвидени срещи с министър-председателя Бойко Борисов и с президента на Република България Румен Радев.
Утре председателят на Народната скупщина на Сърбия Мая Гойкович ще посети Велико Търново, където ще разговаря с кмета на Общината инж. Даниел Панов.
В състава на парламентарната делегация са Мая Пужич, член на Комисията по външна политика, Зарко Мичин, член на Комисията за евроинтеграция и Новица Тончев, председател на Групата за приятелство Сърбия - България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протест в Атина
Протест в Атина "Македония е гръцка!". 20 януари 2019 година

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.