НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Добрич: Районният съд е уважил искането за настаняване в болнично заведение на обвиняемия за поругаване на паметниците в гробищния парк

Добрич: Районният съд е уважил искането за настаняване в болнично заведение на обвиняемия за поругаване на паметниците в гробищния парк

13 Септември 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Добрич. Районният съд е уважил искането за настаняване в болнично заведение на обвиняемия за поругаване на паметниците в гробищния парк на Добрич. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Варна. 32-годишният Изет О., който е бил привлечен като обвиняем по досъдебно производство на Районната прокуратура в Добрич за повреждането на множество надгробни паметници в гробищния парк в града, вече е настанен за лечение в болнично заведение. Това е станало по искане на Районната прокуратура в Добрич, което е било уважено от състав на Добричкия районен съд.
Младият мъж е обвиняем за престъпление по член 164, ал. 2 от НК. На 6 септември тази година в гробищния парк на Добрич той повредил 40 паметника на покойници мюсюлмани. След установяването му като извършител се разбира, че същият страда от психиатрично заболяване. Районната прокуратура в Добрич внесе искане за настаняване на Изет в болнично заведение по реда на член 70, ал. 1 от НПК за срок до 30 дни.
Определението на Добричкия районен съд подлежи на обжалване в 7-дневен срок пред Окръжния съд в града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПГ на ДПС осъди поругаването на мюсюлмански гробища в Добрич

ПГ на ДПС осъди поругаването на мюсюлмански гробища в Добрич

12 Септември 2018 | 09:39 | Агенция "Фокус"
София. Остро осъждаме поругаването на мюсюлмански гробища в Добрич. Това каза депутатът от ПГ на ДПС Хасан Адемов в декларация от името на групата, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този акт е ярко доказателство за криза на демокрацията и държавността“, обяви той. „Управляващите мълчаха и когато бяха блъскани и влачени възрастни хора на границата. Когато се приемаха решения за промяна на имената, когато се сипеха заплахи, че ще ни стъпчат“, посочи Хасан Адемов. „Те не просто мълчат, а дадоха власт именно на тези сили, без да си дават сметка“, заяви депутатът от ДПС. „Мълчанието не е просто плод на къса памет и недалновидност, а е не държавническо“, допълни той. „Призоваваме компетентните органи незабавно да предприемат всички действия за разкриване на извършителите“, обяви Хасан Адемов. „Когато говорим за извършители, става въпрос за провокатори“, коментира той.
„Фокус“ припомня: На 11 септември стана ясно, че мъж от турски произход е потрошил мюсюлманските надгробни плочи в частта на турските гробища в Добрич. Случаят, станал навръх Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия, стана причина Главното мюфтийство да излезе с декларация, в която осъжда ислямофобията и призова държавните институции да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на вандалския акт. Обвиненият за престъплението мъж е психично болен и случаят не е свързан с противопоставяне между религиите. Извършителят на вандалския акт е настанен в лечебно заведение.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Психиатрично болен мъж от турски произход е потрошил мюсюлманските надгробни плочи в частта на турските гробища в града

Добрич: Психиатрично болен мъж от турски произход е потрошил мюсюлманските надгробни плочи в частта на турските гробища в града

11 Септември 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Добрич.Психиатрично болен мъж от турски произход е потрошил мюсюлманските надгробни плочи в частта на турските гробища в града, научи Агенция „Фокус“. Случаят, станал навръх Деня на Съединението на княжество България с Източна Румелия, бе причина от Главното мюфтийство да излезе с декларация, в която осъжда ислямофобията и призова държавните институции трябва да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на вандалския акт.
Обвиненият за престъплението мъж е психиатрично болен и случаят не е свързан с противопоставяне между религиите. Извършителят на вандалския акт е настанен в лечебно заведение, където ще бъде изследван.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главното мюфтийство: В Деня на Съединението на България вандали поругаха над 40 мюсюлмански надгробни плочи в частта на турските гробища в Добрич

Главното мюфтийство: В Деня на Съединението на България вандали поругаха над 40 мюсюлмански надгробни плочи в частта на турските гробища в Добрич

10 Септември 2018 | 09:35 | Агенция "Фокус"
София. На връх Деня на Съединението на княжество България с Източна Румелия вандали потрошиха и поругаха над 40 мюсюлмански надгробни плочи в частта на турските гробища в град Добрич. Това съобщиха от пресслужбата на Главното мюфтийство на мюсюлманско изповедание в Република България. В позиция на Главното мюфтийство се посочва: „Ислямофобията стана модерна днешни дни и за съжаление се посяга дори на последните наземни домове на покойните, за да се избият сериозни психически и болни комплекси. Обезвереният народ е завладян от дявола и вилнее над родината ни". Според мюфтийството държавните институции трябва да предприемат адекватни и незабавни действия по задържането и наказването на извършителите на този вандалски акт. „През последните две години в Народното събрание бяха внесени няколко законопроекта за вероизповеданията, но за съжаление нито един от тях не е градивен и не обслужва нуждите на вярващия човек. Всички тези рестриктивни законопроекти са с една единствена цел - „угаждане“ на псевдопатриотичните чувства на малките душици, с цел извличане на политически дивиденти. Политическите ангросисти имат огромната вина за положението на “болния човек“, който вилнее в гробищните паркове и извършва вандализъм, смятайки го за патриотизъм на връх националните празници", посочиха от институцията.
Според Главното мюфтийство е необходимо е да се замислим сериозно в дълбокото значение на надписа над парадния вход на Народното ни събрание: „Съединението прави силата“, с който се представихме пред света по време на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Главното мюфтийство на Мюсюлманско изповедание остро осъжда болният акт на вандализъм в частта на турските гробища в гробищния парк на град Добрич. И призовава органите на реда по-скоро да заловят извършителите, за да застанат пред българския съд", посочиха от Главното мюфтийство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.
Сергей Лавров е на посещение в Босна и Херцеговина. 21 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.