НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Gazeta Express: Косово няма да наруши териториалната цялост на Сърбия, заяви Кадри Весели

Gazeta Express: Косово няма да наруши териториалната цялост на Сърбия, заяви Кадри Весели

25 Септември 2018 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент и лидер на най-голямата политическа партия в Косово – ДПК, Кадри Весели заяви, че работи върху обединението на всички политически лидери за постигане на консенсус свързан с диалога със Сърбия, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Весели повтори, че Косово е обединено когато става въпрос за запазване на териториалната му цялост. Той също каза, че мечтата му е някой ден Прешево, Медведжа и Буяновац да се обединят с Косово и че той няма да спре да работи, за да направи това реалност, отбелязвайки, в същото време, че е против нарушаването на териториалната цялост на Сърбия.
Председателят на парламента призова всички политически партии да се обединят във финалната фаза на диалога със Сърбия сега, след като правителството установи преговорния екип, но който все още трябва да бъде потвърден от парламента. В интервю за агенция „Kosovapress“ Весели поясни, че работи върху организирането на кръгла маса с всички политически лидери, насочена към постигането на консенсус по отношение на диалога със Сърбия. Той заяви, че само обединено Косово „може да победи Сърбия“ в тяхното начинание да дестабилизират региона и да разпалят нови конфликти. Весели спомена речта на сръбския президент Александър Вучич по време на посещението му в Косово в началото на септември, наричайки го „поощряване на геноцидните политики“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Разговори за границите водят към трагичното минало

Рамуш Харадинай: Разговори за границите водят към трагичното минало

18 Септември 2018 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай, на заседание на Комисията за Договора за стабилизация и асоциация, съставена от представители на косовския и европейския парламенти, отново се противопостави на идеята на държавния глава Хашим Тачи за „корекция на границите“ със Сърбия, предаде кореспондентът на МИА (Македонска информационна агенция) от Прищина.
Харадинай заяви, че се надява на мирен договор с Белград, но предупреди, че разговорите за границите водят региона към трагичното минало.
„Когато говорим за границите, това значи, че се връщаме в миналото, връщаме се към трагедиите. А това, на което се надяваме е един мирен договор между Косово и Сърбия. Подкрепям диалога със Сърбия, но не и с връщане в миналото, което ни струваше човешки животи“, обясни премиерът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Президентът на Сърбия е обвинен, че разпалва война в Косово

Regnum: Президентът на Сърбия е обвинен, че разпалва война в Косово

15 Септември 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовската Републиканска партия Фатон Курти смята, че по време на двудневното си посещение в Косово президентът на Сърбия Александър Вучич с изказването си в полза на бившия лидер на Югославия Слободан Милошевич разпалва война в Косово, придвижвайки идеята за Велика Сърбия, предава Regnum.
„Вучич не си спомни за 17-те хиляди цивилни и хилядите изнасилени жени“, заяви Курти. „По време на посещението си в Косово Вучич възвеличи „балканския касапин“ Милошевич, който оживява в паметта с масовите етнически прочиствания на албанци, босненци и хървати. Той не само разпалва война, прокарвайки идеята за Велика Сърбия. Това говори, че този радикален политик не се е научил нва нищо и трябва да бъде отстранен от политическата сцена, докато не причини толкова беди, колкото и учителя му Милошевич“, допълни косовският политик.
„Партията иска срочни мерки по неутрализацията на радикалния сръбски президент. Като предупредителни мерки трябва да се забрани за него и за министъра по въпросите, свързани с Косово Марко Джурич завинаги достъпа до Косово. Да се прекъсне диалога между Сърбия и Косово, докато начело на двете страни не застанат други лица. Трябва да поискаме от САЩ и ЕС политическата изолация на този радикал, който провокира война на Балканите. Трябва да се прекъсне процеса на влизане на Сърбия в ЕС, докато тя не избере демократичен президент“, допълни Курти.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Няма да има нито промяна на границите, нито размяна на територии

Кадри Весели: Няма да има нито промяна на границите, нито размяна на територии

14 Септември 2018 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Няма да има нито промяна на границите, нито размяна на територии, категорично заяви председателят на косовския парламент Кадри Весели, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
В интервю за „Дойче Веле“ Весели твърди, че Прищина няма да позволи и формирането на Общност на сръбските общини в северната част на Косово.
След появяването на идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия, като един от възможните начини за цялостно нормализиране на отношенията, всекидневно има реакции от двете страни, отбелязва телевизионният канал.
Кадри Весели, заедно с косовският премиер Рамуш Харадинай, са едни от най-видните застъпници на запазването на настоящите граници на Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Няма договор без реципрочно признаване между Сърбия и Косово

Хашим Тачи: Няма договор без реципрочно признаване между Сърбия и Косово

13 Септември 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че няма да подпише договор със Сърбия, ако той не означава реципрочно признаване, но добави че е скептичен когато става на въпрос за възможностите за сключване на такъв договор, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
По време на пресконференция Тачи заяви, че страните от района подкрепят преговорите между Косово и Сърбия и че ще подкрепят техния мирен договор.
Изтъквайки, че постигането на споразумение няма да бъде лесно, косовският президент за пореден път повтори, че е възможна корекция на границите със Сърбия, която би позволила директно признаване на независимостта и обединението на Прешево, Медведжа и Буяновац с Косово.
Според думите на Тачи, когато Сърбия признае Косово, това ще направят и петте членки на Европейския съюз, а Русия ще отмени ветото си в Съвета за сигурност на ООН.
Колкото по-рано бъде постигнат договор, толкова по-добре ще бъде това за двете страни и народи, добави той и напомни, че това не са преговори между сърби и албанци, а между Сърбия и Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Косовската опозиция изпрати писмо на Могерини, в което я известява, че е против идеята за размяна на територии със Сърбия

Gazeta Express (Косово): Косовската опозиция изпрати писмо на Могерини, в което я известява, че е против идеята за размяна на територии със Сърбия

13 Септември 2018 | 11:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Парламентарно представените опозиционни партии в Косово – „Демократическата лига на Косово“ (ЛДК), Движение „Самоопределение“ (на алб. – „Ветевендосие“), Социалдемократическата партия на Косово и „Алтернатива“ в сряда са изпратили писмо до върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, в което я информират, че са срещу идеята на косовския президент Хашим Тачи за размяна на територии със Сърбия. Те също казват, че правителството е загубило легитимност да представлява Прищина в диалога с Белград, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Лидерът на ЛДК Абдула Хоти написа във „Фейсбук“, че писмото се отнася до последните събития в Косово:
„Подобни идеи няма да бъдат подкрепени и евентуално споразумение, произтичащо от тази идея, няма да бъде валидирано“, написа Хоти. „Започването на нов преговорен процес без необходимата подготовка, какъвто е случаят с настоящото правителство на Косово, ще доведе до провал. Отговорност на парламента е да одобри платформа за диалога с две трети от гласовете и това е единственият на чин да бъде легитимиран този процес. Всяка друга опция за преговорите е обречена на провал. В интерес на гражданите на Косово е да бъде постигнат консенсус в рамките на народното събрание“, написа още председателят на ЛДК. „Сегашното правителство загуби легитимност да представлява Косово в този процес и подновяването на легитимността на парламента трябва да бъде направено в съответствие с Конституцията“, заяви Хоти.
Опозиционните партии вярват, че ЕС и САЩ трябва да се включат във финалната фаза от преговорите със Сърбия и поискаха окончателното споразумение между двете страни да доведе до пълна нормализация на отношенията между Белград и Прищина. „Пълна нормализация е постижима единствено чрез взаимно признаване. Окончателният договор със Сърбия трябва позволи членството на Косово в международните организации, включително ООН, както и да отвори пътя към членство в ЕС и НАТО“, уточни Хоти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): След поредицата неуспехи, Хашим Тачи може да посегне към инциденти, напрежение и дестабилизация, предупреждават от косовската опозиция

„Курир“ (Македония): След поредицата неуспехи, Хашим Тачи може да посегне към инциденти, напрежение и дестабилизация, предупреждават от косовската опозиция

13 Септември 2018 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на косовското опозиционно Движение „Самоопределение“ (на алб. – Ветевендосие) Албин Курти смята, че след противопоставянето от страна на международната общност на плановете на косовския президент Хашим Тачи за подялба на Косово и след националистическото изказване на сръбския държавен глава Александър Вучич в Северна Митровица, на Тачи му трябват инциденти на терен, ново напрежение и дестабилизация на страната, пише скопското електронно издание „Курир“.
Както предаде кореспондентът на МИА от Прищина, Курти е направил това предупреждение на срещата с посланика на Германия в Косово Кристиан Хелд, с когото разговарял за актуалната политическа обстановка в страната, с акцент върху преговорите за постигане на окончателно решение на споровете между Косово и Сърбия.
Позицията на Тачи за „корекция на границите“, която подразбира размяна на територии със Сърбия, бе оценено от лидера на „Самоопределение“ като изключително опасна за стабилността на Косово.
„Ние смятаме президентът на Косово Хашим Тачи за отговорен за насилието, което може да последва“, е заявил Курти според съобщението от пресслужбата на неговата партия, в което се казва още, че политикът е благодарил на посланик Хелд за принципността и твърдата позиция на германския канцлер Ангела Меркел за защита на държавността и интегритета на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Сърбия и Косово може да преначертаят границите си, но ще ги избави ли това от война?

The Washington Post: Сърбия и Косово може да преначертаят границите си, но ще ги избави ли това от война?

13 Септември 2018 | 05:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Миналия месец Джон Болтън, съветникът на президент на САЩ Доналд Тръмп по националната сигурност, заяви, че САЩ „няма да пречат" на сделката за размяна на територии между Сърбия и Косово. Според последните доклади двете страни са близо до споразумение, което ще разреши един от най-предизвикателните политически конфликти в Европа след края на Студената война, пише Картър Джонсън* в статия за американското издание The Washington Post. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.
Планът предвижда преначертаване на границите между Сърбия и Косово, което ще позволи на сръбскоговорящата територия в северната част на Косово да се присъедини към Сърбия, а албаноговорящия регион в южната част на Сърбия – да стане част от пределите на най-младата държава на Балканите. Залозите са високи: излизането от тази безизходица вероятно ще проправи пътя на Косово към членство в ООН. Ще бъде увеличена и вероятността както Косово, така и Сърбия да се присъединят към Европейския съюз и евентуално - към НАТО.
Изявлението на Болтън контрастира с тези на множество европейски лидери, които имат опасения, че реализирането на подобна идея ще бъде дестабилизираща за региона. Но би ли могла корекцията на границите да доведе до мир? Ето какво трябва да знаете.

Някои видове подялба работят по-добре от други

Предишните ми изследвания върху размяната на територии като решение за предотвратяване на етническата гражданска война предполагат, че отделянето на територии и етнически групи значително увеличава шансовете за мир - в сравнение с разделянията, които се фокусират само върху териториите. Използвайки набор от данни на Световната банка, разгледах 17-те подялби, които са съвпаднали с края на етническите граждански войни между 1945 и 2004 г.
Създадох индекс, който да проследява степента, в която отделянето на етнически групи е довело до нови конфликти между тях. Това се е случило само в осем от 17 случая. От тези осем, нито един не е пример за възобновяване на насилие в първите пет години след размяната на територии – критичен брой, тъй като рискът от нова ескалация е най-голям в първите години.
Това е неудобен резултат за повечето от нас, които се ангажират с концепцията за мултиетнически държави, защото предполага, че за предотвратяване на етническите войни един от най-добрите начини за постигане на мир може би е отделянето на конкретна територия.

Етнически групи след разделянето на Косово

Как ще проработи разделянето на Косово? Отделянето му през 1999 г. от състава на Сърбия (тогава Югославия) получи средночестотен индекс - значителни малцинства останаха от двете страни на границата. Насилието се повтори точно в регионите, в които има етническите малцинства, най-вече през 2000-2001 г. в Прешевската долина в Сърбия и през 2004 г. в Митровица в Косово. Тези сблъсъци завършиха с десетки убити и десетки хиляди разселени, с обновени кампании за етническо прочистване. Изследванията ми показват, че ако през 1999 г. при отделянето на Косово от Сърбия бяха взети предвид по-точно демографските данни в страната, вместо сляпо да бъдат следвани границите, установени през 1947 г., може би насилието щеше да е значително по-ограничено.

Дали Косово трябва да бъде разделено в настоящия момент?

Не е задължително. Изследването, проведено от мен по отношение на микро-механизмите на насилието след отцепванията в Грузия и Молдова, показва, че причините за него не са предизвикани от етническата омраза, а по-скоро от липсата на адекватна власт, което е широко разпространено явление в страните, излезли от граждански конфликт. Когато държавите успеят или да поддържат своята инфраструктура и да възстановят капацитета си, шансът за възобновяване на насилието е много по-малък - дори когато разселените малцинства се завръщат по домовете си.
Това предполага, че представителите на етническите групи, които воюват помежду си в гражданска война, могат да живеят мирно заедно, докато държавата е достатъчно силна (дали държавата има политическата воля да позволи връщането на малцинствата е отделен въпрос). Възможно е да има етническа омраза, но насилието може да бъде сведено до минимум - окуражаващ резултат за следвоенното, мултиетническо укрепване на мира.

Как може Сърбия и Косово да постигнат мир?

Докато Прешевската долина, в която има мнозинство от албанско население, е твърдо контролирана от централната власт в Белград, няма вероятност живущите в региона да се бунтуват, освен ако не получат значителна външна подкрепа от страна на Косово. Това обаче е малко вероятно с оглед стремежите на Прищина за членство в ЕС и НАТО.
Сърбия твърдо контролира територията след споразумението от Конкул от 2001 г., а жителите на долината няма вероятност да се бунтуват в бъдеще без значителна външна подкрепа от страна на Косово, което е малко вероятно, на интеграцията в Европейския съюз и НАТО. Макар албанското малцинство да предпочете да живее под управлението на Прищина, най-вероятно ще продължи да съжителства мирно със сърби дотогава, докато държавните институции останат силни.
Това предполага, че е логично Прешевската долина да остане част от Сърбия. Предаването на контрола над този мирен регион върху Косово сега може да доведе до дестабилизиране, тъй като сръбските сили за сигурност ще се оттеглят от региона и сърбите в него – около 15 хил., вертоятно ще го напуснат.
Северна Митровица до границата със Сърбия е различна история. Тази територия е почти изцяло сръбск и от 1999 г. насам де факто е отделена от Косово. Макар споразумението от Брюксел от 2013 г. да предвижда стъпки за интегриране на региона, той все още е сегрегиран етнически и функционира автономно. Етническите сърби все още контролират сигурността на региона.
Реинтегрирането на тази територия в Косово днес може да стане само с насилие и вероятно то ще е масово, ако правителството в Прищина се опита да контролира или да изгони квазидържавните сръбски сили за сигурност. Сърбия със сигурност ще подкрепи анклава в такъв конфликт, открито или неофициално - сценарий, подобен на онзи, който виждаме в примера с руснаците в източната част на Украйна.
Един от начините за поддържане на мира следователно ще бъде Косово да отстъпи на Сърбия контрола над региона, като приеме подялбата. Ако това би могло да бъде завършено в замяна на признаването на Прищина от официален Белград, то шансът за дългосрочен мир би бил още по-висок.
Критиците на промените в границите твърдят, че подобно решение ще отвори кутията на Пандора в целия регион. Но тази позиция не взима предвид способността на международната общност да приема непоследователни позиции, за да избегне нестабилност. Същите рискове например бяха отчетени, когато десетки държави се събраха, за да признаят независимостта на Косово през 2008 г. Същевременно те не признаха същото право на Република Сръбска – субект в Босна и Херцеговина със сепаратистки амбиции. И все пак нямаше нестабилност.
Промяната на границата между Косово и Сърбия може да предизвика много разисквания, но не е необходимо да отваря вратата за по-нататъшни промени другаде.

*Картър Джонсън е доцент по политически науки в Националния изследователски университет - в Москва. Той завършва работата си по книга, озаглавена „Когато разделянето работи: Разделяне на страни и народите в преследването на мира".

*Публикуваните на страницата материали съдържат оценки на цитираните медии и не са отражение на позицията на Агенция „Фокус“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Албания следи внимателно диалога Белград-Косово, предлага помощ

„Нова Македония“ (Македония): Албания следи внимателно диалога Белград-Косово, предлага помощ

13 Септември 2018 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Прищина/Тирана. Албания следи внимателно диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения. Това увери албанският президент Илир Мета, отбелязва електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка „Нова Македония“.
Съгласно думите на Мета, официална Тирана има готовност да окаже помощ на Косово - във всички фази на процеса.
След разговор с председателя на косовския парламент Кадри Весели, държавният глава на Албания подчерта, че най-младата страна на Балканите се нуждае от широк политически консенсус и в тази връзка призова опозицията да поеме отговорност и да участва в развитието на платформата и формиране на екип за диалог.
По-рано Мета говорих за хода на диалога между Белград и Прищина с президента на опозиционното движение „Самоопределение“ и с косовския президент Хашим Тачи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фатмир Лимай, лидер на „Инициатива за Косово“: Няма албанец, който би искал да преговаря с Вучич и Дачич

Фатмир Лимай, лидер на „Инициатива за Косово“: Няма албанец, който би искал да преговаря с Вучич и Дачич

12 Септември 2018 | 23:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на управляващата в Прищина „Инициатива за Косово“ (Нисма) и вицепремиер на страната Фатмир Лимай заяви, че нито един албанец не би искал да преговаря със сръбския президент Александър Вучич и външния министър Ивица Дачич, предава MIA-Makedonska Informativna Agencija.
Лимай подчерта, че през 1999 г. е приключил онзи период, в който Белград се е стараел да намери представители на албанците, с които ще разговаря и които ще бъдат по мярка на сърбите.
Лимай е начело на новия преговарящ екип, който косовският премиер Рамуш Харадинай състави, за да представлява правителството в Прищина в преговорите с Белград за нормализиране на двустранните отношения. В него влизат още вицепремиерът Енвер Ходжай и външният министър Беджет Пацоли, министрите на държавната администрация и за диаспората, Махир Якчилар и Дардан Гаши, и досегашният главен преговарящ Авни Арифи.
Президентът на Сърбия Александър Вучич и външният министър Ивица Дачич заявиха, че не приемат Лимай за ръководител на правителствения екип от преговарящи, заради ролята му във войната в 1998-99 г. В отговор косовският вицепремиер отговори, че „не вярва, че съществува албанец, който би той искаше да говори с Вучич и Дачич, но те са избрани от своя народ“.
Той подчерта, че в момента няма никакво предложение от Сърбия при какви определени условия би признала независимостта на Косово. „Нека Сърбия каже, че иска половината Косово в замяна на признаването му и ще дадем нашия отговор. Без официално предложение не знаем за какво говорим. Ние имаме нашите изисквания, признание и членство в ООН, но от Сърбия нямаме официално предложение“, отбеляза Лимай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на косовския парламент: Територията ни не подлежи на преговори

Говорителят на косовския парламент: Територията ни не подлежи на преговори

12 Септември 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Тирана. Говорителят на косовския парламент Кадри Весели даде ясно да се разбере в сряда, че територията на страната му не подлежи на преговори, предава електронното издание Albanian Daily News.
След срещата му с високопоставени албански официални лица в Тирана, Весели подчерта, че факта, че е против идеята на президента на Косово Хашим Тачи за „корекция на границите“ със Сърбия.
„В диалога няма да бъде засяган териториалния интегритет на Косово. Няма друга опция. Проблемът за Косово е липсата на единство. Мнозинството и опозицията трябва да са единни“, заяви Весели.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Опозицията в Сърбия определи посещението на Вучич в Косов като „историческо фиаско“ и смята, че той не е дорасъл и достоен за историческия момент за Сърбия

Danas (Сърбия): Опозицията в Сърбия определи посещението на Вучич в Косов като „историческо фиаско“ и смята, че той не е дорасъл и достоен за историческия момент за Сърбия

12 Септември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбската прогресивна партия (СПС) е подписала тихомълком най-лошият документ за сръбската позиция спрямо Косово – Брюкселското споразумение, заяви председателят на опозиционната Демократическа партия на Сърбия (ДПС), докато коментираше посещението на президента Александър Вучич в Косово, пише електронното издание на вестник Danas.
Йованович пртипомни, че Вучич "не каза нито дума за Конституцията на Република Сърбия, нито за Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН ".
„Сръбското правителство и президента Вучич не са дорасли, нито са достойни за историческия момент, в който Сърбия е понастоящем“, смята лидерът на ДПС.
Милош Кович, председател на Политическия съвет на ДПС заяви, че посещението Вучич в Косово е "историческо фиаско, защото той обеща да излезе публично с плана си за Косово и Метохия, но не удържа думата си и това не му е за първи път".
„Това преди всичко означава, че той е човек, който импровизира и взима временни решения ... сърбите в Косово и Метохия са преследвани от сърби. Хората бяха заплашени да дойдат на митинг. Вероучителите в училищата губят работата си заради своя епископ, който не оказва подкрепа на властите. Жалко е, че президентът на Република Сърбия не знае къде са неговите граници", заяви Кович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Президентът и премиерът на Косово са били на спешна визита в Тирана

Gazeta Express (Косово): Президентът и премиерът на Косово са били на спешна визита в Тирана

12 Септември 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Тирана. Източници са потвърдили, че президентът и премиерът на Косово Хашим Тачи и Рамуш Харадинай са пътували до Тирана късно във вторник за спешна среща с премиера на Албания Еди Рама. Изненадващата визита се случва по време на дебата за размяна на територии между Косово и Сърбия, предложение, което има пълната подкрепа на Тачи, но е абсолютно неприемливо за Харадинай, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Вестникът е получил тази информация без повече подробности. Косовският премиер е отрекъл информацията във „Фейсбук“ и е добавил, че в сряда сутринта започва работа „свързана с дневния ред“, без да конкретизира повече.
От друга страна, председателят на парламента в Прищина Кадри Весели и вицепремиера Фатмир Лимай са пътували до Тирана в рамките на планирано посещение и в сряда те ще се срещнат с политическото ръководство на Албания, за да обсъдят последните събития в Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Битката със Сърбия се води в Брюксел

Хашим Тачи: Битката със Сърбия се води в Брюксел

11 Септември 2018 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи призна, че ще бъде трудно да се постигне мир със Сърбия, но диалогът с нея е единственият път към решение, предава RTK Live.
Коментирайки думите на сръбския президент Александър Вушич за Слободан Милошевич по време на неотдавнашното му посещение в Косово, Тачи заяви, че целият свят знае, че Милошевич е касапин на Балканите и че той е пряко отговорен за геноцида в Косово.
„Да го прославимя в момент на усилия за постигане на мир е много голяма грешка", категоричен бе Тачи.
На въпроса дали е изненадан от сравнително слабото присъствие на косовските сърби по време на митинга на Вучич, Тачи отбеляза, че за него най-важно е било отсъствието на инциденти в рамките на престоя му в най-младата държава на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Как администрацията на Доналд Тръмп смята да реши косовския проблем

ТАСС: Как администрацията на Доналд Тръмп смята да реши косовския проблем

11 Септември 2018 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Ключовите европейски играчи ( и до неотдавна Вашингтон) от много години са против всякакви предложения, които включват преразглеждане на границите на Балканите. Но с идването на власт на Доналд Тръмп ситуацията се промени. Конкретно, американската администрация е готова да подкрепи териториални промени, свързани със спорния косовски регион. Подкрепата в търсенето на компромис между Белград и Прищина бе потвърдена от американския сенатор Рон Джонсън, който беше на посещение в Сърбия на 10-11 септември. Но експертите предупреждават, че евентуална корекция на границите може да предизвика ефект на доминото в други балкански страни, пише в кратък обзор на ТАСС за последните сигнали идващи от Вашингтон, представен без редакторска намеса.

Какво каза Тръмп за Косово?

За първи път Доналд Тръмп коментира ситуацията в Косово през 1999 година в разговор с Лари Кинг. Бизнесменът разкритикува администрацията на Бил Клинтън за „хилядите загинали“ сърби и за това, че той е „бомбардирал за нищо“ цялата страна. През октомври 2016 година – вече кандидат за президент на САЩ – той, в интервю за сръбското списание „Неделник“, което по-късно бе обявено за фалшиво от щаба на Тръмп, потвърди позицията си.
След като президент на Сърбия стана Александър Вучич, американският държавен глава го поздрави чрез телеграма, в която се казваше, че има намерение да работи съвместно с него „над по-нататъшното укрепване на двустранните икономически връзки, прогреса в евроинтеграцията на Сърбия, нормализацията на отношенията с Косово, както и над помирението в региона“. През юли 2018 година Тръмп уведоми Конгреса, че Международните сили за сигурност в Косово (KFOR)наброяват около 4 хиляди души, от които 690 са американци.

Какво мислят за Тръмп в Сърбия (и в Косово)?

Бившият президент на Сърбия Томислав Николич (2012-2017 г.) се отнесе с оптимизъм към външнополитическите възгледи на Тръмп. Той отбеляза, че „ако предизборната риторика не е била лъжа, можем да очакваме ... по-добро разбиране на позицията на Сърбия по въпроса за непризнаването на независимостта на т.нар. държава Косово“. Неговият приемник Александър Вучич през септември 2017 година покани Тръмп да посети Сърбия. Конкретни срокове за визитата на американския президент в Белград не бяха дадени.
От друга страна, големи надежди на американския държавен глава възлагат и в Прищина, столицата на Косово. Днешната американска администрация има одобрението на 75% от косоварите. Бившият боец, а сега лидер на непризнатото Косово Хашим Тачи, по информация на косовския вестник Zeri I Popullit, е платил за среща с Тръмп повече от 500 хиляди долара бюджетни пари (наистина, срещата така и не се състоя).

Какъв е планът на Белград за разрешаване на косовския въпрос?

Референдум На 1 юни Вучич заяви, че трябва да бъде проведен референдум, за да бъде решен този въпрос веднъж завинаги. Без признаване на независимостта на Косово няма как Сърбия да влезе в Европейския съюз, към което се стреми Белград. Затова фактически на референдума гражданите ще отговарят на въпрос, готови ли са да се откажат от Косово и Метохия заради членство в ЕС.

Корекция на границите и обмен на територии На 9 август Вучич се изказа в подкрепа на идеята за демаркация с албанците в Косово за предотвратяване на конфликти в бъдеще. На 20 август в Прищина започнаха да събират документи за провеждане на работи за делинеация на границата със Сърбия.

Международни консултации Вучич също разчита да обсъди компромисни варианти за разрешаване на проблема с Косово с президента на Русия Владимир Путин, председателят на Китай Си Дзинпин, президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон

Какво е отношението на Вашингтон към обмена на територии

Ръководството на САЩ преди Доналд Тръмп се обявяваше за запазване на границите на Косово. Сега позицията на Вашингтон стана по-гъвкава. Помощникът на президента по националната сигурност Джон Болтън заяви, че Съединените щати ще одобрят договорка за размяна на територии между Белград и Прищина, ако такава бъде постигната.

„Политиката на САЩ по този въпрос е следната: ако двете страни успеят да решат въпроса, ние не изключваме корекция на границите. Не можем да се бъркаме в това и няма да пречим“, отбеляза Болтън. „Ако Косово и Сърбия постигнат договорка, която удовлетворява и двете страни, ние сме готови да ги подкрепим“.
По думите на помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, Вашингтон разчита да се постигне „всеобхватно и дългосрочно решение“ между Сърбия и Косово по отношение на независимостта на самопровъзгласената република с посредничеството на Европейския съюз.

Какво не е наред с плана?

Процесът на демаркация на границите ще се сблъска с трудности. Предпочитаният вариант за Белград би било присъединяване към Сърбия на северната част на Косово и Метохия, която е населена изключително от сърби), а останалата част от Косово да бъде призната за независима. В замяна на това косовските албанци искат да включат в състава на републиката си Прешевската долина (в Южна Сърбия), което не устройва Белград.

Промяната на границите може да предизвика ефект на доминото в Европа, убеден е специалистът от Института за Европа към Руската академия на науките Павел Кандел. „Конкретно, може да стане въпрос за Босна и Херцеговина и желанието на Република Сръбска (част от БиХ) да се отдели и да се присъедини към Сърбия“, отбеляза експертът в интервю пред ТАСС. По неговото мнение, ако това се случи, „напрежението в БиХ ще се покачи“. „Не е изключено това да засегне и Македония“, добави той.

Този план не се подкрепя от ключовия играч в ЕС - Германия. Германският канцлер Ангела Меркел се обяви против промяна на границите на Балканите. В хода на срещата с председателя на Съвета на министрите на БиХ Денис Звиздич на 13 август тя подчерта, че всички страни от региона и без това имат перспектива да влязат в Съюза.

Списание Foreign Policy пише, че би било в интересите на САЩ да застанат на страната на Берлин по този въпрос, тъй като „дестабилизираща договорка“ за размяна на територии може да доведе „до започване на нова война на Балканите“.

Защо САЩ отново се занимават с косовския въпрос?

Вашингтон се опасява да не загуби влиянието си на Балканите и от нарастване на руското присъствие в региона. Особена активност във връзка с това предприема председателят на комитета по национална сигурност и правителствени дела на Сената на САЩ Рон Джонсън. На 10-11 септември той беше на двудневна визита в Белград с цел подготовка на среща на върха в с участието на Доналд Тръмп.

„Рон Джонсън смята, че Америка не трябва да пропуска историческия шанс да реши косовския проблем, тъй като в противен случай ще се стигне до дългогодишна нестабилност (в региона) и лидерството ще бъде взето от Русия“, пише „Српски телеграф“, позовавайки се на източници от правителствените кръгове.

Предишната визита на Джонсън в Белград се състоя през февруари т.г., а през юли във Вашингтон той се срещна със сръбския премиер Ана Бърнабич. В хода на възможно бъдещо посещение на Тръмп, както се очаква, косовският въпрос ще бъде решен окончателно.
По време на съвместната пресконференция с Вучич, американският сенатор изрази подкрепа за преговорния процес между Белград и Прищина и подчерта, че „американският народ иска да види Сърбия успешна, иска мир и спокойствие на Балканите“. Той също призова „да се даде на сърбите и косоварите пространство за намиране на гъвкаво решение“.

А Русия какво?

Руската страна изхожда от това, че Косово е част от Сърбия. През август официалният представител на руското Министерство на външните работи Мария Захарова в интервю пред сръбската национална телевизия заяви, че позицията на Москва по повод непризнатото Косово никога няма да се промени.
В някои медии писаха, че в хода на срещата на върха в Хелзинки Тръмп и Путин предположително са се договорили за признаване на Косово, в случай, че Прищина предаде част от територията си на Сърбия. Захарова определи тази информация за „фалшиви новини“, чиято цел, по нейните думи, е „да обезкуражи сърбите“ и да „сблъска сърбите и руснаците“.
В същото време, коментирайки идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия, тя още веднъж повтори, че Русия „ще приеме с уважение“ решението на сърбите.
„Въпросът е в това, какво ще бъде изгодно за сръбския народ“, подчерта Захарова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сенатор Рон Джонсън: Нямаме намерение да налагаме решение на Белград и Прищина, даваме свобода на Александър Вучич

Сенатор Рон Джонсън: Нямаме намерение да налагаме решение на Белград и Прищина, даваме свобода на Александър Вучич

11 Септември 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Американският сенатор Рон Джонсън заяви, че САЩ няма да налагат решение за статута на Косово и посочи, че всички официални лица от САЩ, сред които и президентът Доналд Тръмп и вицепрезидентът Майк Пенс, искат решение на проблема с Косово, предава македонската агенция „Макфакс“.
„Искам да кажа на сръбския народ, че Америка иска да види Сърбия успешна, ние искаме мир и сигурност. Искаме стабилност и просперитет. Няма да налагаме никакво решение. Искаме да подкрепим Вучич и да му дадем простор да намери решение. Имате смел лидер. Той иска това, което е най-добро за вашия народ“, заяви Джонсън след срещата със сръбския президент в Белград.
Джонсън благодари за гостоприемството и поздрави Сърбия за икономическия й прогрес.
Американският сенатор заяви, че винаги съществува възможност президентът на САЩ да посети Сърбия и че той ще се застъпи за такава визита.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на Русия в Белград: Косово трябва да бъде върнато на Сърбия

Посланикът на Русия в Белград: Косово трябва да бъде върнато на Сърбия

11 Септември 2018 | 11:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на Русия в Белград Александър Чепурин заяви, че Косово е сръбска земя и трябва да бъде върната на Сърбия, предава македонският електронен портал „АКО“.
„Косово е сръбска люлка, сръбска земя и светиня и трябва да се върне в държавни и правни рамки на Сърбия, в съответствие с международното право“, е заявил Чепурин пред официалния печатен орган на Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) при Министерството на външните работи на Русия.
Той е направил сравнение с Крим, който е „руска земя, която си върнахме“, както е заявил дипломатът.
На 8 и 9 септември президентът на Сърбия Александър Вучич беше на посещение в сръбските общности в Косово, което предизвика множество коментари, отбелязва порталът. Министрите в правителството на Сърбия заявиха, че държавният глава е бил на посещение в района, който е част от Сърбия и това трябва да е ясно на всички.
Посещението на сръбския президент бе съпроводено от протести и затваряне на някои пътища от страна на ветераните от АОК (Армията за освобождение на Косово).
Иначе, констатира „АКО“, визитата на Вучич премина без значителни инциденти.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Александър Вучич твърди, че не е възхвалявал Милошевич, а го е критикувал

Danas (Сърбия): Александър Вучич твърди, че не е възхвалявал Милошевич, а го е критикувал

11 Септември 2018 | 10:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че речта му в неделя в Косово, в рамките на която той спомена Слободан Милошевич, е била „фалшифицирана“ от много хора и те са я изкривили, както им изнася, а всъщност неговото изявление не е било в „прослава“ на последния югославски президент, а „сериозна и отговорна критика на политиката“, която е водила Сърбия, пише електронното издание на белградския ежедневник Danas.
На пресконференцията след срещата си с американския сенатор Рон Джонсън Вучич заяви, че неговото изказване в Косово „е чуто от някои журналисти, а от други – не“.
„Вчера (9 септември) говорих най-вече за нас – сърбите, за нашите заблуждения, нашите грешки и нашия път за в бъдеще. Говорих за необходимостта от установяване на различни отношения между сърби и албанци“ заяви Вучич.
„Ще повторя: Милошевич имаше най-голяма подкрепа, беше велик лидер, но резултатите от неговото управление на Сърбия са много, много лоши“, обясни сръбският президент, като подчерта, че втората част на речта му е изпусната и забравена от някои.
Сръбският президент заяви, че не е искал да напада Милошевич от тази историческа дистанция за „някои глупости, за които други са го нападали“, като оценките дали неговата съпруга му е влияла, или какво е правил неговия син.
„Това, което казах вчера не е прослава, а – напротив – сериозна и отговорна критика на политиката, която сме водили... И затова казах, че за нас е важно да не градим култ към гробовете, а култ към живите, не култ към миналото, а култ към бъдещето“, поясни още сръбският държавен глава.
Освен това той попита защо някои са предали само част от оценката за Милошевич, изваждайки я от контекста.
Вучич, без да посочва имена, оцени, че „това показва липса на готовност да се изправят“ срещу думите, които той „ясно е изрекъл, нито да се изправят срещу отговорен политик“.
„Защото не могат да водят такава отговорна политика. Само ако имат лош Вучич и лоша Сърбия те могат да имат политика. А ако Сърбия предлага мир, ако Сърбия иска добри отношения - е, това не е Сърбия, която искаме“, оцени сръбският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи е „доволен“ от новия екип за диалога със Сърбия

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи е „доволен“ от новия екип за диалога със Сърбия

11 Септември 2018 | 10:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че е „много доволен“ от новия преговорен екип за диалога със Сърбия, избран от правителството и оглавяван от основния му политически опонент Фатмир Лимай, пише базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Отношенията между Тачи и Лимай се влошиха, след като последния се отцепи от бившата партия на президента ПДК (Демократическата партия на Косово) и създаде свое политическо движение, но напоследък те започнаха да се подобряват и в понеделник Тачи сподели, че се доверява на политическия опит на бившия си сътрудник, който се превърна в основния му политически противник, коментира изданието.
В съобщение до медиите държавният глава изрази задоволство от екипа, който ще се присъедини към него, като главен преговарящ, в диалога със Сърбия с посредничеството на Европейския съюз.
„Газета Експрес“ припомня, че миналата седмица косовския премиер Рамуш Харадинай формира преговорен екип, оглавяван от Лимай, в който влизат и неговите заместници, като това е опит за намаляване на влиянието на Тачи, който досега разполагаше с пълен контрол над преговорите с Белград. „Вярвам на господин Лимай и другата част от екипа и те ще подпомогнат диалога с техния опит“, заяви Тачи.
Президентът коментира също и изявленията на сръбските официални лица, включително президента Александър Вучич, които обявиха, че няма да преговарят с Лимай в Брюксел. „Косовските институции правят назначенията, а не Белград“, подчерта държавният глава. След избирането на новия преговорен екип, Лимай заяви в интервю пред Т7, че той е формиран, за да намали правомощията на Тачи в диалога със Сърбия, отбелязва още прищинското издание.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: В Косово не е добре дошъл никой, който говори добро за Милошевич

Рамуш Харадинай: В Косово не е добре дошъл никой, който говори добро за Милошевич

11 Септември 2018 | 08:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви пред хърватската телевизия РТЛ, че изказването на сръбския президент Александър Вучич, в което той се говори позитивно за Слободан Милошевич не допринася за помиряването и установяването на добри отношения между Белград и Прищина, предава скопското електронно издание „МКД“.
„В Косово не е добре дошъл нито един гост, който говори добро за Милошевич. Това не е правилно. Но Вучич спомена Милошевич. Затова казвам, че това не е нормално. Подобни изказвания не допринасят за помирението и изграждането на по-добри отношения между Косово и Сърбия, както и решаване на проблемите чрез признаване“, заяви Харадинай във връзка с посещението на Вучич в Косово и думите му, в които описа Милошевич като „голям лидер на Сърбия“.
Косовският премиер оцени, че отношенията между Белград и Прищина „все още не са приятелски“.
На въпрос защо на Вучич му е позволено да влезе в Косово, Харадинай отговори, че иска страната да бъде отворена и че тя ще продължи да бъде, особено, защото „целта е бъде членка на Европейския съюз и НАТО“.
„Заради това се придържаме към правилата, че всички са добре дошли, но посланията тук със сигурност са важни. Не може в Косово да се говори добро за Милошевич, това не е добър знак“, заяви Милошевич и отрече да е имало натиск от международната общност да позволи на сръбския президент да влезе.
По въпроса за евентуална размяна на територии, той подчерта, че това не е едно от възможните решения.
„Тези граници не са най-добри, но с тези граници завършиха войните. Отварянето на границите би означавало нова война. Аз, като представител на Косово и албанците, не съм готов за нова война за територия“, посочи косвоският премиер.
Той бе запитан и кога очаква Белград да признае независимостта на Прищина и отговори, че това вече се е случило, а доказателство за това, както заяви Харадинай, е и фактът, че за всяко посещение трябва да се иска позволение от косовските власти.
„Отворени сме за двустранни отношения до признаването, а това би трябвало да се случи, колкото може по-бързо“, заяви Харадинай пред хърватската РТЛ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи

Ген. Чавдар Червенков: В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи

10 Септември 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи. Това каза за Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи. По думите му и двете страни следват плътно политическия си план през последните 10 години. Според Червенков основната задача пред Косово е да получи формално признаване на независимостта си от Сърбия, с което да си проправи път към ЕС, включвайки се в процеса на интеграция на Балканите. „Териториите в Косово, населени със сърби, биха могли единствено да създадат проблеми за най-младата балканска държава и корекцията на границите е способна да я освободи от това бреме“, каза още ген. Червенков. „И ако това се осъществи и ако те, в същото време, присъединят към своята територия тези общини от южна Сърбия – от т.нар. „Прешевската долина“, ще им даде възможност за допълнителен контрол. Защото през Прешево минава магистралата „Белград-Ниш-Скопие-Солун“, която в момента е под сръбски контрол. И изведнъж там на границата ще се появи Контролно-пропускателен пункт, митница с всичките последствия“, коментира ген. Чавдар Червенков. Той добави, че всички плюсове са на страната на Косово, докато Сърбия се опитва да минимизира щетите, излизайки с достойнство от ситуацията. Той предположи, че цялостната обстановка на Западните Балкани разкрива дълъг път, който трябва да се извърви към интеграцията на региона. Според него ситуацията днес много прилича на онази от 1998 година – на сръбска територия се виждат надписи „Косово е Сърбия“, докато от другата страна се разчитат албански лозунги, твърдящи обратното.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът на Косово след среща със сенатор Рон Джонсън: САЩ и ЕС ще гарантират прилагането на окончателното споразумение със Сърбия

Вицепремиерът на Косово след среща със сенатор Рон Джонсън: САЩ и ЕС ще гарантират прилагането на окончателното споразумение със Сърбия

10 Септември 2018 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Белград. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай се срещна в неделя вечерта с американския сенатор Рон Джонсън, с когото обсъдиха развитието на ситуацията в региона, евроатлантическите перспективи на Западните Балкани и диалога за нормализация на отношенията между Прищина и Белград, предава държавната "Радио и телевизия Косово" (RTK).
Съгласно съобщение до пресата от канцеларията на Ходжай, той е казал, че „се работи за окончателно споразумение със Сърбия, което да доведе до взаимно признаване и приемане на Косово за членка на ООН“.
Косовският вицепремиер посочи също, че САЩ и Европейският съюз ще гарантират прилагането на окончателното споразумение между Прищина и Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas (Сърбия): Силите на КФОР са били в готовност за реакция при посещението на Александър Вучич в Косово

Danas (Сърбия): Силите на КФОР са били в готовност за реакция при посещението на Александър Вучич в Косово

10 Септември 2018 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Командирът на КФОР генерал-майор Салваторе Куочи увери, че силите на НАТО в най-младата държава на Балканите са били в готовност да се намесят при необходимост, за да гарантират сигурността на сръбския президент Александър Вучич в рамките на посещението му в Косово, отбелязва електронното издание на белградския ежедневник Danas.
Пред местни медии генерал Куочи подчерта, че КФОР са били готови да се намесят в ситуацията, но институциите в Прищина са били тези, които са взели решение да бъде избегнато посещение на Вучич в село Баня. Куочи припомни, че КФОР са трети във веригата за взимане на решения след косовската полиция и мисията на Европейския съюз в Косово – ЕУЛЕКС.
„Когато косовската полиция не успее да овладее ситуацията, тогава ЕУЛЕКС реагира, след това ние", заяви Куочи, като добави, че Вучич е взел мъдро решение да избегне инциденти. „Ако се бяхме намесили, ситуацията би била различна и може би посещението щеше да има различен резултат. Мирното решение е мъдро решение", категоричен бе генерал-майорът.
Той добави, че косовската полиция е тази, която се справя с демонстрации и безредици и че „никой не е в опасност". Запитан дали ще КФОР ще реагира по същия начин при пристигането на президент на друга държава в Косово, Куочи увери: „Който и президент да е - щяхме да направим същото".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: ЕС позволи на Вучич да реабилитира Милошевич в Косово

Koha Ditore: ЕС позволи на Вучич да реабилитира Милошевич в Косово

10 Септември 2018 | 11:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според Августин Палокай, кореспондент на водещия прищински вестник Koha Ditore в Брюксел, Европейският съюз е позволил на сръбския президент Александър Вучич да реабилитира Слободан Милошевич.
В статия, отразяваща личното му мнение, Палокай пише: „Вместо да отговари на очакванията и да говори за историческо споразумение и признаване на реалността, Вучич заяви по време на посещението си в Косово, че Сърбия няма да признае независимостта на Косово. В сърцето на Митровица той каза, че Милошевич е имал добри намерения, но той не прецени правилно ситуацията в света и критикува онези, които предадоха Милошевич в Хага. Разбираемо е защо Вучич иска да реабилитира политиката, към която принадлежеше в миналото. Но това не оправдава мълчанието на ЕС по въпроса".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вучич прослави Милошевич в рамките на посещението си в Косово (Коментари в прищинския печат - Агенция "Фокус")

Вучич прослави Милошевич в рамките на посещението си в Косово (Коментари в прищинския печат - Агенция "Фокус")

10 Септември 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещи ежедневници в Косово обвиниха президента на Сърбия Александър Вучич в „прослава“ на бившия сръбски лидер Слободан Милошевич. Вестник Zeri публикува на първа страница статия, в която пише, че Вучич продължава да използва националистическа реторика. Изданието цитира думите му, съгласно които Белград винаги ще защитава сърбите в Косово и че в миналото сърбите са дали живота си за места като Книн, Сараево и Прищина.
Също на първа страница друг водещ ежедневник - Koha Ditore пише, че в продължение на два дни Вучич e „подкопавал“ държавата Косово. „Той прослави бившия си шеф Слободан Милошевич, наричайки го „велик държавник", който е имал „добри намерения". Вучич „говори за Велика Сърбия и обеща, че никога няма да признае независимостта на Косово“, се подчертава още в статията.
Под заглавие: „Дреница спира Вучич", изданието Epoka e Re подчертава как жителите на населеното място са осуетили намеренията на Вучич да посети близкото село, след като са издигнали барикади. Вестник Bota Sot отразява посещението на Вучич със статия, в която подчертава близостта на Вучич с Воислав Шешел в миналото. От редакцията посочват също, че „единственият начин да се спре унижението на народа на Косово са протестите, за да се махнат фалшивите „смели" хора от властта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Кадри Весели заяви, че Александър Вучич иска езерото Газивода да принадлежи на Сърбия

Gazeta Express: Кадри Весели заяви, че Александър Вучич иска езерото Газивода да принадлежи на Сърбия

9 Септември 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на Демократическата партия на Косово (ДПК) и председател на парламента Кадри Весели заяви, чрез пост в социалната мрежа „Фейсбук“, че Сърбия иска да превземе езерото Газивода, намиращо се в преобладаващата от сърби северна част на Косово, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Весели, коментирайки визитата на сръбския президент Александър Вучич в Косово през уикенда, заяви че посещението му на езерото Газивода демонстрира политическата хегемония на Сърбия над тази част от Косово. „Считам представлението край язовира Газивода като чиста демонстрация на политическа хегемония“, заяви Весели. Той добави, че обръщението на сръбския президент при езерото е било в нарушение на всеки протокол за сигурност заради организацията на пресконференция на язовира.
Той заяви, че сръбските лидери продължават традицията на Слободан Милошевич, който никога не се е притекъл на помощ на сърбите в Косово. Весели добави и че последните събития са свързани с финалната фаза на диалога между Косово и Сърбия и призова политиците да се обединят и да бъдат подготвени за предстоящите предизвикателства. Парламентарният председател се отблагодари и на гражданите, косовската полиция и KFOR за гарантирането на сигурността и справянето със ситуацията по време на визитата на Вучич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: Александър Вучич показа, че е същият като Слободан Милошевич

Кадри Весели: Александър Вучич показа, че е същият като Слободан Милошевич

9 Септември 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви, че сръбският президент Александър Вучич, с посещението си в Косово, е потвърдил че сръбските лидери продължават по стъпките на Слободан Милошевич и че той не е дошъл в Косово, за да защити местните сърби, а за да промотира себе си, предава скопската електронна медия A1 On.
Весели, в коментар по повод двудневното посещение на Вучич в Косово, твърди че разрешението за сръбския президент да посети езерото Газивода му е дадено по настояване на международните партньори на Прищина, но че той е злоупотребил и с това решение.
„Мирът и добросъседството са били и ще останат основни цели на косовската държава. Косово вярва, че пътят на диалога и сътрудничеството е единствената възможна алтернатива за преодоляване на неразбирателствата от миналото и за предприемане на стъпка напред по евроатлантическия път. В духа на тези принципи ние решихме да позволим посещението на президента на Сърбия“, написа Весели в социалната мрежа „Фейсбук“.
Парламентарният председател и лидер на правителствената Демократическа партия на Косово (ДПК) заяви, че в самото посещение е бил против да се позволи на Вучич да посети езерото Газивода, тъй като това посещение „не допринася за мира и диалога в региона“, но че, по настояване на международните партньори, позволението е било дадено.
„Смятам, че поведението на язовира в Газивода представляваше ясна демонстрация на логиката на политическата хегемония, но също така е и против всички правила на сигурността, тъй като няма никаква демократична практика, която гарантира мерки за сигурност за провеждане на пресконференция на един язовир“, пише още Весели.
Все пак, твърди той, „смятам, че се получи добре, тъй като с това за пореден път се потвърди, че сръбските лидери продължават традицията на Слободан Милошевич“.
„Това е потвърждение, че те не идват, за да помогнат или да защитят косовските сърби, а идват, за да се промотират. Както винаги, със старата реторика против мирното бъдеще“, пише Весели.
Според парламентарния председател усилията на Сърбия да блокира напредъка на Косово ясно показват, че са нужни допълнителни усилия за укрепване на държавата.
„Сега сме в една много значима фаза на диалога със Сърбия. Събитията, които се случиха през изминалите два дена, са свързани с финалната фаза на диалога и трябва да се обединим всички, за да сме подготвени за предизвикателствата, които ни очакват“, посочи Весели.
Според него, гражданите на Косово още веднъж са потвърдили, че нямат нищо против сърбите, но че „са били и са против провокативното поведение от когото и да било“.
„Искам да им благодаря за поведението, което показаха, а също така и на полицията на Косово и КФОР за справянето със ситуацията, съгласно техните компетенции и приложимите закони. Ние искаме косовската държава да върви напред, като независима държава, с непокътната териториална цялост и колкото се може по-скоро да стане пълноправна членка на ООН, ЕС и НАТО. Тази визия трябва да ни обедини, затова и днес призовавам да се обединим и да седнем и да работим заедно“, призова Кадри Весели.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Франция подкрепя корекцията на границите между Косово и Сърбия

RTK (Косово): Франция подкрепя корекцията на границите между Косово и Сърбия

7 Септември 2018 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Париж. Прессекретарят на френското правителство по време на редовна пресконференция обясни позицията на Париж по диалога между Белград и Прищина и дали подкрепя промяната на границите между Косово и Сърбия, предава косовската медия RTK.
Прессекретарят заяви, че споразумение между двете страни би било важно за стабилността на Балканите и Франция напълно подкрепя усилията на висшия представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини за сключване на споразумение между Косово и Сърбия.
„Франция се надява, че дискусията скоро ще доведе до задълбочено и точно споразумение между двете държави според позициите, изразени от двамата президенти“, заяви говорителят и допълни, че френският президент Еманюел Макрон е изразил подкрепя към усилията на президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи да постигнат споразумение.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Александър Вучич няма да се срещне с Хашим Тачи, неизвестно е продължението на диалога Белград-Прищина

„Алсат-М“ (Македония): Александър Вучич няма да се срещне с Хашим Тачи, неизвестно е продължението на диалога Белград-Прищина

7 Септември 2018 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Сърбия Александър Вучич отказа в петък да разговаря със сръбския си колега Хашим Тачи в Брюксел, а под въпрос въобще се поставят преговорите между Белград и Прищина, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Това съобщи пред журналисти в Брюксел ръководителят на сръбската правителствена Служба за Косово и Метохия Марко Джурич след разговора на Вучич с Федерика Могерини. Както заяви Джурич, сръбският президент е предприел тази стъпка заради „всички измами, закани и лъжи“ на косовските албанци.
Според думите на ръководителя на Службата за Косово и Метохия, Белград желае да запази мира, но не може да приеме опитите да се отправят закани и да се забрани посещение на президента на Сърбия в Косово.
Джурич изтъкна, че неприемливи са и опитите да се прикрият разговорите и опитите на Хашим Тачи, Прешево, Медведжа и Буяновац да бъдат представени като част от територията на Косово.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ана Бърнабич: Международната общност не трябва да тества нашето търпение

Ана Бърнабич: Международната общност не трябва да тества нашето търпение

7 Септември 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Белград. Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич в петък призова международната общност да не тества повече нито търпението, нито разбирането на Сърбия, а да разбере сериозността на ситуацията и да се отнася спрямо това, предава скопското електронно издание „Курир“.
В изявление пред обществеността, тя поясни, че е нужно голямо търпение, за да се разговаря с настоящите представители на албанския народ на Косово, които са „несериозни, неотговорни, непредвидливи и не уважават договорите“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветникът на косовския президент Ардиан Арифай: Посещението на Александър Вучич е одобрено, не знам нещо да се е променило

Съветникът на косовския президент Ардиан Арифай: Посещението на Александър Вучич е одобрено, не знам нещо да се е променило

7 Септември 2018 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Косово е одобрено и не знам нещо да се е променило, заяви в петък съветникът на косовския президент Ардиан Арифай, предава скопското електронно издание „Курир“.
„Посещението му е одобрено и не знам тук нещо да се е променило“, заяви той за сръбската държавна агенция „Tanjug“.
На въпроса дали това посещение включва и езерото Газивода, Арифай поясни, че министерството на външните работи на Косово знае детайлите, защото то дава одобренията. „Ние като президентство не знаем“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Идеята за териториална размяна между Сърбия и Косово не трябва да се отхвърля

Йоханес Хан: Идеята за териториална размяна между Сърбия и Косово не трябва да се отхвърля

7 Септември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Идеята за териториална размяна между Сърбия и Косово не трябва да бъде отхвърляна веднага, въпреки опасностите в региона и извън него, заяви еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан, предава скопското електронно издание „Курир“.
„На този етап ние би трябвало да позволим на двете страни да разглеждат тази и други идеи и с подкрепата на ЕС да преговарят за тях“, заяви Хан за германския вестник „Die Welt“ преди разговорите в Брюксел в петък.
Той добави, че осъзнава, че това е „емоционален процес“, но отхвърли страховете, че промени на границата биха могли да доведат до някакъв вид етническо прегрупиране. „Това няма да се случи“, изтъкна той.
Еврокомисарят изрази увереност, че „правителствата на Сърбия и Косово ще работят отговорно“ и добави, че всеки договор ще получи международна подкрепа, само ако изпълни регионалните изисквания и донесе повече стабилност в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Александър Вучич отказа да има двустранна среща с Хашим Тачи

„Телма“ (Македония): Александър Вучич отказа да има двустранна среща с Хашим Тачи

7 Септември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, проведоха двустранни среща с Върховния представител на ЕС по външната политика Федерика Могерини в петък в Брюксел, в период на увеличено напрежение между Белград и Прищина. Вучич отказа да има обща среща с Тачи, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
„Този път ще бъде тежък, но ще трябва да се извърви, за да се осигури дългосрочен мир в Западните Балкани“, написа Тачи в страницата си в социалната мрежа „Фейсбук“ след срещата с Могерини.
Сръбският външен министър Ивица Дачич в четвъртък изтъкна, че и в Брюксел, както и в Косово, Вучич отива, за да се потвърди мирът и стабилността в региона, а в същото време е изправен пред обвинения и открити закани. Той посочи някои от страните-членки на Съвета за сигурност на ООН, които дават подкрепа на властите в Косово.
„Открито мога да заявя, че в това участват представители на някои страни-членки и при това много влиятелни в Съвета за сигурност на ООН, а не в САЩ, Франция или Германия. Очевидно става дума за координирана акция, която окуражава всички в Косово против постигането на мирен договор. Важно е хората в международната общност да видят с какви лудаци си имаме работа“, заяви Дачич.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Хашим Тачи подкрепи желанието на Александър Вучич да разговаря със сърбите в Косово

„Макфакс“ (Македония): Хашим Тачи подкрепи желанието на Александър Вучич да разговаря със сърбите в Косово

7 Септември 2018 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че решението на косовските институции за посещението на сръбския президент Александър Вучич в Косово (в статията Косово и Метохия) му е добре познато и че той го уважава, както уважава и закономерния интерес на представителите на Сърбия за разговори с представителите на сръбската общност в Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Тачи заяви пред журналисти в Брюксел, преди започването на поредния кръг от диалога Белград-Прищина, че той подкрепя срещата на сръбския си колега с представителите на сърбите в Косово, за да им обясни че не са необходими страх и паника.
„Надявам се да бъдат изпратени послания за добросъседски отношения, мир, съвместен живот и нуждата от постигане на окончателно решение между Косово и Сърбия“, заяви Тачи.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович: Никой няма да арестува Александър Вучич в Косово

Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович: Никой няма да арестува Александър Вучич в Косово

7 Септември 2018 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович в петък заяви, че решението на президента на страната Александър Вучич за прекъсване на комуникацията с косовската полиция и Мироопазващите сили на НАТО (KFOR) е породено от „неотговорност на тези институции“, предава скопската електронна медия A1 On.
„Това решение беше взето поради неотговорността на всички тези институции да осигурят прилично посещение, тъй като не желаем да им дадем малко легитимност, въпреки че направихме всичко необходимо за нормална комуникация около посещението“, заяви Стефанович.
Министърът добави, че Вучич е свикал среща преди да замине за Брюксел. „Президентът имаше среща с група от най-близките си сътрудници. Тук говорим за това какво може да се направи и беше взето решение за това той да отиде в Брюксел. Както стоят нещата към момента е ясно, че не сме близо до споразумение“, поясни той.
Стефанович коментира и ситуацията във връзка с посещението на Вучич в Косово, която е планирана за този уикенд.
„Има разочарование в международната общност, която не направи нищо. Тя реагира пасивно на бруталното отношение на албанците. Ние сме изложени на всякакъв вид натиск и сега това утежнява разговорите. За посещението ще решим когато се върне той (Вучич) от Брюксел. Ако президентът реши да отиде (в Косово), никой няма да го арестува там. Гарантирам, че никой няма да го арестува“, категоричен беше Стефанович.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Брюксел продължават преговорите между Белград и Прищина

„Макфакс“ (Македония): В Брюксел продължават преговорите между Белград и Прищина

7 Септември 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В Брюксел в петък ще се проведе нов рунд на преговори между Белград и Прищина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич заяви, че президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи ще продължат да работят за всеобхватна нормализация на отношенията и постигането на законово обвързващо споразумение.
„На най-високо ниво ще продължат преговорите, които доста зачестиха в последните няколко седмици и месеци“, заяви Кочиянчич в четвъртък в навечерието на разговорите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Посещението на Александър Вучич в Косово и преговорите с Прищина в Брюксел най-вероятно ще бъдат отменени

„МКД“ (Македония): Посещението на Александър Вучич в Косово и преговорите с Прищина в Брюксел най-вероятно ще бъдат отменени

6 Септември 2018 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Посещението на Александър Вучич в Косово и преговорите с Прищина в Брюксел най-вероятно ще бъдат отменени, съобщават сръбските медии, цитирани от македонското електронно издание “МКД“.
Според вестник „Вечерние Новости“ и Радио и Телевизия Сърбия причината за отмяната е решението на властите на Прищина да не позволят на Вучич да посети езерото Газивода.
Също така се добавя, че президентът на Сърбия е наредил прекратяването на всички контакти с Прищина, както и че утрешното продължаване на диалога в Брюксел вероятно ще бъде отменено.
Вучич днес отказа да отговори на въпроси от журналисти относно възможността да се отмени посещението в сръбските общини в Косово, което бе обявено за предстоящия уикенд.
"Утре ще видим за това", каза Вучич пред репортери в Белград след съвместното обръщение с американския министър на търговията Уилбър Рос по повод подписването на меморандум за разбирателство на правителствата на Сърбия и САЩ в областта на инфраструктурата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Хашим Тачи отхвърли възможността за подялба на Косово

„Алсат-М“ (Македония): Хашим Тачи отхвърли възможността за подялба на Косово

6 Септември 2018 | 19:13 | Агенция "Фокус"
Прищина. Един ден преди новия кръг преговори между Косово и Сърбия, косовският президент Хашим Тачи увери, че няма да има подялба на страната, няма размяна на територии и няма да има Република Сръбска в нея. Същевременно той увери, че Косово ще подпише споразумение със Сърбия, което ще бъде приемливо за САЩ и ЕС, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
"Косовско-сръбското историческо споразумение ще има смисъл, само ако възникне взаимно признаване. Ако се постигне споразумение, то трябва да се осъществи взаимно признаване и премахване на всички препятствия пред членството в Косово в ООН и във всички други международни организации. Също така ще се извърши разграничаването на границата, включването на долината на Прешево, Медведжа и Буяновац. Но трябва да кажа нещо открито. Косово няма смисъл без Митровица и Газивода. Няма да има подялба, няма да има обмен и няма да има Република Сръбска в Косово. Ще подпишем споразумение със Сърбия - правно обвързващ международен договор, който ще бъде приемлив за Вашингтон и Европейския съюз ", заяви Тачи.
На 7 септември в Брюксел президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич ще се срещнат за нов кръг от преговори за нормализиране на отношенията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Прищина е главната пречка пред компромисното решение

Ивица Дачич: Прищина е главната пречка пред компромисното решение

6 Септември 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Прищина е главната пречка да се стигне до компромисно решение, заяви в четвъртък министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, добавяйки че не се знае какво може да се очаква от петъчния диалог в Брюксел между президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, предава скопското електронно издание „Курир“.
Дачич заяви за белградския телевизионен канал „Първи“, че в „Прищина властва политическата агония и Европа и светът призовават да се стигне до споразумение и законово обвързваща спогодба, а косовските власти са главната пречка за това“.
Сръбският дипломат добави, че международната общност постоянно говори за компромисно решение, но когато Сърбия направи предложение за такова, поддръжниците на косовската независимост изразяват грижа за зачитането на териториалния принцип.
„Ясно казвам на всички – вие сте лицемери“, заяви Дачич, добавяйки че не знае какво може да се очаква от диалога в петък в Брюксел.
Той напомни, че „договорът за трайно решение трябва да бъде направен бързо, поради което са насрочени и тези срещи“ и добави, че в Прищина не желаят да говорят за една, втора, трета тема и че не знаят всъщност за какво искат да говорят.
Както Дачич повтори, той е сигурен само в едно – а това е, че в Брюксел няма да се разговаря за двете опции, които се споменават, а това са опцията на Прищина, която смята, че цяло Косово трябва да бъде независимо и че Сърбия трябва да го признае, и втората опция, според него, е тази на косовската автономия в рамките на Сърбия.
„Нито една от тези две теми няма да бъде предмет на тези разговори. Нито Прищина, Нито Белград желаят да говорят за това. Ако се иска договор, трябва да се направи компромис“, смята първият дипломат на Сърбия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Договорът има смисъл само, ако Белград признае Косово

Хашим Тачи: Договорът има смисъл само, ако Белград признае Косово

6 Септември 2018 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ден преди продължаването на диалога Белград-Прищина в Брюксел, косовският президент Хашим Тачи повтори, че възможностите за постигане на споразумение са много малки и че крайният договор ще има смисъл само, ако Сърбия признае Косово като държава, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Тачи, говорейки по време на посланическа конференция в Прищина, изтъкна че страната му ще вложи максимални усилия, за да се отстранят всички пречки за членство на Косово в ООН.
„Косово губи смисъла си без Митровица и Газивода. Няма да има разделяне, няма да има размяна и няма да има Република Сръбска в Косово“, повтори Тачи.
Той напомни, че всички които говорят за разделяне и асимилиране окуражават сърбите и затрудняват диалога в Брюксел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1 TV (Македония): Нов неуспешен опит на косовския парламент да проведе извънредно заседание за диалога със Сърбия

1 TV (Македония): Нов неуспешен опит на косовския парламент да проведе извънредно заседание за диалога със Сърбия

6 Септември 2018 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели прекъсна сесията, свикана по искане на опозицията за обсъждане на диалога със Сърбия, поради липса на кворум, предава скопският телевизионен канал 1 TV.
Във вторник, поради същата причина, беше прекъсната и другата извънредна сесия, поискана от министър-председателя Рамуш Харадинай, за избор на правителствен екип за преговорите със Сърбия в Брюксел.
Весели привика председателите на парламента и лидерите на парламентарните групи на съвместна среща в четвъртък от 14:00 часа, с цел да се вземе решение за деблокада на парламента.
Двете извънредни сесии претърпяха неуспех, защото опозицията бойкотира заседанието, което беше свикано по искане на правителството и обратно – правителствените партии бойкотираха опозицията.
На заседанието в сряда, поискано от опозицията, трябваше да се гласува резолюция, с която да се забрани на президента на страната Хашим Тачи и на когото и да било друг да преговаря за територията на Косово.
Тачи ще пътува в петък за Брюксел, за да се срещне със сръбския си колега Александър Вучич, където ще преговаря като част от финалния етап на диалога Белград-Прищина.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Кадри Весели призова Хашим Тачи да не обсъжда границите на Косово

Gazeta Express: Кадри Весели призова Хашим Тачи да не обсъжда границите на Косово

6 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели призова президента Хашим Тачи да не обсъжда промяната на границите по време на диалога със Сърбия, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Той заяви, че териториалната цялост на държавата не се обсъжда. Весели направи коментара си ден преди посещението на Тачи в Брюксел, където се очаква той да се срещне със сръбския си колега Александър Вучич като част от диалога Белград-Прищина за нормализация на отношенията между двете страни.
Весели, присъствайки в четвъртък на конференцията на косовските посланици, заяви че диалогът със Сърбия трябва да бъде завършен, защото, както той каза, Косово не може да си позволи да хаби енергия, занимавайки се с проблеми наследени от горчивото минало. „Суверенитетът и териториалната цялост на нашата страна не се обсъждат. Взаимното признаване между Косово и Сърбия е единствената алтернатива за по-добро бъдеще. А това означава Косово да стане пълноправен член на ООН, да продължи с членство в НАТО и Европейския съюз. Всяка друга опция е фалшива новина“, заяви той.
Говорейки относно финалната фаза на диалога Белград-Прищина, Весели призова политиците да постигнат вътрешен консенсус, предупреждавайки че политическите несъгласия вредят на Косово. „Очевидно е, че това рефлектира и върху работата ви като представители на Косово в съответните държави, в които сте акредитирани. Но трябва да продължите да представяте държавата ни с достойнство пред света“, заяви Весели пред посланиците.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Стандард“ (Македония): Председателят на косовския парламент Кадри Весели заплаши с отмяна на разрешението на Александър Вучич за посещение в Косово

„Стандард“ (Македония): Председателят на косовския парламент Кадри Весели заплаши с отмяна на разрешението на Александър Вучич за посещение в Косово

6 Септември 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели заяви в четвъртък, че Прищина е издала разрешение за посещение на президента на Сърбия Александър Вучич, но че това решение, в случай на дестабилизация, може да се промени, предава скопското електронно издание „Стандард“.
„Ако решим да не го допуснем, Вучич няма да влезе в Косово“, заяви Весели. Той се закани, че ако сръбският президент дойде без позволение, ще си замине както Марко Джурич.
„Нека се опита да дойде без позволение. Знае какво се случи с онзи другия (Марко Джурич)“, добави Весели и поясни, че и да дойде, Вучич няма какво да търси на езерото Газивода.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): В Косово има тежка политическа криза, която пречи на формирането на преговорен екип

„МКД“ (Македония): В Косово има тежка политическа криза, която пречи на формирането на преговорен екип

6 Септември 2018 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Прищина. В Косово има тежка политическа криза, която пречи на формирането на преговорен екип, пише македонското издание “МКД“.
Настояването на президента на Косово Хашим Тачи в последната фаза от диалога за нормализиране на отношенията със Сърбия да се заеме с въпроса за размяна на територии или преначертаване на граничната линия и силното противопоставяне на опозицията, но и на премиера Рамуш Харадинай и неговият заместник Фатмир Лимай на това , доведе до тежка политическа криза в Косово.
Решението на косовското правителство да създаде екип от преговарящи за финалите на диалога със Сърбия е взето след среща на премиера Харадинай и неговите заместници с президента Тачи, след което било договорено начело на тима да бъде вицепремиерът Фатмир Лимай който в Косово е смятан за един от най-острите политически противници на косовския президент.
Харадинай е поискал провеждане на извънредно заседание на косовския парламент, на която е трябвало да бъде сформиран екип за преговори, което оставя малко пространство, за да се проведе извънредно заседание, както поискаха опозиционните партии с предложение за приемане резолюция, с която се забранява на президента Тачи да обсъжда промяна на границите.
Прищинския вестник „Коха диторе“ пише, че във всичко това особена роля имал и президентът на Сърбия Александър Вучич , който поискал от депутатите на Сръбската листа да не гласуват за решение за създаването на преговарящия екип отбелязвайки, че "няма никакво желание да преговаря с Лимай, а само с Тачи.
Вчерашните събития изпращат много ясно послание, че Косово е пред тежка политическа криза и че парламентът не работи и зависи от "ходовете" на Сръбската листа, защото не могат да минат тези решения, които изискват обикновено мнозинство а още по-малко решенията, които изискват квалифицирано мнозинство на депутатите .

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Партията на Рамуш Храдинай бойкотира заседанието на парламента, свикано от опозицията

А1 On (Македония): Партията на Рамуш Храдинай бойкотира заседанието на парламента, свикано от опозицията

5 Септември 2018 | 23:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Партията на Рамуш Храдинай "Алианс за бъдещето на Косово" бойкотира заседанието на парламента, свикано от опозицията, съобщава македонското електронно издание A1 On
На свиканата от опозицията сесия се предвиждаше обсъждане на предложение за резолюция за ограничаване на преговорния мандат на президента Хашим Тачи и да се забрани обсъждането на размяна на територии.
От партията на Харадинай са отговорили,че тяхното решение е в отговор на решението на опозицията да не участва в заседанието, на което партията на Харадинай искаше да бъде избран нов преговорен екип, като ги обвиниха, че тяхната позиция е като тази на Сръбската листа, която работи за интересите на Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Тревожно е ако някой в Прищина и Белград говори за война

Хашим Тачи: Тревожно е ако някой в Прищина и Белград говори за война

5 Септември 2018 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Тревожно е ако някой в Прищина и Белград говори за война, заявява косовския президент Хашим Тачи, цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
„Не вярвам, че той (Вучич - б.ред)) има някакви симпатии към мен, но аз съм избран за президент. Ако аз и той говорим за мир, в това няма нищо лошо ", каза Тачи и добави:" Ако някой в Прищина и Белград говори за война тогава трябва да бъдем загрижени ".
Той е уверен, че нито Косово ни Сърбия няма да бъдат част от Европейския съюз, ако не постигнат окончателно споразумение за нормализиране на отношенията, и посочи, че няма определен срок за постигане на споразумение, но че има очаквания това да се случи до пролетта.
След постигането на окончателното споразумение Тачи очаква добри отношения със Сърбия.
"Знам, че ще бъде трудно да се постигне споразумение, почти невъзможно, но аз виждам светлина в края на тунела", каза Тачи и добави, че е наясно, че в Косово и в Сърбия има много, които са против споразумение, и че ще бъде трудно да се обсъжда.
Той обаче смята, че е важно да се възползват от възможността и да се постигне споразумение, тъй като, според него, ако се пропусне този момент се рискува Косово да остане на дъното на интереса на Европейския съюз, без членство и в други международни институции.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Прищина отново забрани на Марко Джурич да влезе в Косово

„Б92“ (Сърбия): Прищина отново забрани на Марко Джурич да влезе в Косово

5 Септември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. В сряда следобед Прищина не е позволила на директора на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич да влезе в страната, предава белградското радио „Б92“.
Малко след 15:00 часа (16:00 българско време), Джурич е върнат на граничния пункт, независимо че неговото посещение е било „обявено по съответния ред“, съобщиха от Канцеларията.
Той е заявил пред ТАНЮГ, че това е скандален акт на Прищина, който нарушава всички споразумения и елементарни принципи на свободата на движение.
Джурич е казал още, че веднага след завръщането си в Белград и след консултации с президента Александър Вучич е информирал обществеността за причините за това и всички други форми на натиск и изнудване, на които сръбската страна е била подложена през този и миналите дни – „заради липсата на готовност да бъдат приети решенията на Прищина, които противоречат изцяло на сръбските интереси“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Виждам, че албанците не искат да говорят по важните въпроси

Александър Вучич: Виждам, че албанците не искат да говорят по важните въпроси

5 Септември 2018 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в сряда, че представителите на Прищина не искат да обсъждат нито един въпрос от жизнена важност, предава белградското радио „Б92“.
„Виждам, че албанските представители от Косово и Метохия не искат да говорят нито за Общността на сръбските общини (ОСО), нито за Севера, нито за Газивода“, заяви Вучич.
„Изглежда те не искат да говорят по нито един от важните въпроси“, посочи сръбският президент, когато журналист го помоли да коментира последните коментари на косовския държавен глава Хашим Тачи и премиера Рамуш Харадинай, които говориха за това „кое не е тема на преговорите“ в диалога Белград – Прищина.
„Сърбия няма време за губене и иска да обсъжда всички въпроси, които са важни за сърбите и албанците“, подчерта Вучич и посочи, че е време Белград и Прищина да поемат отговорност:
„Време е да решим съдбата си, преди някой друг отвън да го направи“, предупреди държавният глава. По неговите думи, „политиците не са избрани, за да се подмазват на избирателите“, а, за да „разрешават най-големите проблеми на гражданите“.
Изказването на Вучич идва два дни преди преговорите в Брюксел с Тачи и са във връзка с обявленията от представителите на Прищина, че няма да обсъждат въпроси, важни за нормализацията на отношенията и постигането на историческо споразумение между сърбите и албанците, коментира „Б92“.
Вместо това, продължава медията, те искат да говорят за „модалностите за постигането на окончателно, правно обвързващо споразумение“ – без да обясняват какво всъщност означава „модалностите за постигането“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Езерото Газивода и Северно Косово няма да бъдат обсъждани на преговорите със Сърбия

Хашим Тачи: Езерото Газивода и Северно Косово няма да бъдат обсъждани на преговорите със Сърбия

5 Септември 2018 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че идеята за размяна на територии, или както той я нарича – „корекция на границите“, е единственото възможно решение, за да може най-накрая да се разреши конфликта между Косово и Сърбия. Но, той уточни, че няма да има отделяне на северната част на страната, а също така в Брюксел в петък няма да бъде обсъждано със Сърбия езерото Газивода или град Косовоска Митровица, предава базираното в Прищина албанско електронно издание Gazeta Express.
Тачи смята, че единственият начин за разрешаване на проблемите между Косово и Сърбия е неговата идея за „корекция на границите“, посочва изданието. В рамките на организиран от Косовския демократичен институт дебат в сряда, държавният глава е заявил, че този процес ще отбележи края на един дълъг конфликт между двете страни.
„Взаимното признаване може да бъде последвано от споразумение за демаркация на границата между Косово и Сърбия. Но искам да подчертая, че няма да има отделяне не северната част“, заяви Тачи. Той посочи още, че Прищина никога няма да обсъжда със Сърбия езерото Газивода или северната част на страната. „Този процес ще отбележи края на дълъг конфликт между Косово и Сърбия, а не, както някои казват, да предизвика нови конфликти. Краят на конфликта означава ясно определяне на границите между двете страни“, посочи косовският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.
73-та Годишна сесия на Общото събрание на ООН. 24 септември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.