НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Daily Mail: Петима руски граждани вероятно са замесени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

Daily Mail: Петима руски граждани вероятно са замесени в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал

8 Февруари 2019 | 06:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правоохранителните органи на Обединеното кралство смятат, че петима руски граждани могат да бъдат замесени в инцидента в Солсбъри, пише британският вестник Daily Mail.
От материала става ясно , че служителите на правоприлагащите органи ще представят доказателства пред британското правителство за участието на още двама души в отравянето на Сергей и Юлия Скрипал "в рамките на няколко седмици". Според вестника, идентифицираните от полицията руснаци са пристигнали във Великобритания с туристическа виза и сега се намират в Русия. Източникът също така отбеляза, че те са „пътували“ отделно от другите двама заподозрени - Александър Петров и Руслан Боширов - и ролята им в предполагаемото отравяне е „много по-малка“.
По-рано лондонската полиция съобщи за продължаването на работата по идентифициране на потенциални заподозрени за отравянето в Солсбъри през март 2018 г. на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, че британските следователи работят върху версия на предполагаемото участие при отравянето на бившия руски шпионин на трето лице - определено "служител на руското военно разузнаване" под предполаганото име Сергей Федотов.
Според източника той е трябвало да лети до Москва с Александър Петров и Руслан Боширов, но в последния момент взел багажа си и останал във Великобритания. Както отбелязва изданието, третият заподозрян би могъл да промени плановете си да се върне в Руската федерация, след като е научил, че отровените руски граждани са оцелели. В този случай източникът на публикацията не изключва, че той продължава да бъде на територията на Кралството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Москва може да предприеме ответни мерки във връзка с европейските санкции по случая „Скрипал“

МВнР на Русия: Москва може да предприеме ответни мерки във връзка с европейските санкции по случая „Скрипал“

21 Януари 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва си запазва правото на ответни мерки във връзка с решението на Европейския съюз да включи още руснаци в санкционните списъци по случая „Скрипал“, се казва в комюнике на Министерството на външните работи на Русия, разпространено в понеделник, предава ТАСС.
„Предявените срещу Русия и нашите граждани обвинения по „делото Скрипал“ не издържат критика“, подчертават от дипломатическото ведомство. „Запазваме си правото на ответни мерки по отношение на тази недружествена акция“.
От руското МВнР отбелязват, че разгърнатата от британските власти кампания по „делото Скрипал“ преследва вътрешнополитически цели на фона на преговорите за излизане на Великобритания от Европейския съюз.
„Разгърнатата от британските власти информационна кампания по това дело преследва на първо място вътрешнополитически цели. Показателно е, че новото й активизиране съвпадна с поредната кризисна вълна на преговорите за Брекзит“, заявиха от министерството.
Освен това МВнР на Русия определи действията на Европейския съюз като неуважение към Конвенцията за забрана на химическите оръжия.
Москва счита, че на руските граждани „е пробван наскоро изобретен от ЕС санкционен механизъм, който уж цели да противодейства на употребата и разпространението на химическо оръжие“.
„Ние потвърждаваме принципната си позиция за незаконността на въвеждането на едностранни ограничителни мерки при заобикаляне на Съвета за сигурност на ООН. Разглеждаме учредяването и началото на практическото функциониране на гореупоменатия механизъм като неуважение на Европейския съюз към Конвенцията за забрана на химическото оръжие“, добавиха от руското дипломатическо ведомство. „По този начин Брюксел за пореден път демонстрира пренебрежението си към колективно разработените механизми за международно сътрудничество“.
Москва подчерта, че подмяната на съществуващите механизми с едностранни незаконни наказателни инструменти, включително даването на атрибутивни функции на Техническия секретариат на ОЗХО, заплашва да увеличи произвола в международните отношения и международното право.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брюксел наложи санкции на директора на ГРУ, заместника му и двама агенти заради случая „Скрипал“

AFP: Брюксел наложи санкции на директора на ГРУ, заместника му и двама агенти заради случая „Скрипал“

21 Януари 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз наложи санкции на девет официални лица от Русия и Сирия в понеделник, в това число и на директора на Главното разузнавателно управление на Русия (военното разузнаване), съобщава AFP.
От Съюза заявиха, че двама агенти, директорът и заместник-директорът на ГРУ са отговорни за „съдържание, пренасяне и употреба“ на нервно-паралитичния газ, използван за атаката в Солсбъри през март миналата година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Кремъл е обвинен, че създава лъжлива следа, за да свърже Сергей Скрипал с бивш офицер от  M-I6 и досието на Тръмп

The Telegraph: Кремъл е обвинен, че създава лъжлива следа, за да свърже Сергей Скрипал с бивш офицер от M-I6 и досието на Тръмп

21 Януари 2019 | 03:10 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Руското разузнаване е създало фалшива следа, с която да обвърже двойният агент Сергей Скрипал с бивш офицер от М-16, преди да организира нападението срещу агента в Салисбъри, пише The Telegraph, като се позовава на неназован източник.
Добре информирани източници вярват, че заговорът за убийството на полк. Скрипал може да е включвал и опит да се постави под съмнение истинността за някаква подкрепа за Доналд Тръмп от страна на Кремъл.
Година преди опитът за покушение срещу Скрипал в социалната мрежа LinkedIn се е появил мистериозен пост, в който е ставало дума за неговия покровител от М-16, работещ като „старши анализатор“ в Orbis Business Intelligence, фирмата, която създаде досието на Тръмп.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский комсомолец“: Започва демонтажа на дома на Скрипал в Солсбъри

„Московский комсомолец“: Започва демонтажа на дома на Скрипал в Солсбъри

9 Януари 2019 | 01:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Започва демонтажа на покрива на дома на Сергей Скрипал в Солсбъри, пише руският вестник „Московский комсомолец“ .
Британска медия съобщи, че британските военни са започнали да демонтират покрива на къщата на Сергей Скрипал в Солсбъри. На жителите на съседните къщи е казано, че над сградата ще бъде инсталиран купол и специалистите ще продължат да работят в този купол. Предполага се, че целта на подобни дейности е да се почисти къщата и гаража от токсични вещества.
По рано стана ясно, че позовавайки се на неназовани източници, след инцидента Сергей и Юлия Скрипал са все още в Обединеното кралство. Твърди се, че те живеят в южната част на Англия, а външният им вид се е променил без хирургическа намеса.
Юлия е отслабнала много и е променила косата си, а баща ѝ, който също е отслабнал много носи шапка. Според вестника службите за сигурност могат да предоставят на Юлия платена работа. Отбелязва се, че владеенето на руски език може да бъде полезно за специални служби и други структури. Според племенницата на Сергей Скрипал те не са се обаждали и не са честитили Коледа на своите близки в Русия, включително и на майката на разузнавача и баба на Юлия Скрипал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин за случаите „Скрипал“ и „Хашоги“: В първия имаше санкции, във втория – тишина

Владимир Путин за случаите „Скрипал“ и „Хашоги“: В първия имаше санкции, във втория – тишина

20 Декември 2018 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Сравнявайки международната реакция на случая „Скрипал“ и убийството на журналиста на Джамал Хашоги в Генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул, държавният глава на Руската федерация Владимир Путин обърна внимание, че в първия случай има санкции, а във втория – тишина, предава TACC.
В тази връзка Путин открои „русофобския подход“ на международната общност, насочена към сдържане на развитието на Русия като конкурент.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Лондон обяви условията, при които ще подобри отношенията си с Москва

„Независимая газета“: Лондон обяви условията, при които ще подобри отношенията си с Москва

13 Ноември 2018 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лондон обяви условията, при които ще подобри отношенията си с Москва, пише руският ежедневник “Независимая газета“.
Британският премиер Тереза Мей в реч пред традиционната вечеря с участието на бизнес-елита на страната, заяви готовността на Лондон, за да установи диалог с Москва при условие, че тя промени поведението си и " избере друг път", изоставяйки военните действия подкопаващи международната политическа стабилност. Мей увери, че самата Великобритания не е заинтересована от факта отношенията й с Русия да продължават да се развиват в настоящата посока. Експерти смятат, че на думите на британския премиер не трябва да се отдава значение. Тяхното послание, всъщност, означава, Русия трябва да "си признае вината за случая Скрипал".
Този път, както в предишния, речта на Мей не мина без критики към Москва, пише изданието.
Въпреки това в речта си Мей не спря да критикува Москва. "Както казах преди една година, ние не искаме такива отношения с Русия. Ние сме отворени за други отношения: такива, в които Русия прекратява враждебните си действия, които подкопават международните споразумения и международната сигурност. И се надяваме, че руската държава ще избере този курс ", каза британският министър-председател.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

AFP: САЩ подготвят нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

7 Ноември 2018 | 00:23 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати казаха във вторник, че подготвят нови санкции срещу Москва за опита за убийство във Великобритания на бившия шпионин, след като предишните предизвикаха хаос на руските пазари, предава AFP.
Три месеца след като САЩ обявиха, че Русия е нарушила американския закон, който се стреми да премахне химическите и биологичните оръжия, Държавният департамент заяви пред Конгреса, че Москва не се е съобразила със закона.
"Ние възнамеряваме да продължим в съответствие с условията на Закона за (химическото и биологичното оръжие), който разпорежда прилагането на допълнителни санкции", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт в изявление.
Тя потвърди, че Държавният департамент е в обсъждане с Конгреса, за да определи точните мерки.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия няма за какво да говори с Великобритания, докато тя не покаже поне, че Юлия Скрипал е жива

Сергей Лавров: Русия няма за какво да говори с Великобритания, докато тя не покаже поне, че Юлия Скрипал е жива

6 Ноември 2018 | 16:21 | Агенция "Фокус"
Мадрид.. Русия няма за какво да говори с Великобритания по случая „Скрипал“, докато Лондон не предостави консулски достъп до Юлия Скрипал, заяви във вторник руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.
„Ако има конкретни факти (по случая „Скрипал), ние сме готови да ги разгледаме“, заяви Лавров. „Но в момента, навярно, най-главното е нашето искане към Лондон да покаже нашата руска гражданка и нейния баща“.
„Той (Сергей Скрипал) е също и поданик на Великобритания, но неговата дъщеря е само гражданка на Русия“, продължи министърът. „Вече половин година ни отказват да се видим с нея, отхвърлят дори искането ни просто да я покажат, че е жива – това е неприемливо“.
„И докато тази високомерна позиция на Великобритания не се промени, няма абсолютно нищо, което можем да обсъждаме по този въпрос“, отсече Лавров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Владимир Путин има готовност да посети САЩ

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Владимир Путин има готовност да посети САЩ

24 Октомври 2018 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин има готовност да направи официално посещение в САЩ, но няма конкретни решения по въпроса. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, като потвърди, че темата за обмен на визити между лидерите на САЩ и Русия е била засегната в рамките на разговорите между Путин и съветника по националната сигурност на американския президент – Джон Болтън, който бе на посещение в Москва, предава РИА Новости.
„Определено сме готови. Като цяло темата за обмен на визити наистина бе засегната, но конкретни решения по въпроса все още няма. Засега, както знаете, на дневен ред е 11 ноември – възможната среща в Париж между двамата президенти в кулоарите на мемориалните мероприятия, които ще се провеждат там. Предстои започването на подготовката на тази среща“, заяви Песков в отговор на въпрос дали Русия е готова да обсъжда възможната визита на Путин във Вашингтон.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън за Интерфакс: Тръмп и Путин ще обсъдят в Париж възможностите за пълноформатна среща на върха

Джон Болтън за Интерфакс: Тръмп и Путин ще обсъдят в Париж възможностите за пълноформатна среща на върха

24 Октомври 2018 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът по националната сигурност на американския президент Джон Болтън заяви пред агенция Интерфакс, че не изключва възможността държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и лидера на САЩ Доналд Тръмп да проведат среща на върха следващата година. Това може да се случи във Вашингтон, след което Тръмп да направи ответна визита в Москва.
„Разчитаме, че (пълноформатната среща) ще бъде обсъдена в Париж. Първоначално ще има възможност за среща на върха във Вашингтон следващата година, след което – ответна визита на Тръмп в Москва през същата година. Предстои двамата лидери да обсъдят това“, подчерта Болтън.
В отговор на въпрос дали остава в сила поканата към Путин да посети Вашингтон, американецът увери: „Да, в сила е“.
Двамата световни лидери ще проведат среща на 11 ноември в Париж, в кулоарите на честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: САЩ все още не са приели решение за нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

Джон Болтън: САЩ все още не са приели решение за нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“

23 Октомври 2018 | 21:05 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ все още не са приели решение за нови санкции срещу Русия заради случая „Скрипал“, заяви съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Доналд Тръмп Джон Болтън на пресконференция в Москва в края на двудневното си посещение в руската столица, цитиран от TACC.
"Засега мога да кажа, че не е взето окончателно решение по този въпрос", каза Болтън.
Съединените щати наложиха ограничителни мерки срещу Русия в края на август заради случая „Скрипал“ в рамките на американския Закон за контрол на химическите и биологичните оръжия и забраната за тяхното използване от 1991 г. Вашингтон първо наложи забрана за доставка на продукти с двойна употреба на Русия, като направи известен брой изключения.
Освен това гореспоменатият закон предвижда заплахата да се използва втората вълна от санкции приблизително три месеца след въвеждането на първата част от ограниченията. Вторият пакет от санкции предвижда заплахата от намаляване на нивото на двустранните дипломатически отношения или дори пълното им прекратяване, всъщност пълната забрана на целия внос на американски стоки към Русия, с изключение на храните, както и вносът на руски стоки в САЩ, включително петролните и нефтопродукти, забраната за кацане на самолети на авиокомпании, които се контролират от руското правителство и блокиране на американските заеми за Москва чрез международни финансови организации.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:Джон Болтън оценява като "много изчерпателните и продуктивни" разговорите в Русия

AFP:Джон Болтън оценява като "много изчерпателните и продуктивни" разговорите в Русия

23 Октомври 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джон Болтън оценява като "много изчерпателните и продуктивни" разговорите в Русия, предава AFP.
Американският съветник по националната сигурност Джон Болтън във вторник определи като "продуктивни" разговорите с президента Владимир Путин и други руски представители по време на двудневно посещение в Москва.
"Имах серия от много изчерпателни и продуктивни дискусии", каза той на пресконференция след посещението, проведено след заканата на американския президент Доналд Тръмп, че ще излезе от Договора за ядрените ракети със среден и по-малък обсег с Русия.
Срещата с Путин е продължила 90 минути и е засегнала конфликта в Сирия и изборите, както и решението на Тръмп за излизане от Договора с Русия от 1987 година.
"Обсъдихме продължаващата ни загриженост за руската намеса в изборите и защо това беше особено вредно за руско-американските отношения, без да доведе до нищо в замяна", каза той.
"Имахме продължителни разговори за въпросите, свързани с контрола на въоръженията, новия стратегически пейзаж и Договора от 1987 година".
Болтън по-рано каза, че Тръмп е искал да се срещне с Путин, когато двамата се намират в Париж на 11 ноември за честването на края на Първата световна война.
По време на пресконференцията той съобщи, че се правят договорености за тази среща.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън в Москва: Излизането на САЩ от ДРСМО не прави света по-опасен

Джон Болтън в Москва: Излизането на САЩ от ДРСМО не прави света по-опасен

23 Октомври 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън, който е на посещение в Москва, подчерта, че излизането на САЩ от Договора за ликвидация на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО) няма "на прави света по-опасен", предава руската информационна агенция TACC.
"Не, мисля, че това само признава променената реалност", подчерта Болтън в интервю, цитирано от агенцията, в отговор на въпрос дали е съгласен с позицията на Москва, съгласно която решението на Вашингтон прави света по-опасен.
По-рано през деня Болтън проведе среща с руския министър на отбраната Сергей Шойгу, която определи като продуктивна. Двамата обсъждаха въпроса за ДРСМО.
В понеделник съветникът на Доналд Тръмп разговаря със секретаря на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушве и с първия дипломат на Москва Сергей Лавров. Планира се и среща с държавния глава на Руската федерация Владимир Путин, а също и с неговия съветник за външната политика Юрий Ушаков.
Визитата на Болтън има особено значение на фона на плановете на САЩ да излязат от ДРСМО, подписан през 1987 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Към този момент гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред

Премиерът Бойко Борисов: Към този момент гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред

17 Октомври 2018 | 21:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Към този момент гоненето на руски дипломати не стои на дневен ред. Това каза пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос относно заявеното от Цветан Цветанов, че доказателствата по случая „Скрипал“ вече са много по-ясни и трябва да се съобразим с европейските държави, както и дали страната ни трябва да изгони руските си дипломати, Борисов заяви: „Цветанов винаги е бил по-краен в тези си искания, но решенията ще ги вземем ние. Към този момент това не стои на дневен ред, но много внимателно и с пълния обем на службите работим по всеки един сигнал по всички тези въпроси. Никога не съм упреквал някого, ако нямам доказателства и свидетелства“.
Отново във връзка с изказване на Цветанов, че Русия е една от държавите, която действително е потенциална заплаха с хибридните атаки, премиерът коментира: „Това, че работим не само активно, но и много прецизно с нашите евроатлантически партньори и служби и има подобни деяния, разобличавани кибератаки и подобни действия, ги наблюдаваме много внимателно. Спомняте си няколко пъти на МС, на основни министерства, преди европредседателството, просто кибератаките бяха ужасни“. „При нас никога не е стояло да избираме между едни или други. „Евроатлантическата ни ориентация и координацията с евротлантическите служби е била на 100%. Така че това, че сме бдителни, това, че работим активно е факт. В същото време се опитваме да направим и доста по-прагматични условията в сферата на бизнеса между България и Русия", обясни премиерът и заяви, че визира отношенията в сферата на туризма, енергетиката и т.н. „Факт е, че има влизания в България на различни хора, които евротлантическите служби наблюдават. Така че работим по тях, в пълна координация с евратлантическите служби", заяви още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Доказателствата по случая „Скрипал“ вече са много по-ясни, трябва да се съобразим с европейските държави

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Доказателствата по случая „Скрипал“ вече са много по-ясни, трябва да се съобразим с европейските държави

17 Октомври 2018 | 12:03 | Агенция "Фокус"
София. Доказателствата вече са много по-ясни. Може да се каже, че трябва да се съобразим с това, което направиха всички развити европейски държави. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за случая „Скрипал“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много е тревожно това, което излезе като доказателства и категоричността, която декларираха държави като Великобритания, Австрия, Германия, Франция и САЩ“, заяви той. В отговор на въпрос трябва ли да изгоним шпиони от България, Цветан Цветанов коментира: „Не бих искал в момента да изземам функциите на изпълнителната власт“. Попитан има ли данни за хакерски действия в България, той обясни: „Една от потенциалните заплахи за региона и за държавите от ЕС са хибридните атаки. За всички е ясно, това което е направено като извод от много държави от ЕС - че Русия е една от държавите, които действително са потенциална заплаха с хибридните атаки, които прилагат и в Западните Балкани, и в ЕС, както и извън него“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NZZ: Идентифицираха трети участник в предполагаемото отравяне в Солзбъри

NZZ: Идентифицираха трети участник в предполагаемото отравяне в Солзбъри

11 Октомври 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Солзбъри. Идентифицираха трети участник в предполагаемото отравяне на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в британския град Солзбъри, съобщава швейцарският ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung.
Става въпрос за още един, трети агент на ГРУ, поясняват от редакцията, който по-рано е оперирал на територията на Швейцария.
В резултат на аферата „Скрипал“ започна постепенното разкриване на руската агентурна мрежа в Европа. Миналата седмица британско-руската изследователска мрежа „Елиът Хигинс“ обяви, че притежава списък с повече от 300 служители на военното разузнаване на Москва. Информацията за третия участник в предполагаемото отравяне на Скрипал обаче идва от руската медия „Фонтанка“, която разкрива неговото име – Сергей Федотов. По всяка вероятност обаче това е псевдонимът му.
По-рано двамата предполагаеми извършители бяха идентифицирани с псевдонимите им Александър Мишкин и Анатоли Чепига. Истинските им имена са Александър Петров и Руслан Боширов.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Разкриването и на втория руски разузнавач предполага чистка в руските тайни служби

VOA: Разкриването и на втория руски разузнавач предполага чистка в руските тайни служби

10 Октомври 2018 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разкриването и на втория руски разузнавач предполага чистка в руските тайни служби, пише радио The Voice of America
Разкриването на самоличността на втория руски разузнавач, заподозрян за използването на нервно-паралитичен агент в Англия по-рано тази година, предизвиква задкулисна ярост в Кремъл, които вероятно ще реагират, като прочистят старшите редици на руската военна разузнавателна служба ГРУ, съобщават руски медии.
В понеделник разследващият сайт Bellingcat идентифицира втория заподозрян, отговорен за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия като Александър Мишкин, лекар, работещ за ГРУ.
Уебсайтът заяви, че е успял да направи идентификацията след получаване на сканирано копие от неговия действителен паспорт и потвърждавайки подробностите за човека, както с хора, които го познават, така и с друга достъпна информация.
Миналия месец Bellingcat заедно със своите разследващи партньори на сайта Insider, идентифицираха другия заподозрян като ветеран от специалните сили Анатолий Чепига, полковник в ГРУ. Чепига използва псевдонимът Руслан Боширов, а Мишкин, използва псевдонима Александър Петров.
Бившият британски външен министър Уилям Хейг заяви, че разкритията на Bellingcat и други относно опита за убийство на ГРУ "осветяват двойнствеността на безкрайните отричания" от страна на Кремъл за руско участие в убийството. "Очите на други правителства и на широката общественост ще бъдат отворени за това, което наистина се случва", каза Хейг.
Руският президент Владимир Путин и властите в Кремъл отхвърлиха обвиненията, че служители на ГРУ са извършили опит за убийство на Скрипал и отхвърли твърденията за руските разузнавателни служби, че извършват други т.нар. активни мероприятия в Европа и на други места като "фантазии". Кремъл постоянно твърди, че отравянето на на Скрипал никога не се е случило, че е било извършено от британските шпиони, за да обвинят Русия или че задкулисни лица и организации са отговорни.
Отричанията на Москва не са подпомогнати от пътеката, оставена от неуспелите убийци на ГРУ, пише изданието. Нито пък Кремъл е бил подпомогнат от други агенти на ГРУ в последните руски шпионски операции в Европа, които също изглеждаха слаби на основата на традиционните шпионски игри. Миналата седмица холандските и британските власти разкриха екип от четирима членове на ГРУ, които се опитаха по-рано тази година да пробият компютрите в Холандия на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).
Британският министър на сигурността Бен Уолъс предупреди във вторник да не се подценява руския шпионаж. Докато последните грешки на ГРУ дават основания за подигравка с руските тайни служби, каза той, би било глупаво да не се приемат сериозно.
"Лесно е да се смея на някои от неуспешните действия на ГРУ и техните способности, но не трябва да ги подценяваме, нито опасната и безразсъдна употреба на химически оръжия по нашите улици", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Новая Газета“: Кой в обкръжението на президента разиграва глупава шпионска комедия?

„Новая Газета“: Кой в обкръжението на президента разиграва глупава шпионска комедия?

10 Октомври 2018 | 03:08 | Агенция "Фокус"
Москва. Кой в обкръжението на президента разиграва глупава шпионска комедия, пише руският вестник “Новая Газета“.
Светът се смее на разузнавачи, масово получаващи паспорти с набор от демонстрационни знаци в една и съща институция и Русия се смее заедно със света над агенти, извършващи специални операции с такса за разписка в джоба им. Беше натрупана критична маса детайли от живота на разузнавателните служители, но не е известно дали ще се случи вътрешно-политическа експлозия при освобождаването на виновния от длъжност.
Разобличителите от Bellingcat не представиха всички данни в един ден, следвайки принципа на пълната откритост, обявена от тях. Последователният, внимателно изчислен график за подаване на нови данни от разследването е очевиден добър сценарий на медийна война. Степента на скандала се поддържа усърдно в продължение на един месец.
От вестника вярват, че основният източник на новина е все пак британското контраразузнаване и полицията, които са избрали Bellingcat за проводник на информацията.
Това е най-лошата новина за руското военно разузнаване - британците го победиха направо, вредата от операцията се оказа много повече от очакваните ползи.
Но за това командирите на руските шпиони могат и да ги накажат
През последните години руското военно разузнаване започва да изпълнява функции, напълно нехарактерни за него в миналото. Според информацията, публикувана в медиите, към традиционната работа на военните аташета и индустриалния шпионаж са добавени чисто политически функции: скрита работа срещу журналисти и публични структури, намеса в политическите процеси. Освен това, за пръв път от много време чужденците са предявили разумни претенции срещу руските разузнавателни служби за организирането на убийствата, включително на политическите опоненти.
В продължение на около 50 години съветските и руските разузнавачи, за разлика от ЦРУ, разузнавателните служби на Франция, Англия и много други страни, не са участвали в активни операции от този род. Но новата практика на нашата армия прекрачи дори мълчаливите правила, разработени от американците - можете да убивате чужди граждани само там, където няма правна уредба. Убийството в Европа и Съединените щати е съпроводено с реакцията на такава сила (виждаме я днес), която девалвира целия план.
Особено, когато се поверява на хора, които не могат да формулират собствените си мисли. Смесицата от жанрове, триумфът на хибридизацията, който отрича професионалната специализация и с нея самия професионализъм, не може да донесе нищо добро , пише изданието.
Министърът на отбраната Сергей Шойгу или началникът на Генералния щаб Валери Герасимов ще поемат вината, пита изданието.
Непосредствената съдба на генерал-майор Игор Коробов, ръководител на Главната дирекция на Генералния щаб на Министерството на отбраната на Руската федерация (източници съобщават за неотдавнашната му награда), трябва да бъде маркер на промяната. Дали последните провали ще се превърнат в повратна точка, след което Генералният щаб ще започне изграждането на модерно професионално военно разузнаване? Засега обаче трябва да изчакаме нови интересни епизоди от британския телевизионен сериал.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът по сигурността на Великобритания: Не подценявайте провалилите се руски шпиони

Министърът по сигурността на Великобритания: Не подценявайте провалилите се руски шпиони

9 Октомври 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Скорошните провали на Руското военно разузнаване (ГРУ) направиха лесно това, да се присмиваш на техните шпиони, но Западът не трябва да подценява способностите на някога могъщите разузнавателни служби на Кремъл, заяви Министърът по сигурността на Великобритания Бен Уолъс във вторник, цитиран от Reuters.
„Много е лесно да се присмеем на някои от слабите представяния на ГРУ и техните способности, но ние не трябва да ги подценяваме, а най-вече опасната и безразсъдна употреба на химическо оръжие на нашите улици“, предупреди Уолъс по време на конференция по сигурността.
„Не трябва да забравяме и гигантските усилия на нашата полиция и Ми-5 да ги засекат на първо място, да разкрият техните движения и също... огромните усилия, които бяха направени, за да получим информацията, която ни помогна да стигнем до самата врата на ГРУ“, обясни още той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Разследващата група „Bellingcat“ разкри, че „Александър Петров“ е доктор, който работи за ГРУ

The Moscow Times: Разследващата група „Bellingcat“ разкри, че „Александър Петров“ е доктор, който работи за ГРУ

9 Октомври 2018 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ново разследване от екипа на „Bellingcat“ твърди, че вторият мъж, идентифициран от британските власти като замесен в отравянето на Сергей Скрипал, е също и офицер от военното разузнаване на Русия, пише руският англоезичен вестник The Moscow Times.
Наскоро „Bellingcat“ разкри, че мъжът, който досега беше познат като Руслан Боширов, е всъщност Анатоли Чепига, полковник, който е бил пращан в Чечня три пъти и е бил удостояван с наградата „Герой на Русия“, най-високата държавната награда в страната, през 2014 година.
В предварителен доклад, публикуван в понеделник, „Bellingcat“ идентифицира втория мъж – широко познат като Александър Петров – като Александър Мишкин и заяви, че той е военен лекар от село в северния руски регион Архангелск.
От разследващата група добавиха, че ще публикуват пълното си разследване за идентичността на Мишкин във вторник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Британската полиция отказа да коментира информацията за идентифицирания руски агент по случая Скрипал

Reuters: Британската полиция отказа да коментира информацията за идентифицирания руски агент по случая Скрипал

8 Октомври 2018 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската полиция отказа да коментира темата за истинската идентичност на мъжете, обвинени в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, след като разследващият уебсайт „Bellingcat“ разпространи информация, че е разкрил истинската идентичност на втори заподозрян, предава Reuters.
„Няма да коментираме спекулации относно тяхната идентичност“, заявиха от полицията на Лондон в изявление, отговарящо на запитване относно доклада.
Досега британската полиция заяви, че двамата мъже, пътуващи с имената „Александър Петров“ и „Руслан Боширов“, са използвали псевдоними.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вторият заподозрян в случая Скрипал е руски агент на ГРУ

AFP: Вторият заподозрян в случая Скрипал е руски агент на ГРУ

8 Октомври 2018 | 22:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разследващата група „Bellingcat“ идентифицира втория заподозрян в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал като обучен военен лекар, нает от руското Главно разузнавателно управление, предава AFP.
„Вече идентифицирахме „Александър Петров“, който всъщност е доктор Александър Евгениевич Мишкин, обучен военен лекар и служител на ГРУ“, заявиха от базираната във Великобритания разследваща група в доклад, публикуван на уебсайта им.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Скрипал не планира да напуска Великобритания

РИА Новости: Сергей Скрипал не планира да напуска Великобритания

4 Октомври 2018 | 07:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Сергей Скрипал не планира да напуска Великобритания, става ясно от книгата „Досието Скрипал“ на журналиста от BBC Марк Ърбан, цитирана от РИА Новости.
Книгата е написана от Ърбан въз основа на интервюта с бившия полковник от ГРУ, излезе в продажба в четвъртък.
"В момента Скрипал и дъщеря му остават под защитата на полицията, те не могат да отидат на работа, но въпросът за връщането на Скрипал в старият му дом не стои, животът му на тази улица (в Солсбъри) приключи ... Но ако са получили полицейска защита в продължение на няколко месеца, дори и за една година, това не може да продължи вечно и въпросът за това къде ще живеят отново ще възникне ", пише Ърбан в книгата си.
От книгата, обаче, става ясно, че семейство Скрипал са реагирали отрицателно на идеята за преместване в друга държава, по-специално в САЩ. "Докато бяха в болницата, Даунинг стрийт (британското правителство) предлагаше двамата да отидат в Америка или други англоезични страни, както и да бъдат снабдени с нови лични данни. Въпреки това, нито един от тях, както съм чувал , не одобрява тази идея ", - се казва в книгата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Руската шпионска агенция ГРУ е отговорна  за международната кибервойна, съобщи правителството на Великобритания

The Independent: Руската шпионска агенция ГРУ е отговорна за международната кибервойна, съобщи правителството на Великобритания

4 Октомври 2018 | 04:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Руската шпионска агенция ГРУ е отговорна за международната кибервойна, съобщи правителството на Великобритания, пише британският вестник The Independent.
Руската военна разузнавателна агенция, обвинена в опит за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал, е извършила атаки в Обединеното кралство и в чужбина срещу политическите институции, финансовите системи, транспортните мрежи и медиите, според британското правителство.
Тази тайна международна кибервойна включва намесата в президентските избори в САЩ, които доведоха на властта Доналд Тръмп, според нов доклад на Националния център за кибернетична сигурност (NCSC).
Докладът следва изявлението на Тереза Мей, че Великобритания и съюзническите държави ще работят заедно, за да изложат на показ работата на ГРУ и методите, които използва.
ГРУ, според NCSC, се свързва с редица хакерски групи, чиито имена се използват като "флагове на удобство", включително Fancy Bear: Sofacy; Pawnstorm; Sednit; CyberCaliphate: Cyber Berkut; Voodoo bear; BlackEnergy Actors; Strontium; Tsar Team и Sandworm.
През април тази година NCSC, ФБР и Министерството на вътрешната сигурност на САЩ предупредиха за руската кибернетична дейност, насочена към доставчиците на публичния сектор, инфраструктурата и интернет услугите.
Чиран Мартин, ръководител на NCSC по това време каза: "Русия е нашият най-способен противник в киберпространството, така че справянето с тях е основен приоритет.
"Това е първият път, когато се приписва кибератака на Русия. САЩ и Великобритания в същото време представиха съвместни съвети към индустрията за това как да управляват рисковете от кибератаки. Това е важна стъпка в борбата ни срещу държавно-спонсорираната агресия в киберпространството. "
Една от най-големите кибератаки, засягаща Великобритания, се състоя през октомври миналата година, когато бе получен достъп до личните данни за близо 700 000 британски граждани след хакерска атака на американската компания за кредитен мониторинг Equifax.
В същото време се извършиха атаки в Украйна, държава, с която Москва е в остра конфронтация - метрото в Киев и летището в Одеса, заедно със синхронизираното използване на злонамерен софтуер в България, Турция, Япония и самата Русия.
В изявление в отговор на доклада, външният министър на Великобритания Джеръми Хънт заяви: "Действията на ГРУ са безразсъдни и безразборни: те се опитват да подкопаят и да се намесват в изборите в други страни; те са готови да вредят дори на руските компании и руските граждани.
"Този модел на поведение демонстрира желанието им да действат без оглед на международното право или установените норми и да направят това с чувство на безнаказаност и без последствия. Нашето послание е ясно: заедно с нашите съюзници ще изложим и ще отговорим на опитите на ГРУ да подкопае международната стабилност. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Сергей Скрипал е просто измет и предател

Владимир Путин: Сергей Скрипал е просто измет и предател

3 Октомври 2018 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Русия Владимир Путин смята, че Сергей Скрипал е измет и предател, предава ТАСС.
„Някои информационни източници прокарват мисълта, че господин Скрипал едва ли не е правозащитник“, заяви Путин на пленарно заседание на форума „Руска енергетическа седмица“, в отговор на въпрос за санкциите срещу Русия и случая „Скрипал“. „Той е просто шпионин и предател на Родината“. „Той е просто измет и това е всичко“, добави президентът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Британските спецслужби са идентифицирали трети заподозрян по случая „Скрипал“

The Telegraph: Британските спецслужби са идентифицирали трети заподозрян по случая „Скрипал“

28 Септември 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Полицията за борба с тероризма и службите за сигурност на Великобритания са идентифицирали трети заподозрян за отравянето на бившия офицер от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, съобщава ексклузивно вестник The Telegraph.
По данни на британското издание третото заподозряно лице е руски офицер от военното разузнаване, който е бил изпратен на специална мисия преди отравянето на Скрипал. Предполага се, че агентът е посетил Солзбъри, за да помогне за планирането на атаката, преди двамата му колеги да внесат на територията на Великобритания нервнопаралитичния агент, с който вероятно е отровен Скрипал.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Русия отхвърли новите твърдения по случая Скрипал

VOA: Русия отхвърли новите твърдения по случая Скрипал

28 Септември 2018 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия отговори решително на доклад от базирана във Великобритания разследваща група, която твърди че един от двамата мъже, заподозрени в отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал, е висш полковник от руското военно разузнаване, предава Voice of America.
Доклад от „Bellingcat“ твърди, че мъжът, представящ се за Руслан Боширов, е всъщност Анатоли Чепига – полковник от военното разузнаване, награждаван с орден „Герой на Русия“, най-голямата награда в страната.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи доклада като сензация, нагласена да съвпадне с обръщението на британския премиер Тереза Мей пред Общото събрание на ООН.
„Няма доказателство, така че те продължават информационната си кампания, чиято основна цел е да отклони вниманието от основния въпрос: Какво се случи в Солзбъри?“, написа Захарова в социалната мрежа „Фейсбук“.
Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че президентската администрация е разгледала доклада на „Bellingcat“, но го е отхвърлила.
„Много хора са приличат един с друг“, заяви той, запитан относно физическите прилики между Боширов и снимката на Чепига, публикувана в доклада.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова нарече „подхвърляне на информация“ изнесените данни за самоличността на единия от заподозрените за отравянето в Солсбъри

ТАСС: Мария Захарова нарече „подхвърляне на информация“ изнесените данни за самоличността на единия от заподозрените за отравянето в Солсбъри

27 Септември 2018 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарича „подхвърляне на информация“ данните за самоличността на лицето, което е заподозряно от Лондон за отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март тази година, цитирана от TACC.
"Новата „информация“ за Петров и Боширов се представя веднага след речта на Тереза Мей пред Съветът за сигурност на ООН за оръжията за масово унищожение, в които тя потвърди обвиненията срещу Русия", - пише Захарова сряда в социалната мрежа „Фейсбук“. "Няма доказателства - те продължават информационната кампания, чиято основна задача е да отклони вниманието от основния въпрос: какво се случи в Солсбъри?"
По-рано вестникът TheDaily Telegraph назова истинското име на лицето, за което се подозира, че е отровил семейство Скрипал. Според публикацията под името Руслан Боширов е скрит 39-годишният полковник Анатолий Чепига. Според The Daily Telegraph тази информация стана достъпна чрез разследване, проведено съвместно с британската инициативна група Bellingcat.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Нападателят на Сергей Скрипал може да е имал и личен мотив

Тhe Times: Нападателят на Сергей Скрипал може да е имал и личен мотив

27 Септември 2018 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Нападателят на Сергей Скрипал Анатолий Чепига може да е имал и личен мотив да извърши атаката пише британският вестник The Times.
Полковник Анатолий Чепига е завършил Висшата военна академия за разузнаване, като е служил три пъти активна служба по време на войната в Чечения.
Военен ветеран с дълга поредица от отличия и медали, той изглежда е бил професионален военен от специални сили, преди да се издигне в редиците на могъщата военна разузнавателна служба на ГРУ.
Неговата кариера всъщност е поразително подобна на тази на Сергей Скрипал, също полковник от ГРУ, когото се смята, че се е опитвал да отрови. И това може да е много важно в продължаващото разследване на опит за убийство.
Сергей Скрипал също е бил на активна военна служба, макар и в Афганистан 20 години по-рано. Той също е награждаван ветеран , издигнал се до полковник. Въпреки това, вместо да остане лоялен към ГРУ, той реши да работи за MI6, като предаде, както се казва, "целият указател" на работещите в ГРУ в Европа. Много от тях бяха служили заедно с него в Афганистан или по-късно в Чечения.
Някои разузнавателни анализатори смятат, че личното отмъщение може също да има значение в опита за отравяне. Както и в много други конфликти, ветераните от афганистанските и чеченските кампании споделят обвързаност и лоялност.
Сергей Скрипал е нарушил тази връзка и така е спечелил гнева на бившите си другари по оръжие. Ако тази теория е точна, тогава изборът на полковник Чепига като един от опитните убийци следва силна, частично символична логика: изберете лоялен ветеран да извади нелоялен и да ‚накаже“ предателя.
Всъщност кариерата на полковник Чепига е толкова близка до тази на полковник Скрипал, че тук изниква и друга възможност: Чепига може би е познала лично човека, когото е изпратен да убие.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Великобритания отказа да сътрудничи с Русия по делото „Скрипал“

„Московский Комсомолец“: Великобритания отказа да сътрудничи с Русия по делото „Скрипал“

27 Септември 2018 | 02:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания отказа да сътрудничи с Русия по делото „Скрипал“, пише руският ежедневник “Московский комсомолец“.
Официалният Лондон вярва, че такова сътрудничество може да се превърне в заплаха за суверенитета на страната.
Руските дипломати заявиха, че органите на Обединеното кралство не възнамеряват да предоставят помощ на руската страна в разследването на инцидента с отравянето на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, които са станали в британската град Солсбъри, 4-ти март 2018. Лондон продължава да настоява, че отговорността за случилото се носи от руските служби за сигурност, и от търсенето на други виновни няма смисъл.
Според руското посолство в Лондон, искът на главния прокурор на Руската федерация за правна помощ при разследване на инцидента в Солсбъри, не среща подкрепата на британските власти.
"Британското вътрешно министерство изпрати официален отказ по искането на главния прокурор на Руската федерация до Руското посолство в Лондон ... основанията за отказ беше точка" б "от член 2 от Европейската конвенция за взаимопомощ по наказателноправни въпроси от 1959 г., според които помощта може да бъде отказана, ако замолената страна счита, че изпълнението на молбата би могло да накърни суверенитета, сигурността, обществения ред или други съществени интереси ", - се казва в изявление.
"Решението да се откаже помощ на руските прокурори е било прието на най-високо политическо ниво ... Със своите действия Лондон отново потвърди, че кампанията разгърната от него около отравянето на Скрипал е предназначена изключително за политически и пропагандни цели и няма нищо общо с търсенето на истината и предаване на извършителите на правосъдието ", допълни руската дипломатическа мисия.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Великобритания представи истинската идентичност на един от заподозрените за отравянето в Солсбъри

The Telegraph: Великобритания представи истинската идентичност на един от заподозрените за отравянето в Солсбъри

26 Септември 2018 | 22:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания представи истинската идентичност на един от заподозрените за отравянето в Солсбъри, пише британският ежедневник The Telegraph.
Британският вестник посочи истинското името на човека, който е заподозрян в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал осъден в Русия за шпионаж в полза на Обединеното кралство, и дъщеря му Юлия в Солсбъри през март тази година.
Според публикацията под името Руслан Боширов е скрит 39-годишният полковник Анатолий Чепига. Според The Daily Telegraph тази информация стана достъпна чрез разследване, проведено съвместно с британската инициативна група Bellingcat.
39-годишният, който е служил във войните в Чечня и Украйна, е бил обявен за Герой на Руската федерация с указ на президента през 2014 г. на церемония, загърната в тайна.
Истинската идентичност на неговия съучастник Александър Петров остава неясна, но "Телеграф" установи, че е пътувал под истинското си име и само е променил фамилното си име с псевдоним.
Бивш старши руски военен офицер заяви, че високият ранг и опитът на полковник Чепига твърдо предполагат, че "поръчката е поръчана на най-високо ниво".
Източникът твърди, че опит за убийство с по-малко значение би бил извършен от офицер с по-нисък ранг.
Става ясно, че полковник Чепига се е бил в елитна специална военна единица - Спецназ, под ръководството на ГРУ в продължение на 17 години и работи под прикритие в продължение на поне девет години.
На него са присъдени повече от 20 награди и медал Герой на Руската федерация, въпреки че, за разлика от повечето други получатели, има малко обществена информация за него. Медалите обикновено се присъждат лично от президента и се предоставят само на много малко заслужили всяка година.
Уебсайтът Далеко-източната академия за военно командване, където е учил Чепига, изброява всички възпитаници, получили наградата, с подробно описание на действията, довели до признаването.
В случая просто се казва: "Анатолий Владимирович Чепига бе удостоен с почетното звание" Герой на Руската федерация "по нареждане на президента на Руската федерация".
Името му се появява и на паметник в чест на възпитаниците на далекоизточното военно командване, които са получили наградата в базата си на границата с Китай.
През 2014 г. Русия не е участвала в битки нито в Чечения, нито в Сирия, а неговата единица - номер 74854 на 14-та отделна бригада на специалните сили (Спецназ) - е изобразена на източната граница на Украйна тази година.
Участието в Украйна ще обясни тайната около наградата му, която също е отбелязана от група ветерани. Групата пише на уебсайта си: "Можете да станете герой дори и в нашите привидно спокойни времена."
"Анатолий Владимирович Чепига, родом от с. Николаевка и завършил 2001 г. в далекоизточната академия за военно командване, е изпратен в Чечения три пъти и има повече от 20 награди и медали.
"През декември 2014 г. полковник Чепига бе удостоен с титлата Герой на Руската федерация за провеждане на мироопазваща мисия".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Арестуваха експерт по химически оръжия, който твърди, че Великобритания стои зад случая "Скрипал"

The Times: Арестуваха експерт по химически оръжия, който твърди, че Великобритания стои зад случая "Скрипал"

14 Септември 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Експерт по химическо оръжие, който се появи в ефира на руския новинарски канал RT с твърдението, че Великобритания може да стои зад случая „Скрипал“, е бил арестуван, след като полицейски служители се разболяха в дома му, съобщава британският вестник The Times в поредна статия, посветена на разследването на предполагаемото отравяне на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
73-годишният Крис Бъсби, пенсиониран научен сътрудник, е бил арестуван, а собствеността му в Бийдфорд, Девън, е била запечатана от полицията. Предполага се, че на територията на имота му има частна лаборатория.
Причината за ареста на Бъзби е инцидент от сутрешните часове на сряда, когато полицията е извършила обиск на дома му. Не се уточнява обаче какви са мотивите за предприетите действия от страна на правоохранителните органи. При проверката част от полицейските служители са се почувствали зле и им е оказана лекарска помощ на място. Нито един от определените от редакцията като „пострадали“ не е бил хоспитализиран. Не се съобщава и точният брой на засегнатите полицаи.
Д-р Бъзби, експерт по въздействието на вътрешната йонизираща радиация, стана популярен с твърдението, че Великобритания може да стои зад отравянето в Солзбъри.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: Легенда за кулата – мотивите за пътуването до Солзбъри на заподозрените по случая „Скрипал“ не убедиха Запада

„Коммерсант“: Легенда за кулата – мотивите за пътуването до Солзбъри на заподозрените по случая „Скрипал“ не убедиха Запада

14 Септември 2018 | 02:13 | Агенция "Фокус"
Лондон/Москва. Мотивите за пътуването до британския град Солзбъри на заподозрените за отравянето на бившия офицер от Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия не убедиха Запада, коментират в редакцията на руския вестник „Коммерсант“.
Интервюто на двамата заподозрени за отравянията с нервнопаралитичен газ в английския град Солсбъри е отразено в статия, озаглавена „Легенда за кулата“. В нея журналистите Екатерина Мареева и Павел Тарасенко правят анализ на казаното от заподозрените по „случая Скрипал“ Александър Петров и Руслан Боширов, и на международния отзвук от него.
„Интервюто с Александър Петров и Руслан Боширов бе излъчено по телевизия RT (Russia Today – телевизията на Русия за чужбина- б. р.) на следващия ден, след като президентът на Руската федерация Владимир Путин разказа: „Разбира се, ние проверихме кои са тези хора и знаем кои са. Нека се появят по медиите“. Скоро след това Петров и Боширов се обадиха на главния редактор на RT Маргарита Симонян по мобилния телефон и си уговориха интервю“, припомнят хронологията на събитията журналистите.
„Двамата се обявиха за предприемачи „средна ръка“ и разказаха, че са отишли в Лондон, за да си отдъхнат, а в Солсбъри, за да разгледат местната катедрала с висока кула и старинен часовник. Руслан Баширов уточни, че са планирали да отидат в Солсбъри „един ден“, но на 3 март, когато приятелите отишли там за първи път „градът беше в снежен колапс“. Поради тази причина… те не могли да разгледат забележителностите. Именно заради това се върнали в Солсбъри на следващия ден. Те не изключиха да са минали покрай дома на семейство Скрипал, защото по думите им, не знаят къде се намира. Мъжете твърдят, че не работят в руските разузнавателни служби и че не са отравяли никого. Предположението на британските власти, че двамата са носили отровното вещество във флакон от парфюм на Nina Ricci, Александър Петров нарече „глупост“.
„Свидетелствата на руснаците съвсем не убедиха всички. В медиите и в социалните мрежи остават много въпроси към тях. Като например, ако Александър Петров и Руслан Боширов не са истинските им имена, както твърди британската прокуратура, защо двамата мъже, които отричат тези твърдения, не показаха пред камерите истинските си паспорти?“, пишат авторите на статията.
„Двамата казаха само, че са предприемачи „средна ръка“ , работят във „фитнес индустрията“ и се занимават с хранене. Защо, идвайки в Солсбъри, за да разгледат катедралата, те са се оказали около дома на Скрипал, който се намира в противоположната посока? На тези и на други въпроси все още няма отговор, уточняват Екатерина Мареева и Павел Тарасенко.
„Версията, че двамата мъже са посетили Солсбъри с туристическа цел от офиса на министър-председателя на Великобритания определиха като „оскърбителна по отношение на умствените способности на обществеността. А в Конгреса на САЩ започнаха с още по-голяма решителност да обсъждат ожесточаване на санкциите, с които да окажат натиск на Русия, включвайки в това число „втора вълна необикновено сурови санкции“, свързани със „случая Скрипал“, които може да бъдат въведени през ноември“, обобщава реакциите след интервюто на двамата заподозрени за отравянето в Солсбъри авторите на статията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Москва отхвърли информациите за „руски изменник“ в случая Скрипал

Sputnik: Москва отхвърли информациите за „руски изменник“ в случая Скрипал

13 Септември 2018 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли медийните информации за „руски изменник“ в случая Скрипал, предава Sputnik.
„Руската страна няма никаква информация за този мистериозен герой, никой от нашето посолство в Рим не е „избягал““, заяви тя.
Според Захарова, британските медии са докладвали за руски изменник, бивш служител на посолството на Русия в Рим, който се предполага, че е бил вербуван от разузнаването на Великобритания, с кодово име „Аполо“, и който предполагаемо е предоставил истинските имена на хората, отровили бившия руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.
През изминалата седмица, британски официални лица обвиниха Александър Петров и Руслан Боширов за това, че са извършили нападението с невропаралитичния газ „Новичок“ срещу семейство Скрипал в Солзбъри през март.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Заподозрените по случая „Скрипал“ руснаци са били на туризъм в Солсбъри, британските власти са съсипали живота им

РИА Новости: Заподозрените по случая „Скрипал“ руснаци са били на туризъм в Солсбъри, британските власти са съсипали живота им

13 Септември 2018 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Александър Петров и Руслан Боширов заявиха в интервю пред главния редактор на Sputnik и RT Маргарита Симонян, че британските власти са „обърнали живота им с главата надолу“ и че са били в Солсбъри с цел туризъм, предава РИА Новости.
„А как бихте изглеждали вие? ... Когато вашият живот изведнъж се обърне с главата надолу? Само за един ден“, отговори Бошаров на забележка, че изглежда напрегнат.
Петров и Боширов сами са се свързали със Симонян. Двамата са потвърдили, че това са истинските им имена и са признали, че на публикуваните от Лондон снимки са именно те. Петров и Буширов разказаха, че са пътували във Великобритания, „за да разпуснат, а не по бизнес дела“.
„На четвърти се върнахме,защото в Лондон беше много топло. Целенасочено искахме да посетим Олд Сарум и църквата, решихме да свършим товеа четвърти“, отбеляза Петров.
По думите на мъжете, те не са носили със себе си никакви отравящи вещества и даже не са знаели къде е домът на Скрипалите в Солсбъри.
„Може и да сме минали до него, може и да не сме, не знам“, добави Боширов.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин призова заподозрените от Лондон по случая „Скрипал“ да разкажат за себе си пред пресата сами

ТАСС: Путин призова заподозрените от Лондон по случая „Скрипал“ да разкажат за себе си пред пресата сами

12 Септември 2018 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Владивосток. Президентът на Русия Владимир Путин призова заподозрените от Лондон по случая „Скрипал“ да разкажат сами за себе си пред пресата и руският лидер е уверен, че те ще го послушат, предава ТАСС.
„Искам да се обърна към тях, за да ни чуят днес“, заяви Путин. „Нека да отидат където и да е в медиите. Надявам се, че те сами ще се появят и сами ще разкажат за себе си“.
Заподозрените от Лондон са известни на руските власти и в тях няма нищо криминално, добави руският лидер.
„Ние, разбира се, погледнахме що за хора са това и знаем какви са. Ние ги намерихме“, съобщи държавният глава. „Там няма нищо особено и криминално, уверявам ви“. При това Путин отбеляза, че те са граждански лица.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Двамата заподозрени руски граждани са посещавали многократно Женева

The Telegraph: Двамата заподозрени руски граждани са посещавали многократно Женева

8 Септември 2018 | 03:51 | Агенция "Фокус"
Лондон. Двамата заподозрени руски граждани са посещавали многократно Женева, пише британският вестник The Telegraph.
Двама руснаци, които британските власти заподозряха за опита за убийство на Сергей и Юлия Скрипал, от септември 2016 г. до март 2018 почти трийсет пъти са летели до Европа, като повечето полети до втория по големина град на Швейцария - Женева. Това се съобщава от източници в британското правителство пред изданието.
Според източника, установяването с кого заподозрените са се срещали в Женева сега е изключително важно и това е "ключът към текущото разследване".
Съобщава се, че мъжете са пътували заедно или сами, като за този период са посетили Женева поне шест пъти и са прекарали общо няколко седмици в града. Публикацията отбелязва, че са били там, включително през ноември-декември 2017 г., когато се проведе кръг от разговори за политическо уреждане на конфликта в Сирия в швейцарския град. След като мъжете са напуснали Лондон на 4 март тази година, техните руски паспорти, издадени през септември 2016 г., вече не се използват.
Вестникът отбелязва, че двамата са демонстрирали висок материален статус и са харчели сериозни суми за хотели и самолетни билети. В по-ранна публикация изданието пише, че заподозрените са се представили за бизнесмени от Санкт Петербург, за да получат визи за Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico.eu: Четири страни подкрепиха Великобритания по случая с отравянията с „Новичок“

Politico.eu: Четири страни подкрепиха Великобритания по случая с отравянията с „Новичок“

7 Септември 2018 | 09:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. САЩ, Германия, Франция, Канада и Великобритания пуснаха съвместно изявление, изразявайки „възмущение“ от отравянията с невропаралитичния газ „Новичок“ в Солзбъри и отново обвиниха Русия за това, че е отговорна, пише европейската редакция на електронното издание Politico.
В съвместно изявление, лидерите на страните заявиха, че споделят оценката на Великобритания, че двамата заподозрени, посочени в сряда от британския премиер Тереза Мей, са офицери от разузнавателната служба на руската армия и че операцията „почти сигурно е била одобрена на правителствено ниво“.
Изявлението идва докато Съветът за сигурност на ООН се събра в Ню Йорк, за да обсъди отравянията с невропаралитичния газ срещу бившия руски агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия през март.
Макар и да обвинява Русия и да призовава Кремъл да направи „пълно разкритие“ на своята програма за „Новичок“ пред Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), изявлението на предполага предприемането на по-нататъшни действия.
„Вече предприехме общи действия, за да попречим на действията на ГРУ (разузнавателното управление на руската армия) чрез най-голямото извършвано някога колективно изгонване на разузнаватели“, се казва в изявлението. „Вчерашното изявление допълнително укрепва намерението ни да продължим да нарушаване враждебните дейности на чуждестранните разузнавателни мрежи на нашите територии, да запазим забраната на химическите оръжия, да предпазим нашите служители и да се отбраняваме от всякакви форми на подривни държавни дейности, насочени срещу нас и нашите общества“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Русия е обвинена в „безразсъдно поведение“ от британските власти

The Times: Русия е обвинена в „безразсъдно поведение“ от британските власти

7 Септември 2018 | 02:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Русия е обвинена в „безразсъдно поведение“ от британските власти заради използването на химическо оръжие, пише британският вестник The times.
Русия бе обвинена, че "играе на зарове" с живота на британските граждани, след като стана ясно, че дозата на нервно-паралитичния агент, внесена в Обединеното кралство в опит за убийство на бивш агент, е достатъчно силна, за да убие 4000 души.
Служителите по сигурността заявиха, че вярват, че веществото, използвано при отравянето в Солсбъри е 100% концентриран „Новичок“, а не разредена форма. Той е от пет до осем пъти по-смъртоносен от VX и може да бъде синтезиран така, че да устои на стандартното лечение.
Количеството „Новичок“ в бутилката за парфюми, използвано от руските агенти при атаката в Солсбъри, е достатъчно, за да причини "значителна загуба на живот", съобщи служител на правоохранителните органи за вестника
Източници съобщават, че оценката, че субстанцията би могла да убие 4000 души, е цифра в "крайно широк кръг", но добавят, че дозата несъмнено е достатъчна, за да причини значителни загуби на живот.
Полицейски служители и служители по сигурността заявиха, че двамата заподозрени, идентифицирани като Александър Петров и Руслан Боширов, са действали с "безразсъдство" по начина, по който са изоставили „Новичок“, който е останал във фалшива бутилка за парфюми.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Ники Хейли призова Русия да предаде заподозрените по „случая Скрипал“

РИА Новости: Ники Хейли призова Русия да предаде заподозрените по „случая Скрипал“

6 Септември 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на САЩ при ООН Ники Хейли призова Русия да предаде на Великобритания лицата, обвинени от Лондон, че са участвали в отравянето на бившия служител на руското ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предава РИА Новости.
„Сега трябва да помогнем на нашите британски приятели да открият двамата руски заподозрени. Личността им е установена. Те трябва да бъдат предадени на британското правосъдие. Защо руските власти не предадат тези двама убийци“, заяви Хейли по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на случая.
По-рано Лондон представи снимките на двама „заподозрени в отравянето на Скрипал“, твърдейки, че това са офицерите от ГРУ Александър Петров и Руслан Боширов. Властите в Москва заявиха, че тези имена „не говорят нищо“ и отново призоваха Великобритания да премине от обвинения и манипулации към сътрудничество.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washingtоn Times: Великобритания обвини Русия, че „играе на зарове“ с живота на британските граждани

The Washingtоn Times: Великобритания обвини Русия, че „играе на зарове“ с живота на британските граждани

6 Септември 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс обвини Русия, че безотговорно е използвала химическо оръжие в опита си да убие бившия служител от своите тайни служби Сергей Скрипал, по този начин „играейки на зарове“ с живота на жителите на южния английски град Солсбъри, където нападението е извършено, пише The Washingtоn Times.
Пиърс заяви по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на случая, че международната общност трябва да пристъпи към опазването на живота на хората от химическото оръжие и „заплахата от враждебно чуждо влияние“. Тя допълни, че Великобритания ще обсъди следващите си действия със своите съюзници.
„Ние и нашите съюзници ще обмислим как да отговаряме на руската дейност, която не само, че е зловредна, но и безотговорна“, допълни Пиърс.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Постоянният представител на Русия в ООН свърза новите изводи на Лондон по „случая Скрипал“ с готвеща се провокация в Идлиб

Интерфакс: Постоянният представител на Русия в ООН свърза новите изводи на Лондон по „случая Скрипал“ с готвеща се провокация в Идлиб

6 Септември 2018 | 20:12 | Агенция "Фокус"
Москва. Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви, че в Москва смятат, че публикацията от Лондон на доклад по „случая Скрипал“ е свързано с подготвяща се провокация с употребата на химическо оръжие в сирийската провинция Идлиб, предава Интерфакс.
„Изказването на британското правителство се провежда в навечерието на новия политически сезон и около активно обсъжданата ситуация в Идлиб. И готвената там химическа провокация на терористите съвместно с „Белите каски“, за която нееднократно сме предупреждавали“, заяви Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН по „случая Скрипал“.
Той нарече направените в Лондон изводи по случая и повдигнатите обвинения „русофобски фантазии“. Според него в доказателствата по случая, предоставени от Лондон, има много несъвпадения.
На 5 септември британската полиция назова руските граждани Александър Петров и Руслан Боширов като извършители на нападението над бившия служител на руското разузнаване Сергей Скрипал в южния английски град Солсбъри.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ, Франция, Германия и Канада подкрепиха разкритията на Великобритания по „случая Скрипал“

AFP: САЩ, Франция, Германия и Канада подкрепиха разкритията на Великобритания по „случая Скрипал“

6 Септември 2018 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателите на Канада и на Великобритания Джъстин Трюдо и Тереза Мей, президентите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел „са напълно уверени“, че зад отравянето на бившия служител на ГРУ на Русия Сергей Скрипал в южния английски град Солсбъри през март стоят служители на руското разузнаване, предава AFP.
Петимата лидери също така заявяват, че са напълно убедени, че заповедта за убийството на Скрипал на британска земя почти със сигурност е одобрено на високо равнище от руското правителство, гласи общо заявление, издадено от властите на Великобритания.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия заяви, че обвиненията на Великобритания към Кремъл за отравянето на Сергей Скрипал са „непримеливи“

AFP: Русия заяви, че обвиненията на Великобритания към Кремъл за отравянето на Сергей Скрипал са „непримеливи“

6 Септември 2018 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва заяви в четвъртък, че твърденията на Великобритания, че Кремъл носи основната отговорност за нападението с невропаралитичния газ „Новичок“ над бившия руски агент Сергей Скрипал в Солзбъри, са „неприемливи“, предава AFP.
„За нас всякакъв вид обвинения към руското ръководство са неприемливи“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред журналисти.
„Нито висшестоящото ръководство на Русия, нито тези под тях, нито пък който и да е друг официален представител, имат нещо общо със събитията в Солзбъри“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания заяви, че Владимир Путин има „основна“ вина за отравянето на Сергей Скрипал

AFP: Великобритания заяви, че Владимир Путин има „основна“ вина за отравянето на Сергей Скрипал

6 Септември 2018 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър на сигурността Бен Уолъс заяви в четвъртък, че президентът на Русия Владимир Путин е имал „основна“ отговорност за нападението с невропаралитичния газ „Новичок“ над бившия руски агент Сергей Скрипал в Солзбъри през март, предава AFP.
„Той има основна вина до момента, тъй като е президент на Руската федерация и неговото правителство е това, което контролира, финансира и насочва военното разузнаване“, което Лондон обвини за извършването на нападението, заяви Уолъс пред радио „BBC“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Москва в най-близко време ще запознае света с историята на „Делото Скрипал“

ТАСС: Москва в най-близко време ще запознае света с историята на „Делото Скрипал“

6 Септември 2018 | 06:54 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва в най-близко време ще запознае света с историята на „Делото Скрипал“, заявиха от руското Министерство на външните работи, цитирано от TACC.
"В близко бъдеще отново ще запознаем международната общност с историята на въпроса. Ще направим това в Хага и Ню Йорк . Бъдете сигурни, че на британските опити да се търси повод нови и нови атаки срещу нас рано или късно ще бъде сложен карай ..", - отбелязват от Министерството.
Руското външно министерство също така отбеляза, че считат за неприемливи тона на речта на британския премиер Тереза Май за инцидента в Солсбъри и отхвърлят инсинуациите на Лондон.
"Речта на британския премиер Тереза Мей в британския парламент на 5 септември по така наречения „Случай Скрипал и инцидента с отравянето на двама британски граждани в Еймсбъри е формулирано в абсолютно неприемлив тон. Тя съдържа редица категорични обвинения по адрес на Руската федерация, и двамата, както се твърди, наши граждани. Ние решително отхвърляме тези инсинуации", подчертават от Министерството.
Също така се посочва невъзможността на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и британската лаборатория в Портън-Даун да установят страната на произход на веществото в инцидентите в Солсбъри и Еймсбъри.
Министерството посочи, че работата по тези химикали в продължение на десетилетия, се провежда в редица страни, сред които са САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Чехия и Холандия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей подготвя кибервойна срещу руската шпионска мрежа

The Times: Тереза Мей подготвя кибервойна срещу руската шпионска мрежа

6 Септември 2018 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей подготвя кибервойна срещу руската шпионска мрежа, пише британският ежедневник The Тimes.
Обявявайки нови тайни операции срещу руската военна разузнавателна служба, министър-председателят каза, че това е заплаха за "всички наши съюзници и за всички наши граждани" и обеща да направи "всичко необходимо за запазване на нашите хора в безопасност".
В изказване пред парламента вчера Тереза Мей определи двама членове на военното разузнаване в Кремъл като ключови заподозрени в отравянето на бившия руски шпионин, като разкри, че британските служби за сигурност са установили, че мъжете, които са използвали имената Александър Петров и Руслан Боширов, са агенти на ГРУ (руското разузнаване).
Насочвайки пръста си към президента Путин, тя разясни, че атаката "не е измамна операция" и е "почти сигурно" одобрена на висше ниво на руската държава. Мей заяви, че "пълната гама от инструменти от нашия апарат за национална сигурност" ще бъде използвана срещу ГРУ. Премиерът разговаря с президента Тръмп и днес ще уведоми Съвета за сигурност на ООН.
Кибервойната почти сигурно ще играе роля, съобщиха правителствени източници на вестника. Тези операции ще имат за цел да попречат сериозно на ГРУ, като се нарушат комуникациите му и възпрепятстват достъпа до финансиране. Те вероятно ще бъдат насочени към групи, които подкрепят разузнавателната служба, особено тези, които я свързват с престъпността или с фигури от Кремъл.
Доказателствата, че Русия е извършила атака с химически оръжия на британска територия, увеличават възможността за действията, които Великобритания може да предприеме в самозащита, съобщи високопоставен източник от правителството. Според него би било безсмислено да се иска екстрадиция на мъжете, но каза, че Великобритания ще гарантира, че те ще бъдат арестувани, ако напуснат Русия.
Москва обвини Великобритания в манипулация. "Имената, както и снимките, публикувани в медиите, не означават нищо за нас", каза Мария Захарова, говорителка на руското външно министерство.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Журналисти са открили информация за предполагаемите заподозрени от Великобритания руски граждани

„Московский Комсомолец“: Журналисти са открили информация за предполагаемите заподозрени от Великобритания руски граждани

6 Септември 2018 | 03:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Журналисти са открили информация за предполагаемите заподозрени от Великобритания руски граждани, пише руският ежедневник „Московский Комсомолец“
Изданието пише, че в биографиите и на двамата има съмнителни моменти,което може да потвърди британската версия, че зад тях се крият истински хора с други имена.
Журналистите са разбрали, че преди около две години са издадени обикновени задгранични паспорти на двамата руснаци, а не биометрични. В същото време номерата на документите се различават само в последната цифра: ... 1297 и ... 1294.
Според тези паспорти те вече са посетили Амстердам, Женева, Милано и няколко пъти Париж. А Александър Петров е успял да посети и Лондон от 28 февруари до 5 март 2017 година.
Съобщава се, че Руслан Боширов е роден на 12 април 1978 г. в Душанбе, след това е регистриран в Москва в 25-етажна жилищна сграда на улица "Болшая Набережняя". Но живеещите там не го познават. В апартамента, където е регистриран Боширов, живее една възрастна жена. Съседите само допускат, че мъжът е неин син, който не се е появявал там.
В профила на Боширов в социалната мрежа „ВКонтакте“ е написано само, че той е завършил през 2004 г. географския факултет на Московския държавен университет със специалност "Хидрология на сушата".
Що се отнася до Петров, той е роден на 31 юли 1979 г. Лице с такова име и дата на раждане е регистрирано сред служителите на националния производител на имунобиологични препарати - "Микроген", подчинено на Министерството на здравеопазването.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Times: Великобритания свиква заседание на Съвета за сигурност на ООН по случая „Скрипал“

The Washington Times: Великобритания свиква заседание на Съвета за сигурност на ООН по случая „Скрипал“

5 Септември 2018 | 21:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания свиква заседание на Съвета за сигурност на ООН в четвъртък по случая Скрипал, пише вестник The Washington Times.
Представителите на Обединеното кралство искат да запознаят членовете на органа с прогреса по разследването. Изданието отбелязва, че Русия ще присъства, защото е постоянен член на СС.
Washington Times припомня, че в сряда от Лондон обявиха, че са внесли обвинения срещу двама предполагаеми служители на руското военно разузнаване (ГРУ) за използване на, както твърдят от Обединеното кралство, „Новичок“, с който са отровили бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри.
Обвинителите твърдят, че двамата мъже са обвинени в опит за убийство и химическа атака с „Новичок“, а премиерът Тереза Мей заяви пред депутатите, че британското разузнаване е стигнало до заключение, че двамата мъже са именно агенти на ГРУ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.