НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Плюс Инфо“ (Македония): Общо 34 души са починали от западнонилска треска в Гърция

„Плюс Инфо“ (Македония): Общо 34 души са починали от западнонилска треска в Гърция

6 Октомври 2018 | 23:42 | Агенция "Фокус"
Атина. Общо 34 души са починали от западнонилска треска в Гърция, съобщи Националният център за контрол и превенция на заболяванията на страната, цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Общият брой на хората, заразени с вируса в страната, е 289 души. От 27 септември до 4 октомври 18 души са били заразени с вируса, а трима от тях са починали, заяви Националният център за контрол и превенция на заболяванията. Болестта, която се предава чрез комари, за пръв път се появи в Гърция през 2010 година. Големият брой на заразените с вируса тази година се дължи на високите температури и силните дъждове от началото на лятото в Гърция, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Веселка Мончева, РЗИ-Благоевград: Западнонилската треска е сравнително ново заболяване за нашата страна

Д-р Веселка Мончева, РЗИ-Благоевград: Западнонилската треска е сравнително ново заболяване за нашата страна

4 Октомври 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Западнонилската треска е сравнително ново заболяване за нашата страна. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин д-р Веселка Мончева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ към Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Благоевград. По думите й това е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с трескаво състояние, сънливост, макулопапулозен обрив, ставни болки, менингиален синдром и рядко развитие на енцефалит, но все пак има голяма възможност за развитие на енцефалит и менингоенцефалит. Д-р Мончева посочи, че заболяването е вирусна инфекция с природно-огнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване – кръвен начин с преносители комари. Тя отбеляза, че причинителят на вирус „Западен Нил“ не е устойчив във външната среда. Специалистът уточни, че естествените резервоари на вируса в природата са диви птици и животни, а хората се заразяват основно при ухапване от комар, но е възможно възникване на инфекция при органна трансплантация и чрез преливане на кръв.
Д-р Мончева коментира също, че болният от западнонилска треска не е източник на зараза. Тя посочи, че инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни, средно от 5 до 7 дни. По думите й заболяването обикновено протича леко или умерено тежко с грипоподобни симптоми – повишаване на температурата, главоболие, отпадналост, мускулни болки, възможна е и поява на макулопапулозен обрив, както и увеличени лимфни възли и гастроинтестинални смущения – коремни болки и разстройство. Д-р Мончева подчерта, че при голяма част от заразените инфекцията може да протече и безсимптомно. Тя добави, че има наблюдение, че при 200 души, ухапани от комари, при един или двама се проявява това заболяване. „Лечението е симптоматично все още. Няма ваксина срещу вируса на западнонилската треска. След преболедуване се развива траен имунитет. Трябва да кажа, че това е сезонно заболяване, тъй като все пак разпространението му зависи от биологичните особености на живия преносител – комара. За Европа времето, през което се регистрират най-често случаи със заразени е от юли до октомври с пик през август и септември“, каза още специалистът. Д-р Веселка Мончева заяви, че по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията са докладвани до момента 710 случая на западнонилска треска в много страни, като най-много са регистрираните в Италия, Гърция и Румъния. По думите й в нашата страна вече има около 8 случая, които са потвърдени.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Броят на загиналите от Западнонилска треска в Гърция е достигнал до 31 души

РИА Новости: Броят на загиналите от Западнонилска треска в Гърция е достигнал до 31 души

29 Септември 2018 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Атина. В Гърция от Западнонилска треска са загинали 31 човека, а общо заразените са 271, съобщи Националният център по контрол и профилактика на заболяванията на страната, предава РИА Новости.
В рамките на една седмица, между 20 и 27 септември, са се разболели 37 човека и са починали четири.
Освен в Гърция, заболели от Западнонилска треска има и в още осем държави в Европа, уточнява РИА.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Смята се, че 1 на 150 души, заразени със западнонилска треска, развиват по-тежка форма на болестта

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: Смята се, че 1 на 150 души, заразени със западнонилска треска, развиват по-тежка форма на болестта

27 Септември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
Смолян. Смята се, че 1 на 150 души, заразени със западнонилска треска, развиват по-тежка форма на болестта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести” при Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Смолян. Тя посочи, че заболяването протича с грипоподобни признаци– треска, слузеста секреция от носа, възпаления на лигавиците. При по-тежките случаи се наблюдава възпаление на мозъка (енцефалит). „Смъртността при хората е ниска и в повечето случаи заболяването протича безсимптомно – 80% преболедуват без да показват клинична изява, а смъртността е в рамките на 10% от боледуващите с проявени клинични признаци“, допълни д-р Чернева.
Тя уточни, че инкубационният период на заболяването варира между 3 и 14 дни. „Западнонилската треска обикновено протича леко, или умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, отпадналост, възможна е и появата на макулопапулозен обрив, лимфоаденопатия, както и на гастроинтестинални смущения. При голяма част от заразените инфекцията може да протече безсимптомно.При по-тежки инфекции има главоболие, висока температура, скованост на врата, ступор, дезориентация, кома, тремори, гърчове мускулна слабост и парализи. При някои хора, особено възрастните причинителят на Западен Нил предизвиква асептичен менингит и енцефалит, които често са фатални. Смята се, че 1 на 150 лица, заразени с вируса на Западен Нил развиват по-тежка форма на болестта. Симптомите на тежко заболяване може да продължат няколко седмици, въпреки че неврологични последици могат да останат цял живот. Повечето смъртни случаи са били регистрирани при пациенти на възраст над 50 години“, поясни д-р Чернева.
Избягването на ухапванията от комарите е най-лесният начин от предпазване от заболяването, твърди специалистът. Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност. „Мерките, които всеки може да приложи, трябва да бъдат ориентирани към предпазване от ухапване от комари. Много комари са най-активни при изгрев и здрач. Хората трябва да използват репеленти, както и да са с покрити части на тялото, когато са навън (дълги ръкави и крачоли на панталони). Замрежването на врати и прозорци на домовете, както и използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция също е добра превантивна мярка“, каза още д-р Чернева.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: На територията на областта няма регистрирани случаи на западнонилска треска

Д-р Сийка Чернева, РЗИ – Смолян: На територията на областта няма регистрирани случаи на западнонилска треска

27 Септември 2018 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Смолян. На територията на област Смолян няма регистрирани случаи на западнонилска треска (ЗНТ). Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян д-р Сийка Чернева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести” при Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Смолян. Тя поясни, че западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с природноогнищен характер и трансмисивен механизъм на предаване – чрез ухапване от комари. „Треска „Западен Нил“ е сезонно заболяване. Разпространението му зависи от биологичните особености на живия преносител – комара. За Европа, времето, през което най-често се регистрират случаи е от юли до октомври, с пик през август – септември. През последните години първите случаи на заболяването се съобщават още през месец май, а регистриране на случаи се среща и до месец декември“, посочи д-р Чернева.
Тя отбеляза, че резервоарите на вируса в природата са диви птици и животни. „Боледуват основно птици, но също така и хора, коне, кучета, котки, прилепи, скунксове, катерици, алигатори. Заразяват се след ухапване от комар и доста по-рядко от кърлеж. Хората се заразяват основно при ухапване от комар, но е възможно възникване на инфекция и при органна трансплантация и чрез преливане на кръв“, уточни д-р Чернева.
Тя допълни, че по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, Стокхолм, през 2018 г. са докладвани 710 случая на Западнонилска треска в Европейския съюз (в Италия - 327, Гърция – 147, Румъния – 117, Унгария – 96, Франция – 11, Австрия – 8, Хърватска – 3 и Словения -1). Заболели са регистрирани и в други държави: Сърбия – 213, Израел – 49 и Косово – 3. Съобщени са и 63 смъртни случая на ЗНТ: в Сърбия – 21, Гърция – 16, Италия -13, Румъния – 12 и Косово - 1.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта няма регистриран случай на западнонилска треска, но вниманието на лекарите е повишено

Д-р Янка Драганова, РЗИ – Варна: В областта няма регистриран случай на западнонилска треска, но вниманието на лекарите е повишено

26 Септември 2018 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Варна. Във Варна и областта на този етап няма регистрирани случаи на западнонилска треска. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна директорът на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Янка Драганова. По думите й основно човек се заразява при ухапване от комари, носители на вируса, особено през периода юли, август и септември. С понижаване на температурите обаче вече се наблюдава намаляване на популацията на комари.
„Заболяването се предава след ухапване от заразен комар. В 80% от случаите протича леко с грипоподобни симптоми – температура, болки по тялото, по ставите, главоболие, обща отпадналост, като много бързо отзвучават симптомите. В 20% от случаите болните получават някаква неврологична ситуация и това е основното на зара треска, когато се получи менингит и менингоенцефалит.
Уведомили сме всички лечебни заведения, има информация и в диференциално-диагностичен план да се има предвид западнонилската треска при лица, завърнали се от страни, в които има регистрирани случаи на западнонилска треска, а това са всички около България. При неясни температурни състояния, менингити и менингоенцефалити да се има предвид също менингоенцефалит. Ако пациентът се прегледа в извънболнично заведение, да се праща за консулт при инфекционист. На този етап нямаме такива случаи“, посочи д-р Янка Драганова.
Западнонилската треска е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с трескаво състояние, сънливост, макуло-папулозен обрив, ставни болки, менингеален синдром и рядко развитие на енцефалит. Предава се по трансмисивен път с преносители комари от рода Culex. Естествен резервоар на заразата са различни видове мигриращи и синантропни птици и животни. Възможно е и възникване на инфекция при органна трансплантация и преливане на кръв от заразен човек, а също и при ухапване от кърлеж. Смята се, че 1 на 150 лица, заразени с вируса на Западен Нил, развиват по-тежка форма на болестта. Симптомите на тежко заболяване може да продължат няколко седмици, въпреки че неврологични последици могат да останат цял живот. При наличие на неясни фебрилни състояния с температура, отпадналост и силно главоболие е необходимо гражданите да се обърнат към личен лекар или инфекционист. Диагнозата на западнонилска треска се поставя по епидемиологични и клинични данни, както и лабораторно. Треска „Западен Нил“ е сезонно заболяване. Разпространението му зависи от биологичните особености на живия преносител – комара. Пикови месеци за летежа на комарите в Централна Европа са от май до септември. Все още няма лекарство, което да лекува пряко вирусната инфекция. Повечето хора се възстановяват напълно от болестта. При по-тежки случаи е наложителна интензивна поддържаща терапия с често включваща хоспитализация, интравенозни вливания на течности, предотвратяване на вторични инфекции. Най-важните превантивни мерки са насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места чрез провеждане на дезинсекционни мероприятия и постоянен контрол върху тяхната ефективност.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

През 2018 година са докладвани 710 случая на Западнонилска треска на територията на Европейския съюз

През 2018 година са докладвани 710 случая на Западнонилска треска на територията на Европейския съюз

26 Септември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Регионалната здравна инспекция в Кюстендил разпространи информация относно Западнонилската треска, предаде репортер на Радио „Фокус” – Кюстендил. В информацията се посочва, че по данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията през 2018 година са докладвани 710 случая на Западнонилска треска в Европейския съюз. Най-много са случаите в Италия, Гърция, Румъния, Унгария и Франция. Съобщени са и 63 смъртни случая на Западнонилска треска от които най-голям брой в Сърбия, Гърция, Италия и Румъния.
Западнонилската треска е остро заразно заболяване с трансмисивен механизъм на предаване, което засяга целия организъм, но най-опасна е инфекцията за централната нервна система. Причинява се от вирус, сроден на вируси, водещи до други енцефалити. Заболяването засяга птици, коне и други животински видове, а човек се заразява най-често при ухапване от комари. Протичането на заболяването е без симптоми в около 80% от заразените хора. При останалите 20% се развива заболяване. Симптомите включват треска, главоболие, умора и болки в тялото, гадене, повръщане, понякога и кожен обрив по тялото и подуване на лимфните жлези. Инкубационният период е от 3 до 14 дни. Диагнозата се поставя със специфични изследвания. Според информацията от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил все още не се разполага с ваксина и специфично лечение за Западнонилска треска. Основно профилактиката е насочена към ограничаване разпространението на тигровия комар заради водещата му роля в предаването на заболяването.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Четирима души са загинали от западнонилска треска в Румъния през изминалата седмица

The Washington Post: Четирима души са загинали от западнонилска треска в Румъния през изминалата седмица

15 Септември 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Здравните власти в Румъния съобщават, че в страната от западнонилска треска за последната седмица са умрели четирима души като общият броя на починалите достига до 21, пише The Washington Post.
Националният здравен институт съобщи, че през последната седмица от вируса, пренасян от комари са загинали 30 души. Първият случай на болестта в Румъния е регистриран през август и оттогава са докладвани повече от 200 болни.
Министерството на здравеопазването призова местните власти да предприемат мерки, за да попречат на разпространението на болестта, допълвайки, че опасността ще отмине с есенното захлаждане. От там препоръчаха на хората да носят дрехи с дълги ръкави, да покриват прозорците с мрежи и да използват репеленти.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Броят на загиналите от западнонилска треска в Гърция достигна до 22 души

Kathimerini: Броят на загиналите от западнонилска треска в Гърция достигна до 22 души

13 Септември 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Атина. Броят на хората, които са загинали след заразяване със западнонилска треска, е достигнал до 22, докато докладваните случаи на инфекцията вече са 202 от началото на годината, според данни на Центъра за превенция и контрол на зарази (KEELPNO), предава гръцкият вестник Kathimerini.
В своя ежеседмичен доклад, KEELPNO твърди, че при 159 от докладваните 202 случая са се развили проблеми с централната нервна система, възпаление на мозъка, менингит и лека парализа. Останалите 43 случая са с по-леки симптоми.
Инфекцията се предава чрез комари, а симптомите включват температура, главоболие, умора, болки в тялото, гадене и повръщане, както и кожни обриви и възпалени лимфни жлези.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): 29 души достигна броят на починалите от западнонилска треска в Сърбия

„Макфакс“ (Македония): 29 души достигна броят на починалите от западнонилска треска в Сърбия

12 Септември 2018 | 21:54 | Агенция "Фокус"
Белград. В Сърбия тази година са регистрирани 29 смъртни случая от западнонилска треска при регистрирани 286 случая. През изминалата седмица са починали четирима души, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Институтът за обществено здраве на Сърбия съобщи, че повечето от болните хора са от Белград
От страните в региона вирусът е регистриран и в Хърватия, Босна и Херцеговина и Словения.
Вирусът на западнонилската треска е сезонно заболяване и се предава от заразени комари.
В страните от Европейския съюз досега през годината са регистрирани 798 случаи на западнонилска треска, повечето пациенти са в Италия - 327 заболели лица, докато в Гърция са регистрирани 168 случая, а в Унгария 134.
Досега в ЕС са починали 44 души, от които 18 в Гърция, 13 в Италия и 12 в Румъния.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Макфакс: Увеличава се броят на починалите от западнонилска треска в Сърбия

Макфакс: Увеличава се броят на починалите от западнонилска треска в Сърбия

12 Септември 2018 | 03:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Увеличава се броят на починалите от западнонилска треска в Сърбия, предава Макфакс.
Четирима души починаха от вируса на западнонилската треска в Сърбия само миналата седмица, според Института по обществено здраве в Белград.
От началото на годината 286 души са били са заразени с вируса в Сърбия и 29 са починали досега. Пациентите са регистрирани в 14 области, но най-много заболявания са регистрирани на територията на Белград, т.е. 141 души, според Танюг.
Вирусът на западнонилската треска е сезонно заболяване и се предава от заразени комари.
В страните от Европейския съюз досега са регистрирани 798 случая на болестта и повечето пациенти са в Италия - 327 болни, а 168 са регистрирани в Гърция, в Унгария - 134.
Досега в ЕС са починали 44 души, от които 18 в Гърция, 13 в Италия и 12 в Румъния. В Сърбия вирусът е регистриран за първи път през 2012 г. и оттогава до миналата година са съобщени общо 574 случая, от които 61 са починали.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Симптомите на западнонилската треска са тежки

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Симптомите на западнонилската треска са тежки

7 Септември 2018 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Симптомите на западнонилсата треска са тежки, губене на ориентация, позиви за повръщане, главоболие и понякога загуба на съзнание. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му пациентите, заболели от вирусната инфекция са с усложнения при заболявания на главния мозък, при които при 200 ухапани от един заразен преносител комар, 1 може да развие възпаление на мозъка. „Ако човек се излекува и оцелее, много рядко могат да се получат усложнения, но лечението е продължително и изисква много сериозна рехабилитация на болните със засягане на нервната система до преминаване на отпаднала симптоматика с парализиране на крайници и мускулатура“, каза той. Проф. Кантарджиев заяви, че веднага след такива симптоми, трябва да се потърси квалифицирана медицинска помощ, където рентгенолози трябва да изпратят кръв и урина на пациента в лед, за доказване на вируса, като тези проби директно трябва да се транспортират до Националната референтна лаборатория на Националния център по паразитни и заразни болести. Той уточни също, че смъртни случаи от заразени с западнонилска болест има всяка година. „За съжаление, тази година отново е засегнат регионът на Белград, където има повишена заболеваемост и смъртни случаи“, посочи той. „Също така искам да подчертая, че тази година има доста случаи на заразени в Румъния. Обикновено в нейната южна част в района на река Дунав и делата на реката има ли заблатяване и съответно много хора около заблатяването и при възникване на болни птици, може да се появят епидемични взривове от това заболяване“, заяви той. По думите му медикаменти и имунизация срещу заболяването няма, лечението е симтопатично и цели намаляване на черепното налягане и проследяване на движещите функции. „Изчаква се организмът сам да се справи с заразната болест“, посочи проф. Кантарджиев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Западнонилската треска е опасна в големите градове, където има много хора и струпване на комари

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Западнонилската треска е опасна в големите градове, където има много хора и струпване на комари

7 Септември 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Западнонилската треска е опасна в големите градове, където има много хора и струпване на комари. Това в каза интервю за Агенция „Фокус“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев. По думите му заболяването е под формата на вирусна инфекция, която се предава от комарите, които обитават нашия географски ареал. „През последните година наблюдаваме засилена заболеваемост на съседните за България страни“, уточни той. Проф. Кантарджиев обясни, че през 2015 г. Националният център по заразни и паразитни болести е доказал на територията на страната ни западнонилска треска при едно дете, което в момента е живо и здраво. „Тази година нямахме доказани случаи, първият доказан е от 3-ти септември при 55-годишен мъж от Пловдив, който след екскурзия в една от нашите южни съседки ,се разболява“, коментира той. Проф. Кантарджиев обясни, че западнонилската треска е инфекция, която за първи път е регистрирана в Северна Африка около региона на Западен Нил в Уганда. „Вирусът е доказан и никой не мислеше, че тази инфекция може да тръгне по света и да засегне много от развитите страни“, изтъкна директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него заболяването е опасно в големите градове, където има струпване на много хора и комари и има циркулация на този вирус. „По този начин могат да се засегнат много хора, както стана през 1997 г. Тогава в Букурещ 700 души развиха възпаление на мозъка, от които между 100 и 200 починаха“, каза още той. По думите му западнонилската треска се предава от нашенските си комари, които хапят най-често привечер и вечерта. Той призова хората да взимат мерки срещу комарите и да не допускат да ги хапят. „За тази цел се използват репеленти по дрехите и кожата ни, мрежи и комарници по прозорци. Не трябва да допускаме тези насекоми да навлизат в помещенията, където се спи и също така трябва да се избягват места, където знаем, че има много комари“, каза още проф. Кантарджиев.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Мъж на 55 години от село Труд е заразеният със западнонилска треска, състоянието му се подобрява

Пловдив: Мъж на 55 години от село Труд е заразеният със западнонилска треска, състоянието му се подобрява

4 Септември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Мъж на 55 години от село Труд е заразеният със западнонилска треска, състоянието му се подобрява. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от пресцентъра на Университетската болница „Св. Георги“ в Пловдив. От 2 до 5 август мъжът е бил на частна екскурзия в Истанбул. „Няма спомен да е бил ухапван от комари. Два дни след завръщането си от Турция има гадене и болки в корема, започва да повръща, получава и стомашно разстройство. Приет е във Втора клиника по хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив заради съмнения за кървави изпражнения. Тези съмнения не се потвърждават и на втория ден от престоя си в клиниката пациентът вдига висока температура и получава световъртеж. Консултиран е с невролог и инфекционист, които го насочват за изследване за паненцефалит – възпаление на сивото и бялото вещество в мозъка“, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.
На 9 август пациентът е преместен в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“, като през първите два дни от престоя му там състоянието му се влошава и става прекоматозно – изпада в сопор. Направени са 3 изследвания със скенер и едно с ядрено-магнитен резонанс, който показва, че пациентът наистина е с паненцефалит. Междувременно са взети 2 проби и са изпратени за изследване в Национална референтна лаборатория. Така на 3 септември се доказва, че заболяването на 55-годишния мъж е западнонилска треска.
В момента състоянието на пациента е подобрено, той вече е контактен и адекватен. Все още има лека пареза на десния крак, но се очаква да премине. Провежда се рехабилитация и прогнозите на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести са, че през следващата седмица мъжът ще бъде изписан.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Потвърдена е западнонилска треска при пациент от Пловдив

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: Потвърдена е западнонилска треска при пациент от Пловдив

3 Септември 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
София. Днес в 13.30 часа в Националната референта лаборатория в Националния център по паразитни и заразни болести се потвърди чрез реакция на PCR доказване на циркулираща РНК диагнозата западнонилска треска при болест с възпаление на мозъка при пациент от Пловдив. Това каза за Агенция „Фокус“ проф. д-р Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Пламен Конов, Български ветеринарен съюз – Бургас: Има данни, че кърлежите могат да са носители на западнонилска треска

Д-р Пламен Конов, Български ветеринарен съюз – Бургас: Има данни, че кърлежите могат да са носители на западнонилска треска

2 Септември 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Бургас. Има данни, че някои от кърлежите също могат да са носители на западнонилска треска. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Д-р Пламен Конов от Български ветеринарен съюз – Бургас. Той обясни, че мерки за безопасност срещу болестта могат да се вземат в две основни посоки. „Първото е предпазване на хората от контакт с комари и други насекоми, т.е. необходимо е хората да третират помещенията си с репеленти и препарати. От друга страна, трябва да се води борба срещу разпространението на комарите, кърлежите и бълхите при контакт с животните“, посочи ветеринарният лекар. Той добави, че домашните любимци също трябва да бъдат третирани с препарати срещу тези вредители. „Данните от световната здравна организация показват, че в близките на България страни – Гърция, Сърбия, Румъния, Турция, Русия и други, има регистрирани случаи на тази болест“, каза още Конов.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Общината предупреждава жителите на града за потенциална опасност от заразяване със западнонилска треска

Бургас: Общината предупреждава жителите на града за потенциална опасност от заразяване със западнонилска треска

31 Август 2018 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. Няма нужда от паника и страх, но Община Бургас се чувства длъжна да предупреди своите жители и гости, че съществува потенциална опасност от разпространение на вируса на западнонилската треска тук. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. В момента има недоказано, но съществуващо съмнение за една-единствена жена от нашия град, която проявява голяма част от симптомите на това заболяване. За съжаление, напълно сигурно е, че 3 от откритите 6 мъртви щъркела край село Атия в съседната община Созопол са носители на вируса на западнонилската треска.
В отговор на потенциалната опасност, през следващите дни Община Бургас ще проведе засилени дезинсекционни мероприятия на местата, където се събират много хора, и в биотопите, където се развъждат комари. Именно комарът е преносител на този вирус, който разболява предимно животни и най-вече птици, но е опасен и за хората.
Общината също така е предупредила всички болници на своя територия да следят внимателно за евентуални случаи на западнонилска треска, защото тя се диагностицира трудно. 80 % от заразените не проявяват никакви симптоми. При останалите 20 % признаците на болестта са много подобни на грип – температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1 % от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, съвсем малки деца.
Това лято смъртни случаи от западнонилска треска има в Сърбия, Гърция, Румъния, Косово, Италия.
"Когато излизате сред природата, препоръчително е да си носите и използвате репелент. При най-малки съмнения отидете при личния си лекар и му ги съобщете. Мерките за недопускане на комари у дома са разнообразни – мрежи на прозорците, инсектицидни лампи, спрейове, електрически устройства… Използвайте ги!", призовават от Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ekathimerini: Медицинската асоциация на Атина призова за създаването на план за действие срещу западнонилската треска

Ekathimerini: Медицинската асоциация на Атина призова за създаването на план за действие срещу западнонилската треска

30 Август 2018 | 22:35 | Агенция "Фокус"
Атина. Медицинската асоциация в Атина призова властите да съставят план за спешно действие за справяне със заплахата от разпространяването на вируса на западнонилската треска в Гърция. До момента в страната от заболяването са загинали 17 души, предава Ekathimerini.
Изразявайки загриженост заради броя на докладваните 133 случая, асоциацията призова министерството на здравеопазването и местните власти да работят по справянето с разпространяването на вируса, който може да навреди и на туристическата индустрия.
Според Медицинската асоциация в Атина страната е „беззащитна“ и властите трябва да стартират кампания за запознаване на обществото.
„За жалост компетентните власти не са се активирали по случая и сега ги призоваваме да предприемат закъснели мерки. Гърция плаща цената на некомпетентността с човешки животи“, заяви председателят на организацията Георгос Патулис.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Сърбия расте броят на смъртните случаи от западнонилска треска

„Макфакс“ (Македония): В Сърбия расте броят на смъртните случаи от западнонилска треска

29 Август 2018 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Шестима души са загинали от западнонилска треска в Сърбия през последните седем дни, като общата смъртност в Сърбия се е увеличила от 15 до 21 души, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
В същото време броят на хората, засегнати от тропическата болест, предавана от комари, се е увеличил и в момента е 213, в сравнение с предходната седмица, когато имаше 159 случая.
В Белград броят на заразените лица се е увеличил, като сега възлиза на 108 в сравнение със 78 преди седем дни, според последните данни на Института по обществено здраве „Д-р Милан Йованович – Батут“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В най-малко 39 общини в Гърция са регистрирани случаи на заразяване със Западнонилска треска

„Макфакс“ (Македония): В най-малко 39 общини в Гърция са регистрирани случаи на заразяване със Западнонилска треска

23 Август 2018 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Скопие. В още шест района около гръцката столица Атина е съобщено за случаи на заразяване с вируса на Западнонилската треска, предава македонската агенция „Макфакс“.
Здравните власти обявиха, че в периода от 31 май до 20 август заразяване с вируса е имало в най-малко 39 общини в страната, докато миналата година те са били 10.
До миналата неделя регистрираните случаи на Западнонилска треска са били 77, пет от които са завършили фатално, добавят още гръцките здравни служби.
Повечето случаи са регистрирани в Западна Атика, но засегнати общини има и Централна и в Северна Гърция.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Четирима души са починали от западнонилска треска в Сърбия през последната седмица

„Плюс Инфо“ (Македония): Четирима души са починали от западнонилска треска в Сърбия през последната седмица

22 Август 2018 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Белград. Четирима души са починали от западнонилска треска в Сърбия през последната седмица, пише македонското електронно издание “Плюс Инфо“, позовавайки се на информация от сръбската агенция ТАНЮГ.
Според агенцията от началото на годината в западната ни съседка са починали 15 души от болестта, предавана от комари.
Вирусът е регистриран за първи път в Сърбия през 2012 г., а от тогава до 2017 г. са докладвани 574 случая на западнонилска треска, като 61 от пациентите са починали.
Западнонилската треска е сезонно заболяване и се наблюдава в периода на най-висока активност на комарите.
В Европейския съюз през тази година са регистрирани 273 случая на случаи на болестта - в Италия, Гърция, Унгария, Румъния, Франция и Хърватия. Девет от пациентите са починали.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Броят на загинали от Западнонилска треска в Гърция достигна до 5 души

Kathimerini: Броят на загинали от Западнонилска треска в Гърция достигна до 5 души

16 Август 2018 | 23:09 | Агенция "Фокус"
Атина. Броят на жертвите от Западнонилската треска достигна до 5 души, след като в четвъртък гръцкият Център за превенция на зарази и контрол потвърди за двама загинали и общо 77 случая на треската в Гърция от началото на лятото, като само 17 са от последната седмица, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Двамата загинали са били над 70-годишни.
Вирусът, който се пренася от заразени комари, се разпространява географски, след като вече има докладвани случаи в 33 общини, включително и в Атина.
Случаи на Западнонилска треска е докладвана в Беотия, Халкидики, Солун, Евбея, Иматия, Пела, Коринт, Кукуш и град Ретимно на остров Крит.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 Оn (Македония): Още двама души са починали от западнонилска треска в Сърбия

А1 Оn (Македония): Още двама души са починали от западнонилска треска в Сърбия

15 Август 2018 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Белград. Още двама души са починали от западнонилска треска в Сърбия миналата седмица, съобщава македонското електронно издание A1 On.
С това броят на починалите от пренасяната от комари болест са общо 11, съобщават от сръбския Институт за обществено здраве „Д-р Милан Йованович Батут“.
Регистрирани са общо 126 случаи на западнонилска треска, което значи, че по 24 дущи се разболяат седмично и по двама умират.
Западнонилската треска за първи път е регистрирана в Сърбия през юли 2012 година. Оттогава до края на 2017 година са се разболяли 574 души, а 61 от тях са починали.
В Европейския съюз тази година са отчетени 231 случая: В Италия 123, Гърция – 59, Унгария и Румъния – по 23 случая и три случая във Франция.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.