НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Хасан Роухани заяви, че Иран ще запази присъствието си в Сирия до пълния разгром на терористите в нея

ТАСС: Хасан Роухани заяви, че Иран ще запази присъствието си в Сирия до пълния разгром на терористите в нея

24 Септември 2018 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Иран възнамерява да запази своето присъствие в Сирия докато терористичните групировки, опериращи на територията на тази арабска страна, не бъдат напълно разгромени, заяви иранският президент Хасан Роухани в интервю за американския телевизионен канал „NBC“, което беше публикувано в понеделник, предава ТАСС.
„Нашето присъствие в Сирия е само и единствено по волята на сирийското правителство“, отбеляза Роухани. „Когато терористите в Сирия бъдат победени и тероризмът прекрати своето съществуване там, а сирийското правителство повече не се нуждае от нас, тогава нашето присъствие в Сирия ще бъде лишено от смисъл и цел“, добави още той.
Както отбелязва телевизионния канал, президентът на Иран, в хода на интервюто, е посочил че според него, ситуацията в Сирия се променя в позитивна посока, докато контролираните от сирийските власти войски удържат победи над противниковите им сили.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Американските войски ще стоят в Сирия, докато иранската армия се намира извън пределите на Иран

Белият Дом: Американските войски ще стоят в Сирия, докато иранската армия се намира извън пределите на Иран

24 Септември 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Американските въоръжени сили ще останат в Сирия, „докато иранската войска се намира извън пределите на Иран“, заяви в понеделник съветника на американския президент по национална сигурност Джон Болтън, предава ТАСС.
В съответствие с данните, огласени от правителството на САЩ, в Сирия понастоящем има две хиляди американски военнослужещи, основно специални части. Те са разположени главно в източната част на страната и взаимодействат с въоръжените формирования на местните кюрди. Вашингтон нееднократно е настоявал за извеждане на иранските военни и милиции от Сирия, отбелязва ТАСС.
Освен това, през последните месеци американската администрация дава противоречиви сигнали относно сроковете на военното си присъствие в Сирия. Президентът Доналд Тръмп първо твърдеше, че САЩ не се стремят да запазят неопределено дълго въоръжените си сили в Сирия. Но, в началото на септември, вестник The Washington Post, позовавайки се на неназован източник от Държавния департамент, съобщи, че американският президент се е съгласил на нова стратегия, която предвижда безсрочно запазване на военното присъствие на САЩ на територията на Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майкъл Помпео не изключва военни мерки, ако в Сирия бъде използвано химическо оръжие от властите

ТАСС: Майкъл Помпео не изключва военни мерки, ако в Сирия бъде използвано химическо оръжие от властите

23 Септември 2018 | 23:17 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео не изключи всякакви реакции, включително военни, ако бъде използвано химическо оръжие (от властите)в Сирия в интервю за NBC, което бе излъчено в неделя, цитирано от TACC.
Той бе попитан дали е възможен военен отговор на САЩ за премахване на възможността за използване на химическо оръжие в Сирия. "Ние не изключваме всякаква реакция, включително и военна" - заяви той
В отговор на въпрос дали САЩ ще изправят пред съда виновните , включително и Руската федерация, ако в Сирия се установи употреба на химическо оръжие , Помпео каза: "Ние ще направим анализ, след като това се случи." В същото време той изрази надежда, че това няма да се случи така или иначе. Той каза, че Съединените щати "ще изправят пред правосъдието онези, които нарушават основния принцип", т.е., използват химически оръжия.
Помпео припомни също, че САЩ наложи санкции срещу Руската федерация за предполагаемо участие в отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания. Според държавния секретар президентът на САЩ, Доналд Тръмп е "абсолютно сериозен" в усилията си да гарантира, че употребата на химически оръжия в различни държави "няма да се превърне в правило".
По-рано, постоянният представител на Русия в ООН, Василий Небензя, говори по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН относно положението в Сирия и заяви, че бунтовниците и активистите на "Белите каски" продължават подготовката за провокация с химическо оръжие в зоната за деескалция Идлиб.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майкъл Помпео заявява, че САЩ не са достигнали до желаните отношения с Русия

ТАСС: Майкъл Помпео заявява, че САЩ не са достигнали до желаните отношения с Русия

22 Септември 2018 | 22:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар Майк Помпео заявява, че САЩ не са достигнали до желаните отношения с Русия в интервю пред телевизионния канал NBC, цитиран от TACC.
Съединените щати, въпреки усилията си, все още не са постигнали желаните отношения с Русия, тъй като Вашингтон все още трябва да дават отпор на "злоумишлените действия" на Москва. Това изявление бе направено от държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео в интервю за телевизионния канал на NBC, извадки от които бяха публикувани в събота и цитирани от агенцията.
"Президентът [САЩ Доналд Тръмп] се опитва да развие отношенията с Русия и да промени това положение, но поне досега не сме постигнали успех", каза той. По-специално, Помпео твърди, че Русия "не помага" на САЩ в разрешаването на ситуацията в Украйна и Сирия.
В този случай държавният секретар отново подчерта, че има области, където Вашингтон и Москва "имат общи интереси". Помпео по-специално припомни, че докато е бил директор на ЦРУ, той е работил в тясно сътрудничество с Русия по въпросите на борбата с тероризма. "Има различни места по света, по отношение на които имаме припокриващи се интереси", заяви държавният секретар, като твърди, че Руската федерация се ръководи от напълно различни ценности в сравнение със Съединените щати.
Помпео също отхвърли предположенията на водещия за това, че в отношенията с Руската федерация той и Тръмп действат като "лош и добър полицай". "Мисля, че и двамата се опитваме да бъдем полицаи, които защитават Америка, и аз вярвам, че постигаме успех в това", каза държавният секретар на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Публикуваха видео на „Белите каски“ с инсценировка на „химическа атака“ в Идлиб

РИА Новости: Публикуваха видео на „Белите каски“ с инсценировка на „химическа атака“ в Идлиб

22 Септември 2018 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирийската агенция SANA публикува видео-инсценировка на „химическа атака“ в сирийската провинция Идлиб, подготвена от „Белите каски“, за да бъдат обвинени правителствените сили за нея, предава РИА Новости.
Но няколко минути по-късно материалът е изтрит от Youtube. Статията за клипчето на арабски и английски в сайта на агенцията обаче все още е там, отбелязва руската агенция.
В петминутното клипче се показват три вариант на една и съща видео инсценировка с подобни „сценарии“ и роли на действащите лица. В началото на видеото на земята лежат „жертвите“ на химическата атака, докато същевременно се носи друг мъж на носилка към кола на бърза помощ, а дете е поливано с вода във фургона на пикап.
При това във втората и третата версия на видеото мъжът не лежи на носилката, а помага на останалите да поливат детето с вода.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната на Русия: Терористите в Идлиб имат намерение да използват хлор по време на постановъчна химическа атака

Министерството на отбраната на Русия: Терористите в Идлиб имат намерение да използват хлор по време на постановъчна химическа атака

12 Септември 2018 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Центърът за примирието на враждуващите страни в Сирия към министерството на отбраната на Русия съобщи, че терористи се готвят да използват отровни вещества на основата на хлор срещу участниците в постановъчните снимки в провинция Идлиб, предава РИА Новости.
Отбелязва се, че в подготовката на провокацията участват „Бели каски“ . За снимките в североизточната част на Хан Шейхун е разгърнат специален полеви медицински пункт.
Планира се за атаката да бъде обвинена сирийската армия.
„От 9 септември „Белите каски“ в град Хан Шейхун постоянно вечерно време провеждат репетиции на постановъчните снимки на „химическото нападение“ с участието на до 30 цивилни лица, включително на около 10 деца между 8 и 12-годишна възраст“, разказват в Центъра.
Има данни, че и в град Кафер Зайте се готви постановка на химическа атака. За инсценирането терористите ще използват 22 деца, заедно с родителите им.
„Още една група сирачета, отвлечени от бежански лагер ще бъдат снимани в леталните сцени и сега се държат в затвора „Икаб“, контролиран от терористите от „Джебхат ан Нусра“, пише в съобщенията.
В Центъра съобщават, че след снимките от 11 септември терористите от „Белите каски“ са одобрили два сценария да предаване „след заповед“ на материалите на ОЗХО и на ООН.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руското МО съобщи, че е започнало заснемането на химическата атака в Идлиб

ТАСС: Руското МО съобщи, че е започнало заснемането на химическата атака в Идлиб

11 Септември 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Москва. Заснемането на инсценираната химическа атака, която уж се осъществява от сирийската армия против мирните жители, вече е започнало в сирийската северозападна провинция Идлиб с участието на терористи, съобщиха във вторник пред журналисти от руския Център по примиряване на враждуващите страни в Сирия, предава ТАСС.
„Според постъпила информация от жителите на провинция Идлиб, в момента в населеното място Джизр аш Шугур се заснема постановъчната провокация с употреба на „химическо оръжие“ от сирийската армия срещу мирното население“, заявиха от Центъра. Както се отбелязва, за провеждането на снимките са пристигнали групи от няколко близкоизточни телевизионни канала, както и „регионалния филиал на водещ новинарски телевизионен канал“ на САЩ.
По данни на Центъра за примирение, сценарият предвижда инсценировка на „оказване на помощ“ от „активисти“ на „Гражданска отбрана“ („Белите каски“) на жителите на Джизр аш Шугур „след предполагаемо използване на т.нар. барелни бомби с отравящи вещества“. От Центъра отбелязват, че специално за „естествеността“ на заснемането и оперативното събиране на проби от почвата, терористите от „Белите каски“ са доставили от населеното място Хербет ел Джауз „двва контейнера с отравящо вещество на основата на хлора“.
Руските военни отбелязват, че всички заснети видеоматериали към вторник трябва да бъдат предадени в редакциите на телевизионните канали за демонстрация в ефир след публикуването им в социалните мрежи.
ТАСС припомня, че Министерството на отбраната на Русия предупреди за готвещата се постановка с използване на хлор още на 26 август. По-късно от ведомството съобщиха, че резултатите от тази провокация могат да бъдат използвани от силите на западната коалиция начело със САЩ като повод за нанасяне на пореден ракетен удар по държавни обекти в Сирия. САЩ, отбелязаха от руското военно ведомство, вече са концентрирали съответните сили край Сирия: в края на август в Персийския залив пристигна американския ескадрен миноносец Sullivans с 56 крилати ракети, на авиобазата „ел Удейд“ в Катар беше предислоциран стратегически бомбардировач B-1B от ВВС на САЩ с 24 крилати ракети „въздух-земя“ JASSM.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Германското правителство заяви, че води разговори за евентуална военна интервенция в Сирия

Reuters: Германското правителство заяви, че води разговори за евентуална военна интервенция в Сирия

10 Септември 2018 | 19:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германското правителство заяви в понеделник, че води разговори със своите съюзници за евентуална военна намеса в Сирия, което предизвика остри критики от коалиционния партньор Германската социалдемократическа партия (ГСДП), предава Reuters.
Американската агенция коментира, че военните действия в чужбина продължават да са чувствителна и непопулярна тема в Германия, предвид нацисткото минало. Участието във всякакви въздушни удари в Сирия ще предизвика и конфликт между Берлин и Москва, основният съюзник на сирийския президент Башар Асад, отбелязва медията.
Говорителят на правителството Щефан Зайберт заяви, че Германия е обсъдила със САЩ и европейските съюнзици възможно военно участие на Берлин, ако правителствената сирийска армия използва химически оръжия срещу последния бастион на въоръжената опозиция Идлиб, който в момента е подложен на интензивни бомбардировки от сирийските и руските военновъздушни сили.
„Не е имало ситуация, в която е трябвало да взимаме решение“, поясни говорителят в хода на редовния си брифинг пред медиите, като добави, че това решение първо ще трябва да бъде одобрено от Бундестага.
По-рано, припомня „Ройтерс“, вестник „Билд“ съобщи, че германското Министерство на отбраната разглежда възможности за присъединяване към силите на САЩ, Великобритания и Франция във възможни бъдещи удари срещу Дамаск, ако бъде използвано химическо оръжие.
Андреа Налес, лидерът на ГСДП, младши партньор в управляващата коалиция на Ангела Меркел, изключи това, фракцията да подкрепи германска интервенция в Сирия.
„ГСДП няма да се съгласи, нито в парламента, нито в рамките на правителството – на участие на Германия в сирийската война“, заяви Налес чрез съобщение, в което се добавя още, че партията подкрепя дипломатическите усилия за предотвратяване на хуманитарна криза.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Армията на САЩ обмисля възможностите за действие, ако Сирия използва химическо оръжие

Reuters: Армията на САЩ обмисля възможностите за действие, ако Сирия използва химическо оръжие

8 Септември 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Началникът на общото командване на щабовете на въоръжените сили на САЩ ген. Джоузеф Дънфорд заяви, че в момента общува с Белия дом относно възможностите в случай, че правителството на Сирия реши да използва химическо оръжие по време на очакваното си настъпление към провинция Идлиб, контролирана от опозицията, предава Reuters.
Ген. Дънфорд заяви, че все още не е взето решение от САЩ да се употреби военна сила в случай на употреба на химическо оръжия в Сирия.
„Ние поддържаме постоянен диалог с президента, за да го осведомяваме относно плановете ни да предотвратим употребата на химическо оръжие“, посочи той. „Тръмп очаква да имаме различни възможности за действие и му предаваме развитието им.
Сирийският президент Башар Асад е струпал армията си на фронтовите линии в провинция Идлиб – прелюдия за настъпление към последния бастион на сирийската опозиция в страната.
Ген. Дънфорд същевременно не уточни какво да се очаква от Тръмп, ако Сирия използва химическо оръжие. Той също така отказа да коментира дали има разузнавателна информация, че сирийското правителство подготвя употребата на химическо оръжие.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Русия, Турция и Иран не успяха да договорят примирие на срещата в Техеран

Reuters: Русия, Турция и Иран не успяха да договорят примирие на срещата в Техеран

7 Септември 2018 | 23:26 | Агенция "Фокус"
Техеран. Русия, Турция и Иран не успяха да договорят примирие на срещата в Техеран, предава Reuters.
Президентите на Турция, Иран и Русия в петък не успяха да се споразумеят за прекратяване на огъня, което би предотвратило офанзива на сирийското правителство в провинция Идлиб, в която се намират бунтовници и от други райони в Сирия, като опасенията на ООН са, че може да възникне хуманитарна катастрофа,засягаща десетки хиляди цивилни граждани.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, руският Владимир Путин и иранският Хасан Роухани, които се срещнаха в Техеран, се договориха окончателно, че не може да има военно решение на конфликта и то може да приключи само чрез договорен политически процес, но след като сирийското правителство и руските военни самолети нанесоха въздушни удари в Идлиб в петък сутринта в евентуална прелюдия към мащабна офанзива, Путин и Роухани се отдръпнаха от призива на Ердоган за примирие.
Турският лидер каза, че се страхува от масово кръвопролитие и че Турция не може да поеме повече бежанци, които отново се насочват към турско-сирийската граница.
Руският президент Владимир Путин заяви, че прекратяването на огъня ще бъде безсмислено, тъй като няма да включва ислямистки групи, които той смята за терористи. Роухани каза, че Сирия трябва да си възвърне контрола над цялата си територия. Провинцията Идлиб е единствената останала основна крепост на бунтовниците, а правителствена офанзива може да бъде последната решителна битка на войната.
Техеран и Москва помогнаха на Асад да победи широк спектър от опоненти, вариращи от бунтовници, подкрепяни от Запада до ислямистки бойци, докато Турция е водещ поддръжник на опозицията и има войници в страната.
Дискусиите в Техеран маркират ключов момент в седемгодишната война, в която са загинали повече от половин милион души и е прогонила от домовете им 11 милиона.
Турският президент Ердоган в обръщението си заяви, че прекратяването на огъня в Идлиб ще бъде победа за срещата им на върха.
Путин обаче заяви: "Факт е, че тук няма представители на въоръжената опозиция. Още повече, няма представители на Джабхат ан-Нусра или „Ислямска държава“, както и на сирийската армия."
Върховният лидер на Иран Аятолах Али Хаменей заяви в среща с Путин в петък, че Иран и Русия могат да работят заедно, за да сдържат Америка и че Сирия е добър пример за това как американците могат да бъдат сдържани, цитиран от официалният му уебсайт .
"Една от задачите,в които двете страни могат да си сътрудничат, е да ограничим Америка", каза Хаменей. "Защото Америка е опасност за човечеството и има възможност да ги сдържаме".
"Американците са изправени пред истинско поражение в Сирия и не са постигнали своите цели", добави той.
В окончателното изявление, тримата се споразумяха за необходимостта от премахване на „Ислямска държава, Фронта "Ан-Нусра" и други групи, свързани с "Ал Кайда" и определени като терористи. Но има и други въоръжени опозиционни групи, които могат да се присъединят към всяко споразумение за прекратяване на огъня, казаха те.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Турция, Иран и Русия обсъдиха Сирия на тристранна среща

Daily Sabah: Турция, Иран и Русия обсъдиха Сирия на тристранна среща

7 Септември 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентите на Турция, Иран и Русия Реджеп Тайип Ердоган, Хасан Роухани и Владимир Путин обсъдиха ситуацията в Сирия, докато кървавата офанзива на правителствените войски срещу провинция Идлиб се разгръща, въпреки предупрежденията на САЩ и на другите страни да не се стартира, пише Daily Sabah.
Срещата може да определи дали дипломацията ще успее да спре офанзивата. Лидерите проведоха двустранни срещи преди да се срещнат в двустранен формат.
Роухани заяви, че борбата в Сирия трябва да продължи, докато терористите „не бъдат изкоренени“. Иранският президент посочи, че намесата на американците в Сирия трябва да бъде прекратена и допълни, че „огньовете и кръвопролитията в страната достигат до своя край“.
Путин подчерта, че трите страни трябва да подобрят координацията си в Сирия, но допълни, че режимът на Асад има правото да „върне всички територии“.
Междувременно Ердоган призова към „разумен изход“, който да избегне кръвопролитията в Идлиб. „Това не се отнася относно бъдещето на Сирия, но и за мира в целия регион. Всяка атака срещу Идлиб ще доведе до бедствия, кланета и до хуманитарна трагедия“. Той посочи, че милиони бежанци ще поемат към границата с Турция в случая на атака и добави, че капацитета на страната за приемане на бежанци е достигнат.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Турция, Русия и Иран са обсъдили „стабилизация на фази“ за провинция Идлиб

AFP: Турция, Русия и Иран са обсъдили „стабилизация на фази“ за провинция Идлиб

7 Септември 2018 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че той и неговите колеги от Иран и Турция Хасан Роухани и Реджеп Тайип Ердоган са обсъдили възможността на стабилизация „стъпка по стъпка“ в сирийската провинция Идлиб с възможността за сключване на мир с някои опозиционни групировки, предава AFP.
„Обсъдихме конкретни мерки относно стабилизацията на фази в Идлибската зона за деескалация, които предвиждат възможност за мир с тези, които са склонни към диалог“, заяви Путин след срещата на високо равнище в Техеран, на която се обсъди съдбата на последния голям регион в Сирия, владян от антиправителствените сили.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Русия може да докаже, че терористите готвят провокация с химическо оръжие в Сирия

Владимир Путин: Русия може да докаже, че терористите готвят провокация с химическо оръжие в Сирия

7 Септември 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му разполага с неопровержими доказателства, че терористите готвят провокация с химическо оръжие в Сирия, предава ТАСС.
„Смятаме за недопустимо, когато под предлог защита на гражданското население терористите искат да се измъкнат от ударите, а също така да нанесат вреда върху правителствените войски на Сирия“, заяви Путин. „Именно срещу него са насочени опитите да се инсценира употребата от страна на сирийските власти на отровни вещества“, допълни той. „Имаме неопровержими доказателства, че терористите подготвят подобна операция, такива провокации“, посочи руският лидер.
Путин съобщи, че в тази връзка е информирал своите колеги за провеждана от руската страна работа рамките на Съвета за сигурност на ООН и ОЗХО. „Ще отбележа, че към антитерористичните усилия са се присъединили и отрядите на въоръжената опозиция в Сирия, което се приема за нещо извънредно важно“, отбеляза той и уточни, че този факт ще способства за повишеното равнище на доверие между страните в страната.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин определи безусловния приоритет на операцията в Сирия

РИА Новости: Владимир Путин определи безусловния приоритет на операцията в Сирия

7 Септември 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че окончателното ликвидиране на тероризма в Сирия представлява безусловен приоритет, предава РИА Новости.
„Нашият общ безусловен приоритет е окончателното ликвидиране на тероризма в Сирия, Наскоро с подкрепата на руските военно-въздушни космически сили успешно беше освободена югозападната част на страната“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Путин: Сирийското правителство има право да контролира цялата си територия

Владимир Путин: Сирийското правителство има право да контролира цялата си територия

7 Септември 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Правителството на Сирия има право да постави под свой контрол цялата си територия, заяви в петък руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА Новости.
„Сирийското законно правителство има право и трябва в крайна сметка да постави под свой контрол цялата си национална територия“, заяви Путин преди началото на срещата на върха между Русия, Турция и Иран в Техеран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Реджеп Тайип Ердоган предупреди за опасността от „кръвопролития“ в Идлиб

AFP: Реджеп Тайип Ердоган предупреди за опасността от „кръвопролития“ в Идлиб

7 Септември 2018 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди за опасността от „кръвопролития“ в сирийската провинция Идлиб, ако подготвяната офанзива на сирийското правителство се осъществи, предава AFP.
„Никога не бихме искали Идлиб да се превърне в море от кръв“, заяви Ердоган по време на срещата на върха в Техеран със своите колеги от Иран и Русия, Хасан Роухани и Владимир Путин.
„Всякаква атака, която бъде отправена към Идлиб, ще се превърне в катастрофа, масово клане и много голяма хуманитарна трагедия“, предупреждава турският президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: Мирното население в Идлиб не трябва да пострада

Хасан Роухани: Мирното население в Идлиб не трябва да пострада

7 Септември 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Техеран. Цивилното население в сирийската провинция Идлиб не трябва да пострада, заяви президентът на Иран Хасан Роухани, цитиран от РИА Новости.
„Борбата с тероризма в Идлиб представлява неотменима част от мисията за установяване на мир и стабилност в Сирия. От тази борба цивилното население не трябва да пострада“, заяви той преди началото на срещата на върха между Русия, Турция и Иран.
„Окончателната задача в Сирия и региона може да бъде единствено мир. Но за постигането на устойчив мир сериозната борба с тероризма е неизбежна“, добави Роухани.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин предупреди за готвеща се провокация на терористите в Идлиб

РИА Новости: Владимир Путин предупреди за готвеща се провокация на терористите в Идлиб

7 Септември 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. Терористите в сирийската провинция Идлиб осъществяват и готвят провокации, в това число и с химически оръжия, заяви президентът на Русия Владимир Путин, преди срещата на върха между Русия, Турция и Иран в Техеран, предава РИА Новости.
„Останалите екстремистки групировки (в Сирия) към момента са концентрирани в зоната за деескалация в провинция Идлиб. Терористите се опитват да провалят режима на прекратяване на огъня, дори повече, те осъществяват и подготвят различни видове провокации, в това число и такава с използването на химическо оръжие“, заяви Путин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия, Турция и Иран успяха да спрат тероризма в Сирия, заяви Хасан Роухани

РИА Новости: Русия, Турция и Иран успяха да спрат тероризма в Сирия, заяви Хасан Роухани

7 Септември 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Техеран. Русия, Турция и Иран успяха да спрат тероризма в Сирия и да предотвратят неговото разпространение в региона, заяви президентът на Иран Хасан Роухани, предава РИА Новости.
„Успяхме да спрем тероризма в Сирия и значително да предотвратим неговото разпространение в региона и света. И днес, благодарение на положените усилия, почвата е подготвена за конструктивен национален диалог в междусирийски формат“, заяви той преди срещата с руския и турския си колега.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тристранната среща на върха между Иран, Русия и Турция за съдбата на Идлиб беше открита в Техеран

AFP: Тристранната среща на върха между Иран, Русия и Турция за съдбата на Идлиб беше открита в Техеран

7 Септември 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Техеран. Тристранната среща между президентите на Иран, Русия и Турция, която се очаква да реши съдбата на сирийската провинция Идлиб, беше открита в Техеран в петък, предава AFP.
Руският президент Владимир Путин пристигна в Техеран малко след турския си колега Реджеп Тайип Ердоган за срещата, на която домакин ще бъде иранският държавен глава Хасан Роухани.
Очаква се да бъде обсъдена ситуацията в Идлиб, като Ердоган ще се опита да избегне или поне да ограничи подкрепената от Русия и Иран офанзива на сирийското правителство в североизточната провинция, която той се опасява, че ще предизвика нова вълна от бежанци на южната граница на Турция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган замина за Иран за тристранната среща на върха

Anadolu Agency: Реджеп Тайип Ердоган замина за Иран за тристранната среща на върха

7 Септември 2018 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в петък отлетя от летище Есенбога в Анкара, за да присъства на тристранната среща на върха, посветена на Сирия, в иранската столица Техеран, предава Anadolu Agency.
По време на срещата, Ердоган, заедно с руския и иранския си колега, Владимир Путин и Хасан Роухани, ще обсъди съвместните усилия като част от Астанския мирен процес и политическите усилия за намиране на дълготрайно решение на сирийския конфликт.
Първата тристранна среща беше проведена в сирийския курорт Сочи на 22 ноември миналата година. Втората среща беше домакинствана от Ердоган през април в турската столица Анкара.
В делегацията на турския президент влизат още министърът на отбраната Хулуси Акар, министърът на финансите Берат Албайрак и директорът на комуникациите в президентството Фахретин Алтън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руският военен контингент в Сирия е унищожил 87 хиляди  екстремисти и е освободил 141 населени места

ТАСС: Руският военен контингент в Сирия е унищожил 87 хиляди екстремисти и е освободил 141 населени места

7 Септември 2018 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският военен контингент в Сирия е унищожил 87 хиляди екстремисти и е освободил 141 населени места, като е освободил 102 хиляди квадратни километра територии, предава TACC.
Тези данни се представят в материалите, предназначени за тристранната среща в Техеран, която предстои днес.
"Русия има значителен принос за нормализиране на ситуацията в Сирия. С участието на руски военни там бяха ликвидирани 87 хил. въоръжени лица, освободени 141 населени места и 102 хил. кв. територия , а 43 хил. екстремисти доброволно предадоха оръжие в резултат на работата по помирение на враждуващите страни" - се отбелязва в материалите.
С подкрепата на Военно-космическите войски на Русия сирийските сили са извършили операция за прочистване на района от терористи в зоната за деескалацията в югозападната част на страната. Към днешна дата три от четирите такива зони са върнати към мирния живот под контрола на сирийското правителство, казват от Кремъл.
Освен това, Русия активно подпомага Сирия в хуманитарен план: доставени са повече от 3 хиляди тона товари, разминирани са около 6,6 хектара, повече от 19 хиляди сгради и съоръжения, както и 1,5 хиляди километра пътища .

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са на прага на грандиозен спор заради Идлиб

„Московский Комсомолец“: Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган са на прага на грандиозен спор заради Идлиб

7 Септември 2018 | 02:11 | Агенция "Фокус"
Москва. Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган са на прага на грандиозен спор заради сирийската провинция Идлиб, пише руският ежедневник “Московский Комсомолец“.
Владимир Путин и турският лидер Реджеп Ердоган, които наскоро се прегръщаха взаимно в приятелска прегръдка, отново са на ръба на грандиозен спор - този път поради подготовката за "прочистване" на сирийската провинция Идлиб. Ако не бъде намерен компромис, развръзката може да се случи в петък на тристранната среща на върха на Русия, Турция и Иран в Техеран.
Американският президент Доналд Тръмп, който внезапно зае страна на Ердоган, вече предупреди, че ще бъде много ядосан, ако има кръвопролитие в Идлиб.
Провинция Идлиб е последната от четирите зони на деескалация, която все още е в ръцете на опозицията. Останалите три през тази година преминаха под контрола на сирийското правителство.
В Дамаск настояват, че останките от терористите в Идлиб пречат на началото на политическия процес и разчитат с помощта на Русия и Иран да разрушат това "гнездо на стършели." Тези планове обаче влизат в пряко противоречие с интересите на Турция, които в този случай съвпадат с позицията на Съединените щати.
В Идлиб са разположени не само поделения на бившата "Джебхат ан-Нусра", но също така и контролирана от турците умерена опозиция. В допълнение, контролът над Идлиб позволява Анкара да обуздае кюрдите, което за Ердоган винаги е било по-важно от победата над терористите.
Въпреки съюзническите отношения с Иран и Русия, турските власти многократно подчертават, че няма да подкрепят операцията в Идлиб. Един от аргументите на обществото - неизбежността на хуманитарна катастрофа (повече от 2 милиона души живеят в провинцията, повечето от които цивилни, -) и нов приток на бежанци в Турция, която преживява икономическа криза.
На свой ред, Вашингтон изведнъж осъзна: войната в Сирия е на път да приключи и Асад, Русия и Иран ще спечелят, с всички политически и икономически последици.
Най-добрият вариант за Русия - съгласието на Ердоган да се изтегли напълно от Идлиб очевидно е най-малко вероятен. Поддържането на контрол над териториите, населени с кюрди е от решаващо значение за Анкара, и от това доколко Путин ще бъде готов да вземе предвид тези интереси зависят не само от резултатите от срещата на върха на Техеран, но бъдещето на руско-турските отношения.
Очевидно е, че руският президент, опитвайки се да избегне още една кавга, ще предложи сделка на Ердоган, като сирийската армия настъпи само на запад и при запазване на неутралитета на протурските бунтовническите сили. След края на военните действия, тези сили ще бъдат задължени да влязат в националната армия, както стана в случая с другите зони на деескалацията
По този начин, местейки своите наблюдателни постове от вътрешността на провинцията, Ердоган все още ще може да контролира северната част на провинцията, където е концентрирано кюрдското население, а след това ще участва във формирането на местните власти там.


Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ангела Меркел съобщи, че е обсъдила с Владимир Путин и Реджеп Ердоган ситуацията в Идлиб

ТАСС: Ангела Меркел съобщи, че е обсъдила с Владимир Путин и Реджеп Ердоган ситуацията в Идлиб

6 Септември 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че е обсъдила с президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, ситуацията в Сирия и в частност в провинцията Идлиб, предава ТАСС, като се позовава на интервю на германския лидер за телевизионните канали „RTL“ и „N-TV“.
„Длъжни сме да не допуснем хуманитарна катастрофа в Идлиб, това е важна задача“, подчерта Меркел. „Говорих за това с Ердоган и Путин“, добави тя.
Според нея обстановката в сирийската провинция Идлиб е двусмислена, тъй като там има радикални групировки, с които международните играчи трябва да се борят, но от друга страна, трябва да се защити и мирното население.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джеимс Матис: Сирийските бунтовници не разполагат с химически оръжия

Джеимс Матис: Сирийските бунтовници не разполагат с химически оръжия

6 Септември 2018 | 07:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сирийските бунтовници не разполагат с химически оръжия, заяви американският министър на отбраната Джеймс Матис, цитиран от The Voice of America.
Джеймс Матис заяви, че САЩ наблюдават дали сирийското правителство ще използва химическо оръжие по време на офанзивата си на бунтовническия район Идлиб, отбелязвайки, че сирийските опозиционни бойци не са в състояние да извършат такива атаки.
"Имаме разузнавателни данни, която показва, че [сирийската] опозиция нямат никакви химически оръжия", каза Матис. От друга страна, Матис каза, че има доказателства, че президентът Башар Асад "е правил това и преди и ние наблюдаваме много внимателно за това".
САЩ предупредиха за потенциална хуманитарна катастрофа, след като сирийското правителство обкръжи последната останала крепост на сирийските бунтовници в северозападната провинция Идлиб. Около три милиона души живеят в района.
Стефан де Мистура, върховният пратеник на ООН за Сирия, също предупреди за "перфектна буря, която настъпва потенциално пред нашите очи ".
Правителството на Асад е обвинено, че многократно е използвало химическо оръжие по време на седемгодишната война. Асад отхвърля обвинението, вместо това обвинява бунтовниците за използването на химичните вещества.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Срещата в Техеран ще реши съдбата на сирийската провинция Идлиб

„Коммерсантъ“: Срещата в Техеран ще реши съдбата на сирийската провинция Идлиб

6 Септември 2018 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Москва. Срещата в Техеран ще реши съдбата на сирийската провинция Идлиб, пише руският делови ежедневник “Коммерсантъ“.
В сряда руското министерство на отбраната потвърди, че във вторник руски самолети са извършили серия от атаки срещу сирийската провинция Идлиб. Ударите бяха извършени след триседмично затишие, съпроводено с интензивни дипломатически консултации за бъдещето на тази провинция. Очаква се, че плановете на военните операции в Идлиб бъдат одобрени на 7 септември от президентите на Русия, Турция и Иран на срещата на върха на Астанското трио в Техеран.
Според източник на изданието, тези атаки не трябва да се разглеждат като началото на военните операции в Идлиб: това е в отговор на провокациите, подредени с пускането на дрон в района на руската авиобаза. "Детайли за военната операция трябва да бъдат договорени от президентите на Русия, Турция и Иран на среща в Техеран. Преди тази среща не се очакват мащабни военни действия", - казва друг високопоставен военен дипломатически източник на „Коммерсантъ ". Междувременно сирийската страна почти приключи разполагането на тежката артилерия до границите на Идлиб и руските военни съветници се готвят да координират началото на операцията.
Срещата на тримата президенти ще се състои в петък. Освен това, Владимир Путин ще проведе в Техеран три двустранни срещи с духовния водач и лидер на Иран Аятолах Али Хаменей, президент Роухани и турския президент Ердоган. Руски президентски съветник Юрий Ушаков посочи, че между руския и турския президенти тече интензивен диалог ", през текущата година, Путин и Ердоган са говори 17 пъти по телефона." Вниманието към Турция не е случайно. Анкара забави операцията в Идлиб, която можеше да започне още през юли. Тогава президентът на Турция заплаши, че в случай на мащабна операция в Идлиб, Анкара ще напусне Астанския преговорен формат.
"Турция не без причина се страхува, че след Идлиб Дамаск няма да спре и ще бъде готов да проведе военни операции и на териториите на север от Алепо, заети от Турция по време на военните операции "Щита на Ефрат" и "Маслинова клонка." Там, както и в Идлиб, са съсредоточени силите на сирийската опозиция, контролирани от Турция. Над тази територия има "чадър на турската противовъздушна отбрана", - обясни ситуацията на „Коммерсантъ" експерт Кирил Семьонов. Той подчерта, че докато Анкара реши да се оттегли от Сирия, за това е важно да запази по-голямата част от Идлиб за въоръжената опозиция като "предпазна възглавница", или да я интегрира с опозицията, което се намира в провинция Алепо.
В навечерието на срещата на високо равнище президентът Ердоган обеща да постигне напредък в разговорите в Техеран. Съдейки по думите си, основната задача на Анкара е да предотврати "клането", както и потока на бежанци към турската територия. В същото време, турският външен министър Мевлют Чавушоглу, нарече "неправилни ударите в Идлиб в навечерието на срещата на върха в Техеран."
В арабските медии през юли се появи компромисен план за бъдещето на провинцията, който може да бъде постигнат от Русия, Турция и Иран. Притеснението е, че сирийските власти ще могат да си възвърнат контрола не над цялата провинция, а само част от регионите, особено в провинциите Латакия и Хама, останалите части ще останат под ръководството на Турция и въоръжената опозиция. Особени спорове, според "Коммерсантъ", предизвикват две населени места: Джиср еш-Шугур, през което е най-краткия път от Латакия, разположен на брега, към икономическата столица на страната Алепо, както и долината Сал Ел Габ в провинция Хама, където минава условната граница между районите на пребиваване на алевитите, които са най-лоялни на Башар Асад и опозицията. Също така в центъра на преговорите е международното шосеМ5 - по-скоро от село Морек в северната част на провинция Хама през Алепо до контролно-пропускателен пункт на границата между Турция и Сирия.
Според един от лидерите на сирийската въоръжена опозиция Фатех Хасун, в допълнение към териториалния обмен на срещата на върха в Техеран между трима президенти могат да постигнат и други компромиси. "Отговорността за прочистване на Идлиб от терористи може да бъде възложена на Анкара, а Русия може да се съгласи Турция временно да контролира тези райони, при условие че дронове няма да заплашват авиобазата Хмеймим". Според него трите страни дори могат да създадат съвместен център за разузнавателни операции и разработването на операции срещу терористи.
"Ако Турция, Русия и Иран постигнат компромис, че основният акцент на операциите ще бъде „Джебхат ан-Нусра“ и говорят с един глас, западните страни няма да имат друг избор, освен да си затворят очите за военната кампания в Идлиб. Единственото, което може да се превърне в "червена линия" за тях е възможното използване на химическо оръжие и прекомерни жертви ", каза Кирил Семьонов пред Комерсант.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: САЩ се възползват от кризата около Идлиб и увеличават помощта за сирийските кюрди

Yeni Safak: САЩ се възползват от кризата около Идлиб и увеличават помощта за сирийските кюрди

5 Септември 2018 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ се възползват от увеличаващото се напрежение около последния бастион на въоръжената опозиция Идлиб и изпращат подкрепления и въоръжение в районите, контролирани от „Работническата партия на Кюрдистан“ (ПКК), източно от река Ефрат в Сирия, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.

Според данните на изданието, Америка е доставила двеста камиона амуниции в сирийския град Рака във вторник, който в момента е окупиран, както пише вестникът, от издънката на ПКК – „Отрядите за народна самоотбрана“ (ОНС).

САЩ, пише още „Йени Шафак“, са снабдили ОНС с повече от 5000 камиона оръжия, които трябва да бъдат използвани в борбата срещу „Ислямска държава“ въпреки предупрежденията на Анкара, че тази групировка е дъщерна на терористичната ПКК.

Вашингтон заплашва Асад

Белият дом предупреди във вторник, че „ако сирийският президент Башар Асад избере отново да използва химически оръжия, САЩ и техните съюзници ще отговорят бързо и подходящо“, в опит да ескалират хаоса в региона, коментира вестникът.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп през последната година на два пъти разпореди удари по цели в Сирия в отговор на, както Вашингтон твърди, употреба на химически оръжия от правителството на Асад, припомня изданието.

Във вторник руски самолети бомбардираха няколко района в Идлиб, увеличавайки опасенията за мащабна офанзива на сирийската правителствена армия и нейните съюзници.

Разположен в близост до турската граница, Идлиб е дом на повече от 3 милиона сирийци, много от които са избягали от други градове при напредването на силите на Асад, обяснява „Йени Шафак“.

Стратегията на Пентагона за зона, забранена за полети

Администрацията във Вашингтон, която се опитва да запази постоянно военно присъствие в Сирия, коментира вестникът, завърши строителството на три съвременни радарни системи в сирийските райони Хасака тал Байдар, Айн ал Араб и Сарин и разположи 13 преносими и фиксирани разузнавателни радарни системи.

Приготовленията на Пентагона за зона, забранена за полети, сочи, че американското правителство иска също да се намеси в турските военни операции, за да осигури безопасността на терористите от ПКК, след успешните военни действия на Турция в сирийския район Хасака, планините Кара Чук и иракския район Синджар, посочва „Йени Шафак“.

САЩ обучават 40 хиляди терористи

През януари оглавяваната от САЩ международна коалиция срещу „Ислямска държава“ обяви, че ще образува гранична войска, която трябва да наброява най-малко 30 хиляди души и която трябва да бъде финансирана от Саудитска Арабия, от представители на „Сирийските демократични сили“ (СДС) – подкрепяна от САЩ групировка, която, както пише вестникът, до голяма степен е контролирана от ПКК/ОНС. Вашингтон и неговите съюзници също са обучили 40 хиляди терористи от ПКК от 2015 година насам, твърди изданието.

Целта на Пентагона е да притисне Дамаск да даде автономия на ПКК в региона, отбелязва „Йени Шафак“ и припомня, че групировката е в списъка на терористичните организации на Турция, Европейския съюз и САЩ. ПКК води въоръжена борба срещу Анкара от 1984 година насам, като до момента са загинали повече от 40 хиляди души, повечето от които мирни граждани.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Путин ще проведе отделни преговори с Ердоган, Роухани и Хаменей в Техеран

ТАСС: Путин ще проведе отделни преговори с Ердоган, Роухани и Хаменей в Техеран

5 Септември 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Москва. На 7 септември в Техеран президентът на Русия Владимир Путин ще проведе отделни преговори с президентите на Турция и Иран Реджеп Таийп Ердоган и Хасан Роухани, както и с върховния водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей на полето на срещата на върха за Сирия, заяви пред журналистите в сряда помощникът на държавния глава Юрий Ушаков, предава ТАСС.
„Техеран ще бъде площадка за двустранни преговори. Ние планираме нашия президент да проведе три двустранни срещи: с духовния лидер и ръководител на Иран аятолах Хаменей, както и отделни преговори с президента на Иран Хасан Роухани. Освен това, ще има и отделен контакт с президента на Турция Ердоган“, заяви Ушаков.
Както обясни помощникът на руския държавен глава, темите, които трябва да бъдат обсъдени с иранските представители са „Сирия и различни аспекти от двустранното сътрудничество, както и ситуацията около Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД), предвид излизането на САЩ от тази сделка“.
На срещата между Путин и Ердоган, по думите на Ушаков, ще бъдат обсъдени различни въпроси от двустранното сътрудничество, „а освен това и определено разглеждане на ситуацията на сирийската площадка“. Представителят на Кремъл припомни, че президентите на двете страни поддържат интензивни контакти и конкретно „се води постоянен диалог по телефона – през тази година Путин и Ердоган са говорили по телефона 17 пъти“.
Президентите на Русия, Иран и Турция след края на срещата на върха в Техеран ще приемат съвместно заявление. „В началото на тристранната среща лидерите ще се изкажат пред журналистите, а след това ще се проведе закрита дискусия. След края на тази среща ще бъде прието съвместно заявление, а след това лидерите ще изкажат своите оценки за състоялите се разговори пред представителите на медиите“, заяви помощникът на Путин.
Страните ще отделят голямо внимание на ситуацията в Идлиб и проблемите около очакваните провокации с инсценировка на използване на химическо оръжие от Дамаск. „Очаква се, че лидерите ще отделят голямо внимание на зоната на деескалация в Идлиб, където са съсредоточени остатъците от терористите от „Ислямска държава“ и особено „Джебхат ан Нусра“. В последно време терористите там се активизираха и провеждат много обстрели, използвайки самоделни дронове, включително и срещу руската база“, обясни Ушаков.
„Освен това ще бъде обсъдена подготовката на различни провокации с инсцениране на използване на химическо оръжие от Дамаск“, добави той.
Представителят на Кремъл подчерта, че „позициите на Русия, Турция и Иран по Сирия съвпадат в много неща и това позволява на трите страни да си сътрудничат достатъчно ефективно, включително и в рамките на астанинския процес“. „Но, естествено, във всяка позиции има нюанси, които и ще бъдат тема на разговорите“, резюмира Ушаков.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия нанесе удари срещу "Джабхат ан-Нусра" в Идлиб

ТАСС: Русия нанесе удари срещу "Джабхат ан-Нусра" в Идлиб

5 Септември 2018 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Самолети на Въздушно-космическите сили на Руската федерация са нанесли удари по позиции на терористичната групировка „Джабхат ан-Нусра“ в сирийската провинция Идлиб. Това съобщи пред журналисти говорителят на Министерството на отбраната в Москва Игор Коношенков, предава TACC.
Два руски Су-34 са унищожили цех на „Джабхат ан-Нусра“ в Идлиб, където са били базирани дронове и склад с експлозиви. Друг Су-35С е унищожил склад с преносими зенитно-ракетни системи.
По думите на Коношенков, на 4 септември в тъмната част на денонощието средствата за противовъздушна отбрана на базата Хмеймим са унищожили две безпилотни летателни апарати (UAV) на групировката. Като цяло, в района на руската военновъздушна база през последния месец са унищожени и обезвредени 47 бойни дронове.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция и САЩ обсъдиха ситуацията в Сирия

Hurriyet: Турция и САЩ обсъдиха ситуацията в Сирия

5 Септември 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри, министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар и заместник-министърът на външните работи Седат Йонал са обсъдили задълбочено последните събития в Сирия. По-конкретно ескалацията на напрежението във връзка с предстоящата операция на Русия и Сирия в Идлиб и изпълнението на двустранното споразумение за провинция Манбидж, съобщава вестник Hurriyet.
Най-важните въпроси във връзка със ситуацията в Сирия, които турските официални представители са обсъдили с Джеймс Джефри са операцията в Идлиб, забавянето на изпълнението на споразумението за провинция Манбидж и усилията за постигането на политическо решение в Сирия.
Позициите на САЩ и Турция относно ситуацията в Идлиб съвпадат – те считат, че ако цивилното население не бъде изолирано от терористите, една мащабна операция в пренаселената провинция би създала безпрецедентна хуманитарна криза. Според двете страни, групировкаъта „Джабхат ан- Нусра“ и съюзниците им трябва да бъдат елиминирани, но това трябва да бъде направено внимателно и без допускането на цивилни жертви. С цел по-лесно да се идентифицират терористите, Турция иска от САЩ обмен на разузнавателни данни.
Друг важен въпрос, който е обсъден, е споразумението за Манбидж, което Турция и САЩ постигнаха на 4 юни. Според източници, Акар е изразил безпокойство за присъствието на членове на „Народни отряди за защита“ (YPG) в региона и призовава за незабавното им изтегляне. Турция счита, че САЩ забавят процеса по изтеглянето, подчертават от редакцията.
Третият обсъден въпрос са международните усилия за намиране на политическо решение за Сирия с посредничеството на ООН. Позицията на САЩ е, че единствения начин за постигане на дипломатическо решение на проблема е Женевският процес. Според Турция, която е член на Астанинския процес, съвместните усилия на Русия и Иран трябва да бъдат обвързани със Женевския процес.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Стафан де Мистура призова Реджеп Ердоган и Владимир Путин да обсъдят Идлиб

Anadolu Agency: Стафан де Мистура призова Реджеп Ердоган и Владимир Путин да обсъдят Идлиб

5 Септември 2018 | 06:35 | Агенция "Фокус"
Женева. Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура призова президентите на Русия и Турция, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, да разговарят, за да намерят решение за сирийската провинция Идлиб, предава Anadolu Agency.
„Към президента (Владимир) Путин и президента (Реджеп Тайип) Ердоган, вие сте тези, които всъщност могат да си говорят, да направят телефонен разговор, да организират план, който ще сложи края на тази ужасяваща опасност и няма да позволи най-лошия вариант“, заяви Де Мистура по време на пресконференция в офиса на ООН в Женева.
„Телефонен разговор между вас двамата ще направи сериозна разлика, дори преди Техеран“, добави той.
Разговорите за Сирия в иранската столица ще бъдат проведени на 7 септември с участието на Иран, Русия и Турция.
Де Мистура заяви, че ситуацията в Идлиб трябва да бъде внимателно разгледана по отношение на политика и военна сила и устойчиво решение не е невъзможно, тъй като среща лице в лице между Ердоган и Путин ще бъде ефективна.
Приоритетът в Идлиб е да бъдат предпазени цивилните като жени, мъже, учители, медицински служители, инженери, според специалният пратеник на ООН, тъй като децата са заклещени в непознатото.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Помпео заяви, че САЩ споделят притесненията на Русия по отношение на Идлиб

ТАСС: Майк Помпео заяви, че САЩ споделят притесненията на Русия по отношение на Идлиб

5 Септември 2018 | 05:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ споделят притесненията на Русия за присъствието на терористи в сирийската провинция Идлиб и са готови да работят върху решения на проблема, заяви във вторник пред журналисти държавният секретар на САЩ Майк Помпео, предава ТАСС.
Помпео се съгласи с коментарите на руската страна за това, че в Идлиб има терористи. „Това е вярно твърдение. Споделяме техните притеснения по повод опасността от тероризма, идващ от севера и северозапада в Сирия. Напълно съгласни сме с тях (Русия), че в тези места има терористи и е необходимо да се гарантира, че те няма да изнасят тероризъм по света“, заяви той.
„Ще се радваме да работим върху решение на проблема с тероризма в този регион“, подчерта държавният секретар.
Въпреки това, той заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп се е опитал да напомни на Русия за нейните ангажименти в Сирия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Реджеп Тайип Ердоган се е обявил против евентуална операция в Идлиб

Sputnik: Реджеп Тайип Ердоган се е обявил против евентуална операция в Идлиб

5 Септември 2018 | 04:49 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил, че евентуална офанзива в сирийската провинция Идлиб ще се превърне в клане, предава Sputnik.
Ердоган е заявил, че се надява да предотврати „диспропорционалните“ мерки на сирийското правителство при преговорите с Русия и Иран на срещата на върха в Техеран. Според турския вестник „Hurriyet“ Ердоган е пояснил, че „атаките над Идлиб“ ще се превърнат в кланета.
Според турския президент ситуацията в Идлиб е важна, колкото е и партньорството с Русия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Москва, Техеран и Анкара искат най-накрая да сложат край на войната в Сирия

Сергей Лавров: Москва, Техеран и Анкара искат най-накрая да сложат край на войната в Сирия

5 Септември 2018 | 03:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че крайните цели на Русия, Турция и Иран в Сирия може да се различават в някои аспекти, но страните желаят най-накрая сирийският конфликт да приключи, предава Sputnik.
Лавров поясни, че Москва, заедно с партньорите си в така наречената Астанска група на гаранти за сирийския мир (Русия, Турция и Иран), в основата си искат да сложат край на войната в Сирия и да гарантират, че сирийският народ ще може сам да реши съдбата си, без външна намеса.
Външният министър добави и че САЩ са уверили Русия, че ще подсигурят отделянето на въоръжената опозиция от терористите в Сирия.
„Нашите партньори, включително американските такива, ни увериха че ще подсигурят разделянето на така наречената умерена опозиция от терористите“, заяви Лавров пред руския „Първи канал“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Белият дом заплаши Башар Асад с военен отговор „в случай на нова химическа атака“

„Известия“: Белият дом заплаши Башар Асад с военен отговор „в случай на нова химическа атака“

5 Септември 2018 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом отново заплаши президента на Сирия Башар Асад с военна сила в случай на използване на химическо оръжие, съобщи във вторник говорителят на американския президент Сара Сандърс в своя профил в социалната мрежа „Туитър“, предава електронното издание на руския вестник „Известия“.
„Искаме ясно да заявим, че нашата твърда позиция остава: ако президентът Башар Асад отново реши да използва химическо оръжие, САЩ и съюзниците им ще отговорят бързо и по подобаващ начин“, заяви тя, цитирана от „РИА Новости“.
Сандърс добави, че президентската администрация наблюдава ситуацията в сирийската провинция Идлиб, където милиони граждани са се оказали под заплахата от нападение.
На 25 август министерството на отбраната на Русия обяви за подготвян от САЩ и техните съюзници нов удар по Сирия. Беше съобщено, че инсценировка на използването на химически оръжия от сирийските власти против мирни граждани в провинцията Идлиб ще бъде използвано като претекст.
През юни сирийският президент Башар Асад също заяви, че не изключа нова инсценировка на химическа атака на територията на страната от Запада.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров оцени ситуацията с екстремистите в Идлиб

РИА Новости: Сергей Лавров оцени ситуацията с екстремистите в Идлиб

5 Септември 2018 | 00:48 | Агенция "Фокус"
Москва. Няколко десетки хиляди екстремисти са концентрирани в сирийската провинция Идлиб, към момента водени от лидер на терористичната групировка „Джебхат ан-Нусра“, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предава РИА Новости.
„Установихме канал с военните на САЩ, за да предотвратим нежелателни инциденти и той работи… Сега остава единствено зоната за деескалация в Идлиб, където са концентрирани няколко десетки хиляди екстремисти начело с, преди всичко, „Джебхат ан-Нусра““, заяви Лавров във вторник в ефира на програмата „Голямата игра“ по руския „Първи канал“.
Той отбеляза, че когато Русия е помогнала за освобождаването на големи части от Сирия, в частност Алепо и Палмира, от групировката „Ислямска държава“, там са останали неголяма част от разпръснати отряди. Според него, към момента най-голямата заплаха в Сирия е „Джебхат ан-Нустра“, която се прикрива и сменя името си. Независимо то това, там има терористи, които са записани в специалните решения на Съвета за сигурност на ООН, поясни той.
Лавров припомни, че Русия работи в Сирия, както и в Иран – по директна покана на правителствата им, докато всички други действат там на нелегитимна основа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Майк Помпео и Мевлют Чавушоглу считат за неприемлива всякаква операция на сирийските войски в Идлиб

ТАСС: Майк Помпео и Мевлют Чавушоглу считат за неприемлива всякаква операция на сирийските войски в Идлиб

5 Септември 2018 | 00:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу, по време на телефонен разговор проведен във вторник, са се съгласили, че каквато и да е военна операция на сирийските сили в провинцията Идлиб е неприемлива, заяви говорителят на държавния департамент Хедър Науърт след преговорите между двамата външни министри, предава ТАСС.
„Помпео проведе днес телефонен разговор с министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и двамата се съгласиха, че всякакво военно настъпление на режима на (сирийския президент Башар) Асад в Идлиб би била неприемлива и безразсъдна ескалация на конфликта в Сирия“, поясни Науърт.
В допълнение, Помпео отново е подчертал „важността на освобождението от Турция на свещеник Андрю Брънсън“, арестуван от турските власти по обвинения за принос към терористични организации.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ники Хейли: САЩ ще водят разговорите в Съвета за сигурност на ООН по въпроса за Иран в края на септември

Ники Хейли: САЩ ще водят разговорите в Съвета за сигурност на ООН по въпроса за Иран в края на септември

4 Септември 2018 | 23:28 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да води среща на държавните лидери по време на събирането на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за Иран в края на септември, заяви американският посланик в ООН Ники Хейли във вторник, предава AFP.
След като САЩ вече председателстват Съвета за сигурност, Хейли заяви че целта е Техеран да бъде подложен на допълнителен натиск заради предполагаемите си нарушения на резолюциите на Съвета.
„Президентът (Доналд) Тръмп е много непреклонен, че трябва да започнем да гарантираме, че Иран влиза в рамките на международния ред“, заяви тя пред журналисти.
„Ако продължите да наблюдавате обхвата, който Иран има подкрепяйки тероризма, ако продължите да наблюдавате опитите на балистични ракети, които те извършват, ако продължите да наблюдавате продажбите на оръжия на йеменските хусити – това са все нарушения на резолюциите на Съвета“, добави Хейли. „Всичко това е заплаха за региона и това са нещата, за които международната общност трябва да говори“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък, за да обсъди ситуацията в Идлиб

AFP: Съветът за сигурност на ООН ще се събере в петък, за да обсъди ситуацията в Идлиб

4 Септември 2018 | 22:56 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Съветът за сигурност на ООН ще се срещне в петък, за да обсъди ситуацията в сирийския град Идлиб, където руски военни самолети извършат удари срещу сили на бунтовниците, заяви посланикът на САЩ в ООН Ники Хейли, предава AFP.
САЩ, които към момента председателстват Съвета за сигурност, свикват срещата, за да обсъдят възможността сирийските сили, с руска подкрепа, да използват химически оръжия срещу бунтовниците и цивилните в района, поясни Хейли по време на пресконференция във вторник.
„Това, което виждаме, е президентът (Тръмп) да предупреждава Иран, Русия и Асад, да не пристъпват там. Не позволявайте да се случи химическа атаката върху хората на Идлиб“, заяви тя. „Ако бъдат използвани химически оръжия, САЩ ще отговорят“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Руски самолети бомбардират последния бастион на сирийските „бунтовници“

The Washington Post: Руски самолети бомбардират последния бастион на сирийските „бунтовници“

4 Септември 2018 | 21:48 | Агенция "Фокус"
Идлиб. Руската бойна авиация в Сирия бомбардира последната твърдина на бунтовниците във вторник, съобщиха от базираната в Лондон Сирийска обсерватория за човешките права, с което бе сложен край на продължилия няколко седмици период на напрегнато затишие там и се увеличиха опасенията, че съвсем скоро ще последва пълномащабна офанзива, пише вестник The Washington Post.
От лондонската организация твърдят, че в резултат от повече от 45 удара са загинали най-малко девет души в северния град Джиср ал Шугур в провинция Идлиб. В предполагаеми фотографии от района се виждат облаци дим и прах, издигащи се над жилищен квартал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: ПВО на Сирия е отразила атака на ВВС на Израел, сваляйки пет ракети

РИА Новости: ПВО на Сирия е отразила атака на ВВС на Израел, сваляйки пет ракети

4 Септември 2018 | 20:50 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Противовъздушната отбрана на Сирия е отразила атака на военновъздушните сили на Израел, сваляйки пет ракети, съобщава сирийската държавна агенция SANA, предава РИА Новости.
„ПВО на Сирия свали няколко ракети, изстреляни от самолети на Израел, в района на Уади ал Уюн, в околностите на Хама“, съобщи агенцията, позовавайки се на свой кореспондент.
По-рано медията съобщи за няколко взрива, които са се чули в този район.
Военен източник разказа пред SANA някои подробности за атаката. По неговите думи, на удари са подложени военни обекти в Тартус и Хама.
Както съобщават медиците, в резултат от инцидента е загинал един човек и са пострадали още четирима.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Израелската армия е атакувала повече от 200 ирански обекта в Сирия през последната година

The Times of Israel: Израелската армия е атакувала повече от 200 ирански обекта в Сирия през последната година

4 Септември 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израел е атакувал повече от 200 обекта, принадлежащи на Иран и ливанската шиитска групировка „Хизбулла“ на територията на Сирия от началото на 2017 година, за да предотврати дълготрайното установяване на иранско военно присъствие в разкъсваната от военен конфликт страна, пише израелското издание The Times of Israel, цитирайки данните, разкрити от израелските военни на брифинг пред медиите във вторник.
Представителят на Силите за отбрана на Израел (СОИ) съобщи, че в течение на предходните 12 месеца армията е поразила 202 цели на територията на Сирия, за което са използвани около 800 ракети и снаряди. Повечето о ударите са нанесени по изпратено съвременно въоръжение, както и военни бази и инфраструктура. Това, съгласно твърденията на израелските военни, е принудило иранските сили да се изтеглят от някои позиции.
По неговите думи, в десетките операции са задействани елитни армейски части и киберподразделения.
Освен това, от СОИ предупреждават, че решението на американското правителство да спре финансирането на палестинските хуманитарни операции, действащи на територията на Ивицата Газа, може да доведе до тежки последствия за хуманитарното положение в палестинския анклав.

Агенция „Фокус“ припомня:

В края на август премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че еврейската държава и в бъдеще ще действа срещу закрепването на военните на Иран в Сирия. На 3 септември министърът на отбраната Авигдор Либерман подчерта, че израелската армия ще продължи да сдържа заплахите от страна на Иран, независимо от това, от каква територия идва тя. Той съобщи още, че Тел Авив осъществява мониторинг на всичко, което се случва в Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sabah: Как ще завърши военната операция на Турция и Русия в Идлиб?

Sabah: Как ще завърши военната операция на Турция и Русия в Идлиб?

4 Септември 2018 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турското издание Sabah съобщава за нови подробности около военната операция, която се подготвя в Идлиб. По данни на редакцията турски и руски военни ще действат съвместно, а тяхна първа цел ще бъде групировката „Джабхат ан-Нусра“. Според анализатори н Анкара, ако всичко мине успешно, в Идлиб ще се състои последният голям сблъсък в гражданската война в Сирия.

Превод на материала е публикуван в inosmi.ru, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.

„Определен е пътят, по който Турция, която се стреми да възпрепятства масовите убийства от страна на режима на (Башар) Асад в сирийската провинция Идлиб, ще следва заедно с Русия. Стана ясно, че изтича срокът, определен за предаването на оръжията от страна на терористичните групировки. При това първата цел в Идлиб е стартирането на съвместна операция в районите, в които гнездят членовете на терористичната организация „Джабхат ан-Нусра“. По този начин се планира предотвратяването на нова хуманитарна криза в Идлиб. Терористичните организации, които са в Идлиб, твърдят, че в случай на нова атака срещу тях ще започнат да се придвижват към Алепо и Хама, а също и към Латакия, която дава възможност за изтелгяне по море.
В Идлиб, където живеят 3,5 милиона души, са в ход преговори за създаването на хуманитарни коридори за изтеглянето на цивилното население. Стана ясно, че се обсъжда откриването на такива коридори в направление Африка и районите, в които бе проведена операцията „Щита на Ефрат“, т.е. териториите, контролирани от Турция.

Хуманитарна помощ

Отбелязва се, че режимът в Дамаск няма да позовли перспективата от нов поток от хора в защитените от терористите райони. Преди броени дни специалният посланик на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви: „Необходимо е да бъде създаден хуманитарен коридор, за да бъде гарантирано безопасното завръщане на хората в домовете им след края на войната“.

В Турция пристига Джеймс Джефри

Специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри започна визита в Израел, Йордания и Турция, която приключва на 4 септември. Джефри, който е бивш посланик на САЩ в Анкара, е съпровождан от специалния представител на Държавния департамент за Сирия – Джоел Рейбърн. Подчертава се, че в рамките на обиколката Джефри е обърнал внимание на това, че „военните действия в Идливб ще доведат до ескалация на напрежението в Сирия и региона, и ще изложат на риск живота на цивилното население“.

Последното голямо сражение

Според редица анализатори, именно в Идлиб ще бъде последното голямо сражение в сирийската гражданска война.

Ето защо Идлиб ще бъде повратна точка не само с оглед на възможността да се разплете възелът на вътрешните конфликти в Сирия, но и на това да се осигури ред в бъдеще. Турция гледа наближаващия конфликт в Идлиб главно от две перспективи: първо, рисковете, които една операция може да създаде за сигурността на Турция в краткосрочен план; второ, създаването на такъв ред в Сирия, който няма да представлява заплаха за сигурността на Турция в дългосрочен план.

Информация за въздушна атака в Дамаск

Съобщено бе, че вечерта на 1 октовмри в сирийската столица Дамаск е извършена въздушна атака срещу силите на сирийския режим. Близки до режима на Башар Асад източници съобщиха, че експлозиите на авиобазата край столицата са в резултат от ракетни удари. Наш източник съобщи, че базата не е обстреляна, но заради ракетните удари в района е имало взривове в намиращи се там складове с боеприпаси. Освен това, според източника, ударите са били отразени от сирийските средства за ПВО“.


*Публикуваните на страницата материали съдържат оценки на цитираните медии и не са отражение на позицията на Агенция „Фокус“.Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: От Сирия обвиниха САЩ, че доставя оръжие на терористите през Украйна и балканските страни

РИА Новости: От Сирия обвиниха САЩ, че доставя оръжие на терористите през Украйна и балканските страни

4 Септември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Дамаск. САЩ доставят оръжие на терористите, използвайки трети страни, заяви първият секретар на Департамента по международни отношения към Министерството на външните работи на Сирия Саид Хамдан, цитиран от РИА Новости.
„Очевидно е, че САЩ и техните съюзници доставят огромно количество боеприпаси и оръжия, използвайки трети страни, като например, източноевропейските страни, Украйна, балканските страни, за да снабдяват с оръжие „Фронта ан Нусра“ и „Ислямска държава“, заяви Хамдан на конференцията „Противодействие срещу незаконната доставка на оръжие в контекста на борбата с международния тероризъм“.
По думите на дипломата, САЩ доставят оръжие и на други групировки (освен ИД и „Джебхат ан Нусра“.
„Те действат чрез посредници и играят важна роля на черния пазар в индустрията на незаконните оръжия. Например, един път стотици тонове оръжие са доставени в пристанище в Йордания, за да попаднат в ръцете на терористите в Южна Сирия“, добави Хамдан.
РИА припомня, че Дамаск неведнъж е обвинявал Вашингтон, че подкрепя терористите. От МВнР на страната заявиха, че след освобождението на Източна Гута от терористите, сирийската армия е намерила големи запаси оръжия, доставени наскоро от западните страни и САЩ. Дамаск призова Вашингтон да „прекрати подкрепата за терористите и да уважава суверенитета на Сирия“.
Освен това, както отбелязва руското Министерство на отбраната, огромната част от оръжията, доставяни от САЩ на „измислената сирийска опозиция“, попадат в ръцете на групировките „Джебхат ан Нусра“ и ИД, отбелязва още руската агенция.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция разположи още бойна техника по границата със Сирия

Hurriyet: Турция разположи още бойна техника по границата със Сирия

4 Септември 2018 | 11:08 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция разположи допълнителен брой военни транспортни средства в югоизточната провинция Килис, близо до границата със Сирия. Общо осем камиона, натоварени с танкове и гаубици са преминали през Килис в направление област Елбейли на сирийската граница, съобщава вестник Hürriyet.
Според анонимен източник на редакцията, който има наложени рестрикции за изяви в медиите, военните средства са били транспортирани при засилени мерки за сигурност и предадени на турските войници от сирийската страна на границата.
Танкове М-60 "Патън" са изпратени на границата като част от секретен план на Анкара да овладее нова бежанска вълна, която би могла да се отприщи след началото на евентуална офанзива на сирийския режим в Идлиб, един от последните бастиони на опозицията на Дамаск.
За проследяване на движението на мигрантите ще бъдат използвани танкове със системи за наблюдение на кратки разстояния.
Турция разшири бежанския лагер Атме от сирийската страна на границата и увеличи броя на постовете си в северозападната провинция Идлиб.
ООН изрази безпокойство, че офанзивата на правителствените сили на Башар САсад ще принуди два и половина милиона души да се отправят към турската граница.
Първият удар вероятно ще бъде нанесен югозападно в Идлиб и долината ал-Габ в близост до крайбрежната зона, в която Русия има свои военни и морски бази. Друг потенциален фронт може да има в направление юг-югоизток, който би възстановил правителствения контрол над стратегическа магистрала, преминаващ през главните сирийски градове.
От няколко месеца районът, контролиран от опозиционните сили от 2015 г. насам, е обект на удари от военните на Дамаск и Москва, което доведе до разрушаване на инфраструктурата, училища и болници в провинцията.
След кампанята на сирийската армия в Алепо от 2016 г. хиляди бежанци се отправиха към Турция, припомнят от редакцията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Майк Помпео обвини Русия, че „защитава сирийския щурм“ на Идлиб

The Hill: Майк Помпео обвини Русия, че „защитава сирийския щурм“ на Идлиб

4 Септември 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че руският външен министър „защитава руско-сирийския щурм“ на провинция Идлиб – последната контролирана от антиправителствените сили в Сирия и допълни, че народът на страната „страда от агресия“, предава The Hill.
„Лавров защитава руско-сирийския щурм срещу Идлиб. Руснаците и Асад се съгласиха да не допускат това. САЩ смята, че това е ескалация на и без това опасния конфликт“, заяви Помпео.
„Трите милиона сирийци, които вече са изгонени от домовете си и се намират сега в Идлиб, ще страдат от тази агресия. Това не е хубаво – светът гледа“, допълни държавният секретар.
Според американските медии САЩ вече са съставили списък с обекти в Сирия, които могат да станат цел на въздушни удари, ако правителствените сили на страната решат да извършат нападение с химическо оръжие.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Френското правителство предупреди, че ще има „катастрофални последствия“, ако сирийският режим започне офанзива в Идлиб

The Hill: Френското правителство предупреди, че ще има „катастрофални последствия“, ако сирийският режим започне офанзива в Идлиб

4 Септември 2018 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Париж. Правителството на Франция предупреди, че ще има „катастрофални последствия“, ако сирийските сили и техните съюзници стартират настъпление срещу провинция Идлиб – последният район на страната, контролиран от бунтовническите сили, пише The Hill.
„Подобна офанзива може да има катастрофални последствия“, съобщава френското министерство на външните работи в официално свое заявление.
„Това ще заплаши с нова голяма хуманитарна и миграционна катастрофа, защото може да застраши трите милиона цивилни, преброени от ООН в региона“. От министерството припомниха коментарите на френския президент Еманюел Макрон, че страната му е готова да реагира, ако сирийският режим използва химическо оръжие.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп призова Сирия, Русия и Иран да не допускат „трагедия“ в провинция Идлиб

AFP: Доналд Тръмп призова Сирия, Русия и Иран да не допускат „трагедия“ в провинция Идлиб

4 Септември 2018 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Сирия да не извършва настъпление срещу контролираната от опозицията провинция Идлиб с помощта на Русия и Иран, заявявайки, че офанзивата може да предизвика „човека трагедия“, предава AFP.
„Сирийският президент Башар Асад не трябва безотговорно да атакува Идлиб. Руснаците и иранците ще направят смъртоносна хуманитарна грешка, ако участват в тази потенциална човешка трагедия“, заяви Тръмп от профила си в социалната мрежа „Туитър“. „Стотици хиляди души могат да загинат. Не позволявайте това да се случва!“, призова той.
Сирийските правителствени сили в момента трупат въоръжени сили около Идлиб, който е контролиран от широк спектър бунтовници и екстремисти, част от които се определят за „терористи“ от световните сили.
Русия и Иран твърдят, че екстремистите в провинцията трябва да бъдат разбити и се очаква да подкрепят правителствените сили в случай на щурм.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Иран: Тристранната среща на върха на Русия, Турция и Иран е стъпка към мира в Сирия

МВнР на Иран: Тристранната среща на върха на Русия, Турция и Иран е стъпка към мира в Сирия

3 Септември 2018 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министерството на външните работи на Иран в понеделник определи предстоящата тристранна среща на върха между президентите на Иран, Русия и Турция Хасан Роухани, Владимир Путин и Реджеп Таийп Ердоган за Сирия като „стъпка към мира, сигурността и стабилността“ в раздираната от война страна, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
Срещата ще се проведе на 7 септември в Техеран на ниво държавни глави и външни министри и е продължение на срещата, проведена в Астана в средата на март.
На тристранката трябва да бъде обсъдена ситуацията в северозападната сирийска провинция Идлиб.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Сирия: Главната тема на срещата Русия-Иран-Турция ще бъде освобождаването на Идлиб

Външният министър на Сирия: Главната тема на срещата Русия-Иран-Турция ще бъде освобождаването на Идлиб

3 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Главната тема на срещата на върха Русия-Иран-Турция ще бъде освобождаването на северозападната сирийска провинция Идлиб, заяви министърът на външните работи на Сирия Уалид Муалем, цитиран от РИА Новости.
На 7 септември в Техеран ще се състои среща между президентите на Русия, Иран и Турция Владимир Путин, Хасан Роухани и Реджеп Таийп Ердоган.
„Русия, Иран и Турция са страни-гаранти на астанинския процес и затова тяхната роля е много важна. Това подчертава важността на тристранната среща. Уверени сме, че главната цел е въпросът за освобождението на Идлиб. Именно това очаква сирийският народ“, заяви Муалем в интервю пред телевизионния канал „Россия-24“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.
Хорст Зеехофер се оттегля от председателския пост в ХСС. 12 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.