НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

АПИ: Участъкът от път II-16 Своге - София е с нов асфалт и маркировка

АПИ: Участъкът от път II-16 Своге - София е с нов асфалт и маркировка

8 Септември 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
София. Участъкът от път II-16 Своге - София е с подменен износващ асфалтов пласт и с шумяща маркировка за повишаване безопасността на движение. Обновена е отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
През следващата седмица започва одит по пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на близо 82-километров участък на второкласния път през Искърското дефиле от лицензирани външни одитори по пътна безопасност. Въз основа на техните заключения ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети и мероприятия, свързани с повишаване безопасността на движение, включително и с поставянето на допълнителни ограничителни системи и пътни знаци. Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на населените места.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено движението по път II-16 Своге - София

АПИ: Възстановено движението по път II-16 Своге - София

8 Септември 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено движението по път II-16 Своге - София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Движението по път II-16 Своге – София, се осъществява в една лента, поради полагане на хоризонтална маркировка

АПИ: Движението по път II-16 Своге – София, се осъществява в една лента, поради полагане на хоризонтална маркировка

8 Септември 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Движението по път II-16 Своге – София, се осъществява в една лента, поради полагане на хоризонтална маркировка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се регулира с пътни знаци и полиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Преасфалтиран е участъкът от пътя Своге – София, утре ще се полага маркировката

АПИ: Преасфалтиран е участъкът от пътя Своге – София, утре ще се полага маркировката

7 Септември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Преасфалтиран е участъкът от пътя Своге – София, утре ще се полага маркировката. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. В 20.00 часа ще бъде възстановено движението за всички превозни средства по преасфалтирания участък от път II-16 Своге - София. За да не се затруднява трафикът днес движението се пуска без пътна маркировка и шофьорите трябва да карат внимателно. Утре отсечката ще бъде маркирана с шумяща маркировка с цел повишаване безопасността на движение. При полагането й превозните средства няма да се спират, но трябва да се кара със съобразена скорост и да се спазват указанията на „Пътна полиция“.
Днес бе подменен износващият асфалтов пласт в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Направените анализи показват, че основният асфалтов пласт - биндер, е изпълнен съгласно изискванията и вложените в него материали отговарят на утвърдените технически норми. Материалите и рецептурата, които сега са използвани в полагания асфалт са одобрени от Института по пътища и мостове. Коефициентът на полируемост е по-висок от одобрените от инженера на проекта при основния ремонт на участъка. През следващата седмица започва одит по пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на близо 82-километров участък на второкласния път през Искърското дефиле от лицензирани външни одитори по пътна безопасност. Въз основа на техните заключения ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети и мероприятия, свързани с повишаване безопасността на движение, включително и с поставянето на допълнителни ограничителни системи и пътни знаци. Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на населените места.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АКАБ и БАЗК изразиха подкрепа към министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски

АКАБ и БАЗК изразиха подкрепа към министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски

7 Септември 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Асоциация за квалификациа на автомобилистите в България (АКАБ) и Българска асоциация на пострадали при катастрофи (БАЗК) изразиха подкрепа към министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски. Това се посочва в позиция, изпратена до медиите от Сдружение БАЗК. „Искаме да изкажем нашата подкрепа за усилията, които полага Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за решаване на проблемите на пътната безопасност и обучението на младите водачи. Министър Московски и неговият екип направи изключително много за по-ефикасен контрол върху пунктовете за ГТП, въведе се видеоконтрол и невъзможност за фиктивно преминаване на технически прегледи на МПС. Свързаха се системите на пунктовете за ГПТ с данъчните служби“, с посочва в позицията.
Според тях се извършват съвместни проверки с НАП и икономическа полиция на нередовни автошколи и се отнемат лицензи. „Въведоха се строги правила за контрол върху изпитите по теория, въведоха се т.нар. „бели стаи“ и се ограничи купуването на свидетелства за правоуправление. Предвиждат се промени и по контрола върху практическия изпит чрез въвеждането на GPS проследяване на часовете по кормуване“, отчитат в позицията си.
Организациите посочват още, че се упражнява строг контрол върху автобусния и транспортния бранш. „Идеята за въвеждане на задължителни колани и видеорегистратори в автобусите дойде от МТИТС. Екипът на министър Московски категорично подкрепи българския транспортен бранш срещу поправките Макрон и достойно защити българските национални интереси. Министър Московски и неговият екип полагат основите и за въвеждане на регламенти в сервизната дейност, с цел по-висока безопасност на автомобилните ремонти и защита правата на потребителите“, допълват организациите.
Според тях, ако бъде приета оставката на Министър Московски и неговият екип, ще бъде прекъсната реформата в разделянето на ЗДВП на три части, ТОЛ системата, Бонус Малус системата и реформата в обучението на младите водачи. „Като неправителствени организации ние сме против оставката на министър Московски и неговия екип“, подчертават организациите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започна преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге - София

АПИ: Започна преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге - София

7 Септември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Своге. Започна преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге - София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтните работи са в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Подменя се износващият асфалтов пласт, тъй като направените анализи показват, че основният асфалтов пласт - биндер, е изпълнен съгласно изискванията и вложените в него материали отговарят на утвърдените технически норми. Материалите и рецептурата, които сега се използват в полагания асфалт, са одобрени от Института по пътища и мостове. Коефициентът на полируемост е по-висока от одобрените от инженера на проекта при основния ремонт на участъка. След като днес бъде положен асфалтът, утре отсечката ще бъде маркирана с шумяща маркировка с цел повишаване безопасността на движение.
Движението в участъка от второкласния път e спряно, а обходните маршрути за леките автомобили са по път II-81 София - Монтана и след това път III-164 Своге - Искрец - Бучин проход. Път II-81 - проход „Петрохан“, на територията на Софийска област, също е в ремонт и в този участък шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация. Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, за да не влизат в Искърското дефиле се отклоняват при Ребърково в посока Ботевград. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, могат да преминават по път II-16 в двете посоки до отклонението за село Редина.
През следващата седмица ще бъде направен одит по пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на близо 82-километров участък на второкласния път през Искърското дефиле от лицензирани външни одитори по пътна безопасност. Въз основа на техните заключения ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети и мероприятия, свързани с повишаване безопасността на движение, включително и с поставянето на допълнителни ограничителни системи и пътни знаци. Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания.
Изнесените констатации за пътя Своге - София от организацията Институт по пътна безопасност не са направени от лицензирани одитори по пътна безопасност, а на отделни личности, обявяващи се за експерти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започва преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге – София, движението в участъка ще бъде спряно

АПИ: Започва преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге – София, движението в участъка ще бъде спряно

7 Септември 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Своге. Днес ще се преасфалтира участъкът от път II-16 Своге - София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Ремонтните работи ще са в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Движението в участъка от второкласния път ще бъде спряно. Обходните маршрути за леките автомобили са път II-81 София - Монтана и след това път III-164 Своге - Искрец - Бучин проход. Път II-81 - проход „Петрохан“, на територията на Софийска област, също е в ремонт и в този участък шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация.
Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, за да не влизат в Искърското дефиле ще бъдат отклонявани при Ребърково в посока Ботевград. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, ще могат да преминават по път II-16 в двете посоки до отклонението за село Редина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: На 7 септември ще се преасфалтира участъкът от път II-16 Своге - София, движението в участъка ще бъде спряно

АПИ: На 7 септември ще се преасфалтира участъкът от път II-16 Своге - София, движението в участъка ще бъде спряно

6 Септември 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Утре - 7 септември, ще се преасфалтира участъкът от път II-16 Своге - София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтните работи ще са в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Движението в участъка от второкласния път ще бъде спряно. Обходните маршрути за леките автомобили са път II-81 София - Монтана и след това път III-164 Своге - Искрец - Бучин проход. Път II-81 - проход „Петрохан“, на територията на Софийска област, също е в ремонт и в този участък шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация.
Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, за да не влизат в Искърското дефиле ще бъдат отклонявани при Ребърково в посока Ботевград. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, ще могат да преминават по път II-16 в двете посоки до отклонението за село Редина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петко Ангелов, превозвач: Политическата отговорност за катастрофата край Своге трябва да се поеме от тези, които отговарят за сухопътния транспорт

Петко Ангелов, превозвач: Политическата отговорност за катастрофата край Своге трябва да се поеме от тези, които отговарят за сухопътния транспорт

5 Септември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Политическата отговорност за катастрофата край Своге трябва да се поеме от тези, на които са делегирани права за сухопътния транспорт, а не от министъра в оставка Ивайло Московски. Това каза за Радио "Фокус" Петко Ангелов председател на УС на Камара на автомобилните превозвачи в България. Браншът е изложил аргументите си и в писмо до министър-председателя Бойко Борисов. „Има заместник-министри, има изпълнителни директори, има шеф на ДАИ. Това са хората, на които е делегирал контролни функции. Какво трябва да направи министър Московски? Да излезе на пътя и да гледа дали си изпълняват задълженията, или дали контролират? Те трябва да носят отговорност. Най-лесният вариант е да се изгони министърът без причина. Министър Московски е запознат с всички проблеми по пътния транспорт, които имаме ние. И септември месец към края отново започва този пакет прословутия „Макрон“, с който искат да ни изхвърлят от европейския пазар. Това е един министър, който е застанал зад нас и с позициите и връзките, които има в ЕС и в България, той е най-подготвения като министър да ни защитава“, каза Петко Ангелов. Той уточни, че в края на деня предстои среща между представители на транспортни фирми от цялата страна, на която ще бъде решено как точно браншът ще подкрепи министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски. Петко Ангелов допълни, че ако се стигне до поемането на ресора от друг министър, това ще доведе до сътресения в бранша и проблеми в преговорите по пакета Макрон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камарата на автомобилните превозвачи в България се обяви против оставката на министър Ивайло Московски

Камарата на автомобилните превозвачи в България се обяви против оставката на министър Ивайло Московски

5 Септември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на автомобилните превозвачи в България се обяви против оставката на министър Ивайло Московски. Това се посочва в позиция на Камарата по повод подадената оставка на Московски след тежката катастрофа край Своге, съобщиха от пресцентъра на Камарата на автомобилните превозвачи. „Подаването на оставка от господин Ивайло Московски е един достоен акт на един достоен човек. Въпреки проблемите свързани с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията по времето, в което господин Московски беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, той остава професионалист, който винаги се е стремял да бъде коректен с бранша.
Московски се доказа и като човек, който може да защитава интересите на българските превозвачи в Европа, покрай проблемите с „Пакет за мобилност 1“ и „Пакет за мобилност 2“, които далеч не са приключили. Смятаме, че неговите контакти и познания в тази област ще липсват на българските превозвачи в предстоящите тежки преговори и „битки“ относно т.н. закон „Макрон“, посочват още от Камарата.
Според тях основен проблем в структурата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията по времето на Московски е липсата на административен капацитет и подготвени кадри за длъжностите към ведомството, нещо което се наблюдава и в други държавни и частни структури. „С оглед горното се назначават крайно неподходящи хора, които и към днешна дата са на длъжности в Министерството и които наравно с господин Московски могат и следва да поемат политическа и морална отговорност. Отчитайки дори и допуснатите грешки от господин Московски, той ще остане министър, който винаги е бил отворен към превозвачите и се е отнасял с разбиране към проблемите ни“, се посочва още в позицията на Камарата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов: Спекулира се, че АПИ е главният виновник за качеството на пътя Своге-София, масово автобусите и тежкотоварните автомобили превишават скоростта там

Инж. Светослав Глосов: Спекулира се, че АПИ е главният виновник за качеството на пътя Своге-София, масово автобусите и тежкотоварните автомобили превишават скоростта там

5 Септември 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Спекулира се, че АПИ е главният виновник за качеството на пътя Своге-София, масово автобусите и тежкотоварните автомобили превишават скоростта там. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Пътищата се строят с асфалтови смеси, които са с одобрени рецептури, съответните проби“, посочи той. По думите му това означава, че всяка рецептура преди да се одобри от лабораторията, преди това се е била изпитвала в акредитирана лаборатория. „Това, което се влага в пътя, се контролира от строителни лаборатории, които са акредитирани на база на взети контролни проби от пътя. Във всеки нов път, който се прави, се взимат контролни проби. Преди се взимат, за да може да се докаже, че одобрената рецептура е удачна“, коментира инж. Глосов.
Във връзка с участъка в Искърското дефиле, където стана трагичната катастрофа, той обясни, че се е оказало, че в един сравнително малък участък има проблем. „Възможно е да се направи грешка при самото производство на материала. Трябва да се взимат проби. Този път е изпълняван по съвсем други критерии. В участъка приетата рецептура не е изпълнена така, както е направен. Казано е какъв интертен материал да бъде вложен, но в случая за един участък от около 370 м, материалът в едрата фракция не е този, който е бил по рецептура“, обясни той. По думите му Институтът по пътища и мостове е направил оглед на целия участък. „Много се спекулира с качеството на пътя с АПИ, че тя е единственият виновник. Трафик камерите ни показват, че масово скоростта на движението от автобуси и товарни автомобили по този участък, където има ограничение 40 км, се превишава с над 30%“, каза още инж. Светослав Глосов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Отстраняването на министър Нанков ще доведе до сериозна вреда

Искрен Веселинов, „Обединени патриоти“: Отстраняването на министър Нанков ще доведе до сериозна вреда

4 Септември 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
София. Като председател на Комисията по регионална политика смятам, че отстраняването на министър Нанков ще доведе до сериозна вреда. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов пред журналисти в парламента, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние от ВМРО изразихме позиция. Смятаме тези оставки за прибързани преди да са ясни причините за съответната злополука", каза Веселинов по отношение на тройната оставка в кабинета на министрите Нанков, Московски и Радев заради инцидента край Своге. "Това, което мога да кажа като председател на Комисията по регионална политика е, че отстраняването на министър Нанков би нанесло сериозна вреда на въвеждането на тол системата, от която чакаме милиарди и реализацията на водния цикъл. Доста скептичен съм, че тази оставка ще помогне за каквото и да е и ще реши, какъвто и да е проблем“, заяви Веселинов. Той поясни, че ВМРО ще изговорят доводите си пред коалиционните си партньори и след това ще решат какво поведение ще имат в зала. „Смятаме, че този подход на подаване на оставки е погрешен“ ,заяви той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: До този момент темата за разместване на ресорите на министри в рамките на правителството не е дискутирана

Цветан Цветанов, ГЕРБ: До този момент темата за разместване на ресорите на министри в рамките на правителството не е дискутирана

4 Септември 2018 | 15:27 | Агенция "Фокус"
София. До този момент темата за разместване на ресорите на министри в рамките на правителството не е дискутирана. Това каза пред журналисти в Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В понеделник ще имаме коалиционен съвет, където ще се говори персонално за всяка една оставка. Решенията, които ще вземем, ще бъдат решения на коалиционния съвет, за да може да се стартира процедурата по закон“, обясни Цветанов и уточни, че когато се вземе решение, обществото ще бъде информирано.
На въпрос дали може да има разместване на ресорите в рамките на правителството, той отговори: „Тази тема не е дискутирана и не смятам, че може да бъде част от разговорите към този момент.“
Цветанов обясни, че уважава министрите в оставка, защото всеки от тях е получил съответната парламентарна подкрепа. „Но в политиката има моменти, когато трябва да се носи политическа отговорност. Това по никакъв начин не обезличава всичко, свършено досега, от тези министри.“
Той посочи, че ако бъдат внесени оставките от министър-председателя Бойко Борисов, те ще бъдат подкрепени от ПГ на ГЕРБ.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Ячев, НФСБ: Не е имало искане за оставката на Волен Сидеров като председател на парламентарната група

Борис Ячев, НФСБ: Не е имало искане за оставката на Волен Сидеров като председател на парламентарната група

4 Септември 2018 | 14:27 | Агенция "Фокус"
София. Не е имало искане за оставката на Волен Сидеров като председател на парламентарната група. Това каза Борис Ячев, заместник-председател на НФСБ, пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос защо в пленарната зала не се чу декларация за приоритетите на „Обединени патриоти“ през новия политически сезон, Ячев отговори: „Имаше готовност за декларация, но явно е имало някакъв технически проблем. Г-н Сидеров не беше в зала и нямаше декларация. Няма напрежение.“
Ячев посочи, че приоритетите ще бъдат обявени без значение дали в зала или в кулоарите на парламента. „Имало е и преди случаи в Народното събрание да няма изявление. Ако питате за това дали г-н Сидеров е председател на парламентарната група – да, такъв е. Нямало е искане за неговата оставка от НФСБ. И вчера и г-н Валери Симеонов и аз го казахме, че идеята е за смяна на функциониране на управлението на парламентарната група, а не за оставката на Волен Сидеров като председател.“
Той обясни, че днес е разговарял с Волен Сидеров. „Говорихме, че ще се нормализират нещата в парламентарната група с регулярните събирания, заседания, обсъждания на законопроекти, поемане на ангажимент от всички народни представители да се стои зад законопроектите – така че парламентарната група да си функционира нормално“, коментира Ячев.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на НС Цвета Караянчева: Няма правителствена криза, стабилността на коалицията е гарантирана

Председателят на НС Цвета Караянчева: Няма правителствена криза, стабилността на коалицията е гарантирана

4 Септември 2018 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Няма правителствена криза, стабилността на коалицията е гарантирана. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ. „Разговорите, които снощи се проведоха, показаха, че коалицията остава. Има противоречия, разбира се, с различни програми, но ни обединява коалиционната програма на правителството. Понякога се разминаваме в своите виждания за отделни политики, понякога комуникацията се губи, но мисля, че такива разговори като снощния са оздравителни. Стабилността на коалицията е гарантирана с 4-годишния мандат, който ни даде българският избирател. Може би трябва да се изчисти диалогът между коалиционните партньори и ако има нещо за изчистване, да се изчисти не чрез медиите, а чрез разговори и при мене като председател на Народното събрание, и на коалиционен съвет при премиера“, каза още Караянчева и посочи, че това трябва да бъде практика.
По думите ѝ проблемът е в комуникацията. „Ние сме хора с различни емоции, различни в своето отношение към избирателите си – все пак сме политици и понякога търсим и пиар ефекта в комуникацията с тях, но трябва да има някаква граница, защото прекрачи ли се тя, се достига до истерия. Виждате какво се случи и с чумата в Ямболско и начина, по който опозицията използва тази тема“, коментира председателят на Народното събрание.
Тя посочи, че няма правителствена криза. „Но работата на опозицията е да обявява кризи и бедствия в отношенията между коалиционните партньори. Смятам, че с разговори между отделните членове нещата се оправят“, каза още Караянчева.
Тя обясни, че в понеделник предстои да се проведе дебат в парламента по оставките на тримата министри Нанков, Радев и Московски. „Лично аз не съм участвала в обсъждания по имена на министри“, коментира Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ:  Правителството е стабилно, няма да съм следващия вътрешен министър

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Правителството е стабилно, няма да съм следващия вътрешен министър

4 Септември 2018 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Правителството е стабилно. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в предаването „Тази сутрин“ по бТВ. „Правителството е стабилно, продължаваме с управленската си програма. Цялостната конструкция на едно коалиционно правителство винаги е под напрежение“, коментира той. „Премиерът прие оставките на тримата министри. Те ще се гласуват, когато на коалиционен съвет ние одобрим какви ще са съответните персонални смени. За всяка една оставка ще бъде воден разговор в понеделник когато ще има отново коалиционен съвет. ПГ на ГЕРБ винаги се е съобразявала с всяко предложение за персонален или структурен състав, внесен от премиера“, заяви Цветанов. Относно това възможно ли е тези оставки да не бъдат приети, той даде за пример Теменужка Петкова и Бисер Петков, чиито оставки не бяха гласувани. По думите му на предстоящия коалиционен съвет в понеделник ще се реши какво да се прави и кой да заеме постовете. Според Цветанов диалогът с коалиционните партньори не трябва да се прави през медиите. „Смятам, че в понеделник нещата ще бъдат приключени. От сряда до петък ще бъде финализирана цялостната процедура с оставките на министрите“, поясни той. „Има сериозна подкрепа за министър Николай Нанков. Вчера съвсем спонтанно почти половината кметовете в България застанаха зад него", коментира още Цветан Цветанов.
„Темите, които водим и когато създадохме правителството – всеки пое отговорност. Аз и Волен Сидеров сме председатели на Парламентарни групи. Не съм аз следващият вътрешен министър“, заяви той.
Във връзка с това ще бъде ли сменен министърът на туризма, Цветанов заяви: „Николина Ангелкова беше предложена за министър на туризма от Валери Симеонов, когато съставихме кабинета. Темата не е коментирана вчера“, каза още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коалицията остава единна (ОБЗОР)

Коалицията остава единна (ОБЗОР)

4 Септември 2018 | 04:14 | Агенция "Фокус"
София. След близо 4-часово заседание на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" партньорите в управленската коалиция обявиха, че тя остава единна и запазва състава си. До напрежение сред управляващите се стигна, след като лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов изрази несъгласие с оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, поискани от премиера Бойко Борисов заради трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души. От НФСБ подчертаха, че решението на Борисов е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение, според което промените трябва да се обсъждат между партньорите. На брифинг след извънредното заседание в Министерски съвет заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов увери, че коалиционното споразумение се спазва, а оставките на тримата министри ще бъдат съгласувани на коалиционен съвет в понеделник. "Това, което се случи с тези оставки, не означава, че е стартирана процедурата по точка 6 в коалиционното споразумение“, уточни той, като поясни, че към настоящия момент няма решение и стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание. По думите му с предстоящия есенен сезон ще се създаде по-добра координация, комуникация и взаимно уважение сред всички в коалицията. "Днес имаше разум, имаше извод, че действително тази комуникация, която през последните няколко месеца се води чрез медиите не е най-доброто и не дава тази увереност“, заяви още Цветанов. Според него стабилността днес е най-важното, за да има успех едно управление. „Ние нямаме различни тълкувания относно изпълнението на 4-годишната си управленска програма“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви от своя страна, че управляващите вървят напред в името на България. „Държавните дела са сложни и не могат да се решават за 15 минути. Неслучайно символично се появих със синя каска. Тя беше знак за умиротворението, което е необходимо на държавата в името на държавността и в името на България“, обясни той, като припомни, че девизът на коалиция „Обединени патриоти“ е „България над всичко“. „Въпреки това ние продължаваме да бъдем различни и ще бъдем такива, защото сме различни хора. Ние имаме една голяма цел. Радвам се, че това, което всеки един от нас подаде, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен тази вечер се осъществи за пореден път“, коментира още Каракачанов.
Лидерът на "Атака" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров от своя страна изрази надежда коалиционните партньори да са си взели поука и да направят така, че да не позволят „разтурването на управлението“, тъй като по думите му това би довело до щети. „Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние“, каза той и заяви, че партньорите избират да продължат мандата. „Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, коeто днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености“, коментира Сидеров. „Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние“, каза той.
В понеделник разговорите за оставките на тримата на министри и за евентуалните им заместници ще продължат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коалицията остава единна (ОБЗОР)

Коалицията остава единна (ОБЗОР)

3 Септември 2018 | 22:45 | Агенция "Фокус"
София. След близо 4-часово заседание на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти" партньорите в управленската коалиция обявиха, че тя остава единна и запазва състава си. До напрежение сред управляващите се стигна, след като лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов изрази несъгласие с оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, поискани от премиера Бойко Борисов заради трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души. От НФСБ подчертаха, че решението на Борисов е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение, според което промените трябва да се обсъждат между партньорите. На брифинг след извънредното заседание в Министерски съвет заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов увери, че коалиционното споразумение се спазва, а оставките на тримата министри ще бъдат съгласувани на коалиционен съвет в понеделник. "Това, което се случи с тези оставки, не означава, че е стартирана процедурата по точка 6 в коалиционното споразумение“, уточни той, като поясни, че към настоящия момент няма решение и стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание. По думите му с предстоящия есенен сезон ще се създаде по-добра координация, комуникация и взаимно уважение сред всички в коалицията. "Днес имаше разум, имаше извод, че действително тази комуникация, която през последните няколко месеца се води чрез медиите не е най-доброто и не дава тази увереност“, заяви още Цветанов. Според него стабилността днес е най-важното, за да има успех едно управление. „Ние нямаме различни тълкувания относно изпълнението на 4-годишната си управленска програма“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов заяви от своя страна, че управляващите вървят напред в името на България. „Държавните дела са сложни и не могат да се решават за 15 минути. Неслучайно символично се появих със синя каска. Тя беше знак за умиротворението, което е необходимо на държавата в името на държавността и в името на България“, обясни той, като припомни, че девизът на коалиция „Обединени патриоти“ е „България над всичко“. „Въпреки това ние продължаваме да бъдем различни и ще бъдем такива, защото сме различни хора. Ние имаме една голяма цел. Радвам се, че това, което всеки един от нас подаде, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен тази вечер се осъществи за пореден път“, коментира още Каракачанов.
Лидерът на "Атака" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров от своя страна изрази надежда коалиционните партньори да са си взели поука и да направят така, че да не позволят „разтурването на управлението“, тъй като по думите му това би довело до щети. „Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние“, каза той и заяви, че партньорите избират да продължат мандата. „Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, коeто днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености“, коментира Сидеров. „Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние“, каза той.
В понеделник разговорите за оставките на тримата на министри и за евентуалните им заместници ще продължат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Колегите от БСП утре могат да не се напрягат много - сесията ще бъде открита, а коалицията единна

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Колегите от БСП утре могат да не се напрягат много - сесията ще бъде открита, а коалицията единна

3 Септември 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
София. Колегите от БСП утре могат да не се напрягат много - сесията ще бъде открита, а коалицията единна. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по време на брифинг след заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че управляващите вървят напред в името на България. „Държавните дела са сложни и не могат да се решават за 15 минути. Неслучайно символично се появих със синя каска. Тя беше знак за умиротворението, което е необходимо на държавата в името на държавността и в името на България. Девизът на коалиция „Обединени патриоти“ е „България над всичко“. Въпреки това ние продължаваме да бъдем различни и ще бъдем такива, защото сме различни хора. Ние имаме една голяма цел. Радвам се, че това, което всеки един от нас подаде, че диалогът трябва да е по-чест, по-интензивен и по-конструктивен тази вечер се осъществи за пореден път. Лично аз миналият път от тази трибуна пожелах на колегите от БСП да почиват и да се пекат спокойно на плажа. Оказа се, че са прекалили със слънчевите бани. Ескалираха още през август месец“, коментира опозицията Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Темата за оставките на тримата министри ще бъде съгласувана на коалиционен съвет в понеделник

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Темата за оставките на тримата министри ще бъде съгласувана на коалиционен съвет в понеделник

3 Септември 2018 | 22:08 | Агенция "Фокус"
София. Темата за оставките на тримата министри ще бъде съгласувана на коалиционен съвет в понеделник. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов по време на брифинг след заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темата за оставките ще дискутираме в понеделник и там ще разговаряме персонално за всяка една“, каза Цветанов. „Към настоящия момент няма стартирана процедура по точка 6, където е записано да се търси съгласуване. То ще бъде направено в понеделник“, допълни още Цветанов. „Имаме министри в оставка, но нямаме стартирана процедура, която да е влизана в МС за промяна на състава му“, уточни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Може патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Може патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта

3 Септември 2018 | 22:04 | Агенция "Фокус"
София. Може патриотите да имаме стари разправии, но не сме глупаците, които ще върнат ДПС във властта. Това каза вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по време на брифинг след заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние сме много емоционални, но вие какво искате – тройната коалиция, в която един ви говори за чипа, друг ви говори за някаква заедност, трети за някаква джендърска култура. По-добре е, когато ние дори публично поставяме проблемите“, каза Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С предстоящия есенен сезон ще създадем по-добра координация, комуникация и взаимно уважение сред всички в коалицията

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С предстоящия есенен сезон ще създадем по-добра координация, комуникация и взаимно уважение сред всички в коалицията

3 Септември 2018 | 22:02 | Агенция "Фокус"
София. С предстоящия есенен сезон ще създадем по-добра координация, комуникация и взаимно уважение сред всички в коалицията. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов по време на брифинг след заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Който и да е от колегите от парламентарното мнозинство се обърне с някакви обиди, не смятам, че медиите са тези, чрез които трябва да водим този диалог. Днес имаше разум, имаше извод, че действително тази комуникация, която през последните няколко месеца се води чрез медиите не е най-доброто и не дава тази увереност“, заяви още Цветанов. Според него стабилността днес е най-важното, за да има успех едно управление. „Ние нямаме различни тълкувания относно изпълнението на 4-годишната си управленска програма“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Коалиционното споразумение се изпълнява

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Коалиционното споразумение се изпълнява

3 Септември 2018 | 21:59 | Агенция "Фокус"
София. Коалиционното споразумение се изпълнява. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ и председател на парламентарната група Цветан Цветанов по време на брифинг след заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По отношение на оставките на тримата министри, Цветанов заяви: "Това, което се случи с тези оставки, не означава, че е стартирана процедурата по точка 6 в коалиционното споразумение“. Цветанов уточни: „Към настоящия момент има подадени оставки, няма решение и няма стартирана процедура съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание“. Той посочи, че явно коалиционните партньори са имали различно тълкувание. Председателят на ПГ на ГЕРБ заяви, че този разговор ще бъде продължен в понеделник, когато ще говорят персонално за всяка от оставките, които ще бъдат подадени.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Надяваме се да си вземем поука и да не се позволява разтурването на управлението

Волен Сидеров, "Атака": Надяваме се да си вземем поука и да не се позволява разтурването на управлението

3 Септември 2018 | 21:56 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се да си вземем поука и да направим така, че да не се позволява разтурването на управлението, което ще доведе до щети. Това каза лидерът на "Атака" и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров по време на пресконференция след коалиционен съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Цената, че продължаваме като коалиция, ще я платим пак ние“, каза той и заяви, че партньорите избират да продължат мандата. „Най-важното беше дали да продължим управлението или да се разпръснем и да отидем към избори, което означава да се хвърли страната в хаос и в неизвестност. Тежко е това, коeто днес взимаме като решение, не е лесно, защото трябва да преодолеем свои вътрешни качества и особености. Аз не искам да влизам в подробности, вие бяхте свидетели на разменени реплики и нападки. Кое е по-важното да останем управлението, за да не бъде страната в хаос или да се разтурим и да не знаем какво следва? Ние решихме, че второто е по-вредно за страната ни, за народа ни и цената, която сега ще платим за това решение ще я платим пак ние“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо три часа продължава заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

Близо три часа продължава заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

3 Септември 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
София. Близо три часа продължава заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", което се провежда в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". На съвета партньорите в голямата коалиция обсъждат коалиционните взаимоотношения и кадровите промени в кабинета от петък, когато премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Причина за това бе трагичният инцидент край Своге, в който загубиха живота си 17 души.
Пред журналисти на влизане в заседанието лидерът на Атака Волен Сидеров обяви, че ще постави и въпроса за оставката на вицепремиера Валери Симеонов.
По-рано през деня Симеонов обяви, че НФСБ остава в управлението, но постави условия, сред които решителна промяна в начина на управление и на коалиционното взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ, ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи и осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг. Валери Симеонов уточни, че НФСБ ще гласува против оставките на тримата министри.
Пред журналисти лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че не би следвало при всеки случай, когато част от обществото поиска кръв, да се жертват министри без да се изчакат резултати от разследването. Според Каракачанов няма основание за оставките на някои от министрите, но ако премиерът държи на кадровите промени, от ВМРО са длъжни да ги уважат. От ВМРО излязоха и с позиция, че са за възстановяване на диалога без поставяне на предварителни условия.
В официалната си страница във "Фейсбук" лидерът на "Атака" Волен Сидеров написа, че "след всички поразии, които направи Валери Симеонов в изпълнителната власт, е време да се оттегли от нея". Той призова премиерът Борисов да се произнесе категорично за изнудванията на Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, председател на ПГ на „Обединени патриоти“: Това, което Валери Симеонов прави в коалицията е дизертьорство

Волен Сидеров, председател на ПГ на „Обединени патриоти“: Това, което Валери Симеонов прави в коалицията е дизертьорство

3 Септември 2018 | 19:38 | Агенция "Фокус"
София. Това, което Валери Симеонов прави в коалицията е дизертьорство. Това каза във вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти Волен Сидеров. Той каза още, че хората очакват отговор на въпросът „Защо вицепремиера нарича премиера си диктатор и рушител на държавността“. Без обяснение на това Сидеров не вижда как коалицията ще излезе от Министерския съвет и ще заяви, че всичко е наред. Сидеров попита, защо вицепремиерът и неговата партия – Национален фронт за спасение на България- няма да поддържат програма под която са се подписали.
„Не може такива прищевки. Това, което правят в момента, е дезертьорство. По време на война са разстрелвали за такова нещо. Ти влизаш в една битка, защото управлението е вид битка, ти влизаш в един отбор, с който си заедно, и внезапно го напускаш по един некоректен начин. Това се нарича във военно време дезертьорство. Те извършват в момента това, ако напуснат. Но това няма, пак казвам, няма да спре изпълнението на програмата за управление, нито ще събори кабинета“, каза той. Според Волен Сидеров от сега нататък формулата на правителството трябва да се състои в идеи, в тяхната реализация и отчет за свършеното. Политиката е битка на идеи, обясни той.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Близо час продължава заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

Близо час продължава заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

3 Септември 2018 | 19:12 | Агенция "Фокус"
София. Близо час продължава заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция "Фокус". На съвета партньорите в голямата коалиция обсъждат коалиционните взаимоотношения и кадровите промени в кабинета от петък, когато премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Причина за това бе трагичният инцидент край Своге, в който загубиха живота си 17 души.
Пред журналисти лидерът на Атака Волен Сидеров обяви, че ще постави и въпроса заоставката на вицепремиера Валери Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерски съвет започна заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

В Министерски съвет започна заседанието на коалиционния съвет на ГЕРБ и "Обединени патриоти"

3 Септември 2018 | 18:22 | Агенция "Фокус"
София. Започна коалиционният съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти", предаде репортер на Агенция "Фокус". В сградата на Министерски съвет вече пристигнаха министърът на финансите Владислав Горанов, председателят на "Атака" и на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров. На съвета ще бъдат обсъдени коалиционните взаимоотношения и кадровите промени в кабинета от петък, когато премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. Причина за това бе трагичният инцидент край Своге, в който загубиха живота си 17 души.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Оставката на Валери Симеонов е решение, което ще облекчи ситуацията, ще призова премиера Борисов и Цветан Цветанов да си кажат мнението

Волен Сидеров, „Атака“: Оставката на Валери Симеонов е решение, което ще облекчи ситуацията, ще призова премиера Борисов и Цветан Цветанов да си кажат мнението

3 Септември 2018 | 18:20 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Валери Симеонов е решение, което ще облекчи ситуацията, ще призова премиера Борисов и Цветан Цветанов да си кажат мнението. Това каза пред журналисти лидерът на „Атака“ и председател на ПГ на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров преди заседанието на коалиционния съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Цялата държава се занимава днес с настроенията и изнудванията на един човек“, каза той по адрес на вицепремиера Симеонов. По думите му на мястото на вицепремиера Валери Симеонов трябва да бъде поставен пак човек на Патриотите и правителството няма да пада. „Той вече според мен прекрачва границата на допустимото и би трябвало да се произнесат и Борисов и Цветанов. Ще ги призова като вляза вътре как се отнасят към обвинението, че премиерът е диктатор", заяви още Сидеров и посочи, че това са думи на Валери Симеонов.
Сидеров заяви, че „Атака“ ще подкрепи оставките на тримата министри Нанков, Радев и Московски. „Смятам, че те са логично понасяне на последици и отговорности, както се прави и по никакъв начин не ги оспорвам“, заяви още Волен Сидеров.
Попитан дали ще освободи поста си председател на ПГ на „Обединени патриоти“, Сидеров посочи, че това ще направи само, ако групата бъде оглавена от най-интелигентния човек в републиката и в Източна Европа – Валентин Касабов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Мисля, че след всички поразии, които направи Валери Симеонов в изпълнителната власт, е време да се оттегли от нея

Волен Сидеров, "Атака": Мисля, че след всички поразии, които направи Валери Симеонов в изпълнителната власт, е време да се оттегли от нея

3 Септември 2018 | 17:28 | Агенция "Фокус"
София. Мисля, че след всички поразии, които направи Валери Симеонов в изпълнителната власт, е време да се оттегли от нея. Това написа председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров в официалния си профил във "Фейсбук". "Не може един човек с комплеси на командир на поделение да си играе с правителството, държавата, политическите сили и парламента. Цялата пресконференция на НФСБ бе подчинена на това аз да не съм председател на групата на патриотите. Това отново издава стар комплекс на Симеонов. Крайно време е и премиерът да се произнесе категорично за изнудванията на Валери Симеонов", допълва още Сидеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО е за възстановяване на диалога без поставяне на предварителни условия

ВМРО е за възстановяване на диалога без поставяне на предварителни условия

3 Септември 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
София. ВМРО категорично е за възстановяване на диалога без поставяне на предварителни условия. Това написа във „Фейсбук“ вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО - част от коалиция „Обедини патриоти“ - Красимир Каракачанов.
"Във връзка с някои негативни послания, изразени пред медии по отношение на бъдещето на коалиция „Обединени патриоти“, напомням, че идеята на патриотизма е да обединява, а не да разделя", пише в социалната мрежа Каракачанов.
Той допълва още: "Ние, Патриотите от ВМРО, винаги сме се опитвали да покажем колко полезна може да е градивната работа и вярваме, че съчетана с енергията на партиите от „Обединени патриоти“, тя може да носи реални ползи за България и българите, продължава Каракачанов и затова изброява в седем точки:
1. За ВМРО запазването на коалицията „Обединени патриоти“ е фундаментално важно. За пръв път национално мислещите хора имат своето единно представителство и то изведе идеите на патриотизма на качествено ново ниво. Всички ясно трябва да осъзнаем задълженията пред нашите избиратели за реализиране на управленската програма.
2. Категорично съм за възстановяване на диалога без поставяне на предварителни условия.
3. Вина за сегашното напрежение имат всички участници в коалицията и всеки трябва да осъзнае своята, а не да изтъква чуждата. Никой няма права на ментор в „Обединени патриоти“.
4. Изход има, ако има воля за полагане на усилия и загърбване личния и партийния егоизъм.
5. Считам, че Съветът на коалицията трябва да се събере възможно най-скоро и да утвърди базисните политики на коалицията през следващия политически сезон.
6. Според мен, наложително е приемането на Етични правила като част от коалиционното ни споразумение.
7. Всяка от партиите в „Обединени патриоти“ трябва еднозначно да заяви още в следващите дни желае, или не, за в бъдеще да участва в коалицията при провеждане на избори.
Това е отговорът ми към всички зададени и незададени въпроси от последните дни. България над всичко, завършва изявлението си Красимир Каракачанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: В малката коалиция вече като че ли се появява голяма коалиция

Вицепремиерът Валери Симеонов: В малката коалиция вече като че ли се появява голяма коалиция

3 Септември 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. В малката коалиция вече като че ли се появява голяма коалиция. Това каза по време на пресконференция вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод решението на партията дали ще продължи участието си във властта, предаде репортер на Агенция "Фокус". Попитан какво има предвид, Валери Симеонов заяви, че ще отговори след коалиционния съвет и допълни, че не иска през медиите да се решават вътрешните проблеми. „Имаме проблем в коалицията. Имаме 12 оставки. Очаквах да зададете въпроси по повод тези оставки", обърна се към медиите вицепремиерът. Според него 12-те оставки са уволнения, които са извършени за година и три месеца. "На вашето внимание предоставихме 12 случая на уволнени хора без причина. Не заради това, че не са си вършили работата, а са уволнени поради други причини, които нямат нищо общо с тяхната работа“, коментира Симеонов. Според него това е еднолично ръководство. „Къде е спазването на коалиционното споразумение? Ние нямаме това право да пречим на ГЕРБ да си сменят министрите. Но се иска съгласуване. В крайна сметка с нашите гласове в парламента ще минат или няма да минат тези промени“, поясни още Симеонов. По думите му, ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, НФСБ няма да има право на никакви претенции.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Като вицепремиер постигнах най-много по отношение на демографската политика

Вицепремиерът Валери Симеонов: Като вицепремиер постигнах най-много по отношение на демографската политика

3 Септември 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
София. Като вицепремиер постигнах най-много по отношение на демографската политика. Това каза по време на пресконференция вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов във връзка със свършеното от него до момента, предаде репортер на Агенция "Фокус". „На първо място – отварянето на пазара на труда за сезонни работници, което стана факт след едни доста тежки заседания. В декември, в резултат на промените в нормативната база, стана възможно това, което не беше възможно 30 години“, каза той и уточни, че за този период страната ни не е дала на българите от трети държави да имат достъп до пазара на труда. „Тази година - допреди 2 седмици имаме 7600 човека, които са влезли на пазара на труда в България“, отчете Симеонов. Той припомни, че през декември месец 2017 г. са извършени промени в Закона за трудовата миграция и мобилност, успешно прокарани в Народното събрание, отнасящи се за синята карта. „Всички българи от трети страни, хора от български произход, получават синя карта. Това са едни действия, насочени в посока насищане на трудовия пазар и оттам на привличане на хора от българската диаспора“, допълни още Симеонов. Той поясни, че така са се решили демографските въпроси в Полша, Чехия. Повече от 7-8 месеца работим по въпросите с решаване на българското гражданство. Вицепремиерът поясни, че не се е вдигнало шум за други мерки за решаване на демографската криза и уточни, че те са свързани с насърчаване на семействата, които имат отговорно родителство. По отношение на акция шум по морето, Симеонов заяви, че такава няма. „Има проверки“, допълни още вицепремиерът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ с условия, за да остане във властта

НФСБ с условия, за да остане във властта

3 Септември 2018 | 13:18 | Агенция "Фокус"
София. НФСБ поставя проблемите на държавата над частните и партийните интереси и декларира, че участва в настоящото управление, само за да реализира своята програма и да даде своя принос за изпълнение на програмата на правителството. Това се посочва в декларация на Националния изпълнителен комитет на ПП „Национален фронт спасение на България”, изпратена до медиите. Според НФСБ преди да станат ясни резултатите от разследването на трагичната катастрофа в Своге, се жертват с лека ръка кадри, изграждани с години заради криворазбрано поддържане на политически рейтинг. „Това е пореден случай, в който премиерът Борисов действа като едноличен управник, в разрез с договореното коалиционното споразумение и в нарушение на нормалните колегиални отношения“, коментират от партията, като отново уточняват, че е нарушена за пореден път точка 6 от Коалиционното споразумение, която предвижда „предварително съгласуване на предлагани промени с коалиционния партньор”.
„Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи. За всички е ясно, че 10 души, застанали на протест пред МС са достатъчни за спиране на всеки законопроект, както и промени в Държавния бюджет в тяхна полза. Желанието да се угоди на всички води до неубедително управление и риск от неизпълнение на управленската програма на коалицията“, заявяват още от партията.
Според НФСБ стабилността на коалиционното управление е застрашена и от непрекъснатите атаки срещу всички предложения на партията в парламентарната група от страна на партньорите в „Обединени патриоти“. В декларацията се посочва още. Че се провежда се масирана медийна кампания за оклеветяване и очерняне на НФСБ, каквато не провежда дори и основният ни политически опонент ДПС.
От партията оценяват темповете, с които се изпълнява подписаната програма за управление, като незадоволителни. Според НФСБ липсва воля за извършване на необходимите реформи в най-важните сфери на обществения живот.
„Извършват се политически назначения и уволнения зад гърба на НФСБ, липсва нормален работен диалог в малката и в голямата коалиция. Парламентарната група на ОП в Народното събрание се е превърнала в механичен сбор от депутатите на три партии, практически без действащо ръководство“, коментират още в декларацията.
НИК на НФСБ не приема за нормални подобен модел на управление на държавата и такива взаимоотношения в голямата и малката коалиция.
В тази връзка НИК на НФСБ изисква:
-Решителна промяна в начина на управление и на коалиционно взаимодействие от страна на премиера и партия ГЕРБ.
-Ускоряване на изпълнението на заложените в управленската програма задачи, свързани с осъществяването на реални реформи в сферата на пенсионното дело, повишаването на доходите, насърчаване на дребния и среден бизнес и реални антимонополни действия, гарантиране на живота, здравето и сигурността на българските граждани, борбата с престъпността и корупцията, ефективно и достъпно здравеопазване и образование.
-Осъществяването на необходимите реформи да не бъде жертвано заради съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията.

НИК на НФСБ е взела следните решения:
1. Председателят на НФСБ да постави на първото заседание на Политическия съвет на коалицията ГЕРБ – ОП въпросите за начина на управление, диалог и взимане на решения, в това число за кадрови промени.
2. Представителите на НФСБ в Политическия съвет на коалиция ОП да предложат чрез промяна на коалиционното споразумение промяна на модела на управление на парламентарната група и възстановяване на нормалната работа и ръководство на групата.
3. НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски.
4. В случай на отхвърляне на направените по-горе предложения и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, съгласно устава на НФСБ, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието на партията в коалициите и управлението на държавата.

„Национален фронт за спасение на България поставя проблемите на държавата над частните и партийните интереси и декларира, че участва в настоящото управление, само за да реализира своята програма и да даде своя принос за изпълнение на програмата на правителството. Без каквито и да било претенции за власт, постове и облаги, тъй като девизът на партията, приет за лозунг и на коалицията ГЕРБ-Обединени патриоти е „БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО!”“, се казва в декларацията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Най-голямата група в парламента започва да се колебае дали да подкрепи внесен от Министерски съвет законопроект  и това ни кара да сме нащрек

Вицепремиерът Валери Симеонов: Най-голямата група в парламента започва да се колебае дали да подкрепи внесен от Министерски съвет законопроект и това ни кара да сме нащрек

3 Септември 2018 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. Най-голямата група на Народното събрание започва да се колебае дали да подкрепи законопроект, внесен от Министерски съвет. Това каза по време на пресконференция вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод решението на партията дали ще продължи участието си във властта, предаде репортер на Агенция "Фокус". Симеонов коментира, че това кара НФСБ да бъдат нащрек и това пречи. Във връзка с оставките на тримата министри Нанков, Радев и Московски заяви, че не може да каже как ще се развият нещата. „Не мога да съм сигурен, че ще бъдат приети оставките. Имаше и други оставки, които бяха искани, които не бяха приети в НС. Имаше оставки, за които се говореше и не бяха внесени. В крайна сметка предстои събиране на голямата коалиция“, посочи още вицепремиерът и уточни, че на него му е съобщено за довечера в 18.00 часа.
Относно Министерство на туризма, Симеонов коментира, че НФСБ от доста време настояват за отстраняването на министър Николина Ангелкова, защото смятат, че тя не си върши работата. Според него тя няма да е полезна никъде. "Това не го крием. Това го знаете всички. Не може цял сектор да се управлява в посока обсъждане на определени интереси", допълни още Симеонов. Според него това място е определено за представител на НФСБ. "Лично амбиции за заемане на постове и позиции нямам - ако се хвана с нещо, ще се хвана, за да променя нещо, а не за да мога да източвам някакви ресурси - икономически и да си напъхам цялата централа в това министерство", заяви още Симеонов.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Дисциплиниран коалиционен партньор съм, не говоря нищо, което не ми е разрешено от останалите

Вицепремиерът Валери Симеонов: Дисциплиниран коалиционен партньор съм, не говоря нищо, което не ми е разрешено от останалите

3 Септември 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
София. Дисциплиниран коалиционен партньор съм, не говоря нищо, което не ми е разрешено от останалите. Това каза по време на пресконференция вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод решението на партията дали ще продължи участието си във властта, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Не уволнявам. Нито заплашвам, нито се моля. Мисля, че е едно нормално политическо поведение, каквото трябва да има“, заяви вицепремиерът. На въпрос в какъв срок ще наблюдава дали ще бъдат спазени исканията на НФСБ, Симеонов заяви, че такъв не може да даде, защото има законопроекти, които не могат да бъдат отлагани. „Не мога да гадая, кога председателката на НС ще заложи разглеждането на тези законопроекти“, заяви вицепремиерът и изброи Закона за защита от шума в околната среда, Закона за местните данъци и такси, Закона за хазарта и законопроекти, свързани с екологичното законодателство. "Те не са важни за НФСБ, а за развитието на България. В зависимост от това как ще бъдат променени, приети или неприети, ние сме в правото си да се обърнем към политическия съвет за вземане на решение за оставане в коалицията", заяви още Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Ячев,НФСБ: Настояваме за колективен модел на управление на ПГ на „Обединени патриоти“

Борис Ячев,НФСБ: Настояваме за колективен модел на управление на ПГ на „Обединени патриоти“

3 Септември 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Настояваме за колективен модел на управление на ПГ на „Обединени патриоти“. Това каза по време на пресконференция Борис Ячев, заместник-председател на НФСБ по повод решението на партията дали ще продължи участието си във властта, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според Ячев колективният модел ще бъде ефективен. „Факт е, че в рамките на близо година и няколко месеца работата в парламентарната група не върви добре. Инициативи законодателни и наши, и на колегите от ВМРО се забавят във времето, защото не могат да бъдат обсъдени, не може да бъде взето решение за подкрепа“, допълни още Ячев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Има диалог – има коалиция, няма диалог - няма такава

Вицепремиерът Валери Симеонов: Има диалог – има коалиция, няма диалог - няма такава

3 Септември 2018 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Има диалог – има коалиция, няма диалог - няма такава. Това каза по време на пресконференция вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод решението на партията дали ще продължи участието си във властта, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Искаме да се промени диалогът в голямата коалиция и да се извършат промени в нашата, в „Обединени патриоти“. Ще очакваме от ПГ на „Обединени патриоти“ да реши въпроса с ръководството на групата в докрая на септември“, заяви Симеонов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ излиза с предложения за промяна на модела на управление

НФСБ излиза с предложения за промяна на модела на управление

3 Септември 2018 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. НФСБ поставя проблемите на държавата над частните партийни интереси и декларира, че участва в управлението само, за да реализира своята програма. Това каза по време на пресконференция вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов по повод решението на партията дали ще продължи участието си във властта, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Националният изпълнителен комитет на НФСБ реши - председателят на НФСБ да постави на първото заседание на политическия съвет ГЕРБ - "Обединени патриоти" въпросите за начина на управление, диалог и взимане на решение; представителите на НФСБ на политическия съвет на коалиция "Обединени патриоти" да предложат чрез промяна на коалиционното споразумение промяна на модела на управление на парламентарната група и възстановяване на нормалната работа и ръководство на групата. Трето, НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски", съобщи Симеонов. В случай на отхвърляне на предложенията и продължаващ бойкот на законодателните инициативи на НФСБ, НИК ще инициира свикване на заседание на Националния политически съвет, съгласно устава на партията, на което да се обсъди въпроса за прекратяване на участието ни в коалициите и управлението на държавата", каза Валери Симеонов.

Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Ресорният зам.-министър Ангел Попов трябваше да си подаде оставката за катастрофата край Своге, той носи фактическата отговорност

Красимир Лалов, превозвач: Ресорният зам.-министър Ангел Попов трябваше да си подаде оставката за катастрофата край Своге, той носи фактическата отговорност

3 Септември 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Ресорният зам.-министър Ангел Попов трябваше да си подаде оставката за катастрофата край Своге, той носи фактическата отговорност. Това каза за Агенция „Фокус“ Красимир Лалов, зам.-председател на Национално сдружение на българските превозвачи. Във връзка с депозираната в петък оставка от страна на министъра на транспорта Ивайло Московски заради тежката катастрофа край Своге и защо на мястото си остава ресорният зам.-министър Ангел Попов, Лалов коментира: „Това много ни учуди. Повече от ясно е, че политическата отговорност носи политическият кабинет. В този кабинет влиза и зам.-министърът. Той носи и персонално фактическата отговорност затова къде какво се случва“. Лалов заяви, че за първи път има зам.-министър само по автомобилният транспорт. „Ангел Попов е човекът, който трябва да понесе отговорността. Той единствен отговаря за сухопътна администрация“, поясни Красимир Лалов.
„Катастрофата е с предизвестие, защото цялата администрация на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ е извън релси, извън строй и то може би от година и половина“, допълни Лалов припомни закона „Макрон“. „Нас продължава да ни учудва желанието и някои действия, незнайно от кой, които постоянно крепят присъствието на този професионалист. Още веднъж ще кажа, че между политическа и фактическа отговорност разликата е огромна. Фактическата отговорност е много по-тежка. Крайно време е някой в Министерство на транспорта да я поеме, но това не е министърът“, каза още той. „Освен, че имаме зам.-министър, имаме и изпълнителен директор. Там нещата се дублират. Не ми е ясно кой кого назначава, кой е началник и т.н. Назначенията в ИА „Автомобилна администрация“ са много странно. Персонална отговорност има ресорният зам.-министър. Когато човек се назначава трябва и да отговаря за нещо, освен права има и задължение“, коментира Красимир Лалов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не вярвам тази вечер на коалиционния съвет всичко да бъде решено окончателно

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не вярвам тази вечер на коалиционния съвет всичко да бъде решено окончателно

3 Септември 2018 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Не вярвам тази вечер на коалиционния съвет всичко да бъде решено окончателно. Това каза пред журналисти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод рокадите в кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според Каракачанов довечера повече ще се обсъждат причините, наложили оставките на министрите Нанков, Радев и Московски. „Може би ще се обсъждат и определени предложения, но не смятам, че точно тази вечер всичко ще бъде решено окончателно. В рамките на един нормален диалог, ще намерим правилното решение“, коментира още Каракачанов. На въпрос дали в малката коалиция ще се държат като „Обединени патриоти“, Каракачанов заяви, че отговаря за своето поведение и поясни, че то ще бъде за запазване на коалицията и да се търси баланс и даиалог, а не да се организират престрелки през медиите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не мисля, че НФСБ ще излезе от управлението

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не мисля, че НФСБ ще излезе от управлението

3 Септември 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че НФСБ ще излезе от управлението. Това каза пред журналисти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод рокадите в кабинета и очакваното решение на партньорът в малката коалиция НФСБ дали ще продължи да бъде част от управлението, предаде репортер на Агенция "Фокус. „Те искат да има по-нормален диалог в коалицията и подобни неща да се обсъждат“, каза Каракачанов и обясни, че става въпрос за кадровите промени в кабинета.
На въпрос дали може да върви напред коалицията без НФСБ, Каракачанов заяви, че всяка ситуация, в която някой напуска, не е добре за нея. „Разбира се, че ако е въпрос на гласове, те могат да бъдат намерени. Но не мисля, че това е принципно решение. В крайна сметка колегите от НФСБ имат право на мнение и аз го уважавам. Не смятам, че трябва да подхождаме по начин, по който да разсъждаваме, че можем и без тях и че все някой ще ги замести“, коментира Каракачанов. Попитан дали, ако НФСБ излязат от управлението и ВМРО ще ги последва, вицепремиерът заяви, че този въпрос не стои.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Няма основание за оставките на някои от министрите, но ако премиерът държи на кадровите промени, от ВМРО сме длъжни да ги уважим

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Няма основание за оставките на някои от министрите, но ако премиерът държи на кадровите промени, от ВМРО сме длъжни да ги уважим

3 Септември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Няма основание за оставките на някои от министрите, но ако премиерът държи на кадровите промени, от ВМРО сме длъжни да ги уважим. Това каза пред журналисти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод рокадите в кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус". На въпрос дали депутатите от ВМРО ще подкрепят или отхвърлят оставките на тримата министри Нанков, Радев и Московски, вицепремиерът отговори: „Съгласен съм, както е мое право аз да посочвам хората, които излизат от ВМРО за министри и заместник-министри, така е нормално премиерът, като лидер на най-голямата партия в коалицията, да посочва министрите или да решава кога да ги отзове“. Каракачанов защити министър Николай Нанков и посочи, че според него той е изключително енергичен и компетентен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Нанков: Контролът върху мои подопечни структури е трябвало да бъде по-добър

Николай Нанков: Контролът върху мои подопечни структури е трябвало да бъде по-добър

3 Септември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Координацията, комуникацията и контролът на подопечни мои структури, като АПИ, е трябвало да бъде по-добра. Това посочи регионалният министър в оставка Николай Нанков в предаването "Тази сутрин" по бТВ. Той напусна поста, заедно с министрите на вътрешните работи и на транспорта след тежката катастрофа в Своге.
По думите му не е имало натиск за оставки и за него това е правилното решение да се поеме отговорност. „Мотиви в случая е безсмислено да се изтъкват. Дори, ако има или няма вина в хора или институции, ние имаме 17 загинали, 21 тежко ранени, един съсипан човек – шофьора.” Нанков заяви, че за оставка на правителството не може да се говори, защото има конкретни ангажименти и правомощия в провеждането на политики на три ведомства и подчинените им структури. "В организационен план има какво да се подобри. Убеден съм, че кабинетът и правителството изпълнява по изключително категоричен начин управленската си програма и приоритетите си", посочи Нанков.
Той отрича министрите да живеят в страх от уволнение и в унижение, както Валери Симеонов посочи преди дни. „Не е прав, премиерът не просто е длъжен, той трябва да избира с кого ще работи.”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев: Не исках революция в МВР, а нещата да се случват постепенно

Валентин Радев: Не исках революция в МВР, а нещата да се случват постепенно

3 Септември 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Решихме да подадем оставки, защото така се прави. Това е политическата отговорност. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. По думите му хората са очаквали нещо да се случи. „Направихме много, но въпреки това стана тази трагедия. Винаги си мисля обаче колко спасихме и какво направихме, за да не се случва това“, посочи Радев. Министърът на вътрешните работи в оставка каза, че не знае дали и други министри ще подадат оставки след неговата и тези на Ивайло Московски и Николай Нанков.
По думите му той още в началото е заявил, че не иска революция в МВР, а нещата да се случват постепенно. „Това и направихме“, каза той. „Във ведомството трябва да се случат бавни и устойчиви промени и работих точно за това“, обясни още Радев. Той уточни, че много пъти му е била искана оставката. „Преглъщах и знаех, че правя правилни неща”, заяви министърът на вътрешните работи в оставка. Той не коментира кой ще наследи мястото му в министерството. Според него много неща от работата в МВР са останали зад кадър, които са устойчиви и е хубаво те да бъдат продължени.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров: С и без НФСБ ще вървим напред - когато си стиснал ръката си с някой трябва да си коректен, а не да се държиш като ощипана мома

Волен Сидеров: С и без НФСБ ще вървим напред - когато си стиснал ръката си с някой трябва да си коректен, а не да се държиш като ощипана мома

3 Септември 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. С и без НФСБ ще вървим напред - когато си стиснал ръката си с някой трябва да си коректен, а не да се държиш като ощипана мома. Това заяви председателят на ПГ „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Тази сутрин“ по bTV във връзка с критиките на вицепремиера Валери Симеонов към правителството на Бойко Борисов и предстоящата среща между ОП и ГЕРБ. „Не съм притеснен за съдбата на управлението. С и без НФСБ ще вървим напред. Ние сме се споразумели. Когато си се разбрал, стиснал си си ръката с някой трябва да си коректен и да се държиш мъжки, не като ощипана мома“, коментира той. Сидеров заяви, че ако Симеонов реши да излиза от властта ще се справят и без него. „Да не би да е крепител наземното кълбо? Можем и без други министри, без други вицепремиери. Важно е да се изпълнява това, за което сме се споразумели – програма за управление на България“, каза още Волен Сидеров.
По думите му Симеонов като лидер на НФСБ нарушава коалиционното споразумение, след като се събира на тайна среща да решава дали да остава във властта. Сидеров поясни, че твърденията на Валери Симеонов, че Бойко Борисов управлява еднолично са неверни. Той допълни, че ще настоява Цветан Цветанов и министрите на ГЕРБ да кажат дали премиерът управлява еднолично.
Според Волен Сидеров изказванията и действията на Валери Симеонов са изнудване или предотвратяване на някаква лоша новина за самия вицепремиер.
„Чувам, че за постове настоява. Ако това е начинът да си извоюва министерски пост, аз съм против - или на овакантените, или някакъв друг. Ние знаем за неговата титанична битка с министър Николина Ангелкова“, посочи той и поясни, че скоро по данни на прокуратурата няма данни за престъпление. Сидеров попита кой носи отговорност в такъв случай, след като сме видели министрите Нанков, Радев и Московски са понесли отговорност, въпреки че не са пряко отговорни.
„Как ще поеме отговорност вицепремиерът Симеонов за това, че набеждава един от министрите в престъпление, а компетентният орган казва, че няма престъпление?“, попита Сидеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ ще обяви дали ще остане във властта

НФСБ ще обяви дали ще остане във властта

3 Септември 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Националният фронт за спасение на България (НФСБ) ще обяви дали ще остане във властта. Националният изпълнителен комитет (НИК) на партията ще изрази окончателната си позиция за коалиционните взаимоотношения с декларация на брифинг в централата на партията в София от 12.00 часа. Решението на НФСБ ще бъде обявено след двудневно съвещание на изпълнителния комитет, което се проведе в Бургас през уикенда. Причина за него бяха поисканите от премиера Бойко Борисов оставки на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски заради трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души. Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов обяви, че те не са били съгласувани с партията му, както предполага коалиционно споразумение на управляващите. В своя позиция след заседанието на НИК от НФСБ заявиха, че ще гласуват против оставките на тримата министри, тъй като „нито един от тримата няма пряка вина за катастрофата край Своге“. От партията посочи също и, че са „против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение“. Според НФСБ нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата.
Междувременно в рамките на днешния ден се очаква ГЕРБ и Обединените патриоти да обсъдят вариантите за заместници на тримата министри в кабинета.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ: Ще гласуваме против оставките на министрите Нанков, Радев и Московски

НФСБ: Ще гласуваме против оставките на министрите Нанков, Радев и Московски

2 Септември 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски. Това се посочва в позиция на НИК на НФСБ по повод последните кадрови промени в правителството, публикувана в официалния профил във "Фейсбук" на вицепремиера Валери Симеонов. "НФСБ е против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение. Трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността и нанася тежък удар върху възможността за изпълнение на коалиционната програма. Нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата. Всяко едно ново назначение изисква време за опознаване на ресора и изграждане на ефективни взаимоотношения във ведомството. Честите смени на хора, заемащи ръководни постове, пораждат временно напрежение и парализа в цели ресори", се посочва още в позицията. Според НФСБ смяната на министри, без каквото и да било основание, често дори без елементарна човешка логика, създава чувство на несигурност сред останалите членове на Министерски съвет, тъй като въпросните уволнения не са в резултат на несправяне с работата, а от случайни инциденти, маргинални режисирани протести или недоказани обвинения. "Как можем да очакваме, че изградени с десетилетия професионални специалисти ще изпълняват съвестно служебните си задължения, когато са поставени под ежедневен страх да бъдат уволнени, без основание и без причина, унизени пред обществото и принудени да представят въпросните уволнения като свои лични решения за оставка. За какви политическа отговорност можем да говорим, когато нито един от тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма пряка вина за катастрофата в Своге, отнела 17 човешки живота. В същия ден през този участък са преминали безпроблемно над 4000 МПС при доста по-тежки условия – проливен дъжд, засилен трафик и др., но катастрофирал е само въпросният автобус, което навежда към основна причина – грешка на водача. Каква е „политическата” вина на поелите „политическа” отговорност министри, след като уволнението им не е извършено с политическо решение на коалицията. Нещо повече, часове след уволнението на тримата министри, членове и симпатизанти на ГЕРБ формираха групи във фейсбук в тяхна подкрепа, включително с участие на депутати от ГЕРБ", заявяват още от НФСБ. "За всеки нормално мислещ човек е съмнително дали причината за трагичния инцидент в Своге е некачествена асфалтова настилка, при условие че буквално вчера бяха взети проби за изследвания, а резултатите ще бъдат готови след време. Тази версия беше пробутана в първите часове след трагедията от некомпетентни журналисти и удобно бе поета от опозицията и от част от управляващите. На кой нормален човек не му е ясно, че с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на общественото недоволство и опазване на личният рейтинг", допълват те. Според партията принудителните оставки на министрите Нанков, Радев и Московски са последния срамен случай от поредицата оставки под външен натиск, а не по причина несправяне със служебните задължения. "Генерал Николай Петров беше уволнен поради отправени неоснователни обвинения към приятеля на дъщеря му. По тази логика можеше да бъде уволнен, например, заради това, че братовчед му е минал на червен светофар. В разрез с Конституционното разделение на властите министър-председателят се намеси грубо в работата на НС и уволни председателя Димитър Главчев заради това, че приложи правилника на НС спрямо нарушаваща го депутатка от БСП. За пореден път върху репутацията на почтен човек беше лепнато петно. Бившият министър на енергетиката, настоящ народен представител и председател комисията по енергетиката в 43 и 44 НС Делян Добрев бе посъветван да си подаде оставка поради безпочвени обвинения на опозицията", дават пример от НФСБ, като посочват, че това е бил първият от цяла поредица щедри реверанси на ГЕРБ към неособено смислената опозиция в лицето на БСП. "Благодарение на тази поредица от жестове БСП втвърди редиците си, преодолявайки вътрешните борби за власт. През последните месеци, напипваща уязвимостта на ръководството на ГЕРБ, БСП определя политическия дневен ред на държавата, провокирайки скандал след скандал", се посочва още в позицията. "Заради познанството си с управителка на частна фирма, в процес на извършване на частна сделка, Теменужка Петкова бе принудена „доброзорно” да подаде оставка, която обаче не бе приета. Изграденият в системата на труда и социалната политика кадър Бисер Петков бе следващият „оставчен” от министър-председателя в стремежа му да потуши поредния агресивен протест пред НС. Земестник-социалният министър Росица Димитрова, също доказан професионалист, бе „доброзорно” отстранена заради „престъпление”, че е пътувала със самолетен билет за бизнес класа, закупен в последния момент от протокола на МТСП. Едва ли има наивник, на когото да не му е ясно, че в самолета, на стадиона и в театъра последните билети се продават най-скъпо. Димитрова бе уволнена не заради несправяне със задълженията си, а заради участие във важен международен форум, на който е представила страната. В същото време една друга министърка си направи селфита с известни хора в Холивуд по време на церемонията на връчване на Оскарите. На нея не й бе потърсена сметка с какви средства е летяла до САЩ и обществеността в крайна сметка не разбра, коя е благотворителната фирма, поела разноските за това удоволствие. С един замах бе обезглавено ръководството на МЗХГ. Този път бяха „оставчени” Цветан Димитров, Георги Праматаров и Златка Възелова. Уволненията бяха заради режисиран протест пред МС на псевдоживотновъди, умело намърдали се в скандала с чумата по дребния рогат добитък в Странджа", отбелязват още от НФСБ.
"Естествен би бил въпросът защо ПП НФСБ поставя темата за оставките на кадри на ГЕРБ. Отговорът е елементарен –ние сме притеснени от този модел на управление, който поставя под риск изпълнението на коалиционната програма на правителството", допълват те.
"Трупащият разочарования от близо 30 години български народ очаква от управлението решаване на тежките проблеми, а това може да стане само с предприемане на смели и решителни действия от смели и решителни професионалисти-управленци. Еднолично провежданата кадрова политика на отстраняване на отговорни професионалисти без аргументи и по причини, несвързани с тяхната работа, създават чувството на несигурност и страх сред техните колеги в МС и в държавната администрация като цяло. Това предопределя назначаване на страхливи и изпълнителни „калинки”. България се намира в период на тежка демографска криза, която в най-голяма степен засяга образованите, интелегентни и кадърни хора. Вярна е приказката, че за министри винаги ще се намерят желаещи, но НФСБ със загриженост поставя въпроса за кадровия потенциал на управлението. Оставките на доказани професионалисти не могат да бъдат противоотрова за всяко инсценирано недоволство, клевети и компромати, раздухвани от желаещи провала на коалиционното правителство медии. Държавното управление неизбежно носи негативи и вземането на бързи популистски пожарогасящи решения е мехлем само за онези десетина процента, не особено интелегентни и мразещи всичко, сънародници. Този модел на управление отблъсква както симпатизантите на управляващите партии, така и онези 40-50% негласуващи, за които е обидно профанизирането на политиката. Всички те имат очаквания, но не виждат сериозни промени. Ние от НФСБ още веднъж подчертаваме, че тежките реформи трябва да бъдат проведени и отговорността за това трябва да бъде неизбежно понесена. Искаме да припомним на коалиционните ни партньори, че девизът на партията ни, приет и за девиз на коалицията, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО! Политическото споразумение между нас и партньорите ни не беше с цел да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се правим, че не забелязваме ширещата се корупция, лобизъм и беззаконие", заявяват от НФСБ.
НИК на НФСБ ще изрази окончателната си позиция за коалиционните взаимоотношения с декларация на брифинг в централата на партията в София, на „Раковска” 134 на 3 септември 2018 г., от 12.00 ч.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният изпълнителен комитет на НФСБ се събира в Бургас, за да реши дали да остане в управлението

Националният изпълнителен комитет на НФСБ се събира в Бургас, за да реши дали да остане в управлението

1 Септември 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Бургас. Националният изпълнителен комитет на НФСБ се събира в Бургас тази вечер, предаде Агенция „Фокус“. Очаква се късно тази вечер или утре да има резултати от съвещанието на националното ръководство на партията, която е част от коалицията „Обединени патриоти“.
Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов вчера съобщи за Агенция „Фокус“, че оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски не са съгласувани с партията. Той даде пример и с бившия министър на здравеопазването Николай Петров, както и уволненията в Министерството на земеделието, храните и горите, които според него са били под „паважен натиск“. Вицепремиерът обясни, че не е чул никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри и подчерта, че коалицията отдавна не функционира. Според него това не са оставки, а уволнения. По думите му Бойко Борисов ще оцелее, но не се знае дали и държавата ще оцелее.
Лидерът на „Атака“ и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в коментар за Агенция „Фокус“ призова Валери Симеонов да обясни намеренията, позицията и коалиционния си статут. Според него лидерът на НФСБ напоследък говори доста нелогични неща. Сидеров подчерта, че има група „Обединени патриоти“ и ако Симеонов не се чувства част от нея, да излезе и да го заяви ясно. „И да каже как го прави, защо го прави, с кого се е коалирал вече задкулисно може би, защото той от много време твърди, че на следващите Евроизбори няма да бъде с ВМРО и Атака. Нека обясни с кой ще бъде и да стане ясно. Всеки има свободна воля, но след като си се споразумял с определени партии за управляваща коалиция, трябва да си коректен с тях и да съобщиш намеренията си предварително. Не април месец 2019 година да каже, че отива например с Христо Иванов, Румен Христов или Атанас Атанасов на избори, а сега да го заяви“, подчерта Сидеров.
Зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на Националния инициативен комитет на ВМРО Искрен Веселинов коментира, че със сигурност коалицията „Обединени патриоти“ ще се събере и това най-вероятно ще е в понеделник или вторник. Той също призна, че със сигурност не е приятно да научават за такива сериозни рокади от медиите. „Този въпрос ще се коментира. Коалиционното ни споразумение предвижда, че всеки от партньорите има право да прави персонални промени в министрите, които са негова квота. Доброто коалиционно партньорство изисква тези неща да се говорят и мотивират предварително“, каза още той.
Днес във Варна премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в понеделник най-вероятно ще се срещнат с „Обединени патриоти“, за да обсъдят нови кандидатури за министри. "Много работа имаме, много работа вършим, не можем да поставяме под риск или под съмнение, заради даден човек, който и да бил той", заяви премиерът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.