НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

14 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресът на САЩ в четвъртък подчерта неодобрението си към Турция заради задържането на американския свещеник Андрю Брънсън, като временно забрани доставките на изтребителите Ф-35 към своя съюзник в НАТО, пише електронното издание на американския вестник Washington Examiner.
Законодателите в Камарата на представителите и Сената финализираха проектобюджета за отбрана, който е на стойност 674 милиарда долара, и добавиха пасаж, че нито една част от парите не могат да бъдат използвани за доставки на изтребителите Ф-35 до Анкара, която желае да закупи близо 100 бройки от новото поколение бойни самолети.
Готовият проектобюджет подкрепя забраната, която беше подписана от президента Доналд Тръмп през изминалия месец, като част от ежегодния политически законопроект на Пентагона и е пореден знак за влошаващите се отношения между Вашингтон и Анкара заради Брънсън.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис има 90-дневен срок да изпрати на Конгреса доклад за отношенията на САЩ с Турция. Нито един от новите изтребители Ф-35 не може да промени собственика си, докато този доклад не бъде представен, припомня изданието.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Средиземноморската ескадра е в подкрепа на срещата в Техеран

„Независимая газета“: Средиземноморската ескадра е в подкрепа на срещата в Техеран

7 Септември 2018 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Средиземноморската ескадра е в подкрепа на срещата в Техеран, пише руският ежедневник “Независимая газета“ .
Ситуацията около сирийската провинция Идлиб продължава да се нажежава. Съединените щати и техните съюзници на практика са завършили концентрацията на военни сили в Близкия изток и Средиземноморието, за да стартират ракетни удари срещу стратегическите цели в Сирия. Военните маневри на руските авиационни и военни кораби също преминаха към активната фаза край сирийските брегове. Представителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че въздушните удари по позициите на терористи ще продължат "до окончателното им елиминиране". САЩ и някои други страни са против това. Дали това няма да се превърне в истинска конфронтация между Москва и Вашингтон в конфликтната зона.
Все още не е ясно дали въздушните атаки в северната част на Сирия са началото на военната операция, обявена по-рано от Дамаск. Очевидно много неща трябва да бъдат изяснени, като се започне от срещата на върха в петък в Техеран на ръководителите на Русия, Иран и Турция. Москва и Техеран, според официални изявления, са решени да подкрепят мощно офанзивата на Башар Асад. И срещата на върха е предназначена, както изглежда, за да се включи в процеса и Турция, която, съгласявайки се с необходимостта да се унищожат непримиримите бунтовници в Идлиб, се противопоставя на старта на активни и мащабни военни действия.
Преди началото на срещата на върха в Техеран, руското Министерство на отбраната е съсредоточило в Средиземно море група от 26 военни кораба, включително и две подводници и 34 самолета. Според военния експерт полковник Владимир Попов "руската група е в състояние да извърши ракетни удари не само по морски, но и по сухопътни цели, включително в Идлиб".
Според експерта, благодарение на началото на военните учения "руската авиационна група значително попълни наличните самолети в авиобаза Хмеймим, което разширява възможностите за удари срещу незаконни въоръжени групи."
В Сирия на 5 септември беше на посещение началникът на руския флот адмирал Владимир Корольов, който ръководи управлението на Средиземноморската ескадра и придадените към нея авиационни сили. В същия ден, според агенция Фарс, в Сирия бе на посещение и иранският министър на отбраната Амир Хатами, който " обсъди с руските колеги, участващи в операцията, координацията, за да се повиши ефективността на борбата срещу тероризма." Възможно е сред неговите събеседници да е бил и главният командир на руския флот. Фарс обръща внимание на думите на Хатами, който отбелязва, че "е твърде рано да се говори за победа в Сирия".
"В допълнение към подводниците близо до границите на Сирия са съсредоточени 4 американски ракетни разрушителя, а по базите в Близкия Изток са съсредоточени 120 бойни самолета от различни класове. Те са в състояние да нанесат ракетни удари във всяка точка на Сирия ", заяви военен експерт Шамил Гареев. Според неговите оценки в едни удари на САЩ и техните съюзници могат да използват от 250 до 300 ракети с различни разрушителни мощности. Тези ракети са в състояние да унищожат до 100 цели. Гареев е уверен, че по всяко време може да бъде дадена заповед за използването им. Това би могло да бъде "само превантивен удар за предполагаемо спиране на" кръвопролитието "в Сирия и не е необходимо американците да предупреждават Русия за това."
Експертът заяви, че е вероятно в случай на американски ракетни удари срещу Сирия "под обстрел да попаднат не само силите на Асад и шиитските формирования, но руските части - съветници, военната полиция, медицински, технически и логистичен персонал" В същото време все още не е известно какъв ще бъде отговорът на руското военно ръководство в случай на подобни удари. "В едно нещо можем да сме сигурни: съоръженията за противовъздушна отбрана на Руската федерация в Сирия вече са доведени до пълна бойна готовност", каза Гареев.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турският ВМФ в Източното Средиземноморие е с увеличен състав и в пълна бойна готовност във връзка с напрежението около Идлиб

Yeni Safak: Турският ВМФ в Източното Средиземноморие е с увеличен състав и в пълна бойна готовност във връзка с напрежението около Идлиб

3 Септември 2018 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Искендерун. Турция е изпратила допълнителни кораби и е поставила в пълна бойна готовност Военноморския си флот (ВМФ) в района на Източното Средиземноморие във връзка с руските военноморски учения и пристигането на американски ескадрени миноносци, екипирани с крилати ракети „Томахоук“ на фона на офанзивата срещу последната твърдина на опозиционните въоръжени формирования в северозападната сирийска провинция Идлиб, пише електронното издание на вестник Yeni Safak.
Изданието припомня обявлението на руското Министерство на отбраната, че повече от 25 плавателни съда и 30 самолета, включително изтребители и стратегически бомбардировачи, ще вземат участие в средиземноморските маневри, които се провеждат от 1 до 8 септември.
Във връзка с това, Турция, която преди държеше 10 бойни кораба в региона, е изпратила подкрепления, чийто брой не се уточнява, пише „Йени Шафак“ и посочва, че Анкара многократно изрази възражения срещу офанзивата в Идлиб, като подчерта, че тя ще доведе до катастрофа и сега предприема превантивни мерки за защита на правата и интересите си в международните води.
САЩ и някои техни съюзници от НАТО, като Великобритания и Франция, държат флотата си в Средиземно море в пълна готовност, отбелязва вестникът. От руското военно ведомство твърдят, че американските ескадрени миноносци „Карни“ и „Рос“ ще са готови да нанесат удари по Сирия в рамките на 24 часа. В събота корабът на САЩ USNS Carson City T-EPF-7 навлезе в акваторията на Средиземно море от Дарданелите.
„Йени Шафак“ припомня, че при предишните си удари по цели в Сирия, американските кораби бяха разположени в Средиземно и Червено море и Персийския залив.
Съгласно информацията на изданието, действията на Турция не са директно свързани със ситуацията в Идлиб, но Анкара е увеличила присъствието си в Средиземно море с цел да предотврати поставянето си пред свършен факт във връзка с въпросите на сигурността и енергетиката.
Вестникът отбелязва, че военно присъствие в Средиземно море имат стани като САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Израел, Египет, Гърция и Италия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: В Гибралтар е влязла американска атомна подводница, въоръжена с ракети „Томахоук“

Интерфакс: В Гибралтар е влязла американска атомна подводница, въоръжена с ракети „Томахоук“

1 Септември 2018 | 10:30 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Ударната атомна подводница на ВМС на РАСЩ „Нюпорт“ клас „Лос Анджелис“ е влязла в Гибралтар, където е акостирала. Подводницата е въоръжена с крилати ракети „Томахоук“ с обхват от 1600 км., предава Интерфакс.
От Пентагона съобщиха, че пристигането на подводницата е „техническо посещение“, което е планирано от по-рано.
По-рано известно, че американски ескадрен миноносец, въоръжен също с „Томахоук“ също е пристигнал в Средиземно море. Така групировката на крилати ракети достига да численост, достатъчна за нанасянето на масиран удар по Сирия.
Руските военни твърдят, че коалицията начело със САЩ готви военна операция срещу сирийските правителствени сили. Министерството на отбраната на Русия обяви, че на 1 септември във водите на Средиземно море ще се проведат съвместни учения на ВМС и на авиацията на Русия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Русия изгражда антиамериканска „стена“ в Средиземно море

„Независимая газета“: Русия изгражда антиамериканска „стена“ в Средиземно море

1 Септември 2018 | 05:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия изгражда антиамериканска „стена“ в Средиземно море, пише вестник “Независимая газета“.
Днес в Средиземно море ще започнат мащабни учения на Военноморските сили(ВМС) и Въздушно-космическите сили на Русия (ВКС). В тях ще вземат участие кораби на Северния, Балтийския и Черноморския флот, както и Каспийската флотилия - общо, както е докладвано от главнокомандващия на ВМС на Русия Владимир Корольов, 26 бойни кораба и плавателни съдове, включително и две подводници. Освен това, според адмирала, ще бъдат използвани 34 самолета. Това са самолети за далечни разстояния, военни транспортни и военноморска авиация - стратегически ракети носители Ту-160, самолети за борба с подводниците Ту-142MK и Ил-38, изтребители Су-33 , както и самолети Су-30 СМ.
Флагманът на ескадрата е ракетният крайцер“Маршал Устинов“. В състава на групировката има кораби и подводници, оборудвани с крилати ракети "Калибър" (общо 56 ракети).
Официалната задача на ученията е разработването на комплекс от задачи за противовъздушна отбрана и противо-подводна и саботажна защита. Ще бъдат разработени и защитата на морските комуникации, противодействието на пиратството и помощ за кораби в беда. Истинската цел на маневрите, обаче е опит да се предотврати удар от коалицията, водена от Съединените щати към позицията на сирийските войски и за да се предотврати създаването на забранена за полети зона в Сирия, това, за което американците се подготвят.
По време на ученията (те ще продължат до 8 септември) ще се провеждат практически ракетни и артилерийски стрелби. Неслучайно, командирът на ВМС Корольов подчерта, че "за целите на стриктно спазване на международното право и сигурността на корабоплаването районите на маневрите се обявяват предварително за зони временно опасни за навигация." По този начин руският ескадрон не само блокира евентуална атака на САЩ в Сирия от тази посока, но също така има и възможност сама да нанесе удари по бунтовниците в Идлиб.
Освен това, както вече беше съобщено за изданието, предишните дни корабите на Каспийската флотилията са отработили в морето нова тактическа маневра "Стена". Според военните, това е "специална система за подреждане на кораби и самолети на разузнавателната и изтребителната авиация, заедно с възможностите на бреговите системи за противовъздушна отбрана, която значително ще увеличи обхвата на откриване на нисколетящи цели, включително крилати ракети". Няма съмнение, че генералният щаб на флота проучва тази тактика и може да я използва и в Средиземно море.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пентагонът отхвърля заявленията за възможен удар на САЩ срещу Сирия заради химическа атака

ТАСС: Пентагонът отхвърля заявленията за възможен удар на САЩ срещу Сирия заради химическа атака

31 Август 2018 | 23:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът отхвърля заявленията за възможен удар на САЩ срещу Сирия заради химическа атака, предава TACC.
Пентагонът в петък назова като абсурдни изявленията , че Съединените щати ще използват като претекст за нападение химическа атака, планирана в Сирия. Така говорителят на министерството на отбраната Шон Робъртсън коментира пред ТАСС информацията, че терористи в Идлиб подготвят постановка за използване на химически оръжия от страна на правителството, което да послужи като претекст за още една агресия на Запада, водена от Вашингтон срещу Сирия.
Той обвини Русия, че "се опитва да разпространява дезинформация" относно използването на химическо оръжие в Сирия. Това според Робъртсън "дава основание да вярваме, че Москва се опитва да отклони [вниманието] от собствената си вина [в случаите], когато се използват тези гнусни оръжия".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNN: САЩ са готови със списък на цели за въздушни удари в случай на използване на химическо оръжие от сирийските правителствени сили

CNN: САЩ са готови със списък на цели за въздушни удари в случай на използване на химическо оръжие от сирийските правителствени сили

31 Август 2018 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са готови със списък на цели за въздушни удари в случай на използване на химическо оръжие от сирийските правителствени сили, съобщава американският телевизионен канал CNN.
Американските разузнавателни и военни експерти са изготвили предварителен списък на сирийските съоръжения за химическо оръжие, които биха могли да бъдат засегнати, ако президентът Доналд Тръмп нареди нов кръг от въздушни удари в страната, са съобщили на телевизионния канал американски служители.
Решението да се предприемат действия не е взето, но служител на администрацията, който е запознат с настоящата ситуация, е казал на CNN, че военните "биха могли да реагират много бързо", ако Сирия стартира атака с химическо оръжие и първоначалните данни за насочване ще дадат на Пентагона възможност за бърз отговор, ако президентът реши да предприеме действия.
Американски официални представители подчертават, че се притесняват, че настъпващата атака на режима на Асад срещу бунтовниците на Идлиб може да включва използването на химическо оръжие, ако бунтовниците успеят да забавят напредъка на правителствените сили. Сирийската армия е предислоцирала въоръжени хеликоптери по-близо до Идлиб през последните няколко седмици. САЩ са загрижени, че в крайна сметка тези хеликоптери биха могли да бъдат използвани за химическа атака, използвайки пълни с хлор бомби, въпреки че те са на разположение и за конвенционално нападение.
Длъжностни лица подчертават, че също се притесняват, че нападението над града, използващо конвенционални оръжия, може да причини хиляди жертви и да задълбочи хуманитарната криза по границата между Сирия и Турция.
Пентагонът също наблюдава отблизо руските военни маневри в източното Средиземноморие. Руското министерство на отбраната твърди, че 26 военни кораба и повече от 30 бойни самолета ще бъдат част от руски мащабни военни учения в района.
Американски служител, който е пряко запознат с последните оценки, разказва на CNN, че САЩ вярват, че руснаците са струпали военноморски бойни кораби, за евентуални американски удари срещу обекти на сирийското правителство.
Руснаците могат да се опитат да използват корабните си радари, следейки тази зона и да "видят" каквито и да било потенциални ракети "Томахоук" в САЩ. Един от сценариите, които САЩ обмислят, е, че руските корабни радари биха могли да насочат руските зенитни системи С-400, базирани в Сирия и да се опитат да свалят американските ракети.
Това ще даде на руснаците по-голям шанс да свалят американски ракети, отколкото през април 2018 г., когато Русия не успя да свали ракети, след като САЩ, Великобритания и Франция започнаха удари срещу три обекта след предполагаема атака с химическо оръжие на цивилни граждани в сирийския град Дума.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Times: Руските военни „учения“ сочат към наближаващия финален сблъсък в Сирия

The Washington Times: Руските военни „учения“ сочат към наближаващия финален сблъсък в Сирия

31 Август 2018 | 19:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Руските Военноморски сили обявиха, че ще открият „широкомащабни учения“ в Средиземно море в събота, което е поредният знак, че значима офанзива на сирийското правителство срещу една от последните бунтовнически крепости в страната наближава – развитие, което ООН предупреждава, че може да предизвика нова бежанска криза в 7-годишната гражданска война на близкоизточната държава, пише електронното издание на американския вестник The Washington Times.
Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура заяви пред журналисти в Женева в четвъртък, че се опасява от „перфектна буря“ на насилие във владяната от бунтовници провинция Идлиб, която може да опустоши близо 3 милиона цивилни граждани. Почти половината от тях са пристигнали в Идлиб през последните години, след като избягаха от насилието в други краища на Сирия.
Регионът е и прочут разсадник на терористи от „Ал-Кайда“.
Кампанията се води със забележителна откритост и представлява ясно предизвикателство за американското военно присъствие, борещо се с „Ислямска държава“ и други терористични групировки.
Държавният департамент на САЩ през тази седмица предупреди правителството на сирийския президент Башар Асад, че всеки знак за използване на химически оръжия при нападението над Идлиб ще бъде посрещнат с „бърз и ответен отговор“.
Предупреждението не изглежда да плаши Дамаск или неговия главен съюзник, Москва. По време на пресконференция в четвъртък, руският външен министър Сергей Лавров и неговият сирийския колега Валид ал-Муалем обещаха, че не се подготвя офанзива за превземане на последния голям анклав в Сирия, който не е под контрола на Асад.
„Това, от което се нуждаем сега, е да изчистим всички онези терористични групировки, които се съпротивляват, в частност в Идлиб“, заяви Лавров, обвинявайки бунтовническите групировки в сирийския град за това, че нападат руски бази с военни дронове.
Ал-Муалем обеща, че сирийските сили ще „продължат до самия край“, за да превземат отново Идлиб, докато настоя, че правителството ще се опита да минимизира цивилните жертви, предава „Al-Jazeera“.
Де Мистура предложи на цивилните, които се крият в северната провинция, да бъде позволено да се евакуират към други райони на страната, щом избягат. „Освен да отидат в Турция, цивилните нямат друга опция, за да не бъдат там, където може да се състоят военни сражения“, заяви той.
Остава да се разбере дали Русия, най-силният поддръжник на режима на Асад, ще изчака евакуацията. Движение на хора може да отнеме седмици, дори и повече.
Сергей Лавров заяви през тази седмица, че Идлиб представлява „последният разсадник на терористи“ в Сирия и добави, че джихадистите се опитват да държат цивилното население там „като заложници и да ги използват като човешки щитове и подчиняващи им се въоръжени групировки, готови да влязат в диалог с правителството“.
Ситуацията поставя сложни въпроси пред Вашингтон, който заяви собствената си военна победа срещу „Ислямска държава“ в Сирия, но се изправи пред обвинения от Русия за това, че подкрепя тактически други бунтовници – включително и такива, намиращи се в Идлиб – в опит да предотврати режима на Башар Асад от това да консолидира властта си.
Регионът беше ударен от спорадични въздушни удари и бомбардировки в предизвестие на изявлението на руското министерство на отбраната от четвъртък, което твърди че силите му ще започнат „широкомащабни“ учения в Средиземно море, които според Кремъл са нужни, заради провала да се посочи джихадисткото присъствие в Идлиб.
Москва твърди, че силите ѝ ще проведат средиземноморското учение от 8 септември, в което ще вземат участие повече от 25 бойни кораба и 30 самолета, някои от които се вярва, че ще оперират от крайбрежния сирийски град Тартус, който е дом на най-съществената военноморска инсталация на Русия в региона.

Проследяване на руските военни кораби

Ученията идват покрай регионалното струпване на военни кораби, които руските агенции описаха като най-голямото от своя вид, откакто силите на Москва влязоха в сирийския конфликт през 2015 година.
Признаци на струпването вече има от няколко седмици. Но руското министерство на отбраната остана уклончиво и изглеждаше сякаш разпространява фалшива информация в началото на август, когато британския кралски флот разкри, че е наблюдавал два военни кораба и техните подкрепящи плавателни съдове, да преминават в тъмната част на денонощието през английския канал.
По това време руското министерство на отбраната заяви пред руската информационна агенция „ТАСС“, че големият разрушител на подводници „Североморск“ и ракетният крайцер „Маршал Устинов“ са на дълъг път от Баренцово море към Атлантическия океан, където ще практикуват маневри като „контрол на щетите върху кораба“ и „помощ на мореплаватели в беда“.
Но руски официални представители разкриха в четвъртък, че „Маршал Устинов“ ще предвожда останалите плавателни съдове в свързаните със Сирия средиземноморски учения, които започват през този уикенд.
„Устинов“ ясно отплава на юг, след като премина английския канал и в крайна сметка мина през гибралтарския проток, преди да направи това, което руските медийни доклади през тази седмица описаха като „бизнес повик“ в пристанището на Алжир.

Играта на обвинения между САЩ и Русия

Американските представители останаха мълчаливи за руските военноморски действия, макар и на изявленията в четвъртък от Москва да беше отговорено с изявление на Пентагона, че американските сили ще установят свои едноседмични регионални учения през следващия месец в Египет.
От египетските военни сили обявиха, че ще приемат американците за втора поредна година за ученията „Ярка звезда“, започващи на 8 септември и американското централно командване заяви в четвъртък, че приблизително 800 американски военнослужещи ще участват в него.
Почти 2000 американски военни служители остават на място в Сирия и се сблъскаха с руските и подкрепяни от Русия сили.
Напрежението беше подчертано и от решителността на президентската администрация на Доналд Тръмп да наложи „червена линия“ относно използването на химически оръжия в Сирия.
От април 2017 година насам, администрацията на два пъти позволи американски удари към сирийските сили в отговор на химическите атаки, в които САЩ обвиниха режима на Башар Асад.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис заяви във вторник, че американски официални лица лично пресират Русия, за да гарантират че никакви химически атаки няма да се случат в Идлиб – въпреки, че руските им колеги настояха, че Западът е вероятно да скалъпи химическо нападение като претекст за пореден удар над силите на Асад.
Подобни удари най-вероятно ще дойдат под формата на американски крилати ракети, изстреляни от флотата от кораби на Вашингтон в Средиземно море.
Анализаторите твърдят, че руските сили ще предвидят и този фактор, по време на въздушните си и морски учения.
Руският заместник-външен министър Сергей Рябков заяви във вторник, че има информация, че джихадистки групировки, които са против Асад, подготвят химическа атака в Идлиб и че тя ще бъде заснета от „Белите каски“, подкрепяна от Запада хуманитарна групировка, която Русия обвини, че фабрикува подобни атаки.
Западните държави и много независими анализатори отхвърлят руските обвинения, които добавиха мрачна нотка към опасенията от избухването на нова хуманитарна криза в Сирия, където повече от 400 000 души вече загинаха и около 5.5. милиона напуснаха домовете си, от началото на войната през 2011 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ обвиниха Русия за това, че „защитават“ офанзивата на Сирия в Идлиб

AFP: САЩ обвиниха Русия за това, че „защитават“ офанзивата на Сирия в Идлиб

31 Август 2018 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в петък обвини руския си колега Сергей Лавров за това, че „защитава нападението“ на сирийските правителствени сили върху последния бунтовнически град в провинция Идлиб, предава AFP.
„Сергей Лавров защитава сирийското и руското нападение над Идлиб“, написа Помпео в социалната мрежа „Туитър“. „Руснаците и Асад се съгласиха да не позволяват това. САЩ виждат това като ескалация на един вече много опасен конфликт“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция трябва да освободи германските затворници, за да подобри отношенията си с ЕС, заяви Хайко Маас

Reuters: Турция трябва да освободи германските затворници, за да подобри отношенията си с ЕС, заяви Хайко Маас

31 Август 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Виена. Турция не може да възроди обтегнатите си отношения с Европейския съюз, докато не освободи германските граждани, които държи, заяви външният министър на Германия Хайко Маас в петък, докато неговият турски колега Мевлют Чавушоглу призова за ново начало в отношенията с Блока, предава Reuters.
Германия твърди, че 50 от нейните граждани са държани в турски затвори, заради нажежената ситуация в Турция след проваления опит за преврат през юли 2016 година. Само седем от тях са с повдигнати обвинения. Други 35 са блокирани от това да напускат страната.
„Тези случаи трябва да бъдат разрешени“, заяви Маас, който ще направи първата си официална визита в Анкара през следващата седмица, пред журналисти по време на неформална среща на външните министри на ЕС и държави, стремящи се към членство, включително Турция.
„Това ще бъде стъпка напред към нормализирането на отношенията с Германия, но и с Европейския съюз“, поясни той, добавяйки че ще постави въпроса по време на двудневната си визита в Анкара и Истанбул, започваща в сряда.
Мевлют Чавушоглу, от своя страна, заяви във Виена, че Евросъюзът се е провалил в това да разбере предизвикателството за сигурността на Турция.
„Ние нямаме проблеми с ЕС или с Европа, ние сме част от този континент“, заяви той пред журналисти. „Да, имаме някои казуси с ЕС, в частност с опита за преврат. Мерките, които трябваше да предприемем, не бяха посрещнати с разбиране от Европа… но сега искаме да нормализираме отношенията си“.
Запитан дали Турция се нуждае от икономическа помощ от ЕС, за да спре падащата цена на турската лира, Хайко Масс заяви: „Първото нещо за Турция трябва да бъде осигуряването на условията за нормализация… топката е в игрището на Турция“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Идлиб се планира провокация с използването на химическо оръжие, заяви Сергей Лавров

РИА Новости: В Идлиб се планира провокация с използването на химическо оръжие, заяви Сергей Лавров

31 Август 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Москва. „Няма съмнение, че в сирийската провинция Идлиб се готви провокация с използването на химическо оръжия. Русия има факти и те са предадени в ОЗХО и ООН“, заяви министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, предава РИА Новости.
„Аз все още говоря не за риска от използване на химически оръжия, а за риска от провокация с използване на химическо оръжие с цел да бъде обвинено сирийското правителство, а че такава провокация се готви, няма съмнение. И в ООН, и в Хага, където се намира сградата на ОЗХО, сме представили конкретните факти, които получихме от наши източници“, заяви Лавров.
„Тези факти съвпадат и трябва да се положат усилия международните организации да усещат своята отговорност за планираните провокации и да повишат гласа си срещу тях“, добави още руският външен министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: 26 кораба ще участват в ученията на руските флот и авиация в Средиземно море

РИА Новости: 26 кораба ще участват в ученията на руските флот и авиация в Средиземно море

31 Август 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Главнокомандващият на руския ВМФ Владимир Корольов съобщи, че на средиземноморските учения на руските авиация и флот ще участват 26 кораба и 34 летателни апарата, предаваРИА Новости.
Ученията ще продължат от 1 до 8 септември. В тях ще бъдат задействани кораби от Северния, Балтийския, Черноморския флотове и Каспийската флотилия, а също и самолети от далекообхватната авиация.
„В ученията ще вземат участие 26 бойни кораба и съдове на МВФ, включително две подводници, а също така 34 летателни апарата. Флагман е ракетният крайцер „Маршал Устинов“ на Северния флот“, заяви Корольов.
Той допълни, че в рамките на ученията ще се проведат полети на стратегическите ракетоносци Ту-160, самолети за борба срещу подводници Ту-142 и Ил-38, а също изтребители Су-33 и самолети Су-30СМ на морската авиация.
Корольов подчерта, че в рамките на ученията ще бъдат отработени задачи по борба срещу подводници и противовъздушна отбрана, защита на морските комуникации, въпросите по противодействието на пиратство, а също така ще се проведат практически и артилерийски стрелби.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия информира директора на ОЗХО, че в Сирия се готви провокация

ТАСС: Русия информира директора на ОЗХО, че в Сирия се готви провокация

31 Август 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Хага. Русия предаде на генералния директор на Организацията за забрана на химическо оръжие Фернандо Ариас информация, че в Сирия се готви провокация с употреба на химическо оръжие, предава ТАСС.
„По линия на ОЗХО ние предадохме необходимата информация до генералния директор Фернандо Ариас“, заяви постоянният представител на Русия при организацията Александър Шулгин. „Обещаха ни да изучат внимателно тези материали. Засега няма друга информация, но се надяваме, че наистина ще се отнесат сериозно към това и ще предприемат необходимите мерки“, допълни той.
Шелгин допълни, че в близко време ще се проведат срещи с редица делегации в ОЗХО, посветени на подготвените провокации. „Трябва да се направи всичко възможно , за да се предотврати трагедията, от която искат да се възползват противниците на сирийския президент Башар Асад, за да постигнат своята користна цел – да свалят законните власти на страната“, допълни дипломатът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия обяви военни учения в Средиземно море

ТАСС: Русия обяви военни учения в Средиземно море

30 Август 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Москва. В периода 1-8 септември Русия ще проведе военни учения в Средиземно море, в които ще бъдат задействани 25 плавателни съда и 30 самолета. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация, предава TACC.
От ведомството уточниха, че в съответствие с плановете за подготовка на Въоръжените сили на Руската федерация под ръководството на главнокомандващия флота адмирал Владимир Королев в периода от 1 до 8 септември ще се проведат мащабни учения на войски от ВМФ и ВКС на страната.
Задействани ще бъдат 25 плавателни съда, включително ракетни крайцери. „В международното въздушно пространство учебни задачи ще отработят около 30 самолета, в това число стратегическите бомбардировачи-ракетоносци Ту-160, противоподводни самолети Ту-142МК и Ил-38, изтребители Су-33 и самолети Су-30СМ", поясниха от МО в Москва.
Планът на ученията предвижда в акваторията на Средиземно море да бъде отработена система от задачи за противовъздушна отбрана, антиподривна дейност и разчистване на мини.
Районите, в които ще се проведат ученията, ще бъдат обявени за опасни за корабоплаване и летене, допълниха от военното ведомство в Москва.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Израел обяви, че ще продължи с атаките срещу ирански цели в Сирия

AFP: Израел обяви, че ще продължи с атаките срещу ирански цели в Сирия

29 Август 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Израел в сряда заплаши, че ще продължи да нанася удари по ирански военни цели в Сирия, след като двете мюсюлмански страни подписаха договор за военно сътрудничество, предава AFP.
„Договорът, подписан между (сирийския президент) Башар Асад и Иран е предизвикателство спрямо Израел: Нашият отговор ще е категоричен и ясен“, заяви министърът на разузнаването на еврейската държава Израел Катц по държавното радио на страната.
„Няма да допуснем Израел да се установи военно в Сирия“, обясни той.
„Ще реагираме в Сирия с цялата ни мощ срещу всяка иранска цел, която заплашва Израел и ако противовъздушната отбрана на сирийската армия се намеси срещу нас, ще плати скъпо“, предупреди министърът.
Военното аташе на Иран в Дамаск заяви във вторник, че военните съветници на страната ще останат в Сирия на основание на споразумението за военно сътрудничество, подписано в понеделник.
„Подкрепата за териториалния интегритет и независимостта на Сирия са основа на договора“, поясни бригаден генерал Аболгасем Алинеджад.

Превод и редакция: Иван ХристовОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сойзджю”: Стив Ханке: Истинската годишна инфлация в Турция е 80%

„Сойзджю”: Стив Ханке: Истинската годишна инфлация в Турция е 80%

29 Август 2018 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Балтимор/Анкара. Според проф. Стив Ханке от университета "Джон Хопкинс", реалната годишна инфлация в Турция е 80%, а не както Турция официално я посочва в размер на 15.85%, пише вестник „Сьозджю”. Специалистът по паричните потоци и политика в страните с възникващи пазари от частния университет в Балтимор (и автор на валутния борд у нас – бел. на „Фокус”), изчислява паритета на покупателната подобност чрез курса на националните валути към долара и използва т.нар. „прикрит инфлационен модел”.
На 24 юни Стив Ханке написа статия в списание „Форбс”, в която защити тезата, че през май инфлацията на годишна база в Турция не е официално оповестената в размер на 10.85%, а 3.6 пъти по-висока, т.е. 39.2%.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”:  Moody’s понижи кредитния рейтинг на 20 турски банки

„Джумхуриет”: Moody’s понижи кредитния рейтинг на 20 турски банки

29 Август 2018 | 11:12 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк/Анкара. Международната рейтингова агенция Moody’s понижи кредитния рейтинг на 20 турски банки, съобщава вестник „Джумхуриет”. Причината е резкият спад в разменните нива на турската лира и вероятността от намаляване на техните фондове, което постоянно срива доверието на инвеститорите. На 17 август Moody’s понижи кредитния рейтинг на Турция от "Ba2" на "Ba3", а експозицията – от „стабилна” на „негативна”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Отношенията на Турция с Русия не са алтернатива за ЕС или САЩ

Мевлют Чавушоглу: Отношенията на Турция с Русия не са алтернатива за ЕС или САЩ

29 Август 2018 | 06:53 | Агенция "Фокус"
Анкара. Отношенията на Турция с Русия не са алтернатива на отношенията с Европейския съюз или на тези със САЩ, заяви във вторник турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу по време на посещението си в Литва, предава скопската електронна медия A1 On.
„Нашите отношения с Русия не са алтернатива за отношенията ни с ЕС или със САЩ. Външната политика на Турция е ориентирана на базата на баланса (в отношенията)“, заяви Чавушоглу.
Той коментира и посещението на представители на американския Конгрес в Турция, при което те апелираха Анкара да се откаже от закупуването на противоракетните системи С-400 от Русия, за да получат бойните изтребители Ф-35 от САЩ. Чавушоглу повтори, че „купуването на С-400 не е предимство за Турция, а принудителна мярка“.
„На нас ни трябват системи за противовъздушна отбрана. Ние искаме да ги купим от нашите съюзници, включително и САЩ, но не можем да го направим. Може ли Америка да даде гаранции за продажбата на системите „Пейтриът“? Дори и за Ф-35 постоянно се променят условията. Купуването на системи за противовъздушна отбрана е крайно необходимо за нашата сигурност“, поясни турският външен министър.
Той добави, че Турция желае да реши проблемите си със САЩ по пътя на диалога.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: ЕС изрази несъгласие с Русия по отношение на връщането на сирийските бежанци

The Moscow Times: ЕС изрази несъгласие с Русия по отношение на връщането на сирийските бежанци

29 Август 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз не вярва, че Сирия е безопасна, за да се върнат обратно в нея бежанците, заявиха представители на Брюксел по отношение на руския натиск за връщане на хора в раздираната от война държава и финансирането на възстановяването на Сирия от международната общност, пише руският вестник The Moscow Times.
Външните министри на Блока ще обсъдят въпроса в Австрия по-късно през тази седмица.
Представителите на ЕС очакват Блокът да запази позицията си, че няма да предлага пари за възстановяване, докато сирийският президент Башар Асад – закрепен на власт от руската и иранска армия – не позволи на опозицията да влезе във властта.
Президентът на Русия Владимир Путин заяви, преди разговорите си с германския канцлер Ангела Меркел по-рано през този месец, че всичко трябва да бъде направено, за да може сирийските бежанци да се върнат у дома.
„Но условията просто липсват. Русия би искала ние да платим за това, но Сирия при Асад не е безопасна“, заяви един от представителите на ЕС.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Газета.ru“: От Тръмп ще научите: защо Еманюел Макрон търси съюзник в Русия

„Газета.ru“: От Тръмп ще научите: защо Еманюел Макрон търси съюзник в Русия

29 Август 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон, в хода на обиколката си в Дания и Финландия, повдигна въпросите за укрепването на европейската сигурност и намаляването на зависимостта от САЩ. Дори повече, френският лидер счита за необходимо към този въпрос да бъде включена и Русия. Руският вестник „Газета.ru“ разглежда, дали е възможно възобновяване на сътрудничеството между двете страни и в какви сфери това е постижимо.
Въпросът за укрепване на европейската сигурност, президентът Макрон повдигна по време на срещата си с министър-председателя на Дания Ларс Леке Расмусен. „Мисля, че Дания е достатъчно скромна в своя европейски принос“, заяви Макрон на 28 август по време на пресконференция след срещата помежду им.
Намекът на Макрон се отнася към това, че Дания, бидейки член на ЕС, не взема участие в обсъждането на отбраната, която в последно време е дискусия, която се води в Дания – и човекът, който я активизира е именно Расмусен.
След Дания френският президент ще се отправи към Финландия, а този избор не е случаен.
Финландия не е член на НАТО, но проявява интерес към сътрудничеството с ЕС в областта на отбраната. В същото време Хелзинки поддържа добри отношения с Москва, макар и да подкрепя антируските санкции от страна на Евросъюза.
Минитурнето на Макрон в Европа е възможност да обсъди с колегите си въпроса за европейската сигурност. „Сигурността на ЕС вече не трябва да зависи от САЩ“, заяви той по време на среща с посланици в понеделник, 27 август.
Още повече, френският президент призова за „началото на всестранно обсъждане на тези въпроси с всички партньори на Европа, включително Русия и Турция“.
Изказванията на Макрон за необходимостта от намаляване на зависимостта от САЩ, свидетелстват за началото на преразглеждането на отношенията с американския президент Доналд Тръмп.
Френският президент нееднократно се опитваше да убеди Тръмп да не излиза от Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран. Той призова Тръмп и да не въвежда митата върху вноса на стомана и алуминий от Европа.
Въпреки това, независимо от взаимната симпатия, Тръмп не направи отстъпки. В допълнение, френският държавен глава остава недоволен и от натиска на САЩ върху европейците във връзка с едностранното оттегляне на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран.
За Париж това се отрази в икономически загуби, защото, опасявайки се от санкциите на САЩ, крупните френски компании бяха принудени да се оттеглят от иранския пазар.
Заемайки поста на президент на Франция, Макрон „се опита да намери общ език“ с Тръмп, влизайки в ролята на посредник в диалога между ЕС и САЩ, напомня в интервю за „Газета.ru“ ръководителят на Центъра за френски изследвания към Института за Европа на Руската академия на науките, Юрий Рубинский. За това, според френския лидер, той има всички основания, тъй като за разлика от Германия, Франция все още има статута на ядрена държава, както и има място в Съвета за сигурност на ООН. Въпреки това, не беше възможно да се установи диалог.
В същото време експертът отбелязва, че говорейки за нуждата от укрепване на европейската сигурност на Европа без поглеждане към САЩ, Макрон следва линията на канцлера на Германия Ангела Меркел. През май 2017 година тя също заяви, че времената, в които Европа може да разчита напълно на САЩ, са отминали.
Според Рубинский тук не става въпрос за „революционен поврат“, а за желанието на Макрон да се възползва от ситуацията, която се развива в САЩ. Става въпрос за атаките върху Тръмп от политическите му опоненти, изолационистките тенденции на Вашингтон и междинните избори в САЩ през ноември.
От своя страна, секторният управител на стратегическите оценки на „ИМЕМО РАН“ наименувани след „Примаков“, Сергей Уткин също отбеляза, че „няма нищо принципно ново в тази ситуация“.
„Призивите за по-голяма самостоятелност на ЕС в областта на сигурността станаха общо позиция сред центристките европейски политици. Така че докато Макрон говори красиво, за европейската политика това може и да няма никакви съществени практически последствия“, твърди експертът, отбелязвайки че определени движения в тази посока са се появили след Брекзит.
Въпреки това, експертът твърди, че все още няма да се предприемат радикални стъпки. Държавите от ЕС са заети с изборите за Европарламент през 2019 година, формирането на новата Еврокомисия и фактическия изход на Великобритания от ЕС.
Колкото до диалога между Франция и САЩ, то Макрон и Тръмп ще могат да обсъдят разногласията си през ноември тази година, когато главата на Белия дом ще се отправи към Франция за визита във връзка с отбелязването на стогодишнината от края на Първата световна война. Визитата ще се случи една седмица след изборите за Конгрес.

Курс ала „Дьо Гол и Митеран“

В допълнение с желанията на Макрон да говори чрез гласа на единна Европа в отношенията със САЩ, в неговите изказвания може да се види и ехото на „Голизма“.
Този термин често се характеризира с политическата философия на президента на Франция Шарл дьо Гол, който нееднократно е оценявал критично външната политика на САЩ. Разногласията със съюзниците водят до там, че Дьо Гол изтегля Франция от военната организация НАТО, а щаб-квартирата на Алианса иска да напусне Париж. По думите на професор Рубинский, съюзниците на Макрон наричат неговия курс „голистко-митерански“, визирайки това, че и президентът на Франция Франсоа Митеран също се стреми към укрепването на европейските връзки в сферата на икономиката и отбраната.
Известно е също, че по времето на Дьо Гол и Митеран, Франция активно установява диалог с Москва, макар и да е единствено за търговски и културни връзки.
Понастоящем Москва и Париж, по думите на Макрон, могат да изградят успешно хуманитарно сътрудничество в Сирия: „Механизмът на координация с Русия, създаден в Санкт-Петербург, даде първия си ефект, в частност, в хуманитарния план“, заяви Макрон в реч пред посланиците.
Част от това практическо сътрудничество вече се проявява в доставките на френска хуманитарна помощ в Сирия чрез руски транспортни самолети.
Днес Москва, както отбелязва Рубинский, иска Париж, заедно с Берлин, да помогне за отпускането на средства за възстановяване на инфраструктурата в Сирия. Това, според Кремъл, ще допринесе за завръщането в страната на бежанци и ще намали миграционната тежест сред европейските страни.
Като бивша нейна метрополия, Франция е готова да играе значима роля в Сирия, според експертът на „Газета.ru“, но разговорът може да стане предметен единствено след приключването на битката за Идлиб. В допълнение диалогът се усложнява от това, че Макрон е настроен против това президентът на Сирия Башар Асад да запази поста си след победата над терористите. Според Рубинский, в момента „пазарлъкът е на лице“ и главен въпрос остава, доколко Асад е готов на компромиси.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция е „дълбоко огорчена“ от коментарите на Еманюел Макрон оносно приемането й в ЕС

Yeni Safak: Турция е „дълбоко огорчена“ от коментарите на Еманюел Макрон оносно приемането й в ЕС

28 Август 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е „дълбоко огорчена“ от коментарите на френския президент Еманюел Макрон относно перспективите за приемането й в Европейския съюз, съобщава електронното издание на турския вестник Yani Safak, като се позовава на изявление на Министерството на външните работи в Анкара.
„Думите на френския президент Еманюел Макрон, че нашата страна е антиевропейски настроена, не съответстват на действителността“, се подчертава в разпространения текст.
„Те са далеч от разбирането на реалностите в Турция“, се казва още в изявлението от външнополитическото ведомство в Анкара. „Страната ни премина през много труден период след опита за преврат на 15 юли (2016 г. – б. р), въпреки това миналия месец извънредното положение в страната беше вдигнато, Турция влезе във фаза на нормализация и преминаване към президентска система на управление, която благоприятства нейния напредък, особено що се отнася до реформите, изисквани от Европейския съюз“, пише още в позицията на турското външно министерство, цитирана от изданието.
„Твърденията на Макрон за Турция, въпреки нашите многократни обяснения, показва колко далеч е той от разбирането на реалностите в Турция“, се подчертава в текста, цитиран от Yеni Safak.
В изявлението на Министерството на външните работи на Турция се посочва отново, че страната е неделима част от Европа както от политическа, така и от историческа и географска гледна точка.
В позицията на министерството се проблематизира многократната употреба на термина „ислямски терор“ в речта на Макрон.„Бихме желали още веднъж да подчертаем, че е сериозна грешка религията да се свързва с подобни действия, като се пренебрегва фактът, че тероризмът няма религия, народност или раса“, категорични са от турското външнополитическо ведомство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл е уверен в необходимостта от военни учения в сегашната международна ситуация

ТАСС: Кремъл е уверен в необходимостта от военни учения в сегашната международна ситуация

28 Август 2018 | 14:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Разходите за предстоящите учения „Изток-2018“ са оправдани за поддържане на отбранителните способности на Русия в днешната международна ситуация, уверен е прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
„Системата за социално осигуряване, пенсионната система – това е константа в държавната политика и е много важна. Но и отбранителната способност на страната в днешната международна ситуация, която често е много агресивна и неприятелска към нашата страна, е оправдана, необходима и безалтернативна“, заяви представителят на Кремъл пред журналистите. По този начин той отговори на въпроса, дали разходите за ученията „Изток-2018“ са уместни в днешните икономически условия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Макрон: Не е възможно членство на Турция в ЕС; Европа има нужда  от стратегическо партньорство и с Анкара, и с Москва

„Джумхуриет”: Макрон: Не е възможно членство на Турция в ЕС; Европа има нужда от стратегическо партньорство и с Анкара, и с Москва

28 Август 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Емануел Макрон заяви, че Париж окончателно е затворил вратата за членство на Турция в ЕС, пише вестник „Джумхуриет”. Макрон направи тези изявления на среща с френските посланици. Пред тях той аргументира позицията на Париж за необходимостта Европа да изгради напълно нови връзки с Турция и Русия. А именно от гледна точка на потребността от стратегическо партньорство с тях, като и задължително отчитане на извършващите се в тези страни важни промени.
„Днешна Турция на президента Ердоган не е Турция от периода на Ататюрк. Буквално всеки ден в дневния ред на президента на Турция е пантюркизмът, зад който прозират антиевропейските настроения. При това положение може ли ние дори и да си помислим, че е честно и справедливо да продължим да говорим за членство на Турция в ЕС? Следователно е нужно да изградим не членство в ЕС, а стратегическо партньорство с Анкара. … Заради това, че тези две сили са важни за нашата колективна сигурност, трябва да има стратегическо партньорство с Русия и с Турция; необходимо е да ги държим свързани с Европа. …”, пояснява Макрон, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция иска да изведе отношенията си с ЕС на ново ниво, заяви финансовият министър Берат Албайрак

Hurryiet: Турция иска да изведе отношенията си с ЕС на ново ниво, заяви финансовият министър Берат Албайрак

28 Август 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция иска да изведе отношенията си с Европейския съюз в нова фаза в период, когато търговията й със Съюза става все по-важна, заяви турският министър на финансите Берат Албайрак по време на пресконференция с френския си колега Бруно льо Мейр в Париж, на която двамата подчертаха важността на връзките между ЕС и Турция, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
Албайрак заяви, че едностранните мерки, предприети от САЩ са показали, че отношенията между Турция и ЕС и особено Франция, са по-важни от всякога.
„Искаме да изведем отношенията с ЕС на ново ниво“, подчерта министърът, като добави, че Турция иска да увеличи търговията си с Франция, която в момента възлиза на 14 милиарда евро, до 20 милиарда.
Френският министър, от своя страна, насърчи Турция да използва всички налични лостове в икономическата политика, за да осигури устойчив растеж.
„В интерес на всички, във Франция, Турция и Европа е ситуацията в Турция да се стабилизира“, подчерта льо Мейр пред репортерите. Според неговите думи, Албайрак е подчертал, че неговата страна има намерение да осъществи структурни реформи.
Освен другото, двамата са обсъждали и мерките на САЩ спрямо Турция. По думите на Албайрак, действията на Вашингтон са политически мотивиран и може да доведат до засилване на регионалния тероризъм и усложняване на бежанската криза.
„Говорихме за последните търговски санкции на САЩ... Подобни решения за ограничителни мерки ще повлияят негативно на регионалната стабилност и ще способстват и разрастването на регионалния тероризъм, и бежанската криза“, обясни той, като добави, че Анкара и ПАраж трябва да координират действията си, за да се справят с тези проблеми.
Двамата министри също са говорили за съгласуване на действията между страните, за да се атакуват мерките на САЩ спрямо Турция и ЕС в Световната търговска организация, чиито правила са нарушени.
В крайна сметка Албайрак е отбелязал,, че мерките на Вашингтон го изолират от съюзниците му и по този начин доларът губи статута си като световна валута.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Ведомости“: Пентагонът отрича да струпва носители на крилати ракети в близост до Сирия

„Ведомости“: Пентагонът отрича да струпва носители на крилати ракети в близост до Сирия

28 Август 2018 | 02:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Представителят на Пентагона Ерих Пехън опроверга агенция ТАСС , която съобщи за струпване на носители на крилати ракети в близост до Сирия, пише руският ежедневник “Ведомости“.
"Това, което мога да ви кажа е, че руските доклади за ескалацията на американски военни способности в Източното Средиземноморие са не повече от пропаганда. Те грешат“, заявява Пехън
В понеделник руското министерство на отбраната информира за струпване на носители на крилати ракети срещу Сирия. Официалният представител на военното министерство Игор Конашенков заяви, че на 25 август в Средиземно море е навлязъл американския разрушител „Рос“ с 28 крилати ракети „Томахоук“ на борда си, а в Персийския залив вече се намира корабът „Съливанс“ с 56 такива ракети. Според руското Министерство на отбраната, това е още едно потвърждение, че САЩ възнамерява да използва инсценировка на химическа атака от бунтовниците от "Хаят Тахрир ал-Шам" (новото име на „Джебхат ал-Нусра“), за да нанесе удари срещу сирийски правителствени сили.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„OdaTV”: Отивате в структура на МВР в Турция – на входа задължително ви пореща портрет на Ердоган

„OdaTV”: Отивате в структура на МВР в Турция – на входа задължително ви пореща портрет на Ердоган

27 Август 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Стана известно, че турското МВР е изпратило окръжни указания до подчинените структури да окачат на видно място пред входовете портрети на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският информационен онлайн портал „OdaTV”. Указанията са подписани лично от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и са публикувани още на 31 юли. Отнасят се до централните структури на МВР; Главното командване на жандармерията; Генералната дирекция по сигурността; Командването на бреговата сигурност; Генералната дирекция по миграция; Дирекцията за бедствия и извънредни ситуации; всичките 81 валийства в страната.
Дават се указания като образец да бъде използван портрет на Ердоган, който може да се изтегли официалния интернет адрес ‘www.illeridaresi.gov.tr’.
В момента визираните държавни структури извършват разпредените дейности за окачване на портретите на Ердоган. За целта използват услугите на фотографски ателиета, за да изготвят цветни негови портрети с указаните размери 50 Х 70 сантиметра, посочва още „OdaTV”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС не е съгласен с твърдението на Русия, че сирийските бежанци могат да се завърнат

Reuters: ЕС не е съгласен с твърдението на Русия, че сирийските бежанци могат да се завърнат

27 Август 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Длъжностни лица от европейските структури в Брюксел заявиха, че ЕС не вярва на твърденията на Русия, че Сирия вече е достатъчно безопасна, за да може бежанците да се върнат в нея. Очаква се въпросът да бъде обсъден в Австрия по-късно тази седмица от външните министри на страните-членки на Съюза, предава Reuters.
Длъжностните лица заявиха, че се очаква Европейският съюз да остане на позициите си, че няма да предоставя пари за възстановяването на Сирия, докато нейният президент Башар Асад не сподели властта с опозицията.
По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че всичко необходимо е направено, за да може сирийските бежанци да се завърнат.
„Условията не са изпълнени. Русия иска да платим за възстановяването, но Сирия под властта на Асад не е безопасна“, заяви източникът от ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NTV: САЩ с единството условие за доставки на Ф-35 за Турция: Отказ от руските ЗРК С - 400

NTV: САЩ с единството условие за доставки на Ф-35 за Турция: Отказ от руските ЗРК С - 400

27 Август 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ оповести единството си условие за доставка на бойните самолети пето поколение Ф-35 на Турция, а именно – отказване от покупката на руските ЗРК С-400, предаде телевизионният канал NTV. За целта делегация на американския Конгрес е на посещение в Анкара. Проведени са срещи с представители на външно министерство и на министерството на националната отбрана. Американската делегация се ръководи от Майкъл Р. Търнър, а турската – от Осман Ашкън Бак.
Разговаряно е както за Ф-35 и С-400, така и относно Кюрдската работническа партия (ПКК).
Делегацията на САЩ е отправила послание, че санкциите по отношение на доставките на Ф-15 могат да бъдат вдигнати, ако Анкара се откаже от С-400. Намекнато е и за подобряване на отношенията на Вашингтон с Анкара.
Турската делегация е поискала Конгресът на САЩ да ревизира отрицателното си отношения към Анкара. Освен това, турската страна е констатирала неизпълнението от страна на Вашингтон на задълженията за борба с ПКК и отново е подчертала необходимостта САЩ да се ангажират с още по тясно сътрудничество по въпроса.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната на Русия: САЩ прехвърлят към Близкия изток носители на крилати ракети за удар по Сирия

Министерството на отбраната на Русия: САЩ прехвърлят към Близкия изток носители на крилати ракети за удар по Сирия

27 Август 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков предупреди, че САЩ засилват броя на носителите на крилати ракети в района на Близкия изток за удар по правителствените сили на Сирия след планиращата се провокация, при която може би ще се използва химическо оръжие в провинция Идлиб, предава ТАСС.
„САЩ продължават да засилват групировката си носители на крилати ракети в региона на Близкия изток, свързана с подготовката в провинция Идлиб на поредната провокация с инсцениране на „използване на химическо оръжие“, заяви генерал-майорът.
Той уточни, че „подготовката е ново потвърждение за намерението на САЩ да се възползват от инсценировката от терористите от „Джебхат ан Нусра“ при активното участие на британските специални служби в провинцията Идлиб“ на „употреба на химическо оръжие“ от страна на сирийските правителствени сили.
Конашенков напомни, че на 25 август в Средиземно море влезе ескадреният миноносец на САЩ „Рос“ с 28 крилати ракети „Томахоук“, с обхват достигащ до Сирия. По-рано в Персийския завил влезе американският разрушител „Съливанс“ с 56 крилати ракети. А на летище „Ел Удейд“ в Катар е разположен бомбардировач В-1В на САЩ с 24 крилати ракети „въздух-повърхност“ JASSM.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: С масивите запори заради кризата, хиляди турци губят недвижимите си имоти

„Джумхуриет”: С масивите запори заради кризата, хиляди турци губят недвижимите си имоти

27 Август 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Педантичното преминаване в собственост на банките на недвижими имоти заради неизплатени ипотеки, е едно от преките доказателства за размера на икономическата криза в Турция, пише вестник „Джумхуриет”. През първите 6 месеца на годината общият размер на лошите кредити в страната драматично се е увеличил до над 74 млрд. турски лири (близо 12 млрд. ЩД при днешен курс от 1 ЩД = 6.23 турски лири). Сред запорираните от банки недвижими имоти има не само отделни апартаменти, но и цели жилищни блокове, а дори и лозови насаждения.

В момента в ръцете на 19 банки има готови за продажба над 13 хиляди недвижими имоти. Най-много те са в държавните банки, ангажирани финансово с големи строителни проекти. Вакъфбанк има обяви за продажба на близо 3 хиляди недвижими имоти; Зираат банкасъ – на над 2 хиляди, а Халкбанк – на близо 2 хиляди. Сред тях, заради неплатени задължения от индивидуални лица и фирми, има не само жилища, но и цели фабрики, хотели, сватбени зали и т.н., посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Берлин затяга контрола върху дейността на германските банки  в Турция

„Джумхуриет”: Берлин затяга контрола върху дейността на германските банки в Турция

27 Август 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Комисията за контрол на финансовите дейности на Германия (BaFin) е затегнала контрола върху дейността на някои германски банки в Турция, пише вестник „Джумхуриет”. Става въпрос за малки и средни германски банки, чийто брой в Турция е двуцифрен. Според германски медии, нито една от поставените под специален надзор германски банки в Турция, засега не е застрашена. BaFin обаче продължава да се въздържа от официална позиция по въпроса.
От началото на годината турската лира регистрира рекордни загуби в котировките спрямо долара и еврото. По този повод огромните дългове на турски фирми в чуждестранни банки предизвикаха сериозни опасения за рисковете пред европейските банки, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”: Централната банка на Турция опроверга твърденията за печатане на пари без покритие

„Хюриет”: Централната банка на Турция опроверга твърденията за печатане на пари без покритие

27 Август 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централната банка (ЦБ) на Турция опроверга тиражираните напоследък упорити твърдения, че е започнала печатане на пари без покритие, пише вестник „Хюриет”. В официалния сайт на ЦБ се дава отговор на въпроса дали зачестилите напоследък нови емисии на турски лири означават „по-хлабава„ парична политика. „Общо пусканите на пазара банкноти от ЦБ и изсечените от Държавната хазна монети в обръщение, обобщават нашата емисионна политика. Това количество, като правило, се определя от исканията за налични пари от индивидуалните лица и от банките. Добре; ако се увеличава обемът на новите емисии, това означава ли, че ЦБ „печата пари без покритие”? Или какъвто е по-специализираният технически израз – „прилага ли се разхлабена парична политика”? Отговорът на този въпрос е – Категорично не.”, се посочва в официалната позиция на ЦБ, цитирана от „Хюриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Реджеп Таийп Ердоган ще пристигне на официална визита в Техеран на 7 септември за срещата на върха с Владимир Путин и Хасан Роухани

ТАСС: Реджеп Таийп Ердоган ще пристигне на официална визита в Техеран на 7 септември за срещата на върха с Владимир Путин и Хасан Роухани

27 Август 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган ще пристигне на официална визита в Техеран на 7 септември, се казва в разпространено в понеделник съобщение от канцеларията на турския лидер, предава ТАСС.
Към момента не са уточнени подробности за предстоящото посещение, но се очаква, че в рамките на пътуването в иранската столица ще се състои срещата на върха Русия – Турция – Иран, посветена на разрешаването на сирийския конфликт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: След посещението на турския външен министър, министъра на отбраната и началника на разузнаването в Русия, отношенията между Анкара и Москва навлизат в ново измерение

Daily Sabah: След посещението на турския външен министър, министъра на отбраната и началника на разузнаването в Русия, отношенията между Анкара и Москва навлизат в ново измерение

27 Август 2018 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Анкара. Развиващото се сътрудничество между Турция и Русия може да стане многоизмерно с общите инициативи в много сфери и личната дипломация между лидерите на двете страни. Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, министърът на отбраната Хулуси Акар и началника на Турската Национална разузнавателна организация (МИТ) Хакан Фидан бяха в Москва в петък за преговори по двустранни и регионални въпроси, включително последните развития на ситуацията в Сирия. Те се срещнаха с руския външен министър Сергей Лавров и президента Владимир Путин. Преди срещата с турската делегация, руският държавен глава отбеляза, че отношенията с Турция се задълбочават и сътрудничеството по регионалните въпроси и в сферата на икономиката се увеличава, пише електронното издание Daily Sabah.
Путин също изрази задоволство от действията на Русия и Турция в Сирия и показа увереност, че конфликтът е близо до разрешаване.
На срещата към руския президент се присъединиха външният министър Сергей Лавров, министърът на отбраната Сергей Шойгу и неговият специален представител в Сирия Александър Лаврентиев.
Преди да се срещне с Путин, Чавушоглу се срещна с Лавров по-рано през деня, докато Акар и Фидан се срещнаха с Шойгу. Фидан и Акар също бяха в Москва миналата седмица, когато се срещнаха с руски официални лица и министъра на отбраната, уточнява медията.
След свалянето на руски военен самолет над турско-сирийската граница през ноември 2015 г. Русия наложи редица едностранни санкции на Турция, включително забрана за внос на храни и прекратяване на безвизовото пътуване. След бързо възстановяване на двустранните отношения двете държави бързо увеличиха военното и икономическото си сътрудничество, отбелязва турското издание.
По време на неотдавнашната среща Лавров съобщи, че Русия и Турция са се съгласили да създадат механизъм за възстановяване на безвизовия режим между двете страни. "Русия е готова да премахне визовите ограничения за турските носители на специални и служебни паспорти, както и за шофьорите, ангажирани в превоза на товари между двете страни", заяви Лавров пред репортери след срещата си с Чавушоглу.
Външният министър на Турция предаде поздравленията на президента Реджеп Тайип Ердоган на Путин, заявявайки, че турският президент е готов да го приеме в Истанбул в близко бъдеще. "Вече приехте покана за посещение на ресторант за морски дарове [в Истанбул]", отбеляза Чавушоглу. Путин спомена и редовните контакти с Ердоган.
По време на срещата на БРИКС в Йоханесбург, Южна Африка през юли, руските медии съобщиха, че руският държавен глава е поискал от Ердоган да разреши вноса на месо от Русия. Скоро след срещата първото месо бе доставено в Турция, отбелязва Daily Sabah.
Чавушоглу подчерта, че двустранните връзки с Русия са важни за сигурността и стабилността на региона. "Контактите между двамата държавни глави [Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин] са много важни за сигурността, благосъстоянието и стабилността на региона, както и за двете страни", подчерта той.
Назовавайки Русия "стратегически партньор", турският външен министър подчерта значението на по-нататъшното развитие на двустранните отношения с Русия.
"Ще подобрим двустранните отношения между двете страни за [обезпечаване] на стабилност и икономическо развитие в региона и ще засилим сътрудничеството ни по регионалните въпроси", обясни първият дипломат на Анкара.
Той отбеляза, без да посочва конкретно име, че някои страни и лица ревнуват от тясното сътрудничество и приятелство между Турция и Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Иран и Сирия подписаха договор за военно сътрудничество

Daily Sabah: Иран и Сирия подписаха договор за военно сътрудничество

27 Август 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Министрите на отбраната на Иран и Сирия Амир Хатами и Али Аюб подписаха договор за военно сътрудничество в Дамаск, съобщи иранската информационна агенция Tasnim в понеделник, пише турското електронно издание Daily Sabah.
Хатами пристигна на двудневна визита в сирийската столица в неделя, когато се срещна с президента на страната Башар Асад и висшестоящи военни, съобщава иранската агенция.
Иранската медия твърди, че се очаква да бъдат подписани нови споразумения в сферата на отбраната и сигурността, а посещението на високопоставената делегация, оглавявана от Хатами, трябва да засили сътрудничеството между двете страни.
Daily Sabah отбелязва, че не са дадени повече подробности около сделката за военно сътрудничество.
Иран, припомня турската медия, подкрепи силно Асад по време на продължаващата вече 7 години война, изпращайки хиляди военни съветници и съюзни милиции.
В неделя Хатами заяви, че неговата държава ще продължи да подкрепя Сирия, за да обезпечи сигурността и мира в региона и добави, че характерът на сътрудничеството между двете страни няма да бъде определян от „странични играчи“.
Военният министър на Иран заяви, че присъствието на въоръжените сили на страната е по искане на Дамаск, визирайки исканията на Израел и САЩ Техеран да се изтегли от Сирия.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Таийп Ердоган: С Божията помощ, ще донесем мир и сигурност на Сирия и Ирак

Реджеп Таийп Ердоган: С Божията помощ, ще донесем мир и сигурност на Сирия и Ирак

26 Август 2018 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган обеща в неделя Анкара да донесе мир и сигурност на Ирак и сирийските райони, които са под неин контрол и заяви, че терористичните организации там ще бъдат ликвидирани, предава Reuters.
Американската агенция отбелязва, че Турция подкрепя някои бутновнически групировки в Сирия, но работи с Русия, която подкрепя сирийския президент Башар Асад и Иран за политическо разрешаване на кризата.
В обръщение пред множеството в югоизточната провинция Мус по случай годишнината от битката при Манцикерт през 1071 година, Ердоган обеща да донесе мир и сигурност в Сирия и Ирак.
„Не е случайно, че единствените места в Сирия, където са установени мир и сигурност са в зоните под турски контрол. С Божията помощ, ние ще установим същия мир и в други части на Сирия. С Божията помощ, ние ще донесем същия мир и на Ирак, където терористичните организации са активни“, заяви турският президент.
Ердоган свърза регионалните конфликти с продължаващата валутна криза в Турция, която той определя като „икономическа война“, с предишните опити за нашествие в Анадола, предупреждавайки, че това ще доведе до разпадане на съседните региони.
„Тези, които търсят временни причини зад бедите, с които се сблъскваме напоследък, грешат, грешат много. Атаките, на които сме подложени днес... се коренят в историята“, обясни той.
„Не забравяйте, Анадола е стена и ако тази стена падне, повече няма да има Близък Изток, Африка, Централна Азия, Балкани или Кавказ“, предупреди турският държавен глава.
„Някои невнимателни хора сред нас си мислят, че това е заради Таийп Ердоган, или
„Партията на справедливостта и развитието“. Не, става въпрос за Турция“, категоричен е турският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Башар Асад: Сирия и Иран разработват план за дългосрочно сътрудничество

Башар Асад: Сирия и Иран разработват план за дългосрочно сътрудничество

26 Август 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Сирия и Иран ще работят над планове за дългосрочно сътрудничество и за засилване на военните способности. Това, както предава сирийската държавна агенция SANA, е заявил в неделя президентът на арабската република Башар Асад, който прие в Дамаск министъра на отбраната на Иран Амир Хатами, предава ТАСС.
Хатами е в Сирия на двудневна визита, отбелязва руската агенция. Както е заявил Асад, Дамаск и Техеран „тясно координират своята политика и разработват планове за дългосрочно сътрудничество с цел засилване на съпротивителните сили на двата народа срещу действията на враждебните сили“.
Както е подчертал сирийският държавен глава, САЩ „провеждат курс, целящ да подрие стабилността в Близкия Изток и удължаване на конфликта в Сирия чрез подкрепа за терористичните формирования“. По неговите думи, ескалацията на агресивни заплахи по адрес на Дамаск от САЩ изисква засилване на взаимодействието между Сирия, Иран и техните съюзници.
ТАСС отбелязва, че по-рано Хатами е провел преговори с министъра на отбраната на Сирия Али Аюб. Според сведенията на телевизионния канал Al Manar, в рамките на неговата визита ще бъде подписано споразумение за военно-техническо сътрудничество между двете страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолската агенция“: Вицепрезидентът на Турция отбеляза годишнината от победата на турците при Манцикерт през 1071 година

„Анадолската агенция“: Вицепрезидентът на Турция отбеляза годишнината от победата на турците при Манцикерт през 1071 година

26 Август 2018 | 18:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. Вицепрезидентът на Турция в неделя отбеляза годишнината от историческата победа на селджукските турци срещу Византия при Манцикерт през 1071 година преди близо хилядолетие, предава „Анадолската агенция“.
„Отбелязвам султан Арп Арслан и славните мъченици с преклонение и благодарност на 947-ата годишнина от битката при Манцикерт, която откри Анадола за нас“, написа Фуат Октай в „Туитър“.
Турската държавна агенция припомня, че в битката при Манцикерт, Армения (на тур. – Малазгирт) на 26 август 1071 година, селджукските турци, предвождани от султан Арп Арслан, разгромяват армията на Византия и това отваря пътя им за заселване в Анадола и бъдещата доминация на този етнос в региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Турция: Това ли ни е „умната държава”?

Турция: Това ли ни е „умната държава”?

26 Август 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Истанбул. По указания на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, общината в централния истанбулски район „Бейоглу” забрани традиционната съботна седяща стачка на „почернените турски майки”, пише вестник „Джумхуриет”. Депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) Сезгин Танръкулу, подкрепящ действията на „почернените майки”, е потърсил за обяснения по телефона вътрешния министър. Сюлейман Сойлу е потвърдил, че именно той е дал нареждане за отмяна на традиционния мирен граждански протест.
„Почернените майки” се събраха вчера на своята 700-тна протестна съботна акция на площад „Галатасарай” на централния турски булевард „Истиклял”. Единственото им искане е турската държава да разкрие и те да научат за съдбата на хилядите техни деца и близки роднини, безследно изчезнали след задържане и вкарване в затвора.
В изпълнение на дадените указания, полицията се намси решително и безкомпромисно, като използва сълзотворен газ и оцветени с боя куршуми. Десетки протестираща бяха „закопчани” с белезници зад гърба и задържани. Полицията използва сълзотворен газ и по страничните улици покрай булевард „Истиклял”. Някои от задържаните все пак бяха освободени в късните вечерни часове. Подкрепящите „почернените майки” депутати от НРП призоваха за още по-масово участие в следващото 701-во издание на протеста в следващата събота.

„Джумхуриет” публикува и покъртителни снимки за полицейското насилие.

По темата има и убийствен анализ на известната журналистка и колумнистка Аслъ Алтънташбаш.

Ето нейната позиция, озаглавена „Това ли ни е умната държава?” – без редакторска намеса:

„Предлагам изразът „умна държава” да бъде изваден от обръщение. Това, което трябва да направим, е Институтът за турски език моментално и директно да забрани използването на този израз. По един или друг формален повод.
А ако някой продължи да го използва – да бъде наказан със солена парична глоба.
Ако някой умник се появи по телевизията с хвалби от типа „Брей, брей, колко умна държава имаме!”, веднага да бъде свален от екрана.
Питате - Защо? Ами, вие самите си отговорете. Лично аз не виждам да съществува нещо като „умна държава”. Добре; нека дори и за момент да приемем, че Турция вече ще продължи своя път с един авторитарен режим. Но пак няма да има „умна държава”.
Тя непрекъснато се „само прострелва”. Примерно – в краката. Защото съществуват структури, които раздуват проблемите, стоящи пред Турция.
Това са рефлексите и структурите вътре в самата държава. Дори и на пръв поглед да изглежда, че постоянно защитават интересите на държавата; всъщност в повечето време те се занимават със своя собствен дневен ред.
Пак питате – Защо? Ами, много просто – за да могат да запазят собствените си позиции; самите причини за тяхното съществуване. Те постоянно държат „жива и актуална” темата, че опазването на държавата е поставено под заплаха; че силно желаят да увеличат своята обвързаност, която имат към системата и към техните избиратели.
Не ви ли се струва нещо познато? Нещо като „Дежа вю”? Да, за съжаление. Преди 7-8 години имахме държавническо разбиране за състоянието на сигурността, пробутвано ни от представители на т.нар. „Терористична организация на гюленистите” (ФЕТО); както е определяна днес. Днес, пак са същите представители, колкото и да се правят, че са противници на ФЕТО. Тази позиция отново стана техен лозунг. Пак по същата тяхна склонност за произволно поведение; буквално – да си гледат кефа. А камуфлажът на всичко това днес е, както и в миналото – мъгляви понятия за „сигурността на родината и на нацията”…
Както и при ФЕТО, целта е политическата воля да бъде държана единствено и безусловно обвързана с тях. За да могат да контролират вътрешните и външните рефлекси на държавата.
Искате примери? Според вас нормално ли е, когато се очертава някаква възможност за смекчаване на отношенията с Европа; изведнъж да стартира фурия от арести, които буквално подлудяват Европа?
Например, показният и шумен арест на остров „Бююкада” в Мраморно море на световно известния защитник на човешките права Осман Кавала, в навечерието на важна международна среща на върха. Случи се точно един ден преди лидерската среща на ЕС, на която в една или друга форма щеше да се обсъжда отношението към Турция.

Да кажем, че всичко това е случайно…

Добре, а каква беше вчерашната съботна фурия с арести на протеста на „почернените майки”? Не е ли страшно съмнително, че става в момент, когато от Европа към Турция започват да пристигат положителни, топли послания? Помислете си само; това е една група, която се събира от 1995 година; в продължение на 700 седмици всяка събота протестира с мирни средства на площад „Галатасарай” на централния булевард „Истиклял” в Истанбул. Вчерашната им среща съвпадна с края на религиозния празник „Курбан Байрам”. Щеше да премине при нормални условия, ненатрапчиво, без много шум; може би много от вестниците дори и нямаше да й обърнат никакво внимание.
А какво се случи? Хоп, излезе някой си, като предизвика истинска фурия с мирните действия на „почернените майки”, които се провеждат в продължение на 23 години. Създаде се голяма дандания; сълзотворен газ, куршуми с боя, арести.
И най-интересното е, че това става точно в период, когато се търсят пътища за нормализиране на отношенията на Турция с Европа. В края на септември има договорена визита на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Германия. Анкара обмисля символични стъпки за смекчаване на диалога с Германия, за да може да балансира силно влошените си отношения със САЩ.
Очевидно е обаче, че някои кръгове искат да саботират това.
Точно по начина, по който бяха влошени турско-американските отношения покрай кризата с проповедника от САЩ Ендрю Крейг Брънсън. Когато имаше една тънка нишка връзка, а и договорка, между Ердоган и президента на САЩ Доналд Тръмп и хоп – намеси се правосъдната ни система.
Сега вие преценете и кажете. Аз ли съм конспиратор, или някои други кръгове. Които се стремят да възпрепятстват оправянето на отношенията на Турция със Запада и за тази цел използват различни подходи и съображения за националната сигурност – за да променят курса на държавния кораб?
Или изразът „умна държава” напълно е изтъркан и фалирал, като държавата ни се люшка насам и натам – напълно безконтролна и без спирачки?...”

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Руското министерство на отбраната предупреди за мащабни провокации в Сирия с употреба на химическо оръжие

ТАСС: Руското министерство на отбраната предупреди за мащабни провокации в Сирия с употреба на химическо оръжие

26 Август 2018 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков заяви, че се планират мащабни провокации в Сирия с употребата на химическо оръжие с участието на чуждестранни специалисти, предава ТАСС.
„Според информацията, постъпила днес от жителите на провинция Идлиб в руския Център по примирието на враждуващите страни, в разположения в южната част на идлибската зона за деескалация на насилието град Хабит са пристигнали чуждестранни, англоезични специалисти за инсцениране на „химически атаки“ с употребата на пълни с хлор реактивни снаряди“, заяви генерал-майор Конашенков.
Той допълни, че провокацията с употребата на боеприпаси с бойни отровни вещества най-вероятно ще се извърши в следващите две денонощия с участието на чуждестранни специални агенти. „Ударът на терористите с отровни вещества трябва да се нанесе в близките две денонощия от реактивни установки по град Кафер Зайта, разположен на 6 км от Хабит“, уточни генералът.
Той допълни, че в самия Кафер Зайта се „осъществява подготовката на доведени от северната част на провинцията жители за участие в инсценирането на поразяване с уж „химически боеприпаси“ от сирийските правителствени сили“. Конашенков допълни, че ще се проведат и снимки на постановъчни клипове, които да се разпространяват в близкоизточните и англоезичните медии.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sunday Express:НАТО ще проведе учения за химическа атака

Sunday Express:НАТО ще проведе учения за химическа атака

26 Август 2018 | 04:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. НАТО ще проведе учения за химическа атака, като репетиция за руска атака, пише британският вестник Sunday Express.
Миналата вечер експертът по химическите оръжия полковник Хамиш де Бреттън-Гордън заяви, че решението за провеждане на учението "признание, че 100-годишното табу държавите да не използват химическо оръжие, разбито в Сирия и после в Солсбъри, сега е наистина и окончателно нарушено".
НАТО предприема повече предпазни мерки срещу вероятността от химически атаки през последните месеци, след нападения в Сирия и убийството на полубрата на севернокорейски диктатор Ким Чен-ун с химическия агент VX, който е осем пъти по-малко токсичен от Новичок.
Въпреки това военните източници снощи потвърдиха, че компютърната симулация на октомври, наречена Arena Star, ще се съсредоточи специално върху "атака държава срещу държава".
Военните представители и учени от повече от седем държави от НАТО, както и Япония и Австралия се очаква да участват в седмичното учение.
В предишните години симулациите се съсредоточаваха върху сценариите за ядрени удари, обясниха източници
"Причината, поради която избрахме атака с химическо оръжие този октомврийски сценарий, е поради нарастващата вяра, основана на информацията, която сме събрали, че ядрените оръжия сега няма да бъдат първи удар от страна на Русия", каза високопоставен военен източник.
"Проблемът е как Западът трябва да реагира на такава атака", заяви източникът на вестника.
"Ние разглеждаме възможността за подобна атака от Северна Корея, но в този момент разузнаването предполага, че химическата атака от страна на Пхенян е малко вероятна".
Въпреки че няма да потвърдят точното местоположение на тайното учение, източници предполагат, че то ще се провежда в базата на Уарингтън Трейнинг Център близо до Александрия, Вирджиния - само на 50 мили от Вашингтон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тежко въоръжени бунтовници са се събрали в провинция Идлиб в Сирия

ТАСС: Тежко въоръжени бунтовници са се събрали в провинция Идлиб в Сирия

25 Август 2018 | 23:04 | Агенция "Фокус"
Дамаск. Няколко хиляди бойци с тежки оръжия и бронирани превозни средства са съсредоточени в сирийската провинция Идлиб за нападение срещу провинциите Хама и Алепо, които се намират под контрола на правителствените сили. Това заяви пред репортери в събота ръководителят на руския Център за помирение на враждуващите страни в Сирия, генерал-майор Алексей Циганков, цитиран от TACC.
Той отново подчерта, че повече от 70% от територията на сирийска провинция Идлиб е под контрола на терористични групи, най-голямата от които е "Хаят Тахрир ал-Шам" (бивша "Джебхад ал Нусра“).
"Миналата седмица лидерът на терористичната организация Абу Мохамед Ал-Джулани призова всички групи в Идлиб за "джихад" срещу светската сирийската държава. Няколко хиляди бойци с тежки оръжия и бронирани превозни средства са съсредоточени за офанзива срещу Хама и Алепо ", каза Циганков.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Русия е отправила предложения към Турция за североизточна Сирия

Hurriyet: Русия е отправила предложения към Турция за североизточна Сирия

25 Август 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е отправила предложения към турските власти за разрешаване на ситуацията в североизточната сирийска провинция Идлиб, пише електронното издание на турския вестник Hurriyet, като се позовава на информация на руската агенция „Интерфакс“.
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се срещна с турския си колега Хулуси Акар и Хакан Фидан, шеф на турското разузнаване в Москва на 24 август.
Според изявление на руското министерство на отбраната, „главите на военните служби продължиха съществения диалог върху ситуацията в Сирия, която започна преди седмица на двустранна среща в Москва, по време на която руската страна отправи към турските си колеги предложения за разрешаване на ситуацията в северозападната част на Сирия“.
Очакваше се срещата да адресира и казуса за Идлиб в североизточна Сирия, тема която беше засегната и по време на срещата в Москва между министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу и неговият руски колега Сергей Лавров на 24 август.
„Военно решение там ще предизвика катастрофа“, заяви Чавушоглу по време на съвместна пресконференция, визирайки ситуацията в контролираната от бунтовници сирийска провинция Идлиб.
„Силово решение в Идлиб ще подкопае доверието между Русия и Турция, както и доверието на участниците в споразумението за прекратяване на огъня“, добави той.
От своя страна Лавров заяви, че е убеден, че турският и руският президент ще „обсъдят темата в детайли“.
„Когато зоната за деескалация в Идлиб беше създадена, никой не предложи тя да бъде използвана за човешки щит от терористи, криещи се зад цивилното население“, добави той.
Ситуацията е „многостранна“, смята Лавров и призова за разграничаването на „здравословната опозиция от терористичните структури“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Според руски сенатор Западът се стреми да провали мирния процес в Сирия

РИА Новости: Според руски сенатор Западът се стреми да провали мирния процес в Сирия

25 Август 2018 | 14:13 | Агенция "Фокус"
Москва. Според членът на комитета на Съвета на Руската федерация по отбрана и сигурност Франц Клинцевич, Западът, готвейки поредна провокация в Сирия, за да обвини властта в „употреба на химическо оръжие“, се стреми да провали мирния процес в арабската държава, предава РИА Новости.
Прессекретарят на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че в Сирия терористите готвят поредната провокация, която да послужи като повод за удар по сирийските правителствени обекти от страна на САЩ и техните съюзници.
„Осъществяването на този сценарий ще стане още едно свидетелство за непрекъснатите опити на американците по всякакъв начин да затруднят възстановяването на нормалния живот в Сирия“, смята Клинцевич.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: От Държавната Дума на Русия заявиха, че САЩ ще използват всеки възможен предлог за удар по Сирия

РИА Новости: От Държавната Дума на Русия заявиха, че САЩ ще използват всеки възможен предлог за удар по Сирия

25 Август 2018 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Москва. Първият заместник-председател на комитета в руската Държавна Дума по отбраната Александър Шерин заяви, че САЩ са способни да използват всеки предлог за нанасяне на удар по правителствените войски на Сирия, въпреки отсъствието на доказателства, че властите на страната използват химическо оръжие, предава РИА Новости.
По-рано съветникът в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън заяви, че Вашингтон е готов да нанесе по сирийските правителствени сили удар, ако те използват химическо оръжие.
Американските власти твърдят, че имат информация, че сирийският президент Башар Асад е готов да използва химическо оръжие в опит да върне под свой контрол и последните територии от страната.
„Дали ще има химическо оръжие, или няма да има, дали Асад ще се държи добре, или зле - при всеки случай Америка ще намери повод, за да удари по войските на Сирия“, заяви Шерин.
„САЩ ще провокират нашата армия. Разбира се, ние не можем да наблюдаваме от страни как ще се нанасят ударите по позициите на армията на Сирия, намираща се в непосредствена близост до нашите части“, допълни той.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Константин Косачов: Провокация в Сирия ще разбие системата на международната сигурност

Константин Косачов: Провокация в Сирия ще разбие системата на международната сигурност

25 Август 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Според председателя на комисията по международни въпроси на Съвета на Руската федерация Константин Косачов поредна провокация в Сирия ще доведи до разрушаване на системата на международната сигурност и правните институции, предава РИА Новости.
„Видимо е, че наистина се готви поредната провокация. Тази схема вече е толкова типична за действията на американците по целия свят, че да всеки непредубеден наблюдател“, трябва да са му понятни и замисълът, и сценарият, и истинските цели на случващото се“, заяви сенаторът.
Според него в крайна сметка схемата е проста – делегитимиране на противника, тоест да се лишат действията на опонента от легитимност и на тази основа да се излезе отвъд пределите на международното право.
Косачов подчерта, че „по този начин се разрушава и без това неустойчивата система на международното право и сигурност“. „Безразсъдните и безотговорни действия на Запада заплашват целия свят“, подчерта той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната на Русия: В Сирия готвят поредната инсценировка с „използването на химическо оръжие“ от страна на сирийската армия

Министерството на отбраната на Русия: В Сирия готвят поредната инсценировка с „използването на химическо оръжие“ от страна на сирийската армия

25 Август 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Прессекретарят на Министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков заяви, че терористите от „Джебхат ан-Нусра“ готвят провокация, че уж правителствените сили на Сирия ще използват химическо оръжие срещу цивилни, предава ТАСС.
„Според информация, потвърдена едновременно от няколко независими източници, „Джебхат ан Нусра“ осъществява подготовката на поредната провокация „употреба на химическо оръжие“ от сирийските правителствени сили срещу цивилното население на провинцията Идлиб“, заяви Конашенков.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Фрегатите „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Есен“ ще попълнят съединението на ВМФ на Русия в Средиземно море

ТАСС: Фрегатите „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Есен“ ще попълнят съединението на ВМФ на Русия в Средиземно море

25 Август 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Фрегатите „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Есен“ на руския Черноморски флот, въоръжени с ракети „Калибър“ ще попълнят съединението на ВМФ в Средиземно море, предава ТАСС.
„Фрегатите на Черноморския флот „Адмирал Григорович“ и „Адмирал Есен“ извършват планов преход от Севастопол към Средиземно море. В момента екипажите на корабите преминават през Босфора и Дарданелите“, съобщава пресслужбата на руските ВМС.
От там допълниха, че корабите „ще попълнят съединението на ВМФ в Средиземно море“. „Планира се, че още днес те ще влязат в състава на силите на постоянното съединение на ВМФ в далечната морска зона“, добавят от там.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Руско-турските отношения се задълбочават, твърди Владимир Путин

Yeni Safak: Руско-турските отношения се задълбочават, твърди Владимир Путин

24 Август 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Руско-турските отношения стават по-силни и се задълбочават, заяви президентът на Русия Владимир Путин в петък, по време на среща в Москва с външния министър на Турция Мевлют Чавушголу, заедно с министъра на отбраната Хулуси Акар и шефът на турското разузнаване Хакан Фидан, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak.
„Отношенията ни с Турция става все по-дълбоки и все по-значими, задълбочавайки се в областта на икономическото сътрудничество, както и в адресирането на редица въпроси, свързани с регионалните проблеми“, заяви Путин по време на срещата си с тримата турски високопоставени представители.
В срещата, предавана по телевизията, руският президент спомена и „регулярния характер“ на контактите си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Русия и Турция, заедно с други държави, постигнаха сериозен прогрес в разрешаването на сирийската криза, добави Путин.
„Благодарение на усилията на нашите страни, заедно с участието на други заинтересовани държави, в частност Иран, нашето сътрудничество с ООН, с европейските държави, със САЩ – ние успяхме да постигнем сериозен прогрес в разрешаването на сирийската криза“, заключи той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мевлют Чавушоглу: Военното решение в Идлиб ще доведе до катастрофа

Мевлют Чавушоглу: Военното решение в Идлиб ще доведе до катастрофа

24 Август 2018 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Москва. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу предупреди, че военното решение за контролираната от опозицията на Дамаск сирийска провинция Идлиб ще доведе до катастрофа, предава AFP.
„Военното решение там ще доведе до катастрофа. Не само за Идлиб, но и за бъдещето на Сирия – сблъсъците там може да продължат дълго време“, алармира първият дипломат на Анкара след преговори в Москва с руския си колега Сергей Лавров.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.