НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Reuters: Доналд Тръмп съкрати 25 милиона долара помощи за палестинците в болниците в Източен Ерусалим

Reuters: Доналд Тръмп съкрати 25 милиона долара помощи за палестинците в болниците в Източен Ерусалим

8 Септември 2018 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил 25 милиона долара, заделени за грижите за палестинци в болниците в Източен Ерусалим, да бъдат пренасочени другаде, като част от ревизията му за финансовата помощ за Палестина, заяви представител на държавния департамент в събота, предава Reuters.
„Като резултат от тази ревизия, по разпореждане на президента, ще пренасочим приблизително 25 милиона долара, които поначало бяха планирани за болничната мрежа в Източен Ерусалим“, заяви представителят. „Тези средства ще отидат за проекти от висок приоритет на друго място“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Според „Хамас“ Махмуд Аббас е осуетил мирните преговори с Израел и трябва да бъде изправен пред съд за „държавна измяна“

The Jerusalem Post: Според „Хамас“ Махмуд Аббас е осуетил мирните преговори с Израел и трябва да бъде изправен пред съд за „държавна измяна“

8 Септември 2018 | 21:17 | Агенция "Фокус"
Газа. Официални представители на групировката „Хамас“ обвиниха президента на палестинската автономия Махмуд Аббас за това, че е осуетил регионалните и международни усилия за постигане на примирие между базираните в Газа палестински терористични групировки и Израел, пише електронното издание на израелския вестник The Jerusalem Post.
Представители заявиха, че протестите срещу Израел ще продължат докато блокадата на Ивицата Газа не бъде вдигната.
В петък висшестоящо официално лице от „Хамас“ призова за изправянето на Аббас пред палестински съд за „държавна измяна“.
Призивът дойде покрай информациите, че Египет, под натиск от Аббас, се е отказал от усилията си да посредничи за мирно споразумение между „Хамас“ и Израел.
Ахмед Бахр, член на „Хамас“, който изпълнява и длъжността на заместник-председател на Палестинския законодателен съвет, заяви че Аббас е отказал да приключи спора между „Хамас“ и „Фатах“. Аббас, добавя Бахр, е продължил и да настоява „Хамас“ да предаде оръжията си на базираното в Рамала правителство на палестинската автономия.
Бахр обвини и палестинския президент за „съглашателство“ с Израел в налагането на блокадата и санкциите срещу Ивицата Газа.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Антонио Гутериш призова други страни да допринесат за финансирането на помощта за Палестина след оттеглянето на САЩ

ТАСС: Антонио Гутериш призова други страни да допринесат за финансирането на помощта за Палестина след оттеглянето на САЩ

1 Септември 2018 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секрета на ООН Антонио Гутериш призова други страни да допринесат за финансирането на помощта за палестинските бежанци след оттеглянето на САЩ, предава TACC.
Генералният секретар на ООН Антониo Гутериш изрази съжаление за решението на САЩ да спре финансирането към Агенцията за подпомагане и работа с палестинските бежанци (UNRWA), и призовава други страни, да помогнат да се компенсира недостига на финансиране. Това заяви в петък официалният представител на генералния секретар Стефан Дюжарик.
"Ние съжаляваме за решението на САЩ да не предоставя финансирането на UNRWA, която осигурява необходимата подкрепа за палестинските бежанци и допринася за стабилността в региона, - каза той. - Генералният секретар призова другите страни да запълнят липсата на финансиране, за да може UNRWA да продължи да предоставя жизненоважна помощ и да дава надежда за незащитената част от населението ".
Дуджарик посочи, че агенцията се радва на пълното доверие на Гутериш. "Върховният комисар Пиер Кренбюл упражнява неуморни и активни усилия за преодоляване на извънредната криза в организацията (което е резултат от намаляването на американските вноски - ТАСС.), с което агенцията се сблъска тази година, - се казва в изявлението. - Той успя да увеличи броят на донорите , да събере ново финансиране. " Освен това, както беше припомнено от Дюжарик, агенцията "предприе извънредни мерки за намаляване на разходите и повишаване на ефективността на своите дейности".
По-рано в петък Държавният департамент на САЩ обяви решение да спре напълно финансирането на UNRWA. Вашингтон нарече модела на работа и бюджетните практики на агенцията ирационални. Според изявлението на Държавния департамент, в замяна на това властите на САЩ възнамеряват да се обмислят нови модели и начини на взаимодействие, в това число "пряка помощ директно от САЩ и други партньори."
UNRWA е създадена с решение на Общото събрание (ОС) на Организацията на обединените нации на 8 декември 1949 г. за предоставяне на помощ на арабските бежанци от Палестина, които са загубили домовете си и поминък в резултат на арабско-израелския конфликт през 1948. UNRWA защитава правата на палестинските бежанци, подпомага ги за получаване на образование, здравни услуги, хуманитарна помощ и социални услуги.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Доналд Тръмп се отметна от плана си да ограничи чуждестранното финансиране

Reuters: Доналд Тръмп се отметна от плана си да ограничи чуждестранното финансиране

28 Август 2018 | 23:32 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентската администрация на Доналд Тръмп се отметна от плановете си за заобикаляне на Конгреса на САЩ, за да върне милиарди долари от американския бюджет за чуждестранна помощ, след сериозното съпротивление от американските сенатори, предава Reuters.
Агенцията припомня, че на 16 август е съобщила, че Офисът за управление и бюджет към Белия дом е отправило искане към Държавния департамент и американската Агенция за международно развитие да предоставят информация за пакет за „анулиране“, който щеше да доведе до сериозно орязване на парите за чуждестранна помощ.
Републикански и демократически съветници към Сената и Камарата на представителите са заявили, че президентската администрация се е отказала от плана, след сериозни възражения от членовете на Конгреса и държавния секретар Майк Помпео.
В съкращенията на разходите влизаха и повече от 200 милиона долара, които Доналд Тръмп замрази през месец март, предназначени за усилията за възстановяване на Сирия.
Администрацията на Тръмп се опита да отреже част от чуждестранната помощ, когато предостави проектобюджета за тази година, но американските законодатели възразиха и Тръмп беше принуден да подпише бюджет, който не включваше съкращенията.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Израел ще отвори отново граничния пункт „Ерез“ в Ивицата Газа

AFP: Израел ще отвори отново граничния пункт „Ерез“ в Ивицата Газа

26 Август 2018 | 21:24 | Агенция "Фокус"
Газа. Израел ще отвори отново граничния пункт Ерез в Ивицата Газа в понеделник, обяви министърът на отбраната на страната Авигдор Либерман, седмица след като пунктът беше затворен заради сблъсъци, предава AFP.
Либерман заяви в неделя, че решението за отваряне на Ерез, който е единственият пункт за хората в северната част на палестинския анклав, е взето „имайки предвид успокояването на напрежението край границата“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Египет отваря за пешеходци граничния пункт с Ивицата Газа

АА: Египет отваря за пешеходци граничния пункт с Ивицата Газа

26 Август 2018 | 06:19 | Агенция "Фокус"
Газа Сити. Египет отваря за пешеходци граничния пункт с Ивицата Газа в неделя, предава Anadolu Agency.
Граничният пункт Рафа е единственият прозорец към света за хората, които живеят под блокадата на Израел.
В свое изявление Службата за граничен контрол в Газа каза, че Египет ще отвори граничния пункт, за да осигури връщането на поклонниците от Ивицата Газа и палестинските граждани.
Египет все още не е направил официално изявление по въпроса.
Службата за граничен контрол в Газа преди това обяви на 15 август, че пунктът ще бъде затворен в продължение на шест дни, докато приключи празникът на Айд ал Ада (Курбан Байрам).
Под контрола на Египет Рафа е един от седемте гранични пункта , които водят към Ивицата Газа.
Другите шест пункта са контролирани от Израел. Четири от тях са затворени от години, докато пунктъта Керм Ебу Салим се използва за превоз на търговски товари при определени ограничения.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times of Israel: Очаква се САЩ да обявяват, че отхвърлят „правото на завръщане“ на палестинците

The Times of Israel: Очаква се САЩ да обявяват, че отхвърлят „правото на завръщане“ на палестинците

25 Август 2018 | 20:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентската администрация на Доналд Тръмп се очаква да обяви в следващите няколко дни, че отхвърля дългогодишната палестинска претенция за „право на завръщане“ на милиони бежанци и техните наследници в Израел, пише електронното издание на израелския вестник The Times of Israel, като се позовава на доклад на израелската телевизия „Hadashot“ от събота вечер.
САЩ ще обявяват политика, която „от тяхна гледна точка, по същество отхвърля ‚правото на завръщане‘“, се казва в доклада.
„Правото на завръщане“ е един от ключовите проблеми на спора в израело-палестинския конфликт. Палестинците твърдят, че пет милиона души – десетки хиляди бежанци от това, което е Израел днес и техните милиони наследници – имат „право на завръщане“. Израел отхвърля това искане, заявявайки че представлява опит на палестинците да унищожат страната чрез тежестта на цифрите. Населението на Израел е почти девет милиона, от които около три четвърти са евреи. Навлизането на милиони би означавало, че Израел вече не може да е държава с преобладаващо еврейско население.
Според информацията на „Hadashot“, САЩ ще обявяват своята политика по този въпрос в началото на септември. Вашингтон ще издаде доклад, който твърди, че всъщност има само половин милион палестинци, които трябва да бъдат смятани за легитимни бежанци.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily: Палестинските власти смятат за „шантаж“ отказът на САЩ да отделят 200 млн. долара помощ

Eurasia Daily: Палестинските власти смятат за „шантаж“ отказът на САЩ да отделят 200 млн. долара помощ

25 Август 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
Рамала. Членът на ЦК на Организацията за освобождение на Палестина Ханан Ашрави нарече решението на САЩ да не отделят на палестинците помощ в размер на 200 млн. долара „шантаж“, предава Eurasia Daily.
Тя подчерта, че американските власти вече демонстрират своята произраелска политика, а отказът на помощ „наказва“ тези палестинци, които „са жертва на израелската окупация“. „Администрацията на САЩ демонстрира използването на евтин шантаж като политически инструмент. Правата на палестинците не са за продан“, заяви Ашрави.
По-рано стана известно, че САЩ са преразгледали решението си да отделят 200 млн. долара икономическа помощ на жителите на палестинските територии – Западния бряг на река Йордан и Ивицата Газа. Държавният департамент обясни, че с това решение „се отчитат предизвикателствата, с които се сблъсква международната общност при оказването на помощта за Газа, където контролът на ХАМАС влошава и без това тежката хуманитарна и икономическа ситуация“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА:  Ранени са 50 палестинци по време на днешните протести в Ивицата Газа

АА: Ранени са 50 палестинци по време на днешните протести в Ивицата Газа

25 Август 2018 | 01:28 | Агенция "Фокус"
Газа Сити. Ранени са 50 палестинци по време на днешните протести в Ивицата Газа покрай оградата с Израел, предава Anadolu Agency.
В съобщение на Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа, се съобщава, че палестинците имат огнестрелни наранявания. Освен за тях, Министерството съобщава и за 139 души, пострадали от сълзотворен газ.
Протестиращите настояват за "правото на завръщане" в домовете и селата в историческата Палестина, откъдето са били прогонени през 1948 г., за да направят място за новата държава Израел.
Те също така искат да се сложи край на 11-годишната блокада, наложена от Израел на Ивицата Газа, която унищожи икономиката на крайбрежния анклав и лиши 2 милиона жители от основни стоки.
Откакто започнаха протестите в Газа на 30 март, повече от 170 протестиращи палестинци са били убити и още хиляди са ранени от израелските войски, разположени от другата страна на буферната зона.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ са отменили помощ в размер на 200 милиона долара за палестинците

AFP: САЩ са отменили помощ в размер на 200 милиона долара за палестинците

24 Август 2018 | 23:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на американския президент Доналд Тръмп заяви в петък, че е отменила помощ в размер на повече от 200 милиона долара, първоначално предназначена за палестинците в Ивицата Газа и Западния бряг, пренасочвайки ги към други "значими проекти“, предава AFP.
Старши служител на Държавния департамент заяви, че решението е взето "по указание на президента" след преглед на програмите за помощ на палестинските територии.
Този ход "взема предвид предизвикателствата, пред които е изправена международната общност за оказване на помощ в Газа, където контролът от страна на" Хамас "застрашава живота на гражданите на Газа и влошава и без това тежката хуманитарна и икономическа ситуация", заяви официалният представител.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Авигдор Либерман: Няма за какво да си говорим с „Хамас“

Авигдор Либерман: Няма за какво да си говорим с „Хамас“

24 Август 2018 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Газа. Дългосрочно споразумение за прекратяване на огъня с „Хамас“ е невъзможно, докато групировката държи на целта си да унищожи Израел, заяви израелският министър на отбраната Авигдор Либерман в петък, по време на посещение в Ивицата Газа, пише електронното издание на израелския вестник The Jerusalem Post.
„Хамас“ „е терористична организация, чиято единствена цел е унищожението на държавата Израел. При такъв случай не мисля, че имаме за какво да си говорим с тях“, заяви Либерман пред журналисти.
„Единственото нещо, което обсъждаме с помощта на египтяните и чрез другите, е че настрана от въпросите за прекосяването и районите за риболов, трябва да разрешим въпроса за военнопленниците и изчезналите военнослужещи“, поясни той.
„Хамас“ трябва да е наясно с това, допълни израелският министър.
След това „Хамас“ трябва да прекрати военното си засилване, включително ракетите и работите по тунели за терористи. „Хамас“ харчи парите си за оръжия и оставя международната общност да се грижи за хората му като финансират съоръжения за образование, здравеопазване и водоснабдяване, смята Либерман.
„Това е неприемливо“, заяви той, добавяйки че Израел би направил това, което е нужно, за да осигури защитата на своите граждани.
„Не вярвам в прекратяването на огъня. Единствената уговорка, която съществува, е реалността на място. През последните няколко дни виждаме, че „Хамас“ има абсолютен контрол над това, което се случва тук (в Газа)“, заяви Либерман.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ивицата Газа остава без гориво и лекарства

AFP: Ивицата Газа остава без гориво и лекарства

22 Август 2018 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Ивицата Газа остава без гориво и лекарства, предава AFP.
Организацията на обединените нации привършва финансирането, за да заплаща горивото, необходимо за болниците, системите за пречистване на вода и други критични съоръжения в ивицата Газа, заяви в сряда политическият ръководител на ООН.
Розмари Ди Карло, заместник генерален секретар на ООН, също каза пред Съвета за сигурност, че последната ескалация на конфликта между Израел и палестинските екстремисти "заплашват да въвлекат Газа във война".
Съветът за сигурност проведе месечната си среща по израелско-палестинския конфликт, като ООН работи с Египет, за да се справи с хуманитарната криза в Газа и да спре насилието.
Ди Карло заяви, че е "дълбоко обезпокоена, че финансирането на аварийното гориво на ООН, което поддържа около 250 критични съоръжения в Газа, привършва" и призова за 4,5 млн. долара, за да осигури основни услуги за останалата част от годината.
Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси изрази също така безпокойство относно "опасния недостиг на основни лекарства", след като 40% от запасите от основните медикаменти са напълно изчерпани.
Газа е отново сцена на насилие, след като палестинските протести, започнали през март, бяха посрещнати с израелски огън и в резултат загинаха 171 палестинци.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Израел закрива пропускателните пунктове с Ивицата Газа заради граничните инциденти

AFP: Израел закрива пропускателните пунктове с Ивицата Газа заради граничните инциденти

19 Август 2018 | 09:17 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Израел закрива единствения пропускателен пункт за пешеходци с Ивицата Газа, с изключение на хуманитарни случаи, заради зачестилите гранични инциденти свързани с протести и сблъсъци, предава AFP.
Говорител на отдел от израелското министерство на отбраната, който се занимава с пропускателните пунктове, потвърди данните. Граничните протести и сблъсъци в петък доведоха до смъртта от израелски огън на двама палестинци.
Затварянето на пункта се случва въпреки опитите на Египет и на ООН да постигнат дълготрайно примирие между Израел и „Хамас“ – въоръжената групировка, която управлява палестинския анклав.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Саудитска Арабия ще отдели средства за стабилизация на Сирия вместо САЩ

Доналд Тръмп: Саудитска Арабия ще отдели средства за стабилизация на Сирия вместо САЩ

19 Август 2018 | 06:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Саудитска Арабия ще отдели средства за стабилизация на Сирия вместо САЩ, написа в социалната мрежа „Туитър“ американският президент Доналд Тръмп, цитиран от TACC.
"Съединените щати преустановиха нелепите плащания за развитие на Сирия в размер на 230 милиона долара, Саудитска Арабия и други богати страни от Близкия изток ще извършат плащания вместо САЩ, искам да развивам САЩ, нашата армия и страната, които ни помагат!" - написа президентът.
В петък ръководителят на пресслужбата на Държавния департамент Хедър Науърт в писмено изявление потвърди решението на властите на САЩ да се преразпределят средствата за стабилизиране на Сирия "в подкрепа на други ключови външнополитически приоритети." Новото решение на Вашингтон "не означава никакво намаляване на ангажимента на САЩ ... към стратегическите цели в Сирия", каза тя.
Освен това, говорителят на Държавния департамент на САЩ заяви, че няколко чуждестранни съюзници и партньори на САЩ в периода от април са се съгласили да предоставят за стабилизация на Сирия почти 300 милиона долара - Саудитска Арабия възнамерява да предостави 100 милиона долара от тези средства, а Обединените Арабски Емирства - 50 милиона долара, поясни Наъурт.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мария Захарова разкритикува решението на САЩ да не финансират помощни програми за Сирия

РИА Новости: Мария Захарова разкритикува решението на САЩ да не финансират помощни програми за Сирия

17 Август 2018 | 23:30 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова коментира решението на американските власти да съкратят финансирането си за помощни програми за Сирия, предава РИА Новости.
По-рано в петък от държавния департамент заявиха, че САЩ ще пренасочат 230 милиона долара, които са били запланирани за Сирия, към други цели. Говорителят на департамента Хедър Науърт обясни това с факта, че САЩ са събрали около 300 милиона долара за Сирия от своите партньори в коалицията.
Захарова упрекна американските власти в нежелание на спонсорират възстановяването на мирния живот на сирийска територия.
„„Ислямска държава“ там вече няма, непримиримите бунтовници ги няма, „Белите каски“ също се евакуират. Кой в Сирия може да се нуждае от пари? Не и мирният живот, който държавният департамент отказва да спонсорира“, написа Захарова в социалната мрежа „Фейсбук.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

Washington Examiner: САЩ изтеглят 200 милиона долара от стабилизационния фонд за Сирия

17 Август 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на президента Доналд Тръмп изглежда ще прекрати финансирането на стабилизационния фонд за Сирия като част от решението на лидера на Белия дом да изтегли САЩ от разкъсваната от гражданска война близкоизточна държава, съобщава изданието Washington Examiner, като подчертава, че информацията бе обявена само ден, след като Саудитска Арабия обеща 100 млн. долара за подкрепа на международната коалиция срещу „Ислямска държава“.
Конгресът бе информиран за решението от служители на администрацията, които поясниха, че 200-те милиона долара, отпуснати по-рано за стабилизиращи програми в Сирия, ще бъдат пренасочени към други. Решението бе предшествано от преразглеждане на финансирането, започнало през март, малко след уволняването на Рекс Тилърсън от поста държавен секретар на САЩ.
Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви, че няколко „коалиционни партньори са направили обещания и принос през последните месеци", за да подкрепят усилията на САЩ да се противопоставят на ислямистката терористична групировка в Сирия.
„Този значителен принос ще играе ключова роля в усилията на коалицията да съживи общности като Ракка, които са били опустошени от терористите", подчертаха на свой ред от дипломатическата мисия на Рияд във Вашингтон. Според изявлението, парите ще бъдат използвани за „възстановяване на средствата за препитание и основни услуги в областта на здравеопазването, селското стопанство, електричеството, водоснабдяването, образованието, транспорта и отстраняването на руините".
Външното финансиране от Саудитска Арабия и други съюзници е основната причина, поради която президентът Тръмп е решил да изтегли допълнителните 200 милиона долара, които Вашингтон планираше да похарчи в Сирия.
По-рано държавният глава на САЩ увери, че иска да изтегли страната от Сирия. Съобщено бе, че на мястото на американските сили ще бъдат обучени арабски части, които един ден биха могли да заменят американските войски в Сирия и да помогнат за стабилизирането на региона след победата над „Ислямска държава“. През април Тръмп нареди на Пентагона да започне изтеглянето на две хиляди американски военнослужещи, които понастоящем още са разположени в Сирия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Генералният секретар на ООН подкрепя примирието между Израел и „Хамас“, постигнато с посредничеството на Египет и ООН

AFP: Генералният секретар на ООН подкрепя примирието между Израел и „Хамас“, постигнато с посредничеството на Египет и ООН

15 Август 2018 | 23:43 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш подкрепя примирието межди Израел и „Хамас“, постигнато с посредничеството на Египет и ООН, предава AFP.
Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш приветства решението на Израел да отвори отново граничния пункт с Газа и призова за подкрепа на усилията на ООН и Египет за справяне с кризата в палестинския анклав.
По-рано в сряда Израел отново отвори ГКПП "Керем Шалом", което беше затворено за повечето стоки от 9 юли, когато напрежението в Газа се разпали с нова сила.
Пунктът е жизненоважна линия за жителите на Газа и тяхната осакатена икономика, но Израел го беше затворил за стоки, с изключение на храна и лекарства, за да окаже натиск върху "Хамас", ислямисткото движение, което управлява територията.
Гутериш заяви в изявление, че е "окуражен да види, че ангажираните страни са отговорили на призивите за избягване на опустошителното въздействие на още един конфликт върху цивилното население в и около Газа".
Той призова "всички страни" да подкрепят усилията на пратеника на ООН Николай Младенов и на Египет ", за да се избегне ескалация и да се обърне внимание на всички хуманитарни въпроси в Газа и завръщането на палестинската власт, базирана в Рамала на Западния браг на река Йордан, в Газа ".
Отварянето на пункта е резултат на непреки преговори, с посредничеството на Египет и служители на ООН, за да се постигне дългосрочно примирие между Израел и "Хамас".
Говорителят на ООН Стефан Дюжарик съобщи, че се очаква повече от 400 товарни автомобили да влязат в Газа.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Израел отвори основната входна точка за прехвърляне на стоки в Ивицата Газа

AFP: Израел отвори основната входна точка за прехвърляне на стоки в Ивицата Газа

15 Август 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. Властите на Израел отвориха повторно контролно-пропускателен пункт „Карем Шалом“ с Ивицата Газа, основната входна точка за прехвърляне на стоки на територията на Палестинската автономия, предава AFP.
Агенцията припомня, че КПП-то бе затворено да 9 юли след месеци на напрежение по границата. Решението е отговор на относително спокойствие през последните дни.
Журналист на AFP съобщава, че десетки камиони, превозващи различни видове стоки, включително гориво, са започнали да преминават на територията на блокирания палестински анклав. Както израелски, така и палестински официални лица потвърдиха, че движението през „Карем Шалом“ е бил възобновено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.
Почина знаковият моден дизайнер на Шанел Карл Лагерфелд. 19 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.