НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивайло Московски е подал оставка като депутат

Ивайло Московски е подал оставка като депутат

4 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. На 30 ноември Ивайло Московски е подал оставка като депутат. Предстои парламентът да гласува прекратяването на правомощията му. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. Московски се върна в парламента след като освободи поста министър на транспорта заради тежката катастрофа край Своге.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛСМ „Пирогов“: Почина още една жена от ранените в катастрофата край Своге

УМБАЛСМ „Пирогов“: Почина още една жена от ранените в катастрофата край Своге

27 Септември 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
София. Почина още една жена от ранените в катастрофата край Своге. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов“ Мария Пойразова. Пациентката е починала в резултат на изключително тежките наранявания, въпреки усилията на медиците.
Така жертвите на тежката катастрофа, която стана на 25 август 2018 г., стават 18, сред които и 13-годишно момче. При инцидента на пътя София-Своге пълен с пътници автобус излезе от пътното платно и се преобърна на площадка под нивото на пътя, на изхода на Своге.
Заради тежката катастрофа оставки подадоха трима министри - регионалният, вътрешният и транспортният.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Участъкът от път II-16 Своге - София е с нов асфалт и маркировка

АПИ: Участъкът от път II-16 Своге - София е с нов асфалт и маркировка

8 Септември 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
София. Участъкът от път II-16 Своге - София е с подменен износващ асфалтов пласт и с шумяща маркировка за повишаване безопасността на движение. Обновена е отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".
През следващата седмица започва одит по пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на близо 82-километров участък на второкласния път през Искърското дефиле от лицензирани външни одитори по пътна безопасност. Въз основа на техните заключения ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети и мероприятия, свързани с повишаване безопасността на движение, включително и с поставянето на допълнителни ограничителни системи и пътни знаци. Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на населените места.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Възстановено движението по път II-16 Своге - София

АПИ: Възстановено движението по път II-16 Своге - София

8 Септември 2018 | 17:51 | Агенция "Фокус"
София. Възстановено движението по път II-16 Своге - София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Движението по път II-16 Своге – София, се осъществява в една лента, поради полагане на хоризонтална маркировка

АПИ: Движението по път II-16 Своге – София, се осъществява в една лента, поради полагане на хоризонтална маркировка

8 Септември 2018 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Движението по път II-16 Своге – София, се осъществява в една лента, поради полагане на хоризонтална маркировка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Движението се регулира с пътни знаци и полиция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Преасфалтиран е участъкът от пътя Своге – София, утре ще се полага маркировката

АПИ: Преасфалтиран е участъкът от пътя Своге – София, утре ще се полага маркировката

7 Септември 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Преасфалтиран е участъкът от пътя Своге – София, утре ще се полага маркировката. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. В 20.00 часа ще бъде възстановено движението за всички превозни средства по преасфалтирания участък от път II-16 Своге - София. За да не се затруднява трафикът днес движението се пуска без пътна маркировка и шофьорите трябва да карат внимателно. Утре отсечката ще бъде маркирана с шумяща маркировка с цел повишаване безопасността на движение. При полагането й превозните средства няма да се спират, но трябва да се кара със съобразена скорост и да се спазват указанията на „Пътна полиция“.
Днес бе подменен износващият асфалтов пласт в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Направените анализи показват, че основният асфалтов пласт - биндер, е изпълнен съгласно изискванията и вложените в него материали отговарят на утвърдените технически норми. Материалите и рецептурата, които сега са използвани в полагания асфалт са одобрени от Института по пътища и мостове. Коефициентът на полируемост е по-висок от одобрените от инженера на проекта при основния ремонт на участъка. През следващата седмица започва одит по пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на близо 82-километров участък на второкласния път през Искърското дефиле от лицензирани външни одитори по пътна безопасност. Въз основа на техните заключения ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети и мероприятия, свързани с повишаване безопасността на движение, включително и с поставянето на допълнителни ограничителни системи и пътни знаци. Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на населените места.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АКАБ и БАЗК изразиха подкрепа към министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски

АКАБ и БАЗК изразиха подкрепа към министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски

7 Септември 2018 | 13:12 | Агенция "Фокус"
София. Асоциация за квалификациа на автомобилистите в България (АКАБ) и Българска асоциация на пострадали при катастрофи (БАЗК) изразиха подкрепа към министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски. Това се посочва в позиция, изпратена до медиите от Сдружение БАЗК. „Искаме да изкажем нашата подкрепа за усилията, които полага Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за решаване на проблемите на пътната безопасност и обучението на младите водачи. Министър Московски и неговият екип направи изключително много за по-ефикасен контрол върху пунктовете за ГТП, въведе се видеоконтрол и невъзможност за фиктивно преминаване на технически прегледи на МПС. Свързаха се системите на пунктовете за ГПТ с данъчните служби“, с посочва в позицията.
Според тях се извършват съвместни проверки с НАП и икономическа полиция на нередовни автошколи и се отнемат лицензи. „Въведоха се строги правила за контрол върху изпитите по теория, въведоха се т.нар. „бели стаи“ и се ограничи купуването на свидетелства за правоуправление. Предвиждат се промени и по контрола върху практическия изпит чрез въвеждането на GPS проследяване на часовете по кормуване“, отчитат в позицията си.
Организациите посочват още, че се упражнява строг контрол върху автобусния и транспортния бранш. „Идеята за въвеждане на задължителни колани и видеорегистратори в автобусите дойде от МТИТС. Екипът на министър Московски категорично подкрепи българския транспортен бранш срещу поправките Макрон и достойно защити българските национални интереси. Министър Московски и неговият екип полагат основите и за въвеждане на регламенти в сервизната дейност, с цел по-висока безопасност на автомобилните ремонти и защита правата на потребителите“, допълват организациите.
Според тях, ако бъде приета оставката на Министър Московски и неговият екип, ще бъде прекъсната реформата в разделянето на ЗДВП на три части, ТОЛ системата, Бонус Малус системата и реформата в обучението на младите водачи. „Като неправителствени организации ние сме против оставката на министър Московски и неговия екип“, подчертават организациите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започна преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге - София

АПИ: Започна преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге - София

7 Септември 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Своге. Започна преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге - София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтните работи са в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Подменя се износващият асфалтов пласт, тъй като направените анализи показват, че основният асфалтов пласт - биндер, е изпълнен съгласно изискванията и вложените в него материали отговарят на утвърдените технически норми. Материалите и рецептурата, които сега се използват в полагания асфалт, са одобрени от Института по пътища и мостове. Коефициентът на полируемост е по-висока от одобрените от инженера на проекта при основния ремонт на участъка. След като днес бъде положен асфалтът, утре отсечката ще бъде маркирана с шумяща маркировка с цел повишаване безопасността на движение.
Движението в участъка от второкласния път e спряно, а обходните маршрути за леките автомобили са по път II-81 София - Монтана и след това път III-164 Своге - Искрец - Бучин проход. Път II-81 - проход „Петрохан“, на територията на Софийска област, също е в ремонт и в този участък шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация. Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, за да не влизат в Искърското дефиле се отклоняват при Ребърково в посока Ботевград. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, могат да преминават по път II-16 в двете посоки до отклонението за село Редина.
През следващата седмица ще бъде направен одит по пътната безопасност и преглед на цялостното състояние на близо 82-километров участък на второкласния път през Искърското дефиле от лицензирани външни одитори по пътна безопасност. Въз основа на техните заключения ще бъдат взети решения какви допълнителни ремонтни дейности трябва да бъдат предприети и мероприятия, свързани с повишаване безопасността на движение, включително и с поставянето на допълнителни ограничителни системи и пътни знаци. Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания.
Изнесените констатации за пътя Своге - София от организацията Институт по пътна безопасност не са направени от лицензирани одитори по пътна безопасност, а на отделни личности, обявяващи се за експерти.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започва преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге – София, движението в участъка ще бъде спряно

АПИ: Започва преасфалтирането на участъка от път II-16 Своге – София, движението в участъка ще бъде спряно

7 Септември 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Своге. Днес ще се преасфалтира участъкът от път II-16 Своге - София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Ремонтните работи ще са в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Движението в участъка от второкласния път ще бъде спряно. Обходните маршрути за леките автомобили са път II-81 София - Монтана и след това път III-164 Своге - Искрец - Бучин проход. Път II-81 - проход „Петрохан“, на територията на Софийска област, също е в ремонт и в този участък шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация.
Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, за да не влизат в Искърското дефиле ще бъдат отклонявани при Ребърково в посока Ботевград. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, ще могат да преминават по път II-16 в двете посоки до отклонението за село Редина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: На 7 септември ще се преасфалтира участъкът от път II-16 Своге - София, движението в участъка ще бъде спряно

АПИ: На 7 септември ще се преасфалтира участъкът от път II-16 Своге - София, движението в участъка ще бъде спряно

6 Септември 2018 | 10:01 | Агенция "Фокус"
София. Утре - 7 септември, ще се преасфалтира участъкът от път II-16 Своге - София. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Ремонтните работи ще са в отсечката от водостока, преди пътния инцидент, до моста над река Лесковдолска. Движението в участъка от второкласния път ще бъде спряно. Обходните маршрути за леките автомобили са път II-81 София - Монтана и след това път III-164 Своге - Искрец - Бучин проход. Път II-81 - проход „Петрохан“, на територията на Софийска област, също е в ремонт и в този участък шофьорите трябва да карат с по-ниска скорост и да спазват стриктно пътната сигнализация.
Тежкотоварните камиони и автобусите, идващи от Видин по път Е-79 и пътуващи към Своге, за да не влизат в Искърското дефиле ще бъдат отклонявани при Ребърково в посока Ботевград. Леките автомобили и локалният трафик, пътуващ от София към Своге, ще могат да преминават по път II-16 в двете посоки до отклонението за село Редина.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петко Ангелов, превозвач: Политическата отговорност за катастрофата край Своге трябва да се поеме от тези, които отговарят за сухопътния транспорт

Петко Ангелов, превозвач: Политическата отговорност за катастрофата край Своге трябва да се поеме от тези, които отговарят за сухопътния транспорт

5 Септември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. Политическата отговорност за катастрофата край Своге трябва да се поеме от тези, на които са делегирани права за сухопътния транспорт, а не от министъра в оставка Ивайло Московски. Това каза за Радио "Фокус" Петко Ангелов председател на УС на Камара на автомобилните превозвачи в България. Браншът е изложил аргументите си и в писмо до министър-председателя Бойко Борисов. „Има заместник-министри, има изпълнителни директори, има шеф на ДАИ. Това са хората, на които е делегирал контролни функции. Какво трябва да направи министър Московски? Да излезе на пътя и да гледа дали си изпълняват задълженията, или дали контролират? Те трябва да носят отговорност. Най-лесният вариант е да се изгони министърът без причина. Министър Московски е запознат с всички проблеми по пътния транспорт, които имаме ние. И септември месец към края отново започва този пакет прословутия „Макрон“, с който искат да ни изхвърлят от европейския пазар. Това е един министър, който е застанал зад нас и с позициите и връзките, които има в ЕС и в България, той е най-подготвения като министър да ни защитава“, каза Петко Ангелов. Той уточни, че в края на деня предстои среща между представители на транспортни фирми от цялата страна, на която ще бъде решено как точно браншът ще подкрепи министъра на транспорта в оставка Ивайло Московски. Петко Ангелов допълни, че ако се стигне до поемането на ресора от друг министър, това ще доведе до сътресения в бранша и проблеми в преговорите по пакета Макрон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Камарата на автомобилните превозвачи в България се обяви против оставката на министър Ивайло Московски

Камарата на автомобилните превозвачи в България се обяви против оставката на министър Ивайло Московски

5 Септември 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Камарата на автомобилните превозвачи в България се обяви против оставката на министър Ивайло Московски. Това се посочва в позиция на Камарата по повод подадената оставка на Московски след тежката катастрофа край Своге, съобщиха от пресцентъра на Камарата на автомобилните превозвачи. „Подаването на оставка от господин Ивайло Московски е един достоен акт на един достоен човек. Въпреки проблемите свързани с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията по времето, в което господин Московски беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, той остава професионалист, който винаги се е стремял да бъде коректен с бранша.
Московски се доказа и като човек, който може да защитава интересите на българските превозвачи в Европа, покрай проблемите с „Пакет за мобилност 1“ и „Пакет за мобилност 2“, които далеч не са приключили. Смятаме, че неговите контакти и познания в тази област ще липсват на българските превозвачи в предстоящите тежки преговори и „битки“ относно т.н. закон „Макрон“, посочват още от Камарата.
Според тях основен проблем в структурата на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията по времето на Московски е липсата на административен капацитет и подготвени кадри за длъжностите към ведомството, нещо което се наблюдава и в други държавни и частни структури. „С оглед горното се назначават крайно неподходящи хора, които и към днешна дата са на длъжности в Министерството и които наравно с господин Московски могат и следва да поемат политическа и морална отговорност. Отчитайки дори и допуснатите грешки от господин Московски, той ще остане министър, който винаги е бил отворен към превозвачите и се е отнасял с разбиране към проблемите ни“, се посочва още в позицията на Камарата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Светослав Глосов: Спекулира се, че АПИ е главният виновник за качеството на пътя Своге-София, масово автобусите и тежкотоварните автомобили превишават скоростта там

Инж. Светослав Глосов: Спекулира се, че АПИ е главният виновник за качеството на пътя Своге-София, масово автобусите и тежкотоварните автомобили превишават скоростта там

5 Септември 2018 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Спекулира се, че АПИ е главният виновник за качеството на пътя Своге-София, масово автобусите и тежкотоварните автомобили превишават скоростта там. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Пътищата се строят с асфалтови смеси, които са с одобрени рецептури, съответните проби“, посочи той. По думите му това означава, че всяка рецептура преди да се одобри от лабораторията, преди това се е била изпитвала в акредитирана лаборатория. „Това, което се влага в пътя, се контролира от строителни лаборатории, които са акредитирани на база на взети контролни проби от пътя. Във всеки нов път, който се прави, се взимат контролни проби. Преди се взимат, за да може да се докаже, че одобрената рецептура е удачна“, коментира инж. Глосов.
Във връзка с участъка в Искърското дефиле, където стана трагичната катастрофа, той обясни, че се е оказало, че в един сравнително малък участък има проблем. „Възможно е да се направи грешка при самото производство на материала. Трябва да се взимат проби. Този път е изпълняван по съвсем други критерии. В участъка приетата рецептура не е изпълнена така, както е направен. Казано е какъв интертен материал да бъде вложен, но в случая за един участък от около 370 м, материалът в едрата фракция не е този, който е бил по рецептура“, обясни той. По думите му Институтът по пътища и мостове е направил оглед на целия участък. „Много се спекулира с качеството на пътя с АПИ, че тя е единственият виновник. Трафик камерите ни показват, че масово скоростта на движението от автобуси и товарни автомобили по този участък, където има ограничение 40 км, се превишава с над 30%“, каза още инж. Светослав Глосов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Лалов, превозвач: Ресорният зам.-министър Ангел Попов трябваше да си подаде оставката за катастрофата край Своге, той носи фактическата отговорност

Красимир Лалов, превозвач: Ресорният зам.-министър Ангел Попов трябваше да си подаде оставката за катастрофата край Своге, той носи фактическата отговорност

3 Септември 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. Ресорният зам.-министър Ангел Попов трябваше да си подаде оставката за катастрофата край Своге, той носи фактическата отговорност. Това каза за Агенция „Фокус“ Красимир Лалов, зам.-председател на Национално сдружение на българските превозвачи. Във връзка с депозираната в петък оставка от страна на министъра на транспорта Ивайло Московски заради тежката катастрофа край Своге и защо на мястото си остава ресорният зам.-министър Ангел Попов, Лалов коментира: „Това много ни учуди. Повече от ясно е, че политическата отговорност носи политическият кабинет. В този кабинет влиза и зам.-министърът. Той носи и персонално фактическата отговорност затова къде какво се случва“. Лалов заяви, че за първи път има зам.-министър само по автомобилният транспорт. „Ангел Попов е човекът, който трябва да понесе отговорността. Той единствен отговаря за сухопътна администрация“, поясни Красимир Лалов.
„Катастрофата е с предизвестие, защото цялата администрация на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ е извън релси, извън строй и то може би от година и половина“, допълни Лалов припомни закона „Макрон“. „Нас продължава да ни учудва желанието и някои действия, незнайно от кой, които постоянно крепят присъствието на този професионалист. Още веднъж ще кажа, че между политическа и фактическа отговорност разликата е огромна. Фактическата отговорност е много по-тежка. Крайно време е някой в Министерство на транспорта да я поеме, но това не е министърът“, каза още той. „Освен, че имаме зам.-министър, имаме и изпълнителен директор. Там нещата се дублират. Не ми е ясно кой кого назначава, кой е началник и т.н. Назначенията в ИА „Автомобилна администрация“ са много странно. Персонална отговорност има ресорният зам.-министър. Когато човек се назначава трябва и да отговаря за нещо, освен права има и задължение“, коментира Красимир Лалов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не мисля, че НФСБ ще излезе от управлението

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не мисля, че НФСБ ще излезе от управлението

3 Септември 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че НФСБ ще излезе от управлението. Това каза пред журналисти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод рокадите в кабинета и очакваното решение на партньорът в малката коалиция НФСБ дали ще продължи да бъде част от управлението, предаде репортер на Агенция "Фокус. „Те искат да има по-нормален диалог в коалицията и подобни неща да се обсъждат“, каза Каракачанов и обясни, че става въпрос за кадровите промени в кабинета.
На въпрос дали може да върви напред коалицията без НФСБ, Каракачанов заяви, че всяка ситуация, в която някой напуска, не е добре за нея. „Разбира се, че ако е въпрос на гласове, те могат да бъдат намерени. Но не мисля, че това е принципно решение. В крайна сметка колегите от НФСБ имат право на мнение и аз го уважавам. Не смятам, че трябва да подхождаме по начин, по който да разсъждаваме, че можем и без тях и че все някой ще ги замести“, коментира Каракачанов. Попитан дали, ако НФСБ излязат от управлението и ВМРО ще ги последва, вицепремиерът заяви, че този въпрос не стои.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Няма основание за оставките на някои от министрите, но ако премиерът държи на кадровите промени, от ВМРО сме длъжни да ги уважим

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Няма основание за оставките на някои от министрите, но ако премиерът държи на кадровите промени, от ВМРО сме длъжни да ги уважим

3 Септември 2018 | 10:55 | Агенция "Фокус"
София. Няма основание за оставките на някои от министрите, но ако премиерът държи на кадровите промени, от ВМРО сме длъжни да ги уважим. Това каза пред журналисти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод рокадите в кабинета, предаде репортер на Агенция "Фокус". На въпрос дали депутатите от ВМРО ще подкрепят или отхвърлят оставките на тримата министри Нанков, Радев и Московски, вицепремиерът отговори: „Съгласен съм, както е мое право аз да посочвам хората, които излизат от ВМРО за министри и заместник-министри, така е нормално премиерът, като лидер на най-голямата партия в коалицията, да посочва министрите или да решава кога да ги отзове“. Каракачанов защити министър Николай Нанков и посочи, че според него той е изключително енергичен и компетентен.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не може при всеки случай, когато част от обществото поиска кръв, да жертваш министри без да изчакаш разследването

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Не може при всеки случай, когато част от обществото поиска кръв, да жертваш министри без да изчакаш разследването

3 Септември 2018 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Не би следвало при всеки случай, когато част от обществото поиска кръв да жертваш министри без да изчакаш разследването. Това каза пред журналисти вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов по повод рокадите в кабинета и очакваното решение на партньора в малката коалиция НФСБ дали ще продължи да бъде част от управлението, предаде репортер на Агенция "Фокус". Според Каракачанов в това отношение вицепремиерът Валери Симеонов е прав. Попитан дали има трусове в коалицията, вицепремиерът заяви: „Не бих казал трусове. Както може би вече сте свикнали, темите вместо да се изясняват по между ни се изясняват през медиите. Аз не споделям подобен подход. Ако имаш нещо да казваш на коалиционните си партньори, нормално е да го кажеш в подходящия формат, а не чрез медиите“, каза Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Нанков: Контролът върху мои подопечни структури е трябвало да бъде по-добър

Николай Нанков: Контролът върху мои подопечни структури е трябвало да бъде по-добър

3 Септември 2018 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Координацията, комуникацията и контролът на подопечни мои структури, като АПИ, е трябвало да бъде по-добра. Това посочи регионалният министър в оставка Николай Нанков в предаването "Тази сутрин" по бТВ. Той напусна поста, заедно с министрите на вътрешните работи и на транспорта след тежката катастрофа в Своге.
По думите му не е имало натиск за оставки и за него това е правилното решение да се поеме отговорност. „Мотиви в случая е безсмислено да се изтъкват. Дори, ако има или няма вина в хора или институции, ние имаме 17 загинали, 21 тежко ранени, един съсипан човек – шофьора.” Нанков заяви, че за оставка на правителството не може да се говори, защото има конкретни ангажименти и правомощия в провеждането на политики на три ведомства и подчинените им структури. "В организационен план има какво да се подобри. Убеден съм, че кабинетът и правителството изпълнява по изключително категоричен начин управленската си програма и приоритетите си", посочи Нанков.
Той отрича министрите да живеят в страх от уволнение и в унижение, както Валери Симеонов посочи преди дни. „Не е прав, премиерът не просто е длъжен, той трябва да избира с кого ще работи.”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Радев: Не исках революция в МВР, а нещата да се случват постепенно

Валентин Радев: Не исках революция в МВР, а нещата да се случват постепенно

3 Септември 2018 | 09:00 | Агенция "Фокус"
София. Решихме да подадем оставки, защото така се прави. Това е политическата отговорност. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Валентин Радев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. По думите му хората са очаквали нещо да се случи. „Направихме много, но въпреки това стана тази трагедия. Винаги си мисля обаче колко спасихме и какво направихме, за да не се случва това“, посочи Радев. Министърът на вътрешните работи в оставка каза, че не знае дали и други министри ще подадат оставки след неговата и тези на Ивайло Московски и Николай Нанков.
По думите му той още в началото е заявил, че не иска революция в МВР, а нещата да се случват постепенно. „Това и направихме“, каза той. „Във ведомството трябва да се случат бавни и устойчиви промени и работих точно за това“, обясни още Радев. Той уточни, че много пъти му е била искана оставката. „Преглъщах и знаех, че правя правилни неща”, заяви министърът на вътрешните работи в оставка. Той не коментира кой ще наследи мястото му в министерството. Според него много неща от работата в МВР са останали зад кадър, които са устойчиви и е хубаво те да бъдат продължени.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров: С и без НФСБ ще вървим напред - когато си стиснал ръката си с някой трябва да си коректен, а не да се държиш като ощипана мома

Волен Сидеров: С и без НФСБ ще вървим напред - когато си стиснал ръката си с някой трябва да си коректен, а не да се държиш като ощипана мома

3 Септември 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
София. С и без НФСБ ще вървим напред - когато си стиснал ръката си с някой трябва да си коректен, а не да се държиш като ощипана мома. Това заяви председателят на ПГ „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров в предаването „Тази сутрин“ по bTV във връзка с критиките на вицепремиера Валери Симеонов към правителството на Бойко Борисов и предстоящата среща между ОП и ГЕРБ. „Не съм притеснен за съдбата на управлението. С и без НФСБ ще вървим напред. Ние сме се споразумели. Когато си се разбрал, стиснал си си ръката с някой трябва да си коректен и да се държиш мъжки, не като ощипана мома“, коментира той. Сидеров заяви, че ако Симеонов реши да излиза от властта ще се справят и без него. „Да не би да е крепител наземното кълбо? Можем и без други министри, без други вицепремиери. Важно е да се изпълнява това, за което сме се споразумели – програма за управление на България“, каза още Волен Сидеров.
По думите му Симеонов като лидер на НФСБ нарушава коалиционното споразумение, след като се събира на тайна среща да решава дали да остава във властта. Сидеров поясни, че твърденията на Валери Симеонов, че Бойко Борисов управлява еднолично са неверни. Той допълни, че ще настоява Цветан Цветанов и министрите на ГЕРБ да кажат дали премиерът управлява еднолично.
Според Волен Сидеров изказванията и действията на Валери Симеонов са изнудване или предотвратяване на някаква лоша новина за самия вицепремиер.
„Чувам, че за постове настоява. Ако това е начинът да си извоюва министерски пост, аз съм против - или на овакантените, или някакъв друг. Ние знаем за неговата титанична битка с министър Николина Ангелкова“, посочи той и поясни, че скоро по данни на прокуратурата няма данни за престъпление. Сидеров попита кой носи отговорност в такъв случай, след като сме видели министрите Нанков, Радев и Московски са понесли отговорност, въпреки че не са пряко отговорни.
„Как ще поеме отговорност вицепремиерът Симеонов за това, че набеждава един от министрите в престъпление, а компетентният орган казва, че няма престъпление?“, попита Сидеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ ще обяви дали ще остане във властта

НФСБ ще обяви дали ще остане във властта

3 Септември 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Националният фронт за спасение на България (НФСБ) ще обяви дали ще остане във властта. Националният изпълнителен комитет (НИК) на партията ще изрази окончателната си позиция за коалиционните взаимоотношения с декларация на брифинг в централата на партията в София от 12.00 часа. Решението на НФСБ ще бъде обявено след двудневно съвещание на изпълнителния комитет, което се проведе в Бургас през уикенда. Причина за него бяха поисканите от премиера Бойко Борисов оставки на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски заради трагичния инцидент край Своге, при който загинаха 17 души. Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов обяви, че те не са били съгласувани с партията му, както предполага коалиционно споразумение на управляващите. В своя позиция след заседанието на НИК от НФСБ заявиха, че ще гласуват против оставките на тримата министри, тъй като „нито един от тримата няма пряка вина за катастрофата край Своге“. От партията посочи също и, че са „против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение“. Според НФСБ нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата.
Междувременно в рамките на днешния ден се очаква ГЕРБ и Обединените патриоти да обсъдят вариантите за заместници на тримата министри в кабинета.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ: Ще гласуваме против оставките на министрите Нанков, Радев и Московски

НФСБ: Ще гласуваме против оставките на министрите Нанков, Радев и Московски

2 Септември 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски. Това се посочва в позиция на НИК на НФСБ по повод последните кадрови промени в правителството, публикувана в официалния профил във "Фейсбук" на вицепремиера Валери Симеонов. "НФСБ е против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение. Трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността и нанася тежък удар върху възможността за изпълнение на коалиционната програма. Нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата. Всяко едно ново назначение изисква време за опознаване на ресора и изграждане на ефективни взаимоотношения във ведомството. Честите смени на хора, заемащи ръководни постове, пораждат временно напрежение и парализа в цели ресори", се посочва още в позицията. Според НФСБ смяната на министри, без каквото и да било основание, често дори без елементарна човешка логика, създава чувство на несигурност сред останалите членове на Министерски съвет, тъй като въпросните уволнения не са в резултат на несправяне с работата, а от случайни инциденти, маргинални режисирани протести или недоказани обвинения. "Как можем да очакваме, че изградени с десетилетия професионални специалисти ще изпълняват съвестно служебните си задължения, когато са поставени под ежедневен страх да бъдат уволнени, без основание и без причина, унизени пред обществото и принудени да представят въпросните уволнения като свои лични решения за оставка. За какви политическа отговорност можем да говорим, когато нито един от тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма пряка вина за катастрофата в Своге, отнела 17 човешки живота. В същия ден през този участък са преминали безпроблемно над 4000 МПС при доста по-тежки условия – проливен дъжд, засилен трафик и др., но катастрофирал е само въпросният автобус, което навежда към основна причина – грешка на водача. Каква е „политическата” вина на поелите „политическа” отговорност министри, след като уволнението им не е извършено с политическо решение на коалицията. Нещо повече, часове след уволнението на тримата министри, членове и симпатизанти на ГЕРБ формираха групи във фейсбук в тяхна подкрепа, включително с участие на депутати от ГЕРБ", заявяват още от НФСБ. "За всеки нормално мислещ човек е съмнително дали причината за трагичния инцидент в Своге е некачествена асфалтова настилка, при условие че буквално вчера бяха взети проби за изследвания, а резултатите ще бъдат готови след време. Тази версия беше пробутана в първите часове след трагедията от некомпетентни журналисти и удобно бе поета от опозицията и от част от управляващите. На кой нормален човек не му е ясно, че с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на общественото недоволство и опазване на личният рейтинг", допълват те. Според партията принудителните оставки на министрите Нанков, Радев и Московски са последния срамен случай от поредицата оставки под външен натиск, а не по причина несправяне със служебните задължения. "Генерал Николай Петров беше уволнен поради отправени неоснователни обвинения към приятеля на дъщеря му. По тази логика можеше да бъде уволнен, например, заради това, че братовчед му е минал на червен светофар. В разрез с Конституционното разделение на властите министър-председателят се намеси грубо в работата на НС и уволни председателя Димитър Главчев заради това, че приложи правилника на НС спрямо нарушаваща го депутатка от БСП. За пореден път върху репутацията на почтен човек беше лепнато петно. Бившият министър на енергетиката, настоящ народен представител и председател комисията по енергетиката в 43 и 44 НС Делян Добрев бе посъветван да си подаде оставка поради безпочвени обвинения на опозицията", дават пример от НФСБ, като посочват, че това е бил първият от цяла поредица щедри реверанси на ГЕРБ към неособено смислената опозиция в лицето на БСП. "Благодарение на тази поредица от жестове БСП втвърди редиците си, преодолявайки вътрешните борби за власт. През последните месеци, напипваща уязвимостта на ръководството на ГЕРБ, БСП определя политическия дневен ред на държавата, провокирайки скандал след скандал", се посочва още в позицията. "Заради познанството си с управителка на частна фирма, в процес на извършване на частна сделка, Теменужка Петкова бе принудена „доброзорно” да подаде оставка, която обаче не бе приета. Изграденият в системата на труда и социалната политика кадър Бисер Петков бе следващият „оставчен” от министър-председателя в стремежа му да потуши поредния агресивен протест пред НС. Земестник-социалният министър Росица Димитрова, също доказан професионалист, бе „доброзорно” отстранена заради „престъпление”, че е пътувала със самолетен билет за бизнес класа, закупен в последния момент от протокола на МТСП. Едва ли има наивник, на когото да не му е ясно, че в самолета, на стадиона и в театъра последните билети се продават най-скъпо. Димитрова бе уволнена не заради несправяне със задълженията си, а заради участие във важен международен форум, на който е представила страната. В същото време една друга министърка си направи селфита с известни хора в Холивуд по време на церемонията на връчване на Оскарите. На нея не й бе потърсена сметка с какви средства е летяла до САЩ и обществеността в крайна сметка не разбра, коя е благотворителната фирма, поела разноските за това удоволствие. С един замах бе обезглавено ръководството на МЗХГ. Този път бяха „оставчени” Цветан Димитров, Георги Праматаров и Златка Възелова. Уволненията бяха заради режисиран протест пред МС на псевдоживотновъди, умело намърдали се в скандала с чумата по дребния рогат добитък в Странджа", отбелязват още от НФСБ.
"Естествен би бил въпросът защо ПП НФСБ поставя темата за оставките на кадри на ГЕРБ. Отговорът е елементарен –ние сме притеснени от този модел на управление, който поставя под риск изпълнението на коалиционната програма на правителството", допълват те.
"Трупащият разочарования от близо 30 години български народ очаква от управлението решаване на тежките проблеми, а това може да стане само с предприемане на смели и решителни действия от смели и решителни професионалисти-управленци. Еднолично провежданата кадрова политика на отстраняване на отговорни професионалисти без аргументи и по причини, несвързани с тяхната работа, създават чувството на несигурност и страх сред техните колеги в МС и в държавната администрация като цяло. Това предопределя назначаване на страхливи и изпълнителни „калинки”. България се намира в период на тежка демографска криза, която в най-голяма степен засяга образованите, интелегентни и кадърни хора. Вярна е приказката, че за министри винаги ще се намерят желаещи, но НФСБ със загриженост поставя въпроса за кадровия потенциал на управлението. Оставките на доказани професионалисти не могат да бъдат противоотрова за всяко инсценирано недоволство, клевети и компромати, раздухвани от желаещи провала на коалиционното правителство медии. Държавното управление неизбежно носи негативи и вземането на бързи популистски пожарогасящи решения е мехлем само за онези десетина процента, не особено интелегентни и мразещи всичко, сънародници. Този модел на управление отблъсква както симпатизантите на управляващите партии, така и онези 40-50% негласуващи, за които е обидно профанизирането на политиката. Всички те имат очаквания, но не виждат сериозни промени. Ние от НФСБ още веднъж подчертаваме, че тежките реформи трябва да бъдат проведени и отговорността за това трябва да бъде неизбежно понесена. Искаме да припомним на коалиционните ни партньори, че девизът на партията ни, приет и за девиз на коалицията, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО! Политическото споразумение между нас и партньорите ни не беше с цел да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се правим, че не забелязваме ширещата се корупция, лобизъм и беззаконие", заявяват от НФСБ.
НИК на НФСБ ще изрази окончателната си позиция за коалиционните взаимоотношения с декларация на брифинг в централата на партията в София, на „Раковска” 134 на 3 септември 2018 г., от 12.00 ч.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В понеделник ще обсъдим кандидатурите за нови министри с "Обединени патриоти"

Премиерът Бойко Борисов: В понеделник ще обсъдим кандидатурите за нови министри с "Обединени патриоти"

1 Септември 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Варна. В понеделник сигурно ще се срещнем с колегите от Патриотичния фронт да обсъдим нови кандидатури. И така. Това каза премиерът Бойко Борисов на 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна. "Много работа имаме, много работа вършим, не можем да поставяме под риск или под съмнение, заради даден човек, който и да бил той", заяви премиерът.
„Винаги съм казвал: „Най-големият враг на ГЕРБ сме си самите ние“. Когато допускаме грешки, много хора ме съдят от партията, съм безкомпромисен. Никак не е лесно. Това ми струва и безсъние, нерви, но най-вече всички хора, които отстраняваме в редки изключения, са кадри, които са израснали, работили много, допринесли много. В един момент трябва да се разделим, защото това е разликата между нас и БСП. Купувал депутат избори, наричал хората дебили, след това няма значение. Предизвикал банкови кризи – два пъти в мандати на БСП падат банки. И сега: „О, чудо“, заяви Борисов.
„Излиза Гечев и коментира – този, който направи по негово време пенсиите 3 долара на месец. О, чудо. Като се разровим, се вижда, че навсякъде, където ни възникнаха проблеми, скрити, спящи клетки, които в момента провокират или създават напрежение. То веднага бива взимано и коментирано. Какво значение има управлението или властта, ако не правиш добро за хората“, допълни Борисов. По думите му това, което в момента и службите, и прокуратурата правят по олигарсите би им се отразило и на тях. „От 34% контрабандата на цигари, сега в момента е към 5,1%. Само 2-3 месеца на служебното правителство със 120 млн. лв. по-малко приходи в хазната. Къде са отишли? Не са ли при олигархията? При нас всяко тримесечие намалява драстично“, подчерта Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С оставките си министрите поеха политическата отговорност, с коалиционните партньори ще дискутираме възможните номинации

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С оставките си министрите поеха политическата отговорност, с коалиционните партньори ще дискутираме възможните номинации

1 Септември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Варна. Отговорността за това управление носи ПП ГЕРБ. Това каза пред журналисти във Варна председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който участва в 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По отношение на оставките на тримата министри от ПП ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че това е политическа отговорност. „Министрите, които подадоха вчера оставките си, са от квотата на ПП ГЕРБ, с коалиционните ни партньори ще дискутираме възможните номинации, но ПП ГЕРБ има голяма отговорност и когато се създава усещане, че нещо не е наред или че някой трябва все пак да понесе и съответната отговорност, ние винаги сме заявявали, че за нас властта не е привилегия. За нас властта е отговорност и когато застанеш и обясниш защо подаваш оставката си, смятам, че трябва да бъде възприето“, заяви Цветанов. На въпрос дали има вътрешно противопоставяне в партията след оставките на министрите, Цветанов подчерта, че по никакъв начин тези министри не носят пряката вина. „Сами разбирате, че ние по никакъв начин не казваме, че тези министри носят пряката вина, но когато си в политиката, когато си на високите позиции в изпълнителната власт, ти трябва да можеш и да понесеш и политическа отговорност и по-бързо институциите да продължат да работят, за да реализираме всичко, записано в нашата управленска програма“, посочи Цветан Цветанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Ще се проведе протест в защита на шофьора, обвинен за трагедията край Своге

София: Ще се проведе протест в защита на шофьора, обвинен за трагедията край Своге

1 Септември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. От 16.30 часа ще се проведе протест в подкрепа на шофьора на преобърналия се автобус край Своге, съобщиха организаторите. Протестът в защита на Григор Григоров ще бъде на пътя за Калотина при автобусна спирка „Магазин Метро 2” (посока София) и светофара срещу хипермаркета. Протестиращите имат две основни искания- справедлив процес спрямо водача и обстойно и прозрачно разследване на причините за инцидента. Организаторите съобщават, че за по-малко от четири дни в Божурище са събрани над 2000 подписа в негова защита. От пунктовете за събиране на подписи непрекъснато уведомяват за изчерпани бланки и желаещи да се подпишат. За около 3 дни подписите в електронната петиция са над 1300. Най-голяма съпричастност е изразена от живущи в София, Божурище и Своге.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков: Жителите на града искат да бъде реновиран целият път Своге-София, не само отсечката, където стана тежката катастрофа

Зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков: Жителите на града искат да бъде реновиран целият път Своге-София, не само отсечката, където стана тежката катастрофа

1 Септември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Жителите на Своге искат да бъде реновиран целият път Своге-София, не само отсечката, при която стана катастрофата с преобърналия се автобус. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков. Той обясни, че разговаря редовно с организаторите на протестните действия, като техните заявления са да започнат реални стъпки по ремонтиране на пътя Своге-София. Той уточни, че те настояват реставрацията да започне от отсечката край Искърското дефиле, на която на 25 август се преобърна автобус и загинаха 17 души, а други 21 пострадаха, защото тя е една от най-опасните.
„Снощи отново имаше организирано мирно шествие, на което присъстваха повече от 100 човека“, каза още той. Според него хората няма да се откажат от исканията си, защото по този път всекидневно пътуват техните деца и близки. "По пътя Своге-София, път II-16 има доста опасни участъци, които спешно трябва да се ремонтират", посочи зам.-кметът на Своге, инж. Георги Петков
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”: В България трима министри подадоха оставка

„Хюриет”: В България трима министри подадоха оставка

31 Август 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Трима министри в България подадоха оставки след тежка пътна катастрофа край град Своге, предизвикала смъртта на 17 души, пише вестник „Хюриет”.
В официално изявление на Пресцентъра на МС се посочва, че министър-председателят Бойко Борисов е приел оставките на министрите на транспорта - Ивайло Московски, на регионалното развитие - Николай Нанков и на вътрешните работи - Валентин Радев.
Вътрешният министър Радев и регионалният министър Нанков дадоха съвместна пресконференция в Пресцентъра на МС, като обясниха, че целта на оставките им е „да имат принос в започналото разследване на пътната катастрофа”. Министърът на транспорта Московски не присъства поради здравословен проблем.
Подалите оставка министри са на мнение, че действието им няма да разреши проблемите, но с него „показват поемането на политическа отговорност”. Самият премиер Бойко Борисов оповести, че след катастрофата е приискал и очаква от въпросните трима министри именно те „да поемат тази политическа отговорност”, посочва още „Хюриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Halk TV: След автобусна катастрофа със 17 жертви в България, трима министри подадоха оставки

Halk TV: След автобусна катастрофа със 17 жертви в България, трима министри подадоха оставки

31 Август 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. В България министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев, връчиха оставки след тежка автобусна катастрофа, предаде телевизионният канал „Halk TV”.
На 24 август край град Своге пътуващ до близък манастир автобус с туристи се преобърна в пътната канавка. Загинаха 17 души, а други 20 души са ранени. След катастрофата се появиха твърдения, че отговорната за строителството и поддръжката на пътя фирма е използвала некачествени материали.
След трагичната катастрофа в събота, премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри.
Продължава лечението на 12 души, ранени при катастрофата. Разследването на инцидента е поверено на Националната следствена служба. В рамките на разследването са разпитвани и компетентни лица от фирмата за туристически пътувания, чийто автобус е катастрофирал.
Министър-председателят Бойко Борисов е приел оставките на тримата министри, но те ще станат официални и окончателни след като бъдат гласувани в парламента, посочва още „Halk TV” (буквално – „Народната телевизия”).

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Саманйолу”: Не е известно дали това може да ни служи за пример, но … в България трима министри с оставки след пътна катастрофа

„Саманйолу”: Не е известно дали това може да ни служи за пример, но … в България трима министри с оставки след пътна катастрофа

31 Август 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Все още не е известно дали може това да ни послужи за пример и на нас; но е факт, че трима министри хвърлиха оставки след автобусна катастрофа в България, предава електронното издание на турския ТВ канал „Саманйолу”.
Става въпрос за оставките на министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев; поискани и приети от премиера Бойко Борисов. Оставките на тримата министри трябва да бъдат разгледани и гласувани от парламента, за да влязат в сила. При тежкия пътен инцидент край град Своге на 24 август загинаха 17 и бяха ранени 20 души.
Да видим дало това ще има отзвук и у нас? През миналата седмица в Турция, по време на Курбан байрама при пътни катастрофи загинаха 142 души, а други 859 души бяха ранени; или общо 1001 пострадали само в рамките на една седмица, аргументира се ТВ „Саманйолу” (буквален превод – „Млечен път”).

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тройна оставка в кабинета „Борисов 3“ заради трагедията край Своге (ОБЗОР)

Тройна оставка в кабинета „Борисов 3“ заради трагедията край Своге (ОБЗОР)

31 Август 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски заради тежката катастрофа край Своге. В Министерски съвет Радев и Нанков обявиха решението и на тримата да депозират оставките си. Министрите са изразили готовност да се разделят с постовете си още в неделя. На този етап няма други депозирани оставки. Министърът в оставка Николай Нанков посочи, че целта на правителството е по случая да има справедливост. Той обърна внимание, че и тримата министри поемат политическата отговорност за инцидента. Като една от грешките в министерствата Нанков определи не толкова добрата комуникация по темата пътна безопасност. Вътрешният министър в оставка Валентин Радев обясни, че мотиви за оставките не са писани. Той коментира, че вероятно след оставките тримата ще се върнат в Народното събрание, но решението ще бъде на ГЕРБ. По думите му министерствата очевидно не са се справили добре докрай, затова се поема отговорността.
От БСП настояха оставка да подаде цялото правителство, като единствен изход от политическата криза. Опозицията определи оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски за закъснели. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев заяви, че задължителни са и оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и на земеделския министър Румен Порожанов заради срива на Търговския регистър и чумата по животните в Странджа. Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков обяви, че левицата ще подкрепи оставките на тримата министри, защото ги е изисквала многократно. Опозицията ще се събере извънредно в понеделник, за да реши дали да внесе в парламента вот на недоверие към кабинета. Зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски опроверга твърденията БСП да има участие в пътя, на който стана тежкия инцидент. Той посочи, че БСП са били в управлението докато пътят се е строял, но не и когато е пуснат и при констатациите, че участъкът е опасен.
Агенция „Фокус“ потърси коалиционните партньори от „Обединени патриоти“:
Вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов коментира, че оставките не са съгласувани. Той уточни, че за събота е насрочил Национален изпълнителен комитет на партията, на който трябва да се вземе дали ще продължат участието си в управлението. Според Симеонов коалицията не функционира. Вицепремиерът допълни, че не е чул никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че не вижда никаква драма както в около подаването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски, така и в коалиционен план. По думите му е изконно право на премиера да реши с кого да е в екип. „Видях, че колеги от Патриотичната коалиция са реагирали малко по-нервно, аз не виждам повод за нервност. Това е квотата на ГЕРБ, освен това имахме много сериозни обществено-значими трагични събития – катастрофа и търсене на отговорност от страна на обществото“, коментира Сидеров. Той поясни, че понякога се налага да се действа бързо и решително. По думите му това, че не е имало коалиционен съвет между „Обединените патриоти“ и ГЕРБ не е драматично.
Зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на Националния инициативен комитет на ВМРО Искрен Веселинов съобщи, че ще искат среща на „Обединени патриоти“ заради министерските оставки. „Надявам се, че в късните часове на понеделник или вторник сутринта ще се видим“, коментира той. Веселинов допълни, че от ВМРО са били изненадани от оставките. „Въпросът е дали тези оставки, които очевидно целят туширане на политическото напрежение, ще са последното, което ще чуем по случая. Желанието ни е да се стигне до истинските виновници, независимо на каква позиция са сега или са били“, обяви той и добави, че биха желали гаранции, че тези оставки няма да забавят процесите за нормализиране на пътната обстановка, започнати от година. Т
Коментари на партии, политолози и социолози:
Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че оставките на тримата министри са стремеж да се покаже способността да се носи политическа отговорност. Той коментира, че оставката на вътрешния министър Валентин Радев е много закъсняла, а другите две оставки на министрите Нанков и Московски са политически решения. Той допълни, че не разглежда подаването на оставка като акт на слабост от страна на правителството.
Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов обясни, че оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ биха могли да доведат до сериозни трусове. По думите му, проблемът опира до кадровия потенциал на управляващите. „Според мен е нормално това да са хората, които ще поемат политическата отговорност. Въпросът по-скоро е кои са хората, които ще ги заместят и доколко те ще бъдат в състояние да се справят с проблемите в съответната сфера, а за съжаление в сферата на сигурността нещата не стоят добре от много години и те не са проблем единствено на министър Радев. Аз не виждам кой би могъл да заеме поста в тази ситуация, защото потенциала на ГЕРБ в сферата не е особено голям“, коментира Йорданов. По думите му нещата няма да тръгнат кум по-добро, могат да станат по-зле. Той допълни, че извънпарламентарната опозиция трябва да има ясни позиции и анализ на случващото се.
От СДС изпратиха позиция до медиите, в която се посочва, че оставките са поредното доказателство, че управлението е в криза и буксува. Според СДС в държавата се създава тревожното усещане, че правителството не може да се справя с предизвикателствата и кризите, не е стабилно и не управлява добре.
На пресконференция във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Тома Биков коментира, че оставката на тримата министри на е ефективно носене на политическа отговорност за една много голяма трагедия. Тома Биков заяви, че всички са наясно с това, че тези хора не носят и нямат персонална вина за това, което се е случило, но в политиката действието на политическа отговорност е подаване на оставка.
Според социологът Кънчо Стойчев депозираните оставки на тримата министри е правилно решение. По думите му оставките на министрите са били необходимото действие, защото е имало натрупано обществено напрежение около трагичния случай край Своге, но и заради редица други скандални случаи. „В такъв един момент търсенето и поемането на политическа отговорност, както и смяната на ключови играчи е правилното действие“, каза още той.
Политическият анализатор проф. Михаил Константинов коментира, че оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“са първа стъпка към цялостно преосмисляне на всички дейности в държавата. Според него тази реакция е типичен пример за политическа отговорност, тъй като е рано да бъдат установени факти и обстоятелства, които да доведат до наказателна отговорност. Той допълни, че евентуална оставка на цялото правителство ще доведе до предсрочно гласуване, последвано от европейски и местни избори. Проф. Константинов добави, че това обаче би означавало сами да съсипем държавата си. По думите му, въпреки че изборите са изход от тежки политически кризи, опозицията не е готова да поеме властта вместо сегашните управляващи.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Милиет”: Автобусна катастрофа със 17 жертви в България стана причина за политическо земетресение

„Милиет”: Автобусна катастрофа със 17 жертви в България стана причина за политическо земетресение

31 Август 2018 | 18:43 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Трима министри в България депозираха оставките си след тежка автобусна катастрофа в България пише вестник „Милиет”.
Пътният инцидент става повод за истинско политическо земетресение, след като министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие бяха принудени да напуснат постовете си.
Пресцентърът на МС оповести, че премиерът Бойко Борисов е приел оставките на Ивайло Московски, Николай Нанков и Валентин Радев. На съвместна пресконференция в МС вътрешният министър Валентин Радев и регионалният министър Николай Нанков заявиха, че напускат постове си „за да осигурят принос за започналото след катастрофата разследване”.
Министърът на транспорта Ивайло Московски не присъства на пресконференцията поради здравословни причини.
Оставките ще станат факт след като бъдат гласувани в парламента.
При катастрофата край град Своге на 24 август пътнически автобус, превозващ туристи до близък манастир, се преобърна в пътната канавка. Загинаха 17 души, други 20 души са ранени. След катастрофата се тиражираха твърдения, че натоварената с изграждането и поддръжката на пътя фирма е използвала некачествени материали, посочва още „Милиет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кои са тримата министри в оставка? (Справка Агенция „Фокус“)

Кои са тримата министри в оставка? (Справка Агенция „Фокус“)

31 Август 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски подадоха оставка по искане на премиера Бойко Борисов заради тежкия пътен инцидент край Своге.
Агенция „Фокус“ публикува справка за това кои са министрите, които депозираха оставките си.

Министър на вътрешните работи – Валентин Радев
Валентин Радев е роден на 6 февруари 1958 г. в Елин Пелин. Бил е народен представител от ГЕРБ в 42-рото и 43-ото Народно събрание. В периода от 2009 до 2013 г. Радев е зам.-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов. От 2005 г. е председател на Сдружение на специалистите по боеприпаси в България, а от 2006 г. е индивидуален член на Съюза на учените в България. Член е на Експертната комисия по отбрана на ГЕРБ. До 2005 г. е научен секретар на СНС по „Военноинженерни науки” към ВАК. В периода 1999 -2000 г. е заместник-директор на Института за перспективни изследвания за отбраната (ИПИО) в София, а по-късно и негов директор до 2002 г. Започва кариерата си като началник на служба „Артилерийско въоръжение” в поделение 42610. Доктор е от 1991 г. и старши научен сътрудник II степен от 1996 г. Преминал е курсове и специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия, както и обучение на ръководни кадри в Европейския център за изследване на сигурността „Джордж Маршал”. Има аспирантура по аеродинамика и балистика във Военния научно-технически институт в София. Магистър е по икономика от УНСС. Притежава образователно-квалификационна степен магистър, офицер от АВ - инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества от Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков
Николай Нанков е роден 19 декември 1983 г. в Априлци. Той е мениджър проекти, народен представител от 42-то Народно събрание, заместник-министър на регионалното развитие в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г. и областен управител на Ловеч 2009-2011 г. Нанков е бакалавър по „География и геология“. Магистър е по специалността „Регионално развитие и управление“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Притежава сертификат „Привличане на чуждестранни инвестиции", издаден от Българския икономически форум.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски
Ивайло Московски е роден на 19 юли 1972 година в град Плевен, България. Завършва УНСС със специалност „публични финанси“, а след това и „финансов мениджмънт“ в Стопанската академия в Свищов. Между 1995 и 1996 г. е инспектор индустриален риск и промишлено застраховане в „София Инс“. През 1999 г. става председател на борда на директорите и член на управителния съвет на Текстилен комбинат „Монтана“ АД, където работи до 2002 г. През този период е и търговски директор на „Сата“ ООД и член на надзорния съвет на „Аналитик“ АД. От 2002 г. до 2003 г. е търговски директор на „Балтекс комерс“ ЕООД – търговско представителство за индустриално оборудване на фирми от Австрия и Германия. В периода 2003 до юли 2009 г. е управител на „БГ НИТ“ ЕООД – официално представителство на фирма STOLL – Германия за България.
От юли 2009 до май 2011 г. заема поста заместник–министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщениятa.
От май 2011 до март 2013 г. е министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В периода май 2013 до август 2014 г. е народен представител в 42-то Народно събрание и член на Комисията по транспорта, информационни технологии и съобщенията и на Комисията по енергетиката.
През ноември 2014 г. за втори път е назначен на поста министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Владее английски, немски и руски език.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Министерските оставки са поредното доказателство, че управлението е в криза

СДС: Министерските оставки са поредното доказателство, че управлението е в криза

31 Август 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. Оставките на трима министри от кабинета „Борисов 3“ са поредното доказателство, че управлението е в криза и буксува. Това се посочва в позиция на Съюза на демократичните сили по повод трите министерски оставки в кабинета заради тежкия пътен инцидент край Своге. Според СДС в държавата се създава тревожното усещане, че правителството не може да се справя с предизвикателствата и кризите, не е стабилно и не управлява добре. От СДС заявяват, че са опозиция на настоящото управление не само, защото нямат участие в него, а защото не виждат десни политики и реформи, осъществявани от правителството. „След европредседателството в държавата единствените новини са инцидентите, скандалите и сривовете – на Търговския регистър, на застрахователното дружество „Олимпик“, избиването на животните в Странджа, изграждането на бутафорна ограда по границата ни с Румъния,случая "Силистар", трагедията край Своге“, посочват в позицията си. „Призоваваме члена на Националния съвет на СДС Вълчо Чолаков, който е единственият областен управител, останал след като партията не е в управлението, да направи своя избор – висшия ръководен орган на СДС, или поста си на висш представител на правителството в Бургас“, обявяват от СДС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: При пътна катастрофа в България загинаха 17 души – трима министри подадоха оставки; в Турция при ж.п. катастрофа загинаха 25 души – никаква оставка и отговорност

„Джумхуриет”: При пътна катастрофа в България загинаха 17 души – трима министри подадоха оставки; в Турция при ж.п. катастрофа загинаха 25 души – никаква оставка и отговорност

31 Август 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Трима министри в Българи подадоха оставки след тежката автобусна катастрофа край Своге, пише вестник „Джумхуриет”.
Тежкият пътен инцидент на 24 август стана повод за истинско „политическо земетресение”. Министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие бяха принудени да напуснат постовете си. Самите те обясниха, че оставките им няма да разрешат проблемите, но „проявяват и поемат политическа отговорност”, след като лично премиерът Бойко Борисов ги помоли да направят това.
В Турция в деня преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Реджеп Тайип Ердоган на 9 юли, в района на гард Чорлу в Източна Тракия стана жестока ж.п. катастрофа, при която загиналите бяха 25 души. В Меджлиса беше внесено предложение за създаване на парламентарна анкетна комисия, но управляващото мнозинство го отхвърли. Дори по време на предаване на живо по телевизията, ресорните министри се усмихваха на призивите към тях да си подадат оставките, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Валери Симеонов да обясни намеренията си, позицията си, коалиционния си статут

Волен Сидеров, "Атака": Валери Симеонов да обясни намеренията си, позицията си, коалиционния си статут

31 Август 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. Валери Симеонов да обясни намеренията си, позицията си, коалиционния си статут. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“. „Г-н Симеонов напоследък говори доста нелогични неща. Има група „Обединени патриоти“ и той ако не се чувства част от нея, да излезе и да го заяви ясно. И да каже как го прави, защо го прави, с кого се е коалирал вече задкулисно може би, защото той от много време твърди, че на следващите Евроизбори няма да бъде с ВМРО и Атака. Нека обясни с кой ще бъде и да стане ясно. Всеки има свободна воля, но след като си се споразумял с определени партии за управляваща коалиция, трябва да си коректен с тях и да съобщиш намеренията си предварително. Не април месец 2019 година да каже, че отива например с Христо Иванов, Румен Христов или Атанас Атанасов на избори, а сега да го заяви. Всеки е свободен в действията си, но коректността изисква някои неща да се казват навреме. Аз призовах вече в коалиционен формат това, но той не благоволи да отговори на тези мои искания. Каза, че сега не може да каже. В крайна сметка да обясни намеренията си, позицията си, коалиционния си статут“, заяви още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Не мисля, че има причина да не подкрепим 3-те оставки в кабинета

Волен Сидеров, "Атака": Не мисля, че има причина да не подкрепим 3-те оставки в кабинета

31 Август 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че има причина да не подкрепим 3-те оставки. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров. „Да, ще подкрепим оставките и смятам, че предложените кандидатури от премиера ще бъдат обмислени добре. Той има достатъчно опит и знае как да отговаря на обществените очаквания“, каза още той. „Коалиционен съвет имаме уговорка щом започне политическият сезон да бъдем редовно на такива срещи – всяка седмица. Кой ще заеме освободените постове пак мисля, че е решение основно на премиера. Това са министерства под ГЕРБ и той е в правото си да реши и да предложи кандидати. Разбира се, аз смятам, че ще имаме комуникация по този въпрос, винаги сме имали добра комуникация. Няма драма, министрите са тези, които поемат политическата отговорност. Имало е правителство, в което 10 министри бяха сменени по време на мандата и това не се отрази драматично. Въпросът е да има поставени значими цели“, каза още той. „В парламента есента ще поставя въпрос да се очертаят едни важни приоритетни точки за България и от законодателен план, и от страна на Правителството. Да се види до края на мандата какво точно е най-важното, какво точно можем да постигнем като управляваща коалиция, така че хората да се чувстват добре. Да, има икономическа стабилност. Да, има растеж. Да, имаме успехи в дипломацията и на Балканите, но има още много неща за решаване – стандарт на живот, доходи, пенсии, здравеопазване. Трябва да насочим концентрирано усилията там и най-вече в ограничаване и пресичане на корупцията. Аз там чух обнадеждаващи думи от министър-председателя, че няма да има пощада и смятам, че тук тази трагедия може да бъде начало на една нова фаза в държавното управление със силни удари по корупцията“, каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Не виждам никаква драма както в подаването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски, така и в коалиционен план

Волен Сидеров, "Атака": Не виждам никаква драма както в подаването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски, така и в коалиционен план

31 Август 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Не виждам никаква драма както в около подаването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски, така и в коалиционен план. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров. „Смятам, че е изконно право на премиера да реши с кого да е в екип. Видях, че колеги от Патриотичната коалиция са реагирали малко по-нервно, аз не виждам повод за нервност. Това е квотата на ГЕРБ, освен това имахме много сериозни обществено-значими трагични събития – катастрофа и търсене на отговорност от страна на обществото. Мисля, че премиерът е взел едно тежко решение, но правилно, защото тези министри са във фокуса на вниманието във връзка с трагичния инцидент и трябва да се понесе политическата отговорност. Решението е правилно и отговаря на обществените очаквания и нагласи - няма никаква драма в коалиционен план“, допълни той. „Аз имам добра комуникация с премиера Борисов по всяко време. Коалиционен съвет не е имало по повод съгласуване на поисканите оставки, тъй като парламентът е във ваканция все още. Понякога се налага да се действа бързо и решително. Това, че не е имало коалиционен съвет между „Обединените патриоти“ и ГЕРБ не е драматично. Аз съм и очаквал, и в течение с тези промени. Мисля, че са нормални, че са логични, не са леки и за самите министри, но те поемат политическата отговорност – така се прави като си отговорен управник. Смятам, че няма основания за недоволство от страна на „Обединените патриоти“ за това, че не се е събрал съвет“, заяви още Сидеров.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кънчо Стойчев, социолог, за оставките в кабинета: Депозираните оставки на тримата министри са правилно решение

Кънчо Стойчев, социолог, за оставките в кабинета: Депозираните оставки на тримата министри са правилно решение

31 Август 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Депозираните оставки на тримата министри е правилно решение. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев във връзка с поисканите от премиера и впоследствие депозирани оставки на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. По думите му оставките на министрите са били необходимото действие, защото е имало натрупано обществено напрежение около трагичния случай край Своге, но и заради редица други скандални случаи. „В такъв един момент търсенето и поемането на политическа отговорност, както и смяната на ключови играчи е правилното действие“, каза още той. Социологът Кънчо Стойчев обясни, че в нито едно общество и в нито една държава не съществува проблем, който може да бъде решен само с подаването на нечия оставка. „Над тези неща трябва да се гледа като на процес, който тече във времето“, уточни той. Според него оставката е стъпка в някаква посока, но не винаги това е правилната. „Оставката е необходимо действие в определени ситуации“, заяви социологът. На въпрос дали депозираните оставки могат да доведат до противоречия в коалицията, той отговори, че когато има коалиационно управление, съгласуването на министерските позиции и персонално министрите от вече разпределените ресори между партньорите, създава напрежение. "Колко голямо ще е то, е въпрос на гадаене", добави той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не чух никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри, коалицията отдавна не функционира

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не чух никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри, коалицията отдавна не функционира

31 Август 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Не чух никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри, коалицията отдавна не функционира. Това заяви за Агенция „Фокус“ вицепремиерът по икономическа и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов. „Ние нямаме парламентарна група, мога да говоря само за депутатите от НФСБ“, заяви Симеонов. Попитан дали вече има яснота кой ще заеме освободените постове, вицепремиерът отговори: „Ще питате този, който ги е уволнил“.
Трябва да си идиот, за да смяташ, че с подаването на тези оставки се решава някакъв проблем. Тези хора нямат абсолютно никаква вина за това, че шофьорът не си е вършил работата и е блял настрани. Само на изключително ограничено мислещи хора не е ясно, че катастрофата е в резултат на шофьорска грешка. Това не означава, че няма дефекти по повърхността на пътното платно, но да се прехвърля всичко на това, просто е идиотско. Основната вина, заявявам го пред цялата държава, е на шофьора, на никой друг. Там същият са минали над 70 автобуса, защо другите не са се обърнали. Цялата тази история беше толкова глупаво подведена и то от медиите, и като гледам как премиера с лека ръка уволнява хора, които имат достойнство, професионална кариера и качества, просто не виждам докъде ще стигне държавата“, заяви още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областно пътно управление - София изиска от кмета на Своге информация кой е поставил мантинелата на път II-16 в града

Областно пътно управление - София изиска от кмета на Своге информация кой е поставил мантинелата на път II-16 в града

31 Август 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Областно пътно управление - София изиска от кмета на Своге информация кой е възложителят и изпълнителят на монтираната мантинела на път II-16 Своге - София в урбанизираната територия на града. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Това е участъкът от водостока, при които стана тежкия пътен инцидент до моста над река Лесковдолска. Поставената ограничителна система в тази отсечка не е отразена в проекта за рехабилитацията на второкласния път и екзекутивните чертежи.
Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, буква „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания.
За повишаване безопасността на движение в участъка от 28 август т. г. скоростта на движение в участъка е намалена от 40 км/ч на 30 км/ч. Данните от трафик камерите показват, че въпреки ограничението на скоростта и поставените пътни знаци шофьорите, карат с 30% по-висока скорост от допустимата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов за оставките в кабинета: Това са уволнения, къде е съгласуването с коалиционните партньори

Вицепремиерът Валери Симеонов за оставките в кабинета: Това са уволнения, къде е съгласуването с коалиционните партньори

31 Август 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. Това не са оставки, това са уволнения, къде е съгласуването с коалиционните партньори? Това заяви за Агенция „Фокус“ вицепремиерът по икономическа и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов във връзка с поисканите от премиера и впоследствие депозирани оставки на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. „Това са уволнения, прикрити като оставки. Вече като че ли от доста време използват специално НФСБ като параван за всичко. По тази причина утре съм насрочил национален изпълнителен комитет на партията, за да решаваме какво ще правим оттук нататък и дали ще продължаваме да участваме в управлението. Оставките абсолютно не са съгласувани с нас и не само тези оставки, а доста оставки вече", коментира той. "Така беше с ген. Николай Петров навремето, така беше с уволненията в Министерството на земеделието, храните и горите, които бяха под паважен натиск – за нула време. С това лесно разпиляване на административен потенциал, граден с десетилетия аз не виждам каква държава може да има. Да, Бойко Борисов ще оцелее, но не знам дали държавата ще оцелее“, заяви още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ свиква Национален изпълнителен комитет на партията, за да реши дали ще продължи да участва в управлението

НФСБ свиква Национален изпълнителен комитет на партията, за да реши дали ще продължи да участва в управлението

31 Август 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Утре съм насрочил Национален изпълнителен комитет на партията, за да решаваме какво ще правим оттук нататък и дали ще продължаваме да участваме в управлението. Това каза за Агенция "Фокус" вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов във връзка с поисканите от премиера и впоследствие депозирани оставки на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. "Оставките абсолютно не са съгласувани с нас и не само тези оставки, а доста оставки вече", коментира той. "Имаме Национален изпълнителен комитет. Не съм казвал коалиционен съвет, тъй като отдавна коалицията не функционира", допълни Симеонов.
Цветелин ДИМИТРОВ

Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Няма да хвърлим българското общество в ръцете на хора, които са крайно съмнителни

Тома Биков, ГЕРБ: Няма да хвърлим българското общество в ръцете на хора, които са крайно съмнителни

31 Август 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма да хвърлим българското общество в ръцете на хора, които са крайно съмнителни. Това каза на пресконференция във Варна народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Варна. По отношение на искането на оставка на цялото правителство от страната на БСП Техноимпекс Тома Биков заяви, че едно е правителството да подаде оставка, второ е БСП Техноимпекс да спечели избори, трето е БСП Техноимпекс да управлява и четвърто е БСП Техноимпекс да се задържи на власт. „Това са четири действия, които са показали дотук, че нито едно от четирите не могат да го свършат, защото два пъти беше подавана оставка по инициатива на министър-председателя, въпреки наличието на парламентарно мнозинство в парламента и всички условия правителството да продължи работата си. За нас властта не е самоцел, ние няма да си позволим авантюрата да хвърлим българското общество в хаос, в безпътица и в ръцете на хора, които са крайно съмнителни. Не просто не могат да управляват, те са крайно съмнителни кръгове, които в момента целят да се възползват от един евентуален хаос, за да изчистят свои действия в миналото“, подчерта Тома Биков. Той допълни, че ако БСП внесе вот на недоверие, управляващото мнозинство ще го отхвърли. „До момента ние имаме опита на два вота на недоверие, може би двата най-нелепи вота в българската парламентарна история от последните 30 години. За единия вот се събираха мотиви в продължение на три месеца от две политически сили и накрая тези две политически сили се скараха - БСП Техноимпекс и ДПС. При втория вот събраха бързо мотивите и дебатът беше най-краткият в парламентарната история, защото БСП Техноимпекс отказаха да говорят по вота, който те са внесли. Ако те държат да организираме още веднъж подобен панаир, ние ще бъдем длъжни да приемем това тяхно действие, но и ще бъдем длъжни да отхвърлим този вот“, допълни Тома Биков. Той заяви, че парламентарната група на ГЕРБ продължава да подкрепя правителството и да смята, че това управляващо мнозинство е единственото възможно на този етап за развитието на страната и за спокойствието на българите.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Оставката на тримата министри на ГЕРБ е ефективно носене на политическа отговорност за една много голяма трагедия

Тома Биков, ГЕРБ: Оставката на тримата министри на ГЕРБ е ефективно носене на политическа отговорност за една много голяма трагедия

31 Август 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Оставката на тримата министри на ГЕРБ е ефективно носене на политическа отговорност за една много голяма трагедия, която се случи през миналата седмица. Това каза на пресконференция във Варна народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Варна. Тома Биков заяви, че всички са наясно с това, че тези хора не носят и нямат персонална вина за това, което се е случило, но в политиката действието на политическа отговорност е подаване на оставка. „Това е действие и на управляващото мнозинство, защото ние не сме БСП Техноинпекс, ние носим отговорност и очакваме оттук нататък на всички нива надолу да бъде понесена съдебна и наказателна отговорност за това, което се случи. Това, което тримата министри правят, е много ясен знак, че тази отговорност трябва да бъде потърсена. Всичко оттук нататък е в ръцете на съдебната система и ние се надяваме съдебната система да отговори на всички тези очаквания към нея“, добави Тома Биков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов, политически анализатор: Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ са първа стъпка към цялостно преосмисляне на всички дейности в държавата

Проф. Михаил Константинов, политически анализатор: Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ са първа стъпка към цялостно преосмисляне на всички дейности в държавата

31 Август 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“са първа стъпка към цялостно преосмисляне на всички дейности в държавата. Това каза за дневния информационен блок на Радио „Фокус“ политическия анализатор проф. Михаил Константинов по повод оставките след тежката катастрофа край Своге. Според него тази реакция е типичен пример за политическа отговорност, тъй като е рано да бъдат установени факти и обстоятелства, които да доведат до наказателна отговорност.
„Трябва да започне цялостен преглед и тотален ремонт на цялата ни пътна мрежа, но това не е работа от днес за утре, а изисква много години. Това, което веднага можем да започнем да правим е всеки от нас да осъзнае собственото си поведение на пътя. Минимум ¾ от катастрофите у нас са предизвикани от грешки на водачите. Лошите пътни условия означават, че всеки от нас трябва да е още по-внимателен зад волана. В момента движението по пътищата е изцяло в нашите ръце, а държавата да бъде така добра за 10 години да оправи пътната мрежа. Ако никой не беше подал оставка, хората щяха да кажат, че вината ще бъде хвърлена само върху шофьора на автобуса. Вината му е безспорна, но видима е и вината на държавата. Кой за каквото е виновен – всеки трябва да си понесе отговорността. Българските управленци да се отнасят отговорно към своята работа – ето това трябва да се случи“, коментира проф. Константинов. Той допълни, че евентуална оставка на цялото правителство ще доведе до предсрочно гласуване, последвано от европейски и местни избори. Това обаче би означавало сами да съсипем държавата си, уточни анализаторът. Според проф. Михаил Константинов въпреки че изборите са изход от тежки политически кризи, опозицията не е готова да поеме властта вместо сегашните управляващи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Нямаме никакво участие в пътя, на който стана катастрофата край Своге

Георги Свиленски, БСП: Нямаме никакво участие в пътя, на който стана катастрофата край Своге

31 Август 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. Цялото трасе е 80 км. е правено на участъци. БСП няма абсолютно никакво участие в този път. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП е присъствала в управлението в периода, който се е строял пътят. Нито на пускането, нито при стартирането, нито след това при констатациите, че този участък е опасен и там е проблема - не сме“, обяви той. „Понеже няколко пъти се задава въпросът за 2014 година и участието на БСП във властта. През 2014 година този участък се пуска в края на юли, правителството беше сменено на 4 август“, коментира Свиленски. „Може би имаме участие в друг път, някъде през годините назад. Може би има вина за виедуктите на АМ „Хемус“, които сега ги разбиват с хидравлични чукове, за да могат да разбият колоните на мостовете. За този участък не търсете вина - няма“, посочи депутатът. „Ако имаше такава, самият аз да съм ви я казал“, допълни той. „Проблемът е 2017 година, когато 7 пъти министерството на регионалното развитие си е пишело писма с фирмата, за направят нещо. През това време автобусите и колите летят в пропастта“, каза още Георги Свиленски.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров: Когато излязат всички резултати във връзка с пътя край Своге, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина

Бившият шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров: Когато излязат всички резултати във връзка с пътя край Своге, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина

31 Август 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Когато излязат всички резултати във връзка с пътя край Своге, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина. Това каза инж. Лазар Лазаров – бивш председател на УС на АПИ, след 4-часов разпит в Националната следствена служба, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали все още е в качество на свидетел, той отговори, че е така. „Отговорих на всички въпроси, които бяха зададени. Правова държава сме, за това са компетентните органи – следствие, прокуратура, съд. Има достатъчно хора, които да се занимават със случая, така че нещата ще бъдат доведени до край“, коментира той и посочи, че обемът на информация е огромен.
Инж. Лазаров отказа да отговори на въпрос дали по негово време е бил подписан договорът с фирмата изпълнител за изграждане на пътя Своге – София. „Държавната приемателна комисия е съгласно закона за устройство на територията, нейните действия са разписани във всички наредби. Тя е независим орган, излиза с Акт 16, на база на който се издава разрешението за ползване - всичко е кристално ясно и регламентирано“, каза още той.
„Когато излязат всички резултати, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина“, каза още инж. Лазаров. Той обясни, че е минавал по участъка, на който се е случил инцидентът, и отговори, че хиляди коли минават от там на ден, което значи, че завоят се взима без проблем.
Инж. Лазаров обясни, че е станал председател на УС на АПИ в средата на септември 2011 г. „Другата информация можете да си я проверите“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Защо Лиляна Павлова не е в следствието

Кирил Добрев, БСП: Защо Лиляна Павлова не е в следствието

31 Август 2018 | 14:33 | Агенция "Фокус"
София. Къде е Лиляна Павлова, защо не е в следствието и защо не я разпитват. Това попита на брифинг зам.-председателят на БСП Кирил Добрев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Гледам Николай Нанков и всички шефове на АПИ се изредиха в следствието, да направим припомняме и освежаване на паметта. През 2011 година Росен Плевнелиев прави обществената поръчка и дава изпълнението на тази фирма. Защо той не е в следствието“, коментира той. „Тогава при Росен Плевнелиев зам.-министър е Лиляна Павлова. През 2016 година тя е министър и пуска в експлоатация с акт 16 пътя“, заяви Кирил Добрев. „Или чакаме днес да е „изперем“ и заедно с Лазар Лазаров да ги върнем, и керванът да продължи да си върви и схемата да си работи“, попита зам.-председателят на партията. „Има ли взаимовръзка между строителни фирми и политически лица - това е въпросът“, заяви той. „Докато не отговорим няма да намерим отговора и на това защо пътищата ни са некачествени и защо хората умират“, каза още Добрев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Ще решим дали ще има вот на недоверие

Крум Зарков, БСП: Ще решим дали ще има вот на недоверие

31 Август 2018 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Дали ще има вот на недоверие - ще решим. Хубаво е обаче да се вслушат в аргументите ни, защото с времето се оказва, че те са правилни. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Въпросът за отговорността несъмнено е много важен. Кой носи отговорност и каква“, коментира той. „Призоваваме за пълна прозрачност. Истината е, че всички знаят, че в страната големи обществени поръчки се отдават порочно“, заяви депутатът от левицата. „В понеделник предстои извънредно заседание на ПГ на БСП. Всички решения, които касаят действията ни в парламента, ще бъдат обсъдени в нашите формати“, обяви зам.-председателят на партията Кирил Добрев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.