НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивайло Московски е подал оставка като депутат

Ивайло Московски е подал оставка като депутат

4 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. На 30 ноември Ивайло Московски е подал оставка като депутат. Предстои парламентът да гласува прекратяването на правомощията му. Това се посочва в проектопрограмата за работа на Народното събрание. Московски се върна в парламента след като освободи поста министър на транспорта заради тежката катастрофа край Своге.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛ „Св. Анна“: Починал е още един мъж от ранените в катастрофата край Своге, жертвите  при инцидента вече са 19

УМБАЛ „Св. Анна“: Починал е още един мъж от ранените в катастрофата край Своге, жертвите при инцидента вече са 19

5 Октомври 2018 | 13:34 | Агенция "Фокус"
София. Починал е още един мъж от ранените в катастрофата край Своге, жертвите при инцидента вече са 19. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от УМБАЛ „Св. Анна“. Мъжът е приет с множество травми и въпреки усилията и грижите на лекарите е починал вечерта на 2 срещу 3 октомври.
Така жертвите на тежката катастрофа, която стана на 25 август 2018 г., стават 19, сред които и 13-годишно момче. При инцидента на пътя София-Своге пълен с пътници автобус излезе от пътното платно и се преобърна на площадка под нивото на пътя, на изхода на Своге. Заради тежката катастрофа оставки подадоха трима министри - регионалният, вътрешният и транспортният.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата е назначила още 5 експертизи и е разпитала 15 души във връзка с тежката катастрофа край Своге

Прокуратурата е назначила още 5 експертизи и е разпитала 15 души във връзка с тежката катастрофа край Своге

3 Октомври 2018 | 09:36 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата е назначила още 5 експертизи и е разпитала 15 души във връзка с тежката катастрофа край Своге. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
На 04 септември 2018 г. Пресцентърът на Прокуратурата на Република България представи информация за осъществените до този момент действия по разследването на тежкото произшествие на пътя Своге – София. Разследването е възложено от главния прокурор на Националната следствена служба, под ръководството на екип от прокурори от Софийска окръжна прокуратура. За времето от 05 септември 2018 г. до сега, по делото е извършено следното:
Нови огледи, при които са иззети веществени доказателства, имащи значение за разследването и в частност за назначаването и изготвянето на съответни експертизи:
- Два допълнителни огледа на местопроизшествието, като са иззети сравнителни образци от поставената еластична ограда (мантинела);
- Повторен оглед на автобуса - във връзка с изготвяне заключението на назначената експертиза за установяване на техническото му състояние;
- Три огледа на веществени доказателства - допълнителни огледи на двата леки автомобила, участвали в произшествието, както и детайлен оглед на иззетите части от еластичната ограда (мантинела).
Разпити на свидетели:
В качеството на свидетели са разпитани още 15 лица, сред които служители на дружествата, участвали в строителството на пътния участък, включително и изпълнителния директор и председателя на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД и ръководителя на лаборатория „Пътно строителство – Трейс“. Разпитани са също служители на АПИ, имащи отношение към изпълнението на проекта и директора на ОПУ. Показания са дали петима пострадали от произшествието и трима свидетели, оказали помощ на пострадали лица.
Експертизи:
Назначени са 5 броя експертизи:
- Техническа експертиза, възложена на специализирана лаборатория - на иззетите сравнителните образци от асфалтова настилка за установяване дали асфалтовата смес от иззетите проби (изрезки) отговаря на утвърдената рецепта за изготвянето ѝ и на БДС за тежко и много тежко движение. Експертизата ще даде отговор и на въпроса, дали едрозърнестия минерален материал, вложен в асфалтовата смес, по устойчивост на ускорено полиране отговаря на действащия стандарт;
- Техническа експертиза на иззетите части (сравнителни образци) от поставената в района предпазна еластична ограда (мантинела) - на това, дали тя съответства на установените стандарти като материал, дебелина, закрепване и други показатели. Изследването е възложено на Института по металознание към БАН.
- Физико-химическа експертиза за определяне на химичния и морфологичния състав на иззети сравнителни образци от боя от мантинелата на мястото на произшествието. Възложена е на НИК – МВР.
- Съдебно-оценителна експертиза на МПС, участници в ПТП, възложена на вещи лица авто- експерти.
- Строително-техническа експертиза (пътно строителство), която следва да даде заключение относно спазването на технически правила и норми при изготвянето на проекта и при изпълнението на обекта (пътя) в участъка на ПТП. Заключението ще бъде изготвено от експерт, притежаващ специалност в областта на пътното строителство.
Приобщени писмени документи:
Изискани и приобщени са редица нови документи, относими към предмета на разследването от: АПИ, „Трейс груп Холд“ АД, Български институт по стандартизация, лечебни заведения (по повод проведено лечение на пострадалите от произшествието), „Мотт Мак Доналд България“ ООД (във връзка с делегирани от възложителя по договора права и задължения и уточняване обхвата на консултантските услуги).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УМБАЛСМ „Пирогов“: Почина още една жена от ранените в катастрофата край Своге

УМБАЛСМ „Пирогов“: Почина още една жена от ранените в катастрофата край Своге

27 Септември 2018 | 22:00 | Агенция "Фокус"
София. Почина още една жена от ранените в катастрофата край Своге. Това съобщи за Агенция „Фокус“ говорителят на УМБАЛСМ „Пирогов“ Мария Пойразова. Пациентката е починала в резултат на изключително тежките наранявания, въпреки усилията на медиците.
Така жертвите на тежката катастрофа, която стана на 25 август 2018 г., стават 18, сред които и 13-годишно момче. При инцидента на пътя София-Своге пълен с пътници автобус излезе от пътното платно и се преобърна на площадка под нивото на пътя, на изхода на Своге.
Заради тежката катастрофа оставки подадоха трима министри - регионалният, вътрешният и транспортният.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата наблюдава разследването на тежката катастрофа край Своге - разпитани са над 60 свидетели, назначени са 22 експертизи и са извършени 7 огледа

Прокуратурата наблюдава разследването на тежката катастрофа край Своге - разпитани са над 60 свидетели, назначени са 22 експертизи и са извършени 7 огледа

4 Септември 2018 | 15:30 | Агенция "Фокус"
София. Прокуратурата наблюдава разследването на тежката катастрофа край Своге, разпитани са над 60 свидетели, назначени са 22 експертизи и са извършени 7 огледа на местопроизшествието. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.
С постановление на главния прокурор, разследването е възложено на Националната следствена служба. Сформирани са екипи от следователи, както и екип от наблюдаващи прокурори от Окръжна прокуратура - София. До настоящия момент са проведени разпити на над 60 свидетели. Назначени са 22 експертизи, извършени са 7 огледа на местопроизшествието и е приобщена документация от над 120 класьора.
Като свидетели са разпитани всички пострадали лица, чието здравословно състояние позволява това, всички членове на Държавната приемателна комисия за установяване на годността на строежа (пътя), служители на Агенция „Пътна инфраструктура“ (вкл. председателя на УС на АПИ и член на УС на АПИ, към момента, както и бивш председател на УС на АПИ). Разпитан е и министърът на регионалното развитие и благоустройството, който е предал за нуждите на разследването значителен обем относими документи. Проведени са разпити на управителя на дружеството, упражнявало строителен контрол на обекта, на управителя на дружеството, изготвило проектната документация, както и на упълномощения представител на ДЗЗД „Трейс - Своге“. Проведен е разпит и на управителя на „Мегаинвест холд“ ЕООД.
Досега са назначени 20 съдебномедицински експертизи, включително такава експертиза за установяване на здравословното състояние и вида на телесната повреда на обвиняемия водач на автобуса, както и съдебно-химическа експертиза за определяне наличието алкохол и упойващи вещества на кръвните проби на обвиняемия. Назначена е и експертиза за установяване на техническата изправност на автобуса към момента на възникване на ПТП, като при необходимост вещите лица ще ползват съдействие от представители на фирмата – вносител на тази марка автобуси.
След първоначалния оглед на местопроизшествието (в деня на произшествието), там са извършени и 3 допълнителни огледа, при които са иззети веществени доказателства - сравнителни образци от пътната настилка и от мантинелата. Извършени са също 3 огледа на веществени доказателства – на двата леки автомобила, участници в ПТП, и на автобуса. Превозните средства са иззети още с първоначалния оглед.
Изисканите и получени досега документи от органите на досъдебното производство са:
- от Агенция „Пътна инфраструктура“: всички документи в оригинал по възлагането и изпълнението на строеж: „Проект „България - Транзитни пътища V - ЛОТ 17“, рехабилитация на пътни участъци: път II – 16 „ Мездра- Елисейна“ от км 0+ 000 до км 22+ 544.90, път II – 16 „ Елисейна- Своге“ от км 22+ 544.90 до км 50 + 790л53, път II – 16 „ Своге- Нови Искър“ от км 50+790.53 до км 81 + 778.84 в трите му участъка;
- от „Трейс Груп Холд“ АД: всички документи по изпълнението и разплащането на проекта, във връзка с участието им като партньори в ДЗЗД „ТРЕЙС – СВОГЕ“- изпълнител на обекта по договора;
- от „ Мегаинвест холд“ ЕООД: същите документи по участието им посоченото ДЗЗД;
- от Министерството на транспорта;
- от Министерството на регионалното развитие и благоустройството;
- от Началника на РПУ - Своге;
- от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“;
- от „Пътконсулт – 2000“ ЕООД: документи по строителен надзор.
- от Дирекция“ Национална система 112“- МВР;
- от кмета на Община – Своге;
- от Областна дирекция на МВР София - сектор „Пътна полиция“;
- от Български институт по стандартизация;
- от всички лечебни заведения, в които са настанени пострадалите лица и др.
Изземването на относима документация продължава. Предстои назначаването на експертиза за съответствието на асфалтовата настилка и действителното състояние на пътя с установените изисквания и проектното задание, в хода на която ще бъдат изследвани иззетите при огледа проби (сравнителни образци) от пътната настилка (състав, физикомеханични показатели, полируемост на твърдия материал и т. н.). Ще бъде назначена също и експертиза относно съответствието на мантинелата на пътя с установените стандарти, както и комплексна експертиза за причините за настъпилото произшествие. Експертизите относно състоянието и състава на пътната настилка и съответствието ѝ със стандартите и заданието, както и относно съответствието на мантинелите на този път със стандартите за тях, ще бъдат възложени на вещи лица и съответни лаборатории, които не са в служебна зависимост с държавни органи (МРРБ, АПИ и др.) и не са свързани с търговски дружества, участвали в проектиране, изпълнение и надзор на пътния участък.
Разследването продължава по всички версии – както относно отговорността на водача (и на превозвача) за настъпилото ПТП, така и относно състоянието на пътя и начина на изпълнението му, като фактор, допринесъл за произшествието.
По повод изнесена информация относно причини за забавяне на ремонта на пътния участък, Пресцентърът на ПРБ съобщава, че започването на такива действия вчера не е било поставяно в зависимост от „разрешение“ от органите на досъдебното производство, при положение, че при допълнителния оглед на пътя на 31 август 2018 г. проби (сравнителни образци) от настилката вече са били иззети.
По повод изявления на представители на неправителствена организация за осъществявано от тях „независимо разследване“ на причините за тежкото произшествие, следва да бъде направено уточнението, че такава дейност няма характер на разследване по смисъла на НПК и всякакви изявления и обявени констатации в този смисъл нямат официален характер и не ангажират органите на досъдебното производство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, ПП АБВ: Държавата и администрацията трябва да бъдат успокоени, да имат усещане за сигурност и да се престане с безогледните политически назначения

Румен Петков, ПП АБВ: Държавата и администрацията трябва да бъдат успокоени, да имат усещане за сигурност и да се престане с безогледните политически назначения

3 Септември 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Постоянно нещо преструктурираме и резултатите са катастрофални. Това коментира пред журналисти в Пловдив идеята за създаването на нова структура, която да регулира пътната безопасност председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Държавата и администрацията трябва да бъдат успокоени, трябва да имат усещане за сигурност, за перспектива и трябва да се престане с безогледните политически назначения, особено в ключовите звена. Вицепремиерът Томислав Дончев излезе да каже, че с оглед на напрежението по пътищата ще създадем нова структура, която ще се занима с нормативната, поднормативната уредба, контрола по движението по пътищата. ГЕРБ трябва да престанат с дълбоко порочната и вредна практика, чиято основи постави Сергей Станишев. Всички забравиха за застрахователната компания „Олимпик“ и как държавата проспа цялата работа. Всички забравиха за това какво стана с Търговския регистър. Навремето, когато се създаде Агенцията за национална сигурност, извадиха финансовото разузнаване от Министерството на финансите и го вкараха в ДАНС", каза още Петков. По думите му финасновото разузнаване е инструментът, с който трябваше да се контролира не просто движението на парите, а състоятелността на застрахователните компании, на пенсионните фондове и банките. Той добави, че практиката показва, че при липсата на финансово разузнаване, когато структурираме, преструктурираме, обикновено за държава и общество следват щети, защото никой не прави оценка на функционалността. „Финасновото разузнаване работеше много добре. Това беше един от секторите, в които сме работили и перфектно с европейските партньори, а и не само с тях. Убеден съм, че днес поради липса на финансово разузнаване държавата няма поглед върху стопанисването и експлоатацията на имотите на чужденци - плащат ли си данъците, как се ползва тази леглова база и т.н. И сега пак ще създадем едно ново звено“, каза още Петков.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, ПП АБВ: Да се катериш към властта по труповете на трагично загинали хора не е политика, а спекулация

Румен Петков, ПП АБВ: Да се катериш към властта по труповете на трагично загинали хора не е политика, а спекулация

3 Септември 2018 | 13:08 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Да се катериш към властта по труповете на трагично загинали хора не е политика, то е спекулация. Това коментира пред журналисти в Пловдив председателят на ПП АБВ Румен Петков по повод реакцията на БСП след катастрофата край Своге, при която загинаха 17 души, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Президентът Румен Радев обяви едва ли не сектора „Пътно строителство“, че е мафиотизиран и че грандиозен източник на корупция. И с основание Строителната камара му реагира. Не можеш да им кажеш на всички „Вие сте бандити, вие сте мошеници, вие сте крадци“. Сигурно има такива. Затова ние, от АБВ, искаме на всички пътни съоръжения, строени през последните 15 години, да се направи професионална експертиза и да се каже - предварително заложените материали, когато е обявена обществената поръчка, са такива, изпълнението е такова, дебелината на трите слоя асфалт са такива, за да няма такива спекулации. Стремежът да се носи политическа отговорност, за съжаление, не е често срещано явление. Той трябва да бъде оценен по достойнство. Затова от АБВ считаме, че спекулацията с трагедията на хората е грозновато като подход“, каза още Петков. По думите му оставките на тримата министри няма как да тушират политическата ситуация, защото в коалиционния партньор т.нар. патриоти ситуацията е повече от напрегната. „Преди два месеца казах, че ще дадат жертви в жива сила, ако ги затворим в една стая и те след два дена се сбиха в НС. Ако това е политическата култура на управляващите, да сме наясно накъде вървим“, каза още Петков. По думите му оставката на вътрешния министър е много закъсняла. „По принцип първият въпрос е защо въобще е влязъл във Вътрешно министерство. Когато ние му искахме оставката преди три месеца, сме изразили две страници аргументи. И той си беше отишъл, ако БСП не поиска нелепия си вот на недоверие към правителството, който се провали, както е известно. Няма вот на недоверие, който да е успял. Има един успешен вот на доверие, който иска правителството на Филип Димитров. С вот на недоверие правителство не се сваля не в България, по принцип в Европа. Но с този вот всъщност принудиха премиера да го държи още месец - два. Премиерът няма как да не разбира, че този е бреме, тежест. Той е бреме за Министерството, за обществения ред, за всичко. Тези оставки по-скоро са за стремеж да се покаже готовност да се носи политическа отговорност. Част от аргументите, които бяха извадени, е, че пътят е много тесен и когато завива автобус или камион по Искърското дефиле, това неизбежно е заплаха за катастрофа. В Креснеското дефиле има много по-опасни участъци от този, за който говоря. Затова ние АБВ иска да се направи пълен, професионален експертен анализ на качеството на пътната настилка“, каза още Румен Петков.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Започва ремонтът на участъка от пътя Своге - София

АПИ: Започва ремонтът на участъка от пътя Своге - София

3 Септември 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Днес започва ремонтът на участъка от път II-16 Своге – София, където стана тежкият пътен инцидент с автобус. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Отсечката първо ще се фрезова, а след това ще се преасфалтира. Досега предприемането на ремонтни дейности беше невъзможно поради извършваните процесуално-следствени работи.
В останалите участъци от път II-16, в които са констатирани дефекти, до момента Изпълнителят Сдружение „Трейс Своге“ е извършил следните строително-монтажни работи: изкърпени са всички дупки и неравности от км 23+000 до км 52+000. Това е участъкът малко след тунел "Елисейна" до град Своге.
Ремонтирани са и две пропадания при км 71+000 - след разклона за село Ромча, и при км 73+000 - в Искърскотото дефиле.
Служители на ОПУ - София са направили оглед на всички пътни знаци и където е било необходимо е премахната избуялата от дъждовете растителност за осигуряване на по-добра видимост за шофьорите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ: Ще гласуваме против оставките на министрите Нанков, Радев и Московски

НФСБ: Ще гласуваме против оставките на министрите Нанков, Радев и Московски

2 Септември 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Радев и Московски. Това се посочва в позиция на НИК на НФСБ по повод последните кадрови промени в правителството, публикувана в официалния профил във "Фейсбук" на вицепремиера Валери Симеонов. "НФСБ е против едноличния стил на управление на Борисов по отношение на кадрите, който не е съгласуван с коалиционите партньори и който е в противоречие с т. 6 от Коалиционното споразумение. Трескавата смяна на ръководни кадри ликвидира държавността и нанася тежък удар върху възможността за изпълнение на коалиционната програма. Нелогичната смяна на министри, заместник-министри и държавни служители създава професионален дефицит и бойкотира изпълнението на програмата. Всяко едно ново назначение изисква време за опознаване на ресора и изграждане на ефективни взаимоотношения във ведомството. Честите смени на хора, заемащи ръководни постове, пораждат временно напрежение и парализа в цели ресори", се посочва още в позицията. Според НФСБ смяната на министри, без каквото и да било основание, често дори без елементарна човешка логика, създава чувство на несигурност сред останалите членове на Министерски съвет, тъй като въпросните уволнения не са в резултат на несправяне с работата, а от случайни инциденти, маргинални режисирани протести или недоказани обвинения. "Как можем да очакваме, че изградени с десетилетия професионални специалисти ще изпълняват съвестно служебните си задължения, когато са поставени под ежедневен страх да бъдат уволнени, без основание и без причина, унизени пред обществото и принудени да представят въпросните уволнения като свои лични решения за оставка. За какви политическа отговорност можем да говорим, когато нито един от тримата министри – Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски, няма пряка вина за катастрофата в Своге, отнела 17 човешки живота. В същия ден през този участък са преминали безпроблемно над 4000 МПС при доста по-тежки условия – проливен дъжд, засилен трафик и др., но катастрофирал е само въпросният автобус, което навежда към основна причина – грешка на водача. Каква е „политическата” вина на поелите „политическа” отговорност министри, след като уволнението им не е извършено с политическо решение на коалицията. Нещо повече, часове след уволнението на тримата министри, членове и симпатизанти на ГЕРБ формираха групи във фейсбук в тяхна подкрепа, включително с участие на депутати от ГЕРБ", заявяват още от НФСБ. "За всеки нормално мислещ човек е съмнително дали причината за трагичния инцидент в Своге е некачествена асфалтова настилка, при условие че буквално вчера бяха взети проби за изследвания, а резултатите ще бъдат готови след време. Тази версия беше пробутана в първите часове след трагедията от некомпетентни журналисти и удобно бе поета от опозицията и от част от управляващите. На кой нормален човек не му е ясно, че с въпросните уволнения министър-председателят цели бързо погасяване на общественото недоволство и опазване на личният рейтинг", допълват те. Според партията принудителните оставки на министрите Нанков, Радев и Московски са последния срамен случай от поредицата оставки под външен натиск, а не по причина несправяне със служебните задължения. "Генерал Николай Петров беше уволнен поради отправени неоснователни обвинения към приятеля на дъщеря му. По тази логика можеше да бъде уволнен, например, заради това, че братовчед му е минал на червен светофар. В разрез с Конституционното разделение на властите министър-председателят се намеси грубо в работата на НС и уволни председателя Димитър Главчев заради това, че приложи правилника на НС спрямо нарушаваща го депутатка от БСП. За пореден път върху репутацията на почтен човек беше лепнато петно. Бившият министър на енергетиката, настоящ народен представител и председател комисията по енергетиката в 43 и 44 НС Делян Добрев бе посъветван да си подаде оставка поради безпочвени обвинения на опозицията", дават пример от НФСБ, като посочват, че това е бил първият от цяла поредица щедри реверанси на ГЕРБ към неособено смислената опозиция в лицето на БСП. "Благодарение на тази поредица от жестове БСП втвърди редиците си, преодолявайки вътрешните борби за власт. През последните месеци, напипваща уязвимостта на ръководството на ГЕРБ, БСП определя политическия дневен ред на държавата, провокирайки скандал след скандал", се посочва още в позицията. "Заради познанството си с управителка на частна фирма, в процес на извършване на частна сделка, Теменужка Петкова бе принудена „доброзорно” да подаде оставка, която обаче не бе приета. Изграденият в системата на труда и социалната политика кадър Бисер Петков бе следващият „оставчен” от министър-председателя в стремежа му да потуши поредния агресивен протест пред НС. Земестник-социалният министър Росица Димитрова, също доказан професионалист, бе „доброзорно” отстранена заради „престъпление”, че е пътувала със самолетен билет за бизнес класа, закупен в последния момент от протокола на МТСП. Едва ли има наивник, на когото да не му е ясно, че в самолета, на стадиона и в театъра последните билети се продават най-скъпо. Димитрова бе уволнена не заради несправяне със задълженията си, а заради участие във важен международен форум, на който е представила страната. В същото време една друга министърка си направи селфита с известни хора в Холивуд по време на церемонията на връчване на Оскарите. На нея не й бе потърсена сметка с какви средства е летяла до САЩ и обществеността в крайна сметка не разбра, коя е благотворителната фирма, поела разноските за това удоволствие. С един замах бе обезглавено ръководството на МЗХГ. Този път бяха „оставчени” Цветан Димитров, Георги Праматаров и Златка Възелова. Уволненията бяха заради режисиран протест пред МС на псевдоживотновъди, умело намърдали се в скандала с чумата по дребния рогат добитък в Странджа", отбелязват още от НФСБ.
"Естествен би бил въпросът защо ПП НФСБ поставя темата за оставките на кадри на ГЕРБ. Отговорът е елементарен –ние сме притеснени от този модел на управление, който поставя под риск изпълнението на коалиционната програма на правителството", допълват те.
"Трупащият разочарования от близо 30 години български народ очаква от управлението решаване на тежките проблеми, а това може да стане само с предприемане на смели и решителни действия от смели и решителни професионалисти-управленци. Еднолично провежданата кадрова политика на отстраняване на отговорни професионалисти без аргументи и по причини, несвързани с тяхната работа, създават чувството на несигурност и страх сред техните колеги в МС и в държавната администрация като цяло. Това предопределя назначаване на страхливи и изпълнителни „калинки”. България се намира в период на тежка демографска криза, която в най-голяма степен засяга образованите, интелегентни и кадърни хора. Вярна е приказката, че за министри винаги ще се намерят желаещи, но НФСБ със загриженост поставя въпроса за кадровия потенциал на управлението. Оставките на доказани професионалисти не могат да бъдат противоотрова за всяко инсценирано недоволство, клевети и компромати, раздухвани от желаещи провала на коалиционното правителство медии. Държавното управление неизбежно носи негативи и вземането на бързи популистски пожарогасящи решения е мехлем само за онези десетина процента, не особено интелегентни и мразещи всичко, сънародници. Този модел на управление отблъсква както симпатизантите на управляващите партии, така и онези 40-50% негласуващи, за които е обидно профанизирането на политиката. Всички те имат очаквания, но не виждат сериозни промени. Ние от НФСБ още веднъж подчертаваме, че тежките реформи трябва да бъдат проведени и отговорността за това трябва да бъде неизбежно понесена. Искаме да припомним на коалиционните ни партньори, че девизът на партията ни, приет и за девиз на коалицията, е БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО, а не РЕЙТИНГЪТ НАД ВСИЧКО! Политическото споразумение между нас и партньорите ни не беше с цел да избутаме някак си европредседателството, да понаместим партийните централи в квотните министерства, да се правим, че не забелязваме ширещата се корупция, лобизъм и беззаконие", заявяват от НФСБ.
НИК на НФСБ ще изрази окончателната си позиция за коалиционните взаимоотношения с декларация на брифинг в централата на партията в София, на „Раковска” 134 на 3 септември 2018 г., от 12.00 ч.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков: Протестите на жителите на Своге продължават, въпреки че започна ремонтът по пътя II-16 Своге - София

Зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков: Протестите на жителите на Своге продължават, въпреки че започна ремонтът по пътя II-16 Своге - София

2 Септември 2018 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. За 5-ти пореден ден жителите на Своге излизат на протест. Организираните протестни действия продължават, въпреки че сдружение „Трейс Своге“ започна отстраняване на констатираните дефекти по път II-16 Своге – София. Това каза за Агенция „Фокус“ заместник-кметът на Своге инж. Георги Петков. По-рано днес от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“ съобщиха, че ремонтните дейности по път II-16 Своге – София вече са започнали. Реновирането на участъка, при който стана инцидентът на 25 август с преобърналия се автобус, при който загинаха 17 души, а други 21 пострадаха, ще започне веднага след завършване на процесуално-следствените работи.
Инж. Георги Петков съобщи, че по време на снощното организирано бдение от гражданите на Своге се е създало напрежение. Причината е била присъствието на един от представителите на „Пътна инфраструктура“ , към които те задавали въпроси и искали обяснения.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Нено Димов след оставките в кабинета: Продължавам да работя с идеята за пълен мандат

Министър Нено Димов след оставките в кабинета: Продължавам да работя с идеята за пълен мандат

2 Септември 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Продължавам да работя с идеята за пълен мандат. Това каза пред журналисти в село Сугарево министърът на околната среда и водите Нено Димов за оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски заради тежкия пътен инцидент край Своге, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Кога ще приключи мандатът е работа на премиера Бойко Борисов, на вицепремиера Красимир Каракачанов и на политическото ръководство на Коалиционния съвет“, посочи министърът. „Няма защо да се притеснявам за поста си. Всеки човек, заел позицията ми знае, че всеки ден може да му е последен“, коментира Нено Димов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Комуникацията в коалицията буксува

Вицепремиерът Красимир Каракачанов: Комуникацията в коалицията буксува

2 Септември 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Винаги съм го казвал - комуникацията в коалицията буксува, това е проблемът. Трябва да има повече комуникация. Това каза пред журналисти в село Сугарево вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов за оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски заради тежкия пътен инцидент край Своге, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не съм притеснен за поста си. Мисля, че всичко е въпрос на диалог и дебат“, коментира той. „Не мисля, че ще се стигне до сътресения“, посочи Красимир Каракачанов. „Министрите, които съм предложил, няма как да бъдат сменени без мое съгласие, освен, ако нямат провинения“, каза още вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ремонтът на пътя край Своге ще започне след завършване на процесуално-следствените работи

АПИ: Ремонтът на пътя край Своге ще започне след завършване на процесуално-следствените работи

2 Септември 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Ремонтът на участъка от път II-16 край Своге, в който стана пътният инцидент, ще започне веднага след завършване на процесуално-следствените работи и Агенция „Пътна инфраструктура“ получи разрешение от разследващите органи. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
В момента Сдружение „Трейс Своге“ отстранява констатираните дефекти по път II-16 Своге - София. Не се работи единствено в участъка на пътния инцидент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сдружение "Трейс Своге" отстранява констатираните дефекти по път II-16 Своге – София

Сдружение "Трейс Своге" отстранява констатираните дефекти по път II-16 Своге – София

1 Септември 2018 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Сдружение "Трейс Своге" отстранява констатираните дефекти по път II-16 Своге - София, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Не се работи единствено в участъка на пътния инцидент. Работата на него ще започне веднага след завършване на процесуално-следствените работи и Агенция "Пътна инфраструктура" получи разрешение от разследващите органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Въвеждането на задължителни колани в автобусите няма да реши проблема с безопасността на пътниците

Магдалена Милтенова, БССИТ: Въвеждането на задължителни колани в автобусите няма да реши проблема с безопасността на пътниците

1 Септември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Слагането на коланите няма да промени проблема с безопасността на пътя и по този начин не се решава ситуацията. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта (БССИТ) Магдалена Милтенова. По думите й в цяла Европа тези автобуси се возят без колани. „Автобусите произведени преди 2008г. не са оборудване фабрично с колани и не би следвало да се променя тяхната конструкция“, посочи тя. Според нея след като не можем да се справим с проблемите на пътя, това не значи, че трябва да променяме конструкцията на пътните превозни средства. „Сами разбирате, че няма как да се докаже дали един автобус е произведен с колан или без колан, и в този аспект ще започне едно безразборно слагане на колани и това няма да доведе до нищо добро“, коментира още Милтенова. Тя смята, че може би това ще застраши повече живота на хората. „Автобусът ако в дадена ситуация беше паднал по таван, а не по гуми и не дай си Боже се беше възпламенил, какво точно щеше да се случи и дали тези колани щяха да спасят човешки животи“, уточни още председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. На въпрос, дали е правилен ли ходът на министър-председателя с отстраняването на тримата министри и до каква степен оставките решават проблема с пътната безопасност, тя отговори, че оставката сама по себе си не е критерий за решаване на проблем. „Той ще се реши, когато се направят съответните срещи със съответните министерства и бизнесът от наша страна, когато нещата се насочат към промяна на законодателството и спиране на нерегламентирани превози“, каза още тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Магдалена Милтенова, БССИТ: Културата и поведението на водачите на превозни средства е много важен фактор за безопасността на пътя

Магдалена Милтенова, БССИТ: Културата и поведението на водачите на превозни средства е много важен фактор за безопасността на пътя

1 Септември 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
София. Културата и поведението на водачите на превозни средства е много важен фактор за безопасността на пътя. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ председателят на Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта Магдалена Милтенова. По думите й причината за катастрофата на 25 август край Искърското дефиле, където загинаха 17 души, а други 21 пострадаха, е комплексна. „Както вече всички казваме многократно, причините за тази катастрофа не са само коланите и не е само пътят, всичко е цялостна“, посочи Милтенова. Според нея абсолютно всички обстоятелства, които касаят полагането на асфалт и обезопасяването на пътя, водят до тези непредвидими катастрофи. „Това, което е много важно да кажем, е че културата и поведението на пътя е много важен фактор, защото има много шофьори, които въобще не се съобразяват, че автобусът все пак превозва много пътници“, обясни тя. По думите й тези шофьори не се интересуват от това, че тежестта и тонажът на автобуса е много по-голям от този на лекия автомобил и многократно се случва автомобили, които изпреварват автобуси, да ги засичат неправомерно.
На въпрос във връзка с това, че при разследване на пътната настилка на отсечката при Искърското дефиле, на мястото на тежкия инцидент, лабораторни тестове са показали, че в асфалта има наличие на варовик, смятате ли, че това количество, което е открито създава предпоставки за по-хлъзгав път, тя отговори, че според експертите, този вид варовик се шлифова или полира и в тази посока той става изключително хлъзгав и няма сцепление на гумите с асфалта
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният изпълнителен комитет на НФСБ се събира в Бургас, за да реши дали да остане в управлението

Националният изпълнителен комитет на НФСБ се събира в Бургас, за да реши дали да остане в управлението

1 Септември 2018 | 15:54 | Агенция "Фокус"
Бургас. Националният изпълнителен комитет на НФСБ се събира в Бургас тази вечер, предаде Агенция „Фокус“. Очаква се късно тази вечер или утре да има резултати от съвещанието на националното ръководство на партията, която е част от коалицията „Обединени патриоти“.
Лидерът на НФСБ и вицепремиер Валери Симеонов вчера съобщи за Агенция „Фокус“, че оставките на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски не са съгласувани с партията. Той даде пример и с бившия министър на здравеопазването Николай Петров, както и уволненията в Министерството на земеделието, храните и горите, които според него са били под „паважен натиск“. Вицепремиерът обясни, че не е чул никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри и подчерта, че коалицията отдавна не функционира. Според него това не са оставки, а уволнения. По думите му Бойко Борисов ще оцелее, но не се знае дали и държавата ще оцелее.
Лидерът на „Атака“ и председател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров в коментар за Агенция „Фокус“ призова Валери Симеонов да обясни намеренията, позицията и коалиционния си статут. Според него лидерът на НФСБ напоследък говори доста нелогични неща. Сидеров подчерта, че има група „Обединени патриоти“ и ако Симеонов не се чувства част от нея, да излезе и да го заяви ясно. „И да каже как го прави, защо го прави, с кого се е коалирал вече задкулисно може би, защото той от много време твърди, че на следващите Евроизбори няма да бъде с ВМРО и Атака. Нека обясни с кой ще бъде и да стане ясно. Всеки има свободна воля, но след като си се споразумял с определени партии за управляваща коалиция, трябва да си коректен с тях и да съобщиш намеренията си предварително. Не април месец 2019 година да каже, че отива например с Христо Иванов, Румен Христов или Атанас Атанасов на избори, а сега да го заяви“, подчерта Сидеров.
Зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на Националния инициативен комитет на ВМРО Искрен Веселинов коментира, че със сигурност коалицията „Обединени патриоти“ ще се събере и това най-вероятно ще е в понеделник или вторник. Той също призна, че със сигурност не е приятно да научават за такива сериозни рокади от медиите. „Този въпрос ще се коментира. Коалиционното ни споразумение предвижда, че всеки от партньорите има право да прави персонални промени в министрите, които са негова квота. Доброто коалиционно партньорство изисква тези неща да се говорят и мотивират предварително“, каза още той.
Днес във Варна премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че в понеделник най-вероятно ще се срещнат с „Обединени патриоти“, за да обсъдят нови кандидатури за министри. "Много работа имаме, много работа вършим, не можем да поставяме под риск или под съмнение, заради даден човек, който и да бил той", заяви премиерът.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Оставките на тримата министри са личен акт

Премиерът Бойко Борисов: Оставките на тримата министри са личен акт

1 Септември 2018 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Варна. Оставките на тримата министри са личен акт. Това заяви пред журналисти във Варна премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „След като съм им ги поискал, след като има направени пропуски и след като имаме за съжаление 17 загинали. Още в неделя казах, че ще бъда безкомпромисен и мисля, че в това трябва да се търси политическата воля и отговорност. Да, пет писма са изпратени до фирмата да си оправи пътя, да, има строителен надзор, да, има приемателни комисии от над 20 души, но в края на краищата когато е имало сигнали, че пътят е опасен, министърът е длъжен да стои на пътя, ако трябва, и да предотврати инциденти. За това се носи политическа отговорност“, заяви премиерът. Бойко Борисов коментира и темата за задължително поставяне на колани в автобусите. „Да, натискът на бранша, на лобитата, толкова години да не се поставят колани, защото по-голямата част от автобусите били стари и това са допълнителни инвестиции. Няма повече компромиси, няма да отстъпваме пред никого. Който иска да превозва хора, ще смени седалките, ще инвестира и ще си направи автобусите така, както трябва. По-добре да няма екскурзия, да няма загинали“, добави Бойко Борисов. По думите му на 3 септември предстои внасянето на новия Закон за движение по пътищата, като между първо и второ четене всичко това ще бъде направено. По отношение на вътрешния министър Валентин Радев Бойко Борисов посочи, че начинът, по който действа полицията на много места, не само в Харманли, е точно това, което не иска да вижда в институцията. „Невинният да е виновен с вмешателство на партийни лидери. Повече случая няма да го коментирам, имам претенции към работата и ръководството от страна на министерството“, допълни Бойко Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Който иска да вози хора, ще вложи пари и ще си купи нови седалки с колани - това трябва да бъде незабавно направено

Премиерът Бойко Борисов: Който иска да вози хора, ще вложи пари и ще си купи нови седалки с колани - това трябва да бъде незабавно направено

1 Септември 2018 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Който иска да вози хора, ще вложи пари и ще си купи нови седалки с колани. Това каза премиерът Бойко Борисов при официалното откриване на 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“ по повод трагичния инцидент край Своге, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Не случайно в момента всички са на разпит и се повдигат обвинения. Ние трябва да си понесем през министъра именно тази политическа воля и новия да не го допуска това нещо“, допълни той. „Колко години говорим за коланите в автобуса. Какво ни се отговаря – бранша има 20 хиляди автобуси, не всички от тях са приспособени да имат колани, защото са произведени еди коя си година. Питам - по-важно ли е да се отиде на екскурзия или да останеш жив. Тука парламентът се надявам да бъдете безапелационни във взимането на това решение. От 20 хил. мога да станат 5 хил. автобуса. Който иска да вози хора, ще вложи пари и ще си купи нови седалки с колани, ако иска това да е автобус. Ако не иска, няма да има. Тези хора е по-добре да не са отишли на екскурзия, вместо това да се случва и тук не трябва въобще да се коментира дали са приспособими, дали бранша ще загуби. Ако искаш да караш, слагаш колани – това трябва да бъде незабавно направено от новия министър, това е едната част. Много се направи, но не е всичко и не е достатъчно“, заяви още Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В понеделник ще обсъдим кандидатурите за нови министри с "Обединени патриоти"

Премиерът Бойко Борисов: В понеделник ще обсъдим кандидатурите за нови министри с "Обединени патриоти"

1 Септември 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
Варна. В понеделник сигурно ще се срещнем с колегите от Патриотичния фронт да обсъдим нови кандидатури. И така. Това каза премиерът Бойко Борисов на 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, предаде репортер на Радио „Фокус“-Варна. "Много работа имаме, много работа вършим, не можем да поставяме под риск или под съмнение, заради даден човек, който и да бил той", заяви премиерът.
„Винаги съм казвал: „Най-големият враг на ГЕРБ сме си самите ние“. Когато допускаме грешки, много хора ме съдят от партията, съм безкомпромисен. Никак не е лесно. Това ми струва и безсъние, нерви, но най-вече всички хора, които отстраняваме в редки изключения, са кадри, които са израснали, работили много, допринесли много. В един момент трябва да се разделим, защото това е разликата между нас и БСП. Купувал депутат избори, наричал хората дебили, след това няма значение. Предизвикал банкови кризи – два пъти в мандати на БСП падат банки. И сега: „О, чудо“, заяви Борисов.
„Излиза Гечев и коментира – този, който направи по негово време пенсиите 3 долара на месец. О, чудо. Като се разровим, се вижда, че навсякъде, където ни възникнаха проблеми, скрити, спящи клетки, които в момента провокират или създават напрежение. То веднага бива взимано и коментирано. Какво значение има управлението или властта, ако не правиш добро за хората“, допълни Борисов. По думите му това, което в момента и службите, и прокуратурата правят по олигарсите би им се отразило и на тях. „От 34% контрабандата на цигари, сега в момента е към 5,1%. Само 2-3 месеца на служебното правителство със 120 млн. лв. по-малко приходи в хазната. Къде са отишли? Не са ли при олигархията? При нас всяко тримесечие намалява драстично“, подчерта Борисов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за инцидента край Своге: Не искаме да сме като другите, а да сме европейска партия и като има проблем, да носим отговорност

Премиерът Бойко Борисов за инцидента край Своге: Не искаме да сме като другите, а да сме европейска партия и като има проблем, да носим отговорност

1 Септември 2018 | 12:30 | Агенция "Фокус"
София. Ние не искаме да приличаме на другите, искаме да сме европейска партия и като има проблем, да носим отговорност. Това каза премиерът Бойко Борисов при официалното откриване на 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. „Може би ще питате защо съм приел оставките на министрите. Имаме безспорен факт 17 души са загинали. Има въпроси. Нанков е прекрасен специалист, може би от най-добрите в сферата, но може ли ние да обясним на хората, че 5 писма са пратени и нямаме сили да отидем и да ги накараме да ремонтират пътя, щели сме да загубим гаранцията. Сега загубихме 17 човека. Ще отиде и ще се разхожда там на пешеходната пътека, докато не дойдат и не свършат работата“, коментира Борисов. „Трябва да сме неотклоними, когато има риск. БСП да говорят за строителство просто е смешно. Още им ремонтираме тяхното строителство. Аз по никакъв начин не ги съдя. Те са опозиция, могат да си говорят, както искат. На тяхната съвест тежи това, което са правили и което не са правили. Ние трябваше да си гледаме нас – сиреч можеше ли регионалното министерство да вложи сила, да отиде, да настои, да извика прокурори, полицаи, да спре пътя? Можеше. Не го е направило, затова се носи политическата отговорност“, посочи още премиерът.
Той коментира и новия орган, който предстои да бъде създаден, за да следи за пътната безопасност. „Този орган дали ще е агенция или комисия няма значение. Факт е, че трима министри отговарят и това се е случило и се размива отговорността и, за да не се размива, ние трябва да си понесем тази политическа отговорност - че се е случило при нас и изобщо не трябва да се влиза при темата, че и при другите се е случвало. Ама ние не искаме да приличаме на другите, искаме да сме европейска партия и като има проблем, да носим отговорност“, допълни той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В понеделник или вторник предстои дебат за номинациите за постовете на тримата министри, които подадоха оставка

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В понеделник или вторник предстои дебат за номинациите за постовете на тримата министри, които подадоха оставка

1 Септември 2018 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Варна. Имаме много ясно разписани правила в коалиционното ни споразумение. Това каза пред журналисти във Варна председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който участва в 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. Той припомни, че по времето на съставяне на правителството периодът е бил много труден. „Това бе единствената възможна коалиция, която можеше да изведе страната ни в правилната посока и да имаме успешно Председателство и да отчитаме днес и заслугата на България за региона, в който се намираме. И приоритетите, които бяха дадени за Западните Балкани“, коментира Цветанов. „С „Обединени патриоти“ понякога имаме много тежки противоречия, но смятам, че винаги когато изведем България над всичко, постигаме необходимия консенсус, за да продължим да изпълняваме управленската си 4-годишна програма“, отбеляза Цветан Цветанов. По думите му в понеделник или във вторник предстои дебат за новите номинации за постовете, които останаха овакантени. „Отговорността, която нося в момента като председател на ПГ на ГЕРБ, при тази опозиция, която имаме в българския парламент, смятам, че трябва да бъдем отговорни и всеки да тежи на мястото си“, каза Цветанов в отговор на въпрос дали би приел кандидатура за министър на вътрешните работи. „Кандидатури има достатъчно. Не смятам, че чрез медиите трябва да обсъждаме имена, а да ги изчистим с нашите коалиционни партньори и да бъдем коректни към тях“, допълни Цветан Цветанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков: Алтернативният маршрут на София-Своге е пътят Своге-Бучин проход, който също е в много лошо състояние и е опасен

Зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков: Алтернативният маршрут на София-Своге е пътят Своге-Бучин проход, който също е в много лошо състояние и е опасен

1 Септември 2018 | 10:42 | Агенция "Фокус"
София. Друг маршрут София-Своге е пътят III-164 Своге - Бучин проход, за него сме подавали много сигнали включително и до Министерството на регионалното развитие. Писали сме и писма до премиера Бойко Борисов, че пътят е в много лошо състояние и е опасен за водачите и преминаващите от там пешеходци. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков. „По него има много рискови участъци, свличания, обрасъл е с трева, не се виждат знаци, завои, също така има и много дупки“, посочи той. Инж. Петков каза, че Община Своге е пращала досега поне 5 писма до институциите за последната година, но няма никакви действия по започване на ремонти. "Този път е не по-малко опасен от този, при който стана инцидента с преобърналия се автобус на 25 август“, уточни още зам.-кметът на Своге. Според него, ако автомагистрала „Хемус“ се затвори, целият трафик ще преминава през Своге, за това е належащо и спешно неговото реновиране.
Инж. Петков обясни, че пешеходните пътеки по този участък, които „Агенция пътна инфраструктура“ трябва да положи, не са боядисани. „Много е важно пътят да бъде оправен, защото нищо чудно и там да се случи инцидент и после пак по същия начин да търсим вина и отговорни“, каза още инж. Петков. По думите му в последно време той има усещането, че се правят опити да се да вмени вина само на Община Своге, а не да се търсят отговорни и други институции.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С оставките си министрите поеха политическата отговорност, с коалиционните партньори ще дискутираме възможните номинации

Цветан Цветанов, ГЕРБ: С оставките си министрите поеха политическата отговорност, с коалиционните партньори ще дискутираме възможните номинации

1 Септември 2018 | 10:29 | Агенция "Фокус"
Варна. Отговорността за това управление носи ПП ГЕРБ. Това каза пред журналисти във Варна председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който участва в 11-ия летен университет на МГЕРБ под мотото „Само истината, НЕ на фалшивите новини“ в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По отношение на оставките на тримата министри от ПП ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че това е политическа отговорност. „Министрите, които подадоха вчера оставките си, са от квотата на ПП ГЕРБ, с коалиционните ни партньори ще дискутираме възможните номинации, но ПП ГЕРБ има голяма отговорност и когато се създава усещане, че нещо не е наред или че някой трябва все пак да понесе и съответната отговорност, ние винаги сме заявявали, че за нас властта не е привилегия. За нас властта е отговорност и когато застанеш и обясниш защо подаваш оставката си, смятам, че трябва да бъде възприето“, заяви Цветанов. На въпрос дали има вътрешно противопоставяне в партията след оставките на министрите, Цветанов подчерта, че по никакъв начин тези министри не носят пряката вина. „Сами разбирате, че ние по никакъв начин не казваме, че тези министри носят пряката вина, но когато си в политиката, когато си на високите позиции в изпълнителната власт, ти трябва да можеш и да понесеш и политическа отговорност и по-бързо институциите да продължат да работят, за да реализираме всичко, записано в нашата управленска програма“, посочи Цветан Цветанов.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Ще се проведе протест в защита на шофьора, обвинен за трагедията край Своге

София: Ще се проведе протест в защита на шофьора, обвинен за трагедията край Своге

1 Септември 2018 | 10:15 | Агенция "Фокус"
София. От 16.30 часа ще се проведе протест в подкрепа на шофьора на преобърналия се автобус край Своге, съобщиха организаторите. Протестът в защита на Григор Григоров ще бъде на пътя за Калотина при автобусна спирка „Магазин Метро 2” (посока София) и светофара срещу хипермаркета. Протестиращите имат две основни искания- справедлив процес спрямо водача и обстойно и прозрачно разследване на причините за инцидента. Организаторите съобщават, че за по-малко от четири дни в Божурище са събрани над 2000 подписа в негова защита. От пунктовете за събиране на подписи непрекъснато уведомяват за изчерпани бланки и желаещи да се подпишат. За около 3 дни подписите в електронната петиция са над 1300. Най-голяма съпричастност е изразена от живущи в София, Божурище и Своге.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков: Жителите на града искат да бъде реновиран целият път Своге-София, не само отсечката, където стана тежката катастрофа

Зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков: Жителите на града искат да бъде реновиран целият път Своге-София, не само отсечката, където стана тежката катастрофа

1 Септември 2018 | 10:06 | Агенция "Фокус"
София. Жителите на Своге искат да бъде реновиран целият път Своге-София, не само отсечката, при която стана катастрофата с преобърналия се автобус. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на Своге инж. Георги Петков. Той обясни, че разговаря редовно с организаторите на протестните действия, като техните заявления са да започнат реални стъпки по ремонтиране на пътя Своге-София. Той уточни, че те настояват реставрацията да започне от отсечката край Искърското дефиле, на която на 25 август се преобърна автобус и загинаха 17 души, а други 21 пострадаха, защото тя е една от най-опасните.
„Снощи отново имаше организирано мирно шествие, на което присъстваха повече от 100 човека“, каза още той. Според него хората няма да се откажат от исканията си, защото по този път всекидневно пътуват техните деца и близки. "По пътя Своге-София, път II-16 има доста опасни участъци, които спешно трябва да се ремонтират", посочи зам.-кметът на Своге, инж. Георги Петков
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”: В България трима министри подадоха оставка

„Хюриет”: В България трима министри подадоха оставка

31 Август 2018 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Трима министри в България подадоха оставки след тежка пътна катастрофа край град Своге, предизвикала смъртта на 17 души, пише вестник „Хюриет”.
В официално изявление на Пресцентъра на МС се посочва, че министър-председателят Бойко Борисов е приел оставките на министрите на транспорта - Ивайло Московски, на регионалното развитие - Николай Нанков и на вътрешните работи - Валентин Радев.
Вътрешният министър Радев и регионалният министър Нанков дадоха съвместна пресконференция в Пресцентъра на МС, като обясниха, че целта на оставките им е „да имат принос в започналото разследване на пътната катастрофа”. Министърът на транспорта Московски не присъства поради здравословен проблем.
Подалите оставка министри са на мнение, че действието им няма да разреши проблемите, но с него „показват поемането на политическа отговорност”. Самият премиер Бойко Борисов оповести, че след катастрофата е приискал и очаква от въпросните трима министри именно те „да поемат тази политическа отговорност”, посочва още „Хюриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Halk TV: След автобусна катастрофа със 17 жертви в България, трима министри подадоха оставки

Halk TV: След автобусна катастрофа със 17 жертви в България, трима министри подадоха оставки

31 Август 2018 | 19:57 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. В България министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев, връчиха оставки след тежка автобусна катастрофа, предаде телевизионният канал „Halk TV”.
На 24 август край град Своге пътуващ до близък манастир автобус с туристи се преобърна в пътната канавка. Загинаха 17 души, а други 20 души са ранени. След катастрофата се появиха твърдения, че отговорната за строителството и поддръжката на пътя фирма е използвала некачествени материали.
След трагичната катастрофа в събота, премиерът Бойко Борисов поиска оставките на тримата министри.
Продължава лечението на 12 души, ранени при катастрофата. Разследването на инцидента е поверено на Националната следствена служба. В рамките на разследването са разпитвани и компетентни лица от фирмата за туристически пътувания, чийто автобус е катастрофирал.
Министър-председателят Бойко Борисов е приел оставките на тримата министри, но те ще станат официални и окончателни след като бъдат гласувани в парламента, посочва още „Halk TV” (буквално – „Народната телевизия”).

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Саманйолу”: Не е известно дали това може да ни служи за пример, но … в България трима министри с оставки след пътна катастрофа

„Саманйолу”: Не е известно дали това може да ни служи за пример, но … в България трима министри с оставки след пътна катастрофа

31 Август 2018 | 19:35 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Все още не е известно дали може това да ни послужи за пример и на нас; но е факт, че трима министри хвърлиха оставки след автобусна катастрофа в България, предава електронното издание на турския ТВ канал „Саманйолу”.
Става въпрос за оставките на министрите на транспорта Ивайло Московски, на регионалното развитие Николай Нанков и на вътрешните работи Валентин Радев; поискани и приети от премиера Бойко Борисов. Оставките на тримата министри трябва да бъдат разгледани и гласувани от парламента, за да влязат в сила. При тежкия пътен инцидент край град Своге на 24 август загинаха 17 и бяха ранени 20 души.
Да видим дало това ще има отзвук и у нас? През миналата седмица в Турция, по време на Курбан байрама при пътни катастрофи загинаха 142 души, а други 859 души бяха ранени; или общо 1001 пострадали само в рамките на една седмица, аргументира се ТВ „Саманйолу” (буквален превод – „Млечен път”).

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тройна оставка в кабинета „Борисов 3“ заради трагедията край Своге (ОБЗОР)

Тройна оставка в кабинета „Борисов 3“ заради трагедията край Своге (ОБЗОР)

31 Август 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски заради тежката катастрофа край Своге. В Министерски съвет Радев и Нанков обявиха решението и на тримата да депозират оставките си. Министрите са изразили готовност да се разделят с постовете си още в неделя. На този етап няма други депозирани оставки. Министърът в оставка Николай Нанков посочи, че целта на правителството е по случая да има справедливост. Той обърна внимание, че и тримата министри поемат политическата отговорност за инцидента. Като една от грешките в министерствата Нанков определи не толкова добрата комуникация по темата пътна безопасност. Вътрешният министър в оставка Валентин Радев обясни, че мотиви за оставките не са писани. Той коментира, че вероятно след оставките тримата ще се върнат в Народното събрание, но решението ще бъде на ГЕРБ. По думите му министерствата очевидно не са се справили добре докрай, затова се поема отговорността.
От БСП настояха оставка да подаде цялото правителство, като единствен изход от политическата криза. Опозицията определи оставките на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски за закъснели. Зам.-председателят на БСП Кирил Добрев заяви, че задължителни са и оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и на земеделския министър Румен Порожанов заради срива на Търговския регистър и чумата по животните в Странджа. Зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков обяви, че левицата ще подкрепи оставките на тримата министри, защото ги е изисквала многократно. Опозицията ще се събере извънредно в понеделник, за да реши дали да внесе в парламента вот на недоверие към кабинета. Зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски опроверга твърденията БСП да има участие в пътя, на който стана тежкия инцидент. Той посочи, че БСП са били в управлението докато пътят се е строял, но не и когато е пуснат и при констатациите, че участъкът е опасен.
Агенция „Фокус“ потърси коалиционните партньори от „Обединени патриоти“:
Вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов коментира, че оставките не са съгласувани. Той уточни, че за събота е насрочил Национален изпълнителен комитет на партията, на който трябва да се вземе дали ще продължат участието си в управлението. Според Симеонов коалицията не функционира. Вицепремиерът допълни, че не е чул никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри.
Председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на „Атака“ Волен Сидеров заяви, че не вижда никаква драма както в около подаването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски, така и в коалиционен план. По думите му е изконно право на премиера да реши с кого да е в екип. „Видях, че колеги от Патриотичната коалиция са реагирали малко по-нервно, аз не виждам повод за нервност. Това е квотата на ГЕРБ, освен това имахме много сериозни обществено-значими трагични събития – катастрофа и търсене на отговорност от страна на обществото“, коментира Сидеров. Той поясни, че понякога се налага да се действа бързо и решително. По думите му това, че не е имало коалиционен съвет между „Обединените патриоти“ и ГЕРБ не е драматично.
Зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на Националния инициативен комитет на ВМРО Искрен Веселинов съобщи, че ще искат среща на „Обединени патриоти“ заради министерските оставки. „Надявам се, че в късните часове на понеделник или вторник сутринта ще се видим“, коментира той. Веселинов допълни, че от ВМРО са били изненадани от оставките. „Въпросът е дали тези оставки, които очевидно целят туширане на политическото напрежение, ще са последното, което ще чуем по случая. Желанието ни е да се стигне до истинските виновници, независимо на каква позиция са сега или са били“, обяви той и добави, че биха желали гаранции, че тези оставки няма да забавят процесите за нормализиране на пътната обстановка, започнати от година. Т
Коментари на партии, политолози и социолози:
Председателят на ПП АБВ Румен Петков заяви, че оставките на тримата министри са стремеж да се покаже способността да се носи политическа отговорност. Той коментира, че оставката на вътрешния министър Валентин Радев е много закъсняла, а другите две оставки на министрите Нанков и Московски са политически решения. Той допълни, че не разглежда подаването на оставка като акт на слабост от страна на правителството.
Бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов обясни, че оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ биха могли да доведат до сериозни трусове. По думите му, проблемът опира до кадровия потенциал на управляващите. „Според мен е нормално това да са хората, които ще поемат политическата отговорност. Въпросът по-скоро е кои са хората, които ще ги заместят и доколко те ще бъдат в състояние да се справят с проблемите в съответната сфера, а за съжаление в сферата на сигурността нещата не стоят добре от много години и те не са проблем единствено на министър Радев. Аз не виждам кой би могъл да заеме поста в тази ситуация, защото потенциала на ГЕРБ в сферата не е особено голям“, коментира Йорданов. По думите му нещата няма да тръгнат кум по-добро, могат да станат по-зле. Той допълни, че извънпарламентарната опозиция трябва да има ясни позиции и анализ на случващото се.
От СДС изпратиха позиция до медиите, в която се посочва, че оставките са поредното доказателство, че управлението е в криза и буксува. Според СДС в държавата се създава тревожното усещане, че правителството не може да се справя с предизвикателствата и кризите, не е стабилно и не управлява добре.
На пресконференция във Варна народният представител от ПП ГЕРБ Тома Биков коментира, че оставката на тримата министри на е ефективно носене на политическа отговорност за една много голяма трагедия. Тома Биков заяви, че всички са наясно с това, че тези хора не носят и нямат персонална вина за това, което се е случило, но в политиката действието на политическа отговорност е подаване на оставка.
Според социологът Кънчо Стойчев депозираните оставки на тримата министри е правилно решение. По думите му оставките на министрите са били необходимото действие, защото е имало натрупано обществено напрежение около трагичния случай край Своге, но и заради редица други скандални случаи. „В такъв един момент търсенето и поемането на политическа отговорност, както и смяната на ключови играчи е правилното действие“, каза още той.
Политическият анализатор проф. Михаил Константинов коментира, че оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“са първа стъпка към цялостно преосмисляне на всички дейности в държавата. Според него тази реакция е типичен пример за политическа отговорност, тъй като е рано да бъдат установени факти и обстоятелства, които да доведат до наказателна отговорност. Той допълни, че евентуална оставка на цялото правителство ще доведе до предсрочно гласуване, последвано от европейски и местни избори. Проф. Константинов добави, че това обаче би означавало сами да съсипем държавата си. По думите му, въпреки че изборите са изход от тежки политически кризи, опозицията не е готова да поеме властта вместо сегашните управляващи.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кои са тримата министри в оставка? (Справка Агенция „Фокус“)

Кои са тримата министри в оставка? (Справка Агенция „Фокус“)

31 Август 2018 | 18:23 | Агенция "Фокус"
София. Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски подадоха оставка по искане на премиера Бойко Борисов заради тежкия пътен инцидент край Своге.
Агенция „Фокус“ публикува справка за това кои са министрите, които депозираха оставките си.

Министър на вътрешните работи – Валентин Радев
Валентин Радев е роден на 6 февруари 1958 г. в Елин Пелин. Бил е народен представител от ГЕРБ в 42-рото и 43-ото Народно събрание. В периода от 2009 до 2013 г. Радев е зам.-министър на отбраната в първото правителство на Бойко Борисов. От 2005 г. е председател на Сдружение на специалистите по боеприпаси в България, а от 2006 г. е индивидуален член на Съюза на учените в България. Член е на Експертната комисия по отбрана на ГЕРБ. До 2005 г. е научен секретар на СНС по „Военноинженерни науки” към ВАК. В периода 1999 -2000 г. е заместник-директор на Института за перспективни изследвания за отбраната (ИПИО) в София, а по-късно и негов директор до 2002 г. Започва кариерата си като началник на служба „Артилерийско въоръжение” в поделение 42610. Доктор е от 1991 г. и старши научен сътрудник II степен от 1996 г. Преминал е курсове и специализации в Русия, Канада, Чехия и Германия, както и обучение на ръководни кадри в Европейския център за изследване на сигурността „Джордж Маршал”. Има аспирантура по аеродинамика и балистика във Военния научно-технически институт в София. Магистър е по икономика от УНСС. Притежава образователно-квалификационна степен магистър, офицер от АВ - инженер по боеприпаси и химия на взривните вещества от Висшето народно военно артилерийско училище в Шумен.

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков
Николай Нанков е роден 19 декември 1983 г. в Априлци. Той е мениджър проекти, народен представител от 42-то Народно събрание, заместник-министър на регионалното развитие в периода 2011-2013 г. и 2014-2017 г. и областен управител на Ловеч 2009-2011 г. Нанков е бакалавър по „География и геология“. Магистър е по специалността „Регионално развитие и управление“ от СУ „Св. Климент Охридски“. Притежава сертификат „Привличане на чуждестранни инвестиции", издаден от Българския икономически форум.

Министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията – Ивайло Московски
Ивайло Московски е роден на 19 юли 1972 година в град Плевен, България. Завършва УНСС със специалност „публични финанси“, а след това и „финансов мениджмънт“ в Стопанската академия в Свищов. Между 1995 и 1996 г. е инспектор индустриален риск и промишлено застраховане в „София Инс“. През 1999 г. става председател на борда на директорите и член на управителния съвет на Текстилен комбинат „Монтана“ АД, където работи до 2002 г. През този период е и търговски директор на „Сата“ ООД и член на надзорния съвет на „Аналитик“ АД. От 2002 г. до 2003 г. е търговски директор на „Балтекс комерс“ ЕООД – търговско представителство за индустриално оборудване на фирми от Австрия и Германия. В периода 2003 до юли 2009 г. е управител на „БГ НИТ“ ЕООД – официално представителство на фирма STOLL – Германия за България.
От юли 2009 до май 2011 г. заема поста заместник–министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщениятa.
От май 2011 до март 2013 г. е министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В периода май 2013 до август 2014 г. е народен представител в 42-то Народно събрание и член на Комисията по транспорта, информационни технологии и съобщенията и на Комисията по енергетиката.
През ноември 2014 г. за втори път е назначен на поста министър и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт“ в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Владее английски, немски и руски език.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СДС: Министерските оставки са поредното доказателство, че управлението е в криза

СДС: Министерските оставки са поредното доказателство, че управлението е в криза

31 Август 2018 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. Оставките на трима министри от кабинета „Борисов 3“ са поредното доказателство, че управлението е в криза и буксува. Това се посочва в позиция на Съюза на демократичните сили по повод трите министерски оставки в кабинета заради тежкия пътен инцидент край Своге. Според СДС в държавата се създава тревожното усещане, че правителството не може да се справя с предизвикателствата и кризите, не е стабилно и не управлява добре. От СДС заявяват, че са опозиция на настоящото управление не само, защото нямат участие в него, а защото не виждат десни политики и реформи, осъществявани от правителството. „След европредседателството в държавата единствените новини са инцидентите, скандалите и сривовете – на Търговския регистър, на застрахователното дружество „Олимпик“, избиването на животните в Странджа, изграждането на бутафорна ограда по границата ни с Румъния,случая "Силистар", трагедията край Своге“, посочват в позицията си. „Призоваваме члена на Националния съвет на СДС Вълчо Чолаков, който е единственият областен управител, останал след като партията не е в управлението, да направи своя избор – висшия ръководен орган на СДС, или поста си на висш представител на правителството в Бургас“, обявяват от СДС.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Ще искаме среща на „Обединени патриоти“ заради министерските оставки

Искрен Веселинов, ВМРО: Ще искаме среща на „Обединени патриоти“ заради министерските оставки

31 Август 2018 | 18:08 | Агенция "Фокус"
София. Със сигурност коалицията ни ще се събере. Това ще бъде в понеделник или вторник. ВМРО ще иска такава среща. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и зам.-председател на Националния инициативен комитет на ВМРО Искрен Веселинов по повод трите оставки на министри от кабинета заради тежкия инцидент край Своге. „Надявам се, че в късните часове на понеделник или вторник сутринта ще се видим“, коментира той. „За оставките мога да кажа, че сме изненадани. Това, което чухме от самите министри е, че те са предприели възможното в този случай, и не виждат лична вина“, посочи Искрен Веселинов. „Говори се за някаква лична отговорност, която се поема. Въпросът е дали тези оставки, които очевидно целят туширане на политическото напрежение, ще са последното, което ще чуем по случая. Желанието ни е да се стигне до истинските виновници, независимо на каква позиция са сега или са били“, обяви той. „Желаем също да имаме гаранции, че тези оставки няма да забавят процесите за нормализиране на пътната обстановка, започнати от година. Те са за промяна в закони, стиковане на мерки за повишаване на пътната безопасност. С тези оставки да не направим повече бели, отколкото проблеми да решим“, обясни депутатът и уточни, че заявява това от името на ВМРО. В отговор на въпрос очаква ли да има напрежение в управляващата коалиция, заради това, че оставките не са били обсъждани с „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов поясни: „Със сигурност не е приятно да научаваме за такива сериозни рокади от медиите. Този въпрос ще се коментира. Коалиционното ни споразумение предвижда, че всеки от партньорите има прави да прави персонални промени в министрите, които са негова квота. Доброто коалиционно партньорство изисква тези неща да се говорят и мотивират предварително“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: При пътна катастрофа в България загинаха 17 души – трима министри подадоха оставки; в Турция при ж.п. катастрофа загинаха 25 души – никаква оставка и отговорност

„Джумхуриет”: При пътна катастрофа в България загинаха 17 души – трима министри подадоха оставки; в Турция при ж.п. катастрофа загинаха 25 души – никаква оставка и отговорност

31 Август 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
София/Анкара. Трима министри в Българи подадоха оставки след тежката автобусна катастрофа край Своге, пише вестник „Джумхуриет”.
Тежкият пътен инцидент на 24 август стана повод за истинско „политическо земетресение”. Министрите на вътрешните работи, на транспорта и на регионалното развитие бяха принудени да напуснат постовете си. Самите те обясниха, че оставките им няма да разрешат проблемите, но „проявяват и поемат политическа отговорност”, след като лично премиерът Бойко Борисов ги помоли да направят това.
В Турция в деня преди встъпването в длъжност на новоизбрания президент Реджеп Тайип Ердоган на 9 юли, в района на гард Чорлу в Източна Тракия стана жестока ж.п. катастрофа, при която загиналите бяха 25 души. В Меджлиса беше внесено предложение за създаване на парламентарна анкетна комисия, но управляващото мнозинство го отхвърли. Дори по време на предаване на живо по телевизията, ресорните министри се усмихваха на призивите към тях да си подадат оставките, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър: Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“  биха могли да доведат до сериозни трусове

Емануил Йорданов, бивш вътрешен министър: Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ биха могли да доведат до сериозни трусове

31 Август 2018 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ биха могли да доведат до сериозни трусове. Това каза за дневния информационен блок на „Радио Фокус“ бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов. По думите му, проблемът опира до кадровия потенциал на управляващите. „Според мен е нормално това да са хората, които ще поемат политическата отговорност. Въпросът по-скоро е кои са хората, които ще ги заместят и доколко те ще бъдат в състояние да се справят с проблемите в съответната сфера, а за съжаление в сферата на сигурността нещата не стоят добре от много години и те не са проблем единствено на министър Радев. Аз не виждам кой би могъл да заеме поста в тази ситуация, защото потенциала на ГЕРБ в сферата не е особено голям. По-добре няма да тръгнат нещата, могат да станат по-зле“, коментира Емануил Йорданов. Той допълни, че извънпарламентарната опозиция трябва да има ясни позиции и анализ на случващото се.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Валери Симеонов да обясни намеренията си, позицията си, коалиционния си статут

Волен Сидеров, "Атака": Валери Симеонов да обясни намеренията си, позицията си, коалиционния си статут

31 Август 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. Валери Симеонов да обясни намеренията си, позицията си, коалиционния си статут. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“. „Г-н Симеонов напоследък говори доста нелогични неща. Има група „Обединени патриоти“ и той ако не се чувства част от нея, да излезе и да го заяви ясно. И да каже как го прави, защо го прави, с кого се е коалирал вече задкулисно може би, защото той от много време твърди, че на следващите Евроизбори няма да бъде с ВМРО и Атака. Нека обясни с кой ще бъде и да стане ясно. Всеки има свободна воля, но след като си се споразумял с определени партии за управляваща коалиция, трябва да си коректен с тях и да съобщиш намеренията си предварително. Не април месец 2019 година да каже, че отива например с Христо Иванов, Румен Христов или Атанас Атанасов на избори, а сега да го заяви. Всеки е свободен в действията си, но коректността изисква някои неща да се казват навреме. Аз призовах вече в коалиционен формат това, но той не благоволи да отговори на тези мои искания. Каза, че сега не може да каже. В крайна сметка да обясни намеренията си, позицията си, коалиционния си статут“, заяви още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Не мисля, че има причина да не подкрепим 3-те оставки в кабинета

Волен Сидеров, "Атака": Не мисля, че има причина да не подкрепим 3-те оставки в кабинета

31 Август 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. Не мисля, че има причина да не подкрепим 3-те оставки. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров. „Да, ще подкрепим оставките и смятам, че предложените кандидатури от премиера ще бъдат обмислени добре. Той има достатъчно опит и знае как да отговаря на обществените очаквания“, каза още той. „Коалиционен съвет имаме уговорка щом започне политическият сезон да бъдем редовно на такива срещи – всяка седмица. Кой ще заеме освободените постове пак мисля, че е решение основно на премиера. Това са министерства под ГЕРБ и той е в правото си да реши и да предложи кандидати. Разбира се, аз смятам, че ще имаме комуникация по този въпрос, винаги сме имали добра комуникация. Няма драма, министрите са тези, които поемат политическата отговорност. Имало е правителство, в което 10 министри бяха сменени по време на мандата и това не се отрази драматично. Въпросът е да има поставени значими цели“, каза още той. „В парламента есента ще поставя въпрос да се очертаят едни важни приоритетни точки за България и от законодателен план, и от страна на Правителството. Да се види до края на мандата какво точно е най-важното, какво точно можем да постигнем като управляваща коалиция, така че хората да се чувстват добре. Да, има икономическа стабилност. Да, има растеж. Да, имаме успехи в дипломацията и на Балканите, но има още много неща за решаване – стандарт на живот, доходи, пенсии, здравеопазване. Трябва да насочим концентрирано усилията там и най-вече в ограничаване и пресичане на корупцията. Аз там чух обнадеждаващи думи от министър-председателя, че няма да има пощада и смятам, че тук тази трагедия може да бъде начало на една нова фаза в държавното управление със силни удари по корупцията“, каза още той.
Цветелин ДИМИТРОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, "Атака": Не виждам никаква драма както в подаването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски, така и в коалиционен план

Волен Сидеров, "Атака": Не виждам никаква драма както в подаването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски, така и в коалиционен план

31 Август 2018 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Не виждам никаква драма както в около подаването на оставките на министрите Радев, Нанков и Московски, така и в коалиционен план. Това каза за Агенция „Фокус“ председателят на ПГ на „Обединени патриоти“ и лидер на ПП „Атака“ Волен Сидеров. „Смятам, че е изконно право на премиера да реши с кого да е в екип. Видях, че колеги от Патриотичната коалиция са реагирали малко по-нервно, аз не виждам повод за нервност. Това е квотата на ГЕРБ, освен това имахме много сериозни обществено-значими трагични събития – катастрофа и търсене на отговорност от страна на обществото. Мисля, че премиерът е взел едно тежко решение, но правилно, защото тези министри са във фокуса на вниманието във връзка с трагичния инцидент и трябва да се понесе политическата отговорност. Решението е правилно и отговаря на обществените очаквания и нагласи - няма никаква драма в коалиционен план“, допълни той. „Аз имам добра комуникация с премиера Борисов по всяко време. Коалиционен съвет не е имало по повод съгласуване на поисканите оставки, тъй като парламентът е във ваканция все още. Понякога се налага да се действа бързо и решително. Това, че не е имало коалиционен съвет между „Обединените патриоти“ и ГЕРБ не е драматично. Аз съм и очаквал, и в течение с тези промени. Мисля, че са нормални, че са логични, не са леки и за самите министри, но те поемат политическата отговорност – така се прави като си отговорен управник. Смятам, че няма основания за недоволство от страна на „Обединените патриоти“ за това, че не се е събрал съвет“, заяви още Сидеров.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кънчо Стойчев, социолог, за оставките в кабинета: Депозираните оставки на тримата министри са правилно решение

Кънчо Стойчев, социолог, за оставките в кабинета: Депозираните оставки на тримата министри са правилно решение

31 Август 2018 | 17:08 | Агенция "Фокус"
София. Депозираните оставки на тримата министри е правилно решение. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът Кънчо Стойчев във връзка с поисканите от премиера и впоследствие депозирани оставки на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. По думите му оставките на министрите са били необходимото действие, защото е имало натрупано обществено напрежение около трагичния случай край Своге, но и заради редица други скандални случаи. „В такъв един момент търсенето и поемането на политическа отговорност, както и смяната на ключови играчи е правилното действие“, каза още той. Социологът Кънчо Стойчев обясни, че в нито едно общество и в нито една държава не съществува проблем, който може да бъде решен само с подаването на нечия оставка. „Над тези неща трябва да се гледа като на процес, който тече във времето“, уточни той. Според него оставката е стъпка в някаква посока, но не винаги това е правилната. „Оставката е необходимо действие в определени ситуации“, заяви социологът. На въпрос дали депозираните оставки могат да доведат до противоречия в коалицията, той отговори, че когато има коалиационно управление, съгласуването на министерските позиции и персонално министрите от вече разпределените ресори между партньорите, създава напрежение. "Колко голямо ще е то, е въпрос на гадаене", добави той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не чух никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри, коалицията отдавна не функционира

Вицепремиерът Валери Симеонов: Не чух никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри, коалицията отдавна не функционира

31 Август 2018 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Не чух никакви аргументи за уволненията на 3-мата министри, коалицията отдавна не функционира. Това заяви за Агенция „Фокус“ вицепремиерът по икономическа и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов. „Ние нямаме парламентарна група, мога да говоря само за депутатите от НФСБ“, заяви Симеонов. Попитан дали вече има яснота кой ще заеме освободените постове, вицепремиерът отговори: „Ще питате този, който ги е уволнил“.
Трябва да си идиот, за да смяташ, че с подаването на тези оставки се решава някакъв проблем. Тези хора нямат абсолютно никаква вина за това, че шофьорът не си е вършил работата и е блял настрани. Само на изключително ограничено мислещи хора не е ясно, че катастрофата е в резултат на шофьорска грешка. Това не означава, че няма дефекти по повърхността на пътното платно, но да се прехвърля всичко на това, просто е идиотско. Основната вина, заявявам го пред цялата държава, е на шофьора, на никой друг. Там същият са минали над 70 автобуса, защо другите не са се обърнали. Цялата тази история беше толкова глупаво подведена и то от медиите, и като гледам как премиера с лека ръка уволнява хора, които имат достойнство, професионална кариера и качества, просто не виждам докъде ще стигне държавата“, заяви още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Петков, зам.-кмет на Своге: Общината не беше информирана за днешните процесуално-следствени действия, които се провеждат на отсечката край Искърското дефиле

Георги Петков, зам.-кмет на Своге: Общината не беше информирана за днешните процесуално-следствени действия, които се провеждат на отсечката край Искърското дефиле

31 Август 2018 | 16:42 | Агенция "Фокус"
София. Община Своге не беше информирана за днешните процесуално-следствени действия, които се провеждат на отсечката край Искърското дефиле. Това каза за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на община Своге инж. Георги Петков. Той уточни, че следователските действия ще се провеждат днес до 18.00 часа, а след което се очаква гражданите на Своге отново да излязат на мирно шествие на отсечката, при която на 25 август се преобърна автобус и загинаха 17 души, а други 21 бяха пострадали. „Ако от следствието не са завършили тестовете, има вероятност да не допуснат гражданите на мястото на катастрофата“, посочи той. Инж. Георги Петков каза, че за това разследване на конкретните органи е разбрал сутринта.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Областно пътно управление - София изиска от кмета на Своге информация кой е поставил мантинелата на път II-16 в града

Областно пътно управление - София изиска от кмета на Своге информация кой е поставил мантинелата на път II-16 в града

31 Август 2018 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Областно пътно управление - София изиска от кмета на Своге информация кой е възложителят и изпълнителят на монтираната мантинела на път II-16 Своге - София в урбанизираната територия на града. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Това е участъкът от водостока, при които стана тежкия пътен инцидент до моста над река Лесковдолска. Поставената ограничителна система в тази отсечка не е отразена в проекта за рехабилитацията на второкласния път и екзекутивните чертежи.
Според Правилника за прилагане на Закона за пътищата - чл. 48, т. 1, буква „б“, в урбанизираните територии за населените места до 100 000 души, каквато е и община Своге, Агенция „Пътна инфраструктура“ отговаря за поддържането на платното за движение - т. е. от бордюр до бордюр. Отговорност на конкретната община са тротоарите, подземните съоръжения, велосипедните алеи, паркингите, пешеходните подлези, осветлението и крайпътното озеленяване извън платното за движение на републиканските пътища в границите на селата и селищните образувания.
За повишаване безопасността на движение в участъка от 28 август т. г. скоростта на движение в участъка е намалена от 40 км/ч на 30 км/ч. Данните от трафик камерите показват, че въпреки ограничението на скоростта и поставените пътни знаци шофьорите, карат с 30% по-висока скорост от допустимата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов за оставките в кабинета: Това са уволнения, къде е съгласуването с коалиционните партньори

Вицепремиерът Валери Симеонов за оставките в кабинета: Това са уволнения, къде е съгласуването с коалиционните партньори

31 Август 2018 | 16:38 | Агенция "Фокус"
София. Това не са оставки, това са уволнения, къде е съгласуването с коалиционните партньори? Това заяви за Агенция „Фокус“ вицепремиерът по икономическа и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов във връзка с поисканите от премиера и впоследствие депозирани оставки на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. „Това са уволнения, прикрити като оставки. Вече като че ли от доста време използват специално НФСБ като параван за всичко. По тази причина утре съм насрочил национален изпълнителен комитет на партията, за да решаваме какво ще правим оттук нататък и дали ще продължаваме да участваме в управлението. Оставките абсолютно не са съгласувани с нас и не само тези оставки, а доста оставки вече", коментира той. "Така беше с ген. Николай Петров навремето, така беше с уволненията в Министерството на земеделието, храните и горите, които бяха под паважен натиск – за нула време. С това лесно разпиляване на административен потенциал, граден с десетилетия аз не виждам каква държава може да има. Да, Бойко Борисов ще оцелее, но не знам дали държавата ще оцелее“, заяви още той.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ свиква Национален изпълнителен комитет на партията, за да реши дали ще продължи да участва в управлението

НФСБ свиква Национален изпълнителен комитет на партията, за да реши дали ще продължи да участва в управлението

31 Август 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Утре съм насрочил Национален изпълнителен комитет на партията, за да решаваме какво ще правим оттук нататък и дали ще продължаваме да участваме в управлението. Това каза за Агенция "Фокус" вицепремиерът и председател на НФСБ Валери Симеонов във връзка с поисканите от премиера и впоследствие депозирани оставки на министрите Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски. "Оставките абсолютно не са съгласувани с нас и не само тези оставки, а доста оставки вече", коментира той. "Имаме Национален изпълнителен комитет. Не съм казвал коалиционен съвет, тъй като отдавна коалицията не функционира", допълни Симеонов.
Цветелин ДИМИТРОВ

Очаквайте подробности
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Няма да хвърлим българското общество в ръцете на хора, които са крайно съмнителни

Тома Биков, ГЕРБ: Няма да хвърлим българското общество в ръцете на хора, които са крайно съмнителни

31 Август 2018 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма да хвърлим българското общество в ръцете на хора, които са крайно съмнителни. Това каза на пресконференция във Варна народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Варна. По отношение на искането на оставка на цялото правителство от страната на БСП Техноимпекс Тома Биков заяви, че едно е правителството да подаде оставка, второ е БСП Техноимпекс да спечели избори, трето е БСП Техноимпекс да управлява и четвърто е БСП Техноимпекс да се задържи на власт. „Това са четири действия, които са показали дотук, че нито едно от четирите не могат да го свършат, защото два пъти беше подавана оставка по инициатива на министър-председателя, въпреки наличието на парламентарно мнозинство в парламента и всички условия правителството да продължи работата си. За нас властта не е самоцел, ние няма да си позволим авантюрата да хвърлим българското общество в хаос, в безпътица и в ръцете на хора, които са крайно съмнителни. Не просто не могат да управляват, те са крайно съмнителни кръгове, които в момента целят да се възползват от един евентуален хаос, за да изчистят свои действия в миналото“, подчерта Тома Биков. Той допълни, че ако БСП внесе вот на недоверие, управляващото мнозинство ще го отхвърли. „До момента ние имаме опита на два вота на недоверие, може би двата най-нелепи вота в българската парламентарна история от последните 30 години. За единия вот се събираха мотиви в продължение на три месеца от две политически сили и накрая тези две политически сили се скараха - БСП Техноимпекс и ДПС. При втория вот събраха бързо мотивите и дебатът беше най-краткият в парламентарната история, защото БСП Техноимпекс отказаха да говорят по вота, който те са внесли. Ако те държат да организираме още веднъж подобен панаир, ние ще бъдем длъжни да приемем това тяхно действие, но и ще бъдем длъжни да отхвърлим този вот“, допълни Тома Биков. Той заяви, че парламентарната група на ГЕРБ продължава да подкрепя правителството и да смята, че това управляващо мнозинство е единственото възможно на този етап за развитието на страната и за спокойствието на българите.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тома Биков, ГЕРБ: Оставката на тримата министри на ГЕРБ е ефективно носене на политическа отговорност за една много голяма трагедия

Тома Биков, ГЕРБ: Оставката на тримата министри на ГЕРБ е ефективно носене на политическа отговорност за една много голяма трагедия

31 Август 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Варна. Оставката на тримата министри на ГЕРБ е ефективно носене на политическа отговорност за една много голяма трагедия, която се случи през миналата седмица. Това каза на пресконференция във Варна народният представител от ПГ на ГЕРБ Тома Биков, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Варна. Тома Биков заяви, че всички са наясно с това, че тези хора не носят и нямат персонална вина за това, което се е случило, но в политиката действието на политическа отговорност е подаване на оставка. „Това е действие и на управляващото мнозинство, защото ние не сме БСП Техноинпекс, ние носим отговорност и очакваме оттук нататък на всички нива надолу да бъде понесена съдебна и наказателна отговорност за това, което се случи. Това, което тримата министри правят, е много ясен знак, че тази отговорност трябва да бъде потърсена. Всичко оттук нататък е в ръцете на съдебната система и ние се надяваме съдебната система да отговори на всички тези очаквания към нея“, добави Тома Биков.
Марияна ВАЛЕНТИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов, политически анализатор: Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ са първа стъпка към цялостно преосмисляне на всички дейности в държавата

Проф. Михаил Константинов, политически анализатор: Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“ са първа стъпка към цялостно преосмисляне на всички дейности в държавата

31 Август 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. Оставките на тримата министри от кабинета „Борисов 3“са първа стъпка към цялостно преосмисляне на всички дейности в държавата. Това каза за дневния информационен блок на Радио „Фокус“ политическия анализатор проф. Михаил Константинов по повод оставките след тежката катастрофа край Своге. Според него тази реакция е типичен пример за политическа отговорност, тъй като е рано да бъдат установени факти и обстоятелства, които да доведат до наказателна отговорност.
„Трябва да започне цялостен преглед и тотален ремонт на цялата ни пътна мрежа, но това не е работа от днес за утре, а изисква много години. Това, което веднага можем да започнем да правим е всеки от нас да осъзнае собственото си поведение на пътя. Минимум ¾ от катастрофите у нас са предизвикани от грешки на водачите. Лошите пътни условия означават, че всеки от нас трябва да е още по-внимателен зад волана. В момента движението по пътищата е изцяло в нашите ръце, а държавата да бъде така добра за 10 години да оправи пътната мрежа. Ако никой не беше подал оставка, хората щяха да кажат, че вината ще бъде хвърлена само върху шофьора на автобуса. Вината му е безспорна, но видима е и вината на държавата. Кой за каквото е виновен – всеки трябва да си понесе отговорността. Българските управленци да се отнасят отговорно към своята работа – ето това трябва да се случи“, коментира проф. Константинов. Той допълни, че евентуална оставка на цялото правителство ще доведе до предсрочно гласуване, последвано от европейски и местни избори. Това обаче би означавало сами да съсипем държавата си, уточни анализаторът. Според проф. Михаил Константинов въпреки че изборите са изход от тежки политически кризи, опозицията не е готова да поеме властта вместо сегашните управляващи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Нямаме никакво участие в пътя, на който стана катастрофата край Своге

Георги Свиленски, БСП: Нямаме никакво участие в пътя, на който стана катастрофата край Своге

31 Август 2018 | 14:41 | Агенция "Фокус"
София. Цялото трасе е 80 км. е правено на участъци. БСП няма абсолютно никакво участие в този път. Това каза на брифинг зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „БСП е присъствала в управлението в периода, който се е строял пътят. Нито на пускането, нито при стартирането, нито след това при констатациите, че този участък е опасен и там е проблема - не сме“, обяви той. „Понеже няколко пъти се задава въпросът за 2014 година и участието на БСП във властта. През 2014 година този участък се пуска в края на юли, правителството беше сменено на 4 август“, коментира Свиленски. „Може би имаме участие в друг път, някъде през годините назад. Може би има вина за виедуктите на АМ „Хемус“, които сега ги разбиват с хидравлични чукове, за да могат да разбият колоните на мостовете. За този участък не търсете вина - няма“, посочи депутатът. „Ако имаше такава, самият аз да съм ви я казал“, допълни той. „Проблемът е 2017 година, когато 7 пъти министерството на регионалното развитие си е пишело писма с фирмата, за направят нещо. През това време автобусите и колите летят в пропастта“, каза още Георги Свиленски.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бившият шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров: Когато излязат всички резултати във връзка с пътя край Своге, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина

Бившият шеф на АПИ инж. Лазар Лазаров: Когато излязат всички резултати във връзка с пътя край Своге, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина

31 Август 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
София. Когато излязат всички резултати във връзка с пътя край Своге, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина. Това каза инж. Лазар Лазаров – бивш председател на УС на АПИ, след 4-часов разпит в Националната следствена служба, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали все още е в качество на свидетел, той отговори, че е така. „Отговорих на всички въпроси, които бяха зададени. Правова държава сме, за това са компетентните органи – следствие, прокуратура, съд. Има достатъчно хора, които да се занимават със случая, така че нещата ще бъдат доведени до край“, коментира той и посочи, че обемът на информация е огромен.
Инж. Лазаров отказа да отговори на въпрос дали по негово време е бил подписан договорът с фирмата изпълнител за изграждане на пътя Своге – София. „Държавната приемателна комисия е съгласно закона за устройство на територията, нейните действия са разписани във всички наредби. Тя е независим орган, излиза с Акт 16, на база на който се издава разрешението за ползване - всичко е кристално ясно и регламентирано“, каза още той.
„Когато излязат всички резултати, тогава ще се направят констатации за отговорности и вина“, каза още инж. Лазаров. Той обясни, че е минавал по участъка, на който се е случил инцидентът, и отговори, че хиляди коли минават от там на ден, което значи, че завоят се взима без проблем.
Инж. Лазаров обясни, че е станал председател на УС на АПИ в средата на септември 2011 г. „Другата информация можете да си я проверите“, коментира той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.