НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:23


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sputnik: Доналд Тръмп обмисля да замени Джеймс Матис като министър на отбраната след междинните избори през ноември

Sputnik: Доналд Тръмп обмисля да замени Джеймс Матис като министър на отбраната след междинните избори през ноември

15 Септември 2018 | 20:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп обмисля да замени министъра на отбраната Джеймс Матис след междинните избори с някой, който по-открито да подкрепя политиките му за сигурност и външни работи, съобщава вестник „The New York Times“, цитирайки свои анонимни източници, предава Sputnik.
Според американското издание, вотът през ноември най-вероятно ще даде началото на разгорещена предизборна борба за президентските избори през 2020 година, което ще изисква от Тръмп да подсигури, че екипът му напълно споделя неговите виждания.
Междувременно, отношенията между Тръмп и Матис в последно време се влошиха, заради няколко несъгласия, твърди вестникът. Предполага се, че двамата политици спорят относно политиката за НАТО, въпросът за военните учения с Южна Корея и дори оценките за ефективността на решението на САЩ да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран и да възобновят санкциите срещу Техеран.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

14 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресът на САЩ в четвъртък подчерта неодобрението си към Турция заради задържането на американския свещеник Андрю Брънсън, като временно забрани доставките на изтребителите Ф-35 към своя съюзник в НАТО, пише електронното издание на американския вестник Washington Examiner.
Законодателите в Камарата на представителите и Сената финализираха проектобюджета за отбрана, който е на стойност 674 милиарда долара, и добавиха пасаж, че нито една част от парите не могат да бъдат използвани за доставки на изтребителите Ф-35 до Анкара, която желае да закупи близо 100 бройки от новото поколение бойни самолети.
Готовият проектобюджет подкрепя забраната, която беше подписана от президента Доналд Тръмп през изминалия месец, като част от ежегодния политически законопроект на Пентагона и е пореден знак за влошаващите се отношения между Вашингтон и Анкара заради Брънсън.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис има 90-дневен срок да изпрати на Конгреса доклад за отношенията на САЩ с Турция. Нито един от новите изтребители Ф-35 не може да промени собственика си, докато този доклад не бъде представен, припомня изданието.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Чавдар Червенков: В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи

Ген. Чавдар Червенков: В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи

10 Септември 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи. Това каза за Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи. По думите му и двете страни следват плътно политическия си план през последните 10 години. Според Червенков основната задача пред Косово е да получи формално признаване на независимостта си от Сърбия, с което да си проправи път към ЕС, включвайки се в процеса на интеграция на Балканите. „Териториите в Косово, населени със сърби, биха могли единствено да създадат проблеми за най-младата балканска държава и корекцията на границите е способна да я освободи от това бреме“, каза още ген. Червенков. „И ако това се осъществи и ако те, в същото време, присъединят към своята територия тези общини от южна Сърбия – от т.нар. „Прешевската долина“, ще им даде възможност за допълнителен контрол. Защото през Прешево минава магистралата „Белград-Ниш-Скопие-Солун“, която в момента е под сръбски контрол. И изведнъж там на границата ще се появи Контролно-пропускателен пункт, митница с всичките последствия“, коментира ген. Чавдар Червенков. Той добави, че всички плюсове са на страната на Косово, докато Сърбия се опитва да минимизира щетите, излизайки с достойнство от ситуацията. Той предположи, че цялостната обстановка на Западните Балкани разкрива дълъг път, който трябва да се извърви към интеграцията на региона. Според него ситуацията днес много прилича на онази от 1998 година – на сръбска територия се виждат надписи „Косово е Сърбия“, докато от другата страна се разчитат албански лозунги, твърдящи обратното.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Британското мнение все още е дълбоко разделено от Брекзит

VOA: Британското мнение все още е дълбоко разделено от Брекзит

5 Септември 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското публично мнение за напускането на Европейския съюз все още е дълбоко разделено, според анкета в сряда, която посочва едва леко увеличение в подкрепата за оставане в Блока, въпреки нарастващия песимизъм за изхода от преговорите, предава радио Voice of America.
Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година, но все още трябва да сключи споразумение за напускане, за да дефинира бъдещите отношения с Брюксел и да се опита да контролира икономическия удар след края на повече от четири десетилетия интеграция с най-големия търговски блок в света.
Анкетата разкрива, че 59 процента от гласоподавателите сега ще изберат да останат в ЕС, срещу 41 процента, които биха гласували за напускане. Данните са публикувани в академичен доклад в сряда, направен от изследователските организации „NatCen“ и „Великобритания в променяща се Европа“.
Това е най-високата регистрирана подкрепа за „оставане“ в серия от пет подобни анкети от референдума от 2016 година насам. Това се явява и обрат на тогавашния вот от 52-48 процента за напускане.
Но авторът на доклада, анкетният експерт Джон Къртис, добави нотка на предпазливост, заявявайки че техният панел на интервюирани респонденти показва, че те са гласували с 53 процента в полза на оставането в оригиналния вот – което е по-висока пропорция от реалния вот.
„Независимо от това, анкетата все още означава, че очевидно има промяна от шест пункта от напускане към оставане, което е по-голяма от всяка регистрирана досега, в която и да е от предишните ни анкети“, заяви Къртис.
Правителството на Великобритания отхвърли провеждането на втори референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ангела Меркел призна, че не може да бъде отписан провал в преговорите за Брекзит

The Guardian: Ангела Меркел призна, че не може да бъде отписан провал в преговорите за Брекзит

5 Септември 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Франкфурт. Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди бизнес лидерите в страната си, че преговорите за Брекзит са пред опасност от пропадане, пише британският вестник The Guardian.
Докато преговорите между Лондон и Брюксел са в задънена улица, само месеци преди крайния срок, германският канцлер направи рядко вмешателство по време на конференция във Франкфурт.
Тя каза пред значими играчи от германския финансов свят във вторник: „Не желаем преговорите да пропаднат. Ще използваме всичката си сила и креативност, за да не позволим това да се случи. Не искаме тези преговори да се провалят. Но не можем и напълно да отпишем този вариант, защото все още нямаме резултат“.
Европейският съюз твърди, че трябва да бъде сключено споразумение за излизането на Великобритания, което да покрива правата на гражданите, разводна сметка от 39 милиарда паунда и ирландската граница, заедно с политическа декларация за бъдеща сделка, най-късно до края на ноември.
Германският канцлер в общи линии стои на заден план в преговорите, предпочитайки да се меси единствено в определени моменти по време на срещи на върха на ЕС.
Европейските лидери ще се срещнат в Брюксел през октомври, но отделна спешна среща се уговаря за 13 ноември, в случай че преговорите се нуждаят от няколко допълнителни седмици, за доуточняване на детайлите.
Лидерите ще се съберат на среща на върха в Залцбург, по-късно през този месец, където 27-те държави от ЕС планират подход тип „морков и тояга“ към Брекзит, предлагайки на британския премиер Тереза Мей топли думи за плана ѝ от „Чекърс“, редом с остро предупреждение, че се нуждаят от план за Северна Ирландия в рамките на седмици.
Двойното изявление от европейските лидери ще се стреми да покаже на британския премиер някакво доказателство за прогрес в преговорите за бъдещото търговско споразумение, докато тя се бори да се отърве от заплахата на бунтуващите се срещу нея британски депутати.
Въпреки това, покрай плановете, които ще бъдат обсъдени сред 27-те, ще бъде отправен и директен изстрел към Мей за резервен план за Северна Ирландия, въпрос, по който официални лица и дипломати стават все по-разочаровани.
Мей се ангажира през декември и отново през март, да се споразумее за план, който ще избегне твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Това ще влезе в сила, ако търговско споразумение или направено по поръчка технологично решение, което може да свърши същата работа, не е достъпно до края на преходния период, който е 31 декември 2020 година.
Британският кабинет е бил информиран във вторник, че планът на Тереза Мей е получил „топъл и позитивен“ отговор от европейските столици по време на британската дипломатическа офанзива през лятото.
В Даунинг стрийт се предполага, че министър-председателят ще увеличи директното си лобиране сред европейските лидери, след като преговорите навлязоха във финалните си етапи, макар и да се бори, за да спаси предложенията си от яростните критики във Великобритания.
Този ход добавя тежест към теорията, че британското правителство планира да заобиколи Европейската комисия и да отиде директно при лидерите на останалите 27 членки на ЕС, за да сключи споразумение.
Даунинг стрийт не отхвърли това предположение. Официалният говорител на Тереза Мей заяви: „Преговорите с комисията се провеждат; винаги сме уважавали този факт. Но същевременно това е решение, което в края на процеса ще бъде взето на политическо ниво от Европейския съвет, така че очевидно може да очаквате продължително и силно сътрудничество с европейските страни“.
В Европа се опасяват, че британците се стремят да забавят резолюцията за ирландската граница докато не дойде преходният период, след като Великобритания е напуснала ЕС на 29 март 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит без споразумение ще потопи паунда, твърди ръководителят на британската централна банка

The Times: Брекзит без споразумение ще потопи паунда, твърди ръководителят на британската централна банка

5 Септември 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение ще постави финансите на семействата под натиск за период от няколко години, заяви ръководителят на британската централна банка Марк Карни, като потвърди, че води преговори за оставане на поста си, пише британският вестник The Times.
Напускането на Европейския съюз без споразумение ще потопи паунда и ще навреди на перспективата за икономически растеж, заявиха служители на банката пред британски депутати във вторник, оставяйки домакинствата с празен джоб. Карни предупреди, че свиването на доходите може да продължи години и че лихвените проценти може да се наложи да се вдигнат.
53-годишният Карни предложи да остане на поста гуверньор и след датата си на напускане, насрочена за следващия юни. „Готов съм да направя всичко, което мога, за да насърча един гладък Брекзит и един ефективен преход в Банката на Англия“, заяви той.
От министерството на финансите се очаква потвърждение в рамките на седмица, че мандатът на канадеца ще бъде удължен. През 2013 година Карни се съгласи да изкара пет години от стандартния осемгодишен мандат, след което го удължи с още една година. Сега се очаква той да остане до 2020 година.
Няколко привърженици на Брекзит в миналото призоваваха за неговата оставка заради това, което те считат като анти-Брекзит наклонност. Карни има напрегната връзка с британския премиер Тереза Мей, но източници от правителството настояха, че тя не би блокирала удължението.
Карни нагази в дебата за Брекзит отново във вторник. „Ще има период на напасване, ако се движим бързо към Световната търговска организация (СТО) и е вероятно, имайки предвид скоростта на нарастване на заплатите и ефекта на инфлацията, реалното свиване на доходите да се върне сред домакинствата за период от няколко години“, заяви той пред финансова комисия.
Анди Халдейн, главният икономист на Банката, заяви на същата среща, че анкетите сред бизнеса предполагат, че перспективата за сценарий без споразумение нараства. Вече има 25 процентов шанс за излизане без сделка, разкриват те, в сравнение с 20-процентова възможност година по-рано, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан не отхвърля идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан не отхвърля идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия

4 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар за разширяване и добросъседска политика Йоханес Хан не отхвърли възможността за размяна на територии като една от опциите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Австрийският политик подчерта, че каквото и да е решението на Сърбия и Косово, то не трябва да поставя под въпрос стабилността на Западните Балкани. Все пак той не отхвърли опцията за размяна на територии между двете държави, която в последно време се обсъжда широко не са в региона, но и в държавите извън него.
Според Хан е твърде рано да се вадят заключения дали евентуална размяна на територии би имала негативен ефект върху Босна и Херцеговина, Македония и страните от Източното партньорство.
На въпрос дали Белград и Прищина биха могли да постигнат споразумение преди изтичането на мандата на Европейската комисия, Хан отговори: „Не заради мандата на ЕК – би било полезно, ако може да бъде завършени, да речем, до лятото на следващата година, за да продължим с нови стъпки“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Според научно изследване Брекзит без споразумение ще има жестоко краткосрочно влияние върху Великобритания

The Guardian: Според научно изследване Брекзит без споразумение ще има жестоко краткосрочно влияние върху Великобритания

4 Септември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение би имал „хаотично и жестоко“ краткосрочно влияние върху Великобритания, поставяйки работните места под заплаха и прекъсвайки търговските отношения, предупреждават експертите от мозъчния тръст „Великобритания в променяща се Европа“, цитирани от вестник The Guardian.
Според организацията Брекзит без споразумение би довел до „изчезването без замяна на много от правилата, които поддържат икономическата и регулаторната структура“ на Великобритания. Издаденият от нея документ от 30 страници твърди, че снабдяването с продоволствие на Великобритания ще бъде временно прекъснато – търговията с говеждо месо ще се срине, след като страната разчита силно на вноса на ЕС. Европейските здравни карти, които позволяват на британските туристи да получават безплатно здравеопазване в ЕС ще станат невалидни още в първия ден след Брекзит.
Предполага се, че статутът на договорите с европейските компании ще стане неясен, защото Великобритания ще стане „трета страна“. „Почти сигурно“ ще е и увеличаването на времето, което ще се чака на границата за прекарване на стоки, което ще накара компаниите да преосмислят своите вериги за зареждане.
Същевременно експертите от „Великобритания в променяща се Европа“ смятат, че страната в бъдеще ще успее да нормализира своите търговски отношения с ЕС, след като успее да сключи с него споразумение. „Не е сигурно, че щетите ще бъдат дълготрайни“, се съобщава в доклада.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): Главният преговарящ за Брекзит от ЕС е готов за удължаване на преговорите с Лондон до средата на ноември

The Local (Германия): Главният преговарящ за Брекзит от ЕС е готов за удължаване на преговорите с Лондон до средата на ноември

3 Септември 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че е отворен за удължаване на преговорите с Лондон до средата на ноември, пише германската редакция на електронното издание The Local.
Великобритания трябва да напусне Съюза до 30 март 2019 година, но двете страни искат да постигнат споразумение за условията на раздялата до срещата на върха на ЕС на 18 и 19 октомври т.г., за да дадат на своите парламенти достатъчно време да приложат договора, коментира изданието.
„Ако вземем предвид времето, нужно за ратификацията на споразумението от британския парламент, както и от Европейския парламент, тогава трябва да приключим преговорите до средата на ноември. Това е възможно“, заяви Барние пред неделното издание на Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Не ни трябва повече време, а политически решения“, подчерта еврочиновникът.
The Local отбелязва, че в момента преговорите са в застой по няколко ключови въпроса, включително как да бъде избегната твърда граница между страната-членка на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, както и по бъдещите търговски отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Привържениците на оставането стартират нов „Проект страх“, за да натрупат пари от паниката от Брекзит без споразумение, твърди британски икономист

The Daily Express: Привържениците на оставането стартират нов „Проект страх“, за да натрупат пари от паниката от Брекзит без споразумение, твърди британски икономист

3 Септември 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Експертът по търговско право професор Дейвид Колинс заяви, че някои привърженици на оставането на Великобритания в Европейския съюз правят подвеждащи твърдения, за да всяват страх от провала в постигането на споразумение с ЕС и да натрупат пари от паниката на пазара. Колинс твърди, че предположенията, че стоките ще спрат на границата, ако няма споразумение, са грешни, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Великобритания просто ще приеме правилата за търговия на Световната търговска организация (СТО), успокоява професорът.
Икономисти като професор Патрик Минфърд твърдят, че този сценарий ще повиши брутния вътрешен продукт на Великобритания с около 600 милиарда паунда, в същото време оставяйки ЕС с дупка от 500 милиарда паунда.
Пишейки за консултативната група „Адвокати за Великобритания“, професор Колинс от градския университет в Лондон, отхвърли твърденията, че стоките ще бъдат спрени на границата.
Той заяви: „Аргументът, който се прокарва, е че след Брекзит ЕС ще има правото да третира стоките от Великобритания като такива от трета държава. Този подход погазва санитарните, фитосанитарните и технически бариери на търговските споразумения на СТО, защото е своеволно. Тези споразумения казват, че безмитните бариери трябва да са базирани на нивото на научно определим риск в продукта, който няма да се промени след Брекзит. Нито пък регулациите, чрез които те се оценяват или дори идентичността на тези, които извършват оценките. Това беше една от целите на обединяването на регулациите на ЕС със законите на Великобритания след Брекзит чрез Евросъюза (Законът за изтегляне) от 2018 година“.
Без да назовава имена, професор Колинс заяви, че малка група от привържениците на оставането „очакват да спечелят от неразборията, която ще настъпи на пазарите като последствие на надутата паника за апокалипсис при липсата на споразумение за излизане.
„Тези, които ще се възползват от падането на паунда или сриването на стоковия пазар изпъкват“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Стотици чиновници са напуснали британското министерство за Брекзит в процеса на излизане от ЕС

The Independent: Стотици чиновници са напуснали британското министерство за Брекзит в процеса на излизане от ЕС

3 Септември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Броят на чиновници, които са напуснали британското министерство по въпросите за Брекзит, докато са работи по излизането на Великобритания от Европейския съюз, е равен на повече от половината от общия му състав, пише британският вестник The Independent.
Данни, с които вестникът се е сдобил, разкриват че стотици държавни служители са сменили работата си, докато министерството се е опитвало да стъпи на краката си и да скалъпи преговорна позиция за Великобритания през последните две години.
Масовото заминаване на служители означава, че средната възраст на останалите в министерството чиновници е 32, макар че на тях е възложена задачата да сключат комплексно споразумение, което може да промени Великобритания за цяло поколение.
Информацията, която е придобита от британските Либерални демократи, изглежда че потвърждава предишните информации за изключително висок оборот на служители в министерството за излизане от Европейския съюз (МИЕС), което критиците твърдят, че сочи към „дълбока нестабилност“ в сърцето на правителствената операция за Брекзит.
Според точните данни, внушителните 357 чиновници са напуснали МИЕС за период от само две години.
Въпреки това, общият брой служители в това министерство е 665, което разкрива, че процентът на напусналите е повече от 50 за този период.
От министерството поясняват, че в тези, които са напуснали, влизат и назначения с фиксиран период, служители на заем от други министерства, изпълнители и стажанти.
Но детайлите не променят факта, който се разкрива в данните: че средната възраст на останалите на работа служители е 32.
Говорител на МИЕС се оправда с това, че министерството е създадено като ограничена във времето операция с „ясен мандат за извършването на историческа задача“.
Той заяви: „Имайки това предвид, мнозинството от нашите служители са назначени с договори с фиксиран период или са взети под наем от други министерства, а много от тях са привлечени като стажанти младежи. Много от тези, които напуснаха, се преместиха към други министерства, защото техният период на наем приключи. Само малка част действително напуснаха публичната администрация“.
Но националната сметна палата е подчертала през декември 2017 година, че МИЕС работи с 9 процента от капацитета си на тримесечие, когато средният капацитет на публичната администрация е 9 процента на година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит без споразумение: изследване предупреждава за значителен краткосрочен удар върху Великобритания

The Guardian: Брекзит без споразумение: изследване предупреждава за значителен краткосрочен удар върху Великобритания

3 Септември 2018 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Краткосрочният удар на евентуален Брекзит без споразумение върху икономиката на Великобритания би бил „хаотичен и тежък“, застрашавайки работните места и разрушавайки търговските връзки, предупреждават експерти от мозъчния тръст „Великобритания в променяща се Европа“, пише британският вестник The Guardian.
Британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб заяви, че е уверен, че 80 процента от работата върху завършването на споразумението за излизане от ЕС вече е свършена, докато преговорите навлизат във финалния си етап.
Но неговият министерски колега Лиъм Фокс наскоро намекна, че сценарият на никакво споразумение – който ще настъпи, ако преговорите се провалят или двете страни се съгласят да няма споразумение – е най-вероятният изход.
В обновена оценка от 30 страници за удара на евентуален Брекзит без споразумение, мозъчният тръст заяви в понеделник, че това ще означава „изчезването без заменяне на много от правилата, които поддържат британската икономика и регулаторната ѝ структура“.
Техният анализ твърди, че в краткосрочен период:
- Доставките на храни могат да бъдат временно прекъснати – търговията с говеждо може да се разпадне, например, тъй като Великобритания сериозно зависи на вноса от ЕС и ще бъде принудена да наложи мита, в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО).
- Европейските карти за здравни осигуровки, които позволяват на британските туристи да се възползват от безплатно здравеопазване в ЕС, ще бъдат невалидни от деня на Брекзит.
- Почти сигурно ще трябва да има „втвърдяване на границата“ между Северна Ирландия и Република Ирландия, включително и някои „физически прояви“.
- Статутът на законните договори и търговските споразумения с европейски компании ще бъде неясен, тъй като Великобритания ще се превърне в „трета държава“ за една нощ.
- Увеличеното и несигурно време на обработване на стоки на границата ще бъде „почти сигурно“, рискувайки образуването на опашки в Довър (британски град, който е инфраструктурно свързан с Дюнкърк, Франция) и принуждаването на компаниите да преразгледат веригите си за доставки.
В дългосрочен план, експертите на „Великобритания в променяща се Европа“ твърдят, че Островът ще има време да нормализира търговския си статут и споразумения с ЕС могат да бъдат сключени, за да се разрешат много други практични предизвикателства.
„Не трябва да се смята, че щетите, макар и реални, ще бъдат задължително дългосрочни“, се казва в доклада.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: МВнР на Франция обяви победа за Башар Асад в Сирия

РИА Новости: МВнР на Франция обяви победа за Башар Асад в Сирия

3 Септември 2018 | 00:35 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът Башар Асад е победил в гражданския конфликт в Сирия, заяви министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан, предава РИА Новости, като се позовава на „Sputnik“.
„Асад спечели войната. Длъжни сме да го признаем“, подчерта френският външен министър.
Той отбеляза, че президентът е спечелил войната в Сирия, но не и мира. Според Льо Дриан за това Дамаск има нужда от „политическо решение с участието на международни посредници“.
Льо Дриан поясни, че Дамаск е бил решен да освободи провинцията Идлиб от терористите. Въпреки това, дори ако правителствените сили успеят да върнат региона под свой контрол, това няма да реши проблема, който е провокирал конфликта, счита министърът.
Той добави, че Франция ще допринесе за мирното решение на конфликта в Сирия в рамките на дискусията в Общото събрание на ООН.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Telegraph: Тереза Мей няма да се огъне под натиска на Брюксел

The Sunday Telegraph: Тереза Мей няма да се огъне под натиска на Брюксел

2 Септември 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей няма да се огъне под натиска на Брюксел, пише самата тя в статия в неделното издание на вестник The Telegraph.
Тереза Май каза, че няма да позволи да бъде принудена да сключи сделка, която не е в национален интерес.
Пишейки във вестника, министър-председателят твърди, че е уверена, че правителството може да посредничи за "добра сделка за Великобритания".
В отговор на евроскептичните депутати, които се противопоставят на нейните предложения и са загрижени, че те могат да бъдат още отслабени, тя казва: "Няма да бъда притисната да приема компромиси по предложенията от правителствения план, които не са в наш национален интерес".
В статията, предназначена да потуши страховете на депутатите при завръщането им в Уестминстър през следващите дни, Тереза Май също отхвърли призивите за втори референдум, като заяви, че подобен ход би означавал "грубо предателство на нашата демокрация".
Тя също така настоява, че страната незабавно ще тръгне нагоре в случай на липса на споразумение с ЕС.
Нейната намеса идва в резултат на растящата кампания на депутати от партията й да отхвърлят плана, съгласуван от кабинета през юли в извънградската резиденция на премиера.
В своята статия министър-председателят заявява: "Искаме да напуснем с добра сделка и сме уверени, че можем да постигнем такава. Разбира се, все още предсоят много преговори.
"Затова е отговорно, че прекарахме време през това лято да се подготвим за сценарий за Брекзит без споразумение, точно както ЕС е направил ... За някои сектори ще има реални предизвикателства както за Обединеното кралство, така и за ЕС. Но ние ще го преживеем и ще продължим да процъфтяваме. Така че ние ще бъдем готови за липса на сделка, ако е необходимо“, пише премиерът.
Тереза Мей добавя: "Нито ще се предам на онези, които искат да организират втори референдум ... Да зададеш въпроса отново ще бъде грубо предателство на нашата демокрация и предателство на доверието“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Споразумение за Брекзит ще предотврати сериозни смущения в търговията

Мишел Барние: Споразумение за Брекзит ще предотврати сериозни смущения в търговията

1 Септември 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Споразумение с Великобритания за отношенията с ЕС след напускането на Съюза ще предотврати сериозни смущения в търговията, заяви главния преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние пред германския вестника Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, цитиран от Reuters.
Компаниите ще бъдат изправени пред смущения във веригата си за доставки, ако Великобритания напусне Европейския съюз, без да осигури постоянен достъп до единния пазар на блока или до митническия съюз, заяви Мишел Барние пред германския вестник.
"Ако британското правителство реши в полза на митнически съюз с нас, което все още е възможно, нещата ще бъдат много по-лесни", каза той в интервюто.
"Във всеки случай съветвам индустрията да съобрази веригата за доставки с евентуално напускане на Великобритания без споразумение", каза той. Запитан за евентуално продължаване на преговорите след неофициалния краен срок през октомври, Барние каза: "Не е нужно повече време. Необходими са политически решения. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Преговорите за Брекзит няма да продължат без резервен план за Северна Ирландия

The Independent: Преговорите за Брекзит няма да продължат без резервен план за Северна Ирландия

1 Септември 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Преговорите за Брекзит няма да продължат без резервен план за Северна Ирландия, пише британският ежедневник The Independent.
Обединеното кралство трябва да одобри резервен план за границата в Северна Ирландия, ако не бъде постигнато споразумение с ЕС ", предупреди главният преговарящ на ЕС.
Говорейки след последния кръг от преговори, Мишел Барние каза, че без подробен план "няма да има споразумение".
Става въпрос за това, което трябва да се случи с границата на Северна Ирландия, ако Великобритания и ЕС не са в състояние да постигнат търговска сделка, която да запази отворената граница.
Говорейки заедно с Доминик Рааб, министърът за Брекзит, Барние каза: "Трябва да имаме подробно решение за ирландската граница, което да е законосъобразно и да работи, в споразумението за оттегляне.
"Премиерът Тереза Мей се ангажира с това, както всички лидери на институциите на ЕС - например парламентът".
Той добави: "Трябва спешно да се заемем с изготвянето на резервен план.“
"Това е от съществено значение, за да приключим преговорите. Без резервен план няма да има споразумение."
Мишел Барние каза, че е поискал от Обединеното кралство да предостави необходимите технически данни, за да планира как митническите проверки биха могли да работят след Брекзит.
Доминик Рааб каза, че Обединеното кралство е "ангажирано" да постигне споразумение.
Той добави: "Решенията трябва да са приложими и трябва да бъдат приложими за общностите, живеещи в Северна Ирландия и живеещи в Република Ирландия - хората, засегнати в ежедневието им от това, за което Мишел и аз преговаряме от името на ЕС и Великобритания в момента. "
ЕС предложи резервен план, който ще позволи на Северна Ирландия в действителност да остане в митническия съюз и в единния пазар, като по този начин премахне необходимостта от гранични проверки - но правителството на Обединеното кралство казва, че всяко споразумение, което дава на региона различен статут спрямо останалата част от страната е неприемливо.
Вместо това министрите предложиха "митническо споразумение", според което цялото Обединено кралство би приел едни и същи тарифи като ЕС за ограничен период от време, докато не бъде постигнато дългосрочно споразумение. Брюксел обаче заяви, че няма да приеме ограничителни мерки, които да са ограничени във времето.
Въпросът се превърна в една от основните спорни точки по време на преговорите. До октомври трябва да се постигне споразумение, за да се гарантира, че Европейският парламент и държавите-членки разполагат с достатъчно време, за да го ратифицират, преди Обединеното кралство да напусне блока през следващия март.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Мишел Барние застана твърдо зад издигането на граница в Ирландско море

The Guardian: Мишел Барние застана твърдо зад издигането на граница в Ирландско море

1 Септември 2018 | 03:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Мишел Барние застана твърдо зад издигането на граница в Ирландско море, пише британският вестник The Guardian.
Мишел Барние не желае да се откаже от издигане на границата в Ирландско море, за да избегне твърдата граница на остров Ирландия, и публично поиска от британското правителство данни, които да докажат, че проверките на стоките, които се движат на територията на Обединеното кралство ще бъдат малко на брой.
Главният преговарящ на ЕС, който наблягаше на този въпрос още по време на преговорите зад кулисите, оповести искането си за информация, тъй като предупреди, че се нуждае от споразумение за Северна Ирландия и други нерешени въпроси, свързани с оттеглянето "най-късно до ноември".
Брюксел иска да покаже, че потокът от стоки от останалата част на Обединеното кралство в Северна Ирландия е минимален и че повечето от него идват през Република Ирландия.
Преговарящите в Обединеното кралство настояха, че не е броят на проверките е от значение, а принципът за липсата на гранични проверки в рамките на суверенната територия на Обединеното кралство.
Министърът за Брекзит Доминик Рааб заяви на съвместна пресконференция в Брюксел, че желанията на всички общности в Северна Ирландия трябва да бъдат зачетени, като индикация, че британското правителство няма да допусне проверки, неприемливи за Демократичната юнионистка партия.
Барние обаче заяви, че решението е "от съществено значение за приключване на преговорите". Той каза: "Без решение по въпроса за ирландската граница няма да има споразумение."

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Британският политик Пади Ешдаун: Опасност от корекция на границите има и в Македония и Босна и Херцеговина

Британският политик Пади Ешдаун: Опасност от корекция на границите има и в Македония и Босна и Херцеговина

31 Август 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Пътят към корекция на границите между Сърбия и Косово е изпълнен с опасности и дава самоувереност и подкрепа на онези, които желаят да разбият Босна и Херцеговина, заяви за „Радио Свободна Европа“ британският политик и бивш висшестоящ представител в БиХ Пади Ешдаун, предава скопското електронно издание „Курир“.
Ешдаун е убеден, че решението за отношенията между Сърбия и Косово не може да се вземе чрез унищожаване на основните принципи на ЕС за мултиетническите общности, а не, както той ги нарича, „моноетнически джобове“, които биха се създали на Балканите.
Федерика Могерини е тази, която подкрепя тази идея в рамките на ЕС, смята британският политик, който е убеден, че руският президент Владимир Путин ще бъде най-доволен от реализация на корекция на границите, като след това би я приложил и в украинската криза.
„Тук не се работи за създаване на прецедент, а за териториална размяна, но който познава Балканите, както аз мисля че ги познаваме, съвършено добре знае, че това ще даде самоувереност и подкрепа на онези, които искат да разбият Босна и Херцеговина“, заяви Ешдаун.
Той посочи като пример Македония, където скоро ще се проведе много важен референдум за нейното бъдеще и може да се отвори възможността за нейно влизане в ЕС.
„Аз нямам дилема, обаче, ако Прешево се присъедини към Косово, тогава албанците в Тетово и Гостивар може да кажат, че и те искат да се присъединят към Косово. Всичко това би подкопало досегашните усилия в интеграцията на Западните Балкани“, изтъкна Ешдаун.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Договорихме се в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия

Рамуш Харадинай: Договорихме се в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия

30 Август 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай след срещата с политическото ръководство на страната, която се състоя в парламента в Прищина в четвъртък, заяви пред журналистите, че е постигнат договор в Брюксел да не се преговаря за размяна на територии между Косово и Сърбия, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
На извънредната среща се събраха членовете на делегацията, която преди няколко седмици беше на официално посещение в Брюксел, в състав Харадинай, президентът на Косово Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дадан Гаши.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германското правителство: Няма да има промяна на границите на Балканите

Германското правителство: Няма да има промяна на границите на Балканите

30 Август 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на Германия не е променило позицията си за непроменливостта на границите в Западните Балкани, която бе изказана от канцлера Ангела Меркел на 13 август, докато коментираше евентуалната „корекция на границите“, обсъждана между Белград и Прищина. Тя е повторила същата позиция и в разговора с американския президент Доналд Тръмп, се казва в отговор на германското правителство на въпроса на черногорския вестник „Побjеда“, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Освен това в отговорът на Берлин се подчертава, че германското правителство подкрепя изцяло усилията за намиране на устойчиво решение между Сърбия и Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Гранична криза в Гибралтар: какво ще стане с 13-те хиляди испански работници след Брекзит?

The Daily Express: Гранична криза в Гибралтар: какво ще стане с 13-те хиляди испански работници след Брекзит?

30 Август 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Брекзит предизвика загриженост за жителите на Гибралтар, както и за повече от 13 хил. испанци, които работят на него, за които не се знае как ще пресичат границата, веднъж след като Великобритания напусне ЕС, пише The Daily Express.
Властите в Гибралтар заявиха, че ще работят с централното британско правителство, за да успеят да уредят добро бъдеще на района след Брекзит.
Повече от 13 хил. испански граждани от близките градове Ла Линя де ла Концепцион, Алгесирас, Лос Бариос и Сан Рок, пресичат границата между Испания и Гибралтар ежедневно, за да отидат на работа. Но с приближаването на крайния срок за Брекзит някои от тях се притесняват за „несигурността“ и как ще я преминават след „развода“.
Испанците призовават правителството си да направи всичко възможно да няма проблеми с ежедневния им живот. Според запознати източници европейските власти могат да дадат на Мадрид правото да има дума по въпроса дали Гибралтар трябва да получи специфичен статут след Брекзит.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС заяви, че ще предложи на Великобритания споразумение за след Брекзит, „различно от за която и да е друга държава“

The Independent: ЕС заяви, че ще предложи на Великобритания споразумение за след Брекзит, „различно от за която и да е друга държава“

30 Август 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние заяви, че Съюзът се готви да предложи на Великобритания търговско споразумение, каквото не е предлагал на никоя друга държава. Той обаче увели, че ЕС няма да раздели или промени единния си пазар за Великобритания, пише The Independent.
„Готови семе да предложим партньорство на Великобритания, каквото не е имало за трета страна“, заяви Барние след срещата си с германския външен министър Хайко Маас в Берлин.
Междувременно министърът, който координира дейността на британското правителство по напускането на ЕС Дейвид Лидингтън заяви, че Великобритания ще приеме единствено план според условията на министър-председателя Тереза Мей.
„С точно седем месеца до края на процеса по чл. 50 от договора за ЕС и с два месеца преди срещата на Европейския съвет, ние сме пред избора между прагматично предложение или липса на споразумение“, заяви той по време на среща с представители на френския бизнес.
Тереза Мей предлага търговия, основана на достъпа до единния пазар за стоки чрез общ правилник, както и за премахването на митническите проверки чрез съгласувана митническа система. Но Барние отхвърля тази система, заявявайки, че ЕС не може да предава контрола над митниците си на страни извън обединението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B-92 (Сърбия): Опозицията иска да отстрани Хашим Тачи от диалога Прищина-Белград

B-92 (Сърбия): Опозицията иска да отстрани Хашим Тачи от диалога Прищина-Белград

30 Август 2018 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският министър-председател Рамуш Харадинай и вицепремиерът Фатмир Лимай може да се присъединят към призивите на опозицията президентът на страната Хашим Тачи да бъде изключен от Косовския диалог, предава сръбското радио В-92, позоваващо се на прищинския вестник „Коха Диторе“.
Според изданието, двете партии в управляващата коалиция в Косовския парламент – Съюзът за бъдещето на Косово на Харадинай и Социалдемократическата инициатива на Лимай ще се присъединят към призивите за парламентарна среща, на която да се приеме резолюция, която да забрани на Тачи да преговаря с Белград по „териториалната цялост на Косово“.
Срещата ще се състои най-вероятно на 4 септември, само три дни преди подновяването на диалога в Брюксел.
Председателят на парламента на Косово и председател на Демократическата партия Кадри Весели разкритикува искането на опозицията, описвайки го като „абсурдно и ненужно“. Той посочи, че институциите „не трябва да подвеждат гражданите и да създават напрежение и паника“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Албания Илир Мета изложи позицията си за диалога Белград – Прищина в ексклузивно интервю пред Albanian Daily News

Президентът на Албания Илир Мета изложи позицията си за диалога Белград – Прищина в ексклузивно интервю пред Albanian Daily News

29 Август 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Тирана. Всякакви дискусии и дебати, които помагат в разбирането и приемането на реалността, са добре дошли. Всяко отклонение от тази реалност може да предизвика емоции и популистка реторика и това не носи никаква полза, заяви в ексклузивно интервю пред електронното издание Albanian Daily News президентът на Република Албания Илир Мета.
Докато дебатът за промените в границите вече няколко седмици е основната тема на диалога между Сърбия и Косово, тъй като президентът Александър Вучич и Хашим Тачи открито възприеха и насърчиха идеята, това предложение очевидно хвана неподготвени политиците и основните партии в Прищина. Въпреки множеството коментари и анализи в пресата, официалната Тирана остана до известна степен "в очакване", чакайки по-нататъшно развитие, за да се разчисти хоризонта около тази неочаквана новина, коментира медията.
Albanian Daily News припомня, че наскоро албанският външен министър Димир Бушати прие представителна делегация от албанци от долината Прешево. Неговото послание към тях и едно по-късно интервю пред албанския всекидневник "Панорама" ясно показаха, че албанското правителство изобщо не е въодушевено по отношение на идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия.
В това интервю, президентът Мета изказа позицията си по въпроса: историческото минало на Балканите, за съжаление, е свързано с промени на границите, етническо прочистване и насилственото изселване на населението, последвано от големи спорове, враждебни действия, войни ...
Ето защо, казва държавният глава, регионът никога повече няма да стане свидетел на принудително изселване, а напротив: Всяко споразумение между Косово и Сърбия трябва да помогне да се развие духът на съвместно съществуване и хармония и да се излекува усещането за омраза, наследено от миналото и историята.
Президентът също отправя послание към албанското население и политическите фактори в Македония по отношение на референдума от 30 септември относно името на Гърция. Надолу е цялото интервю

Albanian Daily News: Господин президент, в момента тече дебат за промяна на границите между Сърбия и Косово, дебат, включващ местни и чужди политици и много анализатори. Каква е позицията ви по този въпрос?

Илир Мета: Диалогът между Косово и Сърбия се изгражда, не, за да променя реалността, а да насочи процеса към окончателното му приемане в името на мира и стабилността. Това е предпоставка за европейската интеграция на двете страни.
Всякакви дискусии и дебати, които помагат в разбирането и приемането на тази реалност, са добре дошли. Всяко отклонение от тази реалност може да предизвика емоции и популистка реторика и не носи никаква полза. Балканите преживяха дълбоки промени през последните две десетилетия, докато САЩ и ЕС инвестират много усилия досега.
Една от най-големите и успешни инвестиции е независимостта на Косово и продължаващия диалог между Косово и Сърбия в интерес на нормализирането на отношенията, стабилността, мира и дългосрочната сигурност в региона.
Историческото минало на Балканите за съжаление е свързано с промени на границите, етническо прочистване и насилствено изселване на населението, последвано от големи спорове, враждебни действия, войни и омраза между националностите.
Споразумението, което може да се постигне днес между страните, е важно, за да се запали позитивната енергия, да се помогне да се развие духът на съвместно съществуване и хармония и да се излекува усещането за омраза, наследено от миналото и историята.

ADN: Смятате ли, че историята се повтаря? Този процес изглежда добре координиран и от двете страни ...

И.М.: От решаващо значение е, че ние не ставаме отново свидетели на сцени на принудително изселване на семейства, независимо дали са сръбски или албански, но дори и едно семейство трябва да мисли, че ще бъде принудено да се изсели в резултат на несигурността, която може да донесе сегашният дебат за промяна на границите.

ADN: Каква е ролята на Албания в този важен въпрос?

И.М.: Албания винаги е била - и остава - силен поддръжник на диалога между Косово и Сърбия, с посредничеството на ЕС и подкрепян от САЩ и приключването на този диалог трябва да направи региона по-мирен и гражданите ни по-сигурни за бъдещето си.
За Албания е от особена важност спазването на основните принципи, залегнали в Хелзинската и Парижката харта на ОССЕ за сигурността в Европа и по-специално принципа на непроменяне на границите.

ADN: Какво получава Сърбия от тази сделка?

И.М.: Европейският съюз с новата си стратегия за разширяване в Западните Балкани даде ясна перспектива за европейска интеграция на всички страни от региона.
Смятам, че чрез споразумението с Косово Сърбия ще получи европейското си бъдеще, тъй като е известно, че добросъседството е задължително и неизбежно условие за всички страни от региона, включително Сърбия.
Нека не забравяме, че документът за присъединяване от януари 2014 г., който инициира преговорния процес между ЕС и Сърбия, подчертава, че и двете страни могат да продължат да вървят по съответните си европейски пътеки, като избягват единия от тях блокира другия в тези усилия; и това постепенно ще доведе до цялостна нормализация на отношенията между Сърбия и Косово.
ЕС и САЩ са гаранти, че резултатът от това споразумение ще даде на Сърбия път към интеграция в ЕС. Сръбските власти често заявяват, че членството на Сърбия в ЕС е много важно и те са сериозно ангажирани в този процес.
Искам да подчертая, че това е от полза не само за Сърбия, но и за сърбите, живеещи в Косово, и това е в интерес на всички страни от региона.

ADN: Президентът на Косово Хашим Тачи заяви няколко пъти, че промяната на границите ще бъде в най-добрия интерес на бъдещето на Косово ...

И.М.: Първо, бих искал Косово да обедини силите и енергията си и да насърчава и подкрепя единството в най-добрия интерес на всички граждани на Косово.
Забелязах, че президентът Тачи няколко пъти подчерта важността на териториалната цялост на Косово, значението на неговата многоетничност и значението на стабилността в региона. Това са много важни принципи, които гарантират необратим и устойчив процес.

ADN: Как виждате бъдещето на Косово, господин президент?

И.М. : Суверенитетът и териториалната цялост на Косово са реалност, призната и приета от преобладаващото мнозинство от страните-членки на ООН.
Косово всъщност е член на много международни и регионални организации.
Страната участва в процес на асоцииране в ЕС и нейният народ чака нервно новините за свободното движение на своите граждани в страните от Европейския съюз.
Албания се гордее, че е допринесла за тези забележителни постижения и остава твърдо на своя ангажимент за пълноправното членство на Косово в ООН и ЕС.

ADN: Имате ли коментар за неотдавнашното интервю на министър Бушати по този въпрос?

И.М.: Стоя зад албанското правителство в подкрепата му за усилията на Косово за запазване на стабилността, териториалната цялост и многоетничността на държавата, основаваща се на важни международни гаранции, като например плана Ахтисаари, решението на Международния съд в Хага, които легитимираха пълното спазване на международното право относно независимостта на Косово.

ADN: Досега Европейският съюз не беше много ясен относно граничния въпрос. Вашето мнение, господин президент?

И.М.: Моделът и принципите на съжителство, хармония и мир в страните от Европейския съюз са моделът на топене на границите, особено на етническите.
Това е начинът, по който виждам процеса на интегриране на нашия регион в ЕС: към превръщането на границите в незначителни, а не към налагането на нови граници.
Всеки опит за налагане на модели за промяна на границите при тези условия не само би подкопал стабилността на региона, но също така би застрашил духа и принципите на ЕС, в които Съюзът е инвестирал от самото му създаване.

ADN: На 30 септември правителството на Заев в Скопие ще проведе референдум за споразумението с Гърция по въпроса за името, което изглежда все още е дилема. Колко важно е това за Албания?

И.М.: Интеграцията на ЕС и НАТО в региона е решаващ и жизненоважен процес за неговото бъдеще. Македония понастоящем е в благоприятен и оптимистичен момент след дълъг период на стагнация в отношенията си с Гърция, ЕС и НАТО.
Без колебание подкрепихме диалога между Атина и Скопие, като бяхме убедени, че това ще бъде правилният начин да продължим напред и да намерим решение на дългогодишния македонски процес на интеграция.
Новото споразумение по въпроса за името с Гърция отваря нова перспектива, това е положителна стъпка за членството на Македония в интеграцията на НАТО и ЕС, както и влиянието върху стабилността и сигурността на нашия регион.
Албанският политически фактор в Македония има незаменима роля в процеса на вътрешна трансформация и социално-политическото сближаване, както и в евроатлантическата интеграция на Македония.
Те имат възможност да потвърдят позицията си в подкрепа на македонското членство в НАТО и ЕС и да не трябва да пестят усилия за успеха на референдума.
Успешният резултат от този референдум ще се превърне в победа на всички политически сили, ориентирани към евроатлантическите стремежи на Македония, срещу архаичните, анти-европейските и противопоставящи се на НАТО тенденции не само за Македония, но и за целия регион.
Затова вярвам и в същото време призовавам всички албанци в Македония да участват в референдума от 30 септември и да гласуват за споразумението, което ще отвори нова глава не само за интеграцията на Македония, но и за тяхното бъдеще в тази страна също.

ADN: Благодаря ви, господин президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Партиите на Харадинай и Лимай се включиха към опозицията срещу „корекцията на границите“ със Сърбия

„Плюс инфо“ (Македония): Партиите на Харадинай и Лимай се включиха към опозицията срещу „корекцията на границите“ със Сърбия

29 Август 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Два политически субекта от управляващата коалиция ще подпомогнат за осигуряването на кворум на извънредното заседание на косовския парламент, на което трябва да се гласува резолюция, с която да се забрани на президента на страната Хашим Тачи да преговаря със Сърбия за териториалната цялост на Косово, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
Участието в сесията, свикана на 4 септември, три дни преди подновяването на преговорите на Тачи със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел, бе потвърдено от „Алианс за бъдещето на Косово“ (АБК) на премиера Рамуш Харадинай и Инициатива за Косово (Нисма) на вицепремиера Фатмир Лимай.
Председателят на парламента Кадри Весели, който е и лидер на главния политически субект на властта – Демократическата партия на Косово (ДПК), квалифицира инициативата като „абсурдно и съвсем ненужно действие“ и посочи, че институциите „няма да бъдат част от тъмни сценарии, измамни каузи и сесии, които предизвикват напрежение и паника“, пише в сряда прищинският вестник „Коха Диторе“.
Но, отбелязва косовския ежедневник, думите на Весели „не трогнаха партньорите в правителството“.
Депутатът от АБК Мухарем Нитай потвърди участието на народните представители от неговата партия на заседанието, на която настоява да се спре инициативата на Тачи за корекция на границата със Сърбия, а същото е направил и източник от Нисма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вътрешният министър на Сърбия към Андрей Пленкович: Никой не ви е търсил да определяте границите на Сърбия

Вътрешният министър на Сърбия към Андрей Пленкович: Никой не ви е търсил да определяте границите на Сърбия

29 Август 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Вицепремиера и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович заяви в отговор на изявлението на хърватския премиер Андрей Пленкович, че е напълно ясно, че онези, които са против Сърбия, правят всичко по силите си да не се стигне до каквото и да е решение, което би означавало по-голяма стабилност и мир и отбеляза, че никой не го е викал да определя границите на Сърбия, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне Новости“.
„След днешното изявление на хърватския премиер Пленкович е напълно ясно, че всички, които и по принцип са против Сърбия, потвърдиха своята позиция отново и с това, че са срещу споразумение между сърби и албанци и правят всичко, което е по силите им, за да не се стигне до никакво решение, което би означавало по-голяма стабилност и мир“, заяви Стефанович пред „Танюг“.
Стефанович подчерта още, че подобни изявления на Андрей Пленкович не са единичен случай и в региона, „за съжаление, често такива позиции изказват и Пленкович, и Звиздич, и всички останали, а техни съюзници са и част от сръбските политици, които защитават тези възгледи като свои“.
„Призовавам Андрей Пленкович да не ни помага повече, защото през 2008 година ясно видяхме дали мислите добро на Република Сърбия и колко силно държите на позициите на Бадинтеровата комисия. Не можете да определяте границите на Сърбия, защото никой не ви е викал да правите това, нито можете да го направите, а молим и всички други в региона, ако не могат да ни помогнат, да не ни пречат. Уверен съм, че след подобно изявление на Андрей Пленкович, всички в Сърбия ясно разбраха кой наистина защитава националните интереси на нашия народ и кой е против тях“, заключи Стефанович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Ползите от общите действия на Германия, Франция и Обединеното кралство са огромни

New Europe: Ползите от общите действия на Германия, Франция и Обединеното кралство са огромни

29 Август 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Въпреки напрежението, създадено от Брекзит, лидерите на Франция, Германия и Обединеното кралство действат заедно в спорове между Европейския съюз и САЩ. Ако тяхното единство може да бъде поддържано, "големите три" (Е3) в Европа ще служат много добре на ЕС в бурното бъдеще, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe. Материалът е представен без редакторска намеса.
Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Великобритания Тереза Мей изглежда са чели от същия сценарий по отношение на оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от ядрената сделка с Иран и отхвърлянето на окончателното комюнике от срещата на Г-7 през юни. Всички те не одобряват решението на Тръмп да премести американското посолство в Израел в Йерусалим и да изтегли САЩ от Съвета на ООН по правата на човека. И всички те разкритикуваха неговата ескалираща търговска война с Китай.
Това единство не е просто реторика. Обединеното кралство в последно време подкрепи проектите за интеграция в ЕС по отношение на външната политика и политиката за сигурност - много повече, отколкото преди референдума за Брекзит Това включва решението за създаване на нов щаб за мисии за военно обучение - който мнозина разглеждат като ядро на потенциална европейска армия - в Африка. Великобритания по-рано се противопостави на тази инициатива.
Катализаторът за промените в курса на Обединеното кралство, изглежда, е Тръмп. Съществуват значителни доказателства, които показват, че Тръмп вижда ЕС и някои от неговите страни-членки като противници, а не като съюзници. Докато САЩ ще останат най-важният съюзник на ЕС и европейските членове на НАТО, той вече не е най-надеждният. Тази промяна доведе до надежда в Обединеното кралство, че след Брекзит Великобритания ще може да се възползва от своите "специални отношения" със САЩ и подчерта, че ЕС трябва спешно да увеличи собствената си стратегическа автономия.
Докато Северноатлантическият алианс ще остане критичен за европейската сигурност, ЕС сега се стреми да изгради капацитет за определяне на собствените си стратегически приоритети и, ако е необходимо, да действа върху тях, независимо дали сами или с партньори. Постигането на тази цел, определено в "Глобалната стратегия" на ЕС за 2016 г., ще бъде много по-лесно за Обединеното кралство.
Факт е, че ЕС и Обединеното кралство заедно имат повече международно влияние, отколкото по отделно. Великобритания има значителен дипломатически опит, международно влияние и военни и икономически ресурси, които могат да бъдат използвани за съвместни предприятия, точно както подкрепата на ЕС може да даде значителен тласък на британската политика на световната сцена. Това важи за демаршите относно основните участници като Китай или Русия, режимите на санкции, международните споразумения и стратегическите програми като "Галилео" и европейската система за спътникова навигация.
Как точно след Брекзит Лондон може да бъде институционално свързан с общите решения на ЕС по въпросите на външната политика, сигурността и отбраната, трябва да бъде определено в споразумението за излизане. Но е възможно да се създаде формат, който да даде на Обединеното кралство глас, а не вето. Междувременно не трябва да се вземат решения, които биха предотвратили или подкопават координацията на Великобритания след развода с позициите, действията и инструментите на външната политика на ЕС. Освен това днес и днес трябва да се предприемат стъпки за укрепване на връзките между Съюза и Обединеното кралство.
Тук сътрудничеството между E3, по-специално, е от решаващо значение. E3 вече е доказал потенциала си. Той инициира преговорите с Иран за ядрената му програма още през 2003 г. и стана ядрото на E3-plus-3 (Китай, Русия и САЩ), които заедно с Европейския съюз сключиха Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) с Иран през 2015 г.
В резултат от решението на Тръмп да изтегли САЩ от СВПД, E3 - заедно с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - ще се превърнат в неразделна част от това да се спаси споразумението и да се разработят по-широкообхватни решения за справянето с Иран. Но E3 играе важна роля и в други области, включително конфликтите в Сирия и Йемен, продължаващия спор между Израел и Палестина, нестабилността в Северна Африка и морската сигурност в Средиземно море, Индийския океан и Южнокитайско море.
В зависимост от проблема, други страни-членки на ЕС - като Италия, Полша или Испания - ще трябва да се присъединят към Е3 в разработването на политики или договарянето на споразумения. Инициативите за Е3 трябва винаги да бъдат координирани с върховния представител на ЕС, за да се възползват пълноценно от легитимността и ресурсите на блока.
По-честата и видима стратегическа координация между Е3 би подкрепила способността на ЕС и Обединеното кралство да се възползват от ползите от взаимното сътрудничество. Тя може също така да послужи като основа за прагматично споразумение за Брекзит, което да поддържа тясното сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС по отношение на външната политика и политиката за сигурност.

Независимо дали на ЕС му харесва или не, надеждна съвместна инициатива на Франция, Германия и Обединеното кралство би имала по-голямо въздействие върху Иран, Русия, Китай или дори върху САЩ, отколкото върху общата позиция на ЕС, произтичаща от дебат в Комитета по политика и сигурност на ЕС. Насърчаването на по-дълбокото сътрудничество на E3, което се наблюдаваше наскоро, трябва да остане на върха на дневния ред на външната политика на ЕС преди и след Brexit.
Фактът, че Франция, Германия и Великобритания ще бъдат членове на Съвета за сигурност на ООН за периода 2019-2020 г. - Франция и Обединеното кралство като постоянни членове и Германия като избиран член - ще добавят тежест към съвместното действие между тях. Освен това тясното сътрудничество в рамките на Съвета за сигурност би могло да спомогне за структурирането на координацията между ЕС и Обединеното кралство в областта на външната политика в непосредствения преходен период след Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич е преговарял със сина на Джордж Сорос за гражданското общество и косовския въпрос

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич е преговарял със сина на Джордж Сорос за гражданското общество и косовския въпрос

29 Август 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич е разговарял със заместник-председателя на Съвета на директорите на фондацията „Отворено общество“ Александър Сорос, който е син на милиардера Джордж Сорос, за начините, по които гражданското общество и организацията могат да помогнат за укрепването на мира и стабилността в региона, предава белградското радио „Б92“.
Според информацията на изданието, сръбският държавен глава е запознал представителите на „Отворено общество“ с хода на преговорите между Белград и Прищина и е подчертал, че подобряването на отношенията между тях е много важно за поддържането на стабилността в региона на Западните Балкани.
Той е благодарил на Сорос за анализа за развитието на Сърбия, изготвен от тази организация, съобщи пресслужбата на сръбското президентство.
Александър Сорос от своя страна е подчертал, че Балканите и Европа се нуждаят от устойчиво решение на косовския въпрос, което ще допринесе за мира и стабилността. Той е отбелязал, че е нужна подкрепа от гражданското общество и в Белград, и в Прищина, за да се намери компромис и освен това е информирал Вучич, че фондация „Отворено общество“ създава фонд за подкрепа на млади бизнесмени и членове на ромското малцинство.
Сред обсъжданите теми е била и намирането на начин за решаване на проблемите на ромското малцинство в Сърбия, се казва още в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): В Прищина се подготвя силен отговор на „корекцията на границите“, обявена от Хашим Тачи

„Алсат – М“ (Македония): В Прищина се подготвя силен отговор на „корекцията на границите“, обявена от Хашим Тачи

29 Август 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Най-влиятелната опозиционна партия в Прищина – Демократическият съюз на Косово (ДСК) обяви, че няма да позволи загуба на косовска територия, а Движението „Самоопределение“ (Вентевендосие) анонсира свои протести със същите мотиви, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Преговорите за косовската територия са противоконституционни и който и да се присъедини към подобни игри ще носи конституционна и политическа отговорност. Ще координираме акциите в парламента, за да спрем президента (Хашим Тачи) да постави въпроса за суверенитета е териториалния интегритет на Косово“, се казва в съобщението на ДСК.
Самоопределение пък съобщи, че по време на срещата между сръбския президент Александър Вучич и Тачи в Брюксел, която трябва да се състои на 7 септември, в Прищина ще бъдат организирани протести срещу инициативата за „корекция на границите“ и по-точно, за предотвратяване на евентуална размяна на територии.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Делинеацията може да се превърне в част от диалога между Белград и Прищина

Tanjug: Делинеацията може да се превърне в част от диалога между Белград и Прищина

29 Август 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Белград. „Делинеация между Сърбия и Косово може да се превърне в предмет на разговор в диалога Белград-Прищина, ако всички страни в дискусията постигнат съгласие“, заяви професорът по международно право Боян Милисавлевич, предава сръбската информационна агенция Tanjug.
„Макар и въпросът за делинеация да не е регулиран или представен в Брюкселското споразумение, това не означава, че не може да бъде обсъден и че приемливо решение не може да бъде намерено. Всичко зависи от готовността на всички преговарящи страни и в този случай ЕС ще бъде активен партньор, подпомагайки решението на една сложна ситуация“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Малко хора по света знаят кои са границите на Сърбия и кои на Косово

Александър Вучич: Малко хора по света знаят кои са границите на Сърбия и кои на Косово

29 Август 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник прие заместник-председателя на фракцията на ХДС/ХСС в германския Бундестаг Йохан Вадефул и съветника по външни работи на същата фракция Ханс-Йоаким Фаленски, предава скопското електронно издание „Курир“.
На срещата, както съобщиха от кабинета на Вучич, Вадефул, наред с другото, е изтъкнал и позицията на Германия във връзка с промяната на границите, определена от канцлера Ангела Меркел, която същевременно подкрепя готовността на Белград и Прищина за продължаване на диалога и нормализация на отношенията.
По време на срещата Вучич е изтъкнал пред германските представители, че „малко хора в света със сигурност знаят кои са границите на Сърбия и кои на Косово“, добавяйки, че поради мирното бъдеще на Сърбия и на целия регион, той работи за постигането на компромисно решение за Косово, което би защитило сръбските държавни и национални интереси.
„Вучич особено изтъкна значението на Берлинския процес, който беше иницииран от канцлера Ангела Меркел, за мира и стабилността в Западните Балкани“, се казва в съобщението на кабинета на сръбския президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Възможната размяна на територии може да предизвика действия и в други страни

Ангела Меркел: Възможната размяна на територии може да предизвика действия и в други страни

29 Август 2018 | 06:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Берлин и Вашингтон подкрепят всичко, което може да доведе до договор между Белград и Прищина, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на съвместна пресконференция с хърватския си колега Андрей Пленкович, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Меркел разкри, че за това е разговаряла и с президента на САЩ Доналд Тръмп, но не уточни дали двамата подкрепят и евентуална размяна на територии.
„Констатирахме, че подкрепяме всички разговори, които водят към решаване на този въпрос. Но, трябва да бъдем внимателни – определени действия на една територия да не доведат до действия на друга територия“, заяви Меркел.
За част от политическите анализатори в Македония, последните послания на международната общност, за подкрепа на каквото и да е решение, което е компромисно за двете страни, е привидно позитивен сигнал, който в момента затваря един, но в перспектива отваря други въпроси.
„Международната общност казва, вие сами се договорете. Това значи, че някой на Балканите иска мир“, заяви Агим Йонуз, политически анализатор.
Сигнали, че има голяма стъпка напред в преговорите отправи и външният министър на Сърбия Ивица Дачич, според когото Сърбия е пред варианта – да получи нещо или да загуби всичко.
„Дава ни се историческа възможност да получим нещо за своя народ и своите граждани в Косово. Ние можехме да отхвърлим този шанс, но нека не допускаме никакви грешки – никой не ни предлага Косово и Метохия да останат изцяло в границите на Сърбия“, заяви Дачич.
За Йонуз няма спор, че апетитите в Македония могат да пораснат след евентуално разграничаване между Сърбия и Косово, но подобен сценарий в страната е безсмислен и малко вероятен.
„Македония има важен исторически проблем, който трябва да реши. Такива сценарии в Македония биха изпукали в собственото ѝ коляно“, заяви Йонуз.
Междувременно, най-влиятелната опозиционна партия в Косово, Демократическият съюз, обяви, че ще направи така, че да не се позволи на президента Хашим Тачи да извърши корекциите на границата. Масови протести обещава и движението „Самоопределение“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Ангела Меркел подкрепя решение между Сърбия и Косово, но призова за предпазливост

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Ангела Меркел подкрепя решение между Сърбия и Косово, но призова за предпазливост

29 Август 2018 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел във вторник заяви, че подкрепя всички разговори, които водят към решение на спора в отношенията между Сърбия и Косово, но че трябва да бъдат предпазливи това решение да не предизвика нестабилност на други места в региона, преда македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“.
По време на съвместна пресконференция с хърватския премиер Андрей Пленкович в Берлин, Меркел потвърди, че е разговаряла с американския президент Доналд Тръмп за ситуацията между Сърбия и Косово.
„Разбира се, че подкрепяме всички разговори, които водят към целта, към решение на този въпрос, но териториалната цялост, както е създадена сега, е една стойност и размер и същото казах когато тук беше министър-председателят на Босна и Херцеговина и министър-председателят на Черна гора. Трябва да бъдем внимателни, така че определени мерки в една територия да не доведат до други подобни мерки на други територия“, заяви Меркел.
През изминалия месец тя заяви, че няма да има промени на границите на Балканите.
Пленкович, от своя страна, заяви че Хърватия е внимателна когато става на въпрос за промяна на границите на Балканите, защото това може да повлияе и на други страни в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: ЕС иска планът за Брекзит на Тереза Мей да се провали, защото ще спести на Великобритания милиарди

The Daily Express: ЕС иска планът за Брекзит на Тереза Мей да се провали, защото ще спести на Великобритания милиарди

29 Август 2018 | 05:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Европейският съюз иска планът за Брекзит на британския премиер Тереза Мей да се провали, като го отхвърли, защото ще спести на бизнесите във Великобритания милиарди паундове, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Вътрешно изследване на Европейската комисия оценява, че ако Великобритания е освободена от регулациите на ЕС да търгува в Европа, тогава британските компании могат да спестят около 6 милиарда евро на година.
Настоящите предложения, които бяха тежко критикувани от привържениците на Брекзит, предлагат Великобритания да остане близо до правилата на ЕС върху стоки, докато в същото време напусне митническия съюз и единния пазар.
Това ще означава, че британските бизнеси вече не са задържани от европейските регулации върху услугите чрез влизане в „споразумение за сдружаване“ с ЕС и включва „зона за свободна търговия“ за стоки.
Въпреки това, главният преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние заяви, че това предложение ще „подкопае“ единния пазар на Блока.
Освен това, Европейската комисия „предложи много негативна оценка на предложението от Чекърс“ по време на брифинг в понеделник, посветен на плановете на Тереза Мей, според „Politico“.
В доклада се казва: „Екипът на Барние беше непреклонен, че ако Великобритания формално представи плана, тогава той и екипът му ще бойкотират преговорите напълно, според двама официални представители.“
Екипът на Барние отбеляза, че успешен план за Брекзит ще постигне това, което бившият министър-председател Дейвид Камерън искаше да постигне в своите опити за предоговаряне на членството на Великобритания в ЕС, преди да бъде проведен референдума за Брекзит.
Разкритието идва докато ЕС също е подготвил свои планове за Брекзит без споразумение.
Детайлите на тези приготовления също са „много подобни“ на плановете за Брекзит без споразумение на британския министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб.
Източник от Европейската комисия е казал пред „The Sun“, че плановете съществуват, но твърди че се държат в тайна, за да се увеличи натиска върху Великобритания да приеме меко споразумение за Брекзит.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей осигури първия пост-Брекзит търговски пакт, който предвижда 4 милиарда паунда инвестиции за Африка

The Times: Тереза Мей осигури първия пост-Брекзит търговски пакт, който предвижда 4 милиарда паунда инвестиции за Африка

29 Август 2018 | 03:46 | Агенция "Фокус"
Кейп Таун. Великобритания си осигури първите търговски споразумения след Брекзит, които трябва да сключи с партньорите от Европейският съюз в опит да избегне широко разпространен икономически разрив след напускането на Блока, пише британският вестник The Times.
Британският премиер Тереза Мей приветства „важната стъпка“ в търговията на Великобритания с южната част на Африка, докато представяше споразумение с региона на Кейп Таун във вторник. Официални представители заявиха, че споразумението – сред около 40 търговски споразумения в ЕС, за които Великобритания трябва да убеди страните да приемат и с нея преди Брекзит – ще позволи на британските потребителите „да продължат да се наслаждават на южноафриканското вино, чай и плодове“.
През изминалата година Великобритания е обменила стоки и услуги на стойност 9.6 милиарда паунда с Мозамбик и Южноафриканския митнически съюз, който включва Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Намибия и Свазиленд.
Обявявайки 4 милиарда паунда в нови британски инвестиции в икономиките на Африка, Мей заяви, че финансирането „ще открие пътя за поне още едни 4 милиарда паунда“ идващи от частния сектор, докато Великобритания се стреми да стане най-големия инвеститор от Г-7 на континента в рамките на четири години.
Споразумението на Великобритания с шест южни африкански нации ще „гарантира, че провизиите за настоящето търговско споразумение на региона с ЕС, ще продължат“ след Брекзит, заяви тя. „Най-важната стъпка ще предостави силните основи, върху които ще можем да построим по-тясно търговско и инвеститорско партньорство в бъдещето, което носи дори по-големи ползи за двете страни.“
Министри описаха сделката като „знаков момент“, но проевропейски настроените активисти обвиниха правителството за това, че хвали споразумение, което ще защити само фракция от търговските ползи, на които Великобритания се наслаждава в Евросъюза. Британските компании рискуват да се изправят пред по-големи мита в пазари като Южна Корея и Мексико, освен ако правителството не гарантира близо 40-те споразумения за свободна търговия на ЕС, покриващи около 70 държави, преди Брекзит. Южноафриканските държави са първите, които формално заявиха, че ще прехвърлят споразумението си от ЕС към Великобритания.
Ако британските и европейските представители потвърдят пост-Брекзит преходен период, Великобритания ще има време до декември 2020 година да запази търговските споразумения на ЕС. Без преходен период, крайният срок ще бъде март догодина. Министърът на търговията на Великобритания Джордж Холингбери, заяви че новината е „важна стъпка в позиционирането на Великобритания като глобален шампион на свободната търговия и развитието“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин е поканен в Париж за отбелязването на годишнината от края на Първата световна война

ТАСС: Владимир Путин е поканен в Париж за отбелязването на годишнината от края на Първата световна война

28 Август 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е поканила президента на Русия Владимир Путин в Париж на тържествата по случай 100-годишнината от края на Първата световна война (1914-1918), съобщи за ТАСС източник от администрацията на френския президент Еманюел Макрон.
„Президентът Путин, заедно с лидерите на 80 други страни, са поканени в Париж на церемониите в чест на столетната годишнина от края на великата война“, заяви източникът. Той припомня, че годишнината ще бъде отбелязана на 11 ноември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Меркел-Пленкович: Германският канцлер потвърди, че е разговаряла с Доналд Тръмп за Сърбия и Косово

Срещата Меркел-Пленкович: Германският канцлер потвърди, че е разговаряла с Доналд Тръмп за Сърбия и Косово

28 Август 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел прие за среща в Берлин хърватския министър-председател Андрей Пленкович, а на съвместната пресконференция потвърди, че е разговаряла с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп за ситуацията между Сърбия и Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Разбира се, подкрепяме всички разговори, които водят към целта, към решаване на въпроса, но териториалната цялост, каквато е създадена сега, е един вид ценност. Същото го казах на председателя на Председателството на Босна и Херцеговина, когато беше тук, и на премира на Черна гора. Трябва да бъдем внимателни определени мерки спрямо една територия да не доведат до други стъпки на други територии", предупреди германският канцлер.
В рамките на срещата си с Пленкович канцлерът на ФРГ е подчертала също, че страната й е заинтересована от засилване на сътрудничеството с Хърватия. Отбелязана е и важната роля на Загреб в региона с оглед на „сложната“ ситуация в Босна и Херцеговина и проблемите със Словения.
Хърватският премиер на свой ред е подчертал, че Германия е най-важният търговски партньор на страната му. Той също така е акцентирал върху важната по думите му роля на хърватите в Германия, които са добре интегрирани в обществото и с работата си допринасят както за ФРГ, така и за родината си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция е „дълбоко огорчена“ от коментарите на Еманюел Макрон оносно приемането й в ЕС

Yeni Safak: Турция е „дълбоко огорчена“ от коментарите на Еманюел Макрон оносно приемането й в ЕС

28 Август 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е „дълбоко огорчена“ от коментарите на френския президент Еманюел Макрон относно перспективите за приемането й в Европейския съюз, съобщава електронното издание на турския вестник Yani Safak, като се позовава на изявление на Министерството на външните работи в Анкара.
„Думите на френския президент Еманюел Макрон, че нашата страна е антиевропейски настроена, не съответстват на действителността“, се подчертава в разпространения текст.
„Те са далеч от разбирането на реалностите в Турция“, се казва още в изявлението от външнополитическото ведомство в Анкара. „Страната ни премина през много труден период след опита за преврат на 15 юли (2016 г. – б. р), въпреки това миналия месец извънредното положение в страната беше вдигнато, Турция влезе във фаза на нормализация и преминаване към президентска система на управление, която благоприятства нейния напредък, особено що се отнася до реформите, изисквани от Европейския съюз“, пише още в позицията на турското външно министерство, цитирана от изданието.
„Твърденията на Макрон за Турция, въпреки нашите многократни обяснения, показва колко далеч е той от разбирането на реалностите в Турция“, се подчертава в текста, цитиран от Yеni Safak.
В изявлението на Министерството на външните работи на Турция се посочва отново, че страната е неделима част от Европа както от политическа, така и от историческа и географска гледна точка.
В позицията на министерството се проблематизира многократната употреба на термина „ислямски терор“ в речта на Макрон.„Бихме желали още веднъж да подчертаем, че е сериозна грешка религията да се свързва с подобни действия, като се пренебрегва фактът, че тероризмът няма религия, народност или раса“, категорични са от турското външнополитическо ведомство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Макрон: Не е възможно членство на Турция в ЕС; Европа има нужда  от стратегическо партньорство и с Анкара, и с Москва

„Джумхуриет”: Макрон: Не е възможно членство на Турция в ЕС; Европа има нужда от стратегическо партньорство и с Анкара, и с Москва

28 Август 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Емануел Макрон заяви, че Париж окончателно е затворил вратата за членство на Турция в ЕС, пише вестник „Джумхуриет”. Макрон направи тези изявления на среща с френските посланици. Пред тях той аргументира позицията на Париж за необходимостта Европа да изгради напълно нови връзки с Турция и Русия. А именно от гледна точка на потребността от стратегическо партньорство с тях, като и задължително отчитане на извършващите се в тези страни важни промени.
„Днешна Турция на президента Ердоган не е Турция от периода на Ататюрк. Буквално всеки ден в дневния ред на президента на Турция е пантюркизмът, зад който прозират антиевропейските настроения. При това положение може ли ние дори и да си помислим, че е честно и справедливо да продължим да говорим за членство на Турция в ЕС? Следователно е нужно да изградим не членство в ЕС, а стратегическо партньорство с Анкара. … Заради това, че тези две сили са важни за нашата колективна сигурност, трябва да има стратегическо партньорство с Русия и с Турция; необходимо е да ги държим свързани с Европа. …”, пояснява Макрон, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция иска да изведе отношенията си с ЕС на ново ниво, заяви финансовият министър Берат Албайрак

Hurryiet: Турция иска да изведе отношенията си с ЕС на ново ниво, заяви финансовият министър Берат Албайрак

28 Август 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция иска да изведе отношенията си с Европейския съюз в нова фаза в период, когато търговията й със Съюза става все по-важна, заяви турският министър на финансите Берат Албайрак по време на пресконференция с френския си колега Бруно льо Мейр в Париж, на която двамата подчертаха важността на връзките между ЕС и Турция, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
Албайрак заяви, че едностранните мерки, предприети от САЩ са показали, че отношенията между Турция и ЕС и особено Франция, са по-важни от всякога.
„Искаме да изведем отношенията с ЕС на ново ниво“, подчерта министърът, като добави, че Турция иска да увеличи търговията си с Франция, която в момента възлиза на 14 милиарда евро, до 20 милиарда.
Френският министър, от своя страна, насърчи Турция да използва всички налични лостове в икономическата политика, за да осигури устойчив растеж.
„В интерес на всички, във Франция, Турция и Европа е ситуацията в Турция да се стабилизира“, подчерта льо Мейр пред репортерите. Според неговите думи, Албайрак е подчертал, че неговата страна има намерение да осъществи структурни реформи.
Освен другото, двамата са обсъждали и мерките на САЩ спрямо Турция. По думите на Албайрак, действията на Вашингтон са политически мотивиран и може да доведат до засилване на регионалния тероризъм и усложняване на бежанската криза.
„Говорихме за последните търговски санкции на САЩ... Подобни решения за ограничителни мерки ще повлияят негативно на регионалната стабилност и ще способстват и разрастването на регионалния тероризъм, и бежанската криза“, обясни той, като добави, че Анкара и ПАраж трябва да координират действията си, за да се справят с тези проблеми.
Двамата министри също са говорили за съгласуване на действията между страните, за да се атакуват мерките на САЩ спрямо Турция и ЕС в Световната търговска организация, чиито правила са нарушени.
В крайна сметка Албайрак е отбелязал,, че мерките на Вашингтон го изолират от съюзниците му и по този начин доларът губи статута си като световна валута.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Оставането на власт на Башар Асад би било фатална грешка

Еманюел Макрон: Оставането на власт на Башар Асад би било фатална грешка

28 Август 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Оставането на власт на сирийския президент Башар Асад би било фатална грешка, заяви френският президент Еманюел Макрон по време на срещата с френските дипломати, предава Anadolu Agency.
"Франция не може да назначи бъдещите сирийски лидери ... Но е наш дълг и наш интерес да гарантираме, че сирийският народ е в състояние да направи това", каза Макрон във второто си изказване на годишната конференция на посланиците в Париж.
Той обаче подчерта, че никога не е настоявал за оставката на Асад в замяна на предоставянето на хуманитарна помощ на страната.
Макрон също предупреди, че Асад е на ръба на създаването на нова хуманитарна криза в провинция Идлиб, последната крепост за бунтовнически и джихадистки групировки в Сирия.
"Ситуацията е тревожна ... Сирийският режим не показва готовност да преговаря за политически преход."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Германският бизнес предупреждава, че рискът от Брекзит без споразумение нараства всеки ден

The Guardian: Германският бизнес предупреждава, че рискът от Брекзит без споразумение нараства всеки ден

28 Август 2018 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Много фирми в Германия все още се надяват, че Великобритания ще отмени решението си да напусне ЕС, според един от най-добрите бизнес лидери на страната, който също предупреди за опасностите от Брекзит без споразумение.
"Рискът от „твърд“ Брекзит без споразумение нараства с всеки изминал ден", каза Йоахим Ланг, шеф на Федерацията на германските индустрии (BDI), в интервю за вестник Rheinische Post . "Всички фирми се подготвят за този най-лош сценарий."
Германският бизнес е обезпокоен от последните предупреждения на британското правителство за Брекзит без споразумение, каза той. "Новото е, че самото британско правителство предупреждава за възможността за твърд Брекзит. Те внимателно подготвят населението си за това".
BDI, който се описва като глас на немската индустрия, създаде работна група "Брекзит" от над 200 експерти, която да оцени рисковете.
"Ние подозираме, че последиците от твърдия Брекзит ще бъдат значително по-сериозни, отколкото британското правителство в момента казва на своите граждани", каза Ланг. "И най-вече в самата Великобритания. Британците вече са се превърнали от двигател на растежа в най-лошо представящите се в Европа. "
Чуждестранните инвестиции в Обединеното кралство са се понижили, каза той, което е "драматично развитие, което трябва да предизвика спешни действия от страна на правителството в Лондон".
На въпрос дали германската индустрия би искала Брекзит да се отмени чрез втори референдум той отговори: "Гласоподавателите гласуваха за Брекзит, което трябва да бъде уважено", каза Ланг. "Но това би спестило на много бизнесмени безсънни нощи, ако британците останат в ЕС."
"[Великобритания е] изключително либерална и пазарно ориентирана държава", каза той. "Бихме искали да продължим с тях като партньор в ЕС. Ето защо мнозина в немската индустрия искат британците да преосмислят напускането. Дали това е реалистично или романтично е друг въпрос. Казваме на бизнеса ни: подгответе се за най-лошото и се надявайте, да се окаже по-хубаво“.
Великобритания е петият по големина търговски партньор на Германия и е внесъл немски стоки в размер на 84 млрд. евро Но идват несигурни времена за 2 200 базирани в Великобритания германски компании и 412 000 служители.
Асоциацията на немските индустриални и търговски камари (DIHK) публикува наръчник през март, за да подготви членовете си за Брекзит, като подробно описва как промените в превоза на стоки, финансови услуги, данъци и договори могат да засегнат германците, които правят бизнес в Обединеното кралство.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз

28 Август 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Париж. Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от британският ежедневник The Times.
Президентът Макрон отхвърли призивите на Тереза Мeй за помощ, за да раздвижи разговорите за Брекзит, като вчера настоя, че единството на ЕС държи на тесни връзки с Великобритания.
"Франция иска да поддържа силни, специални отношения с Лондон, но не и ако цената е разпадането на Европейския съюз", каза той в годишната си реч по външната политика. Решението на Великобритания да напусне ЕС е "суверенният избор, който трябва да спазваме, но това не може да бъде в ущърб на целостта на Европейския съюз".
Макрон каза, че се надява, че до края на годината ще бъде постигнато споразумение с Великобритания, но забележките му потвърждават, че Франция не приема схемата на британския премиер за безпроблемен поток от стоки между острова и континента и открита ирландска граница, когато Великобритания налага контрол върху движението на европейците.
Тази позиция е подобна на твърдата позиция на Мишел Барние, консервативният политик, който ръководи преговорите за Брекзит в ЕС, и се предполага, че министър-председателят не е успяла да спечели Макрон с плана си, когато го посети този месец във лятната му резиденция на Средиземно море.
Джейкъб Рийс-Мог, депутатът от "Торите", който полага усилия да принуди Тереза Мей да приеме по-твърдия Брекзит, заяви: "Френският президент е казал ясно, че планът на премиера оставя Великобритания наполовина вътре наполовина извън ЕС и че нарушава червените си линии . Вместо да пришпорваме този мъртъв кон, трябва да се върнем към усилията да осигурим сделка за свободна търговия в стил Канада. "
Това би позволило на Великобритания да определи свои мита и регулаторни стандарти. Критиците твърдят, че това не може да се осъществи, без да се нарушава обещанието на правителството да избегне твърдата граница в Ирландия.
Няма никакви признаци на пукнатини в единството на правителствата на ЕС относно Брекзит, но френският президент е изолиран сред европейските лидери в желанието си за по-федерален съюз. Германския канцлер Ангела Меркел, чийто позиции у дома са отслабени, не подкрепи ни най-малко желанието на Макрон да даде нов старт на ЕС и да осигури нови правомощия на еврозоната.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„OdaTV”: Отивате в структура на МВР в Турция – на входа задължително ви пореща портрет на Ердоган

„OdaTV”: Отивате в структура на МВР в Турция – на входа задължително ви пореща портрет на Ердоган

27 Август 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Стана известно, че турското МВР е изпратило окръжни указания до подчинените структури да окачат на видно място пред входовете портрети на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският информационен онлайн портал „OdaTV”. Указанията са подписани лично от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и са публикувани още на 31 юли. Отнасят се до централните структури на МВР; Главното командване на жандармерията; Генералната дирекция по сигурността; Командването на бреговата сигурност; Генералната дирекция по миграция; Дирекцията за бедствия и извънредни ситуации; всичките 81 валийства в страната.
Дават се указания като образец да бъде използван портрет на Ердоган, който може да се изтегли официалния интернет адрес ‘www.illeridaresi.gov.tr’.
В момента визираните държавни структури извършват разпредените дейности за окачване на портретите на Ердоган. За целта използват услугите на фотографски ателиета, за да изготвят цветни негови портрети с указаните размери 50 Х 70 сантиметра, посочва още „OdaTV”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел и Доналд Тръмп споделят загрижеността си за развитието на ситуацията в Сирия

Reuters: Ангела Меркел и Доналд Тръмп споделят загрижеността си за развитието на ситуацията в Сирия

27 Август 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Прессекретарят на германския канцлер Ангела Меркел Щефан Зайберт заяви, че тя и президентът на САЩ Доналд Тръмп споделят загриженост по развитието на ситуацията в Сирия и особено около хуманитарната ситуация в провинцията Идлиб, предава Reuters.
„Русия е призована да действа като ограничаващ фактор върху сирийското правителство и да предотврати допълнителна ескалация“, заяви Зайберт.
Той допълни, че двамата лидери да провели телефонен разговор, на който са обсъдили и положението в Украйна, Западните Балкани и търговията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС не е съгласен с твърдението на Русия, че сирийските бежанци могат да се завърнат

Reuters: ЕС не е съгласен с твърдението на Русия, че сирийските бежанци могат да се завърнат

27 Август 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Длъжностни лица от европейските структури в Брюксел заявиха, че ЕС не вярва на твърденията на Русия, че Сирия вече е достатъчно безопасна, за да може бежанците да се върнат в нея. Очаква се въпросът да бъде обсъден в Австрия по-късно тази седмица от външните министри на страните-членки на Съюза, предава Reuters.
Длъжностните лица заявиха, че се очаква Европейският съюз да остане на позициите си, че няма да предоставя пари за възстановяването на Сирия, докато нейният президент Башар Асад не сподели властта с опозицията.
По-рано руският президент Владимир Путин заяви, че всичко необходимо е направено, за да може сирийските бежанци да се завърнат.
„Условията не са изпълнени. Русия иска да платим за възстановяването, но Сирия под властта на Асад не е безопасна“, заяви източникът от ЕС.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NTV: САЩ с единството условие за доставки на Ф-35 за Турция: Отказ от руските ЗРК С - 400

NTV: САЩ с единството условие за доставки на Ф-35 за Турция: Отказ от руските ЗРК С - 400

27 Август 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ оповести единството си условие за доставка на бойните самолети пето поколение Ф-35 на Турция, а именно – отказване от покупката на руските ЗРК С-400, предаде телевизионният канал NTV. За целта делегация на американския Конгрес е на посещение в Анкара. Проведени са срещи с представители на външно министерство и на министерството на националната отбрана. Американската делегация се ръководи от Майкъл Р. Търнър, а турската – от Осман Ашкън Бак.
Разговаряно е както за Ф-35 и С-400, така и относно Кюрдската работническа партия (ПКК).
Делегацията на САЩ е отправила послание, че санкциите по отношение на доставките на Ф-15 могат да бъдат вдигнати, ако Анкара се откаже от С-400. Намекнато е и за подобряване на отношенията на Вашингтон с Анкара.
Турската делегация е поискала Конгресът на САЩ да ревизира отрицателното си отношения към Анкара. Освен това, турската страна е констатирала неизпълнението от страна на Вашингтон на задълженията за борба с ПКК и отново е подчертала необходимостта САЩ да се ангажират с още по тясно сътрудничество по въпроса.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: С масивите запори заради кризата, хиляди турци губят недвижимите си имоти

„Джумхуриет”: С масивите запори заради кризата, хиляди турци губят недвижимите си имоти

27 Август 2018 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Анкара. Педантичното преминаване в собственост на банките на недвижими имоти заради неизплатени ипотеки, е едно от преките доказателства за размера на икономическата криза в Турция, пише вестник „Джумхуриет”. През първите 6 месеца на годината общият размер на лошите кредити в страната драматично се е увеличил до над 74 млрд. турски лири (близо 12 млрд. ЩД при днешен курс от 1 ЩД = 6.23 турски лири). Сред запорираните от банки недвижими имоти има не само отделни апартаменти, но и цели жилищни блокове, а дори и лозови насаждения.

В момента в ръцете на 19 банки има готови за продажба над 13 хиляди недвижими имоти. Най-много те са в държавните банки, ангажирани финансово с големи строителни проекти. Вакъфбанк има обяви за продажба на близо 3 хиляди недвижими имоти; Зираат банкасъ – на над 2 хиляди, а Халкбанк – на близо 2 хиляди. Сред тях, заради неплатени задължения от индивидуални лица и фирми, има не само жилища, но и цели фабрики, хотели, сватбени зали и т.н., посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Берлин затяга контрола върху дейността на германските банки  в Турция

„Джумхуриет”: Берлин затяга контрола върху дейността на германските банки в Турция

27 Август 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Комисията за контрол на финансовите дейности на Германия (BaFin) е затегнала контрола върху дейността на някои германски банки в Турция, пише вестник „Джумхуриет”. Става въпрос за малки и средни германски банки, чийто брой в Турция е двуцифрен. Според германски медии, нито една от поставените под специален надзор германски банки в Турция, засега не е застрашена. BaFin обаче продължава да се въздържа от официална позиция по въпроса.
От началото на годината турската лира регистрира рекордни загуби в котировките спрямо долара и еврото. По този повод огромните дългове на турски фирми в чуждестранни банки предизвикаха сериозни опасения за рисковете пред европейските банки, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Еманюел Макрон призова ЕС да гради стратегическо партньорство с Русия и Турция

РИА Новости: Еманюел Макрон призова ЕС да гради стратегическо партньорство с Русия и Турция

27 Август 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че е важно за Европа да гради стратегическо партньорство с Русия и Турция, предава РИА Новости.
„Не можем да градим Европа в дългосрочен план без да мислим за отношенията с Русия и Турция“, заяви Макрон пред френските посланици в Париж.
„Мислим ли днес ясно и откровено, че можем да говорим за членство на Турция в Европейския съюз, когато всеки ден президентът на Турция... потвърждава панислямския план, който се представя като антиевропейски? Тоест, тези редовни действия са в разрез с нашите принципи“, добави той.
По мнението на Макрон, в този случай трябва да се говори за стратегическо партньорство. „Значи, трябва да градим стратегическо партньорство, а не да се стремим към приемане в ЕС. Стратегическо партньорство с Русия и Турция, защото тези две държави за важни за нашата колективна сигурност, трябва да ги прикрепим към Европа. Защото тези народи имат съвместна история с тази на Европа. И ние трябва да градим заедно нашето бъдеще“, подчерта френският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.