НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

Washington Examiner: Конгресът на САЩ блокира доставките на изтребители Ф-35 за Турция, заради задържания свещеник Андрю Брънсън

14 Септември 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Конгресът на САЩ в четвъртък подчерта неодобрението си към Турция заради задържането на американския свещеник Андрю Брънсън, като временно забрани доставките на изтребителите Ф-35 към своя съюзник в НАТО, пише електронното издание на американския вестник Washington Examiner.
Законодателите в Камарата на представителите и Сената финализираха проектобюджета за отбрана, който е на стойност 674 милиарда долара, и добавиха пасаж, че нито една част от парите не могат да бъдат използвани за доставки на изтребителите Ф-35 до Анкара, която желае да закупи близо 100 бройки от новото поколение бойни самолети.
Готовият проектобюджет подкрепя забраната, която беше подписана от президента Доналд Тръмп през изминалия месец, като част от ежегодния политически законопроект на Пентагона и е пореден знак за влошаващите се отношения между Вашингтон и Анкара заради Брънсън.
Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис има 90-дневен срок да изпрати на Конгреса доклад за отношенията на САЩ с Турция. Нито един от новите изтребители Ф-35 не може да промени собственика си, докато този доклад не бъде представен, припомня изданието.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Independent: Правителството отказва да разкрие дали е обсъждало правната възможност за нов референдум

The Independent: Правителството отказва да разкрие дали е обсъждало правната възможност за нов референдум

11 Септември 2018 | 03:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството отказва да разкрие дали е обсъждало правната възможност за нов референдум, пише британският вестник The Independent.
Министрите отказаха да разкрият дали са търсили правни съвети за провеждането на нов референдум за Споразумението след напускане , след като правителството е подложено на все по-голям натиск за разглеждане на исканията на гражданите.
В отговор на искане за информация Министерството за напускане на Европейския съюз заяви, че разкриването на такива подробности би навредило на преговарящата позиция на Обединеното кралство в Брюксел.
Попитана от агенция Reuters въз основа на правото за свобода на информацията, какви правни съвети е получило тази година за провеждане на втори референдум, Министерството заяви, че има публичен интерес да откаже да потвърди или отрече дали има такава информация.
"Има много голям обществен интерес за максимално ефективното изпълнение на националните интереси на Обединеното кралство в чужбина", казаха в Министерството.
На фона на засилващата се кампания за втори референдум генералният секретар на Конгреса на труда (TUC)заяви, че организацията е уведомила премиера Тереза Мей, че би могла да застане зад призивите за втори референдум през следващите месеци.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Консервативната партия се намира в гражданска война, след коментарите на Борис Джонсън за „самоубийствената жилетка“

The Guardian: Консервативната партия се намира в гражданска война, след коментарите на Борис Джонсън за „самоубийствената жилетка“

10 Септември 2018 | 04:31 | Агенция "Фокус"
Лондон. Консервативната партия избухна в открита гражданска война след мощните критики срещу Борис Джонсън, тъй като описанието му на плана за Брекзит на Тереза Мей като „самоубийствена жилетка“ предизвика контра коментари за „проект клевета“ от Даунинг стрийт, пише британският вестник The Guardian.
Яростните нападки, в които водещ член на Консервативната партия от задния ред на британския парламент заяви, че най-вероятно ще се откаже от партията, ако Джонън стане неин лидер, известяват за турбулентна партийна конференция през този месец, която най-вероятно ще бъде доминирана от преплетени спорове за Брекзит, както и за наследника на Тереза Мей.
Пишейки за „Daily Mail“ в неделя, Джонсън обвини Мей, че неколкократно се е поддала на условията за Брекзит пред ЕС и неговият главен преговарящ Мишел Барние, заявявайки че „в разговорите досега, Брюксел получи това, което искаше“.
Джонсън пише: „Според предложението от Чекърс ние трябва да се съгласим да приемем техните правила – завинаги – без никакъв глас в създаването на тези правила. Това е унижение.“
В най-спорния си пасаж, Джонсън порица така наречения резервен план, който да гарантира, че няма да има твърда ирландска граница. Бившият външен министър пише: „Ние се открихме за постоянно политическо изнудване. Сложихме самоубийствена жилетка около британската конституция – и дадохме бутона за детонация на Мишел Барние“.
Аналогията предизвика бурно осъждане от редица висшестоящи консерватори, включително и двама външни министри, които работиха при Джонсън преди да подаде оставката си през юни.
Сара Уоластон, висшестоящ депутат от задните редове на британския парламент, заяви че най-вероятно ще напусне Консервативната партия, ако Джонсън я поеме. „Аз лично се надявам това да не се случи. Не мисля, че той е способен да води държавата“, заяви тя пред радио BBC.
Подобни искания бяха отправени през последните седмици от двама нейни колеги противопоставящи се на твърд Брекзит, Доминик Грийв и Хайди Алън. Грийв заяви, че начина на изразяване на Джонсън в „Daily Mail“ в статията си е бил „изцяло в негов характер: груб, но за някои, забавна популистка полемика“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит без споразумение „може да създаде митнически печалби за 80 милиарда паунда“

The Times: Брекзит без споразумение „може да създаде митнически печалби за 80 милиарда паунда“

10 Септември 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Излизането на Великобритания от Европейския съюз, за да може да функционира спрямо правилата на Световната търговска организация (СТО), би могло да увеличи постъпленията на министерството на финансите с 80 милиарда паунда за период от 15 години, пише британският вестник The Times, позовавайки се на нов доклад.
Групата „Икономисти за свободна търговия“, която е твърд привърженик на Брекзит, твърди в изследването си, че напускането без споразумение може да увеличи растежа и да позволи на правителството да намали данъците и увеличи харчовете си. Докладът твърди, че търговските мита биха увеличили митническите приходи на Острова с 13 милиарда паунда на година, заради големия търговски излишък на Европейския съюз с Великобритания.
Изследването е подкрепено от Джейкъб Рийс-Мог, председател на Европейската изследователска група (ЕИГ) на подкрепящи Брекзит британски депутати. Това не представлява цялостната политика на групата, обаче. Плановете на ЕИГ да издаде свой собствен манифест за Брекзит бяха захвърлени през изминалата седмица заради вътрешни несъгласия. Групата все още обсъжда дали да публикува свой собствен план за разрешаване на северноирландския граничен въпрос.
В неделя Рийс-Мог ясно показа, че предпочитаното от него решение е споразумение за свободна търговия от канадски тип. Очаква се той да публикува доклада на „Икономисти за свободна търговия“ във вторник заедно с професора по икономика Патрик Минфорд.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Преговорите за Брекзит са пред риск от разпад, след като британски министри определиха компромиса на ЕС за ирландската граница като „неприемлив“

The Independent: Преговорите за Брекзит са пред риск от разпад, след като британски министри определиха компромиса на ЕС за ирландската граница като „неприемлив“

9 Септември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Преговорите за Брекзит са пред риск от разпад, след като планираният компромис от страна на Европейския съюз за критичния въпрос за ирландската граница е бил определен като „неприемлив“ от британски министри, пише британският вестник The Independent.
Вестникът се е сдобил с информация, че представители в ЕС вярват, че са открили „единствения начин“ за постигане на съгласие между двете страни за ирландската граница, в опит да се осигури споразумение за излизането на Великобритания.
Но предложението на Брюксел вече е директно отхвърлено от поне двама британски министри, като единият е стигнал по-далеч и е нарекъл предложението на Евросъюза „глупости“.
Безизходното положение около ирландската граница заплашва да провали разговорите, докато предложението на британския премиер Тереза Мей от „Чекърс“ вече губи подкрепа както в Европа, така и сред собствените ѝ депутати в Уестминстър.
The Independent е разбрал, че ЕС ще се опита да се измъкне от мъртвата захватка в преговорите, като предложи на Великобритания неясна политическа декларация за бъдещето на отношенията между Кралството и ЕС в замяна на споразумение за ирландската граница.
Високопоставен източник в Брюксел заяви: „Това може да се окаже единственият начин да се уважат червените линии на ЕС и да се позволи на Тереза Мей да спечели одобрение за споразумението в британския парламент. Политическата декларация държи ключа за постигане на споразумение“.
От начало на преговорите за Брекзит, Брюксел настоява Великобритания да подпише законово обвързващ „резервен вариант“, който да влезе в сила в случай на излизане без споразумение, за да се избегне твърда граница в Северна Ирландия.
Този резервен вариант би позволил на Северна Ирландия да остане ефективно в митническия съюз и единния пазар на ЕС, създавайки митническа граница в Ирландско море – нещо, което Тереза Мей и нейните партньори от Демократическата юнионистка партия в Северна Ирландия казват, че е неприемливо.
Според новото предложение, докато ЕС все още настоява резервният вариант да бъде в законния текст на споразумението за излизане и той ще трябва да определи оставането на Северна Ирландия под правилата на митническия съюз и единния пазар, от Брюксел вече дават индикации, че може да има „нов език“, който да бъде по-приятен за Тереза Мей.
В крайна сметка, представителите на ЕС предлагат споразумението за излизане да бъде съпроводено от необвързващо политическо изявление, което да се договори с Лондон, което ще казва че резервният план няма да бъде нужен никога, тъй като ще бъде заменен от евентуалната търговска сделка.
Като пример за това, как изявлението може да изглежда, официални лица от Брюксел сочат към подобно такова, издадено след срещата на кабинета в Чекърс през юли, което ангажира правителството да приеме резервен вариант, но гарантирайки, че той „няма да има нужда да влиза в сила“.
Декларацията в този случай ще бъде подходящо неясна относно по-широките бъдещи отношения, за да даде на министър-председателя повече гъвкавост относно това как едно бъдещо търговско споразумение ще еволюира по време на преходния период.
Но подходът на Брюксел изглежда, че не се приема добре в Лондон, след като един британски министър, чул за предложението, е заявил пред The Independent: „Неприемливо е. Всъщност, това са глупости“. Втори министър се е съгласил, че предложението „просто няма да проработи“.
Източник от Консервативната партия е казал за вестника: „Планът от Чекърс е в достатъчно трудна позиция и в момента. Не виждам как нещо, съдържащо неясна декларация за неналагане на резервен вариант, ще мине в парламента. Това би ни поставило в пълната милост на Европейския съюз за това дали ще бъде въведен (резервният вариант) или не“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ново проучване разкрива сериозна подкрепа на британските профсъюзи за втори референдум за Брекзит

The Guardian: Ново проучване разкрива сериозна подкрепа на британските профсъюзи за втори референдум за Брекзит

9 Септември 2018 | 02:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Членовете на трите най-големи профсъюза във Великобритания вече подкрепят нов референдум за Брекзит със съотношение от 2:1, според ново бомбастично проучване, което ще причини политически ударни вълни в навечерието на сезона на партийните конференции, пише британският вестник The Guardian.
Анкетата сред повече от 2 700 члена на профсъюзите „Unite“, „Unison“ и „GMB“, направена от „YouGov“ за кампанията „Народен глас“, разкрива също, че ясно мнозинство от членовете на трите професионални съюза вече подкрепят оставането в Европейския съюз, вярвайки че Брекзит ще бъде вреден за работните места и жизнения стандарт.
Анкетното проучване идва, докато делегатите на профсъюзите се събират в Манчестър за ежегодната конференция „TUC“, където Брекзит ще бъде обсъден в понеделник, и две седмици преди конференцията на Лейбъристката партия в Ливърпул, където делегатите се очаква да дебатират и да гласуват върху политика за Брекзит. Очаква се те да обсъдят и призивите за оставяне на отворена опция за нов референдум за каквато и да е сделка, сключена от премиера Тереза Мей за излизането на Великобритания от ЕС.
Според анкетата членовете на „Unite“, най-големият профсъюз в страната и най-голям финансов гръб на Лейбъристката партия, вече подкрепят референдум за финалното споразумение за Брекзит с 59 на 33 процента и подкрепят оставането в ЕС с 61 на 35 процента. Членовете на „GMB“ подкрепят поставянето на въпроса пред хората с 56 на 33 процента и членовете му желаят Островът да остане в ЕС с 55 на 37 процента.
Членовете на „Unison“ подкрепят още един референдум с 66 на 22 процента и ще изберат да останат в Евросъюза с 61 на 35 процента.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: Германия няма интерес от „твърд“ Брекзит

Хайко Маас: Германия няма интерес от „твърд“ Брекзит

8 Септември 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германия няма интерес от „твърд“ Брекзит, но подобен сценарий не може да бъде отписан, заяви германският външен министър Хайко Маас в събота, предава Reuters.
„Нямаме интерес да се стига до твърд Брекзит“, заяви Маас пред германския национален ежедневник „Die Frankfurter Allgemeine Zeitung“ в интервю.
„Но това не трябва да се отписва като вариант. Не искаме и да се стига до твърда граница между Ирландия и Република Ирландия“, добави той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еvening Standard: При нов референдум в полза на оставане в ЕС биха гласували 59% от британците

Еvening Standard: При нов референдум в полза на оставане в ЕС биха гласували 59% от британците

6 Септември 2018 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. При нов референдум в полза на оставане в ЕС биха гласували 59% от британците, пише лондонският вестник Evening Standard.
Британците ще гласуват 59% срещу 41% в полза на "Оставане", ако се проведе втори референдум за Брекзит, според ново проучване.
Проучването на общественото мнение, разкрито в сряда, е най-високо регистрираната подкрепа за членство в ЕС в такова проучване след гласуването през 2016 г.
Констатациите са публикувани в доклад, ръководен от академичните среди в сряда, от изследователските органи NatCen и "Великобритания в променящата се Европа", които са отговорни за пет подобни проучвания след референдума.
Близо 2048 души са интервюирани между 7 юни и 8 юли. Авторът на доклада, експертът по изборите Джон Къртис, добави предупреждение, като заяви, че техният панел от интервюирани съобщават, че са гласували 53% в полза на "Оставане" в първоначалното гласуване - по-висок процент, отколкото в действителното гласуване.
На 23 юни 2016 г. 52% от избирателите подкрепиха напускането на ЕС, докато 48% подкрепиха оставането. Много проучвания на общественото мнение направиха грешни прогнози за резултата.
"Но все пак сегашният резултат означава, че очевидно е имало шест процента промяна от „Напускане“ към „Оставане“, по-голяма от тази, регистрирана от която и да е от предишните анкети, и цифра, която очевидно сочи към 54% „Оставане“ при гласуване във втори референдум, който би се провел сега. ", заяви Къртис.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Според британски депутат Мишел Барние е нарекъл плана на Тереза Мей за Брекзит „мъртъв“

The Guardian: Според британски депутат Мишел Барние е нарекъл плана на Тереза Мей за Брекзит „мъртъв“

6 Септември 2018 | 03:58 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Според британския депутат от партията на лейбъристите Стивън Кинок главният преговарящ на ЕС Мишел Барние е нарекъл плана на британският премиер Тереза Мей за Брекзит „мъртъв“, пише британският ежедневник The Guardian.
Депутатът от лейбъристите Стивън Кинок разкри, че в разговорите тази седмица Барние обяви предложенията на премиера за "мъртви" и заяви,че в Обединеното кралство има генерално недоразумение за това как функционира единният пазар.
„Мога да ви кажа абсолютно, недвусмислено, без да имате съмнение, че планът е мъртъв. Мишел Барние разкри, че този план е напълно неприемлива за ЕС ", каза Кинок.
Той настоя пред министъра за Брекзит Доминик Рааб и съветника за Брекзит на премиера Оли Робинс, който се срещна с Европейската комисия в сряда, да приемат, че позицията на Брюксел не е просто "дрънкане на оръжия" като тактика на преговорите.
Бил Кеш, ветеранът евроскептик от консерваторите, заяви пред комисията, че планът на премиера трябва да бъде "спасен от мъките", тъй като не удовлетворява "практически никой", докато бившият министър Дейвид Джоунс пита защо правителството "бие този мъртъв кон".
Стефан де Ринк, старши съветник на Барние, обаче, хвърли на правителството спасително въже, когато в сряда вечерта изрази съмнения за твърденията, че Брюксел смята, че планът е съвсем негоден, въпреки че не отрече, че има проблеми.
Той написа в социалната мрежа „Туитър“: "Мишел Барние всъщност каза, че планът има положителни елементи, като посочи сигурността и външната политика и Зоната за свободна търговия като общ подход на икономическото партньорство след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Ангела Меркел не изключи провал на преговорите за Брекзит

Politico: Ангела Меркел не изключи провал на преговорите за Брекзит

5 Септември 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
Франкфурт/Майн. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел не изключи провал на преговорите за излизане на Великобритания от структурите на Европейския съюз, съобщава електронното издание Politico.
„Провал на преговорите за Брекзит не може да бъде изключен“, заяви германският канцлер в рамките на финансова конференция във Франкфурт на Майн.
В рядък коментар за хода на преговорите Меркел подчерта, че „сделка за много интензивно търговско сътрудничество“ е най-вероятното развитие на бъдещите отношения на ЕС с Великобритания.
„Не искаме преговорите да се провалят, но не можем и напълно да изключим тази възможност, тъй като още нямаме резултат. Но ви обещавам, че ще използваме цялата си сила и изобретателност, за да сме сигурни, че сделка ще има“, заяви Ангела Меркел.
“През есента трябва да финализираме въпроса за "развода" и да изясним възможно най-добре как ще изглеждат отношенията ни в бъдеше”, добави германският канцлер. „Приемаме, че Великобритания ще бъде трета страна и че в основата на нашите бъдещи отношения ще има сделка за много интензивно търговско сътрудничество“, уточни Меркел.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Британското мнение все още е дълбоко разделено от Брекзит

VOA: Британското мнение все още е дълбоко разделено от Брекзит

5 Септември 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското публично мнение за напускането на Европейския съюз все още е дълбоко разделено, според анкета в сряда, която посочва едва леко увеличение в подкрепата за оставане в Блока, въпреки нарастващия песимизъм за изхода от преговорите, предава радио Voice of America.
Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година, но все още трябва да сключи споразумение за напускане, за да дефинира бъдещите отношения с Брюксел и да се опита да контролира икономическия удар след края на повече от четири десетилетия интеграция с най-големия търговски блок в света.
Анкетата разкрива, че 59 процента от гласоподавателите сега ще изберат да останат в ЕС, срещу 41 процента, които биха гласували за напускане. Данните са публикувани в академичен доклад в сряда, направен от изследователските организации „NatCen“ и „Великобритания в променяща се Европа“.
Това е най-високата регистрирана подкрепа за „оставане“ в серия от пет подобни анкети от референдума от 2016 година насам. Това се явява и обрат на тогавашния вот от 52-48 процента за напускане.
Но авторът на доклада, анкетният експерт Джон Къртис, добави нотка на предпазливост, заявявайки че техният панел на интервюирани респонденти показва, че те са гласували с 53 процента в полза на оставането в оригиналния вот – което е по-висока пропорция от реалния вот.
„Независимо от това, анкетата все още означава, че очевидно има промяна от шест пункта от напускане към оставане, което е по-голяма от всяка регистрирана досега, в която и да е от предишните ни анкети“, заяви Къртис.
Правителството на Великобритания отхвърли провеждането на втори референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ангела Меркел призна, че не може да бъде отписан провал в преговорите за Брекзит

The Guardian: Ангела Меркел призна, че не може да бъде отписан провал в преговорите за Брекзит

5 Септември 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Франкфурт. Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди бизнес лидерите в страната си, че преговорите за Брекзит са пред опасност от пропадане, пише британският вестник The Guardian.
Докато преговорите между Лондон и Брюксел са в задънена улица, само месеци преди крайния срок, германският канцлер направи рядко вмешателство по време на конференция във Франкфурт.
Тя каза пред значими играчи от германския финансов свят във вторник: „Не желаем преговорите да пропаднат. Ще използваме всичката си сила и креативност, за да не позволим това да се случи. Не искаме тези преговори да се провалят. Но не можем и напълно да отпишем този вариант, защото все още нямаме резултат“.
Европейският съюз твърди, че трябва да бъде сключено споразумение за излизането на Великобритания, което да покрива правата на гражданите, разводна сметка от 39 милиарда паунда и ирландската граница, заедно с политическа декларация за бъдеща сделка, най-късно до края на ноември.
Германският канцлер в общи линии стои на заден план в преговорите, предпочитайки да се меси единствено в определени моменти по време на срещи на върха на ЕС.
Европейските лидери ще се срещнат в Брюксел през октомври, но отделна спешна среща се уговаря за 13 ноември, в случай че преговорите се нуждаят от няколко допълнителни седмици, за доуточняване на детайлите.
Лидерите ще се съберат на среща на върха в Залцбург, по-късно през този месец, където 27-те държави от ЕС планират подход тип „морков и тояга“ към Брекзит, предлагайки на британския премиер Тереза Мей топли думи за плана ѝ от „Чекърс“, редом с остро предупреждение, че се нуждаят от план за Северна Ирландия в рамките на седмици.
Двойното изявление от европейските лидери ще се стреми да покаже на британския премиер някакво доказателство за прогрес в преговорите за бъдещото търговско споразумение, докато тя се бори да се отърве от заплахата на бунтуващите се срещу нея британски депутати.
Въпреки това, покрай плановете, които ще бъдат обсъдени сред 27-те, ще бъде отправен и директен изстрел към Мей за резервен план за Северна Ирландия, въпрос, по който официални лица и дипломати стават все по-разочаровани.
Мей се ангажира през декември и отново през март, да се споразумее за план, който ще избегне твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Това ще влезе в сила, ако търговско споразумение или направено по поръчка технологично решение, което може да свърши същата работа, не е достъпно до края на преходния период, който е 31 декември 2020 година.
Британският кабинет е бил информиран във вторник, че планът на Тереза Мей е получил „топъл и позитивен“ отговор от европейските столици по време на британската дипломатическа офанзива през лятото.
В Даунинг стрийт се предполага, че министър-председателят ще увеличи директното си лобиране сред европейските лидери, след като преговорите навлязоха във финалните си етапи, макар и да се бори, за да спаси предложенията си от яростните критики във Великобритания.
Този ход добавя тежест към теорията, че британското правителство планира да заобиколи Европейската комисия и да отиде директно при лидерите на останалите 27 членки на ЕС, за да сключи споразумение.
Даунинг стрийт не отхвърли това предположение. Официалният говорител на Тереза Мей заяви: „Преговорите с комисията се провеждат; винаги сме уважавали този факт. Но същевременно това е решение, което в края на процеса ще бъде взето на политическо ниво от Европейския съвет, така че очевидно може да очаквате продължително и силно сътрудничество с европейските страни“.
В Европа се опасяват, че британците се стремят да забавят резолюцията за ирландската граница докато не дойде преходният период, след като Великобритания е напуснала ЕС на 29 март 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит без споразумение ще потопи паунда, твърди ръководителят на британската централна банка

The Times: Брекзит без споразумение ще потопи паунда, твърди ръководителят на британската централна банка

5 Септември 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение ще постави финансите на семействата под натиск за период от няколко години, заяви ръководителят на британската централна банка Марк Карни, като потвърди, че води преговори за оставане на поста си, пише британският вестник The Times.
Напускането на Европейския съюз без споразумение ще потопи паунда и ще навреди на перспективата за икономически растеж, заявиха служители на банката пред британски депутати във вторник, оставяйки домакинствата с празен джоб. Карни предупреди, че свиването на доходите може да продължи години и че лихвените проценти може да се наложи да се вдигнат.
53-годишният Карни предложи да остане на поста гуверньор и след датата си на напускане, насрочена за следващия юни. „Готов съм да направя всичко, което мога, за да насърча един гладък Брекзит и един ефективен преход в Банката на Англия“, заяви той.
От министерството на финансите се очаква потвърждение в рамките на седмица, че мандатът на канадеца ще бъде удължен. През 2013 година Карни се съгласи да изкара пет години от стандартния осемгодишен мандат, след което го удължи с още една година. Сега се очаква той да остане до 2020 година.
Няколко привърженици на Брекзит в миналото призоваваха за неговата оставка заради това, което те считат като анти-Брекзит наклонност. Карни има напрегната връзка с британския премиер Тереза Мей, но източници от правителството настояха, че тя не би блокирала удължението.
Карни нагази в дебата за Брекзит отново във вторник. „Ще има период на напасване, ако се движим бързо към Световната търговска организация (СТО) и е вероятно, имайки предвид скоростта на нарастване на заплатите и ефекта на инфлацията, реалното свиване на доходите да се върне сред домакинствата за период от няколко години“, заяви той пред финансова комисия.
Анди Халдейн, главният икономист на Банката, заяви на същата среща, че анкетите сред бизнеса предполагат, че перспективата за сценарий без споразумение нараства. Вече има 25 процентов шанс за излизане без сделка, разкриват те, в сравнение с 20-процентова възможност година по-рано, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Борис Джонсън разкритикува плановете на Тереза Мей за Брекзит като „победа“ за Европа

London Evening Standard: Борис Джонсън разкритикува плановете на Тереза Мей за Брекзит като „победа“ за Европа

4 Септември 2018 | 02:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият външен министър на Великобритания Борис Джонсън разкритикува плановете на министър-председателя Тереза Мей за Брекзит, определяйки ги като „победа за Европа“, предава London Evening Standard.
Според Джонсън т.нар. „план от Чекърс“ на Тереза Мей може да се сравни с уреден боксов мач. „Цялата работа е толкова уредена в преговорите между главния преговарящ на ЕС Мишел Барние и британския министър по въпросите, свързани с Брекзит, Доминик Рааб, че се боя, че резултатът ще бъде победа за ЕС, докато Великобритания ще лежи на тепиха с 12 звезди, символично въртящи се около намиращата се в полусъзнание глава“, заяви бившият министър.
Същевременно той разкритикува „някои членове“ от правителството, че нарочно използват въпроса с границата в Ирландия, „за да провалят правилния Брекзит“ и на практика да запазят Великобритания в Европейския съюз. Според него е „скандално това, че не сме се провалили в преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, а не сме се и опитвали да спечелим“.
Очаква се следващата седмица Мей да се сблъска с координираните усилия на твърдолинейните консерватори, привърженици на Брекзит, да изостави своя план.
Междувременно и бившият министър по въпросите, свързани с излизането на Великобритания от ЕС, Дейвид Дейвис също разкритикува „планът от Чекърс“. „Той е почти толкова лош, колкото и оставането в ЕС“, убеден е той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Според научно изследване Брекзит без споразумение ще има жестоко краткосрочно влияние върху Великобритания

The Guardian: Според научно изследване Брекзит без споразумение ще има жестоко краткосрочно влияние върху Великобритания

4 Септември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение би имал „хаотично и жестоко“ краткосрочно влияние върху Великобритания, поставяйки работните места под заплаха и прекъсвайки търговските отношения, предупреждават експертите от мозъчния тръст „Великобритания в променяща се Европа“, цитирани от вестник The Guardian.
Според организацията Брекзит без споразумение би довел до „изчезването без замяна на много от правилата, които поддържат икономическата и регулаторната структура“ на Великобритания. Издаденият от нея документ от 30 страници твърди, че снабдяването с продоволствие на Великобритания ще бъде временно прекъснато – търговията с говеждо месо ще се срине, след като страната разчита силно на вноса на ЕС. Европейските здравни карти, които позволяват на британските туристи да получават безплатно здравеопазване в ЕС ще станат невалидни още в първия ден след Брекзит.
Предполага се, че статутът на договорите с европейските компании ще стане неясен, защото Великобритания ще стане „трета страна“. „Почти сигурно“ ще е и увеличаването на времето, което ще се чака на границата за прекарване на стоки, което ще накара компаниите да преосмислят своите вериги за зареждане.
Същевременно експертите от „Великобритания в променяща се Европа“ смятат, че страната в бъдеще ще успее да нормализира своите търговски отношения с ЕС, след като успее да сключи с него споразумение. „Не е сигурно, че щетите ще бъдат дълготрайни“, се съобщава в доклада.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): Главният преговарящ за Брекзит от ЕС е готов за удължаване на преговорите с Лондон до средата на ноември

The Local (Германия): Главният преговарящ за Брекзит от ЕС е готов за удължаване на преговорите с Лондон до средата на ноември

3 Септември 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че е отворен за удължаване на преговорите с Лондон до средата на ноември, пише германската редакция на електронното издание The Local.
Великобритания трябва да напусне Съюза до 30 март 2019 година, но двете страни искат да постигнат споразумение за условията на раздялата до срещата на върха на ЕС на 18 и 19 октомври т.г., за да дадат на своите парламенти достатъчно време да приложат договора, коментира изданието.
„Ако вземем предвид времето, нужно за ратификацията на споразумението от британския парламент, както и от Европейския парламент, тогава трябва да приключим преговорите до средата на ноември. Това е възможно“, заяви Барние пред неделното издание на Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Не ни трябва повече време, а политически решения“, подчерта еврочиновникът.
The Local отбелязва, че в момента преговорите са в застой по няколко ключови въпроса, включително как да бъде избегната твърда граница между страната-членка на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, както и по бъдещите търговски отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Привържениците на оставането стартират нов „Проект страх“, за да натрупат пари от паниката от Брекзит без споразумение, твърди британски икономист

The Daily Express: Привържениците на оставането стартират нов „Проект страх“, за да натрупат пари от паниката от Брекзит без споразумение, твърди британски икономист

3 Септември 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Експертът по търговско право професор Дейвид Колинс заяви, че някои привърженици на оставането на Великобритания в Европейския съюз правят подвеждащи твърдения, за да всяват страх от провала в постигането на споразумение с ЕС и да натрупат пари от паниката на пазара. Колинс твърди, че предположенията, че стоките ще спрат на границата, ако няма споразумение, са грешни, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Великобритания просто ще приеме правилата за търговия на Световната търговска организация (СТО), успокоява професорът.
Икономисти като професор Патрик Минфърд твърдят, че този сценарий ще повиши брутния вътрешен продукт на Великобритания с около 600 милиарда паунда, в същото време оставяйки ЕС с дупка от 500 милиарда паунда.
Пишейки за консултативната група „Адвокати за Великобритания“, професор Колинс от градския университет в Лондон, отхвърли твърденията, че стоките ще бъдат спрени на границата.
Той заяви: „Аргументът, който се прокарва, е че след Брекзит ЕС ще има правото да третира стоките от Великобритания като такива от трета държава. Този подход погазва санитарните, фитосанитарните и технически бариери на търговските споразумения на СТО, защото е своеволно. Тези споразумения казват, че безмитните бариери трябва да са базирани на нивото на научно определим риск в продукта, който няма да се промени след Брекзит. Нито пък регулациите, чрез които те се оценяват или дори идентичността на тези, които извършват оценките. Това беше една от целите на обединяването на регулациите на ЕС със законите на Великобритания след Брекзит чрез Евросъюза (Законът за изтегляне) от 2018 година“.
Без да назовава имена, професор Колинс заяви, че малка група от привържениците на оставането „очакват да спечелят от неразборията, която ще настъпи на пазарите като последствие на надутата паника за апокалипсис при липсата на споразумение за излизане.
„Тези, които ще се възползват от падането на паунда или сриването на стоковия пазар изпъкват“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Стотици чиновници са напуснали британското министерство за Брекзит в процеса на излизане от ЕС

The Independent: Стотици чиновници са напуснали британското министерство за Брекзит в процеса на излизане от ЕС

3 Септември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Броят на чиновници, които са напуснали британското министерство по въпросите за Брекзит, докато са работи по излизането на Великобритания от Европейския съюз, е равен на повече от половината от общия му състав, пише британският вестник The Independent.
Данни, с които вестникът се е сдобил, разкриват че стотици държавни служители са сменили работата си, докато министерството се е опитвало да стъпи на краката си и да скалъпи преговорна позиция за Великобритания през последните две години.
Масовото заминаване на служители означава, че средната възраст на останалите в министерството чиновници е 32, макар че на тях е възложена задачата да сключат комплексно споразумение, което може да промени Великобритания за цяло поколение.
Информацията, която е придобита от британските Либерални демократи, изглежда че потвърждава предишните информации за изключително висок оборот на служители в министерството за излизане от Европейския съюз (МИЕС), което критиците твърдят, че сочи към „дълбока нестабилност“ в сърцето на правителствената операция за Брекзит.
Според точните данни, внушителните 357 чиновници са напуснали МИЕС за период от само две години.
Въпреки това, общият брой служители в това министерство е 665, което разкрива, че процентът на напусналите е повече от 50 за този период.
От министерството поясняват, че в тези, които са напуснали, влизат и назначения с фиксиран период, служители на заем от други министерства, изпълнители и стажанти.
Но детайлите не променят факта, който се разкрива в данните: че средната възраст на останалите на работа служители е 32.
Говорител на МИЕС се оправда с това, че министерството е създадено като ограничена във времето операция с „ясен мандат за извършването на историческа задача“.
Той заяви: „Имайки това предвид, мнозинството от нашите служители са назначени с договори с фиксиран период или са взети под наем от други министерства, а много от тях са привлечени като стажанти младежи. Много от тези, които напуснаха, се преместиха към други министерства, защото техният период на наем приключи. Само малка част действително напуснаха публичната администрация“.
Но националната сметна палата е подчертала през декември 2017 година, че МИЕС работи с 9 процента от капацитета си на тримесечие, когато средният капацитет на публичната администрация е 9 процента на година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит без споразумение: изследване предупреждава за значителен краткосрочен удар върху Великобритания

The Guardian: Брекзит без споразумение: изследване предупреждава за значителен краткосрочен удар върху Великобритания

3 Септември 2018 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Краткосрочният удар на евентуален Брекзит без споразумение върху икономиката на Великобритания би бил „хаотичен и тежък“, застрашавайки работните места и разрушавайки търговските връзки, предупреждават експерти от мозъчния тръст „Великобритания в променяща се Европа“, пише британският вестник The Guardian.
Британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб заяви, че е уверен, че 80 процента от работата върху завършването на споразумението за излизане от ЕС вече е свършена, докато преговорите навлизат във финалния си етап.
Но неговият министерски колега Лиъм Фокс наскоро намекна, че сценарият на никакво споразумение – който ще настъпи, ако преговорите се провалят или двете страни се съгласят да няма споразумение – е най-вероятният изход.
В обновена оценка от 30 страници за удара на евентуален Брекзит без споразумение, мозъчният тръст заяви в понеделник, че това ще означава „изчезването без заменяне на много от правилата, които поддържат британската икономика и регулаторната ѝ структура“.
Техният анализ твърди, че в краткосрочен период:
- Доставките на храни могат да бъдат временно прекъснати – търговията с говеждо може да се разпадне, например, тъй като Великобритания сериозно зависи на вноса от ЕС и ще бъде принудена да наложи мита, в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО).
- Европейските карти за здравни осигуровки, които позволяват на британските туристи да се възползват от безплатно здравеопазване в ЕС, ще бъдат невалидни от деня на Брекзит.
- Почти сигурно ще трябва да има „втвърдяване на границата“ между Северна Ирландия и Република Ирландия, включително и някои „физически прояви“.
- Статутът на законните договори и търговските споразумения с европейски компании ще бъде неясен, тъй като Великобритания ще се превърне в „трета държава“ за една нощ.
- Увеличеното и несигурно време на обработване на стоки на границата ще бъде „почти сигурно“, рискувайки образуването на опашки в Довър (британски град, който е инфраструктурно свързан с Дюнкърк, Франция) и принуждаването на компаниите да преразгледат веригите си за доставки.
В дългосрочен план, експертите на „Великобритания в променяща се Европа“ твърдят, че Островът ще има време да нормализира търговския си статут и споразумения с ЕС могат да бъдат сключени, за да се разрешат много други практични предизвикателства.
„Не трябва да се смята, че щетите, макар и реални, ще бъдат задължително дългосрочни“, се казва в доклада.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: МВнР на Франция обяви победа за Башар Асад в Сирия

РИА Новости: МВнР на Франция обяви победа за Башар Асад в Сирия

3 Септември 2018 | 00:35 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът Башар Асад е победил в гражданския конфликт в Сирия, заяви министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Льо Дриан, предава РИА Новости, като се позовава на „Sputnik“.
„Асад спечели войната. Длъжни сме да го признаем“, подчерта френският външен министър.
Той отбеляза, че президентът е спечелил войната в Сирия, но не и мира. Според Льо Дриан за това Дамаск има нужда от „политическо решение с участието на международни посредници“.
Льо Дриан поясни, че Дамаск е бил решен да освободи провинцията Идлиб от терористите. Въпреки това, дори ако правителствените сили успеят да върнат региона под свой контрол, това няма да реши проблема, който е провокирал конфликта, счита министърът.
Той добави, че Франция ще допринесе за мирното решение на конфликта в Сирия в рамките на дискусията в Общото събрание на ООН.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Telegraph: Тереза Мей няма да се огъне под натиска на Брюксел

The Sunday Telegraph: Тереза Мей няма да се огъне под натиска на Брюксел

2 Септември 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей няма да се огъне под натиска на Брюксел, пише самата тя в статия в неделното издание на вестник The Telegraph.
Тереза Май каза, че няма да позволи да бъде принудена да сключи сделка, която не е в национален интерес.
Пишейки във вестника, министър-председателят твърди, че е уверена, че правителството може да посредничи за "добра сделка за Великобритания".
В отговор на евроскептичните депутати, които се противопоставят на нейните предложения и са загрижени, че те могат да бъдат още отслабени, тя казва: "Няма да бъда притисната да приема компромиси по предложенията от правителствения план, които не са в наш национален интерес".
В статията, предназначена да потуши страховете на депутатите при завръщането им в Уестминстър през следващите дни, Тереза Май също отхвърли призивите за втори референдум, като заяви, че подобен ход би означавал "грубо предателство на нашата демокрация".
Тя също така настоява, че страната незабавно ще тръгне нагоре в случай на липса на споразумение с ЕС.
Нейната намеса идва в резултат на растящата кампания на депутати от партията й да отхвърлят плана, съгласуван от кабинета през юли в извънградската резиденция на премиера.
В своята статия министър-председателят заявява: "Искаме да напуснем с добра сделка и сме уверени, че можем да постигнем такава. Разбира се, все още предсоят много преговори.
"Затова е отговорно, че прекарахме време през това лято да се подготвим за сценарий за Брекзит без споразумение, точно както ЕС е направил ... За някои сектори ще има реални предизвикателства както за Обединеното кралство, така и за ЕС. Но ние ще го преживеем и ще продължим да процъфтяваме. Така че ние ще бъдем готови за липса на сделка, ако е необходимо“, пише премиерът.
Тереза Мей добавя: "Нито ще се предам на онези, които искат да организират втори референдум ... Да зададеш въпроса отново ще бъде грубо предателство на нашата демокрация и предателство на доверието“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Споразумение за Брекзит ще предотврати сериозни смущения в търговията

Мишел Барние: Споразумение за Брекзит ще предотврати сериозни смущения в търговията

1 Септември 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Споразумение с Великобритания за отношенията с ЕС след напускането на Съюза ще предотврати сериозни смущения в търговията, заяви главния преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние пред германския вестника Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, цитиран от Reuters.
Компаниите ще бъдат изправени пред смущения във веригата си за доставки, ако Великобритания напусне Европейския съюз, без да осигури постоянен достъп до единния пазар на блока или до митническия съюз, заяви Мишел Барние пред германския вестник.
"Ако британското правителство реши в полза на митнически съюз с нас, което все още е възможно, нещата ще бъдат много по-лесни", каза той в интервюто.
"Във всеки случай съветвам индустрията да съобрази веригата за доставки с евентуално напускане на Великобритания без споразумение", каза той. Запитан за евентуално продължаване на преговорите след неофициалния краен срок през октомври, Барние каза: "Не е нужно повече време. Необходими са политически решения. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Преговорите за Брекзит няма да продължат без резервен план за Северна Ирландия

The Independent: Преговорите за Брекзит няма да продължат без резервен план за Северна Ирландия

1 Септември 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Преговорите за Брекзит няма да продължат без резервен план за Северна Ирландия, пише британският ежедневник The Independent.
Обединеното кралство трябва да одобри резервен план за границата в Северна Ирландия, ако не бъде постигнато споразумение с ЕС ", предупреди главният преговарящ на ЕС.
Говорейки след последния кръг от преговори, Мишел Барние каза, че без подробен план "няма да има споразумение".
Става въпрос за това, което трябва да се случи с границата на Северна Ирландия, ако Великобритания и ЕС не са в състояние да постигнат търговска сделка, която да запази отворената граница.
Говорейки заедно с Доминик Рааб, министърът за Брекзит, Барние каза: "Трябва да имаме подробно решение за ирландската граница, което да е законосъобразно и да работи, в споразумението за оттегляне.
"Премиерът Тереза Мей се ангажира с това, както всички лидери на институциите на ЕС - например парламентът".
Той добави: "Трябва спешно да се заемем с изготвянето на резервен план.“
"Това е от съществено значение, за да приключим преговорите. Без резервен план няма да има споразумение."
Мишел Барние каза, че е поискал от Обединеното кралство да предостави необходимите технически данни, за да планира как митническите проверки биха могли да работят след Брекзит.
Доминик Рааб каза, че Обединеното кралство е "ангажирано" да постигне споразумение.
Той добави: "Решенията трябва да са приложими и трябва да бъдат приложими за общностите, живеещи в Северна Ирландия и живеещи в Република Ирландия - хората, засегнати в ежедневието им от това, за което Мишел и аз преговаряме от името на ЕС и Великобритания в момента. "
ЕС предложи резервен план, който ще позволи на Северна Ирландия в действителност да остане в митническия съюз и в единния пазар, като по този начин премахне необходимостта от гранични проверки - но правителството на Обединеното кралство казва, че всяко споразумение, което дава на региона различен статут спрямо останалата част от страната е неприемливо.
Вместо това министрите предложиха "митническо споразумение", според което цялото Обединено кралство би приел едни и същи тарифи като ЕС за ограничен период от време, докато не бъде постигнато дългосрочно споразумение. Брюксел обаче заяви, че няма да приеме ограничителни мерки, които да са ограничени във времето.
Въпросът се превърна в една от основните спорни точки по време на преговорите. До октомври трябва да се постигне споразумение, за да се гарантира, че Европейският парламент и държавите-членки разполагат с достатъчно време, за да го ратифицират, преди Обединеното кралство да напусне блока през следващия март.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Мишел Барние застана твърдо зад издигането на граница в Ирландско море

The Guardian: Мишел Барние застана твърдо зад издигането на граница в Ирландско море

1 Септември 2018 | 03:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Мишел Барние застана твърдо зад издигането на граница в Ирландско море, пише британският вестник The Guardian.
Мишел Барние не желае да се откаже от издигане на границата в Ирландско море, за да избегне твърдата граница на остров Ирландия, и публично поиска от британското правителство данни, които да докажат, че проверките на стоките, които се движат на територията на Обединеното кралство ще бъдат малко на брой.
Главният преговарящ на ЕС, който наблягаше на този въпрос още по време на преговорите зад кулисите, оповести искането си за информация, тъй като предупреди, че се нуждае от споразумение за Северна Ирландия и други нерешени въпроси, свързани с оттеглянето "най-късно до ноември".
Брюксел иска да покаже, че потокът от стоки от останалата част на Обединеното кралство в Северна Ирландия е минимален и че повечето от него идват през Република Ирландия.
Преговарящите в Обединеното кралство настояха, че не е броят на проверките е от значение, а принципът за липсата на гранични проверки в рамките на суверенната територия на Обединеното кралство.
Министърът за Брекзит Доминик Рааб заяви на съвместна пресконференция в Брюксел, че желанията на всички общности в Северна Ирландия трябва да бъдат зачетени, като индикация, че британското правителство няма да допусне проверки, неприемливи за Демократичната юнионистка партия.
Барние обаче заяви, че решението е "от съществено значение за приключване на преговорите". Той каза: "Без решение по въпроса за ирландската граница няма да има споразумение."

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Гранична криза в Гибралтар: какво ще стане с 13-те хиляди испански работници след Брекзит?

The Daily Express: Гранична криза в Гибралтар: какво ще стане с 13-те хиляди испански работници след Брекзит?

30 Август 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Брекзит предизвика загриженост за жителите на Гибралтар, както и за повече от 13 хил. испанци, които работят на него, за които не се знае как ще пресичат границата, веднъж след като Великобритания напусне ЕС, пише The Daily Express.
Властите в Гибралтар заявиха, че ще работят с централното британско правителство, за да успеят да уредят добро бъдеще на района след Брекзит.
Повече от 13 хил. испански граждани от близките градове Ла Линя де ла Концепцион, Алгесирас, Лос Бариос и Сан Рок, пресичат границата между Испания и Гибралтар ежедневно, за да отидат на работа. Но с приближаването на крайния срок за Брекзит някои от тях се притесняват за „несигурността“ и как ще я преминават след „развода“.
Испанците призовават правителството си да направи всичко възможно да няма проблеми с ежедневния им живот. Според запознати източници европейските власти могат да дадат на Мадрид правото да има дума по въпроса дали Гибралтар трябва да получи специфичен статут след Брекзит.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей заяви, че би се изправила срещу Борис Джонсън за лидерството в британската Консервативна партия

The Guardian: Тереза Мей заяви, че би се изправила срещу Борис Джонсън за лидерството в британската Консервативна партия

30 Август 2018 | 01:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър-председател Тереза Мей заяви, че е готова, ако бившият външен министър на външните работи се опита да оспори председателството ѝ на Консервативната партия и допълни, че ще поведе консерваторите на следващите парламентарни избори, пише The Guardian.
Министър-председателят заяви, че е влязла в политиката „за да достави необходимото на британския народ“ и допълни, че ще обсъди по време на следващата партийна конференция, насрочена следващия месец в Бирмингам, вътрешни въпроси, които не са свързани с Брекзит като жилищното строителство и здравеопазването.
На въпрос дали би участвала в надпревара за председателкия пост срещу Джонсън, Мей заяви, че се надява да продължи да бъде министър-председател „в дългосрочен план“.
Джонсън остава сериозна заплаха за Мей на фона на недоволството на редовите партийни членове с нейния план за Брекзит, който го застави да напусне правителството, говорейки, че Великобритания „ще се превърне в Колония“, ако бъде приет.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС заяви, че ще предложи на Великобритания споразумение за след Брекзит, „различно от за която и да е друга държава“

The Independent: ЕС заяви, че ще предложи на Великобритания споразумение за след Брекзит, „различно от за която и да е друга държава“

30 Август 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние заяви, че Съюзът се готви да предложи на Великобритания търговско споразумение, каквото не е предлагал на никоя друга държава. Той обаче увели, че ЕС няма да раздели или промени единния си пазар за Великобритания, пише The Independent.
„Готови семе да предложим партньорство на Великобритания, каквото не е имало за трета страна“, заяви Барние след срещата си с германския външен министър Хайко Маас в Берлин.
Междувременно министърът, който координира дейността на британското правителство по напускането на ЕС Дейвид Лидингтън заяви, че Великобритания ще приеме единствено план според условията на министър-председателя Тереза Мей.
„С точно седем месеца до края на процеса по чл. 50 от договора за ЕС и с два месеца преди срещата на Европейския съвет, ние сме пред избора между прагматично предложение или липса на споразумение“, заяви той по време на среща с представители на френския бизнес.
Тереза Мей предлага търговия, основана на достъпа до единния пазар за стоки чрез общ правилник, както и за премахването на митническите проверки чрез съгласувана митническа система. Но Барние отхвърля тази система, заявявайки, че ЕС не може да предава контрола над митниците си на страни извън обединението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Ползите от общите действия на Германия, Франция и Обединеното кралство са огромни

New Europe: Ползите от общите действия на Германия, Франция и Обединеното кралство са огромни

29 Август 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Въпреки напрежението, създадено от Брекзит, лидерите на Франция, Германия и Обединеното кралство действат заедно в спорове между Европейския съюз и САЩ. Ако тяхното единство може да бъде поддържано, "големите три" (Е3) в Европа ще служат много добре на ЕС в бурното бъдеще, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe. Материалът е представен без редакторска намеса.
Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Великобритания Тереза Мей изглежда са чели от същия сценарий по отношение на оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от ядрената сделка с Иран и отхвърлянето на окончателното комюнике от срещата на Г-7 през юни. Всички те не одобряват решението на Тръмп да премести американското посолство в Израел в Йерусалим и да изтегли САЩ от Съвета на ООН по правата на човека. И всички те разкритикуваха неговата ескалираща търговска война с Китай.
Това единство не е просто реторика. Обединеното кралство в последно време подкрепи проектите за интеграция в ЕС по отношение на външната политика и политиката за сигурност - много повече, отколкото преди референдума за Брекзит Това включва решението за създаване на нов щаб за мисии за военно обучение - който мнозина разглеждат като ядро на потенциална европейска армия - в Африка. Великобритания по-рано се противопостави на тази инициатива.
Катализаторът за промените в курса на Обединеното кралство, изглежда, е Тръмп. Съществуват значителни доказателства, които показват, че Тръмп вижда ЕС и някои от неговите страни-членки като противници, а не като съюзници. Докато САЩ ще останат най-важният съюзник на ЕС и европейските членове на НАТО, той вече не е най-надеждният. Тази промяна доведе до надежда в Обединеното кралство, че след Брекзит Великобритания ще може да се възползва от своите "специални отношения" със САЩ и подчерта, че ЕС трябва спешно да увеличи собствената си стратегическа автономия.
Докато Северноатлантическият алианс ще остане критичен за европейската сигурност, ЕС сега се стреми да изгради капацитет за определяне на собствените си стратегически приоритети и, ако е необходимо, да действа върху тях, независимо дали сами или с партньори. Постигането на тази цел, определено в "Глобалната стратегия" на ЕС за 2016 г., ще бъде много по-лесно за Обединеното кралство.
Факт е, че ЕС и Обединеното кралство заедно имат повече международно влияние, отколкото по отделно. Великобритания има значителен дипломатически опит, международно влияние и военни и икономически ресурси, които могат да бъдат използвани за съвместни предприятия, точно както подкрепата на ЕС може да даде значителен тласък на британската политика на световната сцена. Това важи за демаршите относно основните участници като Китай или Русия, режимите на санкции, международните споразумения и стратегическите програми като "Галилео" и европейската система за спътникова навигация.
Как точно след Брекзит Лондон може да бъде институционално свързан с общите решения на ЕС по въпросите на външната политика, сигурността и отбраната, трябва да бъде определено в споразумението за излизане. Но е възможно да се създаде формат, който да даде на Обединеното кралство глас, а не вето. Междувременно не трябва да се вземат решения, които биха предотвратили или подкопават координацията на Великобритания след развода с позициите, действията и инструментите на външната политика на ЕС. Освен това днес и днес трябва да се предприемат стъпки за укрепване на връзките между Съюза и Обединеното кралство.
Тук сътрудничеството между E3, по-специално, е от решаващо значение. E3 вече е доказал потенциала си. Той инициира преговорите с Иран за ядрената му програма още през 2003 г. и стана ядрото на E3-plus-3 (Китай, Русия и САЩ), които заедно с Европейския съюз сключиха Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) с Иран през 2015 г.
В резултат от решението на Тръмп да изтегли САЩ от СВПД, E3 - заедно с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - ще се превърнат в неразделна част от това да се спаси споразумението и да се разработят по-широкообхватни решения за справянето с Иран. Но E3 играе важна роля и в други области, включително конфликтите в Сирия и Йемен, продължаващия спор между Израел и Палестина, нестабилността в Северна Африка и морската сигурност в Средиземно море, Индийския океан и Южнокитайско море.
В зависимост от проблема, други страни-членки на ЕС - като Италия, Полша или Испания - ще трябва да се присъединят към Е3 в разработването на политики или договарянето на споразумения. Инициативите за Е3 трябва винаги да бъдат координирани с върховния представител на ЕС, за да се възползват пълноценно от легитимността и ресурсите на блока.
По-честата и видима стратегическа координация между Е3 би подкрепила способността на ЕС и Обединеното кралство да се възползват от ползите от взаимното сътрудничество. Тя може също така да послужи като основа за прагматично споразумение за Брекзит, което да поддържа тясното сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС по отношение на външната политика и политиката за сигурност.

Независимо дали на ЕС му харесва или не, надеждна съвместна инициатива на Франция, Германия и Обединеното кралство би имала по-голямо въздействие върху Иран, Русия, Китай или дори върху САЩ, отколкото върху общата позиция на ЕС, произтичаща от дебат в Комитета по политика и сигурност на ЕС. Насърчаването на по-дълбокото сътрудничество на E3, което се наблюдаваше наскоро, трябва да остане на върха на дневния ред на външната политика на ЕС преди и след Brexit.
Фактът, че Франция, Германия и Великобритания ще бъдат членове на Съвета за сигурност на ООН за периода 2019-2020 г. - Франция и Обединеното кралство като постоянни членове и Германия като избиран член - ще добавят тежест към съвместното действие между тях. Освен това тясното сътрудничество в рамките на Съвета за сигурност би могло да спомогне за структурирането на координацията между ЕС и Обединеното кралство в областта на външната политика в непосредствения преходен период след Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Ангела Меркел подкрепя решение между Сърбия и Косово, но призова за предпазливост

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Ангела Меркел подкрепя решение между Сърбия и Косово, но призова за предпазливост

29 Август 2018 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел във вторник заяви, че подкрепя всички разговори, които водят към решение на спора в отношенията между Сърбия и Косово, но че трябва да бъдат предпазливи това решение да не предизвика нестабилност на други места в региона, преда македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“.
По време на съвместна пресконференция с хърватския премиер Андрей Пленкович в Берлин, Меркел потвърди, че е разговаряла с американския президент Доналд Тръмп за ситуацията между Сърбия и Косово.
„Разбира се, че подкрепяме всички разговори, които водят към целта, към решение на този въпрос, но териториалната цялост, както е създадена сега, е една стойност и размер и същото казах когато тук беше министър-председателят на Босна и Херцеговина и министър-председателят на Черна гора. Трябва да бъдем внимателни, така че определени мерки в една територия да не доведат до други подобни мерки на други територия“, заяви Меркел.
През изминалия месец тя заяви, че няма да има промени на границите на Балканите.
Пленкович, от своя страна, заяви че Хърватия е внимателна когато става на въпрос за промяна на границите на Балканите, защото това може да повлияе и на други страни в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: ЕС иска планът за Брекзит на Тереза Мей да се провали, защото ще спести на Великобритания милиарди

The Daily Express: ЕС иска планът за Брекзит на Тереза Мей да се провали, защото ще спести на Великобритания милиарди

29 Август 2018 | 05:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Европейският съюз иска планът за Брекзит на британския премиер Тереза Мей да се провали, като го отхвърли, защото ще спести на бизнесите във Великобритания милиарди паундове, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Вътрешно изследване на Европейската комисия оценява, че ако Великобритания е освободена от регулациите на ЕС да търгува в Европа, тогава британските компании могат да спестят около 6 милиарда евро на година.
Настоящите предложения, които бяха тежко критикувани от привържениците на Брекзит, предлагат Великобритания да остане близо до правилата на ЕС върху стоки, докато в същото време напусне митническия съюз и единния пазар.
Това ще означава, че британските бизнеси вече не са задържани от европейските регулации върху услугите чрез влизане в „споразумение за сдружаване“ с ЕС и включва „зона за свободна търговия“ за стоки.
Въпреки това, главният преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние заяви, че това предложение ще „подкопае“ единния пазар на Блока.
Освен това, Европейската комисия „предложи много негативна оценка на предложението от Чекърс“ по време на брифинг в понеделник, посветен на плановете на Тереза Мей, според „Politico“.
В доклада се казва: „Екипът на Барние беше непреклонен, че ако Великобритания формално представи плана, тогава той и екипът му ще бойкотират преговорите напълно, според двама официални представители.“
Екипът на Барние отбеляза, че успешен план за Брекзит ще постигне това, което бившият министър-председател Дейвид Камерън искаше да постигне в своите опити за предоговаряне на членството на Великобритания в ЕС, преди да бъде проведен референдума за Брекзит.
Разкритието идва докато ЕС също е подготвил свои планове за Брекзит без споразумение.
Детайлите на тези приготовления също са „много подобни“ на плановете за Брекзит без споразумение на британския министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб.
Източник от Европейската комисия е казал пред „The Sun“, че плановете съществуват, но твърди че се държат в тайна, за да се увеличи натиска върху Великобритания да приеме меко споразумение за Брекзит.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей осигури първия пост-Брекзит търговски пакт, който предвижда 4 милиарда паунда инвестиции за Африка

The Times: Тереза Мей осигури първия пост-Брекзит търговски пакт, който предвижда 4 милиарда паунда инвестиции за Африка

29 Август 2018 | 03:46 | Агенция "Фокус"
Кейп Таун. Великобритания си осигури първите търговски споразумения след Брекзит, които трябва да сключи с партньорите от Европейският съюз в опит да избегне широко разпространен икономически разрив след напускането на Блока, пише британският вестник The Times.
Британският премиер Тереза Мей приветства „важната стъпка“ в търговията на Великобритания с южната част на Африка, докато представяше споразумение с региона на Кейп Таун във вторник. Официални представители заявиха, че споразумението – сред около 40 търговски споразумения в ЕС, за които Великобритания трябва да убеди страните да приемат и с нея преди Брекзит – ще позволи на британските потребителите „да продължат да се наслаждават на южноафриканското вино, чай и плодове“.
През изминалата година Великобритания е обменила стоки и услуги на стойност 9.6 милиарда паунда с Мозамбик и Южноафриканския митнически съюз, който включва Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Намибия и Свазиленд.
Обявявайки 4 милиарда паунда в нови британски инвестиции в икономиките на Африка, Мей заяви, че финансирането „ще открие пътя за поне още едни 4 милиарда паунда“ идващи от частния сектор, докато Великобритания се стреми да стане най-големия инвеститор от Г-7 на континента в рамките на четири години.
Споразумението на Великобритания с шест южни африкански нации ще „гарантира, че провизиите за настоящето търговско споразумение на региона с ЕС, ще продължат“ след Брекзит, заяви тя. „Най-важната стъпка ще предостави силните основи, върху които ще можем да построим по-тясно търговско и инвеститорско партньорство в бъдещето, което носи дори по-големи ползи за двете страни.“
Министри описаха сделката като „знаков момент“, но проевропейски настроените активисти обвиниха правителството за това, че хвали споразумение, което ще защити само фракция от търговските ползи, на които Великобритания се наслаждава в Евросъюза. Британските компании рискуват да се изправят пред по-големи мита в пазари като Южна Корея и Мексико, освен ако правителството не гарантира близо 40-те споразумения за свободна търговия на ЕС, покриващи около 70 държави, преди Брекзит. Южноафриканските държави са първите, които формално заявиха, че ще прехвърлят споразумението си от ЕС към Великобритания.
Ако британските и европейските представители потвърдят пост-Брекзит преходен период, Великобритания ще има време до декември 2020 година да запази търговските споразумения на ЕС. Без преходен период, крайният срок ще бъде март догодина. Министърът на търговията на Великобритания Джордж Холингбери, заяви че новината е „важна стъпка в позиционирането на Великобритания като глобален шампион на свободната търговия и развитието“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Газета.ru“: От Тръмп ще научите: защо Еманюел Макрон търси съюзник в Русия

„Газета.ru“: От Тръмп ще научите: защо Еманюел Макрон търси съюзник в Русия

29 Август 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон, в хода на обиколката си в Дания и Финландия, повдигна въпросите за укрепването на европейската сигурност и намаляването на зависимостта от САЩ. Дори повече, френският лидер счита за необходимо към този въпрос да бъде включена и Русия. Руският вестник „Газета.ru“ разглежда, дали е възможно възобновяване на сътрудничеството между двете страни и в какви сфери това е постижимо.
Въпросът за укрепване на европейската сигурност, президентът Макрон повдигна по време на срещата си с министър-председателя на Дания Ларс Леке Расмусен. „Мисля, че Дания е достатъчно скромна в своя европейски принос“, заяви Макрон на 28 август по време на пресконференция след срещата помежду им.
Намекът на Макрон се отнася към това, че Дания, бидейки член на ЕС, не взема участие в обсъждането на отбраната, която в последно време е дискусия, която се води в Дания – и човекът, който я активизира е именно Расмусен.
След Дания френският президент ще се отправи към Финландия, а този избор не е случаен.
Финландия не е член на НАТО, но проявява интерес към сътрудничеството с ЕС в областта на отбраната. В същото време Хелзинки поддържа добри отношения с Москва, макар и да подкрепя антируските санкции от страна на Евросъюза.
Минитурнето на Макрон в Европа е възможност да обсъди с колегите си въпроса за европейската сигурност. „Сигурността на ЕС вече не трябва да зависи от САЩ“, заяви той по време на среща с посланици в понеделник, 27 август.
Още повече, френският президент призова за „началото на всестранно обсъждане на тези въпроси с всички партньори на Европа, включително Русия и Турция“.
Изказванията на Макрон за необходимостта от намаляване на зависимостта от САЩ, свидетелстват за началото на преразглеждането на отношенията с американския президент Доналд Тръмп.
Френският президент нееднократно се опитваше да убеди Тръмп да не излиза от Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран. Той призова Тръмп и да не въвежда митата върху вноса на стомана и алуминий от Европа.
Въпреки това, независимо от взаимната симпатия, Тръмп не направи отстъпки. В допълнение, френският държавен глава остава недоволен и от натиска на САЩ върху европейците във връзка с едностранното оттегляне на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран.
За Париж това се отрази в икономически загуби, защото, опасявайки се от санкциите на САЩ, крупните френски компании бяха принудени да се оттеглят от иранския пазар.
Заемайки поста на президент на Франция, Макрон „се опита да намери общ език“ с Тръмп, влизайки в ролята на посредник в диалога между ЕС и САЩ, напомня в интервю за „Газета.ru“ ръководителят на Центъра за френски изследвания към Института за Европа на Руската академия на науките, Юрий Рубинский. За това, според френския лидер, той има всички основания, тъй като за разлика от Германия, Франция все още има статута на ядрена държава, както и има място в Съвета за сигурност на ООН. Въпреки това, не беше възможно да се установи диалог.
В същото време експертът отбелязва, че говорейки за нуждата от укрепване на европейската сигурност на Европа без поглеждане към САЩ, Макрон следва линията на канцлера на Германия Ангела Меркел. През май 2017 година тя също заяви, че времената, в които Европа може да разчита напълно на САЩ, са отминали.
Според Рубинский тук не става въпрос за „революционен поврат“, а за желанието на Макрон да се възползва от ситуацията, която се развива в САЩ. Става въпрос за атаките върху Тръмп от политическите му опоненти, изолационистките тенденции на Вашингтон и междинните избори в САЩ през ноември.
От своя страна, секторният управител на стратегическите оценки на „ИМЕМО РАН“ наименувани след „Примаков“, Сергей Уткин също отбеляза, че „няма нищо принципно ново в тази ситуация“.
„Призивите за по-голяма самостоятелност на ЕС в областта на сигурността станаха общо позиция сред центристките европейски политици. Така че докато Макрон говори красиво, за европейската политика това може и да няма никакви съществени практически последствия“, твърди експертът, отбелязвайки че определени движения в тази посока са се появили след Брекзит.
Въпреки това, експертът твърди, че все още няма да се предприемат радикални стъпки. Държавите от ЕС са заети с изборите за Европарламент през 2019 година, формирането на новата Еврокомисия и фактическия изход на Великобритания от ЕС.
Колкото до диалога между Франция и САЩ, то Макрон и Тръмп ще могат да обсъдят разногласията си през ноември тази година, когато главата на Белия дом ще се отправи към Франция за визита във връзка с отбелязването на стогодишнината от края на Първата световна война. Визитата ще се случи една седмица след изборите за Конгрес.

Курс ала „Дьо Гол и Митеран“

В допълнение с желанията на Макрон да говори чрез гласа на единна Европа в отношенията със САЩ, в неговите изказвания може да се види и ехото на „Голизма“.
Този термин често се характеризира с политическата философия на президента на Франция Шарл дьо Гол, който нееднократно е оценявал критично външната политика на САЩ. Разногласията със съюзниците водят до там, че Дьо Гол изтегля Франция от военната организация НАТО, а щаб-квартирата на Алианса иска да напусне Париж. По думите на професор Рубинский, съюзниците на Макрон наричат неговия курс „голистко-митерански“, визирайки това, че и президентът на Франция Франсоа Митеран също се стреми към укрепването на европейските връзки в сферата на икономиката и отбраната.
Известно е също, че по времето на Дьо Гол и Митеран, Франция активно установява диалог с Москва, макар и да е единствено за търговски и културни връзки.
Понастоящем Москва и Париж, по думите на Макрон, могат да изградят успешно хуманитарно сътрудничество в Сирия: „Механизмът на координация с Русия, създаден в Санкт-Петербург, даде първия си ефект, в частност, в хуманитарния план“, заяви Макрон в реч пред посланиците.
Част от това практическо сътрудничество вече се проявява в доставките на френска хуманитарна помощ в Сирия чрез руски транспортни самолети.
Днес Москва, както отбелязва Рубинский, иска Париж, заедно с Берлин, да помогне за отпускането на средства за възстановяване на инфраструктурата в Сирия. Това, според Кремъл, ще допринесе за завръщането в страната на бежанци и ще намали миграционната тежест сред европейските страни.
Като бивша нейна метрополия, Франция е готова да играе значима роля в Сирия, според експертът на „Газета.ru“, но разговорът може да стане предметен единствено след приключването на битката за Идлиб. В допълнение диалогът се усложнява от това, че Макрон е настроен против това президентът на Сирия Башар Асад да запази поста си след победата над терористите. Според Рубинский, в момента „пазарлъкът е на лице“ и главен въпрос остава, доколко Асад е готов на компромиси.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин е поканен в Париж за отбелязването на годишнината от края на Първата световна война

ТАСС: Владимир Путин е поканен в Париж за отбелязването на годишнината от края на Първата световна война

28 Август 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е поканила президента на Русия Владимир Путин в Париж на тържествата по случай 100-годишнината от края на Първата световна война (1914-1918), съобщи за ТАСС източник от администрацията на френския президент Еманюел Макрон.
„Президентът Путин, заедно с лидерите на 80 други страни, са поканени в Париж на церемониите в чест на столетната годишнина от края на великата война“, заяви източникът. Той припомня, че годишнината ще бъде отбелязана на 11 ноември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Меркел-Пленкович: Германският канцлер потвърди, че е разговаряла с Доналд Тръмп за Сърбия и Косово

Срещата Меркел-Пленкович: Германският канцлер потвърди, че е разговаряла с Доналд Тръмп за Сърбия и Косово

28 Август 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел прие за среща в Берлин хърватския министър-председател Андрей Пленкович, а на съвместната пресконференция потвърди, че е разговаряла с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп за ситуацията между Сърбия и Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Разбира се, подкрепяме всички разговори, които водят към целта, към решаване на въпроса, но териториалната цялост, каквато е създадена сега, е един вид ценност. Същото го казах на председателя на Председателството на Босна и Херцеговина, когато беше тук, и на премира на Черна гора. Трябва да бъдем внимателни определени мерки спрямо една територия да не доведат до други стъпки на други територии", предупреди германският канцлер.
В рамките на срещата си с Пленкович канцлерът на ФРГ е подчертала също, че страната й е заинтересована от засилване на сътрудничеството с Хърватия. Отбелязана е и важната роля на Загреб в региона с оглед на „сложната“ ситуация в Босна и Херцеговина и проблемите със Словения.
Хърватският премиер на свой ред е подчертал, че Германия е най-важният търговски партньор на страната му. Той също така е акцентирал върху важната по думите му роля на хърватите в Германия, които са добре интегрирани в обществото и с работата си допринасят както за ФРГ, така и за родината си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция е „дълбоко огорчена“ от коментарите на Еманюел Макрон оносно приемането й в ЕС

Yeni Safak: Турция е „дълбоко огорчена“ от коментарите на Еманюел Макрон оносно приемането й в ЕС

28 Август 2018 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция е „дълбоко огорчена“ от коментарите на френския президент Еманюел Макрон относно перспективите за приемането й в Европейския съюз, съобщава електронното издание на турския вестник Yani Safak, като се позовава на изявление на Министерството на външните работи в Анкара.
„Думите на френския президент Еманюел Макрон, че нашата страна е антиевропейски настроена, не съответстват на действителността“, се подчертава в разпространения текст.
„Те са далеч от разбирането на реалностите в Турция“, се казва още в изявлението от външнополитическото ведомство в Анкара. „Страната ни премина през много труден период след опита за преврат на 15 юли (2016 г. – б. р), въпреки това миналия месец извънредното положение в страната беше вдигнато, Турция влезе във фаза на нормализация и преминаване към президентска система на управление, която благоприятства нейния напредък, особено що се отнася до реформите, изисквани от Европейския съюз“, пише още в позицията на турското външно министерство, цитирана от изданието.
„Твърденията на Макрон за Турция, въпреки нашите многократни обяснения, показва колко далеч е той от разбирането на реалностите в Турция“, се подчертава в текста, цитиран от Yеni Safak.
В изявлението на Министерството на външните работи на Турция се посочва отново, че страната е неделима част от Европа както от политическа, така и от историческа и географска гледна точка.
В позицията на министерството се проблематизира многократната употреба на термина „ислямски терор“ в речта на Макрон.„Бихме желали още веднъж да подчертаем, че е сериозна грешка религията да се свързва с подобни действия, като се пренебрегва фактът, че тероризмът няма религия, народност или раса“, категорични са от турското външнополитическо ведомство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Макрон: Не е възможно членство на Турция в ЕС; Европа има нужда  от стратегическо партньорство и с Анкара, и с Москва

„Джумхуриет”: Макрон: Не е възможно членство на Турция в ЕС; Европа има нужда от стратегическо партньорство и с Анкара, и с Москва

28 Август 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Емануел Макрон заяви, че Париж окончателно е затворил вратата за членство на Турция в ЕС, пише вестник „Джумхуриет”. Макрон направи тези изявления на среща с френските посланици. Пред тях той аргументира позицията на Париж за необходимостта Европа да изгради напълно нови връзки с Турция и Русия. А именно от гледна точка на потребността от стратегическо партньорство с тях, като и задължително отчитане на извършващите се в тези страни важни промени.
„Днешна Турция на президента Ердоган не е Турция от периода на Ататюрк. Буквално всеки ден в дневния ред на президента на Турция е пантюркизмът, зад който прозират антиевропейските настроения. При това положение може ли ние дори и да си помислим, че е честно и справедливо да продължим да говорим за членство на Турция в ЕС? Следователно е нужно да изградим не членство в ЕС, а стратегическо партньорство с Анкара. … Заради това, че тези две сили са важни за нашата колективна сигурност, трябва да има стратегическо партньорство с Русия и с Турция; необходимо е да ги държим свързани с Европа. …”, пояснява Макрон, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Турция иска да изведе отношенията си с ЕС на ново ниво, заяви финансовият министър Берат Албайрак

Hurryiet: Турция иска да изведе отношенията си с ЕС на ново ниво, заяви финансовият министър Берат Албайрак

28 Август 2018 | 10:51 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция иска да изведе отношенията си с Европейския съюз в нова фаза в период, когато търговията й със Съюза става все по-важна, заяви турският министър на финансите Берат Албайрак по време на пресконференция с френския си колега Бруно льо Мейр в Париж, на която двамата подчертаха важността на връзките между ЕС и Турция, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
Албайрак заяви, че едностранните мерки, предприети от САЩ са показали, че отношенията между Турция и ЕС и особено Франция, са по-важни от всякога.
„Искаме да изведем отношенията с ЕС на ново ниво“, подчерта министърът, като добави, че Турция иска да увеличи търговията си с Франция, която в момента възлиза на 14 милиарда евро, до 20 милиарда.
Френският министър, от своя страна, насърчи Турция да използва всички налични лостове в икономическата политика, за да осигури устойчив растеж.
„В интерес на всички, във Франция, Турция и Европа е ситуацията в Турция да се стабилизира“, подчерта льо Мейр пред репортерите. Според неговите думи, Албайрак е подчертал, че неговата страна има намерение да осъществи структурни реформи.
Освен другото, двамата са обсъждали и мерките на САЩ спрямо Турция. По думите на Албайрак, действията на Вашингтон са политически мотивиран и може да доведат до засилване на регионалния тероризъм и усложняване на бежанската криза.
„Говорихме за последните търговски санкции на САЩ... Подобни решения за ограничителни мерки ще повлияят негативно на регионалната стабилност и ще способстват и разрастването на регионалния тероризъм, и бежанската криза“, обясни той, като добави, че Анкара и ПАраж трябва да координират действията си, за да се справят с тези проблеми.
Двамата министри също са говорили за съгласуване на действията между страните, за да се атакуват мерките на САЩ спрямо Турция и ЕС в Световната търговска организация, чиито правила са нарушени.
В крайна сметка Албайрак е отбелязал,, че мерките на Вашингтон го изолират от съюзниците му и по този начин доларът губи статута си като световна валута.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Оставането на власт на Башар Асад би било фатална грешка

Еманюел Макрон: Оставането на власт на Башар Асад би било фатална грешка

28 Август 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Оставането на власт на сирийския президент Башар Асад би било фатална грешка, заяви френският президент Еманюел Макрон по време на срещата с френските дипломати, предава Anadolu Agency.
"Франция не може да назначи бъдещите сирийски лидери ... Но е наш дълг и наш интерес да гарантираме, че сирийският народ е в състояние да направи това", каза Макрон във второто си изказване на годишната конференция на посланиците в Париж.
Той обаче подчерта, че никога не е настоявал за оставката на Асад в замяна на предоставянето на хуманитарна помощ на страната.
Макрон също предупреди, че Асад е на ръба на създаването на нова хуманитарна криза в провинция Идлиб, последната крепост за бунтовнически и джихадистки групировки в Сирия.
"Ситуацията е тревожна ... Сирийският режим не показва готовност да преговаря за политически преход."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Германският бизнес предупреждава, че рискът от Брекзит без споразумение нараства всеки ден

The Guardian: Германският бизнес предупреждава, че рискът от Брекзит без споразумение нараства всеки ден

28 Август 2018 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Много фирми в Германия все още се надяват, че Великобритания ще отмени решението си да напусне ЕС, според един от най-добрите бизнес лидери на страната, който също предупреди за опасностите от Брекзит без споразумение.
"Рискът от „твърд“ Брекзит без споразумение нараства с всеки изминал ден", каза Йоахим Ланг, шеф на Федерацията на германските индустрии (BDI), в интервю за вестник Rheinische Post . "Всички фирми се подготвят за този най-лош сценарий."
Германският бизнес е обезпокоен от последните предупреждения на британското правителство за Брекзит без споразумение, каза той. "Новото е, че самото британско правителство предупреждава за възможността за твърд Брекзит. Те внимателно подготвят населението си за това".
BDI, който се описва като глас на немската индустрия, създаде работна група "Брекзит" от над 200 експерти, която да оцени рисковете.
"Ние подозираме, че последиците от твърдия Брекзит ще бъдат значително по-сериозни, отколкото британското правителство в момента казва на своите граждани", каза Ланг. "И най-вече в самата Великобритания. Британците вече са се превърнали от двигател на растежа в най-лошо представящите се в Европа. "
Чуждестранните инвестиции в Обединеното кралство са се понижили, каза той, което е "драматично развитие, което трябва да предизвика спешни действия от страна на правителството в Лондон".
На въпрос дали германската индустрия би искала Брекзит да се отмени чрез втори референдум той отговори: "Гласоподавателите гласуваха за Брекзит, което трябва да бъде уважено", каза Ланг. "Но това би спестило на много бизнесмени безсънни нощи, ако британците останат в ЕС."
"[Великобритания е] изключително либерална и пазарно ориентирана държава", каза той. "Бихме искали да продължим с тях като партньор в ЕС. Ето защо мнозина в немската индустрия искат британците да преосмислят напускането. Дали това е реалистично или романтично е друг въпрос. Казваме на бизнеса ни: подгответе се за най-лошото и се надявайте, да се окаже по-хубаво“.
Великобритания е петият по големина търговски партньор на Германия и е внесъл немски стоки в размер на 84 млрд. евро Но идват несигурни времена за 2 200 базирани в Великобритания германски компании и 412 000 служители.
Асоциацията на немските индустриални и търговски камари (DIHK) публикува наръчник през март, за да подготви членовете си за Брекзит, като подробно описва как промените в превоза на стоки, финансови услуги, данъци и договори могат да засегнат германците, които правят бизнес в Обединеното кралство.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз

28 Август 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Париж. Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от британският ежедневник The Times.
Президентът Макрон отхвърли призивите на Тереза Мeй за помощ, за да раздвижи разговорите за Брекзит, като вчера настоя, че единството на ЕС държи на тесни връзки с Великобритания.
"Франция иска да поддържа силни, специални отношения с Лондон, но не и ако цената е разпадането на Европейския съюз", каза той в годишната си реч по външната политика. Решението на Великобритания да напусне ЕС е "суверенният избор, който трябва да спазваме, но това не може да бъде в ущърб на целостта на Европейския съюз".
Макрон каза, че се надява, че до края на годината ще бъде постигнато споразумение с Великобритания, но забележките му потвърждават, че Франция не приема схемата на британския премиер за безпроблемен поток от стоки между острова и континента и открита ирландска граница, когато Великобритания налага контрол върху движението на европейците.
Тази позиция е подобна на твърдата позиция на Мишел Барние, консервативният политик, който ръководи преговорите за Брекзит в ЕС, и се предполага, че министър-председателят не е успяла да спечели Макрон с плана си, когато го посети този месец във лятната му резиденция на Средиземно море.
Джейкъб Рийс-Мог, депутатът от "Торите", който полага усилия да принуди Тереза Мей да приеме по-твърдия Брекзит, заяви: "Френският президент е казал ясно, че планът на премиера оставя Великобритания наполовина вътре наполовина извън ЕС и че нарушава червените си линии . Вместо да пришпорваме този мъртъв кон, трябва да се върнем към усилията да осигурим сделка за свободна търговия в стил Канада. "
Това би позволило на Великобритания да определи свои мита и регулаторни стандарти. Критиците твърдят, че това не може да се осъществи, без да се нарушава обещанието на правителството да избегне твърдата граница в Ирландия.
Няма никакви признаци на пукнатини в единството на правителствата на ЕС относно Брекзит, но френският президент е изолиран сред европейските лидери в желанието си за по-федерален съюз. Германския канцлер Ангела Меркел, чийто позиции у дома са отслабени, не подкрепи ни най-малко желанието на Макрон да даде нов старт на ЕС и да осигури нови правомощия на еврозоната.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„OdaTV”: Отивате в структура на МВР в Турция – на входа задължително ви пореща портрет на Ердоган

„OdaTV”: Отивате в структура на МВР в Турция – на входа задължително ви пореща портрет на Ердоган

27 Август 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Стана известно, че турското МВР е изпратило окръжни указания до подчинените структури да окачат на видно място пред входовете портрети на президента Реджеп Тайип Ердоган, съобщава турският информационен онлайн портал „OdaTV”. Указанията са подписани лично от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу и са публикувани още на 31 юли. Отнасят се до централните структури на МВР; Главното командване на жандармерията; Генералната дирекция по сигурността; Командването на бреговата сигурност; Генералната дирекция по миграция; Дирекцията за бедствия и извънредни ситуации; всичките 81 валийства в страната.
Дават се указания като образец да бъде използван портрет на Ердоган, който може да се изтегли официалния интернет адрес ‘www.illeridaresi.gov.tr’.
В момента визираните държавни структури извършват разпредените дейности за окачване на портретите на Ердоган. За целта използват услугите на фотографски ателиета, за да изготвят цветни негови портрети с указаните размери 50 Х 70 сантиметра, посочва още „OdaTV”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел и Доналд Тръмп споделят загрижеността си за развитието на ситуацията в Сирия

Reuters: Ангела Меркел и Доналд Тръмп споделят загрижеността си за развитието на ситуацията в Сирия

27 Август 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Прессекретарят на германския канцлер Ангела Меркел Щефан Зайберт заяви, че тя и президентът на САЩ Доналд Тръмп споделят загриженост по развитието на ситуацията в Сирия и особено около хуманитарната ситуация в провинцията Идлиб, предава Reuters.
„Русия е призована да действа като ограничаващ фактор върху сирийското правителство и да предотврати допълнителна ескалация“, заяви Зайберт.
Той допълни, че двамата лидери да провели телефонен разговор, на който са обсъдили и положението в Украйна, Западните Балкани и търговията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

NTV: САЩ с единството условие за доставки на Ф-35 за Турция: Отказ от руските ЗРК С - 400

NTV: САЩ с единството условие за доставки на Ф-35 за Турция: Отказ от руските ЗРК С - 400

27 Август 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ оповести единството си условие за доставка на бойните самолети пето поколение Ф-35 на Турция, а именно – отказване от покупката на руските ЗРК С-400, предаде телевизионният канал NTV. За целта делегация на американския Конгрес е на посещение в Анкара. Проведени са срещи с представители на външно министерство и на министерството на националната отбрана. Американската делегация се ръководи от Майкъл Р. Търнър, а турската – от Осман Ашкън Бак.
Разговаряно е както за Ф-35 и С-400, така и относно Кюрдската работническа партия (ПКК).
Делегацията на САЩ е отправила послание, че санкциите по отношение на доставките на Ф-15 могат да бъдат вдигнати, ако Анкара се откаже от С-400. Намекнато е и за подобряване на отношенията на Вашингтон с Анкара.
Турската делегация е поискала Конгресът на САЩ да ревизира отрицателното си отношения към Анкара. Освен това, турската страна е констатирала неизпълнението от страна на Вашингтон на задълженията за борба с ПКК и отново е подчертала необходимостта САЩ да се ангажират с още по тясно сътрудничество по въпроса.
Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Берлин затяга контрола върху дейността на германските банки  в Турция

„Джумхуриет”: Берлин затяга контрола върху дейността на германските банки в Турция

27 Август 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Комисията за контрол на финансовите дейности на Германия (BaFin) е затегнала контрола върху дейността на някои германски банки в Турция, пише вестник „Джумхуриет”. Става въпрос за малки и средни германски банки, чийто брой в Турция е двуцифрен. Според германски медии, нито една от поставените под специален надзор германски банки в Турция, засега не е застрашена. BaFin обаче продължава да се въздържа от официална позиция по въпроса.
От началото на годината турската лира регистрира рекордни загуби в котировките спрямо долара и еврото. По този повод огромните дългове на турски фирми в чуждестранни банки предизвикаха сериозни опасения за рисковете пред европейските банки, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Еманюел Макрон призова ЕС да гради стратегическо партньорство с Русия и Турция

РИА Новости: Еманюел Макрон призова ЕС да гради стратегическо партньорство с Русия и Турция

27 Август 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че е важно за Европа да гради стратегическо партньорство с Русия и Турция, предава РИА Новости.
„Не можем да градим Европа в дългосрочен план без да мислим за отношенията с Русия и Турция“, заяви Макрон пред френските посланици в Париж.
„Мислим ли днес ясно и откровено, че можем да говорим за членство на Турция в Европейския съюз, когато всеки ден президентът на Турция... потвърждава панислямския план, който се представя като антиевропейски? Тоест, тези редовни действия са в разрез с нашите принципи“, добави той.
По мнението на Макрон, в този случай трябва да се говори за стратегическо партньорство. „Значи, трябва да градим стратегическо партньорство, а не да се стремим към приемане в ЕС. Стратегическо партньорство с Русия и Турция, защото тези две държави за важни за нашата колективна сигурност, трябва да ги прикрепим към Европа. Защото тези народи имат съвместна история с тази на Европа. И ние трябва да градим заедно нашето бъдеще“, подчерта френският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Европейската сигурност повече не трябва да зависи от САЩ, трябва да преразгледаме отношенията си с Русия

Еманюел Макрон: Европейската сигурност повече не трябва да зависи от САЩ, трябва да преразгледаме отношенията си с Русия

27 Август 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в понеделник, че ще направи нови предложения за увеличаване на сигурността на Европейския съюз и посочи, че Съюза трябва да спре да зависи от военната мощ на САЩ, предава AFP.
„Европа повече не може да разчита на САЩ за своята сигурност. Зависи от самите нас да гарантираме европейската сигурност“, заяви той в реч пред посланиците на Франция в Париж.
Неговите предложения ще бъдат разкрити „през следващите месеци“, посочи френският държавен глава пред дипломатическите представители, депутатите и експертите по международни отношения, събрали се да отбележат края на лятната отпуска.
„Искам да започнем изчерпателен преглед на нашата сигурност с всички европейски партньори, включително Русия“, добави той.
Коментарите на Макрон дойдоха след поредица действия на американския президент Доналд Тръмп, с които той се дистанцира от традиционните си съюзници в рамките на НАТО, обяснява „Франс прес“.
Френският президент дойде на власт миналата година с обещание да реформира ЕС и настоява за дълбоки политически преобразувания в Съюза – включително за отделен бюджет за еврозоната – което засега среща двупосочни реакции от страна на другите държави в Блока.
„Трябва да предприемем нови инициативи, да изградим нови съюзи“, категоричен е Макрон.
„Франция иска Европа, която защитава, независимо, че екстремизма се засили и национализма се събуди“, заяви още френският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет”: Централната банка на Турция опроверга твърденията за печатане на пари без покритие

„Хюриет”: Централната банка на Турция опроверга твърденията за печатане на пари без покритие

27 Август 2018 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Централната банка (ЦБ) на Турция опроверга тиражираните напоследък упорити твърдения, че е започнала печатане на пари без покритие, пише вестник „Хюриет”. В официалния сайт на ЦБ се дава отговор на въпроса дали зачестилите напоследък нови емисии на турски лири означават „по-хлабава„ парична политика. „Общо пусканите на пазара банкноти от ЦБ и изсечените от Държавната хазна монети в обръщение, обобщават нашата емисионна политика. Това количество, като правило, се определя от исканията за налични пари от индивидуалните лица и от банките. Добре; ако се увеличава обемът на новите емисии, това означава ли, че ЦБ „печата пари без покритие”? Или какъвто е по-специализираният технически израз – „прилага ли се разхлабена парична политика”? Отговорът на този въпрос е – Категорично не.”, се посочва в официалната позиция на ЦБ, цитирана от „Хюриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските самолети ще бъдат приземявани, ако Великобритания излезе от ЕС без авиационно споразумение, твърди Тереза Мей

The Independent: Британските самолети ще бъдат приземявани, ако Великобритания излезе от ЕС без авиационно споразумение, твърди Тереза Мей

27 Август 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Самолети ще бъдат приземявани, ако Великобритания излезе от Европейския съюз, без да сключи специфично авиационно споразумение с Брюксел, предупреди британският министър-председател Тереза Мей в понеделник, пише британският вестник The Independent.
Осланяйки се на правилата на Световната търговска организация (СТО) няма да даде на Великобритания права за контрол на въздушния трафик, ако напусне Евросъюза без цялостно споразумение, заключва доклад на мозъчен тръст.
Напускайки Единния авиационен пазар на ЕС (ЕАП) през март, без споразумение, което да го замени, ще отнеме лиценза на повечето базирани във Великобритания авиокомпании за 27-те странни членки, твърди Институтът за икономически работи (ИИР).
ЕАП понастоящем покрива правата на Великобритания за така наречената „свобода на въздушното пространство“, която включва прелитането над държави, без приземяването и управляването на вътрешни полети в чужди държави.
Великобритания ще загуби и правата си върху въздушния трафик към държави като САЩ, Канада и Швейцария, защото те са били сключени чрез ЕС.
„Ако няма алтернативни споразумения в сила, това ще бъде толкова лошо, колкото най-лошите опасения: на самолетите няма да се позволява да летят“, заяви Джулиан Джесъп, главният икономист на ИИР.
Въпреки това, докладът твърди, че правителството ще има опции, дори при вариант на Брекзит без споразумение – присъединяването към други нечленки на ЕС като Норвегия и Исландия като членки на Общото европейско авиационно пространство (ОЕАП) – макар и това да значи следване на правилата на ЕС и „нарушаване“ на правителствените „червени линии“; Договаряне на лично споразумение за свободна търговия за авиацията, макар и това да означава „ограничен достъп до пазара на ЕС“ и „отнемане на повече време за договаряне“.
Въпреки това, ИИР твърди, че има „причини за оптимизъм“, което значи че рискът полети да бъдат отменяни е „възможен, но все пак малко вероятен“.
Докладът посочва силните взаимни интереси, казвайки: „Приземяването на британски авиолинии ще нанесе огромни щети на европейската икономика, в частност в сектори като туризъм. И, разбира се, чуждестранните авиолинии вероятно искат да продължат да летят до и от Великобритания. Тъй като тези споразумения са реципрочни е малко вероятно другите страни да откажат на Великобритания най-важните права, когато те също биха ги изгубили“.
Финансовият министър Филип Хамънд първоначално призна, че е „възможно на теория“ провала в постигането на споразумение за Брекзит да прекрати въздушния трафик между Острова и ЕС, говорейки през октомври миналата година.
По това време, той настояваше, че не мисли, че „някой сериозно вярва, че ще стигнем до там“, заявявайки че споразумение за въздушното пътуване ще бъде постигнато.
Джесъп добави, че има и „няколко бързи решения“ на проблема, включително и временно удължаване на настоящите споразумения чрез обикновен меморандум на разбиране.
„Ключовият въпрос за ЕС е дали нуждата от това самолетите да летят натежава повече от всякакви заплахи за интегритета на единния пазар или рисковете на това Великобритания да получи специално отношение – отговорът със сигурност трябва да е „да““, твърди Джесъп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит „без споразумение“ – нека използваме възможността

The Daily Express: Брекзит „без споразумение“ – нека използваме възможността

27 Август 2018 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит „без споразумение“ ще спести на Великобритания пари и ще им позволи да рестартират търговските си отношения с развиващите се страни, твърди британският професор по индустриална икономика Дейвид Патън в материал за британския евроскептичен ежедневник The Daily Express, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
Министерството на финансите и неговите съюзници прекараха лятото опитвайки се да убедят всички, че напускането на ЕС без формално търговско споразумение ще доведе до икономически Армагедон.
Слава богу, британската общественост е някак си ваксинирана срещу „Проект страх, втора глава“, благодарение на провалилите се прогнози за незабавна икономическа гибел от референдума.
С това казано, перспективата за Брекзит без споразумение повдига практически въпроси, които имат нужда от внимателно планиране.
Много от тях могат да бъдат решени чрез споразумения, преходни или обратното, между Европейския съюз и Великобритания, дори и в отсъствието на формално търговско споразумение.
Чухме много малко неща за ползите от излизане без споразумение.
Заради голяма част от медиите и „BBC“ на човек може да му бъде простено за това, че мисли че излизането „без споразумение“ има само икономически минуси. Нищо не може да е по-далеч от истината.
Излизането от ЕС означава, че можем да определяме собствената си икономическа политика, разработвайки регулации в полза на Великобритания, вместо недемократичната Европейска комисия.
Това ще ни позволи и да управляваме независима търговска политика, намалявайки митата върху много от нашите вносни стоки от държави извън ЕС (по този начин намалявайки и цените), докато помагаме на нашите износители да подобрят връзките си с бързо растящите икономики.
Много от тези ползи ще бъдат трудно постижими при предложението от Чекърс на Тереза Мей и ще бъде отложено с поне две години, заради споразумението за преходен период.
Но ако ЕС и Великобритания не постигнат споразумение тогава всички залози отпадат и можем да започнем да преследваме добрите страни на Брекзит дори по-рано от планираното.
Ще можем да спестим и 39 милиарда паунда, които трябва да бъдат платени от Великобритания като част от формалното споразумение. Вместо това, тези пари могат да бъдат насочени към улесняването на прехода за бизнесите и за засилване на Националната здравна система и училищата.
Правилно е да планираме за краткосрочния разрив, който предстои.
Но също така нека да използваме света на възможностите, който ще бъде достъпен след това. И нека започнем минута след полунощ на 30 март 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит без споразумение тласка Великобритания към „законен вакуум“, твърди лейбъристът Киър Стармър

The Guardian: Брекзит без споразумение тласка Великобритания към „законен вакуум“, твърди лейбъристът Киър Стармър

27 Август 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей и правителството ще бъдат изправени пред надбягване с времето, за прокарат пакет от нови закони или рискуват да създават „неустойчив законен вакуум“, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение“, предупреди членът на Лейбъристката партия Киър Стармър, пише британският вестник The Guardian.
Британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб настоя през миналата седмица, че правителството разполага с нужното законодателство да се справи, в случай че Великобритания е принудена да напусне през март 2019 година без споразумение за излизане.
„Нашите закони ще бъдат в сборника от закони, служителите ще бъдат на място, екипите ще бъдат на пост и нашите институции ще бъдат готови за Брекзит – с или без споразумение“, заяви министърът.
Но анализът на Лейбъристката партия твърди, че законодателството ще трябва да бъде прокарано набързо в четири ключови политически области – правата на гражданите в ЕС, имиграционни правила за пътуващи от ЕС във Великобритания, престъпници, държани според европейската съдебна заповед за арест и ирландската граница.
Правителството от дълго време обещава закон за имиграцията – но все още не е публикувал дори и „бял лист“.
Изборната комисия по вътрешни работи наскоро предупреди, че „ако няма споразумение, имиграционната система ще бъде напълно хаотична и никой няма да знае какви ще бъдат мерките до последната минута и няма да има време за никого да планира“.
Други няколко регулатора или още публични органи ще трябва да бъдат създадени, включително и в медицината и авиацията, според лейбъристите. Законът за оттегляне дава на министрите някаква власт да го направят, но те са силно ограничени.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февруари 2019 година
Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс. Мюнхенска конференция по сигурността. 16 февру...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.