НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ген. Чавдар Червенков: В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи

Ген. Чавдар Червенков: В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи

10 Септември 2018 | 20:26 | Агенция "Фокус"
София. В шахматната партия между Белград и Прищина победител ще бъде косовският президент Хашим Тачи. Това каза за Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, бивш ръководител на Военното разузнаване и министър на вътрешните работи. По думите му и двете страни следват плътно политическия си план през последните 10 години. Според Червенков основната задача пред Косово е да получи формално признаване на независимостта си от Сърбия, с което да си проправи път към ЕС, включвайки се в процеса на интеграция на Балканите. „Териториите в Косово, населени със сърби, биха могли единствено да създадат проблеми за най-младата балканска държава и корекцията на границите е способна да я освободи от това бреме“, каза още ген. Червенков. „И ако това се осъществи и ако те, в същото време, присъединят към своята територия тези общини от южна Сърбия – от т.нар. „Прешевската долина“, ще им даде възможност за допълнителен контрол. Защото през Прешево минава магистралата „Белград-Ниш-Скопие-Солун“, която в момента е под сръбски контрол. И изведнъж там на границата ще се появи Контролно-пропускателен пункт, митница с всичките последствия“, коментира ген. Чавдар Червенков. Той добави, че всички плюсове са на страната на Косово, докато Сърбия се опитва да минимизира щетите, излизайки с достойнство от ситуацията. Той предположи, че цялостната обстановка на Западните Балкани разкрива дълъг път, който трябва да се извърви към интеграцията на региона. Според него ситуацията днес много прилича на онази от 1998 година – на сръбска територия се виждат надписи „Косово е Сърбия“, докато от другата страна се разчитат албански лозунги, твърдящи обратното.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан не отхвърля идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия

„Макфакс“ (Македония): Йоханес Хан не отхвърля идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия

4 Септември 2018 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар за разширяване и добросъседска политика Йоханес Хан не отхвърли възможността за размяна на територии като една от опциите за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Австрийският политик подчерта, че каквото и да е решението на Сърбия и Косово, то не трябва да поставя под въпрос стабилността на Западните Балкани. Все пак той не отхвърли опцията за размяна на територии между двете държави, която в последно време се обсъжда широко не са в региона, но и в държавите извън него.
Според Хан е твърде рано да се вадят заключения дали евентуална размяна на територии би имала негативен ефект върху Босна и Херцеговина, Македония и страните от Източното партньорство.
На въпрос дали Белград и Прищина биха могли да постигнат споразумение преди изтичането на мандата на Европейската комисия, Хан отговори: „Не заради мандата на ЕК – би било полезно, ако може да бъде завършени, да речем, до лятото на следващата година, за да продължим с нови стъпки“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Британският политик Пади Ешдаун: Опасност от корекция на границите има и в Македония и Босна и Херцеговина

Британският политик Пади Ешдаун: Опасност от корекция на границите има и в Македония и Босна и Херцеговина

31 Август 2018 | 17:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Пътят към корекция на границите между Сърбия и Косово е изпълнен с опасности и дава самоувереност и подкрепа на онези, които желаят да разбият Босна и Херцеговина, заяви за „Радио Свободна Европа“ британският политик и бивш висшестоящ представител в БиХ Пади Ешдаун, предава скопското електронно издание „Курир“.
Ешдаун е убеден, че решението за отношенията между Сърбия и Косово не може да се вземе чрез унищожаване на основните принципи на ЕС за мултиетническите общности, а не, както той ги нарича, „моноетнически джобове“, които биха се създали на Балканите.
Федерика Могерини е тази, която подкрепя тази идея в рамките на ЕС, смята британският политик, който е убеден, че руският президент Владимир Путин ще бъде най-доволен от реализация на корекция на границите, като след това би я приложил и в украинската криза.
„Тук не се работи за създаване на прецедент, а за териториална размяна, но който познава Балканите, както аз мисля че ги познаваме, съвършено добре знае, че това ще даде самоувереност и подкрепа на онези, които искат да разбият Босна и Херцеговина“, заяви Ешдаун.
Той посочи като пример Македония, където скоро ще се проведе много важен референдум за нейното бъдеще и може да се отвори възможността за нейно влизане в ЕС.
„Аз нямам дилема, обаче, ако Прешево се присъедини към Косово, тогава албанците в Тетово и Гостивар може да кажат, че и те искат да се присъединят към Косово. Всичко това би подкопало досегашните усилия в интеграцията на Западните Балкани“, изтъкна Ешдаун.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан от срещата във Виена: Постигнат е напредък около договора между Косово и Сърбия, рано е да разкриваме детайли

Йоханес Хан от срещата във Виена: Постигнат е напредък около договора между Косово и Сърбия, рано е да разкриваме детайли

31 Август 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Виена. Европейският комисар за разширяване и добросъседска политика Йоханес Хан увери, че е постигнат напредък около договора за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия, предава скопската телевизия „Канал 5“.
Австрийският политик обаче подчерта, че е твърде рано да се говори за детайлите. Съответното изявление Хан направи в кулоарите на неформалната среща на министрите на външните работи, която се провежда във Виена в рамките на австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз. „Канал 5“ припомня, че в нея участват и представителите на страните-кандидати за членство в ЕС от Западните Балкани, включително Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА: Хашим Тачи постигна това, което сръбската дипломация не успя за три десетилетия, твърди депутат от опозицията в Прищина

МИА: Хашим Тачи постигна това, което сръбската дипломация не успя за три десетилетия, твърди депутат от опозицията в Прищина

31 Август 2018 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи успя да постигне това, което сръбската дипломация не е успяла да постигне за повече от три десетилетия – да раздели Запада на два лагера – противници и привърженици на идеята за корекция на границата. Това твърди депутатът от опозиционната партия „Алтернатива“ Илид Деда, предава Македонска информативна агенцијa (МИА).
Според Деда „когато един дипломатически механизъм се мести от 30-годишни принципни позиции, връщането назад е много трудно. Това прави Косово губещ във всяка вариация, защото се сблъсква с по-малко и по-разединени,западни съюзници“, пише Деда в социалната мрежа „Фейсбук“.
Съгласно думите му, единственото решение на ситуацията са масовите протести и пълното протипоставяне на парламента в Прищина на предложението на Тачи за размяна на територии със Сърбия.
„Пред нас има само един път: абсолютен вот срещу лудостта на Тачи на 4 септември и масови граждански протести; отстраняването му от длъжност и избирането на нов президент; споразумение за нови парламентарни избори; пълен консенсус за продължаването на диалога със Сърбия, което ще доведе новото правителство на Косово заедно с новото парламентарно мнозинство“, обяснява Деда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Vecernje Novosti (Сърбия): Планът на албанците: Южен Тирол за сърбите, но в независимата държава Косово

Vecernje Novosti (Сърбия): Планът на албанците: Южен Тирол за сърбите, но в независимата държава Косово

31 Август 2018 | 11:16 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Представители на властите в Прищина са представили в посолствата на западните страни решение за статута за независимост на Косово. В него се предвижда сърбите да бъдат управлявани по модела на Южен Тирол в Италия, съобщава ексклузивно електронното издание на авторитетния сръбски ежедневник Vecernje Novosti във водеща статия, посветена на усилията на Белград и Прищина да постигнат споразумение за нормализиране на двустранните отношения.
Информацията се появи на фона на съобщението, че президентът Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай са постигнали съгласие в рамките на предстоящите в началото на септември преговори в Брюксел с представители на официален Белград да не бъде повдигана темата за промяна на границите между Косово и Сърбия.
Ако албанците получат подкрепата на ключови страни от Запада за реализиране на плана си, то това ще означава, че Сърбия и президентът й Александър Вучич на практика ще бъдат изолирани от продължилите с месеци усилия за постигането на пробив в преговорите за разрешаване на косовския проблем, обясняват от редакцията.
При започването на преговорите между Белград и Прищина южнотиролският модел бе споменат като опция - но за цялата територия на Косово по отношение на централната власт на Сърбия.
„Тази нова маневра също представлява голяма заплаха за стабилността на нашата страна“, категорично е изданието. Защото, ако с помощта на Запада предложението бъде наложено, постигането на споразумение ще бъде практически невъзможно. А вината за провала ще бъде хвърлена на Белград и Вучич. Това би довело до непредвидими последици – както за Сърбия, така и за президента й, уверени са в редакцията на Vecernje Novosti.
Южен Тирол е автономна област в Североизточна Италия, който се намира в сърцето на Алпите. Състои се от две провинции - Трентино, където се говори италиански език, и Болцано, в която живее германското национално малцинство.
Според мирния договор, който слага край на Първата световна война, Южен Тирол е предадена на Италия. Последваха десетилетия на вражда между Виена и Рим, докато бъде взето решение за предоставяне на автономни права на Южен Тирол. Това се случи през 1971 г. В замяна на предоставянето на широки автономни права на Южен Тирол, Австрия се ангажира с ненамеса във вътрешните работи на Италия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Balkan Insight: Илир Мета призова албанците в Македония да гласуват с „да“ на референдума за името

Balkan Insight: Илир Мета призова албанците в Македония да гласуват с „да“ на референдума за името

31 Август 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Албания Илир Мета призова албанците в Македония да гласуват на референдума, насрочен на 30 септември, за споразумението за името. Той заяви, че положителен резултат от допитването ще бъде „победа за всички политически сили“, предава Balkan Insight.
„Вярвам и призовавам всички албанци в Македония да участват в референдума на 30 септември и да гласуват за споразумението, което ще открие нова глава не само за интеграцията на Македония, но и за бъдещето на страната“, заяви Мета. Той допълни, че положителен резултат от референдума ще е победа за всички политически сили, които подкрепят евроатлантическата интеграция.
Мета посочи, че албанците, които съставят около четвърт от населението на Македония, имат важна роля в процеса страната да се реформира отвътре и да се присъедини към ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Нито дума за „корекция на границите“ след телефонен разговор между Хашим Тачи и Уес Мичъл

„А1 Он“ (Македония): Нито дума за „корекция на границите“ след телефонен разговор между Хашим Тачи и Уес Мичъл

30 Август 2018 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че в четвъртък е провел телефонен разговор с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, с когото са разговаряли за политическите процеси, през които преминава Косово в момента и за диалога Белград – Прищина, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Тачи и Мичъл, по думите на косовския държавен глава, са се съгласили да „интензифицират усилията за постигане на окончателен договор“ между Косово и Сърбия.
„Съгласихме се да интензифицираме усилията за постигане на договор, който веднъж завинаги ще сложи край на враждата между Косово и Сърбия. Договор, който ще отвори пътя за взаимно признаване и ясна перспектива за членство на Косово в НАТО, ЕС ООН и други международни организации“.
Мичъл, от своя страна, е потвърдил, че Косово има пълната подкрепа на САЩ в този процес, написа Тачи.
Включването на САЩ и другите стратегически партньори на Прищина във финалната фаза на диалога с посредничеството на ЕС, според държавния глава, „представлява гаранция за цялостен успех за постигане на един исторически договор“.
В публикацията на Тачи във „Фейсбук“ след разговора с Мичъл, както предава кореспондентът на МИА от Прищина, няма нито дума за идеята, която косовският президент до вчера упорито пропагандираше – за „корекция на границите“ със Сърбия.
Няколко часа по-рано президентът е обявил, че се срещал и с посланиците на САЩ в Прищина и Белград Грег Делауие и Кайл Скот, но в разговорите с тях, според думите на Тачи, не е станало дума за неговата и на сръбския му колега Александър Вучич идея за размяна на територии.
Във връзка с предстоящия на 7 септември пореден кръг от диалога Белград – Прищина в Брюксел, сутринта Тачи участва в среща с останалата част от политическото ръководство на Косово, след която премиера Рамуш Харадинай заяви пред медиите, че е постигната договорка в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия. Косовският президент не коментира тази информация, отбелязва „А1 Он“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сръбското президентство: САЩ подкрепят изцяло диалога Белград – Прищина

Сръбското президентство: САЩ подкрепят изцяло диалога Белград – Прищина

30 Август 2018 | 21:10 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич е разговарял по телефона в четвъртък с помощник-държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл, който е изразил пълната подкрепа на Вашингтон за продължаващия диалог Белград – Прищина и евроатлантическата интеграция на двете страни, съобщава официалният уебсайт на сръбското президентство.
В съобщението се казва, че Вучич и Мичъл са разговаряли за бъдещото разширяване на двустранните отношения между САЩ и Сърбия и преди всичко за европейския път на Белград и диалога между Сърбия и Косово.
В заявлението на сръбското президентство се посочва, че САЩ са изразили пълната си подкрепа за преговорите в Брюксел между президента на Косово Хашим Тачи и Вучич, както и че Вашингтон се надява да бъде постигнато всеобхватно и дългосрочно решение на косовския проблем.
Държавният глава на Сърбия е подчертал, че е посветен на мира и сътрудничеството в региона и е отбелязал, че, въпреки че смята постигането на споразумение за много трудна задача, той ще продължи да полага максимални усилия, за да постигне трайна стабилност в региона на Западните Балкани, се казва още в съобщението от сръбското президентство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Проведена е още една среща на косовското политическо ръководство – никой не казва за какво се е говорило, присъствал е американският посланик

„А1 Он“ (Македония): Проведена е още една среща на косовското политическо ръководство – никой не казва за какво се е говорило, присъствал е американският посланик

30 Август 2018 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политическото ръководство на Косово е провело втора среща в четвъртък, както бе обявено, за дискусии относно предстоящата на 7 септември в Брюксел среща между президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Както съобщава кореспондентът на МИА в Прищина, нито един от участниците в срещата не е коментирал нищо пред медиите след края й.
След срещата в четвъртък сутринта в прищинския парламент, на която присъстваха Тачи, премиерът Рамуш Харадинай, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дардан Гаши, втората сбирка по обяд се е провела в кабинета на държавния глава, отбелязва медията.
Според информацията на „А1 Он“, на срещата при Тачи не е участвал Пацоли, но се е присъединил американския посланик в Прищина Грег Делауие.
Изданието отбелязва, че след сутрешната среща в народното събрание единствен пред медиите е говорил Харадинай, който обясни, че е договорено в Брюксел да не се повдига темата за размяна на територии между Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Промяна на границите значи война, това е от полза на един човек...

Рамуш Харадинай: Промяна на границите значи война, това е от полза на един човек...

30 Август 2018 | 18:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай предупреди, че евентуална „промяна на границите със Сърбия ще означава война“, в рамките на интервю пред вестник Irish Times, предава белградското радио „Б92“.
По думите на Харадинай, „отварянето на вече сключени сделки означава отваряне на миналото, което ще навреди на стабилността не само на двете страни, но и на съседните държави също“. „Мисля, че е грешен ход да се позволи подобно обсъждане и риторика“, добави косовският премиер.
Ирландското издание е оценило, че по този начин „Харадинай потвърди, че позицията му е противна на тази на президента на Косово Хашим Тачи, който, заедно със сръбския си колега Александър Вучич, настоява на идеята за демаркация между албанците и сърбите, като част от споразумението за нормализация на отношенията“.
Irish Times припомня, че през последните няколко дни официални лица от Европейския съюз и САЩ са направили изявления, че не са против подобно споразумение, стига то да не доведе до проблеми в други части на Балканите. Изданието описва Харадинай като „командир на бунтовниците по време на конфликта в Косово със Сърбия“.
Попитан кой ще спечели от евентуална промяна на границите, косовският премиер отговори: „Само един човек – Путин“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Договорихме се в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия

Рамуш Харадинай: Договорихме се в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия

30 Август 2018 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай след срещата с политическото ръководство на страната, която се състоя в парламента в Прищина в четвъртък, заяви пред журналистите, че е постигнат договор в Брюксел да не се преговаря за размяна на територии между Косово и Сърбия, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
На извънредната среща се събраха членовете на делегацията, която преди няколко седмици беше на официално посещение в Брюксел, в състав Харадинай, президентът на Косово Хашим Тачи, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дадан Гаши.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Референдум за договора с Белград

Хашим Тачи: Референдум за договора с Белград

30 Август 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че гражданите на страната трябва да се изяснят на референдум дали са за мирен договор с Косово, чрез който би станало възможно присъединяването на Прищина към Европейския съюз, НАТО и ООН, или искат да живеят във вражда със съседните държави и в изолация, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Знам, че те ще изберат истинската възможност. Затова и работя в тясна координация с международните съюзници, с цел мирът със съседите и интеграцията да бъдат незаменим избор“, написа Тачи във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германското правителство: Няма да има промяна на границите на Балканите

Германското правителство: Няма да има промяна на границите на Балканите

30 Август 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на Германия не е променило позицията си за непроменливостта на границите в Западните Балкани, която бе изказана от канцлера Ангела Меркел на 13 август, докато коментираше евентуалната „корекция на границите“, обсъждана между Белград и Прищина. Тя е повторила същата позиция и в разговора с американския президент Доналд Тръмп, се казва в отговор на германското правителство на въпроса на черногорския вестник „Побjеда“, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Освен това в отговорът на Берлин се подчертава, че германското правителство подкрепя изцяло усилията за намиране на устойчиво решение между Сърбия и Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Участниците в извънредната среща в Прищина са постигнали съгласие: В Брюксел няма да се обсъжда размяната на територии със Сърбия

„Алсат-М“ (Македония): Участниците в извънредната среща в Прищина са постигнали съгласие: В Брюксел няма да се обсъжда размяната на територии със Сърбия

30 Август 2018 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи, премиерът Рамуш Харадинай, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дардан Гаши, които по-рано през деня проведоха извънредна среща в сградата на законодателния орган в Прищина, са постигнали съгласие в Брюксел да не се разговаря за размяна на територии със Сърбия, предава излъчващият на албански език скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Медии съобщиха, срещата не е била обявена предварително, нито темите, които ще бъдат обсъждани в рамките й. Уточнено бе обаче, че преди няколко седмици същите тези лидери бяха включени в състава на косовската делегация в Брюксел за преговорите с представителите на Белград.
Интернет порталът „Коссев“, цитиран от скопската телевизия, твърди, че участниците в срещата в парламента в Прищина са се съгласили на предстоящата среща в Брюксел да не обсъждат размяната на територии между Косово и Сърбия.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Разговорът между Доналд Тръмп и Ангела Меркел доказва, че нещата за променят в полза на Сърбия

Ивица Дачич: Разговорът между Доналд Тръмп и Ангела Меркел доказва, че нещата за променят в полза на Сърбия

30 Август 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Белград. Фактът, че германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на САЩ Доналд Тръмп са обсъдили косовския въпрос и са изразили подкрепа за преговорите за разрешаването му, са важна стъпка и доказателство, че нещата са се променили и то в полза на Сърбия. Това подчерта първият дипломат на Белград Ивица Дачич пред сръбското електронно издание Blic, цитирано от македонската електронна медия A1 On.
„Важна стъпка напред и доказателство, че нещата са се променили. Въпреки това ни предстои тежка борба, а от тези, на които и в бъдеще ще влияят, най-важна е Германия“, подчерта Дачич.
Ръкодоводителят на сръбската дипломация коментира изявлението на косовския президент Хашим Тачи, с което подчерта, че се противопоставя на етническите граници. Според Дачич държавния глава на най-младата държава на Балканите не е наивен и много добре знае, че „Сърбия не бърза с неизбежното признаване на Косово“.
„Прищина загуби подкрепа, вече няма позиция, че всичко е решено. Те не разбират това и затова трагично преживяват тези изявления от света, както и оттеглянето на признаването на Косово“, заяви Дачич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МИА (Македония): Държавното ръководство на Косово се събра на извънредно заседание

МИА (Македония): Държавното ръководство на Косово се събра на извънредно заседание

30 Август 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи, премиерът Рамуш Харадинай, председателят на парламента Кадри Весели и вицепремиерите Беджет Пацоли, Фатмир Лимай и Дардан Гаши се събраха на среща в сградата на законодателния орган в Прищина, предава Македонска информативна агенцијa (MIA).
Кореспондент на агенцията пояснява, че срещата не е била обявена предварително, нито темите, които ще бъдат обсъждани в рамките й. Уточнява се, че преди няколко седмици същите тези лидери бяха включени в състава на косовската делегация в Брюксел за преговорите с представителите на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Размяната на територии е опасна, но е на масата за преговори

„Нова Македония“ (Македония): Размяната на територии е опасна, но е на масата за преговори

30 Август 2018 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Скопие. Първият вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“ публикува поредна статия на Ристо Никовски – този път посветена на диалога между Белград и Прищина за нормализиране на двустранните отношения. Материалът е озаглавен „Размяната на територии е опасна, но е на масата“.

На Балканите духат нови ветрове, които са противоречиви и опасни. Белград говори за „очертаване" на границата с Косово, а Прищина настоява да се вземат предвид исканията на Прешевската долина за „присъединяване" към най-младата държава на Балканите. Не се знае кое е по-опасно.САЩ, главните мениджъри на Балканите, доскоро бяха против промените в границите. Сега те казват – нека двете страни се споразумеят и не изключват размяната на територии.
И Москва разчита на това Белград и Прищина да се договорят, макар и без втората част. Сръбският президент Александър Вучич отдавна заяви, че Белград не може да си позволи да загуби всичко и да не получи нищо. Сега, когато става дума за „очертаване", със сигурност се мисли за „връщане" на четирите общини около Косовска Митровица с мнозинство от сръбското население. Без такъв „аргумент" той очевидно не би бил готов да се изправи пред хората, за да наруши мита за Косово, който отдавна е изгубен, и да намери решение.
Първоначално изненадата дойде от косовския президент Хашим Тачи, който публично намекна, че на следващата среща с Вучич в Брюксел ще постави на масата за преговори искането на Прешевската долина за присъединяване към Косово. И той говори за промяна на границите, но Митровица не я споменава. Редица политици в Косово, сред които министър-председателят Рамуш Харадинай, Министерството на външните работи на Албания и др. веднага се обявиха против промяна на границите. В какво се състои енигмата?
Идеите в никакъв случай не са местни. Планът е таен, но има интерпретация със собствена логика. Главният мениджър Вашингтон иска да реши проблема с Косово на всяка цена. Това ще намали зависимостта на Сърбия от Русия и ще завърши процеса на образуване на държавността в Косово. Наясно са, че Белград трябва да получи нещо осезаемо, за да се отвори пътя към Брюксел, но и този на Прищина към ООН. В противен случай решение няма да има. Единствената „утешителна награда" са четирите общини около Косовска Митровица! Тачи вероятно е избран да лансира идеята и да се види реакцията. Ръцете му са вързани и той се опитва да балансира с искането на Прешево, въпреки че по-рано тази идея бе немислима. Всички други албанци са против, защото е ясно, че се касае за „загуба" на част от Северно Косово, а не за „получаване" на Прешевската долина.
Погледнато отстрани, колкото и да е опасна за другите, идеята може да бъде печелившо решение за Косово – то ще отвори пътя за взаимно признаване със Сърбия, а с това и този за членството в ООН, с което втората албанска държава ще стане завършена реалност. От друга страна, Сърбия ще даде някакви допълнителни права на албанците в Прешевската долина и това ще бъде някаква компенсация за Косово.
Македония ще има своя роля в евентуалното развитие на тези събития. След нашата капитулация в споразумението с Гърция и приемането да се изтрие македонския характер на страната, е отворен пътят за нейното федерализацията и за създаване на трета албанска държава. Това създава пространство за отстъпки от страна на Косово. Албанците ще загубят малко, но невъзможното ще бъде спечелено в Македония. САЩ безпогрешно обръщат внимание на албанските национални интереси. Ние бяхме първата стъпки в тайния план и отворихме пътя да разплитане на косовския възел. По навик, за собствена сметка.
И дали краят на постюгославското сътрудничество на региона ще продължи и ще свърши в Босна вече не е вече нито сигурно, нито спешно.
Сърбия ще получи компенсация с Митровица, а Република Сръбска ще остане в Босна. Поне още известно време. Фактът, че този геноциден сценарий за нас започна с изтриването на македонците, само потвърждава, че ние сме основният регионален проблем. Ето защо за четвърти път се работи усилено за затваряне на „македонския въпрос". Интересно е, че дори процедурите за нас и Сърбия са идентични, вероятно така ще бъде и когато (и ако) дойде ред на Босна. Мениджърът има напълно развита система. За да не ни унищожат с изтриване на всичко македонско от Конституцията, е изискано внасянето на промени с мнозинство от две трети. След това, за да бъде легитимно, ще има референдум. Като консултативен, той ще бъде противоконституционен, а на въпроса, който ще бъде зададен, има опции за осем отговора, но ще бъдат предложени само два. Така те са съблазнени от факта, че това е най-висшият демократичен акт, но го вършат по незаконен начин.
Каквото и да се случи между Белград и Прищина, Сърбия ще се нуждае от мнозинство от две трети, за да внесе промени в Конституцията, а ако има промяна на границите, ще има и референдум. Случаят със Сърбия е особено интересен. Официално нито Брюксел, нито Вашингтон не искат Белград да признае Косово, преди да се присъедини към ЕС. Очакват единствено функционален договор. Хубаво де, но вратите на Брюксел ще останат затворени за Белград, ако преди това не уреди въпроса за границата с Косово. Това означава промяна на Конституцията, в която Косово и Метохия все още фигурира като част от страната. Само след като провинцията бъде изтрита от Конституцията, ще бъде възможно да се маркира границата, която сега е административна. Ако Сърбия направи всичко това и иска да се присъедини към ЕС, Косово ще бъде официално отделено от Сърбия и по този начин ще бъде признато.
По навик, САЩ пренебрегват ЕС, който в случая е абсолютно прав, че всеки опит за промяна на границите на Балканите и евентуална размяна на територии може да бъде изключително опасен прецедент с непредвидими последствия. Той ще проправи пътя за завръщането на теорията за доминото, което неизбежно ще се отрази на Македония и Босна и Херцеговина, а може би дори и на други. Равнозначно е на отваряне на кутията на Пандора, с всички последствия.
Интересно е обаче, че Русия не се противопоставя енергично на тези индикатори. Отцепването на Косово отговаря на случая с Крим, Южна Осетия и Абхазия, но е неприемлив прецедент, тъй като може да бъде лош пример за много сегменти на Руската федерация, която има около 85 субекта! Новият речник, използван от Вашингтон и Москва, предлага ли някакво споразумение? Възможно ли е Путин и Тръмп да са обсъдили в Хелзинки и този въпрос? Ако това се потвърди, това ще означава, че Путин играе майсторски, а Тръмп – пак по навик, не е разбрал нещата. По принцип прекрояването на границите на Балканите и/или обменът на територии не може да минат без война. А започне ли такава, ето я Русия пак на Балканите. Няма нищо друго, което САЩ да искат по-малко за нашия регион, отколкото това.
Косовският възел е изключително сложен. Това е порочен кръг. Макар че преди двадесет години близък сътрудник на Сали Бериша, тогава президент на Албания, ми каза, че подялбата на Косово е неприемлива, защото - както каза той, сега цялото е тяхно. Такава възможност, добави той, е имало преди 20 г., сега – 40 г. Както изглежда, точно това сега се налага като единствен вариант. Трудно и почти невероятно е да вярваме, че Тачи и другите ще позволят това да се случи, но вярваше ли ни някой, че като македонци бихме се съгласили да се отречем от себе си? И това беше направено с помощта на нашите американски „стратегически партньори", които все още са основните играчи в Косово. Македонците са щета при решаването на албанския национален въпрос от САЩ. Въпреки това, за щастие все още имаме шанс да оцелеем като нация. Това е възможно само ако бойкотираме референдума и спасим Конституцията.

*Публикуваните на страницата материали съдържат оценки на цитираните медии и не са отражение на позицията на Агенция „Фокус“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Командирът на американската база „Бондстийл“ Ник Дучич за трансформирането на КСС в армия: В настоящия момент има по-важни въпроси за решаване

Командирът на американската база „Бондстийл“ Ник Дучич за трансформирането на КСС в армия: В настоящия момент има по-важни въпроси за решаване

30 Август 2018 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според командира на разположената в Косово американска военна база „Бондстийл“ Ник Дучич към настоящия момент най-младата държава на Балканите има по-важни въпроси за решаване от този за трансформиране на силите й сигурност (КСС) в армия, отбелязва електронното издание на белградския Telegraf.
Дучич подчерта, че според САЩ за трансформирането на КСС са необходими конституционни промени. Веднага след това обаче той допълни, че мисията на КФОР изпълнява „много добре“ мисията за гарантиране на сигурността в страната. „Засега КФОР изпълнява много добре тази мисия. Мисля, че днес има много по-важни въпроси, отколкото въпросът за това дали тази трансформация трябва да се случи или не“, категоричен бе командирът на „Бондстийл“.
Коментирайки диалога между Белград и Прищина за нормализирането на двустранните отношения, Дучич подчерта, че „единственият начин да се решат проблемите е лидерите да седнат и да разговарят за тях“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Ако се договорим с Прищина - добре, ако не – пак добре

Александър Вучич: Ако се договорим с Прищина - добре, ако не – пак добре

30 Август 2018 | 08:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич би искал да разреши косовския въпрос „веднъж завинаги“, но стигна до заключението, че решението е далеч и най-вероятно Белград няма да получи нищо в преговорите с Прищина, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Ако не ни дадат нищо, какво можем да направим... Ако мога да дам прогноза - така ще бъде", подчерта Вучич. Същевременно той допълни, че е важно Белград да се бори за рационално и реалистично решение за Косово, което ще даде възможност за приемане на интересите на Сърбия.
„Ако можем да се договорим – добре, ако не – пак добре“, заяви Вучич. При подобна ситуация неговите политически опоненти ще бъдат щастливи, в противен случай биха били „недоволни, ако Сърбия получи нещо смислено", изрази увереност президентът на западната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„В-92“ (Сърбия): Преговорите в Брюксел са политически въпрос

„В-92“ (Сърбия): Преговорите в Брюксел са политически въпрос

30 Август 2018 | 04:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Командващият американската база „Бондстийл“ в Косово полк. Ник Дучич заяви, че не може да добави нищо по преговорите между Белград и Прищина, предава сръбското радио „В-92“.
На журналистически въпрос да прецени курса на направлявания от ЕС диалог между Белград и Прищина Дучич заяви, че единственият начин проблемите е на страната да се решат е лидерите да седнат на масата за преговори и да ги обсъдят.
„Що се отнася до КФОР ние сме загрижени понякога, напрежението се засилва, когато хората чуят нещо по новините, което не отговаря на ситуацията на полето“, заяви Дучич.
Той уточни, че КФОР ще остани на място.
„Ние сме тук, за да осигурим свободата на движението за всички хора и действаме под мандата на резолюция № 1244 на Съвета за сигурност на ООН“, уточни той.
На въпрос по намерението на Косово да трансформира своите сили за сигурност в редовна Армия, офицерът изрази мнение, че първо трябва да се промени конституцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РБК „Дейли“ : Гъвкава граница: ще успее ли размяната на територии да помири Сърбия и Косово

РБК „Дейли“ : Гъвкава граница: ще успее ли размяната на територии да помири Сърбия и Косово

30 Август 2018 | 03:31 | Агенция "Фокус"
Белград. ЕС обсъжда план за помиряване на Сърбия и Косово, предполагащ промяна на настоящите граници. Но Берлин и Лондон се опасяват, че осъществяването на тази инициатива ще доведе до ескалация на конфликтите в Македония и в Босна и Херцеговина, пише руският ежедневник РБК „Дейли“.
В сряда, 29 август, във Виена министрите на отбраната на страните от Европейския съюз обсъдиха сигурността на страните от Западните Балкани. Дискусиите около ситуацията в региона ще продължат в четвъртък, когато във Виена за провеждане на неофициални дискусии ще пристигнат делегации от Албания, Македония, Черна гора и Сърбия.
Един от основните въпроси в дневния ред на тази многостранна среща е темата за промяна на границите на Сърбия и Косово в рамките на мирното споразумение. В неделя 26 август еврокомисарят по разширяването и политиката на добросъседство Йоханес Хан призова ЕС да не възпрепятства споразумението от Прищина и Белград, дори ако това включва промяна на границата. Същевременно той добави, че „такова споразумение, ако бъде постигнато, ще стане уникално и не трябва да се използва като пример в случай на решаване на други проблеми“.
Президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският му колега Хашим Тачи съобщиха за възможността за промяна на границите в събота, 25 август, на европейския форум в австрийския Алпбах. Те подчертаха, че възнамеряват да сключат всеобхватен договор възможно най-скоро и призоваха ЕС да действа като посредник. „Имаме малък прозорец на възможност за постигане на споразумение“,- заяви Тачи.
През 2008 г. Косово едностранно обяви независимостта си. Тя беше призната от повечето държави от ЕС. Според сръбската конституция обаче Косово все още е част от страната. Русия не признава независимостта на Косово.
Страните все още не са представили конкретни възможности за промяна на границите на Сърбия и Косово. Според професора по южноевропейски науки в университета в Грац Флориан Бибер, дискусия между Вучич и Тачи трябва да се отрази най-вече върху състоянието на четирите общини в Северно Косово, където преобладава сръбското население. Въпреки че формално тези региони са част от Косово, „те все още не са под пълен контрол на правителството“, заяви експертът.В замяна косово може да поиска две общини в Сърбия, където голяма част от населението са албанци - това са Прешево и Буяновац.
Дългият спор възпрепятства Прищина и Белград да се присъединят към ЕС - намерението, което лидерите на двете страни са се ангажирали. Правилата на ЕС не позволяват на трета държава да влезе в Съюза, ако има нерешени териториални спорове. През февруари Европейската комисия заяви, че Сърбия е един от основните кандидати за членство в съюза и може да се присъедини към него още през 2025 г. Въпреки това, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер многократно е подчертавал: присъединяването към ЕС е възможно само в случай на приемане на правно обвързващо споразумение за „цялостна нормализиране на отношенията“ между Белград и Прищина.
Диалогът между Вучич и Тачи бе подкрепен от австрийския канцлер Себастиан Курц. „Ако Сърбия и Косово могат да се споразумеят за промяна на границата, Австрия със сигурност няма да предотврати това“, увери той.
Германският канцлер Ангела Меркел обаче е против промяната на европейските граници. „"Териториалната цялост на държавите от Западните Балкани вече е създадена и не може да бъде променена“, заяви тя на 13 август. „Имаше някои опити да започнем да говорим за границите, но не можем да направим това", добави тя. На 14 август британското посолство в Прищина предупреди за риска от дестабилизация в балканския регион поради призивите за промяна на границите между Сърбия и Косово.
Вучич и Тачи са убедени, че ползите от тяхната размяна надвишават рисковете. „Страните от ЕС не трябва да се страхуват от възможността за такава сделка, дори ако това включва промяна на границите“, заяви президентът на Косово. „Замразените конфликти не могат да продължат вечно и в края на краищата някой може да ги размрази и това ще доведе до война“, предупреди Вучич, обяснявайки желанието си да постигне стабилно споразумение с Косово.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Сърбия и Косово може би са готови да преодолеят враждата си

Bloomberg: Сърбия и Косово може би са готови да преодолеят враждата си

30 Август 2018 | 02:32 | Агенция "Фокус"
Белград. Споразумение между Сърбия и Косово за уреждане на техния дългогодишен спор вече става нещо повече от абстрактна идея. Президентите на двете страни Хашим Тачи и Александър Вучич са провели първоначални преговори за т.нар. корекция на границите, процес който може да предложи начин за улесняване на тяхното присъединяване към ЕС. Разговорът е преминал достатъчно добре, за да може Вучич и Тачи да се появяват заедно по време на пресконференция в неделя в австрийския град Алпбах, предава Bloomberg.
Формата на евентуалното споразумение все още не е известна и нито един от двамата лидери не обясни какво има предвид под „корекция на границите“. Широко е разпространена теорията, че двете страни са обсъждали размяната на населяваните с етнически сърби територии в Косово северно от река Ибър срещу населяваната с етнически албанци Прешевска долина. Има добри причини да се смята, че този тип размяна на територии е лоша идеи. Но има един аргумент, който може би е по-тежък от възраженията: веднъж, след като всички части на бивша Югославия, както и Албания влязат в ЕС, значението на специфичната демаркация на границите между тях евентуално ще изчезне.
Преговорите са започнати от австрийския канцлер Себастиан Курц, чиято страна държи ротационното председателство на ЕС. Той иска да изгради репутацията на незаменим строител на мостове в ЕС и се опитва да умножи инерцията от скорошното споразумение между лидерите на Гърция и Македония за уреждането на спора за името на Македония.
Въпреки това, размяната на територии между Сърбия и Косово може да представлява серия от проблеми. На първо място това ще доведе до по-чисти в етническо отношение Косово и Сърбия. След войните в Югославия, западните сили, които се намесиха, за да сложат край на кръвопролитието се надяваха нациите, изникнали от конфликтите да се научат да уважават малцинствата си. Преначертаването на границите по етническите линии ще бъде признание, че тези надежди са били напразни и може да увеличи съблазънта за малцинствата в другите бивши югославски държави да се отделят. Опасността е особено голяма в Босна и Херцеговина, където доминираните от сърби и хървати региони ще гравитират към Сърбия и Хърватия и в Македония, която има силно албанско малцинство.
Ако размяната накара албанските националисти в Македония и Косово да действат за осъществяването на „Велика Албания“ и сърбите и хърватите решат да разцепят Босна и Херцеговина, опасността от въоръжени конфликти ще се появи отново. Никой не иска подобна ситуация. Затова и германският канцлер Ангела Меркел е против споразумение, включващо промени на границите, въпреки, че съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън и да заяви, че администрацията на Тръмп не би се противопоставила срещу подобен резултат.
Няма други причини размяната да не проработи. За едни, това ще бъде пълна бъркотия. Повечето косовски сърби живеят южно от Ибър. Всяка размяна на територии ще ги постави в лошо положение в сравнение със сърбите в Северно Косово и те ще са подложени под натиск да напуснат страната.
Освен това присъства и Русия, която постоянно подкрепя Сърбия по косовския въпрос, отказвайки да признае бившата провинция като държава или да ѝ позволи да се присъедини към ООН. Но тя също така показа, че ще приеме споразумение между Сърбия и Косово, ако те успеят да постигнат такова сами. Размяната на територии ще бъде, поне на пръв поглед, добър резултат за Кремъл, който ще получи определена легитимност при прокарването на подобни решения за замразените конфликти, създадени в Молдова, Грузия и Украйна. Това няма да е резултат, който западните сили да са доволни да приемат.
Аргументите в полза на споразумението са също толкова мощни. Бившите югославски държави са демонстрирали, че са напълно способни да постигат споразумения по границите. През март парламента на Косово ратифицира споразумение за гранична демаркация с Черна гора, което бе искано от ЕС като условие за предоставянето на свободно пътуване на косовските граждани. Срещу споразумението се обявиха косовските националисти, които настояват, че води до загуби на територии, но въпреки това то бе осъществено и след това не настъпи хаос.
Това споразумение може да постави прецедент за по-амбициозно споразумение между Сърбия и Косово. Освен това, ако подобно споразумение успее да изглади пътя към ЕС и за двете страни, а те се задължени „да заровят томахавката“ преди да се присъединят, националната юрисдикция над няколко села и градове ще загуби значение в течение на няколко десетилетия, когато границите между страните членки на ЕС загубят значението си.
Споразумение между лидерите на Сърбия и Косово за обща работа по присъединяването към ЕС може да бъде доказателство, че европейският проект продължава да излъчва огромна „мека сила“. Ролята на Курц, който е критикуван за формирането на правителство в крайнодесните популисти, показва устойчивостта и намерението на ЕС да се разшири, въпреки това, което прилича на центробежни сили. Ако Вучич и Тачи намерят начин да сключат споразумение, ЕС ще бъде повече от компенсиран за Брекзит: трудно ще се оспори възможността му да се лекува дори и от относително свежи белези от войната. А ако не бъде сключено споразумение, Европа може да бъде и търпелива.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B-92 (Сърбия): Опозицията иска да отстрани Хашим Тачи от диалога Прищина-Белград

B-92 (Сърбия): Опозицията иска да отстрани Хашим Тачи от диалога Прищина-Белград

30 Август 2018 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският министър-председател Рамуш Харадинай и вицепремиерът Фатмир Лимай може да се присъединят към призивите на опозицията президентът на страната Хашим Тачи да бъде изключен от Косовския диалог, предава сръбското радио В-92, позоваващо се на прищинския вестник „Коха Диторе“.
Според изданието, двете партии в управляващата коалиция в Косовския парламент – Съюзът за бъдещето на Косово на Харадинай и Социалдемократическата инициатива на Лимай ще се присъединят към призивите за парламентарна среща, на която да се приеме резолюция, която да забрани на Тачи да преговаря с Белград по „териториалната цялост на Косово“.
Срещата ще се състои най-вероятно на 4 септември, само три дни преди подновяването на диалога в Брюксел.
Председателят на парламента на Косово и председател на Демократическата партия Кадри Весели разкритикува искането на опозицията, описвайки го като „абсурдно и ненужно“. Той посочи, че институциите „не трябва да подвеждат гражданите и да създават напрежение и паника“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Албания Илир Мета изложи позицията си за диалога Белград – Прищина в ексклузивно интервю пред Albanian Daily News

Президентът на Албания Илир Мета изложи позицията си за диалога Белград – Прищина в ексклузивно интервю пред Albanian Daily News

29 Август 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Тирана. Всякакви дискусии и дебати, които помагат в разбирането и приемането на реалността, са добре дошли. Всяко отклонение от тази реалност може да предизвика емоции и популистка реторика и това не носи никаква полза, заяви в ексклузивно интервю пред електронното издание Albanian Daily News президентът на Република Албания Илир Мета.
Докато дебатът за промените в границите вече няколко седмици е основната тема на диалога между Сърбия и Косово, тъй като президентът Александър Вучич и Хашим Тачи открито възприеха и насърчиха идеята, това предложение очевидно хвана неподготвени политиците и основните партии в Прищина. Въпреки множеството коментари и анализи в пресата, официалната Тирана остана до известна степен "в очакване", чакайки по-нататъшно развитие, за да се разчисти хоризонта около тази неочаквана новина, коментира медията.
Albanian Daily News припомня, че наскоро албанският външен министър Димир Бушати прие представителна делегация от албанци от долината Прешево. Неговото послание към тях и едно по-късно интервю пред албанския всекидневник "Панорама" ясно показаха, че албанското правителство изобщо не е въодушевено по отношение на идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия.
В това интервю, президентът Мета изказа позицията си по въпроса: историческото минало на Балканите, за съжаление, е свързано с промени на границите, етническо прочистване и насилственото изселване на населението, последвано от големи спорове, враждебни действия, войни ...
Ето защо, казва държавният глава, регионът никога повече няма да стане свидетел на принудително изселване, а напротив: Всяко споразумение между Косово и Сърбия трябва да помогне да се развие духът на съвместно съществуване и хармония и да се излекува усещането за омраза, наследено от миналото и историята.
Президентът също отправя послание към албанското население и политическите фактори в Македония по отношение на референдума от 30 септември относно името на Гърция. Надолу е цялото интервю

Albanian Daily News: Господин президент, в момента тече дебат за промяна на границите между Сърбия и Косово, дебат, включващ местни и чужди политици и много анализатори. Каква е позицията ви по този въпрос?

Илир Мета: Диалогът между Косово и Сърбия се изгражда, не, за да променя реалността, а да насочи процеса към окончателното му приемане в името на мира и стабилността. Това е предпоставка за европейската интеграция на двете страни.
Всякакви дискусии и дебати, които помагат в разбирането и приемането на тази реалност, са добре дошли. Всяко отклонение от тази реалност може да предизвика емоции и популистка реторика и не носи никаква полза. Балканите преживяха дълбоки промени през последните две десетилетия, докато САЩ и ЕС инвестират много усилия досега.
Една от най-големите и успешни инвестиции е независимостта на Косово и продължаващия диалог между Косово и Сърбия в интерес на нормализирането на отношенията, стабилността, мира и дългосрочната сигурност в региона.
Историческото минало на Балканите за съжаление е свързано с промени на границите, етническо прочистване и насилствено изселване на населението, последвано от големи спорове, враждебни действия, войни и омраза между националностите.
Споразумението, което може да се постигне днес между страните, е важно, за да се запали позитивната енергия, да се помогне да се развие духът на съвместно съществуване и хармония и да се излекува усещането за омраза, наследено от миналото и историята.

ADN: Смятате ли, че историята се повтаря? Този процес изглежда добре координиран и от двете страни ...

И.М.: От решаващо значение е, че ние не ставаме отново свидетели на сцени на принудително изселване на семейства, независимо дали са сръбски или албански, но дори и едно семейство трябва да мисли, че ще бъде принудено да се изсели в резултат на несигурността, която може да донесе сегашният дебат за промяна на границите.

ADN: Каква е ролята на Албания в този важен въпрос?

И.М.: Албания винаги е била - и остава - силен поддръжник на диалога между Косово и Сърбия, с посредничеството на ЕС и подкрепян от САЩ и приключването на този диалог трябва да направи региона по-мирен и гражданите ни по-сигурни за бъдещето си.
За Албания е от особена важност спазването на основните принципи, залегнали в Хелзинската и Парижката харта на ОССЕ за сигурността в Европа и по-специално принципа на непроменяне на границите.

ADN: Какво получава Сърбия от тази сделка?

И.М.: Европейският съюз с новата си стратегия за разширяване в Западните Балкани даде ясна перспектива за европейска интеграция на всички страни от региона.
Смятам, че чрез споразумението с Косово Сърбия ще получи европейското си бъдеще, тъй като е известно, че добросъседството е задължително и неизбежно условие за всички страни от региона, включително Сърбия.
Нека не забравяме, че документът за присъединяване от януари 2014 г., който инициира преговорния процес между ЕС и Сърбия, подчертава, че и двете страни могат да продължат да вървят по съответните си европейски пътеки, като избягват единия от тях блокира другия в тези усилия; и това постепенно ще доведе до цялостна нормализация на отношенията между Сърбия и Косово.
ЕС и САЩ са гаранти, че резултатът от това споразумение ще даде на Сърбия път към интеграция в ЕС. Сръбските власти често заявяват, че членството на Сърбия в ЕС е много важно и те са сериозно ангажирани в този процес.
Искам да подчертая, че това е от полза не само за Сърбия, но и за сърбите, живеещи в Косово, и това е в интерес на всички страни от региона.

ADN: Президентът на Косово Хашим Тачи заяви няколко пъти, че промяната на границите ще бъде в най-добрия интерес на бъдещето на Косово ...

И.М.: Първо, бих искал Косово да обедини силите и енергията си и да насърчава и подкрепя единството в най-добрия интерес на всички граждани на Косово.
Забелязах, че президентът Тачи няколко пъти подчерта важността на териториалната цялост на Косово, значението на неговата многоетничност и значението на стабилността в региона. Това са много важни принципи, които гарантират необратим и устойчив процес.

ADN: Как виждате бъдещето на Косово, господин президент?

И.М. : Суверенитетът и териториалната цялост на Косово са реалност, призната и приета от преобладаващото мнозинство от страните-членки на ООН.
Косово всъщност е член на много международни и регионални организации.
Страната участва в процес на асоцииране в ЕС и нейният народ чака нервно новините за свободното движение на своите граждани в страните от Европейския съюз.
Албания се гордее, че е допринесла за тези забележителни постижения и остава твърдо на своя ангажимент за пълноправното членство на Косово в ООН и ЕС.

ADN: Имате ли коментар за неотдавнашното интервю на министър Бушати по този въпрос?

И.М.: Стоя зад албанското правителство в подкрепата му за усилията на Косово за запазване на стабилността, териториалната цялост и многоетничността на държавата, основаваща се на важни международни гаранции, като например плана Ахтисаари, решението на Международния съд в Хага, които легитимираха пълното спазване на международното право относно независимостта на Косово.

ADN: Досега Европейският съюз не беше много ясен относно граничния въпрос. Вашето мнение, господин президент?

И.М.: Моделът и принципите на съжителство, хармония и мир в страните от Европейския съюз са моделът на топене на границите, особено на етническите.
Това е начинът, по който виждам процеса на интегриране на нашия регион в ЕС: към превръщането на границите в незначителни, а не към налагането на нови граници.
Всеки опит за налагане на модели за промяна на границите при тези условия не само би подкопал стабилността на региона, но също така би застрашил духа и принципите на ЕС, в които Съюзът е инвестирал от самото му създаване.

ADN: На 30 септември правителството на Заев в Скопие ще проведе референдум за споразумението с Гърция по въпроса за името, което изглежда все още е дилема. Колко важно е това за Албания?

И.М.: Интеграцията на ЕС и НАТО в региона е решаващ и жизненоважен процес за неговото бъдеще. Македония понастоящем е в благоприятен и оптимистичен момент след дълъг период на стагнация в отношенията си с Гърция, ЕС и НАТО.
Без колебание подкрепихме диалога между Атина и Скопие, като бяхме убедени, че това ще бъде правилният начин да продължим напред и да намерим решение на дългогодишния македонски процес на интеграция.
Новото споразумение по въпроса за името с Гърция отваря нова перспектива, това е положителна стъпка за членството на Македония в интеграцията на НАТО и ЕС, както и влиянието върху стабилността и сигурността на нашия регион.
Албанският политически фактор в Македония има незаменима роля в процеса на вътрешна трансформация и социално-политическото сближаване, както и в евроатлантическата интеграция на Македония.
Те имат възможност да потвърдят позицията си в подкрепа на македонското членство в НАТО и ЕС и да не трябва да пестят усилия за успеха на референдума.
Успешният резултат от този референдум ще се превърне в победа на всички политически сили, ориентирани към евроатлантическите стремежи на Македония, срещу архаичните, анти-европейските и противопоставящи се на НАТО тенденции не само за Македония, но и за целия регион.
Затова вярвам и в същото време призовавам всички албанци в Македония да участват в референдума от 30 септември и да гласуват за споразумението, което ще отвори нова глава не само за интеграцията на Македония, но и за тяхното бъдеще в тази страна също.

ADN: Благодаря ви, господин президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Партиите на Харадинай и Лимай се включиха към опозицията срещу „корекцията на границите“ със Сърбия

„Плюс инфо“ (Македония): Партиите на Харадинай и Лимай се включиха към опозицията срещу „корекцията на границите“ със Сърбия

29 Август 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Два политически субекта от управляващата коалиция ще подпомогнат за осигуряването на кворум на извънредното заседание на косовския парламент, на което трябва да се гласува резолюция, с която да се забрани на президента на страната Хашим Тачи да преговаря със Сърбия за териториалната цялост на Косово, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
Участието в сесията, свикана на 4 септември, три дни преди подновяването на преговорите на Тачи със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел, бе потвърдено от „Алианс за бъдещето на Косово“ (АБК) на премиера Рамуш Харадинай и Инициатива за Косово (Нисма) на вицепремиера Фатмир Лимай.
Председателят на парламента Кадри Весели, който е и лидер на главния политически субект на властта – Демократическата партия на Косово (ДПК), квалифицира инициативата като „абсурдно и съвсем ненужно действие“ и посочи, че институциите „няма да бъдат част от тъмни сценарии, измамни каузи и сесии, които предизвикват напрежение и паника“, пише в сряда прищинският вестник „Коха Диторе“.
Но, отбелязва косовския ежедневник, думите на Весели „не трогнаха партньорите в правителството“.
Депутатът от АБК Мухарем Нитай потвърди участието на народните представители от неговата партия на заседанието, на която настоява да се спре инициативата на Тачи за корекция на границата със Сърбия, а същото е направил и източник от Нисма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вътрешният министър на Сърбия към Андрей Пленкович: Никой не ви е търсил да определяте границите на Сърбия

Вътрешният министър на Сърбия към Андрей Пленкович: Никой не ви е търсил да определяте границите на Сърбия

29 Август 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Вицепремиера и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович заяви в отговор на изявлението на хърватския премиер Андрей Пленкович, че е напълно ясно, че онези, които са против Сърбия, правят всичко по силите си да не се стигне до каквото и да е решение, което би означавало по-голяма стабилност и мир и отбеляза, че никой не го е викал да определя границите на Сърбия, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне Новости“.
„След днешното изявление на хърватския премиер Пленкович е напълно ясно, че всички, които и по принцип са против Сърбия, потвърдиха своята позиция отново и с това, че са срещу споразумение между сърби и албанци и правят всичко, което е по силите им, за да не се стигне до никакво решение, което би означавало по-голяма стабилност и мир“, заяви Стефанович пред „Танюг“.
Стефанович подчерта още, че подобни изявления на Андрей Пленкович не са единичен случай и в региона, „за съжаление, често такива позиции изказват и Пленкович, и Звиздич, и всички останали, а техни съюзници са и част от сръбските политици, които защитават тези възгледи като свои“.
„Призовавам Андрей Пленкович да не ни помага повече, защото през 2008 година ясно видяхме дали мислите добро на Република Сърбия и колко силно държите на позициите на Бадинтеровата комисия. Не можете да определяте границите на Сърбия, защото никой не ви е викал да правите това, нито можете да го направите, а молим и всички други в региона, ако не могат да ни помогнат, да не ни пречат. Уверен съм, че след подобно изявление на Андрей Пленкович, всички в Сърбия ясно разбраха кой наистина защитава националните интереси на нашия народ и кой е против тях“, заключи Стефанович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич е преговарял със сина на Джордж Сорос за гражданското общество и косовския въпрос

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич е преговарял със сина на Джордж Сорос за гражданското общество и косовския въпрос

29 Август 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич е разговарял със заместник-председателя на Съвета на директорите на фондацията „Отворено общество“ Александър Сорос, който е син на милиардера Джордж Сорос, за начините, по които гражданското общество и организацията могат да помогнат за укрепването на мира и стабилността в региона, предава белградското радио „Б92“.
Според информацията на изданието, сръбският държавен глава е запознал представителите на „Отворено общество“ с хода на преговорите между Белград и Прищина и е подчертал, че подобряването на отношенията между тях е много важно за поддържането на стабилността в региона на Западните Балкани.
Той е благодарил на Сорос за анализа за развитието на Сърбия, изготвен от тази организация, съобщи пресслужбата на сръбското президентство.
Александър Сорос от своя страна е подчертал, че Балканите и Европа се нуждаят от устойчиво решение на косовския въпрос, което ще допринесе за мира и стабилността. Той е отбелязал, че е нужна подкрепа от гражданското общество и в Белград, и в Прищина, за да се намери компромис и освен това е информирал Вучич, че фондация „Отворено общество“ създава фонд за подкрепа на млади бизнесмени и членове на ромското малцинство.
Сред обсъжданите теми е била и намирането на начин за решаване на проблемите на ромското малцинство в Сърбия, се казва още в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): В Прищина се подготвя силен отговор на „корекцията на границите“, обявена от Хашим Тачи

„Алсат – М“ (Македония): В Прищина се подготвя силен отговор на „корекцията на границите“, обявена от Хашим Тачи

29 Август 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Най-влиятелната опозиционна партия в Прищина – Демократическият съюз на Косово (ДСК) обяви, че няма да позволи загуба на косовска територия, а Движението „Самоопределение“ (Вентевендосие) анонсира свои протести със същите мотиви, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Преговорите за косовската територия са противоконституционни и който и да се присъедини към подобни игри ще носи конституционна и политическа отговорност. Ще координираме акциите в парламента, за да спрем президента (Хашим Тачи) да постави въпроса за суверенитета е териториалния интегритет на Косово“, се казва в съобщението на ДСК.
Самоопределение пък съобщи, че по време на срещата между сръбския президент Александър Вучич и Тачи в Брюксел, която трябва да се състои на 7 септември, в Прищина ще бъдат организирани протести срещу инициативата за „корекция на границите“ и по-точно, за предотвратяване на евентуална размяна на територии.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Делинеацията може да се превърне в част от диалога между Белград и Прищина

Tanjug: Делинеацията може да се превърне в част от диалога между Белград и Прищина

29 Август 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Белград. „Делинеация между Сърбия и Косово може да се превърне в предмет на разговор в диалога Белград-Прищина, ако всички страни в дискусията постигнат съгласие“, заяви професорът по международно право Боян Милисавлевич, предава сръбската информационна агенция Tanjug.
„Макар и въпросът за делинеация да не е регулиран или представен в Брюкселското споразумение, това не означава, че не може да бъде обсъден и че приемливо решение не може да бъде намерено. Всичко зависи от готовността на всички преговарящи страни и в този случай ЕС ще бъде активен партньор, подпомагайки решението на една сложна ситуация“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Малко хора по света знаят кои са границите на Сърбия и кои на Косово

Александър Вучич: Малко хора по света знаят кои са границите на Сърбия и кои на Косово

29 Август 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник прие заместник-председателя на фракцията на ХДС/ХСС в германския Бундестаг Йохан Вадефул и съветника по външни работи на същата фракция Ханс-Йоаким Фаленски, предава скопското електронно издание „Курир“.
На срещата, както съобщиха от кабинета на Вучич, Вадефул, наред с другото, е изтъкнал и позицията на Германия във връзка с промяната на границите, определена от канцлера Ангела Меркел, която същевременно подкрепя готовността на Белград и Прищина за продължаване на диалога и нормализация на отношенията.
По време на срещата Вучич е изтъкнал пред германските представители, че „малко хора в света със сигурност знаят кои са границите на Сърбия и кои на Косово“, добавяйки, че поради мирното бъдеще на Сърбия и на целия регион, той работи за постигането на компромисно решение за Косово, което би защитило сръбските държавни и национални интереси.
„Вучич особено изтъкна значението на Берлинския процес, който беше иницииран от канцлера Ангела Меркел, за мира и стабилността в Западните Балкани“, се казва в съобщението на кабинета на сръбския президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Възможната размяна на територии може да предизвика действия и в други страни

Ангела Меркел: Възможната размяна на територии може да предизвика действия и в други страни

29 Август 2018 | 06:08 | Агенция "Фокус"
Берлин. Берлин и Вашингтон подкрепят всичко, което може да доведе до договор между Белград и Прищина, заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на съвместна пресконференция с хърватския си колега Андрей Пленкович, предава скопският телевизионен „Канал 5“.
Меркел разкри, че за това е разговаряла и с президента на САЩ Доналд Тръмп, но не уточни дали двамата подкрепят и евентуална размяна на територии.
„Констатирахме, че подкрепяме всички разговори, които водят към решаване на този въпрос. Но, трябва да бъдем внимателни – определени действия на една територия да не доведат до действия на друга територия“, заяви Меркел.
За част от политическите анализатори в Македония, последните послания на международната общност, за подкрепа на каквото и да е решение, което е компромисно за двете страни, е привидно позитивен сигнал, който в момента затваря един, но в перспектива отваря други въпроси.
„Международната общност казва, вие сами се договорете. Това значи, че някой на Балканите иска мир“, заяви Агим Йонуз, политически анализатор.
Сигнали, че има голяма стъпка напред в преговорите отправи и външният министър на Сърбия Ивица Дачич, според когото Сърбия е пред варианта – да получи нещо или да загуби всичко.
„Дава ни се историческа възможност да получим нещо за своя народ и своите граждани в Косово. Ние можехме да отхвърлим този шанс, но нека не допускаме никакви грешки – никой не ни предлага Косово и Метохия да останат изцяло в границите на Сърбия“, заяви Дачич.
За Йонуз няма спор, че апетитите в Македония могат да пораснат след евентуално разграничаване между Сърбия и Косово, но подобен сценарий в страната е безсмислен и малко вероятен.
„Македония има важен исторически проблем, който трябва да реши. Такива сценарии в Македония биха изпукали в собственото ѝ коляно“, заяви Йонуз.
Междувременно, най-влиятелната опозиционна партия в Косово, Демократическият съюз, обяви, че ще направи така, че да не се позволи на президента Хашим Тачи да извърши корекциите на границата. Масови протести обещава и движението „Самоопределение“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Ангела Меркел подкрепя решение между Сърбия и Косово, но призова за предпазливост

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Ангела Меркел подкрепя решение между Сърбия и Косово, но призова за предпазливост

29 Август 2018 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел във вторник заяви, че подкрепя всички разговори, които водят към решение на спора в отношенията между Сърбия и Косово, но че трябва да бъдат предпазливи това решение да не предизвика нестабилност на други места в региона, преда македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“.
По време на съвместна пресконференция с хърватския премиер Андрей Пленкович в Берлин, Меркел потвърди, че е разговаряла с американския президент Доналд Тръмп за ситуацията между Сърбия и Косово.
„Разбира се, че подкрепяме всички разговори, които водят към целта, към решение на този въпрос, но териториалната цялост, както е създадена сега, е една стойност и размер и същото казах когато тук беше министър-председателят на Босна и Херцеговина и министър-председателят на Черна гора. Трябва да бъдем внимателни, така че определени мерки в една територия да не доведат до други подобни мерки на други територия“, заяви Меркел.
През изминалия месец тя заяви, че няма да има промени на границите на Балканите.
Пленкович, от своя страна, заяви че Хърватия е внимателна когато става на въпрос за промяна на границите на Балканите, защото това може да повлияе и на други страни в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Извънредно заседание на косовския парламент, за „да бъде спрян Хашим Тачи“ от това да търгува с територии

A1 On (Македония): Извънредно заседание на косовския парламент, за „да бъде спрян Хашим Тачи“ от това да търгува с територии

29 Август 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на парламентарната група на Демократическия съюз на Косово (ДСК) Авдулах Хоти във вторник заяви, че на 4 септември ще се проведе извънредно заседание на парламента, по искане на опозицията, за приемане на резолюция, с която ще се забрани на президента на страната Хашим Тачи или на когото и да е било друг, да преговаря за териториалната цялост на Косово, предава скопската електронна медия A1 On.
Хоти обяви в социалната мрежа „Фейсбук“, че във вторник на заседание на парламентарната група на ДСК се е обсъждало съдържанието на резолюцията, която ще се приеме на парламентарно заседание, три дена преди планираното продължаване на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия (на 7 септември), който ще бъде воден в Брюксел от Хашим Тачи и неговият сръбски колега Александър Вучич.
„Приветстваме подкрепата, която и другите парламентарни групи оказаха на резолюцията. Очаквам всички депутати в парламента на Косово да подкрепят тази резолюция. Трябва да оставим настрана нашите разлики и да се обединим, за да попречим на Тачи да се пазари с територията на Косово“, написа Хоти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): „Ако границите се променят, някои сърби могат изведнъж да се окажат в Косово“

B92 (Сърбия): „Ако границите се променят, някои сърби могат изведнъж да се окажат в Косово“

29 Август 2018 | 00:26 | Агенция "Фокус"
Грац. Професорът по изследвания на Югоизточна Европа в университета в Грац Флориан Биебер заяви, че предложената промяна на границите между Косово и Сърбия е „много по-сложна на практика, отколкото като идея“, предава белградското радио B92.
Професор Биебер заяви пред портала „Euronews“, че споразумение между Белград и Прищина за промяна на границите може да породи подобни амбиции и в региона. Той отбеляза Босна и Херцеговина, Македония и Черна гора като страните, които могат да поискат промяна на границите.
Според него президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, не са „особено притеснени от по-големите политически последствия“.
„Мисля, че те са много по-мотивирани от личното политическо оцеляване и власт“, заяви Биебер.
Той поясни, че споразумение е много по-възможно сега, отколкото е било преди шест месеца, но истинската повратна точка ще бъде и двамата лидери да се съгласят върху детайлите на промяната „вместо само да говорят за това“.
Запитан за това дали Европейският съюз може да блокира евентуално споразумение, Биебер заяви, че еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан е помолил двамата лидери да гарантират, че всяко евентуално споразумение няма да дестабилизира Балканите. Той оцени, че това е „високо рискова стратегия“, защото „нещо, което преди е изглеждало непостижимо, изведнъж става възможно“.
Биебер заяви, че на базата на предишни дебати, четири общини в северната част на Косово, в които мнозинството от населението е сръбско, могат да бъдат предадени на Сърбия, докато Буяновац и Прешево, общини в Сърбия с преобладаващо етнически албанско население, могат да бъдат разделени и дадени на Косово.
Той добави, че границите рядко могат да бъдат преначертани достатъчно чисто през етническите линии.
„Винаги ще има хора от грешната страна“, заяви Биебер. В случай на промяна на границите, някои сърби могат изведнъж да се окажат в Косово.
От друга страна, за сърбите живеещи в Косово, които не се намират в регионите, които се предполага че ще се преместят, съществува риск за малцинствени права, смята Биебер.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Меркел-Пленкович: Германският канцлер потвърди, че е разговаряла с Доналд Тръмп за Сърбия и Косово

Срещата Меркел-Пленкович: Германският канцлер потвърди, че е разговаряла с Доналд Тръмп за Сърбия и Косово

28 Август 2018 | 20:46 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел прие за среща в Берлин хърватския министър-председател Андрей Пленкович, а на съвместната пресконференция потвърди, че е разговаряла с държавния глава на САЩ Доналд Тръмп за ситуацията между Сърбия и Косово, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Разбира се, подкрепяме всички разговори, които водят към целта, към решаване на въпроса, но териториалната цялост, каквато е създадена сега, е един вид ценност. Същото го казах на председателя на Председателството на Босна и Херцеговина, когато беше тук, и на премира на Черна гора. Трябва да бъдем внимателни определени мерки спрямо една територия да не доведат до други стъпки на други територии", предупреди германският канцлер.
В рамките на срещата си с Пленкович канцлерът на ФРГ е подчертала също, че страната й е заинтересована от засилване на сътрудничеството с Хърватия. Отбелязана е и важната роля на Загреб в региона с оглед на „сложната“ ситуация в Босна и Херцеговина и проблемите със Словения.
Хърватският премиер на свой ред е подчертал, че Германия е най-важният търговски партньор на страната му. Той също така е акцентирал върху важната по думите му роля на хърватите в Германия, които са добре интегрирани в обществото и с работата си допринасят както за ФРГ, така и за родината си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Никой не предлага цяло Косово да остане в границите на Сърбия

Ивица Дачич: Никой не предлага цяло Косово да остане в границите на Сърбия

28 Август 2018 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Пред Сърбия се открива исторически шанс да получи нещо за своя народ и за гражданите на Косово и Метохия. Това подчерта министърът на външните работи на западната ни съседка Ивица Дачич предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Въпросът е дали ще получим нещо или ще загубим всичко", подчерта Дачич пред местни медии, добавяйки, че тази възможност може да бъде пропиляна. „Но ние не трябва да проявяваме небрежност, защото никой не предлага Косово да остане в границите на Сърбия", добави Дачич.
Министърът коментира, че заключителоната фаза от диалога между Белград и Прищина все още не е започнал и че все още предстои да бъдат предложени възможни решения.
Запитан дали знае за какво е разговарял американския президент Доналд Тръмп с германския канцлер Ангела Меркел по отношение на Западните Балкани, първият дипломат на Белград отговори: „Това е тема, за която се говори отново и именно това е един от най-добрите примери за това докъде сме успели да променим циментираната позиция на западните страни. Косово не беше тема, обсъждана по-рано, защото западните държави смятаха, че този въпрос е решен".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle (Македония): Балканите между ново начало и експлозия за Косово

Deutsche Welle (Македония): Балканите между ново начало и експлозия за Косово

28 Август 2018 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Виена. Македонската редакция на Deutsche Welle публикува коментар за последната среща между лидерите на Белград и Прищина под заглавие „Балканите между ново начало и експлозия за Косово“.
„Конфликтът между Сърбия и Косово би трябвало да бъде решен най-накрая, и то с изместване на граници, а не с подялба", пише австрийският вестник Der Standard в статия, посветена на срещата на държавния глава на Сърбия Александър Вучич с президента на Косово Хашим Тачи. Домакин на срещата в Алпбах, Австрия - президентът на страната Александър Ван дер Белен, оцени разговорите като положителен момент, който може да бъде полезен. „Шансовете за помирение между Сърбия и Косово отдавна не са били по-добри. Така те увеличават възможностите на целия регион да се приближат по-бързо до Европейския съюз“, написаха в редакцията на Der Standard.
В анализите на дипломатите, цитирани от австрийския вестник, се подчертава положителното развитие от срещата в Алпбах, но се допуска и възможността за „голям взрив“ на Балканите. Бившият върховен представител на международната общност в Босна и Херцеговина, Волфганг Петрич, заяви, че „вижда добри шансове за възможна сделка и нулево отражение в отношенията в Босна и Херцеговина, където има характерно силна тенденция за отделяне на Република Сръбска". Словенският президент Борут Пахор, който също присъства на срещата, критикува ЕС за позицията му в граничния спор с Хърватия. „ЕС от една страна настоява за решаване гранични спорове, но от друга страна не се придържа към договорите", са думите му, цитирани от Der Standard, като същевременно от редакцията не пропускат да припомнят, че Словения и Хърватия спорят за Пиранския залив.

Тачи: Ще има промяна на границите, но не и подялба

Косово, по думите на президента Хашим Тачи, ще запази „мултиетническия си дух". „Сърбия и Косово са в последната фаза на преговорите. Ще има преместване на границите, но не и подялба", категоричен бе Тачи пред австрийския вестник. Той припомни, че от началото на диалога с Белград са изминали няколко години и сега преговорите действително навлизат в заключителния си етап. „Досега говорихме за процеса, но не и за детайлите, имам предвид идеята за корекция на границите. Има големи различия, но единствената възможност е да се продължи диалогът. Без споразумение, ние сме взаимно затрудняващи пътя си към ЕС".
Запитан за очаквания резултат от посещението на Вучич в Северно Косово, Тачи заяви, че „Косово няма да бъде поделяно и няма да има размяна на територии. Досега изобщо не съм чувал да се говори в тази посока. Косово ще запази мултиетническия си дух... Не искаме да бъдем заложници на границите, поставени от Югославия на Тито. Югославия вече не съществува. Косово има добри отношения с всички свои съседи, с Македония, Черна гора и Албания. Затова никой не трябва да се чувства заплашен от възможно споразумение между Косово и Сърбия".
„Винаги съм песимист, защото знам броя на препятствията, които трябва да преодолеем, и разликите в нашите позиции", заяви на свой ред Александър Вучич. Но моментът настъпи, защото в противен случай „този замръзнал конфликт" все някога ще се размрази, „а тогава ще имаме война", предупреди Вучич.

Великобритания и Китай срещу промяната на границите?

„Това изглежда като просто и прагматично решение. Президентите Александър Вучич и Хашим Тачи договарят размяна на територии - Северно Косово, населена предимно със сърби, би трябвало да принадлежи на Сърбия, докато Прешевската долина, предимно населена с албанци, би трябвало да е част от Косово. В замяна Сърбия ще признае Косово. С такава процедура броят на лицата, които са малцинство, ще бъде намален", коментира журналистът Адерхайд Валфе след срещата в Алпбах.
В случай на размяна на територии за гражданите няма да промени почти нищо. „Северната част на Косово - независимо от факта, че полицията и съдебната система са интегрирани в косовските структури, остава под контрола на Белград. В Косово, но и в Сърбия, гражданите ще страдат в бъдеще повече заради замърсената околна среда, недостатъчното върховенство на закона и ниските заплати. От правна гледна точка споразумението между Вучич и Тачи няма да бъде решаващо, то ще бъде демократичната легитимност за страната и международното й признание. Хашим Тачи, който е много слаб във вътрешнополитически план, не е признат от мнозина в Прищина за легитимен преговарящ от името на Косово. Великобритания и Китай имат основателни причини да предотвратят в Съвета за сигурност на ООН дебата за промени в границите. Но не става въпрос само за проблематична реализация, а за правни принципи и регионална стабилност, които могат да бъдат застрашени. Ето защо има съпротива от страна на гражданското общество и експертите. Защото, досега промяната на границите беше табу. При разпадането на Югославия имаше ориентация към международния правен принцип uti possidetis, т.е. нововъзникващи държави към момента на придобиване на независимост да запазят съществуващите административни граници.
По този принцип се ръководи съгласуваната политика на ЕС по отношение на бившите държави от Югославия и СССР. Германският канцлер Ангела Меркел също подчерта, че поради историческото съзнание и с оглед на сигурността е строго против промяната на границите. Самият дебат за нова промяна на границите ще има дестабилизиращо влияние.
Милорад Додик, прорускиот президент на Република Сръбска, неразделна част от Босна и Херцеговина, лице, срещу което Барак Обама наложи санкции и чиято цел е разделяне на Босна и Херцеговина, е уверен, че е настъпил и неговият час. Наскоро той заяви, че „границите не са дадени от Бога". От години Додик защитава независимостта на Република Сръбска и присъединяването й към Сърбия. Предложеното разграничение по етнически критерии в Косово е предизборен подарък за него. С оглед на всички тези „мечти“, отново се появява и идеята за Велика Албания ", заключава Аделхайд Валфе в коментара си за вестник Der Standard.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Себастиян Курц за Западните Балкани: По-добре ние, отколкото Русия

Себастиян Курц за Западните Балкани: По-добре ние, отколкото Русия

28 Август 2018 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Виена. Ако изгубим региона, който е толкова близо до нас, ще бъде лошо за Западните Балкани, както и за нас – в ЕС, предупреди австрийският канцлер Себастиян Курц, цитиран от електронното издание на македонския вестник „Вечер“.
Курц се обяви за приемане на страните от Западните Балкани в Европейския съюз и предупреди за опасността регионът да попадне под влиянието на други държави. На европейския форум в австрийския град Алпбах канцлерът отбеляза, че трябва да се има предвид, че страните от Балканите имат и други перспективи освен европейската.
„Истината е, че има възможност за присъединяване към ЕС, или за по-голямо влияние на Русия, Турция и другите части от света“, обясни той.
„Ако изгубим регион, който е толкова близо до нас, ще бъде лошо за Западните Балкани, но и за нас в Съюза“, предупреди Курц, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Европейския съюз също дава зелена светлина на сърбите и албанците да се разберат сами

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Европейския съюз също дава зелена светлина на сърбите и албанците да се разберат сами

28 Август 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Белград. След обявяването на позицията на Вашингтон, че няма да се намесва, ако Белград и Прищина постигнат взаимно приемливо решение по въпроса за Косово, съобщение в този дух пристигна в понеделник от – седалището на Европейския съюз, пише в основната си статия за деня електронното издание на вестник „Вечерне новости“.
Eвропейският комисар Йоханес Хан заяви, че Брюксел трябва да приеме споразумение между сърби и албанци, което ще реши дългогодишния проблем с Косово, като отбеляза, че това ще е двустранно решение, което не може да се използва като пример за други въпроси, пише изданието.
Той е, както предава брюкселския портал EURaktiv, описал постигането на договор чрез диалога с посредничеството на Европейския съюз като „геополитическа необходимост“ и е припомнил, че е задължение на Съюза да „се грижи за европейските страни и да не оставя тази работа на трети държави“.
Почти едновременно с това, говорителката на Европейската комисия Мая Кочиянчич заяви, че Комисията смята, че „на Сърбия и Косово трябва да се даде пространство, за да се постигне съгласие относно съдържанието на споразумението за нормализация на отношенията“, но добави, че ЕС не може да коментира възможните елементи на споразумението.
Тези послания, коментира „Новости“, идват веднага след участието на преговарящ на Белград и Прищина Александър Вучич и Хашим Тачи на форума в австрийския Алпбах и срещата им педи това в петък, във Виена, на която присъстваха и комисарят Хан и канцлерът на Австрия Себастиян Курц.
Министърът на външните работи Ивица Дачич оцени в понеделник, че може да се очаква ускоряване на диалога в Брюксел, но е твърде рано да се каже дали неговият край ще бъде успешен. Той заяви, че най-важното послание от срещата между Вучич и Тачи в Алпбах е, че има желание за разговор за намиране на трайни решения и че другите страни са разположени да приемат това, което бъде договорено.
По мнението на политическия анализатор Драгомир Анджелкович, Белград и Прищина биха се договорили само, защото имат интерес да постигнат споразумение, но за това има два ограничаващи фактора.
„Това са влиянието на международната общност върху Прищина и твърдата позиция на вътрешните сили в Косово и Метохия, които едва ли могат да бъдат обединени около някакво споразумение. В Белград ситуацията е различна в това отношение“, заяви Анджелкович пред „Новости“.
На въпрос, дали вярва, че на референдум сръбските граждани ще подкрепят всяко предложение за решение без значение, че управляващата партия разполага с огромно мнозинство, експертът смята, че подкрепа ще получи евентуално предложение, което ще задоволи поне част от сръбските национални интереси.
„Може би такова ще е присъединяването към Сърбия на Северно Косово, но без да се дават Буяновац и Прешево на Прищина. Не вярвам, че гражданите ще подкрепят обмен на територии.
Анализирането на посланията на Вучич и Тачи в базирания в Брюксел портал "Политико" в Алпбах изчисли, че за пръв път в декларацията на форума открито се застъпва за идеята за промяна на границите. Подобни изявления, както се заключава, поставят ЕС в трудна позиция, тъй като нейните лидери отдавна са се противопоставили на такива промени, тъй като това би могло да доведе до изискването за преначертаване и други граници на Балканите, пише вестникът.
Президентът на, както ги нарича сръбският ежедневник, временните институции в Прищина Хашим Тачи в понеделник заяви, че е дошло времето да се постигне правно обвързващо споразумение, което подразбира определяне на границите и признаване на Косово в ООН.
„Аз съм против етническите граници, но не съм наивен. Знам, че Сърбия би искала да протака неизбежното признаване на Косово. Сърбия иска да запази статуквото, но такава ситуация повече не може да бъде поддържана“, заяви Тачи.
Той, както цитира „Новости“ е припомнил, че гражданите на Прешево, Буяновац и Медведжа през 1992 година на референдума са изразили желанието си да се присъединят към Косово и че включването на тази тема в продължаващия диалог „може да реши още една точка на потенциален конфликт“.
„Разграничаването е последица от войните, която сърбите не са търсили, а не тяхна кауза“, заяви в понеделник сръбският военен министър Александър Вулин във връзка с изявлението на бившия върховен представител за Босна и Херцеговина Пади Ешдаун, че да се говори за промяна на границите на Сърбия и Косово е „много опасно“.
„Демаркацията между Република Ирландия и Обединеното кралство предизвика война или мир? Къде беше Ешдаун през 90-те години, когато разбиваха СФРЮ, или през 2008, когато признаха Косово? Дали неговата съпротива срещу демаркацията значи, че се разкайва за това, че пред камерите в Косово даваше съвети на терористите от АОК как да се борят против сърбите и да се опитат да отцепят Косово и да променят границите?“ – попита Вулин, като добави, че демаркацията с „Велика Албания“ не е резултат от войните на Балканите, а последица от агресията на НАТО срещу Югославия, етническото прочистване на сърбите в Косово и признаването на Косово през 2008 година.
Вицепремиера Расим Ляич в понеделник посочи, че има много страни в Белград и Прищина, които се съпротивляват срещу решаването на проблема, както и че опозицията „и при нас, и при тях използва същите аргументи – да се изчакат по-добри обстоятелства“.
„Въпреки това, замразеният конфликт коства много, а сърбите няма да получат нищо от него и той води към „пълзяща“ независимост на Косово“, добави той.
Директорът на правителствената канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич пък обяви, че на 9 септември предстои едно от най-важните посещения на Вучич в Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Оставането на власт на Башар Асад би било фатална грешка

Еманюел Макрон: Оставането на власт на Башар Асад би било фатална грешка

28 Август 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Оставането на власт на сирийския президент Башар Асад би било фатална грешка, заяви френският президент Еманюел Макрон по време на срещата с френските дипломати, предава Anadolu Agency.
"Франция не може да назначи бъдещите сирийски лидери ... Но е наш дълг и наш интерес да гарантираме, че сирийският народ е в състояние да направи това", каза Макрон във второто си изказване на годишната конференция на посланиците в Париж.
Той обаче подчерта, че никога не е настоявал за оставката на Асад в замяна на предоставянето на хуманитарна помощ на страната.
Макрон също предупреди, че Асад е на ръба на създаването на нова хуманитарна криза в провинция Идлиб, последната крепост за бунтовнически и джихадистки групировки в Сирия.
"Ситуацията е тревожна ... Сирийският режим не показва готовност да преговаря за политически преход."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Косово има граници, не ни трябва креативност

Рамуш Харадинай: Косово има граници, не ни трябва креативност

27 Август 2018 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Драч. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви днес в албанския град Дуръс, че се застъпва за запазване на сегашните граници на Косово и че няма нужда кретаивност в чертане на границите, пише македонското електронно издание “МКД“.
На срещата Харадинай е казал, че "Косово има своите граници, има граница с Албания, Черна гора, Македония и Сърбия", предаде Радио „Свободна Европа“, цитирано от изданието.
"Ние уважаваме тези граници и не мислим, че ни е нужно творчество за ново проектиране на границите , каза Харадинай, след като косовският президент Хашим Тачи се застъпи за "творчески" решения.
Европейският комисар по разширяването Йоханес Хан каза, че не е готов да коментира въпроса за договора на Косово и Сърбия и повтори позицията на Европейския съюз, че никоя страна не може да влезе в ЕС, ако не реши споровете със съседите.
"На този етап не е удобно да коментираме текущите преговори. Следващата среща в Брюксел между Вучич и Тачи няма да бъде последната. Обикновено това отнема време, докато не бъде постигнато окончателно споразумение ", каза Хан.
Тачи каза днес, че "западните партньори" са отворени за творчески и прогресивни решения за постигане на споразумение между Белград и Прищина На форума в Алпбах в Австрия, проведен през почивните дни, той заяви, че със сръбския президент Александър Вучич са разгледали "всяка възможна опция" за решение на косовския въпрос, включително корекция на границите.
Говорителят на Европейската комисия Мая Кочиянчич каза днес, че Комисията смята, че на Сърбия и Косово трябва да се даде възможност да се споразумеят за съдържанието на договора за нормализиране на отношенията, добавяйки, че Европейската комисия, като посредник в диалога, не може да коментира възможните елементи на този договор, но ще продължи да работи интензивно с двете страни за постигане на устойчиво споразумение, което да бъде подкрепено от международната общност.
Съветникът на американския президент по националната сигурност Джон Болтън заяви миналата седмица, че САЩ няма да се включват в дебатите около идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово, но не изключват възможността за корекции на границите.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Ангела Меркел и Доналд Тръмп споделят загрижеността си за развитието на ситуацията в Сирия

Reuters: Ангела Меркел и Доналд Тръмп споделят загрижеността си за развитието на ситуацията в Сирия

27 Август 2018 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Прессекретарят на германския канцлер Ангела Меркел Щефан Зайберт заяви, че тя и президентът на САЩ Доналд Тръмп споделят загриженост по развитието на ситуацията в Сирия и особено около хуманитарната ситуация в провинцията Идлиб, предава Reuters.
„Русия е призована да действа като ограничаващ фактор върху сирийското правителство и да предотврати допълнителна ескалация“, заяви Зайберт.
Той допълни, че двамата лидери да провели телефонен разговор, на който са обсъдили и положението в Украйна, Западните Балкани и търговията.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): "Демократичният съюз на Косово" призова Хашим Тачи да прекрати „търговията“ със страната

„Радио Свободна Европа“ (Македония): "Демократичният съюз на Косово" призова Хашим Тачи да прекрати „търговията“ със страната

27 Август 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на парламентарната група на "Демократичният съюз на Косово" Авдулах Хоти предупреди президента Хашим Тачи, че „няма мандат да търгува с територията на Косово“ и че „всеки, който влиза в подобни игри, ще носи конституционни и политически последствия“, предава „Радио Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
Хоти допълни, че Тачи няма конституционния мандат да преговаря за коригирането на границите – тоест да обменя територии.
„Косово е едно и неделимо. Територията на Косово не може да бъде изнасяна на пазара. Президентът Тачи трябва да спре. Той няма конституционен мандат за такива действия. Преговорите на територията на Косово са противоконституционни и всеки, който влиза в такива игри, ще понася конституционни и политически последици“, убеден е политикът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Брюксел трябва да приеме корекция на границата между Сърбия и Косово, смята Йоханес Хан

„Плюс Инфо“ (Македония): Брюксел трябва да приеме корекция на границата между Сърбия и Косово, смята Йоханес Хан

27 Август 2018 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският комисар по политиката на разширяване и добросъседство Йоханес Хан заяви, че Брюксел би трябвало да приеме споразумение между сърбите и албанците за разрешаването на косовския въпрос, предава македонската електронна медия „Плюс Инфо“.
„Това е двустранно решение, което не може да се използва като пример по други въпроси“, уточни Хан. Според западните медии намерението на комисаря е с това твърдение да отхвърли опасенията, че всяка промяна на границите на Балканите може да повдигне нови проблеми в региона.
„Белград и Прищина трябва да нормализират отношенията си, за да се класират за членство в ЕС, а в момента, в който се постигне споразумение, то трябва да бъде зачетено от всички членове на Съюза“, добави европейският комисар.
Хан описа като „геополитическа необходимост“ постигането на споразумението в диалог между Белград и Прищина, в който ролята на посредник е поета от ЕС. Той припомни, че задължението на Съюза е да се грижи за европейските държави, а не да оставя тази роля на трети страни.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Сръбският вицепремиер заяви, че Белград и Прищина са по-близо до решение за Косово

„Алсат-М“ (Македония): Сръбският вицепремиер заяви, че Белград и Прищина са по-близо до решение за Косово

27 Август 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вицепремиер Расим Ляич заяви, че опозицията в Белград и Прищина използва еднакви аргументи и действия по отношение на преговорите между Косово и Сърбия, но прецени, че президентите на двете страни Хашим Тачи и Александър Вучич ще решат дългогодишния проблем, предава скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
„За пръв път се вижда решимостта на ключовите хора в Белград и Прищина да се реши проблема и има принципно съгласие около принципно решение“, заяви Ляич. „Като се има предвид, че не знаем съдържанието на това решение и че за него предстоят преговори, все още има време преди окончателното решение“, допълни вицепремиера.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Албанците от Медведжа не искат да се присъединяват към Косово

„Б92“ (Сърбия): Албанците от Медведжа не искат да се присъединяват към Косово

27 Август 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Медведжа. Кметът на Медведжа Небойша Арсич заяви, че не е чувал от представителите на албанската общност в окръга да искат да се присъединяват към Косово, предава белградското радио „Б92“.
Медията отбелязва, че областта не е част от Прешевската долина и мнозинството от населението на общината са сърби.
„Няма етническо напрежение тук. Няма изключително сръбски или албански ресторанти, хората прекарват времето си заедно, поздравяват се за религиозните празници... Това е пример за функциониращ мултиетнически район“, заяви Арсич пред вестник „Вечерне новости“.
По неговите думи, демаркацията е въпрос, който се отнася до най-висшите държавни институции и точно там е мястото, където трябва да се обсъждат правата на албанците в тази част на Сърбия.
Съгласно данните от последно преброяване през 2011 година, Медведжа има население от 7742 души, от които албанците са малко повече от 500. Има също малки общности от цигани и черногорци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Косово няма да бъде разделено, но не трябва да бъдем заложници на границите на Тито, Югославия вече не съществува

Хашим Тачи: Косово няма да бъде разделено, но не трябва да бъдем заложници на границите на Тито, Югославия вече не съществува

27 Август 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че „Косово няма да участва“ и че няма да има размяна на територии и се надява, че сръбският президент Александър Вучич няма да предложи такова нещо, пише скопското електронно издание „Локално“.
Тачи, в интервю пред австрийския ежедневник Der Standart заяви, че идеята за „корекция на границите“ досега не е била тема на разговор в Брюксел. „Изминаха пет или шест години от започването на разговорите със Сърбия. Сега влизаме във финалната фаза на тези преговори. Досега ние само говорихме за процеса, но не и за неговите детайли. Идеята за коригиране на границата е моя. Както и идеята за включване на Прешевската долина и не беше предмет на разговорите с президента Вучич. Но, ще разговаряме за това“, заяви Тачи.По думите на самия него, косовският президент иска да е рационален и независимо от големите различия, продължаването на диалога е единствената опция и без договор, Белград и Прищина си пречат един на друг по пътя към Европейския съюз.
„Няма да има подялба на Косово, няма да има и размяна на територии. И досега не съм чул Вучич да предложи нещо в тази посока“, обясни Тачи. Той вярва, че краят на спора със Сърбия трябва да включва взаимно признаване и членство на Косово в международните организации.
Според неговите думи, Косово запазва мултиетническия си дух. „Трябва да рабтоим за елиминиране на враждите, които съществуваха 200 години. Не бива да сме заложници на границите, наследени от Титовата Югославия. Югославия вече не съществува“, подчерта президентът на Косово.
Той смята, че Прищина има добри отношения със своите съседи – Македония, Черна гора и Албания и затова не трябва да се „чувства заплашена“ с договора между Сърбия и Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegraf (Сърбия): Албанците се уплашиха от промяна в политиката на САЩ спрямо Сърбия: Пацоли иска среща с Болтън, кметът на Митровица забрани преговори за размяна на територии

Telegraf (Сърбия): Албанците се уплашиха от промяна в политиката на САЩ спрямо Сърбия: Пацоли иска среща с Болтън, кметът на Митровица забрани преговори за размяна на територии

27 Август 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Външният министър на Косово Беджет Пацоли има намерение да се срещне със съветника по национална сигурност на американския президент Джон Болтън по повод неотдавнашното му изявление, че не изключва размяна на територии, ако Белград и Прищина се договорят за това, пише електронното издание на най-тиражирания сръбски вестник Telegraf.
Това изказване разстрои Прищина, коментира изданието, чиито политици, преди всичко премиера Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, не могат да се разберат между себе си кое е приемливо, а Харадинай предупреди Тачи, че е възможно единствено сливане на Прешевската долина с Косово, но не и разделяне на Косово.
Пацоли, според неговия кабинет, иска да се срещне с Болтън следващата седмица.
Думите на Болтън, казва косовският външен министър, според цитата на сръбския „Телеграф“, трябва да се разбират „в контекста на отговорността, която Прищина трябва да проеме върху себе си по евроатлантическия път“, но без да обяснява какво точно мисли.
В интервю за прищинската телевизия Т7, Пацоли бе категоричен, че САЩ са „ключов и доживотен партньор“ на Косово и че ще говори с Болтън за това, как да се засили сътрудничеството между двете страни.
Външният министър, както съобщават от неговия кабинет, иска среща с Болтън следващата седмица. Както казват от там, той е в постоянна координация с американските и европейските съюзници, които подкрепят диалога.
Освен това, Пацоли призова Уругвай да преразгледа решението си и да признае Косово като независима държава, отбелязва „Телеграф“.
Че албанците са се „уплашили“ от изказването на Болтън, коментира изданието, се доказва от реакцията на някои представители на косовските институции, които бяха убедени, че имат безусловната поддръжка на Америка по въпроса за независимостта на Косово. Един от тях – кметът на Южна Митровица и заместник-председател на „Алианса за бъдещето на Косово“ Аджим Бахтири, призова за свикване на извънредно заседание на парламента в Прищина, на който да се вземе решение за забрана на каквито и да е преговори в Брюксел за размяна на територии.
„Ако правителството не блокира инициативата за промяна на границите, то през следващите месеци рискува да се стигне до големи протести, които аз ще подкрепя силно. Призовавам парламента на Косово да проведе извънредно заседание и да реши да забрани да се преговаря за размяна на територии в Брюксел. Ако в Брюксел се появи темата за промяна на границите и размяна на територии, Митровица няма да се мирно и да гледа раздела“, предупреди Бахтири.
Съгласно думите на политическия анализатор Бранко Радун пред „Телеграф“, това е ясно доказателство, че работите не вървят така, както са очаквали албанците и такива реакции са очаквани.
„Администрацията на Тръмп иска по някакъв начин да затвори този въпрос на балканите и е готова да приеме някакъв компромис между страните. Това е първият случай, в който такова силно послание идва от върха на американската администрация“, е обяснил Радун пред изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Трудно ще стигнем до договор с Косово

Александър Вучич: Трудно ще стигнем до договор с Косово

26 Август 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Виена. Президентът на Сърбия Александър Вучич в неделя потвърди, че в петък във Виена е преговарял с косовския си колега Хашим Тачи при посредничеството на австрийския канцлер Себастиян Курц и Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, предава македонският „Фокус“.
„Надявам се, че ще имаме възможност да продължим тези разговори. Не мога да изнеса детайли, защото нищо не е договорено, докато не бъде договорено всичко, каквото е и мотото на върховният представител на ЕС Федерика Могерини“, обясни Вучич на пресконференция в Алпбах заедно с Тачи, президентите на Австрия и Словения и Хан.
Сръбският президент посочи още, че знае колко трудно ще бъде да се стигне до договор между Белград и Прищина, тъй като между него и косовският държавен глава има големи различия.
„Това няма да е нито лесно, нито просто. И двамата знаем колко са големи различията между нас в намирането на каквото и да е компромисно решение“, обясни Вучич, като добави, че това е възможно, но и че не може да каже дали е реално.
Той констатира, че всеки договор би бил тежък за Сърбия, но той не може да бъде „унизителен“.
Ако всички страни-членки на Европейския съюз не подкрепят договора, той няма да бъде постигнат.
Същността на действията на част от международната общност, която се противопоставя на промяна на границата между Сърбия и Косово е да покаже на Белград, че Косово е изцяло загубено и че ако се опита да получи нещо, ще му бъде лепнат етикета „лошо момче“.
Той отбеляза, че чувства умора да обяснява всекидневно, че Сърбия няма да заплаши териториалния интегритет на Хърватия, Босна и Херцеговина или която и да е друга страна в региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година
Пореден протест на жълтите жилетки в Париж. 23 февруари 2019 година

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.