НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Guardian: Лидерите на ЕС са готови да помогнат на Мей да продаде сделката с Брекзит на парламента

Guardian: Лидерите на ЕС са готови да помогнат на Мей да продаде сделката с Брекзит на парламента

19 Октомври 2018 | 02:35 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Тереза Мей ще получи подкрепа, за да изгради „коалиция на разума“ в отчаяната си молба към парламента в Лондон да се избегне варианта да няма сделка, коментира британският Guardian.
Срещата на върха между Великобритания и Европейския съюз от сряда дипломатите вече определят като „зов за помощ“ от страна на британския премиер.
Германският канцлер Ангела Меркел изтъкна, че Съюзът трябва да следва „всички магистрали“, за да намери онази сделка, с която да убеди парламента. „Аз мисля, че там, където има воля, има и път“, каза тя.
Жан-Клод Юнкер, смята, че „нещата ще се получат“. Думите му бяха разбрани като заявка, че трябва да се помогне на Тереза Мей да „ продаде сделката на парламента“.
На пресконференцията в Брюксел самата Мей наблегна на положителните коментари от страна на европейските лидери.
Запитана дали може на време да се излезе от задънената улица и парламентът да ратифицира споразумението за излизане от ЕС, тя отговори: “Ускоряваме работата по темите, които останаха все още неразрешени, и онова, което чух от лидерите около масата, от вчера насам откакто съм в Брюксел, е много реалистичен израз на желанието им да направим сделката.“
Брюксел продължава да настоява за сделка на всяка цена, при всякакви условия, които ще запазят Северна Ирландия в орбитата на ЕС, дори и ако до края на преходния период през декември 2020 година не се стигне до търговско споразумение.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Times: Борис Джонсън нарече абсурдно предложението на Тереза Мей Великобритания да събира мита от името на ЕС

The Sunday Times: Борис Джонсън нарече абсурдно предложението на Тереза Мей Великобритания да събира мита от името на ЕС

30 Септември 2018 | 02:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън нарече абсурдно предложението на Тереза Мей Великобритания да събира мита от името на ЕС, пише неделното издание на авторитетния британски вестник The Times.
Предложението на правителство на Тереза Мей за събирането на задълженията на Великобритания и ЕС по отношение на продукти от името един на друг, след Брекзит е "пълен абсурд". Такава оценка даде на предложението на настоящия кабинет бившия британски външен министър Борис Джонсън в интервю за вестника, излизащ в деня на откриването на годишната конференция на управляващата Консервативна партия в Бирмингам.
Това твърдение е поредна атака на бившия министър по плана, одобрен от правителството за изграждане на бъдещи отношения между Лондон и Брюксел. Заради одобрението на плана “Чекърс“ Джонсън, на когото много приписват премиерски амбиции, подаде оставка през юли, защото счита, че този документ е откровена отстъпка на ЕС и не отразява волята на мнозинството от британските избиратели, които подкрепиха Брекзит на национален референдум през 2016 г.
Същият брой публикува интервю с Тереза Мей, в която министър-председателят обвини критиците на плана „Чекърс“, твърдейки, че те "играят политически игри" с бъдещето на Великобритания и подкопават националните интереси на страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Водещ британски консерватор смята, че Саджид Джавид би бил добър избор за премиер

Huffington Post: Водещ британски консерватор смята, че Саджид Джавид би бил добър избор за премиер

29 Септември 2018 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Саджид Джавид ще бъде "състрадателен" и "компетентен" министър-председател в случай на отстраняване на Тереза Мей, каза ръководителят на Консервативната асоциация на общините, пише британското издание Huffington Post.
В интервю за вестника лорд Гари Портър подкрепи вътрешния министър за високия пост, като добави, че "произлязъл от средите на Консервативната партия той бързо е вдигнал акциите си“.
Представителят на кметствата на консерваторите, който работи в тясно сътрудничество с Джавид по време на своя мандат като секретар на общностите, заяви, че вътрешният министър има предимство пред Борис Джонсън, друг потенциален кандидат в надпреварата за премиерския стол.
Изказването му идва на фона на нарастващото недоволство сред Торите за плана „Чекърс“ на Мей, когато партията се готви за годишната си конференция в Бирмингам следващата седмица.
Хвалейки Джавид за справянето му с скандала "Уиндърш" и последвалата критика срещу подхода на правителството към "враждебна среда" към мигрантите, Портър каза: "Него го е грижа за това, което прави…Видяхме, че когато се захвана с работата на вътрешен министър, той влезе и оправи нещата доста бързо, въпреки че премиерът е старият титуляр на неговия пост (Тереза Мей беше вътрешен министър в правителството на Джеймс Камерън –б. ред).
Той добави: "Той със сигурност е много по-състрадателен от някои от хората, които биха могли да управляват страната".
Сравнявайки Джавид с бившия външен министър Джонсън, той каза: "Той има повече съпричастност, отколкото някои други, които са в списъка.“

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Evening Standard: Борис Джонсън отказва да изключи лидерски амбиции преди конференцията на Торите

Evening Standard: Борис Джонсън отказва да изключи лидерски амбиции преди конференцията на Торите

29 Септември 2018 | 04:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън отказва да изключи лидерски амбиции преди конференцията на Консервативната партия, пише лондонският Evening Standard.
Бившият външен министър бе попитан дали би могъл да направи това в интервю пред BBC. В предаването той каза, че министър-председателят е "забележителен човек" и че ще продължи да управлява "толкова дълго, колкото смята, че е необходимо".
Борис Джонсън, който се очаква да произнесе реч на конференцията във вторник, беше помолен многократно да каже дали ще се кандидатира срещу нея.
Той каза: "Министър-председателят ще продължи, както тя самата каза на нас и както тя каза на страната, тя е забележителна личност, тя ще продължи ( да управлява) толкова дълго, колкото смята, че е необходимо.“
По-късно обаче добави: "Но най-важното за мен е да предотвратя това, което според мен би било политическо и икономическо бедствие за тази страна, която трябва да се съгласи да излезе от ЕС, но все още да бъде управлявана от ЕС, какъв е смисълът, какво ще направим?- Мисля, че все още има време да промени курса си“.
Коментарите му идват след като той написа дълга статия в петък, в която направи яростна атака срещу нейната стратегия за Брекзит.
След като многократно е бил помолен от ВВС, Джонсън отказва да изключи гласуване срещу сделка, основана на плана на премиера от „Чекърс" в парламента, дори ако това означаваше свалянето на правителството.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Борис Джонсън иска планът на Тереза Мей да бъде изоставен за сметка на споразумение тип „Супер Канада“

The Times: Борис Джонсън иска планът на Тереза Мей да бъде изоставен за сметка на споразумение тип „Супер Канада“

28 Септември 2018 | 03:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият външен министър и член на Консервативната партия Борис Джонсън за пореден път призова британския премиер Тереза Мей да се откаже от плана си „Чекърс в полза на това, което той описва като търговско споразумение тип „Супер Канада“, пише британският вестник The Times.
Джонсън описа плана на Тереза Мей като „морално и интелектуално унижение“, което би „излъгало електората“ в дълго есе в „The Daily Telegraph“, вестникът за който той работи като колумнист.
Той повтори аргумента си, че въпросът за ирландската граница може да бъде разрешен чрез технологиите и критикува „безгръбначните“ британски преговарящи, водени от Оли Робинс.
Въпреки това, най-новият салют на Джонсън, пуснат точно навреме за началото на конференцията на неговата партия в Бирмингам в неделя, не включва призив за оставка към Тереза Мей.
Докато преговорите за Брекзит наближават своя край, той пише: „Не става въпрос единствено за това, че трябва да решим какъв вид отношения искаме с ЕС. Трябва да решим кои сме ние – дали наистина вярваме в значението на нашите демократични институции.“
„Трябва да решим дали имаме смелостта да изпълним инструкциите на хората – да напуснем ЕС и да се върнем контрола върху нашите закони и нашите животи“.
„Следващите няколко седмици са критични. Ако продължим по сегашния път, ще предадем векове на прогрес, опасявам се“, твърди Джонсън.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Предложенията за Брекзит на Великобритания не са съвършени, но са правдоподобни, заяви Доминик Рааб

Reuters: Предложенията за Брекзит на Великобритания не са съвършени, но са правдоподобни, заяви Доминик Рааб

20 Септември 2018 | 00:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Предложенията на Великобритания за напускане на Европейския съюз не са перфектни, но са най-правдоподобната основа за споразумение за Брекзит, заяви британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб в сряда, докато повтори призива си за компромис от страна на ЕС, предава Reuters.
„Може да не е перфектен, но е най-правдоподобният план“, заяви той пред радио „LBC“, добавяйки че съществува избор между две неща – споразумение, базирано на плана от „Чекърс“ и никакво споразумение.
Рааб също каза, че за да има компромис за споразумението за Брекзит, Европейският съюз също трябва да промени позицията си.
„Мисля, че има разбиране, че наближаваме крайната точка на тези преговори и ще трябва да има някакво движение от страна на ЕС“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Великобритания няма да плати 39 милиарда лири за развода с ЕС, настоява Доминик Рааб

London Evening Standard: Великобритания няма да плати 39 милиарда лири за развода с ЕС, настоява Доминик Рааб

19 Септември 2018 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър по въпросите, свързани с Брекзит Доминик Рааб заяви, че страната няма да плати 39 милиарда евро „сметка за развод“ с ЕС, ако не се достигне до споразумение по Брекзит, пише London Evening Standard.
„Няма да има споразумение, ако то не е цялостно“, заяви Рааб. Според него британското правителство настоява за добро споразумение, но допълни, че „ще е необходимо нашите европейски приятели да споделят нашата амбиция и прагматизъм, които демонстрирахме“.
„Ако това не се случи, Великобритания ще може да се справи с предизвикателствата, ако Брекзит бъде без споразумение“, допълни той.
Едновременно с това министърът предупреди да не се всява паника, че храната и лекарствата ще изчезнат след Брекзит.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sputnik: Споразумението на Тереза Мей с ЕС може да бъде „отменено“ след Брекзит, твърди британски министър

Sputnik: Споразумението на Тереза Мей с ЕС може да бъде „отменено“ след Брекзит, твърди британски министър

16 Септември 2018 | 22:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър на околната среда, храните и земеделието Майкъл Гоув заяви, че парламентът може просто да „отмени“ споразумението за Брекзит от „Чекърс“ на британския премиер Тереза Мей, веднъж щом Великобритания напусне Европейския съюз, предава Sputnik.
Планът на Мей от „Чекърс“ (официалната резиденция на британския министър-председател) разпали опозиция дори сред членовете на управляващата Консервативна партия откакто беше приет, което предизвика оставките на Борис Джонсън и Дейвид Дейвис през юли, заради несъгласието им с плана.
Според Гоув планът е окончателен, но може да бъде променен в бъдеще. „Подходът на плана от Чекърс е правилният за момента, защото трябва да гарантираме, че ще уважим вота (на гражданите) и ще се възползваме от възможностите на това да сме извън Европейския съюз“, заяви Гоув пред „BBC“, добавяйки че „един бъдещ министър-председател винаги може да реши да промени отношенията между Великобритания и Европейския съюз“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Gurdian: Кметът на Лондон призовава за втори референдум

The Gurdian: Кметът на Лондон призовава за втори референдум

16 Септември 2018 | 03:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Кметът на Лондон Садик Хан призовава за втори референдум, пише британското издание The Guardian.
Той призовава за второ допитване след като европейските лидери отхвърлиха плана за споразумение на Тереза Мей.
Бившият депутат от лейбъристите, който е твърд привърженик на оставането в ЕС, настоява министър-председателя да предложи втори референдум на Брекзит, защото смята, че напускането на блока представлява сериозна заплаха за Обединеното кралство.
В интервю той заяви: "Не е тайна кампанията за оставане, която съм водил и смятам, че всяка форма на Брекзит, колкото и да е твърда или мека, ще доведе до по-малко работни места, и намаляване на ролята на Великобритания на световната сцена.
"Доказателствата за това са неопровержими."
Садик Хан твърди, че в преговорите за Брекзит има само два възможни резултата: лоша сделка или "никаква сделка", за която той твърди, че ще бъде още по-зле.
Той каза: "И двата сценария са на милиони километри от обещаното по време на кампанията за референдума. Те са невероятно рисковани и не вярвам, че Тереза Мей има мандат да играе хазарт с британската икономика и прехраната на хората".
Въпреки че Хан заяви, че зачита волята на британския народ, той каза, че не може да приеме непохватните преговори на премиера.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Борис Джонсън заяви, че подкрепя Тереза Мей, но е против нейния план за Брекзит

Reuters: Борис Джонсън заяви, че подкрепя Тереза Мей, но е против нейния план за Брекзит

15 Септември 2018 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън заяви, че подкрепя министър-председателя Тереза Мей, но не и нейните предложения как да се осъществи излизането на страната от Европейския съюз, предава Reuters.
„Не става дума за нейното водачество, а за нейната политика. Аз не я предизвиквам. Но съм против плана от „Чекърс“, заяви Джонсън, коментирайки Тереза Мей и нейния план за излизането от ЕС.
Джонсън подаде оставка от поста външен министър след предложението на министър-председателя. Според него този план ще подчини Великобритания на решенията на Брюксел.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Борис Джонсън призова евроскептиците да не искат отстраняването на Тереза Мей от премиерския пост

Daily Express: Борис Джонсън призова евроскептиците да не искат отстраняването на Тереза Мей от премиерския пост

15 Септември 2018 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън призова евроскептиците да не искат отстраняването на Тереза Мей от премиерския пост, но и да не позволяват приемането на плана й за споразумение с ЕС за Брекзит, пише британският ежедневник Daily Express.
Борис Джонсън най-сетне наруши мълчанието си, след като привържениците на твърд Брекзит открито обсъдиха свалянето на Тереза Мей Май по-рано тази седмица.
Говорейки в Американския институт по предприемачество във Вашингтон, бившият външен министър каза, че планът на Тереза Май трябва да бъде спрян, но тя трябва да остане министър-председател.
На въпроса дали има послание към 50-те евроскептични депутати, които се срещнаха по-рано тази седмица, за да обсъдят „преврат“ срещу премиера той каза: "Не става въпрос за ръководството. Не става дума за промяна на министър-председателя --става въпрос за отхвърляне на плана от Чекърс (извънградската резиденция на премиера, където в началото на юли целият състав на кабинета прие план за споразумение с ЕС за Брекзит –бел.ред.)“.
Водещият кандидат, който евроскептиците предвиждат да смени премиера Тереза Мей, призова за завръщане към ценностите от времето на Маргарет Тачър .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: След телефонен разговор между Доминик Рааб и Мишел Барние: Великобритания и ЕС „се доближават“ до споразумение за Брекзит според Рааб, докато Барние твърди, че остават „съществени разлики“ между двете страни

Reuters: След телефонен разговор между Доминик Рааб и Мишел Барние: Великобритания и ЕС „се доближават“ до споразумение за Брекзит според Рааб, докато Барние твърди, че остават „съществени разлики“ между двете страни

14 Септември 2018 | 17:40 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. В петък главните преговарящи за Брекзит на Великобритания и Европейския съюз, Доминик Рааб и Мишел Барние, са провели телефонен разговор. След края му от двете страни произлязоха противоречиви информации, предава Reuters.
Според Рааб, Великобритания и Европейският съюз „се доближават“ до споразумение за излизане. „Докато остават някои съществени разлики, които трябва да изчистим, е ясно че нашите екипи се доближават до работни решения на значителните въпроси в споразумението за Брекзит и имат продуктивни разговори в правилния дух за бъдещите отношения“, заяви той.
„Ние повторихме нашата готовност да отдадем нужното време и енергия, за да доведем тези преговори до успешен завършек“, добави Рааб, пояснявайки че двамата с Барние са се съгласили да говорят отново след срещата на върха на европейските лидери в Залцбург през следващата седмица.
От своя страна Барние заяви, че ключовите различия между ЕС и Великобритания за бъдещето на ирландската граница, както и за европейската система за защита на хранителните имена, остават.
Той съобщи в социалната мрежа „Туитър“, че е провел „полезен диалог“ с британския си колега. Според главният преговарящ на ЕС, двете страни „продължават дискусиите за намиране на обща почва за бъдещите отношения“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Управителят на Английската централна банка предупреди за катастрофални последици в случай на Брекзит без сделка

The Guardian: Управителят на Английската централна банка предупреди за катастрофални последици в случай на Брекзит без сделка

14 Септември 2018 | 04:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Управителят на Aнглийската централна банка Марк Карни предупреди, че излизане на Великобритания от структурите на Европейския съюз без сделка може да се окаже също толкова катастрофално за британската икономика, колкото финансовата криза от 2008 г., пише вестник Тhe Guardian.
Предупреждението си Карни е отправил на среща с британския премиер Тереза Мей и министрите от кабинета й, поясняват от редакцията.
Източници от правителството са заявили пред Тhe Guardian, че Карни е очертал мрачна картина на безработица, достигаща двуцифрено число, срив на цените на жилищата с 25-35% за три години и затрудняване на транспортни връзки с Европейския съюз, включително въздушните и железопътните.
На срещата Карни е представил и друг възможен сценарий – Великобритания да напусне ЕС при условия, по-лоши от тези в плана на Тереза Мей, представен от провинциалната резиденция на министър-председателя.
Изданието цитира правителствен източник, който заявява: „По-лошият сценарий от Брекзит без споразумение, беше притеснителен, но предизвика широко съгласие за стъпките, които трябва да предприемем, за да подкрепим британската икономика в случай на напускане на ЕС при лоши условия“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Брекзит без споразумение може да спре влаковете на „Евростар“ на границата с Франция, твърди френски министър

Reuters: Брекзит без споразумение може да спре влаковете на „Евростар“ на границата с Франция, твърди френски министър

13 Септември 2018 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. Влаковете на „Евростар“, пътуващи от Лондон за Париж, може да не бъдат допускани във Франция, ако Брекзит бъде осъществен без споразумение, а значителни репарации за това не са направени, заяви френският министър за европейските работи Натали Лоазо в четвъртък, предава Reuters.
Лоазо беше запитана, по време на събитие в Лондон, дали има реална възможност влаковете на „Евростар“, идващи от Лондон, да не бъдат допускани на френска земя, ако има Брекзит без споразумение.
„Ако не направим нищо и стигнем до вариант за излизане без споразумение, това ще бъде един от резултатите“, заяви тя.
„Не можем да се събудим на 30 март и да кажем на нашите съграждани и на нашите бизнеси: „Еха, мислехме си, че това никога няма да се случи и затова не сме подготвени““, добави Лоазо.
Тя поясни, че Франция се подсигурява за всяка възможност. „Ще отида във френския парламент в предстоящите седмици със законопроект, за да бъдем подготвени за всякакъв сценарий“, допълни френският министър.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Хамънд: Несигурността около Брекзит вреди на британската икономика

Филип Хамънд: Несигурността около Брекзит вреди на британската икономика

12 Септември 2018 | 20:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският министър на финансите Филип Хамънд заяви, че несигурността около резултата от преговорите по Брекзит вреди на икономиката на Великобритания , предава Reuters.
Десет години след краха на американската банка „Леман Брадърс“ Хамънд заяви, чие има „светлина в края на тунела“ за британските домакинства, но и че преговорите за Брекзит в момента „служат като спирачка за икономиката“.
„Потенциалът за Брекзит без договор е риск за финансовата система“, предупреди той.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Великобритания е изпратила писма до 27-те страни-членки на ЕС за споразумения в транспортната сфера при липса на споразумение за Брекзит

Тhe Guardian: Великобритания е изпратила писма до 27-те страни-членки на ЕС за споразумения в транспортната сфера при липса на споразумение за Брекзит

12 Септември 2018 | 04:02 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Великобритания е изпратила писма до 27-те страни-членки на ЕС за споразумения в транспортната сфера при липса на споразумение за Брекзит, пише британският вестник The Guardian.
Доминик Рааб беше критикуван от Мишел Барние, след като главният преговарящ на ЕС откри, че британското правителство е написало писма до останалите 27 държави-членки, за да поиска странични преговори по транспорта в случай на липса на споразумение.
Писмата предлагат страните-членки да се подготвят да се ангажират в едностранни споразумения с британското правителство в областта на въздухоплаването и превоза на товари, за да могат да продължат ключовите търговски потоци в случай, че Обединеното кралство и ЕС не постигнат споразумение за напускане на Съюза до 29 март 2019 г.
Транспортният министър на Великобритания Крис Грейлинг е наредил писмата да бъдат изпратени, въпреки че преди по-малко от две седмици най-високопоставеният търговски представител на Европейската комисия Виолета Булк заяви, че без сделка тази есен няма да има други споразумения за защита на британската икономика.
Барние също предупреди, че е повторил това послание пред Рааб, като е казал на министъра за Брекзит: "Ако няма сделка, няма доверие".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Huffington Post: Какво иска Борис Джонсън и какво може да последва

Huffington Post: Какво иска Борис Джонсън и какво може да последва

11 Септември 2018 | 04:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Какво иска Борис Джонсън и какво може да последва,пише британският вестник Huffington Post.
Борис Джонсън, който подаде оставка заради несъгласие с плана на премиера за спорзумение за напускане на ЕС и поддръжниците му вероятно ще разкрият плановете си през идните седмици, но в много отношения те знаят, че не е необходимо да бързат. Техният брой (в диапазона от 40 до 80 депутати), прибавен към депутатите от Лейбъристката партия, които не одобряват сегашния план на премиера, означава, че плановете на Мей в момента изглеждат обречени на неуспех в парламента. Ето защо чрез гласуването на плана на премиера , несъгласните с него могат да съсипят кариерата на Мей без никакъв формален вот на доверие.
Какво ще стане, ако Тереза Мей се опита да превърне сделката за Брекзит в гласуване за доверие. Това е напълно възможно депутатите да не искат да свалят лидера или да предизвикат предсрочни избори, което означава, че удължаването на член 50 може да бъде единственият изход на правителството.
Ако обаче се проведат лидерски избори, не трябва да се забравя за Саджид Джавид. Неговият отговор на забележките на Джонсън е модел за сдържаност, почти като за министър-председател. Известно е , че Джавид има толкова голяма подкрепа, че почти сигурно ще бъде избран при евентуално гласуване, докато Борис Джонсън все още няма достатъчно депутати, които да го подкрепят.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Споразумение с Великобритания по Брекзит е възможно в рамките на два месеца

Мишел Барние: Споразумение с Великобритания по Брекзит е възможно в рамките на два месеца

11 Септември 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Лондон. Споразумение с Великобритания по Брекзит е възможно в рамките на два месеца, заяви главният преговарящ за Брекзит от страна на ЕС, цитиран от британският ежедневник The Times.
По време на конференция в Словения Барние представи оптимистична оценка на състоянието на преговорите. "Мисля, че ако сме реалисти, ще постигнем споразумение за първия етап от преговорите, а именно договорът за Брекзит, в рамките на шест или осем седмици", каза той.
"Като вземем предвид времето, необходимо за процеса на ратификация, от Камарата на общините от една страна, Европейският парламент и Съветът от друга страна, трябва да постигнем споразумение преди началото на ноември. Мисля, че е възможно. "
Изказването му доведе до скок на британската валута на световните борси.
С твърдения обаче, че около 80 депутати от Консервативната партия ще гласуват против сделка , основана на споразумението от „Чекърс“ – извънградската резиденция на премиера, кабинетът трябва да започне съгласувана кампания за намаляване на опозицията.
От всеки министър е било поискано да посети най-малко два избирателни района през следващите две седмици, за да популяризират каузата за стратегията на Тереза Мей и да се противопоставят на кампанията, водена от Борис Джонсън, за отхвърляне на плана.
Източник на "Даунинг стрийт" каза миналата нощ, че сделката е „напълно възможна", добавяйки, че в Европа има нарастващо разбиране, че преговорите е недопустимо да се провалят. "Мисля, че има признание и от двете страни, че трябва да сключим сделка", каза източникът. "Не е в интерес на никого преговорите да се провалят и мисля, че започва да се формира позитивно мислене."
Друга правителствена фигура също така предполага, че е постигнат малък напредък по най-трудния въпрос за границата със Северна Ирландия. Премиерът трябва да се яви на срещата на върха на 27-те лидери на ЕС в Залцбург следващия четвъртък. След това от тях официално се очаква да променят мандата на ЕС за преговори, за да "вземат под внимание" новите предложения на Великобритания.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Сделка за Брекзит е възможна в близките 6 до 8 седмици, ако страните са „реалистични“, заявиха от ЕС

Reuters: Сделка за Брекзит е възможна в близките 6 до 8 седмици, ако страните са „реалистични“, заявиха от ЕС

10 Септември 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Блед. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви по време на форум в словенския град Блед в понеделник, че сделката за Брекзит може да бъде постигната в близките 6 до 8 седмици, ако страните са реалистични в своите искания, предава Reuters.
„Мисля, че ако сме реалистични, може да постигнем споразумение за първия етап от преговорите, който е договорът за Брекзит, в рамките на 6 до 8 седмици“, заяви Барние пред Бледския стратегически форум.
„Имайки предвид нужното време за процеса на ратификация, Камарата на общините от една страна и Европейският съвет и Европейския парламент от друга... трябва да постигнем споразумение преди началото на ноември. Мисля, че това е реалистично“.
Барние посочи сред възможните проблемни въпроси този за границата между Великобритания и Ирландия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Британската полиция може да се обърне към армията поради опасения, че Брекзит без споразумение може да предизвика бунтове

London Evening Standard: Британската полиция може да се обърне към армията поради опасения, че Брекзит без споразумение може да предизвика бунтове

10 Септември 2018 | 04:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение може да принуди британската полиция да се обърне към армията покрай страховете от граждански хаос, пише британският вестник London Evening Standard, като се позовава на изтекъл доклад.
Полицейските началници са начертали планове в случай, че недостигът на стоки, храни и лекарства предизвика бунтове след излизането на Великобритания от ЕС през март 2019 година.
Документът, изготвен от Националния център за полицейска координация, включва и „реалната възможност“ от потърсване на военна помощ в случай на бунтове.
Той предупреждава и от опашки от трафик на пристанищата с „безпрецедентен и объркващ“ разрив на пътната мрежа.
Вътрешният министър Саджид Джавид заяви пред „BBC“ в неделя: „Радвам се, че полицията и други експерти разглеждат този въпрос и мислят какво може да се стане в случай на излизане без споразумение“.
Изтеклият документ разкрива притеснения, че липсата на доставки на лекарства може да „подхрани гражданското неподчинение“, докато повишението на цената на стоките също е потенциален проблем.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Британското мнение все още е дълбоко разделено от Брекзит

VOA: Британското мнение все още е дълбоко разделено от Брекзит

5 Септември 2018 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското публично мнение за напускането на Европейския съюз все още е дълбоко разделено, според анкета в сряда, която посочва едва леко увеличение в подкрепата за оставане в Блока, въпреки нарастващия песимизъм за изхода от преговорите, предава радио Voice of America.
Великобритания ще напусне ЕС на 29 март 2019 година, но все още трябва да сключи споразумение за напускане, за да дефинира бъдещите отношения с Брюксел и да се опита да контролира икономическия удар след края на повече от четири десетилетия интеграция с най-големия търговски блок в света.
Анкетата разкрива, че 59 процента от гласоподавателите сега ще изберат да останат в ЕС, срещу 41 процента, които биха гласували за напускане. Данните са публикувани в академичен доклад в сряда, направен от изследователските организации „NatCen“ и „Великобритания в променяща се Европа“.
Това е най-високата регистрирана подкрепа за „оставане“ в серия от пет подобни анкети от референдума от 2016 година насам. Това се явява и обрат на тогавашния вот от 52-48 процента за напускане.
Но авторът на доклада, анкетният експерт Джон Къртис, добави нотка на предпазливост, заявявайки че техният панел на интервюирани респонденти показва, че те са гласували с 53 процента в полза на оставането в оригиналния вот – което е по-висока пропорция от реалния вот.
„Независимо от това, анкетата все още означава, че очевидно има промяна от шест пункта от напускане към оставане, което е по-голяма от всяка регистрирана досега, в която и да е от предишните ни анкети“, заяви Къртис.
Правителството на Великобритания отхвърли провеждането на втори референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Ангела Меркел призна, че не може да бъде отписан провал в преговорите за Брекзит

The Guardian: Ангела Меркел призна, че не може да бъде отписан провал в преговорите за Брекзит

5 Септември 2018 | 03:22 | Агенция "Фокус"
Франкфурт. Канцлерът на Германия Ангела Меркел предупреди бизнес лидерите в страната си, че преговорите за Брекзит са пред опасност от пропадане, пише британският вестник The Guardian.
Докато преговорите между Лондон и Брюксел са в задънена улица, само месеци преди крайния срок, германският канцлер направи рядко вмешателство по време на конференция във Франкфурт.
Тя каза пред значими играчи от германския финансов свят във вторник: „Не желаем преговорите да пропаднат. Ще използваме всичката си сила и креативност, за да не позволим това да се случи. Не искаме тези преговори да се провалят. Но не можем и напълно да отпишем този вариант, защото все още нямаме резултат“.
Европейският съюз твърди, че трябва да бъде сключено споразумение за излизането на Великобритания, което да покрива правата на гражданите, разводна сметка от 39 милиарда паунда и ирландската граница, заедно с политическа декларация за бъдеща сделка, най-късно до края на ноември.
Германският канцлер в общи линии стои на заден план в преговорите, предпочитайки да се меси единствено в определени моменти по време на срещи на върха на ЕС.
Европейските лидери ще се срещнат в Брюксел през октомври, но отделна спешна среща се уговаря за 13 ноември, в случай че преговорите се нуждаят от няколко допълнителни седмици, за доуточняване на детайлите.
Лидерите ще се съберат на среща на върха в Залцбург, по-късно през този месец, където 27-те държави от ЕС планират подход тип „морков и тояга“ към Брекзит, предлагайки на британския премиер Тереза Мей топли думи за плана ѝ от „Чекърс“, редом с остро предупреждение, че се нуждаят от план за Северна Ирландия в рамките на седмици.
Двойното изявление от европейските лидери ще се стреми да покаже на британския премиер някакво доказателство за прогрес в преговорите за бъдещото търговско споразумение, докато тя се бори да се отърве от заплахата на бунтуващите се срещу нея британски депутати.
Въпреки това, покрай плановете, които ще бъдат обсъдени сред 27-те, ще бъде отправен и директен изстрел към Мей за резервен план за Северна Ирландия, въпрос, по който официални лица и дипломати стават все по-разочаровани.
Мей се ангажира през декември и отново през март, да се споразумее за план, който ще избегне твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия. Това ще влезе в сила, ако търговско споразумение или направено по поръчка технологично решение, което може да свърши същата работа, не е достъпно до края на преходния период, който е 31 декември 2020 година.
Британският кабинет е бил информиран във вторник, че планът на Тереза Мей е получил „топъл и позитивен“ отговор от европейските столици по време на британската дипломатическа офанзива през лятото.
В Даунинг стрийт се предполага, че министър-председателят ще увеличи директното си лобиране сред европейските лидери, след като преговорите навлязоха във финалните си етапи, макар и да се бори, за да спаси предложенията си от яростните критики във Великобритания.
Този ход добавя тежест към теорията, че британското правителство планира да заобиколи Европейската комисия и да отиде директно при лидерите на останалите 27 членки на ЕС, за да сключи споразумение.
Даунинг стрийт не отхвърли това предположение. Официалният говорител на Тереза Мей заяви: „Преговорите с комисията се провеждат; винаги сме уважавали този факт. Но същевременно това е решение, което в края на процеса ще бъде взето на политическо ниво от Европейския съвет, така че очевидно може да очаквате продължително и силно сътрудничество с европейските страни“.
В Европа се опасяват, че британците се стремят да забавят резолюцията за ирландската граница докато не дойде преходният период, след като Великобритания е напуснала ЕС на 29 март 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Брекзит без споразумение ще потопи паунда, твърди ръководителят на британската централна банка

The Times: Брекзит без споразумение ще потопи паунда, твърди ръководителят на британската централна банка

5 Септември 2018 | 02:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение ще постави финансите на семействата под натиск за период от няколко години, заяви ръководителят на британската централна банка Марк Карни, като потвърди, че води преговори за оставане на поста си, пише британският вестник The Times.
Напускането на Европейския съюз без споразумение ще потопи паунда и ще навреди на перспективата за икономически растеж, заявиха служители на банката пред британски депутати във вторник, оставяйки домакинствата с празен джоб. Карни предупреди, че свиването на доходите може да продължи години и че лихвените проценти може да се наложи да се вдигнат.
53-годишният Карни предложи да остане на поста гуверньор и след датата си на напускане, насрочена за следващия юни. „Готов съм да направя всичко, което мога, за да насърча един гладък Брекзит и един ефективен преход в Банката на Англия“, заяви той.
От министерството на финансите се очаква потвърждение в рамките на седмица, че мандатът на канадеца ще бъде удължен. През 2013 година Карни се съгласи да изкара пет години от стандартния осемгодишен мандат, след което го удължи с още една година. Сега се очаква той да остане до 2020 година.
Няколко привърженици на Брекзит в миналото призоваваха за неговата оставка заради това, което те считат като анти-Брекзит наклонност. Карни има напрегната връзка с британския премиер Тереза Мей, но източници от правителството настояха, че тя не би блокирала удължението.
Карни нагази в дебата за Брекзит отново във вторник. „Ще има период на напасване, ако се движим бързо към Световната търговска организация (СТО) и е вероятно, имайки предвид скоростта на нарастване на заплатите и ефекта на инфлацията, реалното свиване на доходите да се върне сред домакинствата за период от няколко години“, заяви той пред финансова комисия.
Анди Халдейн, главният икономист на Банката, заяви на същата среща, че анкетите сред бизнеса предполагат, че перспективата за сценарий без споразумение нараства. Вече има 25 процентов шанс за излизане без сделка, разкриват те, в сравнение с 20-процентова възможност година по-рано, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Според научно изследване Брекзит без споразумение ще има жестоко краткосрочно влияние върху Великобритания

The Guardian: Според научно изследване Брекзит без споразумение ще има жестоко краткосрочно влияние върху Великобритания

4 Септември 2018 | 01:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит без споразумение би имал „хаотично и жестоко“ краткосрочно влияние върху Великобритания, поставяйки работните места под заплаха и прекъсвайки търговските отношения, предупреждават експертите от мозъчния тръст „Великобритания в променяща се Европа“, цитирани от вестник The Guardian.
Според организацията Брекзит без споразумение би довел до „изчезването без замяна на много от правилата, които поддържат икономическата и регулаторната структура“ на Великобритания. Издаденият от нея документ от 30 страници твърди, че снабдяването с продоволствие на Великобритания ще бъде временно прекъснато – търговията с говеждо месо ще се срине, след като страната разчита силно на вноса на ЕС. Европейските здравни карти, които позволяват на британските туристи да получават безплатно здравеопазване в ЕС ще станат невалидни още в първия ден след Брекзит.
Предполага се, че статутът на договорите с европейските компании ще стане неясен, защото Великобритания ще стане „трета страна“. „Почти сигурно“ ще е и увеличаването на времето, което ще се чака на границата за прекарване на стоки, което ще накара компаниите да преосмислят своите вериги за зареждане.
Същевременно експертите от „Великобритания в променяща се Европа“ смятат, че страната в бъдеще ще успее да нормализира своите търговски отношения с ЕС, след като успее да сключи с него споразумение. „Не е сигурно, че щетите ще бъдат дълготрайни“, се съобщава в доклада.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Германия): Главният преговарящ за Брекзит от ЕС е готов за удължаване на преговорите с Лондон до средата на ноември

The Local (Германия): Главният преговарящ за Брекзит от ЕС е готов за удължаване на преговорите с Лондон до средата на ноември

3 Септември 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че е отворен за удължаване на преговорите с Лондон до средата на ноември, пише германската редакция на електронното издание The Local.
Великобритания трябва да напусне Съюза до 30 март 2019 година, но двете страни искат да постигнат споразумение за условията на раздялата до срещата на върха на ЕС на 18 и 19 октомври т.г., за да дадат на своите парламенти достатъчно време да приложат договора, коментира изданието.
„Ако вземем предвид времето, нужно за ратификацията на споразумението от британския парламент, както и от Европейския парламент, тогава трябва да приключим преговорите до средата на ноември. Това е възможно“, заяви Барние пред неделното издание на Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Не ни трябва повече време, а политически решения“, подчерта еврочиновникът.
The Local отбелязва, че в момента преговорите са в застой по няколко ключови въпроса, включително как да бъде избегната твърда граница между страната-членка на ЕС Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, както и по бъдещите търговски отношения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Привържениците на оставането стартират нов „Проект страх“, за да натрупат пари от паниката от Брекзит без споразумение, твърди британски икономист

The Daily Express: Привържениците на оставането стартират нов „Проект страх“, за да натрупат пари от паниката от Брекзит без споразумение, твърди британски икономист

3 Септември 2018 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Експертът по търговско право професор Дейвид Колинс заяви, че някои привърженици на оставането на Великобритания в Европейския съюз правят подвеждащи твърдения, за да всяват страх от провала в постигането на споразумение с ЕС и да натрупат пари от паниката на пазара. Колинс твърди, че предположенията, че стоките ще спрат на границата, ако няма споразумение, са грешни, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Великобритания просто ще приеме правилата за търговия на Световната търговска организация (СТО), успокоява професорът.
Икономисти като професор Патрик Минфърд твърдят, че този сценарий ще повиши брутния вътрешен продукт на Великобритания с около 600 милиарда паунда, в същото време оставяйки ЕС с дупка от 500 милиарда паунда.
Пишейки за консултативната група „Адвокати за Великобритания“, професор Колинс от градския университет в Лондон, отхвърли твърденията, че стоките ще бъдат спрени на границата.
Той заяви: „Аргументът, който се прокарва, е че след Брекзит ЕС ще има правото да третира стоките от Великобритания като такива от трета държава. Този подход погазва санитарните, фитосанитарните и технически бариери на търговските споразумения на СТО, защото е своеволно. Тези споразумения казват, че безмитните бариери трябва да са базирани на нивото на научно определим риск в продукта, който няма да се промени след Брекзит. Нито пък регулациите, чрез които те се оценяват или дори идентичността на тези, които извършват оценките. Това беше една от целите на обединяването на регулациите на ЕС със законите на Великобритания след Брекзит чрез Евросъюза (Законът за изтегляне) от 2018 година“.
Без да назовава имена, професор Колинс заяви, че малка група от привържениците на оставането „очакват да спечелят от неразборията, която ще настъпи на пазарите като последствие на надутата паника за апокалипсис при липсата на споразумение за излизане.
„Тези, които ще се възползват от падането на паунда или сриването на стоковия пазар изпъкват“, поясни той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Стотици чиновници са напуснали британското министерство за Брекзит в процеса на излизане от ЕС

The Independent: Стотици чиновници са напуснали британското министерство за Брекзит в процеса на излизане от ЕС

3 Септември 2018 | 03:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Броят на чиновници, които са напуснали британското министерство по въпросите за Брекзит, докато са работи по излизането на Великобритания от Европейския съюз, е равен на повече от половината от общия му състав, пише британският вестник The Independent.
Данни, с които вестникът се е сдобил, разкриват че стотици държавни служители са сменили работата си, докато министерството се е опитвало да стъпи на краката си и да скалъпи преговорна позиция за Великобритания през последните две години.
Масовото заминаване на служители означава, че средната възраст на останалите в министерството чиновници е 32, макар че на тях е възложена задачата да сключат комплексно споразумение, което може да промени Великобритания за цяло поколение.
Информацията, която е придобита от британските Либерални демократи, изглежда че потвърждава предишните информации за изключително висок оборот на служители в министерството за излизане от Европейския съюз (МИЕС), което критиците твърдят, че сочи към „дълбока нестабилност“ в сърцето на правителствената операция за Брекзит.
Според точните данни, внушителните 357 чиновници са напуснали МИЕС за период от само две години.
Въпреки това, общият брой служители в това министерство е 665, което разкрива, че процентът на напусналите е повече от 50 за този период.
От министерството поясняват, че в тези, които са напуснали, влизат и назначения с фиксиран период, служители на заем от други министерства, изпълнители и стажанти.
Но детайлите не променят факта, който се разкрива в данните: че средната възраст на останалите на работа служители е 32.
Говорител на МИЕС се оправда с това, че министерството е създадено като ограничена във времето операция с „ясен мандат за извършването на историческа задача“.
Той заяви: „Имайки това предвид, мнозинството от нашите служители са назначени с договори с фиксиран период или са взети под наем от други министерства, а много от тях са привлечени като стажанти младежи. Много от тези, които напуснаха, се преместиха към други министерства, защото техният период на наем приключи. Само малка част действително напуснаха публичната администрация“.
Но националната сметна палата е подчертала през декември 2017 година, че МИЕС работи с 9 процента от капацитета си на тримесечие, когато средният капацитет на публичната администрация е 9 процента на година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит без споразумение: изследване предупреждава за значителен краткосрочен удар върху Великобритания

The Guardian: Брекзит без споразумение: изследване предупреждава за значителен краткосрочен удар върху Великобритания

3 Септември 2018 | 03:11 | Агенция "Фокус"
Лондон. Краткосрочният удар на евентуален Брекзит без споразумение върху икономиката на Великобритания би бил „хаотичен и тежък“, застрашавайки работните места и разрушавайки търговските връзки, предупреждават експерти от мозъчния тръст „Великобритания в променяща се Европа“, пише британският вестник The Guardian.
Британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб заяви, че е уверен, че 80 процента от работата върху завършването на споразумението за излизане от ЕС вече е свършена, докато преговорите навлизат във финалния си етап.
Но неговият министерски колега Лиъм Фокс наскоро намекна, че сценарият на никакво споразумение – който ще настъпи, ако преговорите се провалят или двете страни се съгласят да няма споразумение – е най-вероятният изход.
В обновена оценка от 30 страници за удара на евентуален Брекзит без споразумение, мозъчният тръст заяви в понеделник, че това ще означава „изчезването без заменяне на много от правилата, които поддържат британската икономика и регулаторната ѝ структура“.
Техният анализ твърди, че в краткосрочен период:
- Доставките на храни могат да бъдат временно прекъснати – търговията с говеждо може да се разпадне, например, тъй като Великобритания сериозно зависи на вноса от ЕС и ще бъде принудена да наложи мита, в съответствие с правилата на Световната търговска организация (СТО).
- Европейските карти за здравни осигуровки, които позволяват на британските туристи да се възползват от безплатно здравеопазване в ЕС, ще бъдат невалидни от деня на Брекзит.
- Почти сигурно ще трябва да има „втвърдяване на границата“ между Северна Ирландия и Република Ирландия, включително и някои „физически прояви“.
- Статутът на законните договори и търговските споразумения с европейски компании ще бъде неясен, тъй като Великобритания ще се превърне в „трета държава“ за една нощ.
- Увеличеното и несигурно време на обработване на стоки на границата ще бъде „почти сигурно“, рискувайки образуването на опашки в Довър (британски град, който е инфраструктурно свързан с Дюнкърк, Франция) и принуждаването на компаниите да преразгледат веригите си за доставки.
В дългосрочен план, експертите на „Великобритания в променяща се Европа“ твърдят, че Островът ще има време да нормализира търговския си статут и споразумения с ЕС могат да бъдат сключени, за да се разрешат много други практични предизвикателства.
„Не трябва да се смята, че щетите, макар и реални, ще бъдат задължително дългосрочни“, се казва в доклада.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Telegraph: Тереза Мей няма да се огъне под натиска на Брюксел

The Sunday Telegraph: Тереза Мей няма да се огъне под натиска на Брюксел

2 Септември 2018 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът на Великобритания Тереза Мей няма да се огъне под натиска на Брюксел, пише самата тя в статия в неделното издание на вестник The Telegraph.
Тереза Май каза, че няма да позволи да бъде принудена да сключи сделка, която не е в национален интерес.
Пишейки във вестника, министър-председателят твърди, че е уверена, че правителството може да посредничи за "добра сделка за Великобритания".
В отговор на евроскептичните депутати, които се противопоставят на нейните предложения и са загрижени, че те могат да бъдат още отслабени, тя казва: "Няма да бъда притисната да приема компромиси по предложенията от правителствения план, които не са в наш национален интерес".
В статията, предназначена да потуши страховете на депутатите при завръщането им в Уестминстър през следващите дни, Тереза Май също отхвърли призивите за втори референдум, като заяви, че подобен ход би означавал "грубо предателство на нашата демокрация".
Тя също така настоява, че страната незабавно ще тръгне нагоре в случай на липса на споразумение с ЕС.
Нейната намеса идва в резултат на растящата кампания на депутати от партията й да отхвърлят плана, съгласуван от кабинета през юли в извънградската резиденция на премиера.
В своята статия министър-председателят заявява: "Искаме да напуснем с добра сделка и сме уверени, че можем да постигнем такава. Разбира се, все още предсоят много преговори.
"Затова е отговорно, че прекарахме време през това лято да се подготвим за сценарий за Брекзит без споразумение, точно както ЕС е направил ... За някои сектори ще има реални предизвикателства както за Обединеното кралство, така и за ЕС. Но ние ще го преживеем и ще продължим да процъфтяваме. Така че ние ще бъдем готови за липса на сделка, ако е необходимо“, пише премиерът.
Тереза Мей добавя: "Нито ще се предам на онези, които искат да организират втори референдум ... Да зададеш въпроса отново ще бъде грубо предателство на нашата демокрация и предателство на доверието“.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Споразумение за Брекзит ще предотврати сериозни смущения в търговията

Мишел Барние: Споразумение за Брекзит ще предотврати сериозни смущения в търговията

1 Септември 2018 | 21:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Споразумение с Великобритания за отношенията с ЕС след напускането на Съюза ще предотврати сериозни смущения в търговията, заяви главния преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние пред германския вестника Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, цитиран от Reuters.
Компаниите ще бъдат изправени пред смущения във веригата си за доставки, ако Великобритания напусне Европейския съюз, без да осигури постоянен достъп до единния пазар на блока или до митническия съюз, заяви Мишел Барние пред германския вестник.
"Ако британското правителство реши в полза на митнически съюз с нас, което все още е възможно, нещата ще бъдат много по-лесни", каза той в интервюто.
"Във всеки случай съветвам индустрията да съобрази веригата за доставки с евентуално напускане на Великобритания без споразумение", каза той. Запитан за евентуално продължаване на преговорите след неофициалния краен срок през октомври, Барние каза: "Не е нужно повече време. Необходими са политически решения. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Преговорите за Брекзит няма да продължат без резервен план за Северна Ирландия

The Independent: Преговорите за Брекзит няма да продължат без резервен план за Северна Ирландия

1 Септември 2018 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Преговорите за Брекзит няма да продължат без резервен план за Северна Ирландия, пише британският ежедневник The Independent.
Обединеното кралство трябва да одобри резервен план за границата в Северна Ирландия, ако не бъде постигнато споразумение с ЕС ", предупреди главният преговарящ на ЕС.
Говорейки след последния кръг от преговори, Мишел Барние каза, че без подробен план "няма да има споразумение".
Става въпрос за това, което трябва да се случи с границата на Северна Ирландия, ако Великобритания и ЕС не са в състояние да постигнат търговска сделка, която да запази отворената граница.
Говорейки заедно с Доминик Рааб, министърът за Брекзит, Барние каза: "Трябва да имаме подробно решение за ирландската граница, което да е законосъобразно и да работи, в споразумението за оттегляне.
"Премиерът Тереза Мей се ангажира с това, както всички лидери на институциите на ЕС - например парламентът".
Той добави: "Трябва спешно да се заемем с изготвянето на резервен план.“
"Това е от съществено значение, за да приключим преговорите. Без резервен план няма да има споразумение."
Мишел Барние каза, че е поискал от Обединеното кралство да предостави необходимите технически данни, за да планира как митническите проверки биха могли да работят след Брекзит.
Доминик Рааб каза, че Обединеното кралство е "ангажирано" да постигне споразумение.
Той добави: "Решенията трябва да са приложими и трябва да бъдат приложими за общностите, живеещи в Северна Ирландия и живеещи в Република Ирландия - хората, засегнати в ежедневието им от това, за което Мишел и аз преговаряме от името на ЕС и Великобритания в момента. "
ЕС предложи резервен план, който ще позволи на Северна Ирландия в действителност да остане в митническия съюз и в единния пазар, като по този начин премахне необходимостта от гранични проверки - но правителството на Обединеното кралство казва, че всяко споразумение, което дава на региона различен статут спрямо останалата част от страната е неприемливо.
Вместо това министрите предложиха "митническо споразумение", според което цялото Обединено кралство би приел едни и същи тарифи като ЕС за ограничен период от време, докато не бъде постигнато дългосрочно споразумение. Брюксел обаче заяви, че няма да приеме ограничителни мерки, които да са ограничени във времето.
Въпросът се превърна в една от основните спорни точки по време на преговорите. До октомври трябва да се постигне споразумение, за да се гарантира, че Европейският парламент и държавите-членки разполагат с достатъчно време, за да го ратифицират, преди Обединеното кралство да напусне блока през следващия март.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Мишел Барние застана твърдо зад издигането на граница в Ирландско море

The Guardian: Мишел Барние застана твърдо зад издигането на граница в Ирландско море

1 Септември 2018 | 03:06 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Мишел Барние застана твърдо зад издигането на граница в Ирландско море, пише британският вестник The Guardian.
Мишел Барние не желае да се откаже от издигане на границата в Ирландско море, за да избегне твърдата граница на остров Ирландия, и публично поиска от британското правителство данни, които да докажат, че проверките на стоките, които се движат на територията на Обединеното кралство ще бъдат малко на брой.
Главният преговарящ на ЕС, който наблягаше на този въпрос още по време на преговорите зад кулисите, оповести искането си за информация, тъй като предупреди, че се нуждае от споразумение за Северна Ирландия и други нерешени въпроси, свързани с оттеглянето "най-късно до ноември".
Брюксел иска да покаже, че потокът от стоки от останалата част на Обединеното кралство в Северна Ирландия е минимален и че повечето от него идват през Република Ирландия.
Преговарящите в Обединеното кралство настояха, че не е броят на проверките е от значение, а принципът за липсата на гранични проверки в рамките на суверенната територия на Обединеното кралство.
Министърът за Брекзит Доминик Рааб заяви на съвместна пресконференция в Брюксел, че желанията на всички общности в Северна Ирландия трябва да бъдат зачетени, като индикация, че британското правителство няма да допусне проверки, неприемливи за Демократичната юнионистка партия.
Барние обаче заяви, че решението е "от съществено значение за приключване на преговорите". Той каза: "Без решение по въпроса за ирландската граница няма да има споразумение."

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Гранична криза в Гибралтар: какво ще стане с 13-те хиляди испански работници след Брекзит?

The Daily Express: Гранична криза в Гибралтар: какво ще стане с 13-те хиляди испански работници след Брекзит?

30 Август 2018 | 02:15 | Агенция "Фокус"
Гибралтар. Брекзит предизвика загриженост за жителите на Гибралтар, както и за повече от 13 хил. испанци, които работят на него, за които не се знае как ще пресичат границата, веднъж след като Великобритания напусне ЕС, пише The Daily Express.
Властите в Гибралтар заявиха, че ще работят с централното британско правителство, за да успеят да уредят добро бъдеще на района след Брекзит.
Повече от 13 хил. испански граждани от близките градове Ла Линя де ла Концепцион, Алгесирас, Лос Бариос и Сан Рок, пресичат границата между Испания и Гибралтар ежедневно, за да отидат на работа. Но с приближаването на крайния срок за Брекзит някои от тях се притесняват за „несигурността“ и как ще я преминават след „развода“.
Испанците призовават правителството си да направи всичко възможно да няма проблеми с ежедневния им живот. Според запознати източници европейските власти могат да дадат на Мадрид правото да има дума по въпроса дали Гибралтар трябва да получи специфичен статут след Брекзит.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: ЕС заяви, че ще предложи на Великобритания споразумение за след Брекзит, „различно от за която и да е друга държава“

The Independent: ЕС заяви, че ще предложи на Великобритания споразумение за след Брекзит, „различно от за която и да е друга държава“

30 Август 2018 | 01:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ на ЕС по Брекзит Мишел Барние заяви, че Съюзът се готви да предложи на Великобритания търговско споразумение, каквото не е предлагал на никоя друга държава. Той обаче увели, че ЕС няма да раздели или промени единния си пазар за Великобритания, пише The Independent.
„Готови семе да предложим партньорство на Великобритания, каквото не е имало за трета страна“, заяви Барние след срещата си с германския външен министър Хайко Маас в Берлин.
Междувременно министърът, който координира дейността на британското правителство по напускането на ЕС Дейвид Лидингтън заяви, че Великобритания ще приеме единствено план според условията на министър-председателя Тереза Мей.
„С точно седем месеца до края на процеса по чл. 50 от договора за ЕС и с два месеца преди срещата на Европейския съвет, ние сме пред избора между прагматично предложение или липса на споразумение“, заяви той по време на среща с представители на френския бизнес.
Тереза Мей предлага търговия, основана на достъпа до единния пазар за стоки чрез общ правилник, както и за премахването на митническите проверки чрез съгласувана митническа система. Но Барние отхвърля тази система, заявявайки, че ЕС не може да предава контрола над митниците си на страни извън обединението.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Ползите от общите действия на Германия, Франция и Обединеното кралство са огромни

New Europe: Ползите от общите действия на Германия, Франция и Обединеното кралство са огромни

29 Август 2018 | 09:51 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Въпреки напрежението, създадено от Брекзит, лидерите на Франция, Германия и Обединеното кралство действат заедно в спорове между Европейския съюз и САЩ. Ако тяхното единство може да бъде поддържано, "големите три" (Е3) в Европа ще служат много добре на ЕС в бурното бъдеще, пише базираното в Брюксел електронно издание New Europe. Материалът е представен без редакторска намеса.
Френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и премиерът на Великобритания Тереза Мей изглежда са чели от същия сценарий по отношение на оттеглянето на американския президент Доналд Тръмп от ядрената сделка с Иран и отхвърлянето на окончателното комюнике от срещата на Г-7 през юни. Всички те не одобряват решението на Тръмп да премести американското посолство в Израел в Йерусалим и да изтегли САЩ от Съвета на ООН по правата на човека. И всички те разкритикуваха неговата ескалираща търговска война с Китай.
Това единство не е просто реторика. Обединеното кралство в последно време подкрепи проектите за интеграция в ЕС по отношение на външната политика и политиката за сигурност - много повече, отколкото преди референдума за Брекзит Това включва решението за създаване на нов щаб за мисии за военно обучение - който мнозина разглеждат като ядро на потенциална европейска армия - в Африка. Великобритания по-рано се противопостави на тази инициатива.
Катализаторът за промените в курса на Обединеното кралство, изглежда, е Тръмп. Съществуват значителни доказателства, които показват, че Тръмп вижда ЕС и някои от неговите страни-членки като противници, а не като съюзници. Докато САЩ ще останат най-важният съюзник на ЕС и европейските членове на НАТО, той вече не е най-надеждният. Тази промяна доведе до надежда в Обединеното кралство, че след Брекзит Великобритания ще може да се възползва от своите "специални отношения" със САЩ и подчерта, че ЕС трябва спешно да увеличи собствената си стратегическа автономия.
Докато Северноатлантическият алианс ще остане критичен за европейската сигурност, ЕС сега се стреми да изгради капацитет за определяне на собствените си стратегически приоритети и, ако е необходимо, да действа върху тях, независимо дали сами или с партньори. Постигането на тази цел, определено в "Глобалната стратегия" на ЕС за 2016 г., ще бъде много по-лесно за Обединеното кралство.
Факт е, че ЕС и Обединеното кралство заедно имат повече международно влияние, отколкото по отделно. Великобритания има значителен дипломатически опит, международно влияние и военни и икономически ресурси, които могат да бъдат използвани за съвместни предприятия, точно както подкрепата на ЕС може да даде значителен тласък на британската политика на световната сцена. Това важи за демаршите относно основните участници като Китай или Русия, режимите на санкции, международните споразумения и стратегическите програми като "Галилео" и европейската система за спътникова навигация.
Как точно след Брекзит Лондон може да бъде институционално свързан с общите решения на ЕС по въпросите на външната политика, сигурността и отбраната, трябва да бъде определено в споразумението за излизане. Но е възможно да се създаде формат, който да даде на Обединеното кралство глас, а не вето. Междувременно не трябва да се вземат решения, които биха предотвратили или подкопават координацията на Великобритания след развода с позициите, действията и инструментите на външната политика на ЕС. Освен това днес и днес трябва да се предприемат стъпки за укрепване на връзките между Съюза и Обединеното кралство.
Тук сътрудничеството между E3, по-специално, е от решаващо значение. E3 вече е доказал потенциала си. Той инициира преговорите с Иран за ядрената му програма още през 2003 г. и стана ядрото на E3-plus-3 (Китай, Русия и САЩ), които заедно с Европейския съюз сключиха Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) с Иран през 2015 г.
В резултат от решението на Тръмп да изтегли САЩ от СВПД, E3 - заедно с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност - ще се превърнат в неразделна част от това да се спаси споразумението и да се разработят по-широкообхватни решения за справянето с Иран. Но E3 играе важна роля и в други области, включително конфликтите в Сирия и Йемен, продължаващия спор между Израел и Палестина, нестабилността в Северна Африка и морската сигурност в Средиземно море, Индийския океан и Южнокитайско море.
В зависимост от проблема, други страни-членки на ЕС - като Италия, Полша или Испания - ще трябва да се присъединят към Е3 в разработването на политики или договарянето на споразумения. Инициативите за Е3 трябва винаги да бъдат координирани с върховния представител на ЕС, за да се възползват пълноценно от легитимността и ресурсите на блока.
По-честата и видима стратегическа координация между Е3 би подкрепила способността на ЕС и Обединеното кралство да се възползват от ползите от взаимното сътрудничество. Тя може също така да послужи като основа за прагматично споразумение за Брекзит, което да поддържа тясното сътрудничество между Обединеното кралство и ЕС по отношение на външната политика и политиката за сигурност.

Независимо дали на ЕС му харесва или не, надеждна съвместна инициатива на Франция, Германия и Обединеното кралство би имала по-голямо въздействие върху Иран, Русия, Китай или дори върху САЩ, отколкото върху общата позиция на ЕС, произтичаща от дебат в Комитета по политика и сигурност на ЕС. Насърчаването на по-дълбокото сътрудничество на E3, което се наблюдаваше наскоро, трябва да остане на върха на дневния ред на външната политика на ЕС преди и след Brexit.
Фактът, че Франция, Германия и Великобритания ще бъдат членове на Съвета за сигурност на ООН за периода 2019-2020 г. - Франция и Обединеното кралство като постоянни членове и Германия като избиран член - ще добавят тежест към съвместното действие между тях. Освен това тясното сътрудничество в рамките на Съвета за сигурност би могло да спомогне за структурирането на координацията между ЕС и Обединеното кралство в областта на външната политика в непосредствения преходен период след Брекзит.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: ЕС иска планът за Брекзит на Тереза Мей да се провали, защото ще спести на Великобритания милиарди

The Daily Express: ЕС иска планът за Брекзит на Тереза Мей да се провали, защото ще спести на Великобритания милиарди

29 Август 2018 | 05:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Лондон. Европейският съюз иска планът за Брекзит на британския премиер Тереза Мей да се провали, като го отхвърли, защото ще спести на бизнесите във Великобритания милиарди паундове, пише британският евроскептичен ежедневник The Daily Express.
Вътрешно изследване на Европейската комисия оценява, че ако Великобритания е освободена от регулациите на ЕС да търгува в Европа, тогава британските компании могат да спестят около 6 милиарда евро на година.
Настоящите предложения, които бяха тежко критикувани от привържениците на Брекзит, предлагат Великобритания да остане близо до правилата на ЕС върху стоки, докато в същото време напусне митническия съюз и единния пазар.
Това ще означава, че британските бизнеси вече не са задържани от европейските регулации върху услугите чрез влизане в „споразумение за сдружаване“ с ЕС и включва „зона за свободна търговия“ за стоки.
Въпреки това, главният преговарящ за Брекзит на ЕС Мишел Барние заяви, че това предложение ще „подкопае“ единния пазар на Блока.
Освен това, Европейската комисия „предложи много негативна оценка на предложението от Чекърс“ по време на брифинг в понеделник, посветен на плановете на Тереза Мей, според „Politico“.
В доклада се казва: „Екипът на Барние беше непреклонен, че ако Великобритания формално представи плана, тогава той и екипът му ще бойкотират преговорите напълно, според двама официални представители.“
Екипът на Барние отбеляза, че успешен план за Брекзит ще постигне това, което бившият министър-председател Дейвид Камерън искаше да постигне в своите опити за предоговаряне на членството на Великобритания в ЕС, преди да бъде проведен референдума за Брекзит.
Разкритието идва докато ЕС също е подготвил свои планове за Брекзит без споразумение.
Детайлите на тези приготовления също са „много подобни“ на плановете за Брекзит без споразумение на британския министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб.
Източник от Европейската комисия е казал пред „The Sun“, че плановете съществуват, но твърди че се държат в тайна, за да се увеличи натиска върху Великобритания да приеме меко споразумение за Брекзит.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей осигури първия пост-Брекзит търговски пакт, който предвижда 4 милиарда паунда инвестиции за Африка

The Times: Тереза Мей осигури първия пост-Брекзит търговски пакт, който предвижда 4 милиарда паунда инвестиции за Африка

29 Август 2018 | 03:46 | Агенция "Фокус"
Кейп Таун. Великобритания си осигури първите търговски споразумения след Брекзит, които трябва да сключи с партньорите от Европейският съюз в опит да избегне широко разпространен икономически разрив след напускането на Блока, пише британският вестник The Times.
Британският премиер Тереза Мей приветства „важната стъпка“ в търговията на Великобритания с южната част на Африка, докато представяше споразумение с региона на Кейп Таун във вторник. Официални представители заявиха, че споразумението – сред около 40 търговски споразумения в ЕС, за които Великобритания трябва да убеди страните да приемат и с нея преди Брекзит – ще позволи на британските потребителите „да продължат да се наслаждават на южноафриканското вино, чай и плодове“.
През изминалата година Великобритания е обменила стоки и услуги на стойност 9.6 милиарда паунда с Мозамбик и Южноафриканския митнически съюз, който включва Южна Африка, Ботсвана, Лесото, Намибия и Свазиленд.
Обявявайки 4 милиарда паунда в нови британски инвестиции в икономиките на Африка, Мей заяви, че финансирането „ще открие пътя за поне още едни 4 милиарда паунда“ идващи от частния сектор, докато Великобритания се стреми да стане най-големия инвеститор от Г-7 на континента в рамките на четири години.
Споразумението на Великобритания с шест южни африкански нации ще „гарантира, че провизиите за настоящето търговско споразумение на региона с ЕС, ще продължат“ след Брекзит, заяви тя. „Най-важната стъпка ще предостави силните основи, върху които ще можем да построим по-тясно търговско и инвеститорско партньорство в бъдещето, което носи дори по-големи ползи за двете страни.“
Министри описаха сделката като „знаков момент“, но проевропейски настроените активисти обвиниха правителството за това, че хвали споразумение, което ще защити само фракция от търговските ползи, на които Великобритания се наслаждава в Евросъюза. Британските компании рискуват да се изправят пред по-големи мита в пазари като Южна Корея и Мексико, освен ако правителството не гарантира близо 40-те споразумения за свободна търговия на ЕС, покриващи около 70 държави, преди Брекзит. Южноафриканските държави са първите, които формално заявиха, че ще прехвърлят споразумението си от ЕС към Великобритания.
Ако британските и европейските представители потвърдят пост-Брекзит преходен период, Великобритания ще има време до декември 2020 година да запази търговските споразумения на ЕС. Без преходен период, крайният срок ще бъде март догодина. Министърът на търговията на Великобритания Джордж Холингбери, заяви че новината е „важна стъпка в позиционирането на Великобритания като глобален шампион на свободната търговия и развитието“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Газета.ru“: От Тръмп ще научите: защо Еманюел Макрон търси съюзник в Русия

„Газета.ru“: От Тръмп ще научите: защо Еманюел Макрон търси съюзник в Русия

29 Август 2018 | 01:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон, в хода на обиколката си в Дания и Финландия, повдигна въпросите за укрепването на европейската сигурност и намаляването на зависимостта от САЩ. Дори повече, френският лидер счита за необходимо към този въпрос да бъде включена и Русия. Руският вестник „Газета.ru“ разглежда, дали е възможно възобновяване на сътрудничеството между двете страни и в какви сфери това е постижимо.
Въпросът за укрепване на европейската сигурност, президентът Макрон повдигна по време на срещата си с министър-председателя на Дания Ларс Леке Расмусен. „Мисля, че Дания е достатъчно скромна в своя европейски принос“, заяви Макрон на 28 август по време на пресконференция след срещата помежду им.
Намекът на Макрон се отнася към това, че Дания, бидейки член на ЕС, не взема участие в обсъждането на отбраната, която в последно време е дискусия, която се води в Дания – и човекът, който я активизира е именно Расмусен.
След Дания френският президент ще се отправи към Финландия, а този избор не е случаен.
Финландия не е член на НАТО, но проявява интерес към сътрудничеството с ЕС в областта на отбраната. В същото време Хелзинки поддържа добри отношения с Москва, макар и да подкрепя антируските санкции от страна на Евросъюза.
Минитурнето на Макрон в Европа е възможност да обсъди с колегите си въпроса за европейската сигурност. „Сигурността на ЕС вече не трябва да зависи от САЩ“, заяви той по време на среща с посланици в понеделник, 27 август.
Още повече, френският президент призова за „началото на всестранно обсъждане на тези въпроси с всички партньори на Европа, включително Русия и Турция“.
Изказванията на Макрон за необходимостта от намаляване на зависимостта от САЩ, свидетелстват за началото на преразглеждането на отношенията с американския президент Доналд Тръмп.
Френският президент нееднократно се опитваше да убеди Тръмп да не излиза от Парижкото споразумение за климата и ядрената сделка с Иран. Той призова Тръмп и да не въвежда митата върху вноса на стомана и алуминий от Европа.
Въпреки това, независимо от взаимната симпатия, Тръмп не направи отстъпки. В допълнение, френският държавен глава остава недоволен и от натиска на САЩ върху европейците във връзка с едностранното оттегляне на Вашингтон от ядреното споразумение с Иран.
За Париж това се отрази в икономически загуби, защото, опасявайки се от санкциите на САЩ, крупните френски компании бяха принудени да се оттеглят от иранския пазар.
Заемайки поста на президент на Франция, Макрон „се опита да намери общ език“ с Тръмп, влизайки в ролята на посредник в диалога между ЕС и САЩ, напомня в интервю за „Газета.ru“ ръководителят на Центъра за френски изследвания към Института за Европа на Руската академия на науките, Юрий Рубинский. За това, според френския лидер, той има всички основания, тъй като за разлика от Германия, Франция все още има статута на ядрена държава, както и има място в Съвета за сигурност на ООН. Въпреки това, не беше възможно да се установи диалог.
В същото време експертът отбелязва, че говорейки за нуждата от укрепване на европейската сигурност на Европа без поглеждане към САЩ, Макрон следва линията на канцлера на Германия Ангела Меркел. През май 2017 година тя също заяви, че времената, в които Европа може да разчита напълно на САЩ, са отминали.
Според Рубинский тук не става въпрос за „революционен поврат“, а за желанието на Макрон да се възползва от ситуацията, която се развива в САЩ. Става въпрос за атаките върху Тръмп от политическите му опоненти, изолационистките тенденции на Вашингтон и междинните избори в САЩ през ноември.
От своя страна, секторният управител на стратегическите оценки на „ИМЕМО РАН“ наименувани след „Примаков“, Сергей Уткин също отбеляза, че „няма нищо принципно ново в тази ситуация“.
„Призивите за по-голяма самостоятелност на ЕС в областта на сигурността станаха общо позиция сред центристките европейски политици. Така че докато Макрон говори красиво, за европейската политика това може и да няма никакви съществени практически последствия“, твърди експертът, отбелязвайки че определени движения в тази посока са се появили след Брекзит.
Въпреки това, експертът твърди, че все още няма да се предприемат радикални стъпки. Държавите от ЕС са заети с изборите за Европарламент през 2019 година, формирането на новата Еврокомисия и фактическия изход на Великобритания от ЕС.
Колкото до диалога между Франция и САЩ, то Макрон и Тръмп ще могат да обсъдят разногласията си през ноември тази година, когато главата на Белия дом ще се отправи към Франция за визита във връзка с отбелязването на стогодишнината от края на Първата световна война. Визитата ще се случи една седмица след изборите за Конгрес.

Курс ала „Дьо Гол и Митеран“

В допълнение с желанията на Макрон да говори чрез гласа на единна Европа в отношенията със САЩ, в неговите изказвания може да се види и ехото на „Голизма“.
Този термин често се характеризира с политическата философия на президента на Франция Шарл дьо Гол, който нееднократно е оценявал критично външната политика на САЩ. Разногласията със съюзниците водят до там, че Дьо Гол изтегля Франция от военната организация НАТО, а щаб-квартирата на Алианса иска да напусне Париж. По думите на професор Рубинский, съюзниците на Макрон наричат неговия курс „голистко-митерански“, визирайки това, че и президентът на Франция Франсоа Митеран също се стреми към укрепването на европейските връзки в сферата на икономиката и отбраната.
Известно е също, че по времето на Дьо Гол и Митеран, Франция активно установява диалог с Москва, макар и да е единствено за търговски и културни връзки.
Понастоящем Москва и Париж, по думите на Макрон, могат да изградят успешно хуманитарно сътрудничество в Сирия: „Механизмът на координация с Русия, създаден в Санкт-Петербург, даде първия си ефект, в частност, в хуманитарния план“, заяви Макрон в реч пред посланиците.
Част от това практическо сътрудничество вече се проявява в доставките на френска хуманитарна помощ в Сирия чрез руски транспортни самолети.
Днес Москва, както отбелязва Рубинский, иска Париж, заедно с Берлин, да помогне за отпускането на средства за възстановяване на инфраструктурата в Сирия. Това, според Кремъл, ще допринесе за завръщането в страната на бежанци и ще намали миграционната тежест сред европейските страни.
Като бивша нейна метрополия, Франция е готова да играе значима роля в Сирия, според експертът на „Газета.ru“, но разговорът може да стане предметен единствено след приключването на битката за Идлиб. В допълнение диалогът се усложнява от това, че Макрон е настроен против това президентът на Сирия Башар Асад да запази поста си след победата над терористите. Според Рубинский, в момента „пазарлъкът е на лице“ и главен въпрос остава, доколко Асад е готов на компромиси.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Путин е поканен в Париж за отбелязването на годишнината от края на Първата световна война

ТАСС: Владимир Путин е поканен в Париж за отбелязването на годишнината от края на Първата световна война

28 Август 2018 | 22:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция е поканила президента на Русия Владимир Путин в Париж на тържествата по случай 100-годишнината от края на Първата световна война (1914-1918), съобщи за ТАСС източник от администрацията на френския президент Еманюел Макрон.
„Президентът Путин, заедно с лидерите на 80 други страни, са поканени в Париж на церемониите в чест на столетната годишнина от края на великата война“, заяви източникът. Той припомня, че годишнината ще бъде отбелязана на 11 ноември.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Макрон: Не е възможно членство на Турция в ЕС; Европа има нужда  от стратегическо партньорство и с Анкара, и с Москва

„Джумхуриет”: Макрон: Не е възможно членство на Турция в ЕС; Европа има нужда от стратегическо партньорство и с Анкара, и с Москва

28 Август 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Емануел Макрон заяви, че Париж окончателно е затворил вратата за членство на Турция в ЕС, пише вестник „Джумхуриет”. Макрон направи тези изявления на среща с френските посланици. Пред тях той аргументира позицията на Париж за необходимостта Европа да изгради напълно нови връзки с Турция и Русия. А именно от гледна точка на потребността от стратегическо партньорство с тях, като и задължително отчитане на извършващите се в тези страни важни промени.
„Днешна Турция на президента Ердоган не е Турция от периода на Ататюрк. Буквално всеки ден в дневния ред на президента на Турция е пантюркизмът, зад който прозират антиевропейските настроения. При това положение може ли ние дори и да си помислим, че е честно и справедливо да продължим да говорим за членство на Турция в ЕС? Следователно е нужно да изградим не членство в ЕС, а стратегическо партньорство с Анкара. … Заради това, че тези две сили са важни за нашата колективна сигурност, трябва да има стратегическо партньорство с Русия и с Турция; необходимо е да ги държим свързани с Европа. …”, пояснява Макрон, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Оставането на власт на Башар Асад би било фатална грешка

Еманюел Макрон: Оставането на власт на Башар Асад би било фатална грешка

28 Август 2018 | 06:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Оставането на власт на сирийския президент Башар Асад би било фатална грешка, заяви френският президент Еманюел Макрон по време на срещата с френските дипломати, предава Anadolu Agency.
"Франция не може да назначи бъдещите сирийски лидери ... Но е наш дълг и наш интерес да гарантираме, че сирийският народ е в състояние да направи това", каза Макрон във второто си изказване на годишната конференция на посланиците в Париж.
Той обаче подчерта, че никога не е настоявал за оставката на Асад в замяна на предоставянето на хуманитарна помощ на страната.
Макрон също предупреди, че Асад е на ръба на създаването на нова хуманитарна криза в провинция Идлиб, последната крепост за бунтовнически и джихадистки групировки в Сирия.
"Ситуацията е тревожна ... Сирийският режим не показва готовност да преговаря за политически преход."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Германският бизнес предупреждава, че рискът от Брекзит без споразумение нараства всеки ден

The Guardian: Германският бизнес предупреждава, че рискът от Брекзит без споразумение нараства всеки ден

28 Август 2018 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Берлин. Много фирми в Германия все още се надяват, че Великобритания ще отмени решението си да напусне ЕС, според един от най-добрите бизнес лидери на страната, който също предупреди за опасностите от Брекзит без споразумение.
"Рискът от „твърд“ Брекзит без споразумение нараства с всеки изминал ден", каза Йоахим Ланг, шеф на Федерацията на германските индустрии (BDI), в интервю за вестник Rheinische Post . "Всички фирми се подготвят за този най-лош сценарий."
Германският бизнес е обезпокоен от последните предупреждения на британското правителство за Брекзит без споразумение, каза той. "Новото е, че самото британско правителство предупреждава за възможността за твърд Брекзит. Те внимателно подготвят населението си за това".
BDI, който се описва като глас на немската индустрия, създаде работна група "Брекзит" от над 200 експерти, която да оцени рисковете.
"Ние подозираме, че последиците от твърдия Брекзит ще бъдат значително по-сериозни, отколкото британското правителство в момента казва на своите граждани", каза Ланг. "И най-вече в самата Великобритания. Британците вече са се превърнали от двигател на растежа в най-лошо представящите се в Европа. "
Чуждестранните инвестиции в Обединеното кралство са се понижили, каза той, което е "драматично развитие, което трябва да предизвика спешни действия от страна на правителството в Лондон".
На въпрос дали германската индустрия би искала Брекзит да се отмени чрез втори референдум той отговори: "Гласоподавателите гласуваха за Брекзит, което трябва да бъде уважено", каза Ланг. "Но това би спестило на много бизнесмени безсънни нощи, ако британците останат в ЕС."
"[Великобритания е] изключително либерална и пазарно ориентирана държава", каза той. "Бихме искали да продължим с тях като партньор в ЕС. Ето защо мнозина в немската индустрия искат британците да преосмислят напускането. Дали това е реалистично или романтично е друг въпрос. Казваме на бизнеса ни: подгответе се за най-лошото и се надявайте, да се окаже по-хубаво“.
Великобритания е петият по големина търговски партньор на Германия и е внесъл немски стоки в размер на 84 млрд. евро Но идват несигурни времена за 2 200 базирани в Великобритания германски компании и 412 000 служители.
Асоциацията на немските индустриални и търговски камари (DIHK) публикува наръчник през март, за да подготви членовете си за Брекзит, като подробно описва как промените в превоза на стоки, финансови услуги, данъци и договори могат да засегнат германците, които правят бизнес в Обединеното кралство.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз

Еманюел Макрон: Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз

28 Август 2018 | 03:42 | Агенция "Фокус"
Париж. Планът за Брекзит на Тереза Мей ще разруши Европейския съюз, заяви френският президент Еманюел Макрон, цитиран от британският ежедневник The Times.
Президентът Макрон отхвърли призивите на Тереза Мeй за помощ, за да раздвижи разговорите за Брекзит, като вчера настоя, че единството на ЕС държи на тесни връзки с Великобритания.
"Франция иска да поддържа силни, специални отношения с Лондон, но не и ако цената е разпадането на Европейския съюз", каза той в годишната си реч по външната политика. Решението на Великобритания да напусне ЕС е "суверенният избор, който трябва да спазваме, но това не може да бъде в ущърб на целостта на Европейския съюз".
Макрон каза, че се надява, че до края на годината ще бъде постигнато споразумение с Великобритания, но забележките му потвърждават, че Франция не приема схемата на британския премиер за безпроблемен поток от стоки между острова и континента и открита ирландска граница, когато Великобритания налага контрол върху движението на европейците.
Тази позиция е подобна на твърдата позиция на Мишел Барние, консервативният политик, който ръководи преговорите за Брекзит в ЕС, и се предполага, че министър-председателят не е успяла да спечели Макрон с плана си, когато го посети този месец във лятната му резиденция на Средиземно море.
Джейкъб Рийс-Мог, депутатът от "Торите", който полага усилия да принуди Тереза Мей да приеме по-твърдия Брекзит, заяви: "Френският президент е казал ясно, че планът на премиера оставя Великобритания наполовина вътре наполовина извън ЕС и че нарушава червените си линии . Вместо да пришпорваме този мъртъв кон, трябва да се върнем към усилията да осигурим сделка за свободна търговия в стил Канада. "
Това би позволило на Великобритания да определи свои мита и регулаторни стандарти. Критиците твърдят, че това не може да се осъществи, без да се нарушава обещанието на правителството да избегне твърдата граница в Ирландия.
Няма никакви признаци на пукнатини в единството на правителствата на ЕС относно Брекзит, но френският президент е изолиран сред европейските лидери в желанието си за по-федерален съюз. Германския канцлер Ангела Меркел, чийто позиции у дома са отслабени, не подкрепи ни най-малко желанието на Макрон да даде нов старт на ЕС и да осигури нови правомощия на еврозоната.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Еманюел Макрон призова ЕС да гради стратегическо партньорство с Русия и Турция

РИА Новости: Еманюел Макрон призова ЕС да гради стратегическо партньорство с Русия и Турция

27 Август 2018 | 14:36 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон смята, че е важно за Европа да гради стратегическо партньорство с Русия и Турция, предава РИА Новости.
„Не можем да градим Европа в дългосрочен план без да мислим за отношенията с Русия и Турция“, заяви Макрон пред френските посланици в Париж.
„Мислим ли днес ясно и откровено, че можем да говорим за членство на Турция в Европейския съюз, когато всеки ден президентът на Турция... потвърждава панислямския план, който се представя като антиевропейски? Тоест, тези редовни действия са в разрез с нашите принципи“, добави той.
По мнението на Макрон, в този случай трябва да се говори за стратегическо партньорство. „Значи, трябва да градим стратегическо партньорство, а не да се стремим към приемане в ЕС. Стратегическо партньорство с Русия и Турция, защото тези две държави за важни за нашата колективна сигурност, трябва да ги прикрепим към Европа. Защото тези народи имат съвместна история с тази на Европа. И ние трябва да градим заедно нашето бъдеще“, подчерта френският лидер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Европейската сигурност повече не трябва да зависи от САЩ, трябва да преразгледаме отношенията си с Русия

Еманюел Макрон: Европейската сигурност повече не трябва да зависи от САЩ, трябва да преразгледаме отношенията си с Русия

27 Август 2018 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в понеделник, че ще направи нови предложения за увеличаване на сигурността на Европейския съюз и посочи, че Съюза трябва да спре да зависи от военната мощ на САЩ, предава AFP.
„Европа повече не може да разчита на САЩ за своята сигурност. Зависи от самите нас да гарантираме европейската сигурност“, заяви той в реч пред посланиците на Франция в Париж.
Неговите предложения ще бъдат разкрити „през следващите месеци“, посочи френският държавен глава пред дипломатическите представители, депутатите и експертите по международни отношения, събрали се да отбележат края на лятната отпуска.
„Искам да започнем изчерпателен преглед на нашата сигурност с всички европейски партньори, включително Русия“, добави той.
Коментарите на Макрон дойдоха след поредица действия на американския президент Доналд Тръмп, с които той се дистанцира от традиционните си съюзници в рамките на НАТО, обяснява „Франс прес“.
Френският президент дойде на власт миналата година с обещание да реформира ЕС и настоява за дълбоки политически преобразувания в Съюза – включително за отделен бюджет за еврозоната – което засега среща двупосочни реакции от страна на другите държави в Блока.
„Трябва да предприемем нови инициативи, да изградим нови съюзи“, категоричен е Макрон.
„Франция иска Европа, която защитава, независимо, че екстремизма се засили и национализма се събуди“, заяви още френският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Британският министър за Брекзит: Няма да има свобода на движение за гражданите на ЕС след Брекзит

Британският министър за Брекзит: Няма да има свобода на движение за гражданите на ЕС след Брекзит

27 Август 2018 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът за Брекзит на Обединеното кралство Доминик Рааб заяви, че Великобритания ще настоява за прекратяването на свободата на движение на гражданите на страните-членки на Европейския съюз след излизането на страната от Съюза, пише европейската редакция на Politico.
„Не мисля, че свободата на движение ще остане и по-важното е, че премиера даде ясно да се разбере, че свободата на движение ще трябва да бъде прекратена“, заяви Рааб в интервю пред Sunday Times.
По неговите думи, сделката с ЕС за правото на достъп е свързана с търговското споразумение, което ще включва „разумна дискусия за визите, необходими за улесняване на търговията“.
Попитан относно писмо, публикувано миналата седмица от министъра на финансите на Великобритания Филип Хамънд, в което той твърди, че Брекзит без споразумение може да намали брутния вътрешен продукт на Обединеното кралство с до 10%, Рааб посочи, че е „винаги внимателен спрямо всякакви предвиждания, защото повечето от тях са се оказали грешни“.
„Политико“ уточнява, че настоящият министър за Брекзит преговаря с колегата си от ЕС Мишел Барние, след като беше назначен в началото на юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските самолети ще бъдат приземявани, ако Великобритания излезе от ЕС без авиационно споразумение, твърди Тереза Мей

The Independent: Британските самолети ще бъдат приземявани, ако Великобритания излезе от ЕС без авиационно споразумение, твърди Тереза Мей

27 Август 2018 | 05:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Самолети ще бъдат приземявани, ако Великобритания излезе от Европейския съюз, без да сключи специфично авиационно споразумение с Брюксел, предупреди британският министър-председател Тереза Мей в понеделник, пише британският вестник The Independent.
Осланяйки се на правилата на Световната търговска организация (СТО) няма да даде на Великобритания права за контрол на въздушния трафик, ако напусне Евросъюза без цялостно споразумение, заключва доклад на мозъчен тръст.
Напускайки Единния авиационен пазар на ЕС (ЕАП) през март, без споразумение, което да го замени, ще отнеме лиценза на повечето базирани във Великобритания авиокомпании за 27-те странни членки, твърди Институтът за икономически работи (ИИР).
ЕАП понастоящем покрива правата на Великобритания за така наречената „свобода на въздушното пространство“, която включва прелитането над държави, без приземяването и управляването на вътрешни полети в чужди държави.
Великобритания ще загуби и правата си върху въздушния трафик към държави като САЩ, Канада и Швейцария, защото те са били сключени чрез ЕС.
„Ако няма алтернативни споразумения в сила, това ще бъде толкова лошо, колкото най-лошите опасения: на самолетите няма да се позволява да летят“, заяви Джулиан Джесъп, главният икономист на ИИР.
Въпреки това, докладът твърди, че правителството ще има опции, дори при вариант на Брекзит без споразумение – присъединяването към други нечленки на ЕС като Норвегия и Исландия като членки на Общото европейско авиационно пространство (ОЕАП) – макар и това да значи следване на правилата на ЕС и „нарушаване“ на правителствените „червени линии“; Договаряне на лично споразумение за свободна търговия за авиацията, макар и това да означава „ограничен достъп до пазара на ЕС“ и „отнемане на повече време за договаряне“.
Въпреки това, ИИР твърди, че има „причини за оптимизъм“, което значи че рискът полети да бъдат отменяни е „възможен, но все пак малко вероятен“.
Докладът посочва силните взаимни интереси, казвайки: „Приземяването на британски авиолинии ще нанесе огромни щети на европейската икономика, в частност в сектори като туризъм. И, разбира се, чуждестранните авиолинии вероятно искат да продължат да летят до и от Великобритания. Тъй като тези споразумения са реципрочни е малко вероятно другите страни да откажат на Великобритания най-важните права, когато те също биха ги изгубили“.
Финансовият министър Филип Хамънд първоначално призна, че е „възможно на теория“ провала в постигането на споразумение за Брекзит да прекрати въздушния трафик между Острова и ЕС, говорейки през октомври миналата година.
По това време, той настояваше, че не мисли, че „някой сериозно вярва, че ще стигнем до там“, заявявайки че споразумение за въздушното пътуване ще бъде постигнато.
Джесъп добави, че има и „няколко бързи решения“ на проблема, включително и временно удължаване на настоящите споразумения чрез обикновен меморандум на разбиране.
„Ключовият въпрос за ЕС е дали нуждата от това самолетите да летят натежава повече от всякакви заплахи за интегритета на единния пазар или рисковете на това Великобритания да получи специално отношение – отговорът със сигурност трябва да е „да““, твърди Джесъп.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Брекзит „без споразумение“ – нека използваме възможността

The Daily Express: Брекзит „без споразумение“ – нека използваме възможността

27 Август 2018 | 04:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брекзит „без споразумение“ ще спести на Великобритания пари и ще им позволи да рестартират търговските си отношения с развиващите се страни, твърди британският професор по индустриална икономика Дейвид Патън в материал за британския евроскептичен ежедневник The Daily Express, който Агенция „Фокус“ представя без редакторска намеса.
Министерството на финансите и неговите съюзници прекараха лятото опитвайки се да убедят всички, че напускането на ЕС без формално търговско споразумение ще доведе до икономически Армагедон.
Слава богу, британската общественост е някак си ваксинирана срещу „Проект страх, втора глава“, благодарение на провалилите се прогнози за незабавна икономическа гибел от референдума.
С това казано, перспективата за Брекзит без споразумение повдига практически въпроси, които имат нужда от внимателно планиране.
Много от тях могат да бъдат решени чрез споразумения, преходни или обратното, между Европейския съюз и Великобритания, дори и в отсъствието на формално търговско споразумение.
Чухме много малко неща за ползите от излизане без споразумение.
Заради голяма част от медиите и „BBC“ на човек може да му бъде простено за това, че мисли че излизането „без споразумение“ има само икономически минуси. Нищо не може да е по-далеч от истината.
Излизането от ЕС означава, че можем да определяме собствената си икономическа политика, разработвайки регулации в полза на Великобритания, вместо недемократичната Европейска комисия.
Това ще ни позволи и да управляваме независима търговска политика, намалявайки митата върху много от нашите вносни стоки от държави извън ЕС (по този начин намалявайки и цените), докато помагаме на нашите износители да подобрят връзките си с бързо растящите икономики.
Много от тези ползи ще бъдат трудно постижими при предложението от Чекърс на Тереза Мей и ще бъде отложено с поне две години, заради споразумението за преходен период.
Но ако ЕС и Великобритания не постигнат споразумение тогава всички залози отпадат и можем да започнем да преследваме добрите страни на Брекзит дори по-рано от планираното.
Ще можем да спестим и 39 милиарда паунда, които трябва да бъдат платени от Великобритания като част от формалното споразумение. Вместо това, тези пари могат да бъдат насочени към улесняването на прехода за бизнесите и за засилване на Националната здравна система и училищата.
Правилно е да планираме за краткосрочния разрив, който предстои.
Но също така нека да използваме света на възможностите, който ще бъде достъпен след това. И нека започнем минута след полунощ на 30 март 2019 година.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Брекзит без споразумение тласка Великобритания към „законен вакуум“, твърди лейбъристът Киър Стармър

The Guardian: Брекзит без споразумение тласка Великобритания към „законен вакуум“, твърди лейбъристът Киър Стармър

27 Август 2018 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей и правителството ще бъдат изправени пред надбягване с времето, за прокарат пакет от нови закони или рискуват да създават „неустойчив законен вакуум“, ако Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение“, предупреди членът на Лейбъристката партия Киър Стармър, пише британският вестник The Guardian.
Британският министър по въпросите за Брекзит Доминик Рааб настоя през миналата седмица, че правителството разполага с нужното законодателство да се справи, в случай че Великобритания е принудена да напусне през март 2019 година без споразумение за излизане.
„Нашите закони ще бъдат в сборника от закони, служителите ще бъдат на място, екипите ще бъдат на пост и нашите институции ще бъдат готови за Брекзит – с или без споразумение“, заяви министърът.
Но анализът на Лейбъристката партия твърди, че законодателството ще трябва да бъде прокарано набързо в четири ключови политически области – правата на гражданите в ЕС, имиграционни правила за пътуващи от ЕС във Великобритания, престъпници, държани според европейската съдебна заповед за арест и ирландската граница.
Правителството от дълго време обещава закон за имиграцията – но все още не е публикувал дори и „бял лист“.
Изборната комисия по вътрешни работи наскоро предупреди, че „ако няма споразумение, имиграционната система ще бъде напълно хаотична и никой няма да знае какви ще бъдат мерките до последната минута и няма да има време за никого да планира“.
Други няколко регулатора или още публични органи ще трябва да бъдат създадени, включително и в медицината и авиацията, според лейбъристите. Законът за оттегляне дава на министрите някаква власт да го направят, но те са силно ограничени.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Липсата на квалифициран персонал възпрепятства планирането за Брекзит без споразумение

The Times: Липсата на квалифициран персонал възпрепятства планирането за Брекзит без споразумение

27 Август 2018 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Планирането на Брекзит без споразумение е възпрепятствано от недостига на квалифицирани държавни служители, признаха висшестоящи правителствени фигури, пише британският вестник The Times.
Доминик Рааб, британският министър по въпросите за Брекзит, заяви през миналата седмица, че има финансирането, за да увеличи броя на служители, работещи върху подготовката за Брекзит, до 9 000 души. Понастоящем 7 000 служители работят върху плановете, които се координират от министерството за Брекзит. Висшестоящи правителствени фигури твърдят, че броят служители, а не парите, е ограничаващият фактор.
Британският министър на финансите Филип Хамънд е заделил 3 милиарда паунда, за да финансира усилията за смекчаване на разрива, който ще бъде предизвикан от Брекзит без споразумение. С оставащи по-малко от седем месеца преди Великобритания да излезе от Европейския съюз, само една трета от тези пари са били разпределени. „Това не е въпрос за парите, а за хората. Не можеш да вземеш такъв брой хора от настоящите операции на правителството, без те да забуксуват“, заяви висшестояща фигура пред „The Times“.
Напрежението в британския кабинет от Брекзит без споразумение беше разкрито когато Хамънд преповтори предупрежденията си за жестокия икономически удар, часове след като Доминик Рааб заяви, че това открива позитивни „възможности“. И двамата изглежда силно желаят да избегнат откритата враждебност, макар и Рааб да каза пред „The Sunday Times“, че е „предпазлив“ с икономическите прогнози за Брекзит, тъй като предишните предупреждения „са оказаха грешни“.
Очаква се министрите да обсъдят статута на преговорите на 13 септември по време на специална среща на кабинета. „Дауининг стрийт“ заяви, че „инвентаризацията“ вече е планирана и това не е кризисна среща.
Доминик Рааб се ангажира да публикува повече от 50 „технически известия“, за да помогне на хората да се подготвят за Брекзит без споразумение до края на следващия месец. Следващата партида ще бъде публикувана около средата на септември, твърдят източници.
Първите 25 известия доведоха до предупреждения от бюрокрация и разходи. Докато на бизнесите беше казано да се подготвят за евентуални мита върху стоки, предназначени за ЕС, митническите брокери предупреждават, че няма да успеят да се справят с наводненията от търсене.
Брън Уорд, управляващ директор на британската „Customs Solutions“ се усъмни, че плановете за стотици нови служители в големите брокерски агенции и експедитори ще бъдат успешни. „Те няма да са там“, заяви той. „За да бъдеш официално припознат като трениран в тази индустрия, ти трябват три години опит“.
Саймън Ковъни, външният министър на Ирландия, разкритикува Джейкъб Рийс-Мог, консервативният британския депутат, за това, че каза, че Великобритания ще запази правото си „да инспектира хора“ след Брекзит.
ЕС няма да даде на Великобритания време да се подготви за нови отношения след март, освен ако двете страни не се съгласят за това как може „твърдата граница“ в Ирландия да бъде избегната, независимо от изхода на търговските преговори.
Рийс-Мог заяви, че Ирландия „няма да бъде свободна за всички“ и „историческите разпореждания“ могат да продължат. „Ще остане нашето право, както е било по време на „Проблемните“ (военния конфликт в Северна Ирландия), да инспектираме хората“, заяви той. „Не е несъвместимо да имаш граница, през която хората могат да минават, но която следиш“.
Ковъни отговори със съобщение в социалната мрежа „Туитър“: „Трудно е за вярване, че висшестоящ политик е толкова слабо информиран за Ирландия + политиката на въпроса за ирландската граница и Брекзит, че може да прави коментари като тези. Оставихме „Проблемните“ зад нас чрез искрени усилия от много хора, + възнамеряваме да остане така“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Депутати обвиняват Филип Хамънд, че е отслабил преговорната позиция на правителството

Daily Express: Депутати обвиняват Филип Хамънд, че е отслабил преговорната позиция на правителството

25 Август 2018 | 04:10 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутати-консерватори обвиняват Филип Хамънд, че е отслабил преговорната позиция на правителството, пише британският вестник Daily Express.
Депутатът-консерватор Саймън Кларк заяви, че финансовият министър играе "странна игра", като заявява, че напускането на ЕС без споразумение може да унищожи до 10% от националния доход на страната.
Той също така предупреди, че Хамънд нарушава колективната отговорност на кабинета, като отказва да приеме позицията на правителството, че липса на сделка е "напълно перспективна възможност".
Той провокира ярост чрез публикуване на писмо в четвъртък, в което се твърди, че ако няма споразумение за Брекзит ще има "големи фискални последици" за Великобритания и може да доведе до допълнителни 80 милиарда лири за правителствени заеми до 2033-34.
Високопоставени лица от кабинета са се разгневили на писмото на финансовия министър, което засенчи обявяването на подготовката на кабинета за напускане на ЕС без споразумение от министъра за Брекзит Доминик Рааб.
Депутатът заяви: "Мисля, че това не е полезна интервенция, абсолютно противоречи на духа на това, което правителството се опитва да постигне в преговорите с Брюксел.
В опит да омаловажи писмото на Филип Хамънд министърът на кабинета Дейвид Лидингтън, де факто заместник на Тереза Мей, се опита да защити постъпката на министъра на финансите.
Лидингтън заяви, че прогнозите на Министерството на финансите „не са нови" и потвърди, че министър Хамънд е "абсолютно ангажиран" с правителствената политика.
Той каза: "Това е временен анализ, който Министерството на финансите публикува през януари тази година и мисля, че всичко, което прави Фили е че просто се позовава на това в отговор на висш член на парламента."
Дейвид Лидингтън призна, че не е знаел за писмото на финансовия министър преди да бъде публикувано, но твърди, че времето на публикуване не е от значение.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.