НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган призова африканските държави да търгуват с местни валути

Hurriyet: Реджеп Тайип Ердоган призова африканските държави да търгуват с местни валути

10 Октомври 2018 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова африканските държави да търгуват и да правят съвместни бизнеси с Турция използвайки своите местни валути, пише електронното издание на турския вестник Hurriyet.
„Нека да спасим нашата търговия от рисковете, които чуждестранните валути представляват“, заяви той по време на турско-африканския икономически и бизнес форум в Истанбул.
Той подчерта, че те трябва да предприемат стъпки за спасяване на своите държави от валутния натиск.
„Ние направихме този въпрос приоритетен, тъй като страната ни наскоро беше изправена пред спекулативни атаки“, заяви Ердоган.
Той добави, че е важно да се вярва в алтернативните начини.
„Готови сме да подсилим нашите търговски отношения използвайки местни валути, не само с основните ни търговски партньори, но и с нашите африкански приятели“, добави турският държавен глава.
Турция насърчава търговията с местните валути, като обвинява американската администрация за това, че използва долара като инструмент за нападение над икономиките на другите държави, припомня турският вестник.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurriyet: Турция е готова да използва местните валути в търговията си, заяви Мевлют Чавушоглу

Hurriyet: Турция е готова да използва местните валути в търговията си, заяви Мевлют Чавушоглу

22 Септември 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
Каракас. Турция е готова да използва местните валути в двустранните търговски споразумения, за да се противопостави на санкционната политика на САЩ, заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в петък вечерта, предава електронното издание на турския вестник Hurriyet.
„Ние сме готови и всъщност нямаме търпение да използваме местните валути в нашата двустранна търговия, не само между Турция и Венецуела, но и между Турция и другите страни“, заяви Чавушоглу по време на съвместна пресконференция в Каракас със своя венецуелски колега Хорхе Ареаза.
Турският дипломат поясни, че откакто администрацията на САЩ е започнала да използва долара като инструмент, за да нападне икономиките на други държави, много от тях са започнали да използват националните си валути в търговията.
Той добави, че Турция не е против валутата на никоя страна, но че валутите не трябва да бъдат използвани като инструмент за посегателство върху икономиките на други държави.
Според Чавушоглу Турция също се е превърнала в жертва наскоро и затова е изпитала нестабилност във валутата си.
„Но ние стоим много силно и предприехме всички мерки, за да направим нашата икономика по-стабилна“, заяви той.
По отношение на турско-венецуелските отношения, Чавушоглу поясни, че президентите на двете страни са „като братя“.
„Венецуела преминава през критичен период и ние даваме най-доброто от себе си, за да я подкрепим“, увери той.
Турският първи дипломат добави и че икономическото сътрудничество между двете страни се е задълбочило и те са се възползвали от това.
Венецуелският външен министър, от своя страна, заяви че Турция и Венецуела имат братски отношения.
Според Ареаза, Турция е подкрепила Венецуела, когато тя е била под икономическа блокада.
Той заяви, че двете страни споделят общи позиции по международните отношения и политиката и добави, че Венецуела е подписала споразумения с Турция във важни области като туризъм, риболов и селско стопанство.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Турция, Русия и Иран ще използват националните си валути за търговия

Anadolu Agency: Турция, Русия и Иран ще използват националните си валути за търговия

8 Септември 2018 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Техеран. Турция, Русия и Иран са постигнали споразумение за използване на националните си валути в търговията между трите страни, според управителя на Централната банка на Иран Абдолнасер Хемати, предава Anadolu Agency.
Хемати заяви в събота пред медиите, че среща с управниците на централните банки на Турция и Русия се очаква в близкото бъдеще и че се надява договорените теми да влязат бързо в сила.
Управителят определи като ползотворни срещите в Техеран между руския и турския президент, Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган, по време на тристранната среща на върха, посветена на Сирия.
Той заяви, че те са се споразумели за търговията с петрол, газ и основни стоки, както и по някои банкови въпроси.
Трите държави са се съгласили, че щатският долар не трябва да се ползва за търговия, добави Хемати.
Той поясни, че транзакциите ще се правят според обозначените валутни курсове.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW Türkçe: Турция: Адвокатът на Ендрю Брънсън: Смяната на прокурора може да промени хода на съдебното дело

DW Türkçe: Турция: Адвокатът на Ендрю Брънсън: Смяната на прокурора може да промени хода на съдебното дело

7 Септември 2018 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Измир. Адвокатът на арестувания в Турция проповедник от САЩ Ендрю Брънсън - Исмаил Джем Халавурт, заяви, че смяната на прокурора по делото ще се отрази положително за неговия довереник, предаде турскоезичната версия на DW.
Адвокат Исмаил Джем Халавурт е на мнение, че отстраняването от делото на изготвилия обвинителния акт прокурор Беркант Каракая може „да промени негативното негово лично отражение върху съдебния процес”. По думите му, досега „нито едно от посочените доказателства в обвинителния акт не е влязло в съдебното дело”.
„На последното съдебно заседание бяха представени показания на двама свидетели. Тези показания са били взети лично от въпросния прокурор. Но те нямат нищо общо с моя довереник. … По делото Брънсън държавата изрази своята воля. И този прокурор отразяваше тази воля. Сега се променя местоработата на този прокурор и това може да означава и тълкува като промяна и на самата воля на държавата. Т.е. да има промяна в гледната точка на държавата по този съдебен процес. И тази промяна започна със смяната на досегашния прокурор. Разбира се, това е лично мое мнение. Но, от тази гледна точка, аз оценявам положително смяната на прокурора по делото Брънсън.”, аргументира се турският адвокат, цитиран от DW Türkçe.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Русия не изключва въвеждане на нови антируски санкции от САЩ „по инерция“

„Известия“: Русия не изключва въвеждане на нови антируски санкции от САЩ „по инерция“

7 Септември 2018 | 01:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия не изключва въвеждане на нови антируски санкции от САЩ „по инерция“, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков по „Първи канал“ на руската телевизия, цитиран от ежедневника „Известия“.
Съединените щати са засилили маховика на санкциите толкова много, че процесът на налагане на нови ограничения срещу Русия може да продължи известно време поради инерцията. Това становище беше изразено на 6 септември от заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков.
В същото време заместник-министърът на външните работи отбеляза, че дори ако администрацията на президента на САЩ желае да промени политиката за санкции, това е невъзможно поради русофобските нагласи в Конгреса.
На 27 август американското Министерство на финансите въведе нови антируски санкции поради отравяне в Солсбъри на британския агент и бивш служител на Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.
Освен това Вашингтон обяви втора вълна от ограничения, която може да влезе в сила през ноември.
Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя отбеляза в четвъртък, че Москва предвижда въвеждането на нови санкции и не се страхува от тях.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Oda TV: Турция: Рокада на прокурорите, ангажирани с обвинението срещу пастора от САЩ Ендрю Брънсън

Oda TV: Турция: Рокада на прокурорите, ангажирани с обвинението срещу пастора от САЩ Ендрю Брънсън

5 Септември 2018 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Измир. Стана известно, че ангажираните с обвинителния акт срещу пастора от САЩ Ендрю Крейг Брънсън вече са назначени на нови длъжности, предаде телевизионният канал „Oda TV”. Арестът и съдебният процес против американския пастор станаха повод за сериозно напрежение в отношенията между Турция и САЩ.
По решение на Главната републиканска прокуратура в Измир, водещите двама прокурори вече са с нови работни места. Изготвилият обвинителния акт срещу Брънсън прокурор Беркант Каракая е изваден от състава на Прокуратурата за разследване на тероризма и организираната престъпност и вече е в Бюрото за разследване на информационните и киберпрестъпленията.
Зам.-главният републикански прокурор на Измир и завеждащ Бюрото за разследване на организираните престъпления Окан Бато вече е зам.-главен прокурор в Бюрото за разследване на домашното насилие. Окан Бато е особено популярен в Турция покрай неговата дейност за разследване на проникването на т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура (ФЕТО/ПДС) в турската армия, напомня още „Oda TV”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: В Турция са задържани 56 нелегални имигранти

Anadolu Agency: В Турция са задържани 56 нелегални имигранти

5 Септември 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. В егейската провинция Айдън и югозападната Мугла са задържани най-малко 56 нелегални имигранти, предава турската държавна информационна агенция Anadolu Agency.
Турската брегова охрана е локализирала групата, която се е придвижвала с гумена лодка по крайбрежието на област Кушадасъ. При операция на турската полиция и брегова охрана са идентифицирани 14 иракчани, 13 афганистанци и шестима сирийци. Всички мигранти са предадени на провинциалните власти.
В Датча, област Мугла са задържани 23 нелегални имигранти, открити в лодка, движеща се към гръцкия остров Кос. Те са транспортирани в района с ван.
Силите за сигурност са задържали и четирима турски граждани, обвинени в трафик на мигранти от сирийски, палестински и сомалийски произход.
Турция е главен път за нелегални мигранти, опитващи да се придвижат към Европа. Този процес се засили под влияние на гражданската война в Сирия, започнала през 2011 г.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Рязък спад на доверието към Ердоган – вече го подкрепят едва 44.5% от турците

„Джумхуриет”: Рязък спад на доверието към Ердоган – вече го подкрепят едва 44.5% от турците

4 Септември 2018 | 18:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Според проведено през август проучване на агенция „Metropoll”, подкрепата за генералния председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и президент на Турция Реджеп Тайип Ердоган е спаднала рязко до 44.5%, пише вестник „Джумхуриет”. На предсрочните избори на 24 юни Ердоган бе подкрепен от 53.1% от гласувалите избиратели. Два и половина месеца по-късно неодобрението към него се е скочило от 38.2% на 46.7%. Прави впечатление, че Ердоган по-специолно е силно подкрепен от привърженици на Партията на националистическото движение (ПНД) – 68.6%. При проучването през май този процент бе едва около 30% от турските националисти. Т.е. има ръст от близо 130%.
След опита за преврат от 15 юли 2016 година подкрепата за Ердоган скочи на 67.6%, а сега – близо 3 месеца след избори, одобрението към него спада с 1/3.
Най-голямото неодобрение към Ердоган идва от привърженици на легалната и парламентарно представена кюрдска Демократическа партия на народите (ДПН) и на основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). В ДПН този процент е 94.1, а в НРП – 92.4%.
Ердоган губи подкрепа и сред останалите политически партии. Там неодобрението към него е 65.5%.
В рамките на новата политическа формация – Добрата партия с лидер Мерал Акшенер, одобрението към Ердоган е едва 4.6%.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Изненадващ телефонен разговор на Мевлют Чавушоглу с Майк Помпео

„Джумхуриет”: Изненадващ телефонен разговор на Мевлют Чавушоглу с Майк Помпео

4 Септември 2018 | 18:32 | Агенция "Фокус"
Анкара/Вашингтон. Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е провел изненадващ телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео, пише вестник „Джумхуриет”. Информацията е от дипломатически източници. Засега липсват сведения за разгледаните теми. Известно е само, че „искането за телефонния разговор е от ответната страна”, посочва още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турция: Издадени са заповеди за арести на 25 лейтенанти от жандармерията

ДХА: Турция: Издадени са заповеди за арести на 25 лейтенанти от жандармерията

4 Септември 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. В рамките на водено разследване за проникване на т.нар. „Терористична организация а гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС) в Главното командване на жандармерията, са издадени заповеди за арест на 25 лейтенанти, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). Заподозрените са на действителна военна служба, уточнява ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Автомобилният пазар в Турция се е свил драстично с над 50% през август

Anadolu Agency: Автомобилният пазар в Турция се е свил драстично с над 50% през август

4 Септември 2018 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Анкара. Продажбите на леки автомобили и лекотоварни търговски МПС в Турция са намалели с 21% през първите осем месеца на годината в сравнение със същия период на 2017-та, предаде Anadolu Agency. От началото на годината в Турция са продадени общо 440 хиляди подобни автомобили. Специално през август намалението е драстично – с цели 51%. През миналия месец в страната са продадени с 51% по-малко леки автомобили и с 58% по-малко лекотоварни търговски МПС, в сравнение с август 2017 година, посочва още Анадолската агенция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия подготвя отговор на американските санкции

РИА Новости: Русия подготвя отговор на американските санкции

28 Август 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия подготвя отговор на американските санкции, заяви заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в ефира на руската телевизия „Россия 1“, цитиран от РИА Новости
"Наистина ли мислите, че ние не може да се справим с още една или дори пет вълни от санкции? Да, необходимо е да се подготвим, ние се подготвяме." - каза Рябков за програмата "60 минути" на телевизионния канал "Россия 1".
Дипломатът отбеляза, че Русия никога не е била изправена пред "толкова невъзприемчив" партньор в САЩ, като сегашната администрация на президента Доналд Тръмп.
"Американската страна е готова да чуе само това, от което тя се интересува по свои собствени причини. Което не съответства на тяхната представа за това, което е вярно и това, което не е вярно, като цяло, за това кое е добро и кое е лошо, го пропуска покрай ушите си "- каза заместник-министърът на външните работи.
Според него това се превърна в огромен проблем в настоящия момент за международните отношения.
Въпреки това, Москва има различни начини да представят руската гледна точка на проблемите в САЩ, включително и международни съдилища и публична дипломация, каза Рябков.
Освен това дипломатът подчерта, че Москва няма да остави без огледален отговор разширяването на американския черен списък на руски граждани.
В същото време той отбеляза, че не е задължително да се реагира на икономически санкции само в икономическата сфера.
Заместник-министърът на външните работи отбеляза, че държавният глава обмисля различни варианти и своевременно ще вземе необходимите решения


Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Вашингтон възнамерява да преследва юристите на руски компании

„Независимая газета“: Вашингтон възнамерява да преследва юристите на руски компании

27 Август 2018 | 02:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. САЩ са готови да затегнат действащия режим на антируски санкции, за да може по-добре да „достигнат до окончателен резултат“. В министерството на финансите на САЩ не изключват възможността за налагане на ограничения върху тези компании, които предоставят на руските граждани всякакви професионални услуги – юридически, финансови и прочие, пише електронното издание на руския вестник „Независимая газета“.
Това е безпрецедентна мярка, която може сериозно да удари пазарите на бизнес консултантите, твърдят експерти. Ограничението на работата на юристите като цяло прилича на нарушение на нормите на международното право. „Установените връзки на руския бизнес с международните консултанти могат и да бъдат прекъснати на хартия, но всъщност много от тях ще продължат да предоставят своите услуги в скрита форма“, не изключват анализаторите.
Американските власти обещават да затегнат действащите антируски санкции. В частност, ограниченията вече могат да се разпространят и към тези, които оказват на руските компании, попадащи по санкциите, каквито и да е професионални консултантски услуги. При този случай, под санкциите накрая могат да попаднат и много западни юристи, счетоводители и лобисти, които консултират санкционирания руски бизнес.
Повод за такива предположения е изказванията на заместник-министъра на финансите на САЩ Сигал Манделкер, която съобщи, по време на изслушванията пред банковата комисия на американския Сенат, че по закона „За противодействие на противниците на Америка посредством санкции“ министерството получава упълномощение за налагане на санкции против юристи и финансови консултанти. „В закона се казва, че САЩ могат да налагат санкции срещу всякакви компании и лица, които съдействат на „значителни сделки“ с организации от черния списък. Това ще има последствия за фирми във Великобритания, които предоставят консултации за определени руски компании и граждани“, заключва британският вестник „Times“.
Руският вестник напомня, че още през април, след изявлението на Великобритания, че Москва може да стои зад отравянето на Сергей Скрипал и неговата дъщеря, администрацията на Доналд Тръмп обяви санкции против редица руски магнати, чиновници и корпорации. Сега във Вашингтон съобщават, че санкциите могат да се разпространят и сред техните консултанти – предоставящи им професионални услуги.
„Ако САЩ действително започнат да затягат достъпа до законни помощи за намиращите се под санкции лица, то последствията ще бъдат както в плана за наблюдение на изискванията, така и в точките за правата на човека“, британските медии цитират мнението на юриста на „Peters & Peters“ Анна Брадшоу.
Британските чиновници и преди са критикували фирми, консултиращи руски компании по различни въпроси. Така, например, в май под нападки попадна британската юридическа фирма „Linklaters“ заради своята работа с руски фирми. В „Linklaters“, от своя страна, бяха „много изненадани и обезпокоени“ от критиката, пише „Times“.
Подобно ограничение няма да окаже най-доброто влияние върху способността на руските компании от черния списък да се борят с чуждестранните искове. В същото време президентът на Русия Владимир Путин наскоро каза на американския си колега Доналд Тръмп за юридическия успех на редица руски компании в американските съдилища. Не на последно място, според руския лидер, в тези „успехи“ са изиграли роля чуждестранните юристи. Само месец по-късно, поводите за такива радости у руските чиновници става далеч по-малко.
Настоящата мярка на американските власти за въвеждане на санкции против консултантите на руските олигарси и компании е абсолютно безпрецедентна и нанася сериозен удар по международното бизнес консултантство, считат експерти на „Независимая газета“. „Получаването на компетентна юридическа и финансова помощ позволява за повишаването на ефективността и качеството на управлението на активи, опростява процедурите на взаимодействия с различни чуждестранни ведомства за компании, които са собственост на руски предприемачи от черния списък. Ограниченията могат да бъдат сравнени със забрана за оказване на медицински услуги на болни, които не отговарят на определени критерии“, твърди доцент Ирина Комарова от руския икономически университет „Плеханов“. Според нея консултантите, опасявайки се от проблеми с репутацията, ще бъдат принудени да се откажат от предоставянето на услуги на руски компании, докато губят значителна част от своето клиентско портфолио. Като резултат, това решение може да провокира развитието на сенчесто консултантство, не изключва тя. „Установените връзки на руския бизнес с международните консултанти могат и да бъдат прекъснати на хартия, но всъщност много от тях ще продължат да предоставят своите услуги в скрита форма“, Комарова вярва.
Засега всичко това напомня на разклащане на въздуха с популистки речи, счита управляващият партньор на експертната група „Veta“ Иля Жарский. Колкото до ограниченията на предоставянето на юридически услуги, то нарушава нормите на международното право, продължава той. „В съответствие с основополагащите норми на международното право всяко лице имат неотменимо право на получаване на юридическа помощ. Това, в частност, е утвърдено в ООН, Всеобщата декларация за правата на човека, Европейската конвенция за правата на човека, както и в знаменитата Харта за правата на САЩ. И налагането на санкции срещу юристи и юридически компании, оказващи услуги на намиращи се под санкции лица, нарушава нормите на международното и американското право“, смята Жарский.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Влязоха в сила новите антируски санкции на САЩ

„Известия“: Влязоха в сила новите антируски санкции на САЩ

27 Август 2018 | 01:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Санкциите на САЩ против Русия заради „случая Скрипал“ влизат в сила в понеделник, 27 август, съобщи представител на Държавния департамент, пише електронното издание на руския вестник „Известия“.
Описанието на ограниченията, които се въвеждат за предполагаемото „използване от Русия на химически оръжия в нарушение на международното право… против собствените им граждани“, вече е публикувано и във Федералния регистър на САЩ.
Санкциите встъпват в сила, в момента на тяхното публикуване.
Както отбелязва „РИА Новости“, санкциите налагат забрана на доставките в Русия на продукти с двойно предназначение и американски оръжия на държавни компании, прекратяването на всякакви помощи за Русия по закона за чуждестранна помощ от 1961 година, „в допълнение към спешната хуманитарна помощ“.
Санкциите налагат и отказ на Москва за „кредити, кредитни гаранции и друга финансова помощ“.
Санкциите бяха обявени на 8 август. Като причина е посочена отравянето на британския агент и бивш служител на Главното разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в британския град Солзбъри.
От Държавния департамент не изключиха и втора вълна на санкции. Те могат да бъдат въведени през ноември и да засегнат износа, да забранят отпускането на заеми върху юридически лица и да понижат нивото на дипломатическите отношения.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Санкции извън разписанието

„Российская газета“: Санкции извън разписанието

27 Август 2018 | 01:30 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. В понеделник влиза в сила поредният пакет санкции против Русия. Впрочем, когато говорим за това, можем само да предполагаме – към момента на подписването на документа все още няма съответстващ такъв във Федералния регистър на САЩ. По-рано Държавният департамент заяви, че ограничителните мерки против Москва ще започнат да действат от 22 август, но официално уведомление за това така и не беше публикувано. Но не е важно от какво е предизвикано това забавяне – бюрократично неразбирателство между ведомствата или стремежа на Белия дом още известно време да поддържа ситуацията „в напрежение“. При всички случаи това е техническа пауза, която по никакъв начин няма да повлияе на крайния резултат, пише официалното издание на правителството на Руската федерация „Российская газета“.
Настоящата вълна от санкции, или така нареченият първи пакет, предвижда забрана на продажбите в Русия на продукти с двойно предназначение, износ на стоки и технологии, свързани с петролния и газов сектор.
Съществува и втори пакет, който, по оценки на експерти, заплашва да понижи и даже да преустанови дипломатическите отношения между Москва и Вашингтон. Де факто той води до пълното прекъсване на търговските отношения между двете страни, включително и отнемане на правото на самолетите на руските авиокомпании, намиращи се под държавен контрол, да извършват кацания на територията на САЩ. Вторият пакет санкции може да бъде въведен в действие три месеца след първия. Изявленията на Вашингтон, че може и да не се стигне до втория пакет – са от лукавия. При настоящото състояние на мислене на американското статукво, никакви гаранции относно тези обещания не може да съществуват.
Агенция „Bloomberg“ цитира изявлението на американския сенатор Джон Кенеди, направено по време на изслушването пред банковата комисия. В частност сенаторът много се възмущава, че руската икономика все още не е поставена на колене и заяви, че е разочарован от това. И не е единственият.
Изтичането на информация в американските медии от Вашингтон със списък от санкции, под които може да бъде приложен някакъв предлог по отношение на Москва, става регулярно. Сред последните – вестник „Times“ публикува заплаха от налагане на санкции срещу юристи, счетоводители и лобисти, които консултират, попадналите под ограничителни мерки руски олигарси и техните компании в САЩ и Великобритания. Или информацията, получена в „Bloomberg“ за разработването на законопроект в американския Сенат, който предвижда санкции за инвестиции в руските енергийни проекти, държавни облигации и технологична индустрия. Списъкът с това, върху което Конгресът на САЩ е готов да наложи санкции, може да продължи и повече. При това президентът Доналд Тръмп не може да отмени приетите законодателни санкции, дори в случаите, в които иска да сключи споразумение с Кремъл.
Интересен пример за това как трябва да се реагира на агресивните действия на САЩ в сферата на икономиката, демонстрира Китай. В неделя Белият дом беше принуден да отмени планираната по-рано визита в Северна Корея на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. А президентът Тръмп призна, че твърдият подход към Китай в сферата на търговията е довело до там, че Пекин не помага на Белия дом в процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров, което е правил преди. И Вашингтон ще може да разчита на тази помощ единствено, ако подобри икономическите си отношенията с Китай.
И още едно впечатляващо откровено изявление на Тръмп, върху което си заслужава да се размисли. Говорейки за външнополитическите успехи, които е постигнал, срещайки се със севернокорейския лидер Ким Чен-ун, президентът на САЩ описа разговорите така: „Вижте, не дадох на Ким Чен-ун нищо, освен санкции. Ние, целият свят, наложихме санкции на Северна Корея. Но ние имаме добри отношения, макар и да не му дадох нищо.“ Цинично? Определено. Така че да се вярва на „щедрите“ обещания на Белия дом за „разглеждане на възможността за отмяна на руските санкции при условие, че Москва предприеме стъпки за съвместна работа по Сирия и Украйна“, навярно не си заслужава. Според „Times“ Вашингтон, в стремежа си да причина максимални щети на Кремъл, е тръгнал по „опасен път, върху който САЩ и техните съюзници може и да се препънат“. В настоящата ситуация Русия отговаря на САЩ като действа в перспектива, усилвайки зависимостта от икономиката на САЩ, търсейки слаби места в американската външна политика и работейки над отношенията в Близкия изток и Китай, счита колумнистът на „Российская газета“ Фьодор Лукянов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ са разкрили подробности за санкциите срещу Русия

ТАСС: САЩ са разкрили подробности за санкциите срещу Русия

24 Август 2018 | 23:21 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ са разкрили подробности за санкциите срещу Русия, предава TACC.
В документ, издаден от Федералния регистър на САЩ се обявяват официално новите антируски санкции във връзка със случая „Скрипал“, които влизат в сила от 27 август.
Преди всичко става дума за спиране на доставките до Москва на всички "чувствителни" стоки и технологии в сферата на националната сигурност, която се контролира от Министерството на търговията на САЩ в съответствие с правилата за контрол върху износа. След влизането в сила на санкциите, Вашингтон ще отхвърля исканията за износ на тази група стоки. Мерките също така предполагат пълна забрана за отпускане на американски заеми на Русия.
Ще се допускат и изключения от санкциите. Държавният департамент е решил да не прекратява предоставянето на Русия на помощи в съответствие със Закона за чуждестранната помощ от 1961 година. Изключения ще се правят и за износа за Русия на продукти, свързани с космическите програми, както и на оборудване, целящо за да се гарантира безопасността [на полетите] на търговската авиация за пътници.
Изключения, както беше отбелязано, също ще бъдат направени за износ и реекспорт за чисто търговски потребители и граждански крайни потребители на индивидуална основа. Санкциите няма да се прилагат към руски граждани, които работят с тези категории продукти като служители на фирми в САЩ и 100% дъщерни дружества на американски компании и други чуждестранни компании в Русия.
"Тези мерки следва да бъдат изпълнени от отговорните служби и агенции на правителството на САЩ, и те ще се прилагат най-малко за една година до второ нареждане", - се посочва в документа, подписан от американския помощник държавен секретар за международна сигурност Кристофър Форд.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Американските санкции върху Русия ще останат, докато тя не промени поведението си

Джон Болтън: Американските санкции върху Русия ще останат, докато тя не промени поведението си

24 Август 2018 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Американският съветник по национална сигурност Джон Болтън заяви в петък, че санкциите на Вашингтон върху Русия ще останат, докато Москва не промени поведението си, предава Reuters.
Вашингтон наложи икономически санкции върху Русия заради предполагаемата намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година. Москва отхвърля обвиненията.
„Санкциите остават в сила и ще останат, докато не се види нужната промяна в руското поведение“, заяви Болтън по време на пресконференция в Киев.
Съветникът, който по-рано в петък проведе разговори с президента на Украйна Петро Порошенко, добави и че Киев е постигнал прогрес в усилията си да се присъедини към НАТО, но все още има работа за вършене.
„Много зависи от това Украйна да изпълни нужните изисквания, за да премине всички военни и политически тестове нужни, за да бъде членка на НАТО“, заяви Болтън.
„Бих казал, че има прогрес, но все още има какво да бъде постигнато“, добави съветникът по национална сигурност.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: От външното министерство на Русия обещаха адекватен отговор на възможните нови санкции на САЩ

РИА Новости: От външното министерство на Русия обещаха адекватен отговор на възможните нови санкции на САЩ

23 Август 2018 | 18:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва ще даде адекватен отговор на възможните нови санкциите на САЩ против Русия, при все че Кремъл винаги е подчертавал, че това не е инициатива на руските власти, а само и единствено ответна мярка, заяви говорителят на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от РИА Новости.
„Ако говорим хипотетично за налагането на санкции – нови, още едни, обновени, коригирани и така нататък – както знаете, за съжаление, ще дадем адекватен отговор на тях и няма да коментираме работния процес при взимането на тези решения. Но, както винаги подчертавам, тези адекватни отговори не са наш избор, не са решенията, които Русия предприема инициативно, а са изключително и само в отговор на наложените санкции“, заяви тя по време на брифинг, отговаряйки на въпрос, какви са вариантите за отговор обсъждани в Москва, в случай на въвеждането на нови санкции от страна на САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Банката Credit Suisse е замразила свързани с Русия активи за 5 милиарда долара заради американските санкции

Reuters: Банката Credit Suisse е замразила свързани с Русия активи за 5 милиарда долара заради американските санкции

23 Август 2018 | 02:34 | Агенция "Фокус"
Цюрих. "Credit Suisse си сътрудничи напълно с международните регулаторни органи, за да гарантира спазването на санкциите, включително тези, свързани с Русия", заяви представителят на банката в изявление, предава Reuters.
Според агенцията Credit Suisse е замразила активите през второто тримесечие на тази година. , Reuters припомня, че заради неутралния статут на Швейцария, санкциите не важат там, но поради факта, че банките в тази страна са много зависими от щатския долар, те трябва да следват политиката на Съединените щати.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Известия: Руското външно министерство не желае да обсъжда американските санкции

Известия: Руското външно министерство не желае да обсъжда американските санкции

23 Август 2018 | 02:22 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското външно министерство не желае да обсъжда американските санкции, пише руският вестник “Известия“
Русия по същество не обсъжда премахването на антируски санкции, тъй като Съединените щати ще продължат да въвеждат нови ограничения, независимо от действията на Москва, заяви в сряда, 22 август, руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.
"Ние не обсъждаме принципно критериите за премахване на американските санкции. Смятаме, че тази иделогизирана конструкция, пропита с антируски подход е напълно изкуствена, като няма нищо общо с целта, преследвана от Русия на международната арена,“ каза Рябков.
Според него вече е ясно, че Вашингтон ще продължи да провежда политика на санкции.
По-рано в сряда Рябков посочи, че с действията си САЩ се опитват да покажат твърдостта на сегашната администрация спрямо Русия и да накарат Москва да промени поведението си.
На 8 август Държавният департамент обяви налагането на нови санкции. Причината за това се оказа отравянето на британския агент и бивш служител на Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания .
Първият пакет от ограничения влезе в сила на 22 август, а вторият трябва да влезе в срок от три месеца.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Московский Комсомолец: Новите санкции на САЩ срещу Русия ще намалят руския БВП с 1 трилион рубли

Московский Комсомолец: Новите санкции на САЩ срещу Русия ще намалят руския БВП с 1 трилион рубли

23 Август 2018 | 02:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Новите санкции на САЩ срещу Русия ще намалят руския брутен вътрешен продукт (БВП) с 1 трилион рубли (около 13 млрд. евро), пише руският ежедневник “Московский Комсомолец.
Новите санкции, които Вашингтон обяви на Москва, се очаква да окажат влияние върху обменния курс на рублата: руската национална валута падна до 68 рубли за долар и 79 за евро за борсови сделки на 22 август. И въпреки факта, че пакетът от санкции на САЩ, които бяха въведени в този ден, не е основната заплаха за руската икономика. Рестриктивните мерки на Вашингтон се отнасят само до ембаргото върху износа на американски високи технологии, които се използват в сравнително тесен кръг от производствени сфери. Въпреки това, ако САЩ предприемат останалите обявени антируски мерки, руската икономика, според експерти, няма да се възстанови - нейният темп на растеж може да падне наполовина. Този пакет от санкции може да влезе в сила в края на ноември
Според експерти Вашингтон се опитва да удари най-болезнената за Русия сфера - в икономиката, и този удар може да удари целта. Както вярва докторът на икономическите науки Игор Николаев, най-катастрофално за Русия ще бъде прекратяването на операциите по износ и внос. "Делът на руския износ в САЩ е около 4% от външния ни оборот. САЩ са шести по оборот външен партньор на Русия. В същото време външният оборот на САЩ зависи от Русия само 0.5%. Отказът на американците за партньорство с руски компании няма да навреди сериозно на вътрешната им икономическа ситуация, така че местните компании ще трябва да търсят нови контрагенти на международния пазар ", смята експертът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: В САЩ сравниха икономическите санкции с тактическо ядрено оръжие

„Независимая газета“: В САЩ сравниха икономическите санкции с тактическо ядрено оръжие

23 Август 2018 | 00:47 | Агенция "Фокус"
Москва. В САЩ сравниха икономическите санкции с тактическо ядрено оръжие, пише в авторски материал на Юрий Паниев, завеждащ отдела по международна политика на вестник “Независимая газета“.
Владимир Путин изрази надежда, че САЩ ще осъзнаят безполезността на политиката за санкции. Междувременно законодателите в САЩ обявиха, че нови санкции срещу Русия ще бъдат разгледани през октомври или през ноември. Според експерти Доналд Тръмп се опитва да се възползва от инициативата на Конгреса и да покаже твърдост по отношение на Руската федерация, в липса на каквато го обвиняват.
Лидерът на мнозинството в Сената Мич МакКонъл заяви, че новите санкции на Конгреса срещу Русия вероятно ще бъдат разгледани през октомври или ноември, след междинните избори в САЩ. "Септември вече е натоварен. Лично аз лично се интересувам от проектозакона за санкции срещу Русия ", заявява сенаторът, цитиран от американското издание The Hill. "Надявам се, че двете партии ще могат да разработят нещо, което да приемем." Това е законопроект, който бе представен на Конгреса на 1 август и има за цел да възпре Москва да не се намеси в есенните избори в Съединените щати. Тя предвижда по-строги санкции срещу финансовия сектор на Руската федерация и нейните "олигарси и държавните предприятия", както и прилагането на санкции по отношение на руския държавен дълг. Той също така съобщи и за "забраната за издаване на лицензи за гражданите на САЩ да участват в дейности, свързани с определени проекти за производство на нефт в Руската федерация". Авторите на законопроекта са демократите в Сената Робърт Менендес, Бен Кардин, Джин Шахин и републиканците Линдзи Греъм, Джон Маккейн, Кори Гарднър, които описват инициативата като всеобхватно законодателство, усилващо санкционния натиск над Русия.
Сенаторите ги наричат санкции от ада. А председателят на Комисията за международни отношения на Сената Боб Коркър заяви, че законопроектът може да причини по-значителни щети на Русия, отколкото "тактическите ядрени оръжия".
Въпреки това, както е докладвано от Bloomberg, законопроектът може да бъде пренаписан, за да се сведат до минимум "непредвидените последици за световната икономика", които могат да са резултат от автоматично налагане на санкции срещу държавния дълг и енергетиката. В края на краищата, както предупредиха американското министерство на финансите през февруари, подобни мерки биха могли да окажат отрицателно влияние върху световните финансови пазари.
"Ние искаме икономическите щети да се ограничат максимално до руската икономика, както и страничните ефекти да са минимални," - каза сенаторът демократ Крис Ван Холън, който, заедно с републиканеца Марко Рубио е подготвил алтернативен проект на закон. Авторите се въздържат от обсъждане на промени в проектозакона, но поясняват, че едно от измененията в него ще позволи на администрацията на Доналд Тръмп да прави изключения от режима на санкциите въз основа на съображения за национална сигурност. Според Bloomberg МакКонъл заяви, че Сената може да приеме законопроекта за разглеждане и да даде указания на комисиите по международни отношения и банковата дейност да организират изслушвания.
Руският президент Владимир Путин смята санкциите на САЩ за контрапродуктивни и безсмислени. Това становище той изрази на пресконференция след разговорите с президента на Финландия Саули Нийнистьо. Той също така се надява, че американския естаблишмънт рано или късно ще разбере безнадеждността на санкциите срещу Русия.
Междувременно санкционната спирала се върти. The Wall Street Journal цитира настоящи и бивши американски официални лица във Вашингтон, според които е почти разработен законопроект за санкции, които могат да спрат изграждането на газопровода "Северен поток - 2", чрез налагане на ограничения по отношение на фирми, ангажирани в неговото изграждане. Белият дом финализира санкциите съвместно с Държавния департамент и Министерството на търговията. Остава да се реши дали да се въведат санкции само срещу компании, които са отговорни за строителството на газопровода или да се разшири действието им върху банките, финансиращи изграждането.
"С въвеждането на санкции за" Северен поток - 2 "и заради отравянето на бившия двоен агент на руското разузнаване Сергей Скрипал и дъщеря му , Тръмп се опитва да се възползва от инициативата от Конгреса и в същото време да покаже своята твърдост срещу Руската федерация, в липсата на каквато той е обвиняван, - каза за вестника директорът на Фондацията за американски изследвания "Франклин Рузвелт" към Московския държавен университет Юрий Рогулев. - Когато Конгресът през есента започне да обсъждат нов пакет санкции в ръцете на администрацията ще бъде елемент на натиск върху него, което се дължи на факта, че и преди Тръмп всички президенти са били против санкциите като инструмент на политиката да придобиват законодателен формат".
Експертът припомни, че Конгресът приема закони, а администрацията трябва да отговаря за политиката. "Санкциите, съставени като закон, не могат да бъдат отменени", каза той. - От елемента на гъвкавата външна политика, санкциите се превръщат в елемент на вътрешната политика. В края на краищата премахването на всяко изменение или закон води до вътрешна политическа борба. "
Тази борба обещава да стане още по-остра във връзка с облаците, събиращи се над Тръмп. Във вторник бившият шеф на предизборната му кампания, Пол Манафорт, е признат за виновен по осем от 18-те обвинения за финансови измами и укриване на данъци. Бившият адвокат на Доналд Тръмп, Майкъл Коен, направи сделка с разследването и се призна за виновен по осем обвинения, включително за укриване на данъци, нарушение на правилата за финансиране на кампаниите, измами в банковия сектор и предоставянето на невярна информация за финансови институции. Според американските медии Коен признава вината в замяна на евентуално облекчаване на наказанието.
Той всъщност призна, че е нарушил правилата за финансиране на предизборната кампания на Тръмп, за да повлияе на резултата от изборите през ноември 2016 г. Нарушението е изразено в злоупотребата със средства, предвидени за предизборната кампания. Въпреки това, съдът не позволи Коен да назове Тръмп, и каза, че той е работил с "неназован кандидат" и "е преследвал цел преди всичко да повлияе на изборите" по разпореждане на кандидат за държавна длъжност.
"За сега няма никакви преки обвинения към Тръмп във връзка с Манафорт и Коен все още, но косвено делата на неговите сътрудници увеличават рисковете за президента . Коен отдавна движи деликатните дела на Тръмп. Офисът му вече беше претърсен, а доказателства бяха конфискувани. Може би ще се открият нарушения на закона в дейността на Тръмп ", каза Рогулев. Коен дори не спомена името на Тръмп, въпреки че се съгласи с обвиненията. Предявени са му обвинения във връзка с нарушаването на избирателния закон, тъй като парите, които е платил, са регистрирани като вноски за предизборната кампания. И това е пряко нарушение, защото законът предвижда вноски от не повече от 2700 долара. "

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия обмисля преминаването към разплащане с  национални валути в отговор на новите санкции на САЩ

ТАСС: Русия обмисля преминаването към разплащане с национални валути в отговор на новите санкции на САЩ

22 Август 2018 | 12:58 | Агенция "Фокус"
Москва. Руската федерация обмисля преминаването към разплащане с национални валути в отговор на новите санкции на САЩ. Това обяви в ефира на телевизионния канал „Россия 24“ министърът на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, предава ТАСС.
„Стараем се да премахнем тези ограничения, като преминем към разплащане с национални валути“, обясни Мантуров. Новите санкции на САЩ може да се отразят негативно на доставките на руски производители в трети страни“, допълни министърът.
„Ние разглеждаме рисковете, за които споменах, на първо място, като свързани именно с доставките на пазари в трети страни“, уточни Денис Мантуров.
Агенцията припомня, че на 2 август в Конгреса на САЩ бе внесен законопроект за затягане на рестриктивните мерки срещу Москва. Документът предвижва „ожесточаване на санкциите по отношение на енергийния и финансовия сектор на Русия“, а също и по отношение на „олигарси и държавни предприятия“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън в интервю за Reuters:Турската криза може свърши незабавно, ако пастор Андрю Брънсън бъде освободен

Джон Болтън в интервю за Reuters:Турската криза може свърши незабавно, ако пастор Андрю Брънсън бъде освободен

22 Август 2018 | 11:28 | Агенция "Фокус"
Йерусалим. Турската криза може свърши незабавно, ако пастор Андрю Брънсън бъде освободен
Турция може да прекрати „незабавно“ удрящата по лирата криза в отношенията със САЩ, като освободи задържания американски пастор Андрю Брънсън. Това заяви съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън в интервю за Reuters, дадено по време на посещението му в Израел.
„Вижте, Турция направи голяма грешка като не освободи пастор Брънсън“, подчерта Болтън в интервю за агенцията. „С всеки ден тази грешка продължава, тази криза може да свърши незабавно, ако те, като държава членка на НАТО и част от Запада, вземат правилното решение и освободят Брънсън без условия“, увери Болтън.
Запитан дали САЩ поставят под въпрос членството на Турция в НАТО, като се има предвид противопоставянето, Болтън отвърна: „В момента тази тема не стои на дневен ред. Фокусирали сме се върху пастор Брънсън и другите американски граждани, които турското правителство държи противозаконно и очакваме този проблем да бъде разрешен“.
Според съветника на президента на САЩ финансовата инжекция, която Катар даде на Анкара, няма да помогне на икономиката на Турция.
„Mисля, че това, което те обещаха, е напълно недостатъчно, за да окаже въздействие върху икономиката на Турция. Със сигурност няма да помогне, но всъщност ще видим какво се излезе от обещанието им", коментира Болтън.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Американски сенатор предупреждава за възможни нови санкции срещу Русия след междинните избори

ТАСС: Американски сенатор предупреждава за възможни нови санкции срещу Русия след междинните избори

22 Август 2018 | 06:39 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Мич МакКонъл, лидер на републиканското мнозинство в Сената, предупреждава за възможни нови санкции срещу Русия след междинните избори, предава TACC.
Сенаторът отбеляза, че „разглеждането на нови санкции е в приоритета на Конгреса, но може би няма достатъчно време да ги обсъдим и приемем“. Той смята, че шансовете на Конгреса да наложи нови санкции на Русия през септември са изключително малки.
"Септември вече е доста зает и аз лично се интересувам от проектозакона за санкции срещу Руската федерация", каза той. "Надявам се, че двете партии ще могат да разработят нещо, което да можем да приемем", каза сенаторът. МакКонъл също така отбеляза, че приемането на подобен законопроект може да бъде "отложено за октомври или за известно време след междинните парламентарни избори на 6 ноември".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Фейсбук“ е спрял дезинформационни кампании, свързани с Иран и Русия

AFP: „Фейсбук“ е спрял дезинформационни кампании, свързани с Иран и Русия

22 Август 2018 | 05:01 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. „Фейсбук“ е обяви, че е спрял дезинформационни кампании във връзка с Иран и Русия, предава AFP.
Социалната мрежа обяви във вторник, че спира кампании за дезинформация от Иран и Русия, като премахва акаунтите като част от битката си срещу фалшиви новини преди изборите в Съединените щати и другаде.
Те са премахнали повече от 650 страници, групи и профили, идентифицирани като "мрежи от профили, подвеждащи хората за това, което правят", според изпълнителния директор Марк Зукерберг.
Докато разследването продължава и американските власти са уведомени, съдържанието на някои от страниците е проследено обратно до Иран, а други са свързани с групи, свързани преди това с руски разузнавателни операции, съобщи социалната мрежа.
"Ние вярваме, че са част от две групи кампании", каза Зукърбърг.
Акаунтите, някои от които във приложението „Инстаграм“, са били представени като независими новини или групи от гражданското общество, но всъщност са работели в координирани усилия, твърдят високопоставени служители на социалната мрежа в брифинг с репортери.
Съдържанието, публикувано от профилите, е насочено към потребителите на „Фейсбук“ във Великобритания, Латинска Америка, Близкия изток и САЩ, според ръководителя на политиката за киберсигурност на компанията Натаниел Глейхър.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Търсенето на „руски хакери“ причини огромни загуби на САЩ

„Взгляд“: Търсенето на „руски хакери“ причини огромни загуби на САЩ

22 Август 2018 | 00:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Търсенето на „руски хакери“ причини огромни загуби на САЩ, пише руският ежедневник “Взгляд“.
Колкото по-близо е 6 ноември - датата на междинните избори в САЩ – толкова по-силна става истерията за "руските хакери". Този път производителят на най-популярната операционна система „Уиндоус“, Майкрософт, направи изявление, което съобщава за поредните опити на "руското правителство" да повлияе на предстоящите избори.
Според текста "група хакери, свързани с руското правителство, създадоха фалшиви домейни, които се оказаха фалшифициране на две американски консервативни организации - Хъдсъновия институт и Международния републикански институт".
Твърди се, че три фалшиви домейна са създадени "по такъв начин, че да създадат впечатление за тяхната принадлежност към американския Сенат".
Президентът на Майкрософт Брад Смит коментира, че тази дейност "се фокусира главно върху подкопаването на демокрацията". Въпреки че никой не се е опитал да влезе във фалшивите сайтове, той "няма съмнение кой е отговорен" – за това се обвинява хакерската група Strontium, известна също като Fancy Bear или APT2.
По-рано, специалният прокурор Роберт Мюлер, който разследва "руската следа" на президентските избори през 2016 г., свързва тази група с Главното разузнавателно управление на Русия (ГРУ).
Въпреки факта, че Майкрософт, както и Фейсбук са частни, а не държавна собственост, те работят в пълно съответствие с "указанията на партията и правителството" и са готови по всяко време да "се разобличат пред партията", за да се избегнат проблеми с правоохранителните органи.
Ето защо, както частните холивудски студия по време на "Лова на вещици" съвсем доброволно и без никакъв натиск от страна на властите отказваха да сътрудничат със заподозрени в "съчувствие към комунизма" актьори и режисьори, и американските IT-компании съвсем свободно и с чувство за граждански дълг търсят и намират "руски хакери".
Изглежда, че американската медийна пропаганда (думата "информация" е неуместна тук) все пак успява да убеди привържениците на Демократическата партия, че Хилъри Клинтън е загубила само заради намесата на "руските хакери." Това се доказва от резултатите от проучване на компанията Галъп. Сред и участниците в изследването 39% вярват в "намеса на Москва", която не е повлияла на резултатите, същия процент заявява, че Русия се намесва и влияе на резултата от изборите, и само 16% отхвърлят възможността за "руската интервенция". Но ако обръщате внимание на поддръжниците на Демократическата партия, ситуацията се променя радикално: 78% са сигурни, че президентът им е назначен от Русия. Това, разбира се, е безпрецедентна ситуация в американската и световната история. И само 6%, на прага на статистическа грешка, вярват, че Русия не се е намесила в американските избори.
В действителност, хакерите могат наистина да се превърнат в сериозна заплаха за свободните избори - както в Съединените щати, така и във всяка друга страна. Страните все повече се насочват към онлайн анкети по теми, важни за гражданите и на фона на общата цифровизация на живота рискът от фалшифициране на данни ще се увеличи. Относително казано, ако хакерите променят резултата от гласуването за преименуване на улица - това не е опасно. Но ако анкетата е за важни инфраструктурни проекти - например строителството на мост или магистрала, и хакери фалшифицират резултатите - това може да доведе до сериозни икономически щети. Да не говорим за реална, не въображаема намеса в изборите.
Но вместо да се направи наистина важно нещо - развитието на висока степен на защита от външна намеса на технологии за дистанционно гласуване, правителството на САЩ и търговските дружества търсят фиктивни "руски хакери" - точно като в 50-те години те се борят с въображаеми "комунисти" в Държавния департамент и Холивуд.
Всички си спомнят как в отговор на терористичната атака, организирана и извършена предимно от саудитски граждани, на 11 септември 2001 г. Съединените щати удариха първо Афганистан и след това в Ирак.
Няма гаранция, че сегашната истерия с хакерите няма да доведе до кибернетична атака срещу руските ресурси - не е задължително официално санкционирана от американските власти. Нарушаването на работата на системата "Държавни услуги" или на най-големите руски държавни банки може да доведе до много сериозни щети.
Икономическите щети от "хакерската атака срещу американската избирателна система" също са доста големи. Само че виновниците за тези щети не са измислени "хакери", а следователи, които харчат парите на американските данъкоплатци за опити да докажат недоказуемото.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Министерството на външните работи на Русия отговори на обвиненията  на „Майкрософт“ за  „атаките на руските хакери"

РИА Новости: Министерството на външните работи на Русия отговори на обвиненията на „Майкрософт“ за „атаките на руските хакери"

21 Август 2018 | 20:48 | Агенция "Фокус"
. Руското министерство на външните работи обяви в официално заявление, че ще направи определени изводи във връзка със заявлението на технологичната компания „Майкрософт“, според която „руски хакери“ са се опитали да повлияят на изборите за Конгрес на САЩ, които ще се проведат през ноември, предава РИА Новости.
По-рано американска корпорация обяви, че е открила нов опит на хакери, свързани с Русия, да повлияят на изборите за Конгрес. Според „Майкрософт“ група, която е тясно свързана с руското правителство“ е създавала уеб страници и URL-адреси, които имитират сайтовете на „Международния републикански институт“, чийто борд на директорите се състои от шест републикански сенатори, както и на „Хъдзъновия институт“
„При цялото ни желание е невъзможно предметно да коментираме заявленията, направени без никакви доказателства и явно целящи максимална политическа и публична сензация“, гласи коментарът на министерството.
„Жалко е, че голяма международна компания, която отдавна, активно и успешно работи на руския пазар, трябва да участва в разпалилия се във Вашингтон „лов на вещици“. Видимо, за да демонстрира своята лоялност. Това е неин избор. Ние ще направим необходимите изводи“, смята институцията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Интерфакс: Москва отрича обвиненията на „Майкрософт“ за намесата на Русия в американските избори

Интерфакс: Москва отрича обвиненията на „Майкрософт“ за намесата на Русия в американските избори

21 Август 2018 | 20:23 | Агенция "Фокус"
Москва. Руски дипломатически източник заяви пред информационна агенция Интерфакс, че в Москва опровергават заявленията на компания „Майкрософт“, че Русия се е опитвала да повлияе на предстоящите през ноември избори за Конгрес в САЩ и че се смята, че тези твърдения са „политическа игра“.
„Майкрософт си играят на политически игри. Изборите още ги няма, но обвиненията вече ги има“, заяви анонимният източник. Според него технологическият гигант „се държи не като бизнес-играч, а като прокурор“.
По-рано фирмата съобщи, че е наблюдавала опити на Русия да окаже влияние на изборите, атакувайки мозъчни тръстове, свързани с Републиканската партия.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ наложиха нови санкции заради руската кибердейност

Reuters: САЩ наложиха нови санкции заради руската кибердейност

21 Август 2018 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ въведоха санкции срещу руска и словашка компании и двама руски граждани, за които се смята, че с действията си са помагали на руска фирма да заобиколи санкциите, наложени ѝ от Вашингтон заради зловредната кибердейност на Москва, предаде Reuters.
Американското министерство на финансите съобщи, че санкционираните компании – базираната в Санкт Петербург „Вела Марин“ и словашката „Лачно СРО“ са помагали на фирма „Диватехносървисиз“ са заобикаля наложените върху нея санкции.
САЩ наложиха ограничителни мерки срещу „Диватехносървисиз“ през юни за закупуване на подводно оборудване за руски правителствени служби, сред които разузнавателната ФСБ.
През 2016 г. администрацията на бившия американски президент Барак Обама обяви санкции срещу Федералната служба за сигурност заради предполагаеми кибероперации по време на предизборната кампания в САЩ същата година.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Boston Globe: Руските хакери започнаха да атакуват и консерваторите в САЩ

The Boston Globe: Руските хакери започнаха да атакуват и консерваторите в САЩ

21 Август 2018 | 19:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската технологическа компания „Майкрософт“ съобщи, че хакери, свързани с руското разузнаване, са се насочили към консервативни мозъчни тръстове в САЩ, които се изказват критично срещу президента на Русия Владимир Путин и неговите съюзници, пише The Boston Globe.
Смята се, че това са същите хакери, които може би са повлияли на президентските избори в САЩ през 2016 г. Явно те са си намерили нова цел – американските консервативни мозъчни тръстове, които са критични към президента на САЩ Доналд Тръмп и които лобират за продължаването на санкциите срещу Москва.
„Майкрософт“ съобщава, че е открила интернет страници, създадени в последните седмици от руски хакери. Сайтовете целят да подведат потребителите, че посещават тези на „Хъдзъновия институт“ и „Международния републикански институт“, като по този начин предоставят паролите и личните си данни.
„Майкрософт“ също така е открил страници, които имитират тази на Сената на САЩ.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Post: Руски хакери са атакували привърженици на Републиканската партия, критични към Доналд Тръмп

The New York Post: Руски хакери са атакували привърженици на Републиканската партия, критични към Доналд Тръмп

21 Август 2018 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Руските хакери, които са проникнали в системите на Демократическата партия на САЩ преди президентските избори в страната през 2016 г., са се насочили към мозъчни тръстове на американската десница, които имат враждебно отношение към президента Доналд Тръмп, пише The New York Post.
Според доклад на софтуерния гигант „Майкрософт“ руски хакери са създали интернет страници, които са копирали тези на консервативните мозъчни тръстове „Хъдзънов институт“ и „Международен републикански институт“ с намерението да подлъгват потребителите и да им крадат паролите и личните данни. Техниката е била използвана при проникването в системите на Националния комитет на Демократическата партия и открадването на електронната кореспонденция на Джон Подеста - асистент на тогавашния кандидат-президент от партията Хилари Клинтън.
„Разширяването на киберзаплахите и към двете политически партии в САЩ дава ясно да се разбере, че трябва да се направи повече за защита на демократичния процес“, съобщава президентът на „Майкрософт“ Брад Смит.
„Хъдзъновият институт“ и „Международния републикански институт“ макар и да са приближени до Републиканската партия, са ярки критици на президента Доналд Тръмп заради предполагаемите връзки с неговия руски колега Владимир Путин. Те рязко осъдиха тяхната двучасова среща миналия месец на затворени врати в Хелзинки. Сред членовете на организациите фигурират сенаторите Джон Маккейн, Мит Ромни и Марко Рубио.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Сенатор от САЩ предлага компаниите да получат правото да отговарят на кибератаките

The Hill: Сенатор от САЩ предлага компаниите да получат правото да отговарят на кибератаките

21 Август 2018 | 18:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският сенатор Шелдън Уайтхаус (Демократическа партия, щат Роуд Айлънд) предлага Конгресът да обмисли дали да даде на компаниите право на „кибер-контраатаки“, което според него ще попречи на чуждестранните актьори да извършват удари срещу САЩ в интернет-пространството, пише The Hill.
„Трябва да обмислим добре как и кога да даваме право да удряме обратно, за да може способните и отговорни актьори в частната сфера да отблъскват чуждестранната агресия“, смята Уайтхаус. Според него „активната киберотбрана“ ще включва различни методи за предотвратяване на пропуските в компютърната защита, както и правото да проследяват извършителите в случай, че системите им са подложени на удар.
Сенаторът предлага и още допълнения в сферата на киберсигурността, включително назначаването на длъжностно лице, което да може да декласифицира свързаната информация и да информира обществото за киберзаплахи.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

USA Today: „Майкрософт“ смята, че Русия е предприела нови опити за кибератаки срещу консервативни групи в САЩ

USA Today: „Майкрософт“ смята, че Русия е предприела нови опити за кибератаки срещу консервативни групи в САЩ

21 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Технологическата корпорация „Майкрософт“ съобщава за нов руски опит за кибератака, насочена срещу американските политически групи преди междинните избори за Конгрес през ноември, пише USA Today.
Компанията смята, че хакерска група, свързана с руското правителство се е опитала да направи копия на интернет-страниците на американските консервативни мозъчни тръстове „Хъдзънов институт“ и „Международен републикански институт“. Няма показатели, че хакерите са успели да привлекат посетители към фалшивите страници, а двете организации излязоха с коментар, че и преди техните усилия в полза на глобалната демокрация са ги правили цел на кибератаки.
Според коментаторите последният опит подчертава, че руското разузнаване разширява обхвата на дейността си в интернет, след като се е насочило към цели на Републиканската партия.
„Това със сигурност цели да всее объркване, конфликт и страх сред тези, които критикуват авторитарния режим на руския президент Владимир Путин“, смята председателят на „Международния републикански институт“ Даниел Туининг.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДХА: Турски съд отново отказа да пусне на свобода американския пастор Ендрю Брънсън

ДХА: Турски съд отново отказа да пусне на свобода американския пастор Ендрю Брънсън

17 Август 2018 | 16:49 | Агенция "Фокус"
Измир. Трети състав на Съда за тежки престъпления в Измир потвърди решението на по-долната инстанция и отказа да промени мярката за неотклонение на американския пастор Ендрю Крейг Брънсън, предаде информационната агенция Догу хабер ажансъ (ДХА). От 25 юли т.г. Брънсън се намира под „домашен арест и подписка” по обвинение за шпионаж и престъпления в интерес на Кюрдската работническа партия (ПКК) и т. нар. Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура (ФЕТО/ПДС).
Днешното съдебно решение означава, че Брънсън все още не може да напусне територията на Турция, посочва още ДХА.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Moscow Times: Руски миньорски гиганти експериментират с плащания в рубли

The Moscow Times: Руски миньорски гиганти експериментират с плащания в рубли

17 Август 2018 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Москва. Две от най-големите руски миньорски компании обявиха в сряда, че разглеждат възможните варианти за извършване на плащания в рубли, след призивите на Москва да се намали ролята на американския долар в руската търговия и по този начин да се ограничи въздействието на санкциите, налагани от САЩ, пише руското електронно англоезично издание The Moscow Times.
От Кремъл обявиха в понеделник, че Русия предпочита двустранна търговия с всички страни в собствените им национални валути, вместо в долари, но че идеята има нужда от детайлно разглеждане преди да бъде осъществена.
Руската компания „Норилск Никел“, която си съперничи с бразилската „Vale SA“ за най-големият производител на никел в света и вече е най-големият производител на паладий в света, обяви в сряда че обсъжда възможността за установяването на плащания в рубли с чуждестранни клиенти, които също са изразили готовността си за подобна уговорка.
Руската миньорска компания „Алроса“, най-големият производител на необработени диаманти в света, също обяви в сряда че изпитва механизъм за уреждане на плащанията си в руската валута.
„Чрез експерименти, подобни сделки бяха завършени с клиенти в Китай и Индия“, заявиха от компанията в изявление.
„Ако изникне подобна нужда, компанията е готова да приложи тази схема с плащания в рубли занапред“, заяви „Алроса“.
Шанхайският клон на руската банка „ВТБ“ подпомогна за първата сделка с рубли на „Алроса“ с китайски клиент.
„Възможността за плащане в рубли допринася към увеличението на дяла на плащания чрез използването на национални валути в цялостната руско-китайска търговия“, заяви първият заместник-изпълнителен директор на „ВТБ“ Юри Соловиев.
През юли борсата в Москва обяви, че дава началото на търгуване с повече валути, включително с търгуване на рублата срещу стерлинги, китайския юан и турската лира, подпомагайки търговията в национални валути.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомольская правда“: Реджеп Тайип Ердоган призова за отърваване от долара и айфона, за да се спаси турската лира

„Комсомольская правда“: Реджеп Тайип Ердоган призова за отърваване от долара и айфона, за да се спаси турската лира

17 Август 2018 | 03:25 | Агенция "Фокус"
Анкара. САЩ се опитват да „изплашат“ целия свят със санкции. В този случай икономическа война беше обявена на близък съюзник на Вашингтон и страната с втората по големина армия в НАТО – Турция. От началото на годината турската лира се обезцени спрямо долара и еврото с повече от 40 процента. Последното падане в курса на лирата се случи буквално преди няколко дена, когато САЩ обявиха двойно увеличение на митата върху стоманата и алуминия от Турция (което е един от източниците на валута в бюджета на страната). Официално това се случи след верига от скандали и взаимни обвинения: ареста в Турция на американски свещеник (обвинен за подкрепяне на кюрдски сепаратизъм и кюрдската опозиция), ответни санкции против турски министри и взаимни визи без екстрадиция, пише руският вестник „Комсомольская правда“.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган призова народа си да се отърве от доларите и айфоните, по този начин подкрепяйки националната валута – лирата и собственото производство на мобилни телефони. Във видеоплатформата „Ютуб“ почти веднага се появиха видеа, в които разярени турци горят пачки с долари и айфони, които биват разбити с чук. „Комсомольская правда“ се свърза с руснаци, които се намират в момента в Турция и узна дали действително населението масово се отървава от американската валута и как въобще страната ще преживее икономическата криза.

Няма опашки пред обменните бюра

„Разбира се, хората се притесняват. Усеща се, сякаш няма никаква паника, няма опашки в банки или в обменни бюра“, заяви Карина, която е постоянен жител на курортния град Анталия. „Случващото се доведе единствено до това, че моите познати турци започнаха да критикуват правителството и властта“.
Но има и друга гледна точка. Патриотично настроените турци не са малко. И в този случай те бяха обединени от американските санкции.
„Няма масово недоволство сред населението към властта. За това, че лирата се срина, здравомислещите хора обвиняват единствено САЩ. Тук хората като цяло обичат своето правителство и не одобряват особено политиката на Вашингтон“, заяви Екатерина Гундуз, председател на Асоциацията за руска култура и образование в Алания. „Антиамериканските настроения властват в Турция от много години“, добавя турският журналист Догу Осман. „Особено след проваления опит за преврат през 2016 година. Неговият идеологически вдъхновител – известният проповедник Гюлен – се укрива в САЩ. И американците отказват да го предадат на Анкара.“

Има нужда от внос, вълнения – няма

Още една разлика в тази валутна криза е, че, например, в Русия през 2014 година, когато рублата стремително се обезцени заради санкциите и евтиния петрол, руснаците бързаха да купуват вносни стоки, преди да поскъпнат, докато сега никой в Турция не бърза да купува скъпи вносни стоки.
„Буквално вчера отидох да си купя детска количка и ми преписаха цената пред очите“, жалва се Карина. „Но трябваше да я купя, беше ми нужна“.
„Мои приятели ми разказаха, че сме изкупили всички вносни скутери и мотопеди“, добавя Яна Коробова, която през лятото живее в Алания. „Защото моделите от новите доставки са значително по-скъпи. Най-вероятно, цените в супермаркетите също ще се качат. В същото време истинското повишение на цените на продуктите в някои магазини все още не е видимо. Някои марки дрехи стоят на старите си цени“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Турският икономически червен флаг изпъква сред развиващите се пазари

The Wall Street Journal: Турският икономически червен флаг изпъква сред развиващите се пазари

15 Август 2018 | 19:06 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция може и да не е върхът на глобалния икономически айсберг. Рухването на турската лира предизвика притеснение, че финансовата турбуленция на Анкара може да се разпространи и сред други държави, а спадът на лирата през последните няколко дни вече удари други валути на развиващи се пазари като индонезийската рупия, мексиканското песо и южноафриканският ранд, пише Джош Зъмбрън във водеща статия за електронното издание на американския вестник The Wall Street Journal.
Но малко други държави са толкова обезпокоени от широката плеяда икономически проблеми както Турция.
Икономическите ѝ неволи включат един от най-големите търговски дефицити на страна с развиващ се пазар, ненадминат външен дълг, уязвима от обезценяване валута, извънредно висока инфлация, неортодоксална монетарна политика и много малка международна доброжелателност.
Това е рецепта за пазарен колапс.
„Има особени фактори в тази държава“, заяви председателят на федералната банка „Сейнт Луис“ Джеймс Бълард по отношение на Турция в интервю в понеделник. „Не мисля, че това е ситуация, която ще доведе до общо разпространяване на проблема към този момент“.
Турция има необикновено голям дефицит по текущата сметка, широкообхватен критерий за баланса ѝ между внос и износ и приходите, които печели от инвестициите си навън.
Когато една текуща сметка е в дефицит, това значи че страната харчи повече пари за вносни стоки и услуги, отколкото печели от износните си такива. Това прави една икономика зависима от навлизащия в страната капитал и предразположена към размествания в инвеститорските настроения.
Настоящият дефицит по текущата сметка на Турция се очаква да достигне 49 милиарда долара през тази година, според прогнози от април на Международния валутен фонд (МВФ), което би било значително повишение от 32-та милиарда долара през 2015 година.
Сред развиващите се пазари, единствено Индия се очаква да има по-висок дефицит по текущата сметка през тази година. Но икономиката на Индия е три пъти по-голяма от турската. Като процент от брутния вътрешен продукт, турският дефицит по текущата сметка е най-големият сред развиващите се пазари, прогнозиран от МВФ да бъде 5.4 процента през 2018 година. Веднага след това се нарежда Аржентина с 5.1 процента.
Турция подхранва този дефицит като заема пари в чуждестранни валути. Според данни на Института за международни финанси (ИМФ), Турция има по-големи заеми в чуждестранна валута в нефинансовия частен сектор от всеки друг значим развиващ се пазар.
Това е предимно заради корпоративните заеми в евро и долари, въпреки че много турски компании печелят основните си пари в лири.
Вътрешната икономика има и други предизвикателства пред себе си. Централната банка на Турция, огъвайки се под натиска на президента Реджеп Тайип Ердоган, който се обяви за „враг на високите лихвени проценти“, задържа тези проценти на ниско ниво. След това инфлацията се покачи. МВФ има прогнози, че темпът на турската инфлация ще достигне до 11 процента през тази година, което е около два пъти повече от темповете на който и да е друг голям развиващ се пазар, с изключение на Аржентина.
Турската валута е друг от финансовите червени флагове. По-рано през тази година ИМФ оцени валутите на Аржентина и Турция като извънредно преоценени, което означава че остро девалвиране на валутата ще е нужно, за да изправи икономиките им на крака, след години на големи търговски дефицити.
Ердоган се радва и на малка международна доброжелателност. Други световни лидери също се скараха публично с Доналд Тръмп заради митата върху стоманата и алуминия, но американският президент разграничи Турция с допълнителни наказания, удвоявайки тези мита, след като Анкара отвърна на първоначалните американски санкции.
Турският президент пренебрегна и съветите на МВФ за добри икономически практики за страната му – като например независима централна банка – което прави по-малко вероятно за Фонда да се притече на помощ на Анкара, както направи с други кризи в развиващите се пазари.
Това, което кара Турция да изпъква е комбинацията от проблемите, пред които е изправена.
Индия има голям дефицит на текущата сметка, например, но прави малко заеми в чуждестранни валути. Частният сектор на Чили прави огромни заеми в чуждестранни валути, но правителството му е заело половината от това, което Турция е заела и настоящият му дефицит по текущата сметка е значително по-малък.
Още няколко държави имат огромни двойни дефицити, които са голям фискален дефицит и голям дефицит по текущата сметка. Турция стои сама в екстремността на позицията си, въпреки че Пакистан, Аржентина и Египет не са много назад. Сред тях, Аржентина и Египет вече участват в програми на МВФ, за разлика от Турция.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Катар обеща да направи инвестиции на стойност 15 милиарда долара в Турция

AFP: Катар обеща да направи инвестиции на стойност 15 милиарда долара в Турция

15 Август 2018 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Доха/Анкара. Катар е направил обещание в сряда, да направи инвестиции на стойност 15 милиарда долара в Турция, която е засегната значително от валутна криза, след влошаването на дипломатическите отношения със САЩ, предава AFP, като се позовава на източник от турското президентство.
Шейх Тамим бин Хамад Ал-Тани, емирът на Катар, заяви че Доха „ще направи директна инвестиция от 15 милиарда долара в Турция“, добавя източникът.
Информацията идва, след като емирът е провел разговори на работен обяд с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Вашингтон готви нови санкции срещу Анкара, този път на прицел са турските авиолинии

„Джумхуриет”: Вашингтон готви нови санкции срещу Анкара, този път на прицел са турските авиолинии

15 Август 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Анкара. . Администрацията на САЩ подготвя нова серия от санкции срещу Турция, ако католическият проповедник Ендрю Крейг Брънсън не пуснат на свобода, пише вестник „Джумхуриет”, като се позовава на публикация в „Ню Йорк Таймс”.
Една от тези санкции може да бъде налагане на ограничения за полетите на турските авиолинии. Твърдението е, че те могат да бъдат въведени, ако Брънсън не бъде освободен до 18.00 часа днес (сряда). Освен това САЩ настояват да бъдат пуснати на свобода научният сътрудник Серкан Гьолге, който е арестуван в Турция преди повече от една година, както и трима турски граждани, служители в американски дипломатически представителства в страната.
Неназован служител в Белия дом е заявил вчера, че президентът Доналд Тръмп е твърдо решен да осигури завръщането в САЩ на Ендрю Крейг Брънсън и е уточнил: „Ако през следващите няколко дни и най-много в рамките на седмица не стане това, ще бъдат предприети нови мерки против Турция.”, посочва още „Джумхуриет”.


Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Нова мода в Турция: Появиха се вече и „антидоларови молитви”

„Джумхуриет”: Нова мода в Турция: Появиха се вече и „антидоларови молитви”

15 Август 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Мерсин. Група жители на село в околия Силлифкели на провинция Мерсин на средиземноморското крайбрежие, излязоха на своеобразна „антидоларова молитва”, пише вестник „Джумхуриет”. Молбата им към Аллах е да спре възхода на американския долар спрямо турската лира. Първоначално групата се помоли в местната джамия, а след това се събра на селския площад. Там вместо традиционната „молитва за дъжд”, се проведе „молитва срещу омразния долар”.
Един от молещите се изрази надежда курсът на долара час по-скоро да падне; да приключи „икономическата война” срещу Турция; икономиката на страната отново „да се оправи”; а турската лира пак „да укрепне”. „Стоим твърдо зад правителството, за да опазим нашата Турция. Да е проклето името на долара. Не искаме никакви долари. Те разбиха икономиката ни.”, жалва се друг жител, цитиран от „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Джумхуриет”: Говорителят на Ердоган: Турция е на път да превърне кризата във възможност и е силно разочарована от САЩ

„Джумхуриет”: Говорителят на Ердоган: Турция е на път да превърне кризата във възможност и е силно разочарована от САЩ

15 Август 2018 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Анкара. Говорителят на турското Президентство Ибрахим Калън заяви, че страната е „на път да превърне сегашната криза в една отлична възможност”, пише вестник „Джумхуриет”. Говорителят на Ердоган информира, че предстои визита на емира на Катар, на което Анкара отдава голямо значение. Освен това днес Ердоган ще проведе телефонен разговор с канцлера на Германия Ангела Меркел, а утре – с президента на Франция Емануил Макрон. Искането за тях е от отсрещната страна, уточни Ибрахим Калън.
Освен това на дневен ред е търговията с местна валута с Китай, Русия и Иран. За това е разговаряно и с други държави. За целта е ангажирана Централната банка, продължават дейностите в тази насока и е отбелязан значителен напредък.
Ибрахим Калън отказа да отговори на въпроса дали ще бъде закрита ВВС базата в Инджирлик, която е съвместен турско-американски военен обект.
„Те (американците) докараха двустранните отношения буквално до пълно прекратяване и то заради един поп. Виждаме, че не предприемат нищо по въпроса за спешните заплахи за националната сигурност на Турция и нашата легитимна борба срещу тях. Става въпроса както за Кюрдската работническа партия (ПКК), така и за т.нар. Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура (ФЕТО/ПДС). Ние ще отговорим на всякакви положителни стъпки. Засега обаче нямаме никакви планове за разговори с американската администрация.”, посочи Ибрахим Калън по отношение на диалога със САЩ.
Във връзка с тиражирани съобщения за „дълбокото разочарование от Турция на президента Доналд Тръмп, Ибрахим Калън контраатакува и обобщи: „Ако говорим за някакво разочарование, нека да споменем, че Турция е още по-дълбоко разочарована”, подчертава още „Джумхуриет”.

Превод и редакция: Георги Димов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турция увеличава рязко митата за някои американски стоки

Reuters: Турция увеличава рязко митата за някои американски стоки

15 Август 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция увеличава рязко митата за някои американски стоки, предава Reuters
Указът, подписан от турският президент Реджеп Тайип Ердоган увеличава митата на пътническите автомобили със 120 процента, на алкохолните напитки със 140 процента и на тютюна с 60 процента. Увеличават се митата и на други стоки – козметика, ориз и въглища.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Може ли Турция все още да бъде спасена?

FAZ: Може ли Турция все още да бъде спасена?

14 Август 2018 | 09:34 | Агенция "Фокус"
Берлин/Анкара. Кризата надвисва над главите на турците. Според икономисти само паричният оборот може да извади страната от тежката ситуация. Но държавният глава Реджеп Тайип Ердоган не мисли така, коментира Филип Пликерт в авторска статия за германския национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung във връзка с кризата на турската лира, която в последните дни е една от водещите теми в печатните издания във ФРГ.
Последните няколко седмици бяха трудни за Турция. От началото на годината, националната валута загуби повече от 45% от стойността си. Инвеститорите се паникьосват. Търговията с акции на големи банки като Yapi Kredi, Akbank и Isbank бе временно спряна. „Инвеститорите все още се опитват да изтеглят парите си", заяви ръководителят на Института за икономически изследвания Ifo, Клеменс Фуест след поредното съобщение за спад в цената на лирата.
Мерките на Централната банка на Турция за успокояване на ситуацията бяха обявени в понеделник сутринта. Органът увери, че ще „предприеме всички необходими мерки за поддържане на финансовата стабилност". Предвижда се намаляване на задължителните резерви за сделки с чуждестранна валута, което трябва да освободи около шест милиарда долара. Анализаторите обаче са скептични, че мярката е достатъчна за обрат в ситуацията.
„Това не е достатъчно", уверен е Гюнтер Дойбер, главен икономист на виенския клон на водеща европейска банка. Пред лицето на инфлационния шок Централната банка на Турция ще трябва да възстанови паричната политика и да повиши лихвените проценти. Той изчислява, че инфлацията скоро ще се повиши до над 20% поради девалвацията на лирата. Ключовият процент в момента е около 18%, който е твърде нисък.
Въпреки това, президентът Реджеп Тайип Ердоган изясни, че не иска по-високи, а по-ниски лихвени проценти. В предишни изказвания той обвини „лихвеното лоби" за икономическите и финансови проблеми на страната. Наблюдателите виждат това като антисемитска алюзия. С оглед на новите американски санкции, наложени след отказа на Турция да освободи пастор Андрю Брънсън, Ердоган заговори за „подъл заговор".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Турската лира отслабва малко до 6.92 спрямо щатския долар

Reuters: Турската лира отслабва малко до 6.92 спрямо щатския долар

14 Август 2018 | 07:54 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската лира е отслабнала малко до ниво от 6.92 спрямо щатския долар във вторник сутринта, предава Reuters.
В понеделник лирата достигна рекордно ниска стойност от 7.24 спрямо щатския долар. В същия ден Централната банка обеща да предостави ликвидност, което е оказало слабо положително влияние върху валутата.
Лирата, която приключи понеделник на ниво от 6.9 спрямо долара, загуби 45 процента от стойността си през тази година и предизвика притеснения сред чуждестранните инвеститори за състоянието на турската икономика.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Турските граждани се притесняват за бъдещето си, докато спадът на лирата продължава

VOA: Турските граждани се притесняват за бъдещето си, докато спадът на лирата продължава

14 Август 2018 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турската лира изгуби повече от 40 процента от цената си от началото на годината и 20 процента само през тази седмица, покрай повишаващото се напрежение между САЩ и Турция, и притесненията на международните инвеститори за турската икономика, предава Voice of America.
За Турция драматичният разпад на валутата предизвика опасения за бъдещето, предава Дориан Джоунс от Истанбул.
Продавачите на плодове и зеленчуци, заедно с рибарите, правят опит да привлекат хора в стария пазар на Истанбул „Кадикой“. Но търговията е слаба. Повечето хора просто поглеждат и продължават напред.
Собственичката на органичен магазин Мелтем се притеснява за бъдещето. Тя твърди, че е песимистично настроена за бъдещето, защото цените ще се повишат и покупателната способност на хората ще намалее. Тя добавя, че докато парите в джобовете на турските граждани намаляват, хората в затруднение ще купуват много по-малко от преди.
Страхът от затъващата валута, която продължи да пада на пазарите и в понеделник, ще поддържа вече двуцифрената инфлация на Турция, която изглежда че е най-сериозното притеснение сред пазаруващите. Турция разчита сериозно на вноса, особено на енергийния.
30-годишният Тарък, учител правещ ежеседмичното си пазаруване, заяви че ограничава разходите си, тъй като се готви за трудните времена, които предстоят. Според него лирата е паднала много и поради това предстои невероятна инфлация, тъй като Турция внася много стоки. Той казва, че всеки в Турция е уплашен от предстоящата инфлация, особено за сметките за отопление, които ще направят зимата по-трудна.
Рибарят Хюсеин гордо представя това, което твърди че е най-добрият калкан в Истанбул и прави опит да е по-позитивен. Но и той признава, че ще има проблеми. Хюсеин твърди, че самият той няма много общо с доларите, тъй като ако улови повече риба, тя ще е по-евтина, а ако улови по-малко – по-скъпа. Но според него потребителите може да бъдат засегнати, ако имат икономически затруднения. Той твърди, че ако има добро количество риба, тогава ще продължи да продава.
Дребният търговец Мелтем предупреждава за икономическата сигурност, която предстои. Тя твърди, че бъдещето не изглежда добре, защото когато хората са гладни, те ще бъдат изкушени да крадат и могат да прибягнат до незаконни способи за оцеляване. Според нея нещата няма да са добре. Много магазини затварят, защото вече няма търговия.
Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви в понеделник, че международна конспирация е отговорна за срива във валутата, но добави че финансовите фундаменти на икономиката остават силни и редът скоро ще се завърне сред пазарите.
Тези твърдения бяха посрещнати със скептицизъм от международните инвеститори, докато много икономисти предупредиха, че щетите за икономиката може и да са направени вече и че предстоят тежки времена.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Рисковият път на Реджеп Тайип Ердоган със сигурност води Турция към МВФ

The Guardian: Рисковият път на Реджеп Тайип Ердоган със сигурност води Турция към МВФ

14 Август 2018 | 04:23 | Агенция "Фокус"
Анкара. Журналистът Нилс Пратли в анализ за британския вестник The Guardian пише за валутната криза в Турция и как липсата на адекватни действия от президента Реджеп Тайип Ердоган рано или късно ще го принуди да потърси Международния валутен фонд за изход от кризата. Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса.


Няма лесен път за Турция да избяга от финансовата си криза, но това са три възможни мерки, които могат да забавят малко предстоящата болка.
Първо, повиши лихвените проценти, за да сложиш някаква долна граница на потъващата лира. Второ, намали войнствената реторика и със сигурност не се заяждай повече със САЩ. Трето, обади се на Международния валутен фонд (МВФ).
Нито едно от тези действия не беше предприето в понеделник. Централната банка намали изискванията си за резерв на банките, което може и да подобри ликвидността във финансовата система за кратък период от време, но задържа официалния лихвен процент на 17.5. Международните инвеститори знаеха как да разчетат това решение. Докато инфлацията хвърчи стремглаво към 20 процента и нагоре, това беше сигнал че Турция все още отказва стандартната монетарна медицина.
След това президентът Реджеп Тайип Ердоган повтори гневния си анализ за това кой е виновен. САЩ са наръгали свой съюзник от НАТО „в гърба“, а икономически „предатели“ също имат пръст, според него. Междувременно, всякакво схващане за обръщане към МВФ, и по този начин възраждане на спомените от минали турски кризи, остава политически непривлекателно. Нетният резултат е още 8 процента спад на валутата, която изгуби приблизително половината от цената си спрямо щатския долар през тази година.
Средносрочните последици на твърдата позиция на Ердоган не са трудни за отгатване. Местните компании, потънали в заеми в щатски долари, ще изпитат сериозни трудности да изплатят дълговете си. Неизплащанията ще станат масова практика, донасяйки големи загуби на банковата система. Чуждестранният капитал, който финансира експанзията до точката на икономическо прегряване, ще се изнесе от страната. Турция, която има голям настоящ търговски дефицит и неадекватен запас на чуждестранни резерви, е слабо подготвена да устои на рецесия.
Ердоган, със своите коментари за търсене на „нови съюзници“, намекна че може и да смята, че има лесен път за излизане. Белята е, че кризата на Турция се случва сега, докато каквито и да е заеми от Русия или Китай – които при всички случаи имат причини да не възпламеняват своите кавги със САЩ – биха пристигнали доста късно. На човек все пак му остава да смята че, по един или друг начин, МВФ ще бъде замесен някога, както се случи с Аржентина през юни. Как Ердоган може да направи подобен завой от сегашната си позиция е гатанка за всеки, но е логичният изход.
Единствената неясно добра новина е, че аварийният бутон не свети в червено. Няколко европейски банки са преекспонирани, но проблемът със заемите не обхваща цялата система. В една по-голяма криза, инвеститорите също ще продават валутите на други слаби развиващи се икономики. Южноафриканският ранд също пада, но никой не може – все още – да го нарече всеобща паника. Това може и да се случи, обаче. Ердоган си избра рисков път и пазарите имат навика да задават въпроса кой друг не може да живее с високи американски лихвени проценти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Как трябва да отговори Турция на икономическата война на САЩ

Yeni Safak: Как трябва да отговори Турция на икономическата война на САЩ

14 Август 2018 | 03:18 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция трябва да отговори на икономическата война, наложена от президента на САЩ Доналд Тръмп, с тежки ответни мита, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak.
Големи американски марки, които печелят от пазара в Турция, трябва да бъдат обект на тези вносни мита в отговор на удвоените от САЩ мита върху вноса на турски алуминий и стомана на, съответно, 20 и 50 процента.
Турция трябва да наложи и значителни вносни мита върху технологични марки като „IBM“ и „Apple“, както и върху компанията за строителни машини и екипировка „Caterpillar“. Анкара може да наложи вносни мита и върху луксозни битови продукти, както и върху компютри, телефони, козметика, яхти, лодки, автомобили, състезателни автомобили, машини за обработка на данни и строителни машини.

Дефицитът по текущата сметка трябва да бъде намален

Дефицитът на стойност 3.3 милиарда долара в двустранната търговия между САЩ и Турция може да бъде ограничен с допълнителни митнически такси. Допълнителните такси, които могат да бъдат наложени върху луксозни битови предмети, могат да донесат големи спестявания във вътрешния пазар.
Технологичните продукти на „Apple“ и строителните машини на „Caterpillar“ печелят стотици милиони долари в Турция всяка година. Въпреки че „Айфонът“ не е най-добре продаваният телефон в Турция, той прибира до 80 процента от печалбите от продажби на телефони.
В допълнение към допълнителните мита, подкрепяни и от обществеността, се очаква потребителите да подкрепят икономиката на Турция като бойкотират произведените в САЩ продукти.

Ера на домашно потребление

Очаква се също индустриалните фигури да използват сурови материали и междинни стоки и услуги, произвеждани в страната, за да подкрепят борбата за икономическа независимост на Турция. Турският износ към САЩ, който беше в рамките на 8.5 милиарда долара през миналата година, се е повишил значително от началото на 2018 година.
Третият най-голям износен пазар за Турция е САЩ и те са петата най-голяма държава, в която Турция изнася своите стоки, с търговски обем достигащ до 20.6 милиарда долара през 2017 година, според официалните данни.

Внос от други пазари

Вносът на Турция от САЩ се е повишил с 9.9 процента до 11.9 процента през 2017 година сравнен с този от миналата година. Външният търговски дефицит на Турция със САЩ се е понижил през последните три години, показвайки намаление от 22.4 процента в 2017 година в сравнение с предходната година. Очаква се Турция да отговори на американския икономически и политически натиск като наложи тежки вносни мита.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская Газета“: Рубла, лира, юан. Какво следва?

„Российская Газета“: Рубла, лира, юан. Какво следва?

14 Август 2018 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Москва/Анкара/Вашингтон. Седмицата започна с намаление във фондовите индекси на водещите световни борси и с поевтиняване на валутите на страни с развиващи се пазари, като дори и еврото влезе в тази група, пише руският вестник „Российская Газета“.
Шокът отново беше провокиран от САЩ, но този път на прицел попадна Турция. Миналият петък президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че увеличава митата върху вноса от Турция на стомана до 20 процента и на алуминий до 50 процента. В резултат от това и от проблемите, които тя изпитва в последно време, турската лира ускори своето падение и общо изгуби 40 процента от своята стойност спрямо щатския долар.
Впрочем, този епизод допълни общата нервна картинка в световната икономика, където се разгаря търговска война и започва валутна такава. През март САЩ обявиха повишени мита върху вноса на стомана и алуминий от страните в ЕС, Русия, Япония и други страни. За Европа, Канада и Мексико влезе в сила отсрочка до 1 юни. През юли САЩ въведоха мита от 25 процента върху китайския внос, а Пекин отговори с ответни мерки. Бяха наложени мита на американските стоки и в Европа. За Русия цялостната ситуация беше влошена от налагането на нови санкции от САЩ през април. Наскоро Щатите обявиха нова серия от ограничителни мерки по отношение на Русия.
Под заплахата от тежки последствия от търговската война, инвеститорите се опитват да намерят спокойно пристанище и бягат към долара. В резултат, валутите на страните с развиващи се пазари поевтиняват. За последните два месеца, от 13 юни до 13 август, китайският юан се е обезценил спрямо щатския долар със 7.5 процента (от 6.40 до 6.88 за един щатски долар), аржентинското песо – с 9 процента (от 25.8 до 28.21 за един щатски долар), руската рубла със 7.4 процента (от 62.9 до 67.5 за един щатски долар). „На пазара цари настроение против развиващите се страни. Защото валутите им вървят в една посока, но с различна скорост“, пояснява за „Российская газета“ старши анализаторът за „Алпари“ Роман Ткачук.
Негативната вълна вече завладява и европейските пазари. Инвеститорите се опасяват, че кризата в Турция ще засегне и ЕС. „Много европейски банки са отпуснали кредити на турски компании, затова за представителите на банковия сектор в Европа тази ситуация е силно притеснителна“, отбелязва експертът.
„Курсът на еврото спрямо долара вече се намира на най-ниското си ниво за последната година“, заяви Георгий Ващенко, началник на търговския отдел на руския фондов пазар „Фрийдъм Финанс“.
На този фон руската рубла далеч не изглежда в най-лошата позиция. За последните два месеца рублата е поевтиняла спрямо долара със 7 процента. „Частичното обезценяване на рублата е причинено от факта, че доларът като цяло се укрепва спрямо другите валути, а безспорно за това влияят и санкциите, които все още не са обявени и не е ясно, дали ще бъдат изобщо“, отбелязва Ващенко.
Само по себе си по отношение на икономиката, отслабването на руската валута не представлява сериозна заплаха. Още повече, в този случай това укрепва позициите на руските компании на световния пазар, тъй като техните стоки и услуги стават по-конкурентноспособни. В допълнение, руската национална валута има сигурен гръб. „Отслабването на рублата е достатъчно умерено, тъй като икономиката на Русия е стабилна като цяло. Има положителен търговски баланс и считайки настоящите операции, има достатъчно златни резерви“, пояснява Роман Ткачук. Централната банка също провежда политика на подкрепа за рублата. Както стана ясно, Централната банка ограничи обема на покупки на валута за министерството на финансите на вътрешния валутен пазар на 8 август и не закупи валута на 9 август.
В близко време валутите на развиващите се страни ще продължат да отслабват. В САЩ увеличаването на ключовите ставки и инвестициите в долара, стават все по-привлекателни. За рублата също ще е трудно, но няма паника на пазара. „Трудно е да се каже какъв диапазон ще има в руската валута. Много зависи от ситуацията със санкциите, която би трябвало да се разясни през септември. Може да се стигне до там, че руската валута да навлезе в диапазона 61-64 рубли за един щатски долар“, заяви анализаторът за „Финам“ Сергей Дроздов.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турската икономика е солидна и силна

Реджеп Тайип Ердоган: Турската икономика е солидна и силна

13 Август 2018 | 22:43 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция има „солидна и силна“ икономическа динамика в лицето на „икономическата обсада“ на страната, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник, цитиран от Anadolu Agency.
„Икономическата динамика на Турция е солидна, силна и непокътната и ще продължи да бъде такава“, заяви Ердоган пред турски посланици по време на обръщение в президентския комплекс в столицата Анкара.
„Имаме Световна търговска организация, но когато погледнем стъпките, които бяха предприети (срещу Турция), имат ли те нещо общо с принципите на Световната търговска организация? Бъди президент, или каквото пожелаеш. Но не можеш просто да се събудиш една сутрин и да кажеш: „Наложих толкова процента мита върху алуминия и стоманата““, заяви Ердоган.
Според него няма никаква база за последното развитие във валутните курсове. „Турция е под обсада в икономиката, както и в други сектори. От една страна искаш да си стратегически партньор, а от друга прострелваш с куршум своя стратегически партньор“, добави турският президент, явно визирайки САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.