НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Споразумението на Пол Манафорт увеличава натиска върху Доналд Тръмп

The Guardian: Споразумението на Пол Манафорт увеличава натиска върху Доналд Тръмп

17 Септември 2018 | 02:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Спекулациите относно импийчмънта на президента на САЩ Доналд Тръмп ескалират във Вашингтон, след като бившият председател на предизборния щаб на държавния глава Пол Манафорт взе решение да си сътрудничи с разследващите, пише британският вестник The Guardian.
Манафорт се призна за виновен по две обвинения в петък сутринта и постигна споразумение, съгласявайки се да сътрудничи на специалния прокурор Робърт Мюлер и неговото разследване за руска намеса в изборите от 2016 година. Споразумението определя, че Манафорт трябва да предаде редица документи и да разкрие пред разследващите за „участието си и информацията относно всички криминални дейности“.
Политическите предавания в неделя бяха напълно доминирани от разговорите за нарастващата опасност за Тръмп след драматичния момент на Манафорт в съда.
Адам Шиф, водещият демократ в комисията за разузнаване към Камарата на представителите, заяви в предаването „Среща с пресата“ по „NBC“: „Манафорт е на кръстопътя на редица пагубни интереси. Имате сина на президента, който се опитва да получи клевети от руснаците в „Trump Tower“, имате и самия президент, който пита руснаците за клевети относно Хилари Клинтън в публично изявление. Имате и Манафорт, който се опитва да вземе пари от своя руски олигарх… имате руснаците, които искат да имат връзка с кампанията на Тръмп, те искат да му помогнат да бъде избран. Всички тези интереси се засичат с Пол Манафорт, така че най-общо казано искаме да знаем какво може да ни каже той – дали нещо от това е било доведено до край. Той се опитва да вземе парите, а те мръсотията. Руснаците се опитват да помогнат на Тръмп. Имало ли е среща на главните мозъци? Това отива до центъра на съглашателството или конспирационния въпрос“.
Шиф добави: „Манафорт е ключова фигура, която ще ни помогне да разплетем възела и да разберем дали това е било най-невероятната нишка от малко вероятни случайности или дали това е било активна конспирация“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Hill: Пол Манафорт се призна за виновен, сключи „споразумение за сътрудничество“

The Hill: Пол Манафорт се призна за виновен, сключи „споразумение за сътрудничество“

14 Септември 2018 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият председател на предизборния щаб на Доналд Тръмп, Пол Манафорт се призна за виновен по две федерални обвинения, идващи от разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер и е постигнал „споразумение за сътрудничество“ като част от сделката, пише електронното издание на американския вестник The Hill.
Манафорт се е съгласил да сътрудничи „напълно и честно“ в разследването на Мюлер, заяви съдия Ейми Бърман Джаксън в съда в петък, включително и като участва в разпит на специалния прокурор и предостави документи, свързани с разследването.
Той също се е съгласил да предаде няколко свои имота и банкови сметки, включително собствеността си в сградата „Trump Tower“ в Ню Йорк.
Андрю Вайсман, един от прокурорите на Мюлер, посочи „споразумението за сътрудничество“ с Манафорт по време на свои коментари в съда във Вашингтон в петък, където бившият председател на щаба на Тръмп се призна за виновен по едното обвинение за конспирация срещу САЩ и още едно от обвиненията за конспирация за възпрепятстване на правосъдието, чрез свидетелска фалшификация.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Според конгресмен от Републиканската партия разследването на Робърт Мюлер за „руската намеса“ е „чудовище с шест милиона глави“

Washington Examiner: Според конгресмен от Републиканската партия разследването на Робърт Мюлер за „руската намеса“ е „чудовище с шест милиона глави“

2 Септември 2018 | 19:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският конгресмен Ли Зелдин (Републиканска партия, Ню Йорк) заяви че разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер за предполагаемата руска намеса на изборите е „чудовище с шест милиона глави“, пише Washington Examiner.
„Екипът на Мюлер наблюдава едновременно 17 неща, но има усещане, че наблюдават шест милиона различни случая. И именно той създаде тези облаци на политическата сцена“, заяви Зелдин. Според него обхватът на разследването, първоначално целящо предполагаемата руска намеса, „отива отвъд първоначалните си задачи“.
60 дни преди изборите за Конгрес, народният избраник заяви, че Мюлер трябва „да излезе и да си каже“, че неговият екип не е намерил никакви доказателства за руска намеса. Според Залдин разследването трябва да се „стесни и фокусира“.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Съдията по делото „Манафорт“ предупреди Доналд Тръмп да не помилва своя бивш сътрудник

Reuters: Съдията по делото „Манафорт“ предупреди Доналд Тръмп да не помилва своя бивш сътрудник

25 Август 2018 | 06:31 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съдията по делото „Манафорт“ Пола Дънкан предупреди Доналд Тръмп да не помилва своя бивш сътрудник, предава Reuters.
„Той изобщо не бивада го помилва. Мисля, че това би било голяма грешка ", заяви 54-годишната Дънкан пред агенцията след интервю в петък, като добави, че тя вярва, че това ще бъде грешка от морална и политическа гледна точка.
„ Ако президентът Тръмп му прощава, без той изобщо да лежи в затвора, ще изглежда, че президентът Тръмп казва, че е правилно да се нарушава закона. Не е правилно да нарушаваме закона“, заяви Дънкан.
Тръмп оцени тежкото положение на Манафорт, докато съдът все още не се е произнесъл, като нарече делото за данъчни и банкови измами срещу бившия ръководител на предизборната му кампания Пол Манафорт "много тъжно" и го похвали като "много добър човек".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: В Белия дом очакват Доналд Тръмп да помилва своя бивш сътрудник Пол Манафорт

Politico: В Белия дом очакват Доналд Тръмп да помилва своя бивш сътрудник Пол Манафорт

25 Август 2018 | 04:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В Белия дом очакват Доналд Тръмп да помилва своя бивш сътрудник Пол Манафорт, пише американската редакция на авторитетното издание Politico.
Според изданието Тръмп смята, че Манафорт е "смел мъж" и няма да послуша съветите на неговите асистенти, които го разубеждават . "Тръмп подготвя това, той нарича това разследване „лов на вещици“ и казва, че това никога би се случило на асистент на Хилъри Клинтън", каза бивш служител на администрацията в публикацията. Както обаче пише изданието, други трима от неговите събеседници, действащите служители на Белия дом, отбелязват, че не са получили никакви инструкции от Тръмп за възможното помилване.
По-рано в четвъртък говорителят на Белия дом Сара Сандърс заяви, че разговори относно евентуалното помилване на бившия шеф на предизборния щаб на президента на САЩ Доналд Тръмп Пол Манафорт не се провеждат и ръководителя на държавата не е взел решение по този въпрос.
Във вторник съд в град Александрия (щата Вирджиния) издаде присъда по делото Манафорт, като го призна за виновен по осем от 18-те обвинения. Става дума за пет случая, свързани с нарушението на данъчното законодателство, два случая, свързани с нарушаването на банковото законодателство и укриването на чуждестранни сметки в банките. Според CNN максималната присъда, която заплашва Манафорт за всичките осем споменати по-горе престъпления , може да достигне 80 години.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Доналд Тръмп заяви, че „пазарът ще се срине“, ако той бъде отстранен като президент

Politico: Доналд Тръмп заяви, че „пазарът ще се срине“, ако той бъде отстранен като президент

23 Август 2018 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп даде прогнози, че „пазарът ще се срине“ и „всички ще бъдат бедни“, ако Демократическата партия поеме контрола над Камарата на представителите след междинните избори през ноември и след това го подложи на импийчмънт, предава американското електронно издание Politico.
„Предполагам, че казват висок ръст на престъпността и други подобни неща – не знам как можеш да импийчнеш някой, който върши страхотна работа. Ще ви кажа какво, ако някога бъдат отстранен от поста си, мисля че пазарът ще се срине“, заяви Тръмп през американския телевизионен канал „Fox News“ в интервю, излъчено в четвъртък сутрин. „Мисля, че всеки ще бъде много беден, защото без настоящето мислене, ще видите – ще видите цифри, на които няма да повярвате, но в обратен ред“.
Президентът проведе интервюто, докато темата за негов импийчмънт се развихри около зараждането на два почти едновременни законни удара: присъдата по осем обвинения, издадена от специалния прокурор Робърт Мюлер, на бившия началник на президентската кампания на Тръмп, Пол Манафорт, и апела на бившия адвокат на Тръмп, Майкъл Коен, който заяви пред федералния съд в Манхатън, че е нарушил финансовите закони по време на кампанията му „в съответствие и по посока на кандидат за федерален офис“.
Докато нарастващите законови проблеми на президента подхраниха разговорите за импийчмънт, лидерите на демократите направиха опит да потушат подобни дискусии, предупреждавайки членовете на партията да не използват думата „импийчмънт“. Вместо това те призоваха членовете си да обрисуват администрацията на Тръмп като корумпирана и да наложат тезата, че Камара на представителите, управлявана от демократи, ще бъдат мощен коректив на Белия дом.
По отношение на бившия си адвокат, Тръмп заяви: „Ако трябва да сме справедливи спрямо Коен, повечето хора биха направили това. И съм го виждал много пъти. Имам много приятели, които са свързани с подобни неща. Нарича се „флипинг“ и би трябвало да бъде законно“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп е заявил, че плащанията, за които говори неговият бивш адвокат не са незаконни

AFP: Доналд Тръмп е заявил, че плащанията, за които говори неговият бивш адвокат не са незаконни

22 Август 2018 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Доналд Тръмп е заявил, че плащанията направени на двете жени, за да замълчат за връзките си с него, за които говори неговият бивш адвокат не са незаконни, защото не са направени с пари от кампанията, а с лични пари на самия Тръмп, предава AFP.
Бившият адвокат на Тръмп, Майкъл Коен, се призна за виновен пред Федералния съд във вторник за шест случая на измами и два случая за нарушаване на законите за финансирането на кампаниите - като е направил плащания, за да замълчат жените, които твърдят, че са имали връзка с Тръмп.
В интервю за новините "Fox and Friends" за плащанията, Тръмп настоя: "Това дори не е нарушение на кампанията".
"Те(средствата) не идват от кампанията, те дойдоха от мен и аз писах за това в Социалната мрежа „Туитър“- каза Тръмп.
Нанасяйки сериозен удар на президента, Коен описва подробно в съда как е извършил плащанията - смята се, че те са били предназначени за порно звездата Сторм Даниълс и модела на „Плейбой“ Карън МакДугал - и твърди, че той е действал по искане на Тръмп.
Тръмп многократно отрича да е знаел за плащанията по онова време, като приема, че те са направени от средствата му, до които е имал достъп Коен.
"По-късно разбрах", продължи Тръмп в интервюто.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен е „готов да предостави всякаква информация на прокурора Робърт Мюлер“

ТАСС: Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен е „готов да предостави всякаква информация на прокурора Робърт Мюлер“

22 Август 2018 | 07:24 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Бившият адвокат на американския президент Доналд Тръмп Майкъл Коен е „готов да предостави всякаква информация на специалния прокурор Робърт Мюлер“ според думите на един от адвокатите му Лени Дейвис пред американския телевизионен канал MSMBC, цитиран от TACC.
"Мога да кажа, че Коен знае за неща, които могат да бъдат от особен интерес за специалния прокурор и ще се радва да му каже всичко, което знае", - каза Лени Дейвис. Той посочи, че клиентът му е "ангажиран да [установи] истината, която представлява сериозна заплаха" за американския президент Доналд Тръмп.
Според Дейвис, става дума "не само за очевидната възможност за тайно споразумение с цел да компрометира американската демокрация на изборите през 2016 г., но и признаването на хакерската намеса". Адвокатът изясни, че клиентът му знае подробности за срещата между сина на Тръмп и адвокат от Русия, която се проведе през юни 2016 г. и е от особен интерес за Мюлер. Както подчертава Дейвис, настоящият американски лидер, въпреки уверенията си, предварително е знаел за подготовката на срещата.
Синът на Тръмп младши признава, че през юни 2016 г. е провел среща в Ню Йорк с адвокат от Руската федерация, Наталия Веселницкия. Той не отрича, че се съгласява на разговор, тъй като се е надявал да получи информация с компрометиращ характер за Хилари Клинтън. Политическите опоненти на настоящия президент твърдят, че срещата се смята за потвърждение на предполагаемите връзки между щаба на кампанията на Тръмп и Русия.
Федералния съд в Ню Йорк във вторник определени гаранция в размер на 500 хиляди долара за освобождаването на Коен преди обявяването на присъдата му на 12 декември. Адвокатът на бившия президент се призна за виновен по осем обвинения, включително и укриване на данъци, нарушение на правилата за финансиране на кампаниите, измами в банковия сектор и предоставянето на невярна информация на финансовите институции на САЩ. Това ще му осигури намаляване на присъдата, която може да бъде между четири и шест години.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Times: Бивш адвокат на Доналд Тръмп го обвинява, че му е наредил да извършва незаконни плащания по време на кампанията през 2016 година

Тhe Times: Бивш адвокат на Доналд Тръмп го обвинява, че му е наредил да извършва незаконни плащания по време на кампанията през 2016 година

22 Август 2018 | 03:30 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен го обвинява, че му е наредил да извършва незаконни плащания по време на кампанията през 2016 година, пише британският вестник The Times.
Бившият адвокат на Тръмп призна, че е извършил плащания на порно звездата Сторми Даниълс, както и на Карен МакДугал, модел на "Плейбой", по разпореждане на кандидат за федерален офис, с основна цел да повлияе на изборите ". 51-годишният адвокат е изправен пред три до шест години затвор, след като се призна за виновен във финансови и банкови измами и укриване на данъци.
Обвиненията срещу Коен, макар и да не са свързани с разследване за руската намеса в изборите през 2016 г., могат да го накарат да сътрудничи на разследването, водено от Робърт Мюлер.
Коен се призна за виновен само часове след като друг бивш сподвижник на Доналд Тръмп бе признат за виновен по осем обвинения за укриване на данъци и финансови измами. Говорейки и след двете присъди снощи, Тръмп ограничи забележките си до случая на Манафорт, като каза: "Пол Манафорт е добър човек. Това няма нищо общо с руската намеса. Това е лов на вещици и това е позор.
Въпреки, че признаването на Коен пряко обвинява Тръмп във федерално престъпление, разпоредбите на Министерството на правосъдието не позволяват президента да бъде обвинен. Той обаче би могъл да се изправи срещу импийчмънт, ако демократите спечелят контрола над Конгреса през ноември.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бившият адвокат на Доналд Тръмп ще се признае за виновен по обвинение за финансови нарушения

AFP: Бившият адвокат на Доналд Тръмп ще се признае за виновен по обвинение за финансови нарушения

21 Август 2018 | 23:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият адвокат на Доналд Тръмп Майкъл Коен ще се признае за виновен по обвинение за финансови нарушения, включително по време на предизборната кампания за президентските избори през 2016 година , предава AFP, позовавайки се на американски медии.
Развитието дойде в същия ден, когато бившият председател на кампанията на Тръмп, Пол Манафорт, се изправи за четвърти ден на разпити по делото за укриване на данъци и банкова измама.
Признанието на Коен би избегнало шумен процес, но също може да се изисква от него да сътрудничи с разследващите, проверяващи дали кампанията Тръмп е взаимодействала с Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г.
Нито прокурорите в Манхатън, нито адвокатът на Коен ще коментират въпроса.
Признаването на вина е нормална практика в Съединените щати, когато изглежда, че прокурорите разполагат с достатъчно доказателства за осъдителна присъда, ако делото влезе в съда.
ФБР извърши обиск в дома и канцеларията на Коен по искане на специалния прокурор Робърт Мюлер, който проверява дали Тръмп се опитва да възпрепятства разследването за руската намеса.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп определи воденото в САЩ разследване за руска намеса в изборите като „Маккартизъм“

ТАСС: Доналд Тръмп определи воденото в САЩ разследване за руска намеса в изборите като „Маккартизъм“

19 Август 2018 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че разследването на специалния прокурор Роберт Мюлер, отнасящо се до руската намеса в президентските избори, представлява „маккартизъм в най-лошия му вид“, предава ТАСС, цитирайки съобщението на американския държавен глава в социалната мрежа „Туитър“.
„Колко съдби бяха разрушени от нищото – маккартизъм в най-лошия му вид. А Мюлер и неговата шайка демократи отказва да изучават настоящите престъпления на другата страна – медиите са дори по-лоши!“, заяви американският президент. „Изучете късния период на Джоузеф МакКарти, защото сега, на фона на Мюлер и неговата шайка, МакКарти изглежда като дете! Нагласен лов на вещици!“, добави Тръмп.


Агенция „Фокус“ припомня:
„Маккартизмът“ е американско политическо течение насочено против левите и либерални хора и организации в САЩ. Своето название получава от фамилията на американския сенатор Джоузеф МакКарти, който в периода 1950-1954 година възглавява кампанията за борба с „внедрените комунисти“ в правителствените органи на САЩ. Движението се асоциира и със сериозна антируска насоченост.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: САЩ се опитват да предотвратят намеса на Китай, Иран и Северна Корея в американските избори

Джон Болтън: САЩ се опитват да предотвратят намеса на Китай, Иран и Северна Корея в американските избори

19 Август 2018 | 16:12 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Властите в САЩ са обезпокоени от стремежа на Китай, Иран и Северна Корея да повлияят на хода на американските междинни избори през 2018 година, заяви съветникът по национална сигурност на американския президент Джон Болтън в интервю за телевизионния канал „ABC“, излъчено в неделя, предава ТАСС.
„Мога да кажа с увереност, че съществува опасност за националната сигурност заради китайска намеса, иранска намеса и севернокорейска намеса. Предприемаме мерки, за да не го допуснем“, заяви Болтън. Той не разкри подробности и не даде доказателства за намесата на която и да е страна.
„Няма да изпадам в подробности за това което съм видял или не съм видял, но ви казвам, че на изборите през 2018 година тези четири страни предизвикват най-големите опасения“, поясни Болтън, който за пореден път обвини и Русия в намеса в избирателния процес в САЩ.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.