НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Balkan Insight: Илир Мета призова албанците в Македония да гласуват с „да“ на референдума за името

Balkan Insight: Илир Мета призова албанците в Македония да гласуват с „да“ на референдума за името

31 Август 2018 | 03:29 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Албания Илир Мета призова албанците в Македония да гласуват на референдума, насрочен на 30 септември, за споразумението за името. Той заяви, че положителен резултат от допитването ще бъде „победа за всички политически сили“, предава Balkan Insight.
„Вярвам и призовавам всички албанци в Македония да участват в референдума на 30 септември и да гласуват за споразумението, което ще открие нова глава не само за интеграцията на Македония, но и за бъдещето на страната“, заяви Мета. Той допълни, че положителен резултат от референдума ще е победа за всички политически сили, които подкрепят евроатлантическата интеграция.
Мета посочи, че албанците, които съставят около четвърт от населението на Македония, имат важна роля в процеса страната да се реформира отвътре и да се присъедини към ЕС и НАТО.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Референдум за договора с Белград

Хашим Тачи: Референдум за договора с Белград

30 Август 2018 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че гражданите на страната трябва да се изяснят на референдум дали са за мирен договор с Косово, чрез който би станало възможно присъединяването на Прищина към Европейския съюз, НАТО и ООН, или искат да живеят във вражда със съседните държави и в изолация, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Знам, че те ще изберат истинската възможност. Затова и работя в тясна координация с международните съюзници, с цел мирът със съседите и интеграцията да бъдат незаменим избор“, написа Тачи във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Германското правителство: Няма да има промяна на границите на Балканите

Германското правителство: Няма да има промяна на границите на Балканите

30 Август 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Берлин. Правителството на Германия не е променило позицията си за непроменливостта на границите в Западните Балкани, която бе изказана от канцлера Ангела Меркел на 13 август, докато коментираше евентуалната „корекция на границите“, обсъждана между Белград и Прищина. Тя е повторила същата позиция и в разговора с американския президент Доналд Тръмп, се казва в отговор на германското правителство на въпроса на черногорския вестник „Побjеда“, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Освен това в отговорът на Берлин се подчертава, че германското правителство подкрепя изцяло усилията за намиране на устойчиво решение между Сърбия и Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B-92 (Сърбия): Опозицията иска да отстрани Хашим Тачи от диалога Прищина-Белград

B-92 (Сърбия): Опозицията иска да отстрани Хашим Тачи от диалога Прищина-Белград

30 Август 2018 | 00:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският министър-председател Рамуш Харадинай и вицепремиерът Фатмир Лимай може да се присъединят към призивите на опозицията президентът на страната Хашим Тачи да бъде изключен от Косовския диалог, предава сръбското радио В-92, позоваващо се на прищинския вестник „Коха Диторе“.
Според изданието, двете партии в управляващата коалиция в Косовския парламент – Съюзът за бъдещето на Косово на Харадинай и Социалдемократическата инициатива на Лимай ще се присъединят към призивите за парламентарна среща, на която да се приеме резолюция, която да забрани на Тачи да преговаря с Белград по „териториалната цялост на Косово“.
Срещата ще се състои най-вероятно на 4 септември, само три дни преди подновяването на диалога в Брюксел.
Председателят на парламента на Косово и председател на Демократическата партия Кадри Весели разкритикува искането на опозицията, описвайки го като „абсурдно и ненужно“. Той посочи, че институциите „не трябва да подвеждат гражданите и да създават напрежение и паника“.
Превод и редакция: Виктор Турмаков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Албания Илир Мета изложи позицията си за диалога Белград – Прищина в ексклузивно интервю пред Albanian Daily News

Президентът на Албания Илир Мета изложи позицията си за диалога Белград – Прищина в ексклузивно интервю пред Albanian Daily News

29 Август 2018 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Тирана. Всякакви дискусии и дебати, които помагат в разбирането и приемането на реалността, са добре дошли. Всяко отклонение от тази реалност може да предизвика емоции и популистка реторика и това не носи никаква полза, заяви в ексклузивно интервю пред електронното издание Albanian Daily News президентът на Република Албания Илир Мета.
Докато дебатът за промените в границите вече няколко седмици е основната тема на диалога между Сърбия и Косово, тъй като президентът Александър Вучич и Хашим Тачи открито възприеха и насърчиха идеята, това предложение очевидно хвана неподготвени политиците и основните партии в Прищина. Въпреки множеството коментари и анализи в пресата, официалната Тирана остана до известна степен "в очакване", чакайки по-нататъшно развитие, за да се разчисти хоризонта около тази неочаквана новина, коментира медията.
Albanian Daily News припомня, че наскоро албанският външен министър Димир Бушати прие представителна делегация от албанци от долината Прешево. Неговото послание към тях и едно по-късно интервю пред албанския всекидневник "Панорама" ясно показаха, че албанското правителство изобщо не е въодушевено по отношение на идеята за размяна на територии между Косово и Сърбия.
В това интервю, президентът Мета изказа позицията си по въпроса: историческото минало на Балканите, за съжаление, е свързано с промени на границите, етническо прочистване и насилственото изселване на населението, последвано от големи спорове, враждебни действия, войни ...
Ето защо, казва държавният глава, регионът никога повече няма да стане свидетел на принудително изселване, а напротив: Всяко споразумение между Косово и Сърбия трябва да помогне да се развие духът на съвместно съществуване и хармония и да се излекува усещането за омраза, наследено от миналото и историята.
Президентът също отправя послание към албанското население и политическите фактори в Македония по отношение на референдума от 30 септември относно името на Гърция. Надолу е цялото интервю

Albanian Daily News: Господин президент, в момента тече дебат за промяна на границите между Сърбия и Косово, дебат, включващ местни и чужди политици и много анализатори. Каква е позицията ви по този въпрос?

Илир Мета: Диалогът между Косово и Сърбия се изгражда, не, за да променя реалността, а да насочи процеса към окончателното му приемане в името на мира и стабилността. Това е предпоставка за европейската интеграция на двете страни.
Всякакви дискусии и дебати, които помагат в разбирането и приемането на тази реалност, са добре дошли. Всяко отклонение от тази реалност може да предизвика емоции и популистка реторика и не носи никаква полза. Балканите преживяха дълбоки промени през последните две десетилетия, докато САЩ и ЕС инвестират много усилия досега.
Една от най-големите и успешни инвестиции е независимостта на Косово и продължаващия диалог между Косово и Сърбия в интерес на нормализирането на отношенията, стабилността, мира и дългосрочната сигурност в региона.
Историческото минало на Балканите за съжаление е свързано с промени на границите, етническо прочистване и насилствено изселване на населението, последвано от големи спорове, враждебни действия, войни и омраза между националностите.
Споразумението, което може да се постигне днес между страните, е важно, за да се запали позитивната енергия, да се помогне да се развие духът на съвместно съществуване и хармония и да се излекува усещането за омраза, наследено от миналото и историята.

ADN: Смятате ли, че историята се повтаря? Този процес изглежда добре координиран и от двете страни ...

И.М.: От решаващо значение е, че ние не ставаме отново свидетели на сцени на принудително изселване на семейства, независимо дали са сръбски или албански, но дори и едно семейство трябва да мисли, че ще бъде принудено да се изсели в резултат на несигурността, която може да донесе сегашният дебат за промяна на границите.

ADN: Каква е ролята на Албания в този важен въпрос?

И.М.: Албания винаги е била - и остава - силен поддръжник на диалога между Косово и Сърбия, с посредничеството на ЕС и подкрепян от САЩ и приключването на този диалог трябва да направи региона по-мирен и гражданите ни по-сигурни за бъдещето си.
За Албания е от особена важност спазването на основните принципи, залегнали в Хелзинската и Парижката харта на ОССЕ за сигурността в Европа и по-специално принципа на непроменяне на границите.

ADN: Какво получава Сърбия от тази сделка?

И.М.: Европейският съюз с новата си стратегия за разширяване в Западните Балкани даде ясна перспектива за европейска интеграция на всички страни от региона.
Смятам, че чрез споразумението с Косово Сърбия ще получи европейското си бъдеще, тъй като е известно, че добросъседството е задължително и неизбежно условие за всички страни от региона, включително Сърбия.
Нека не забравяме, че документът за присъединяване от януари 2014 г., който инициира преговорния процес между ЕС и Сърбия, подчертава, че и двете страни могат да продължат да вървят по съответните си европейски пътеки, като избягват единия от тях блокира другия в тези усилия; и това постепенно ще доведе до цялостна нормализация на отношенията между Сърбия и Косово.
ЕС и САЩ са гаранти, че резултатът от това споразумение ще даде на Сърбия път към интеграция в ЕС. Сръбските власти често заявяват, че членството на Сърбия в ЕС е много важно и те са сериозно ангажирани в този процес.
Искам да подчертая, че това е от полза не само за Сърбия, но и за сърбите, живеещи в Косово, и това е в интерес на всички страни от региона.

ADN: Президентът на Косово Хашим Тачи заяви няколко пъти, че промяната на границите ще бъде в най-добрия интерес на бъдещето на Косово ...

И.М.: Първо, бих искал Косово да обедини силите и енергията си и да насърчава и подкрепя единството в най-добрия интерес на всички граждани на Косово.
Забелязах, че президентът Тачи няколко пъти подчерта важността на териториалната цялост на Косово, значението на неговата многоетничност и значението на стабилността в региона. Това са много важни принципи, които гарантират необратим и устойчив процес.

ADN: Как виждате бъдещето на Косово, господин президент?

И.М. : Суверенитетът и териториалната цялост на Косово са реалност, призната и приета от преобладаващото мнозинство от страните-членки на ООН.
Косово всъщност е член на много международни и регионални организации.
Страната участва в процес на асоцииране в ЕС и нейният народ чака нервно новините за свободното движение на своите граждани в страните от Европейския съюз.
Албания се гордее, че е допринесла за тези забележителни постижения и остава твърдо на своя ангажимент за пълноправното членство на Косово в ООН и ЕС.

ADN: Имате ли коментар за неотдавнашното интервю на министър Бушати по този въпрос?

И.М.: Стоя зад албанското правителство в подкрепата му за усилията на Косово за запазване на стабилността, териториалната цялост и многоетничността на държавата, основаваща се на важни международни гаранции, като например плана Ахтисаари, решението на Международния съд в Хага, които легитимираха пълното спазване на международното право относно независимостта на Косово.

ADN: Досега Европейският съюз не беше много ясен относно граничния въпрос. Вашето мнение, господин президент?

И.М.: Моделът и принципите на съжителство, хармония и мир в страните от Европейския съюз са моделът на топене на границите, особено на етническите.
Това е начинът, по който виждам процеса на интегриране на нашия регион в ЕС: към превръщането на границите в незначителни, а не към налагането на нови граници.
Всеки опит за налагане на модели за промяна на границите при тези условия не само би подкопал стабилността на региона, но също така би застрашил духа и принципите на ЕС, в които Съюзът е инвестирал от самото му създаване.

ADN: На 30 септември правителството на Заев в Скопие ще проведе референдум за споразумението с Гърция по въпроса за името, което изглежда все още е дилема. Колко важно е това за Албания?

И.М.: Интеграцията на ЕС и НАТО в региона е решаващ и жизненоважен процес за неговото бъдеще. Македония понастоящем е в благоприятен и оптимистичен момент след дълъг период на стагнация в отношенията си с Гърция, ЕС и НАТО.
Без колебание подкрепихме диалога между Атина и Скопие, като бяхме убедени, че това ще бъде правилният начин да продължим напред и да намерим решение на дългогодишния македонски процес на интеграция.
Новото споразумение по въпроса за името с Гърция отваря нова перспектива, това е положителна стъпка за членството на Македония в интеграцията на НАТО и ЕС, както и влиянието върху стабилността и сигурността на нашия регион.
Албанският политически фактор в Македония има незаменима роля в процеса на вътрешна трансформация и социално-политическото сближаване, както и в евроатлантическата интеграция на Македония.
Те имат възможност да потвърдят позицията си в подкрепа на македонското членство в НАТО и ЕС и да не трябва да пестят усилия за успеха на референдума.
Успешният резултат от този референдум ще се превърне в победа на всички политически сили, ориентирани към евроатлантическите стремежи на Македония, срещу архаичните, анти-европейските и противопоставящи се на НАТО тенденции не само за Македония, но и за целия регион.
Затова вярвам и в същото време призовавам всички албанци в Македония да участват в референдума от 30 септември и да гласуват за споразумението, което ще отвори нова глава не само за интеграцията на Македония, но и за тяхното бъдеще в тази страна също.

ADN: Благодаря ви, господин президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс инфо“ (Македония): Партиите на Харадинай и Лимай се включиха към опозицията срещу „корекцията на границите“ със Сърбия

„Плюс инфо“ (Македония): Партиите на Харадинай и Лимай се включиха към опозицията срещу „корекцията на границите“ със Сърбия

29 Август 2018 | 12:46 | Агенция "Фокус"
Прищина. Два политически субекта от управляващата коалиция ще подпомогнат за осигуряването на кворум на извънредното заседание на косовския парламент, на което трябва да се гласува резолюция, с която да се забрани на президента на страната Хашим Тачи да преговаря със Сърбия за териториалната цялост на Косово, съобщи кореспондентът на МИА от Прищина, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
Участието в сесията, свикана на 4 септември, три дни преди подновяването на преговорите на Тачи със сръбския президент Александър Вучич в Брюксел, бе потвърдено от „Алианс за бъдещето на Косово“ (АБК) на премиера Рамуш Харадинай и Инициатива за Косово (Нисма) на вицепремиера Фатмир Лимай.
Председателят на парламента Кадри Весели, който е и лидер на главния политически субект на властта – Демократическата партия на Косово (ДПК), квалифицира инициативата като „абсурдно и съвсем ненужно действие“ и посочи, че институциите „няма да бъдат част от тъмни сценарии, измамни каузи и сесии, които предизвикват напрежение и паника“, пише в сряда прищинският вестник „Коха Диторе“.
Но, отбелязва косовския ежедневник, думите на Весели „не трогнаха партньорите в правителството“.
Депутатът от АБК Мухарем Нитай потвърди участието на народните представители от неговата партия на заседанието, на която настоява да се спре инициативата на Тачи за корекция на границата със Сърбия, а същото е направил и източник от Нисма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вътрешният министър на Сърбия към Андрей Пленкович: Никой не ви е търсил да определяте границите на Сърбия

Вътрешният министър на Сърбия към Андрей Пленкович: Никой не ви е търсил да определяте границите на Сърбия

29 Август 2018 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Вицепремиера и министър на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович заяви в отговор на изявлението на хърватския премиер Андрей Пленкович, че е напълно ясно, че онези, които са против Сърбия, правят всичко по силите си да не се стигне до каквото и да е решение, което би означавало по-голяма стабилност и мир и отбеляза, че никой не го е викал да определя границите на Сърбия, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне Новости“.
„След днешното изявление на хърватския премиер Пленкович е напълно ясно, че всички, които и по принцип са против Сърбия, потвърдиха своята позиция отново и с това, че са срещу споразумение между сърби и албанци и правят всичко, което е по силите им, за да не се стигне до никакво решение, което би означавало по-голяма стабилност и мир“, заяви Стефанович пред „Танюг“.
Стефанович подчерта още, че подобни изявления на Андрей Пленкович не са единичен случай и в региона, „за съжаление, често такива позиции изказват и Пленкович, и Звиздич, и всички останали, а техни съюзници са и част от сръбските политици, които защитават тези възгледи като свои“.
„Призовавам Андрей Пленкович да не ни помага повече, защото през 2008 година ясно видяхме дали мислите добро на Република Сърбия и колко силно държите на позициите на Бадинтеровата комисия. Не можете да определяте границите на Сърбия, защото никой не ви е викал да правите това, нито можете да го направите, а молим и всички други в региона, ако не могат да ни помогнат, да не ни пречат. Уверен съм, че след подобно изявление на Андрей Пленкович, всички в Сърбия ясно разбраха кой наистина защитава националните интереси на нашия народ и кой е против тях“, заключи Стефанович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич е преговарял със сина на Джордж Сорос за гражданското общество и косовския въпрос

„Б92“ (Сърбия): Александър Вучич е преговарял със сина на Джордж Сорос за гражданското общество и косовския въпрос

29 Август 2018 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич е разговарял със заместник-председателя на Съвета на директорите на фондацията „Отворено общество“ Александър Сорос, който е син на милиардера Джордж Сорос, за начините, по които гражданското общество и организацията могат да помогнат за укрепването на мира и стабилността в региона, предава белградското радио „Б92“.
Според информацията на изданието, сръбският държавен глава е запознал представителите на „Отворено общество“ с хода на преговорите между Белград и Прищина и е подчертал, че подобряването на отношенията между тях е много важно за поддържането на стабилността в региона на Западните Балкани.
Той е благодарил на Сорос за анализа за развитието на Сърбия, изготвен от тази организация, съобщи пресслужбата на сръбското президентство.
Александър Сорос от своя страна е подчертал, че Балканите и Европа се нуждаят от устойчиво решение на косовския въпрос, което ще допринесе за мира и стабилността. Той е отбелязал, че е нужна подкрепа от гражданското общество и в Белград, и в Прищина, за да се намери компромис и освен това е информирал Вучич, че фондация „Отворено общество“ създава фонд за подкрепа на млади бизнесмени и членове на ромското малцинство.
Сред обсъжданите теми е била и намирането на начин за решаване на проблемите на ромското малцинство в Сърбия, се казва още в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат – М“ (Македония): В Прищина се подготвя силен отговор на „корекцията на границите“, обявена от Хашим Тачи

„Алсат – М“ (Македония): В Прищина се подготвя силен отговор на „корекцията на границите“, обявена от Хашим Тачи

29 Август 2018 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Прищина. Най-влиятелната опозиционна партия в Прищина – Демократическият съюз на Косово (ДСК) обяви, че няма да позволи загуба на косовска територия, а Движението „Самоопределение“ (Вентевендосие) анонсира свои протести със същите мотиви, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Преговорите за косовската територия са противоконституционни и който и да се присъедини към подобни игри ще носи конституционна и политическа отговорност. Ще координираме акциите в парламента, за да спрем президента (Хашим Тачи) да постави въпроса за суверенитета е териториалния интегритет на Косово“, се казва в съобщението на ДСК.
Самоопределение пък съобщи, че по време на срещата между сръбския президент Александър Вучич и Тачи в Брюксел, която трябва да се състои на 7 септември, в Прищина ще бъдат организирани протести срещу инициативата за „корекция на границите“ и по-точно, за предотвратяване на евентуална размяна на територии.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Делинеацията може да се превърне в част от диалога между Белград и Прищина

Tanjug: Делинеацията може да се превърне в част от диалога между Белград и Прищина

29 Август 2018 | 06:40 | Агенция "Фокус"
Белград. „Делинеация между Сърбия и Косово може да се превърне в предмет на разговор в диалога Белград-Прищина, ако всички страни в дискусията постигнат съгласие“, заяви професорът по международно право Боян Милисавлевич, предава сръбската информационна агенция Tanjug.
„Макар и въпросът за делинеация да не е регулиран или представен в Брюкселското споразумение, това не означава, че не може да бъде обсъден и че приемливо решение не може да бъде намерено. Всичко зависи от готовността на всички преговарящи страни и в този случай ЕС ще бъде активен партньор, подпомагайки решението на една сложна ситуация“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Малко хора по света знаят кои са границите на Сърбия и кои на Косово

Александър Вучич: Малко хора по света знаят кои са границите на Сърбия и кои на Косово

29 Август 2018 | 06:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич във вторник прие заместник-председателя на фракцията на ХДС/ХСС в германския Бундестаг Йохан Вадефул и съветника по външни работи на същата фракция Ханс-Йоаким Фаленски, предава скопското електронно издание „Курир“.
На срещата, както съобщиха от кабинета на Вучич, Вадефул, наред с другото, е изтъкнал и позицията на Германия във връзка с промяната на границите, определена от канцлера Ангела Меркел, която същевременно подкрепя готовността на Белград и Прищина за продължаване на диалога и нормализация на отношенията.
По време на срещата Вучич е изтъкнал пред германските представители, че „малко хора в света със сигурност знаят кои са границите на Сърбия и кои на Косово“, добавяйки, че поради мирното бъдеще на Сърбия и на целия регион, той работи за постигането на компромисно решение за Косово, което би защитило сръбските държавни и национални интереси.
„Вучич особено изтъкна значението на Берлинския процес, който беше иницииран от канцлера Ангела Меркел, за мира и стабилността в Западните Балкани“, се казва в съобщението на кабинета на сръбския президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Ангела Меркел подкрепя решение между Сърбия и Косово, но призова за предпазливост

„Радио Свободна Европа“ (Македония): Ангела Меркел подкрепя решение между Сърбия и Косово, но призова за предпазливост

29 Август 2018 | 05:49 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на Германия Ангела Меркел във вторник заяви, че подкрепя всички разговори, които водят към решение на спора в отношенията между Сърбия и Косово, но че трябва да бъдат предпазливи това решение да не предизвика нестабилност на други места в региона, преда македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“.
По време на съвместна пресконференция с хърватския премиер Андрей Пленкович в Берлин, Меркел потвърди, че е разговаряла с американския президент Доналд Тръмп за ситуацията между Сърбия и Косово.
„Разбира се, че подкрепяме всички разговори, които водят към целта, към решение на този въпрос, но териториалната цялост, както е създадена сега, е една стойност и размер и същото казах когато тук беше министър-председателят на Босна и Херцеговина и министър-председателят на Черна гора. Трябва да бъдем внимателни, така че определени мерки в една територия да не доведат до други подобни мерки на други територия“, заяви Меркел.
През изминалия месец тя заяви, че няма да има промени на границите на Балканите.
Пленкович, от своя страна, заяви че Хърватия е внимателна когато става на въпрос за промяна на границите на Балканите, защото това може да повлияе и на други страни в региона.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Извънредно заседание на косовския парламент, за „да бъде спрян Хашим Тачи“ от това да търгува с територии

A1 On (Македония): Извънредно заседание на косовския парламент, за „да бъде спрян Хашим Тачи“ от това да търгува с територии

29 Август 2018 | 01:01 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на парламентарната група на Демократическия съюз на Косово (ДСК) Авдулах Хоти във вторник заяви, че на 4 септември ще се проведе извънредно заседание на парламента, по искане на опозицията, за приемане на резолюция, с която ще се забрани на президента на страната Хашим Тачи или на когото и да е било друг, да преговаря за териториалната цялост на Косово, предава скопската електронна медия A1 On.
Хоти обяви в социалната мрежа „Фейсбук“, че във вторник на заседание на парламентарната група на ДСК се е обсъждало съдържанието на резолюцията, която ще се приеме на парламентарно заседание, три дена преди планираното продължаване на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия (на 7 септември), който ще бъде воден в Брюксел от Хашим Тачи и неговият сръбски колега Александър Вучич.
„Приветстваме подкрепата, която и другите парламентарни групи оказаха на резолюцията. Очаквам всички депутати в парламента на Косово да подкрепят тази резолюция. Трябва да оставим настрана нашите разлики и да се обединим, за да попречим на Тачи да се пазари с територията на Косово“, написа Хоти.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Радио Свободна Европа“ (Македония): "Демократичният съюз на Косово" призова Хашим Тачи да прекрати „търговията“ със страната

„Радио Свободна Европа“ (Македония): "Демократичният съюз на Косово" призова Хашим Тачи да прекрати „търговията“ със страната

27 Август 2018 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на парламентарната група на "Демократичният съюз на Косово" Авдулах Хоти предупреди президента Хашим Тачи, че „няма мандат да търгува с територията на Косово“ и че „всеки, който влиза в подобни игри, ще носи конституционни и политически последствия“, предава „Радио Свободна Европа“ в своята македонска редакция.
Хоти допълни, че Тачи няма конституционния мандат да преговаря за коригирането на границите – тоест да обменя територии.
„Косово е едно и неделимо. Територията на Косово не може да бъде изнасяна на пазара. Президентът Тачи трябва да спре. Той няма конституционен мандат за такива действия. Преговорите на територията на Косово са противоконституционни и всеки, който влиза в такива игри, ще понася конституционни и политически последици“, убеден е политикът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Албанците от Медведжа не искат да се присъединяват към Косово

„Б92“ (Сърбия): Албанците от Медведжа не искат да се присъединяват към Косово

27 Август 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Медведжа. Кметът на Медведжа Небойша Арсич заяви, че не е чувал от представителите на албанската общност в окръга да искат да се присъединяват към Косово, предава белградското радио „Б92“.
Медията отбелязва, че областта не е част от Прешевската долина и мнозинството от населението на общината са сърби.
„Няма етническо напрежение тук. Няма изключително сръбски или албански ресторанти, хората прекарват времето си заедно, поздравяват се за религиозните празници... Това е пример за функциониращ мултиетнически район“, заяви Арсич пред вестник „Вечерне новости“.
По неговите думи, демаркацията е въпрос, който се отнася до най-висшите държавни институции и точно там е мястото, където трябва да се обсъждат правата на албанците в тази част на Сърбия.
Съгласно данните от последно преброяване през 2011 година, Медведжа има население от 7742 души, от които албанците са малко повече от 500. Има също малки общности от цигани и черногорци.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Косово няма да бъде разделено, но не трябва да бъдем заложници на границите на Тито, Югославия вече не съществува

Хашим Тачи: Косово няма да бъде разделено, но не трябва да бъдем заложници на границите на Тито, Югославия вече не съществува

27 Август 2018 | 12:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че „Косово няма да участва“ и че няма да има размяна на територии и се надява, че сръбският президент Александър Вучич няма да предложи такова нещо, пише скопското електронно издание „Локално“.
Тачи, в интервю пред австрийския ежедневник Der Standart заяви, че идеята за „корекция на границите“ досега не е била тема на разговор в Брюксел. „Изминаха пет или шест години от започването на разговорите със Сърбия. Сега влизаме във финалната фаза на тези преговори. Досега ние само говорихме за процеса, но не и за неговите детайли. Идеята за коригиране на границата е моя. Както и идеята за включване на Прешевската долина и не беше предмет на разговорите с президента Вучич. Но, ще разговаряме за това“, заяви Тачи.По думите на самия него, косовският президент иска да е рационален и независимо от големите различия, продължаването на диалога е единствената опция и без договор, Белград и Прищина си пречат един на друг по пътя към Европейския съюз.
„Няма да има подялба на Косово, няма да има и размяна на територии. И досега не съм чул Вучич да предложи нещо в тази посока“, обясни Тачи. Той вярва, че краят на спора със Сърбия трябва да включва взаимно признаване и членство на Косово в международните организации.
Според неговите думи, Косово запазва мултиетническия си дух. „Трябва да рабтоим за елиминиране на враждите, които съществуваха 200 години. Не бива да сме заложници на границите, наследени от Титовата Югославия. Югославия вече не съществува“, подчерта президентът на Косово.
Той смята, че Прищина има добри отношения със своите съседи – Македония, Черна гора и Албания и затова не трябва да се „чувства заплашена“ с договора между Сърбия и Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegraf (Сърбия): Албанците се уплашиха от промяна в политиката на САЩ спрямо Сърбия: Пацоли иска среща с Болтън, кметът на Митровица забрани преговори за размяна на територии

Telegraf (Сърбия): Албанците се уплашиха от промяна в политиката на САЩ спрямо Сърбия: Пацоли иска среща с Болтън, кметът на Митровица забрани преговори за размяна на територии

27 Август 2018 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Белград. Външният министър на Косово Беджет Пацоли има намерение да се срещне със съветника по национална сигурност на американския президент Джон Болтън по повод неотдавнашното му изявление, че не изключва размяна на територии, ако Белград и Прищина се договорят за това, пише електронното издание на най-тиражирания сръбски вестник Telegraf.
Това изказване разстрои Прищина, коментира изданието, чиито политици, преди всичко премиера Рамуш Харадинай и Хашим Тачи, не могат да се разберат между себе си кое е приемливо, а Харадинай предупреди Тачи, че е възможно единствено сливане на Прешевската долина с Косово, но не и разделяне на Косово.
Пацоли, според неговия кабинет, иска да се срещне с Болтън следващата седмица.
Думите на Болтън, казва косовският външен министър, според цитата на сръбския „Телеграф“, трябва да се разбират „в контекста на отговорността, която Прищина трябва да проеме върху себе си по евроатлантическия път“, но без да обяснява какво точно мисли.
В интервю за прищинската телевизия Т7, Пацоли бе категоричен, че САЩ са „ключов и доживотен партньор“ на Косово и че ще говори с Болтън за това, как да се засили сътрудничеството между двете страни.
Външният министър, както съобщават от неговия кабинет, иска среща с Болтън следващата седмица. Както казват от там, той е в постоянна координация с американските и европейските съюзници, които подкрепят диалога.
Освен това, Пацоли призова Уругвай да преразгледа решението си и да признае Косово като независима държава, отбелязва „Телеграф“.
Че албанците са се „уплашили“ от изказването на Болтън, коментира изданието, се доказва от реакцията на някои представители на косовските институции, които бяха убедени, че имат безусловната поддръжка на Америка по въпроса за независимостта на Косово. Един от тях – кметът на Южна Митровица и заместник-председател на „Алианса за бъдещето на Косово“ Аджим Бахтири, призова за свикване на извънредно заседание на парламента в Прищина, на който да се вземе решение за забрана на каквито и да е преговори в Брюксел за размяна на територии.
„Ако правителството не блокира инициативата за промяна на границите, то през следващите месеци рискува да се стигне до големи протести, които аз ще подкрепя силно. Призовавам парламента на Косово да проведе извънредно заседание и да реши да забрани да се преговаря за размяна на територии в Брюксел. Ако в Брюксел се появи темата за промяна на границите и размяна на територии, Митровица няма да се мирно и да гледа раздела“, предупреди Бахтири.
Съгласно думите на политическия анализатор Бранко Радун пред „Телеграф“, това е ясно доказателство, че работите не вървят така, както са очаквали албанците и такива реакции са очаквани.
„Администрацията на Тръмп иска по някакъв начин да затвори този въпрос на балканите и е готова да приеме някакъв компромис между страните. Това е първият случай, в който такова силно послание идва от върха на американската администрация“, е обяснил Радун пред изданието.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Опозиционен депутат поиска да се забрани на Хашим Тачи да се върне в Косово заради искането му за „корекция на границите“

„А1 Он“ (Македония): Опозиционен депутат поиска да се забрани на Хашим Тачи да се върне в Косово заради искането му за „корекция на границите“

26 Август 2018 | 20:58 | Агенция "Фокус"
Прищина. Депутатът от косовското опозиционно Движение „Самоопределение“ (Вендевендосие) Фиторе Пацоли поиска да се забрани на президента на страната Хашим Тачи да се връща в Косово заради неговото искане за подялба на страната и размяна на територии със Сърбия, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Тачи, според депутатката от редиците на партията на Албин Курти, не представлява интересите на косовския народ и „вече не е президент на Косово“.
„Вчера в Австрия Тачи ни каза, че вече няма защо да се консултираме с нашите приятели от международната общност, защото той и неговият приятел (президентът на Сърбия Александър) Вучич решават за бъдещето на Косово и за нашето бъдеще... Затова на Тачи трябва да му се забрани връщането в Косово. Тачи вече не е президент на Косово“, написа Пацоли във „Фейсбук“.
„А1 Он“ припомня, че президентите на Косово и Сърбия, други лидери на страни от региона, лидери на страни от Европейския съюз и представители на Брюксел участват на форум в австрийския град Алпбах, където повториха своето искане за „корекция на границите“, както го нарича Тачи, или „разграничаване“ (делинеация) между Косово и Белград, както казва Вучич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Трудно ще стигнем до договор с Косово

Александър Вучич: Трудно ще стигнем до договор с Косово

26 Август 2018 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Виена. Президентът на Сърбия Александър Вучич в неделя потвърди, че в петък във Виена е преговарял с косовския си колега Хашим Тачи при посредничеството на австрийския канцлер Себастиян Курц и Комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, предава македонският „Фокус“.
„Надявам се, че ще имаме възможност да продължим тези разговори. Не мога да изнеса детайли, защото нищо не е договорено, докато не бъде договорено всичко, каквото е и мотото на върховният представител на ЕС Федерика Могерини“, обясни Вучич на пресконференция в Алпбах заедно с Тачи, президентите на Австрия и Словения и Хан.
Сръбският президент посочи още, че знае колко трудно ще бъде да се стигне до договор между Белград и Прищина, тъй като между него и косовският държавен глава има големи различия.
„Това няма да е нито лесно, нито просто. И двамата знаем колко са големи различията между нас в намирането на каквото и да е компромисно решение“, обясни Вучич, като добави, че това е възможно, но и че не може да каже дали е реално.
Той констатира, че всеки договор би бил тежък за Сърбия, но той не може да бъде „унизителен“.
Ако всички страни-членки на Европейския съюз не подкрепят договора, той няма да бъде постигнат.
Същността на действията на част от международната общност, която се противопоставя на промяна на границата между Сърбия и Косово е да покаже на Белград, че Косово е изцяло загубено и че ако се опита да получи нещо, ще му бъде лепнат етикета „лошо момче“.
Той отбеляза, че чувства умора да обяснява всекидневно, че Сърбия няма да заплаши териториалния интегритет на Хърватия, Босна и Херцеговина или която и да е друга страна в региона.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„А1 Он“ (Македония): Сърбите от Северно Косово не съобщават за умрелите и новородените в Прищина

„А1 Он“ (Македония): Сърбите от Северно Косово не съобщават за умрелите и новородените в Прищина

26 Август 2018 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Агенцията за статистика на Косово (АСК), в последния си доклад за демографските промени в страната, обяви, че институциите в Прищина не получават почти никаква информация за броя на родените и умрелите в северните части на държавата, населени предимно със сръбско население, съобщава кореспондентът на МИА от Прищина, предава македонската електронна медия „А1 Он“.
Сърбите въобще не се отчитат на съответните служби в Прищина и се смята, че правят това пред институциите в Белград.
В доклада на АСК, озаглавен „Оценки за населението през 2017-а година“ се казва, че „в случаите на раждания и умирания в сръбската общност, част от тях се регистрират, докато другата част, особено в общините в северната част на Косово, не се регистрират и конкретно не се съобщава за случаите на новородени и починали“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„НОВА“ (Македония): Александър Вучич и Хашим Тачи съвместно ще търсят подкрепа за корекция на краниците

„НОВА“ (Македония): Александър Вучич и Хашим Тачи съвместно ще търсят подкрепа за корекция на краниците

26 Август 2018 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентите на Сърбия и на Косово Александър Вучич и Хашим Тачи търсят подкрепа от международните фактори за разрешаването на косовския въпрос чрез размяна на територии. На европейския форум в Австрия двамата призоваха за подкрепа за подобно споразумение, подчертавайки, то това би било от решаващо значение за перспективите пред региона, предава скопското електронно издание „НОВА“.
„Време е да постигнем споразумение и сега имаме възможност. Това не е лесно и се нуждаем от подкрепата на всички. Работим усилено по въпроса и решихме да проучим всички възможности за приключване на този въпрос. Сега решихме да проучим всяка възможност, включително тази за коригирането на границите“, заяви Тачи. Той призова страните в региона, държавите-членки на ЕС и другите фактори да не се противопоставят на решение, което предвижда гранична корекция.
„Гарантирам, че по-интензивен договор при такива условия няма да се основава на етнически линии. Косово ще остане многоетническо и същото трябва да се прилага и за Сърбия“, заяви Тачи на Европейския форум в Австрия, на който присъства и европейският комисар по добросъседството и политиката на разширяване Йоханес Хан.
По подобен начин на форума се обърна и сръбският президент Александър Вучич, като подчерта, че е важно да се постигне трайно решение.
Комисарят Йоханес Хан, от своя страна, заяви, че няма да бъде разрешено подобно решение на проблема.
Следващия кръг от преговори между Прищина и Белград е насрочен за 7 септември.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B-92 (Сърбия): Александър Вулин заяви, че подкрепя "делимитацията" с Косово

B-92 (Сърбия): Александър Вулин заяви, че подкрепя "делимитацията" с Косово

26 Август 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският министър на отбраната съобщи, че стои зад идеята за „делимитация“ с Косово, предава сръбското радио В-92.
„Делимитацията" е единственият начин за спирането на създаването на „Велика Албания“, заяви Вулин по време на пресконференция в Белград, но отказа да изясни какво точно има предвид под „делимитация“.
Министърът допълни, че призовава администрацията в САЩ да разбере, че намесата и налагането на решения няма да разреши косовския проблем, но „рано или късно може да доведе до конфликт, война и разделение“.
Той приветства думите на съветника в Белия дом по национална сигурност Джон Болтън, заявил, че Вашингтон няма да има проблем, ако Косово и Сърбия на доброволни начала разменят територии.
„Ако Сърбия и Косово приемат споразумение, което бъде прието от ООН, това би било устойчиво решение, което да доведе до стабилност на Балканите.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич  и Хашим Тачи: Работим за договор между Сърбия и Косово

Александър Вучич и Хашим Тачи: Работим за договор между Сърбия и Косово

26 Август 2018 | 06:38 | Агенция "Фокус"
Алпбах. Александър Вучич и Хашим Тачи заявяват, че работят за договор между Сърбия и Косово, съобщава македонската редакция на Радио Свободна Европа.
Президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи на Европейския форум в Алпбах в Австрия подчертаха, че споразумението между Сърбия и Косово е от ключово значение за стабилността в целия регион.
Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че Косово е решено да постигне правно обвързващо споразумение със Сърбия, и че се проучва всяка възможна опция за това, включително корекции на границата.
"Времето да се направи е сега и имаме възможност. Не е лесно, много е трудно. Затова всички трябва да застанат зад това, трябва ни подкрепа от всички. Това не е само въпрос на вътрешен консенсус, но се нуждаем от подкрепата на всички тези, които искат да видят Западните Балкани в ЕС - страните от региона, държавите-членки на ЕС и други страни по света не трябва да се противопоставят или да се страхуват от потенциално споразумение между Косово и Сърбия, дори и ако такова споразумение предвижда корекция на границата. Гарантирам, че потенциалният договор между Косово и Сърбия според този сценарий няма да се основава на етнически признак. Косово ще остане мултиетническа държава и ще продължи да спазва правата на общностите, а същото трябва да важи и за Сърбия, тъй като договорът за мир и взаимно признаване ще има положително влияние върху региона и извън него ", каза президентът на Косово, добавяйки, че "възможността за постигане на мирно споразумение ще бъде една от най-големите вноски за изпълнението на програмата за разширяване на ЕС в Западните Балкани".
Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че ако се постигне споразумение между Косово и Сърбия, това ще бъде много важно за Балканите, и "нещо, за което не сме могли дори да мечтаем."
В дискусията на тема "нови перспективи за разширяването на ЕС" Вучич заяви, че се полагат усилия да се направи нещо "за нашите народи."
"За сърбите и албанците, защото се работи за тях, ние трябва да живеем заедно", каза Вучич.
Въпреки това, той добави, че всички са загрижени повече от сърбите и албанците.
"Повече гласове идват от Великобритания, отколкото от нас. Чудя се къде са границите? Ние смятаме Косово като част от Сърбия, а те като независима държава. Къде са границите? Половината от света казва, че Косово е независимо, а другата половина не" , каза Вучич.
Вучич, преди откриването на дискусията "Политически разговори" на Европейският форум, където заедно с Тачи участва в дискусия на тема "Нови перспективи за разширяването на ЕС", заяви, че ще разговаря с президента на Косово, както и с много международни партньори, на тема - решаването на косовския въпрос.
Президентите на Сърбия и Косово се срещат в Алпбах в момент, когато интензивно се говори за решение, което би могло да включва, според официални лица, разделяне, разграничаване или корекция на границите.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Радио „Свободня Европа“ (Македония): Александър Вучич и Хашим Тачи пристигнаха на Европейския форум в Алпбах, Австрия

Радио „Свободня Европа“ (Македония): Александър Вучич и Хашим Тачи пристигнаха на Европейския форум в Алпбах, Австрия

25 Август 2018 | 21:09 | Агенция "Фокус"
Алпбах. Александър Вучич и Хашим Тачи пристигнаха на Европейския форум в Алпбах, Австрия,съобщава македонската редакция на радио “Свободна Европа“.
Вучич, преди откриването на "Политическите дискусии" на Европейския форум, където заедно с Тачи ще участват в дискусията "Нови перспективи за разширяване на Европейския съюз", каза, че ще разговаря с президента на Косово и с много международни партньори, на теми, които включват разрешаването на проблема с Косово.
"Това е труден въпрос и със сигурност това ще бъде една от основните теми за дискусия със Себастиан Курц Йоханес Хан, австрийският президент Ван дер Болен и Тачи, заедно с представители на ЕС. Не очаквам нищо лесно, нищо просто. Но нека да видим дали можем да се доближим до нещо или сме все още толкова далеч, колкото сме били винаги ", каза Вучич.
На европейския форум в австрийския Алпбах днес се събират хиляди участници и официални представители, както и държавни глави.
Вучич и Тачи заедно участват във форума в Алпбах само две седмици преди следващия кръг на диалога в Брюксел, насрочен за 7 септември, който влиза в интензивна фаза, която трябва да завърши с постигане на споразумение за цялостна нормализация на отношенията между Белград и Прищина.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Реакции в Сърбия след изявлението на Джон Болтън за „териториални корекции“

A1 On (Македония): Реакции в Сърбия след изявлението на Джон Болтън за „териториални корекции“

25 Август 2018 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин в събота приветства изявлението на американския съветник по национална сигурност Джон Болтън, че САЩ са готови да подкрепят договор за „териториални корекции“ между Сърбия и Косово, ако такъв бъде постигнат, предава скопската електронна медия A1 On.
Вулин добави, че с това изявление САЩ изпращат послание, че договор без външна намеса е единственото приемливо решение.
„Всяко наложено решение рано или късно ще предизвика сблъсъци, войни или подялби. Ако ние се договорим, а международната общност го приеме, това би било устойчиво решение, което води към стабилност на Балканите“, изтъкна сръбският министър.
Вулин заяви и че подкрепя идеята за делинеация, „тъй като това е единственият начин да се попречи на създаването на Велика Албания“, но отказа да обясни какво разбира под термина делинеация, по този начин не искайки да разкрие какво се обсъжда в преговорите включени в диалога Белград-Прищина.
Изявлението на Болтън беше коментирано и от високия функционер на правителствената Сръбска прогресивна партия (СПП) Горан Весич, който за „ТВ Пинк“ заяви, че Великите сили за първи път подкрепят интересите на Сърбия за постигане на трайно решение за Косово, с което Белград е станал равноправен в диалога с Прищина, добавяйки и че „САЩ са ключови за решаването на косовския проблем, а промяната в американската политика отваря възможностите за договор“.
Председателят на Центъра за евроатлантически изследвания Йелена Милич заяви, че и за ЕС, и за САЩ е по-добре да разговарят за малки корекции на административната линия между Сърбия и Косово, защото и на двете страни ще помогне пред гласоподавателите да заявят: „Не загубихме всичко в преговорите“, а и двете страни ще излязат като победители.
„ТВН1“, в анализ на изявлението на Болтън, цитират бившия висшестоящ представител на ЕС за Косово Волфганг Петрич, който заяви, че сега е истинският момент за вземане на окончателно решение за Косово и че е нужно предложението за това решение да дойде от региона, тоест от Белград и Прищина.
„Мисля, че е нужна малка корекция на границите, по подобен начин на решението на проблема между Косово и Черна Гора. Значи, това е една нова динамика и трябва да седнем и да разгледаме потенциалното решение. Чувствам, че сега е моментът да се стигне до решение и това е историческа възможност. Дори решението да не е идеално, трябва добре да го разгледаме и да видим как ще изглежда то на практика. Това ще бъде решение на конфликт, който трае прекалено дълго и се съмнявам, че решението до което ще се стигне след пет години, би било по-добро. Сега е истинското време за това и в Сърбия, и в Косово“, заяви Петрич.
Анализаторите в Сърбия оценяват, че изявлението на Болтън може да се тълкува и като желание на Доналд Тръмп за постигане на още един успех във външната политика, което, както те смятат, може да бъде решението на косовския проблем.
В петък в Киев Джон Болтън заяви, че „САЩ не могат да се месят в спора между Косово и Сърбия“, повтаряйки че, ако Белград и Прищина постигнат договор, с който и двете страни ще бъдат доволни, тогава ще имат и подкрепата на Вашингтон.
Болтън добави и че е от голямо значение установяването на стабилност на Балканите.
„От разпадането на Югославия има повече дълготрайни напрежения и рискове. Но от скоро има и напредък“, посочи Болтън, давайки за пример договора между Скопие и Атина за името на Македония.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): САЩ подкрепят размяна на територии между Сърбия и Косово?

„Канал 5“ (Македония): САЩ подкрепят размяна на територии между Сърбия и Косово?

25 Август 2018 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Изявлението на съветника по национална сигурност на САЩ и един от най-близките сътрудници на президента Доналд Тръмп, Джон Болтън, както никога досега прави реална реториката за възможна размяна на територии между Сърбия и Косово, коментират в редакцията на скопския телевизионен „Канал 5“.
По време на посещението си в Киев в петък, той заяви че има признаци между Белград и Прищина за подобно решение на този казус и че Вашингтон няма да се противопостави на какъвто и да е компромис.
„Политиката на САЩ е, че ако и двете страни могат да постигнат договор, то ние не изключваме промяна в териториите, но няма да се месим в това. Ние няма да стоим на пътя на никого, а същото смятам и за Европа, стига двете страни да стигнат до съвместно споразумение“, заяви Болтън.
И в Белград, и в Прищина, изявлението се приема сериозно, защото идва от някой, който е от най-високите етажи в американската администрация. За част от сръбските анализатори, посланието открива нова реалност, но в същото време може и допълнително да усложни отношенията с Европейския съюз и Русия.
„Това изявление не е от онези пробни балони, а има значителна тежест. Това е преместване от мъртвата точка, в такъв смисъл, че Вашингтон отстъпва от позицията, че въпросът за Косово е завинаги решен с неговата независимост през 2008 година. И накрая, да не забравяме, че темата за делинеация е тема, която много дълго присъства в Сърбия“, заяви Владимир Вулетич, политически анализатор.
Европейският съюз е категорично против каквито и да било промени на границите на Балканите. Един от сценариите за размяна на територии, които обявиха медиите, е Косово да придобие Прешевската долина, а Сърбия да получи четирите косовски общини с преобладаващо сръбско население. Косовският президент Хашим Тачи първи започна да говори за корекция на границите, а сръбския му колега Александър Вучич отговори, че иска само делинеация. Част от експертите в Македония смята, че този епилог може да предизвика домино ефект и в останалите страни на Балканите.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: САЩ са открити към промяна на границите на Косово

Джон Болтън: САЩ са открити към промяна на границите на Косово

25 Август 2018 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по национална сигурност на Белия дом Джон Болтън заяви, че САЩ са открити към размяната на територии между Косово и Сърбия като част от споразумение, което да нормализира отношенията помежду им, предава Politico.
Позицията на администрацията на САЩ е в разрез с тази на германския канцлер Ангела Меркел, която заяви миналата седмица, че е против каквато и да е размяна на територии на Балканите. Според европейските служители опитите за промяна на границите могат да запалят етническото насилие в региона от 90-те години.
Но наскоро властите в Косово и Сърбия започнаха да разглеждат идеята за размяна на територии. Най-често се обсъжда размяната на Северно Косово за Сърбия срещу долината на Прешево в Южна Сърбия за Косово.
„Мисля, че има белези, че и двете правителства тихо имат желание да преговарят по това. Нашата политика, политиката на САЩ е, че ако двете страни могат да работят между себе си и да постигнат споразумение, няма да изключим размяна на територия“, заяви Болтън.
„Няма да пречим и не мисля, че някой в Европа ще пречи, ако и двете страни решат проблема по начин, който да ги задоволи и двете“, заяви Болтън.


Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: САЩ няма да се включат в спора между Сърбия и Косово

Джон Болтън: САЩ няма да се включат в спора между Сърбия и Косово

24 Август 2018 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Киев. САЩ няма да се включат в спора около идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово, заяви в петък в Киев американският съветник по национална сигурност Джон Болтън, предава македонската електронна медия „Радио Свободна Европа“, като се позовава на информация на „Reuters“.
Болтън се присъединява към няколко висшестоящи политически фигури, които се обявиха против промяната на границите между двете балкански страни, една от които е канцлерът на Германия Ангела Меркел.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: При договор с албанците всички ще загубим по-малко

Александър Вучич: При договор с албанците всички ще загубим по-малко

24 Август 2018 | 15:42 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич в петък заяви, че Белград и Прищина не са близо до договор, но ще съобщи на гражданите си, ако такъв се постигне, предава скопското електронно издание „Локално“.
„Много е трудно да се постигне какъвто и да е договор. Не сме близо до договор, няма такъв… Не сме близо дори до постигане на решение, много сме далеч… Ако се постигне договор, ще съобщя на народа“, заяви Вучич.
Запитан за това, че албанци от Буяновац, Медведжа и Прешево са били в Тирана за разговори, сръбският президент заяви, че няма притеснения.
„Да изчакаме резултатите и да видим кой какво е спечелил и какво е загубил. При евентуален договор с албанците трябва да знаем, че всички сме изгубили по-малко“, добави той.
Вучич поясни, че в следващите дни ще има срещи с президента на Косово Хашим Тачи и с премиера на Албания Еди Рама.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Эксперт Online“: Между Сърбия и Косово може да се състои обмен на територии

„Эксперт Online“: Между Сърбия и Косово може да се състои обмен на територии

24 Август 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Прищина/Белград. За изменение на границите в Европа, и особено на Балканите, които все още се считат за бурето с барут не само на Стария Свят, но и на цялата планета, Брюксел не гледа с добро око, пише руското икономическо списание „Эксперт Online“.
Въпреки това, този конкретен случай, в който се говори за обмен на територии между Сърбия и Косово, изглежда като изключение на правилото.
В обединена Европа има достатъчно проблеми, но една от по-главните теми остава тлеещият от две десетилетия конфликт между Сърбия и Косово, който се явява главен източник на нестабилност в югоизточния фланг на Европейския съюз. В допълнение, той е главното препятствие по пътя на интеграция на Западните Балкани в обединена Европа.
Белград вече десет години не признава независимостта на Косово и го счита за своя разбунтувала се провинция, чието население е предимно албанско. Заедно със Сърбия, Косово не е признато и от пет страни-членки на ЕС, включително Испания, която също има проблеми със сепаратисти. Русия и Китай пък не позволяват на Косово да встъпи в ООН.
Заради продължаващия конфликт и Белград, и Прищина нямат шансове да влязат в Евросъюза. За Сърбия този шанс е по-голям, но Брюксел показа не веднъж, че сърбите трябва да изгладят разногласията си с албанците в Косово. Най-реалистичният начин за това би могъл да бъде размяната на територии. Косово ще предаде на Сърбия северните райони с преобладаващо сръбско население, а Сърбия ще предаде на Косово районите на югозапад, където албанците са повече от сърбите. След обмена на територии, Белград ще признае Косово и ще свали възраженията си против неговото влизане в ООН. Косово, от своя страна, ще гарантира защитата на средновековните сръбски манастири и останалото сръбско население на територията ѝ.
На хартия, всичко изглежда страхотно. Въпреки това, планът за урегулиране на отношенията между Сърбия и Косово чрез размяна на територии има и немалко противници. Против това, например, през изминалата седмица, се обяви канцлерът на Германия Ангела Меркел, а бившият външен министър на Швеция Карл Билд, който се занимава с Балканите от близо три десетилетия, го нарече „рецепта за геополитическа нестабилност“. От друга страна, Волфганг Петрич, занимаващ се с урегулирането в Евросъюза, напълно подкрепя идеята.
Главните възражения на противниците на размяна на територии са, че промяната на граници в едно място в повечето случаи води до промяна на границите в целия регион. Разбира се, това не може да се допусне на Балканите в никакъв случай. Най-проблематичната страна в този случай е Македония, в която също има много албанци. Нейното разделяне ще означава кръвопролитна война. Подобен случай е и в Босна и Херцеговина, където районът, доминиран от сърби, също желае да се отдели.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Президентът на Сърбия изключи силовия вариант за решаване на косовския проблем

РИА Новости: Президентът на Сърбия изключи силовия вариант за решаване на косовския проблем

24 Август 2018 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че изключва възможността за силово решение на косовския проблем, като уточни, че Белград се нуждае от най-малко шест месеца, за да предложи вариант за решаването му, предава руската информационна агенция РИА Новости.
Това сръбският държавен глава е заявил по време на кратка пресконферернция в хода на работното му посещение в град Зренянин. Журналистите са задали въпроси на Вучич относно критиките на опозицията за идеите на управляващите да върнат задължителната военна служба за срок от три до шест месеца, на които той е отговорил в контекста на косовския проблем и недостига на кадри.
„Сега трябва да говоря за неща, които знам, и които са военна тайна, а само допреди ден казваха: „Нека да атакуваме Дяково и Качаник (градове в Косово и Метохия), което аз не желая, защото искам мир. И искам да гарантирам мир и сигурност на хората в Сърбия - за тях и децата им. На вас ви е трудно три месеца под ред да си оправяте кревата, както трябва, а сте тръгнали да щурмувате Дяково а и Качаник, герои от опозицията, кого заблуждавате?!“, е заявил още Вучич.
Президентът на Сърбия е добавил, че е отворен за продължаване на преговорите с косовските власти, които се водят в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз, независимо от исканията на Прищина и критиките на опозицията.
„Далеч сме от каквото и да е било решение, анализът на ситуацията ще продължи поне още шест, седем, осем месеца и тогава ще разговаряме с народа“, е отбелязал Вучич.
През 1999 г. въоръженият конфликт между албанците от Армия за освобождение на Косово (АОК) и сръбските военни и полиция предизвика бомбардировките на НАТО над Югославия (тогава състояща се от Сърбия и Черна Гора). През март 2004 г. косовските албанци започнаха програма за масово изселване на сърби от района (от Косово) и унищожаването на много културни и исторически паметници, подчертава РИА Новости.
Руската агенцията припомня още, че Косово обяви независимост през февруари 2008 г., която Сърбия, Русия, Китай, Израел, Испания и други редица други държави не признават.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Росбалт“ (Русия): Сърбия няма да решава косовския проблем по военен път

„Росбалт“ (Русия): Сърбия няма да решава косовския проблем по военен път

24 Август 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Белград. Властите в Сърбия ще се нуждаят от поне половин година, за да предложат свой вариант за решение на проблема с Кососо, предава руската информационна агенция „Росбалт“, като се позовава на думите на президента на Сърбия Александър Вучич.
В рамките на работно посещение в сръбския град Зренянин Вучич е заявил, че е отворен за продъжаването на преговорите с косовските власти, които се водят в Брюксел с посредничеството на Европейския съюз, независимо от исканията на Прищина и критиките на опозицията.
„Далеч сме от каквото и да е било решение, анализът на ситуацията ще продължи поне още шест, седем, осем месеца и тогава ще разговаряме с народа“, е отбелязал Вучич.
Държавният глава на Сърбия е изключил възможността за силово решение косовския въпрос.. Най-младата балканска държава иска да контролира Прешевската долина, но не смята да дава на Белград северните си територии, населени предимно със сръбско население.
Вучич е коментирал и предложенията на опозицията за решаване на косовския проблем: „Те казват: „Нека да атакуваме Дяково и Качаник (градове в Косово и Метохия), което аз не желая, защото искам мир. И искам да гарантирам мир и сигурност на хората в Сърбия - за тях и децата им. На вас ви е трудно три месеца под ред да си оправяте кревата, както трябва, а сте тръгнали да щурмувате Дяково а и Качаник, герои от опозицията, кого заблуждавате?!“, е заявил още Вучич..
По-рано външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви, че предложенията на косовските власти за границата със Сърбия не отговарят на съвременните реалности и никога няма да бъдат изпълнени. Според него правителството в Косово изобщо не е готово на компромиси и се надява на реализиране на идеята за Велика Албания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EA Daily: Черногорски политик предложи част от Косово да бъде предадена на Черна гора

EA Daily: Черногорски политик предложи част от Косово да бъде предадена на Черна гора

24 Август 2018 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Подгорица. По време на Балканските войни от началото на XX век територията на днешна Метохия (част от сръбския регион Косово и Метохия, днешно Косово) е освободена от армията на черногорския крал Никола, която след това я предава на Сърбия. Затова ако официален Белград иска да подари Метохия на Албания, Черна гора би могла да изиска връщането на територията. Това предупреди Небойша Медоевич, член на Президиума на основната опозиционна партия в Черна гора „Демократичен фронт“, предава руската информационна агенция EA Daily.
„В резултат на Балканските войни територията на днешна Метохия е превзета от черногорската армия на крал Никола. Тогава той я отстъпва на братска Сърбия. Ако Сърбия иска да подари Метохия на Албания, би било исторически справедливо Черна гора да поиска тази територия обратно. Делинеацията стартира процес“, написа Медоевич в профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Съгласно думите му, Метохия е историческа територия, за която черногорските войници са проливали кръв. „Тогава превзехме и Шкодра… Ако Сърбия желае да подари Метохия на Албания, Черна гора трябва да предяви своите претенции“, пише още Медоевич.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Eurasia Daily : Външният министър на Сърбия заяви, че не е възможна демаркация на границата с Косово

Eurasia Daily : Външният министър на Сърбия заяви, че не е възможна демаркация на границата с Косово

23 Август 2018 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Външният министър на Сърбия Ивица Дачич, коментирайки плановете на властите в Прищина да обозначат границата между Косово и Сърбия, заяви, че те говорят за демаркация на несъществуваща граница със Сърбия, защото Косово не е международно призната държава, предава Eurasia Daily.
„За какво говорят? Каква демаркация, след като не съществуват граници? От друга страна тази административна линия, за която става дума, действа няколко десетилетия. КФОР я контролира от 1999 г.“, заяви Дачич. Според министъра такива заявления са част от „спектакъла за вътрешна употреба“ и опит ситуацията в Косово да се представи за толкова сложна, че властите в Прищина да не изпълнят това, под което по-рано са поставили подписа си.
„Те трябва да се придържат към договорите“, напомни Дачич и подчерта, че и в документите на ЕС Косово е обозначено като територия, а не като държава.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Далеч сме от това някой да ни предложи северно Косово

Александър Вучич: Далеч сме от това някой да ни предложи северно Косово

23 Август 2018 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Белград е далеч от решение с Прищина и далеч от това някой да предложи на страната му северната част от Косово, предава скопската електронна медия A1 On.
„Далеч сме то това. Далеч сме от каквото и да е“, заяви Вучич пред журналисти в Зренянин, след подписването на договор с китайската компания „Шангдонг Линглон“ за изграждането на фабрика за автомобилни гуми.
Той добави, че до неотдавна Сърбия не е могла да разговаря за нито едно решение, тъй като Прищина е гледала на това като на „завършена работа“.
„Ние ще спечелим повече от това, което сме имали вчера, и по отношение на правата на нашия народ, и по отношение на нашите ресурси. Ако някой твърди, че ще осигури повече от това за 50 години, значи не е сериозен“, смята сръбският президент.
Той повтори, че ще даде своето предложение за решаване на косовския въпрос, но че крайното решение ще го вземат гражданите, които ще се изкажат на референдум.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Политическите лидери от Прешевската долина са на консултации в Тирана

„Локално“ (Македония): Политическите лидери от Прешевската долина са на консултации в Тирана

23 Август 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Тирана. Председателят на Демократическата партия на албанците Рагми Мустафа и негови колеги от другите политически партии на албанците от южната част на Сърбия (Прешевската долина) в четвъртък са на посещение в албанската столица Тирана, предава скопското електронно издание „Локално“.
Те ще разговарят с албанския премиер Еди Рама и с министъра на външните работи Дитмир Бушати относно настоящото състояние на косовския въпрос.
Обявено е, че лидерите на политическите партии на албанците в Сърбия ще разговарят с Рама за ролята на албанския политически фактор в Прешевската долина във връзка с текущата полемика за корекции на границата между Сърбия и Косово.
Президентът на Косово Хашим Тачи иска корекция на границата със Сърбия, докато косовският министър-председател Рамуш Харадинай се съпротивлява на тази идея и посочи, че Тачи няма властта да преговаря за подобно нещо.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Кабинетът на ХашимТачи твърди, че през септември в Брюксел ще се обсъжда Прешевската долина

„Телма“ (Македония): Кабинетът на ХашимТачи твърди, че през септември в Брюксел ще се обсъжда Прешевската долина

23 Август 2018 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Източници от кабинета на президента на Косово Хашим Тачи твърдят, че на следващата среща на високо равнище със сръбския държавен глава Александър Вучич в Брюксел, която трябва да се проведе през септември, ще бъде обсъди искането на албанците от Прешевската долина за обединение с най-младата държава на Балканите, предава скопският телевизионен канал „Телма“.
Същите източници разкриха за прищинския вестник „Зери", че Тачи няма намерение да се откаже от искането за „корекция на границата", което интензивно насърчава през последните няколко седмици, и на което се противопоставят местни и международни фактори.
Представители на опозицията предупредиха, че с предложението си за границите Тачи се впуска в „опасно приключение“ . Според тях опцията за корекция на границите, която насърчава косовския президент, косвено се подкрепя и от висши политици в Белград, където се заговори за размяна на територия.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адмирал Джеймс Фого: Ще се радвам да чуя плановете на Вучич и Тачи

Адмирал Джеймс Фого: Ще се радвам да чуя плановете на Вучич и Тачи

23 Август 2018 | 12:13 | Агенция "Фокус"
Белград. Командващият американските военноморски сили в Европа и Африка адмирал Джеймс Фого подчерта, че би се радвал да чуе плановете на президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, за продължаването на диалога за нормализирането на двустранните отношения, предава белградското радио B92, като цитира интервюто, дадено от адмирала пред изданието Blic.
Фого подчерта, че са налице намерения за по-широка дискусия с Европейския съюз в рамките на септемврийския диалог между Белград и Прищина.
Фого припомни, че КФОР е част от НАТО и има мандат да действа като трета страна в Косово в съответствие с Резолюция 1244 на ООН, която предвижда мисията да поддържа сигурна среда и свобода на движение.
На въпрос какво би се случило, ако възникне конфликт, тъй като Албания, член на НАТО, поощрява премахването на границите с Косово, Фого припомни, че границите са определени с международното споразумение. Същевременно адмиралът подчерта, че Въоръжените сили на Сърбия, които имат добри отношения с Алианса, също са натоварени със задачата да гарантират сигурна среда.
„Аз лично имам добри отношения с началника на Генералния щаб на сръбските въоръжени сили Любиша Дикович. Знам, че няма друг интерес, освен поддържането на мир и стабилност в региона", увери Фого.
Фогго коментира изявленията на някои генерали от НАТО, съгласно които Белград и Баня Лука са заплаха за организацията поради руското влияние и заяви, че „не е негова работа да казва на Сърбия как да избира приятелите си, страната трябва сама да реши сама с кого да си сътрудничи".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония):  Косовският премиер Рамуш Харадинай е разпоредил демаркация на границата със Сърбия

А1 On (Македония): Косовският премиер Рамуш Харадинай е разпоредил демаркация на границата със Сърбия

22 Август 2018 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай е разпоредил демаркация на границата със Сърбия, съобщава македонското електронно издание A1 On.
Харадинай е разпоредил на Държавната комисия за надзор на границата да започне работа по отбелязване на границата със Сърбия. На пресконференция той е заявил, че шест месеца след ратификацията на Договора за демаркация на границата с Черна гора е настоял Комисията и нейният председател Шпейтим Булики да започнат работа и по границата със Сърбия.
По неговите думи около тази граница няма неясноти и спорни ситуации, които да затруднят процеса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Според бивш американски дипломат без място на Косово в ООН шансовете за сключване на споразумение със Сърбия са малки

„МКД“ (Македония): Според бивш американски дипломат без място на Косово в ООН шансовете за сключване на споразумение със Сърбия са малки

22 Август 2018 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият американски дипломат и експерт за Балканите Джеймс Хупър смята, че окончателното споразумение между Косово и Сърбия има малки шансовете за постигане на споразумение без място за Косово в ООН, предава македонската информационна агенция „МКД“.
„Мисля, че Вашингтон със сигурност има различно мнение по този въпрос от Берлин и Лондон. Ето защо хората в Косово трябва да разберат добре, че САЩ не са същата страна от 1998-1999 г. Ситуацията се е променила“, смята Хупър Той предупреди гражданите в Косово, че разговорите за споразумение със Сърбия трябва да бъдат оценени трезво глава „със силни и контролирани нерви и без емоции“.
„Това не е въпрос само на отношенията между Косово и Сърбия. Затова наистина искам да изпратя послание, че народът на Косово трябва внимателно да обмисли това, защото става въпрос за бъдещи отношения със САЩ и Европа“, допълни дипломатът Хупър.
Той също изрази увереност, че съществува голям риск от промяна на границата между Косово и Сърбия, която да засегне Босна и Херцеговина и Македония, и че следователно е важно този въпрос да се разглежда в по-широка перспектива.
„ ЕС и САЩ трябва да разглеждат тези разговори като възстановяване на Балканите. Положението в Босна и Херцеговина не е стабилно в много отношения винаги има загриженост за Македония“, добави той.
Той също така оцени, че е много рисковано за Косово, като малка държава в нестабилен регион в бъдеще да има враждебен съсед в лицето на Сърбия. „Намаляването на тази вражда е важно за Косово. Не забравяйте, че пътят, по който Косово поело, е пълен с дупки. Съответно, Косово винаги се нуждае от добър двигател“, смята бившият американски дипломат.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вулин, министър на отбраната на Сърбия: Трябва ни ясна граница с „Велика Албания"

Александър Вулин, министър на отбраната на Сърбия: Трябва ни ясна граница с „Велика Албания"

22 Август 2018 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, че министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай заплашва страната му с война, което е достатъчно добър аргумент в полза на това да не се създава косовска армия и че между Сърбия и „Велика Албания“ трябва да има стабилна и ясна граница, предава Eurasia Daily.
„Ненаказаните терористи мечтаят да повторят своите престъпления и при това за пореден път се крият зад големите страни, за да избегнат наказание и поражение“, заяви Вулин. Той подчерта, че неговата страна ще защити своите интереси и народ.
„Европейската общност трябва да обуздае Харадинай. В интерес на ЕС е да възпрепятства процеса на дестабилизация на Балканите. Началото на дейността на съда по военните престъпления на Армията за освобождение на Косово е добър път към стабилизацията и примирието“, подчерта министърът.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Демаркация за разделянe на предатели и патриоти

„Нова Македония“ (Македония): Демаркация за разделянe на предатели и патриоти

22 Август 2018 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Под заглавие „Демаркация за разделянe на предатели и патриоти“ електронното издание на първия скопски вестник – „Нова Македония“ публикува статия за продължаващите коментари около идеята за корекция на границата между Косово и Сърбия, а също и влиянието на идеята върху останалите страни в региона.

С евентуалното решаване на косовския въпрос все по-силно се чуват изявления за пътя на независимостта, по който би поела Република Сръбска. Най-гръмогласен в това отношение е президентът й Милорад Додик, макар част от обществото в Босна и Херцеговина да е уверена, че призивите му са просто част от предизборната му кампания. Въпреки това, той преди седем месеца в интервю за германската медия Deutsche Welle Додик заяви, че не е готов за война, що се отнася до отделянето на Република Сръбска от Босна и Херцеговина, но подчерта, че има начини това да се случи по мирен път.
„Когато Додик говори за разграничаване, той преди всичко говори за подялба на Косово. Додик представлява основата на сръбския национализъм и е продължение на политиката от 1990-те години. Додик със сигурност иска прекрояване на границите, а това означава и разделение на Босна и Херцеговина според неговата визия. Това означава и по-нататъшно влияние върху Черна гора, т.е. разделението на Косово. Демаркация, която би означавала, че част от северната част на Косово ще принадлежи на Сърбия. Но разделянето на Косово ще донесе нестабилност на региона“, обяснява Изабела Кисич от сръбския клон на Хелзинкския комитет.
С подобна позиция е и Даниел Сървър, професор в американския университет „Джон Хопкинс", според когото промяната на границите на Балканите е сравнимо с отварянето на кутията на Пандора.
„Системата, който е създадена след Дейтънското споразумение, не е съвършена, но е много по-добра от това, което съществуваше преди провеждането на мирната конференция. Време е хората от Балканите да станат и да кажат, че не искат да губят повече време за промяна на границите, които ще изчезнат онзи момент, когато ще постигнем основните стратегически цели, необходими за влизане в НАТО и в Европейския съюз“, обяснява професорът.
След последното изявление на Додик от американското посолство на САЩ подчертаха, че не е възможно да се сравнява независимостта на Косово с тази на Република Сръбска. Американската дипломатическа мисия напомни, че Дейтънското споразумение не дава право на автономните области да се отделят. От посолството на Русия на свой ред подчертаха, че въпросът е хипотетичен и не желаят да го коментират.
В началото на тази седмица РТС, позовавайки се на изявления на косовски официални лица пред медиите в Прищина, съобщи, че косовската страна е започнала подготовката за демаркация на границата със Сърбия.
„Подготовката започняа по искане от косовския премиер Рамуш Харадинай и включва събиране на фактографска документация, и изработване на стратегия“, поясни Шпейтим Билич, председател на правителствената комисия за границите на Косово.
Прищинските медии съобщават, че на следващата среща между косовския президент Хашим Тачи и държавния глава на Сърбия Александър Вучич в Брюксел може да бъде разгледан въпросът за корекция на границите.
Косовският министър-председател Рамуш Харадинай се противопостави остро на предложението на държавния глава на най-младата държава на Балканите за „корекция на границата със Сърбия“. Харадинай подчерта, че подобни опити трябва да бъдат разглеждани като национално предателство и предупреди, че всеки, който настоява за такива, всъщност приозвава към война.
„За промяна на границите нямам мандат нито аз, нито президентът Тачи, нито който и да било друг. Ще приемем Прешевската долина с удоволствие, ако Сърбия ни я даде доброволно, но никой няма право да преговаря за територията на независимата държава Косово“, категоричен бе Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш американски дипломат: Косово трябва да знае, че САЩ не са същите като онези от 1999-та година

Бивш американски дипломат: Косово трябва да знае, че САЩ не са същите като онези от 1999-та година

22 Август 2018 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Ако Косово не получи място в ООН има малки шансове да за постигане на договор за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина. Това предупреди Джеймс Хупър, бивш американски дипломат, специалист по проблемите на Балканите, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Съгласно думите му, окончателният договор между Косово и Сърбия трябва да промени отношението на Прищина с Вашингтон и Брюксел в позитивна насока. Хупър обаче подчерта категорично, че САЩ не са същите, каквито са жили в края на 90-те години на миналия век.
„Не се работи единствено за отношенията между Косово и Сърбия. Затова, наистина, искам да изпратя призив към народа на Косово, че трябва внимателно да разгледат въпроса, тъй като става дума за бъдещите отношения със САЩ и Европа“, поясни Хупър.
Според него съществува огромен риск промяната на границата между Косово и Сърбия да засегне Босна и Херцеговина и Македония, и затова е важно този въпрос да бъде разгледан от по-широка перспектива.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Косовските албанци не зачитат договорът със Сърбия, постигнат с посредничеството на ЕС

Сергей Лавров: Косовските албанци не зачитат договорът със Сърбия, постигнат с посредничеството на ЕС

21 Август 2018 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Сочи. Косовските албанци не зачитат договорът със Сърбия, постигнат с посредничеството на ЕС, заяви министърът на външните работи Сергей Лавров след срещата си с външния министър на Сърбия Ивица Дачич, съобщава македонското електронно издание A1 On.
„Русия винаги е залагала на цялостно и безусловно прилагане на Резолюция 1244 (на Съвета за сигурност на ООН), поддържаме действията на Белград за цялостно прилагане на този основен документ от международно-правен характер“, посочи Лавров.
„Ние отчитаме конструктивния подход на Белград в разговорите с Прищина с посредничеството на ЕС, което не може да се каже за позицията на косовските албанци. Те не изпълняват онези ангажименти, които бяха постигнати преди много години. Ние вярваме, че ЕС може да поеме напълно своята отговорност за настоящата ситуация и да се опита да осигури прилагането на споменатата резолюция на Съвета за сигурност на ООН“, подчерта Лавров по време на срещата,която се състоя в Сочи.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Няма как да се постигне решение по Косово без Русия

Ивица Дачич: Няма как да се постигне решение по Косово без Русия

21 Август 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Сочи. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че решението по Косово не може да се намери без поддръжката на Русия, предава ТАСС.
„Искаме и ще се намираме в тесен диалог и контакт с Русия, с нейния президент Владимир Путин, с външния ѝ министър Сергей Лавров, защото смятаме, че без поддръжката на Русия няма как да достигнем до каквото и да е решение по Косово“, заяви Дачич.
Днес в Сочи се проведе среща между външните министри на Сърбия и Русия, на която темата Балкански полуостров бе на челно място.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Косовските албанци не са готови за компромис по демаркацията на границите

Ивица Дачич: Косовските албанци не са готови за компромис по демаркацията на границите

21 Август 2018 | 16:34 | Агенция "Фокус"
Сочи. Сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че властите в Косово не са готови на компромис по въпроса за демаркацията на границите, предава РИА Новости.
Белград не признава наличието на граници с Косово, наричайки ги административна линия. Отвъд тази линия на територията на южния край на Централна Сърбия се намират общините Прешево, Буяновац и Медведжа, които са частично населени с албанци, чиито лидери периодично искат интеграция на Прешевската долина с Прищина.
„Това е доказателство доколко те изобщо не са готови на какъвто и да е компромис. Всъщност това показва доколко те искат осъществяване на проекта Велика Албания. Това им е малко, те биха достигнали до град Ниш, те биха взели половин Черна Гора, половин Македония, Северна Гърция“, заяви Дачич.
„Но при това те абсолютно не разбират, че ситуацията по света се е променила“, допълни министър по време на среща в Сочи с неговия руски колега Сергей Лавров, коментирайки информацията, че косовските власти имат намерение да поемат под свой контрол Прешевската долина и да не дават под контрола на Белград населения със сърбите северен край на областта.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сергей Лавров оцени ситуацията с разделителните линии на Балканите

РИА Новости: Сергей Лавров оцени ситуацията с разделителните линии на Балканите

21 Август 2018 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Сочи. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва и Белград са съгласни за нуждата да се избягват действия, които ще прокарват разделителни линии на Балканите, предава РИА Новости.
„Като цяло ние със Сърбия имаме единна позиция относно нуждата да се избягват каквито и да е действия на Балканите, които могат да прокарат разделителни линии, които да продължават политиката в региона на принципа „свои-чужди“ и „или с нас, или против нас“, заяви министърът по време на срещата си в Сочи със своя сръбски колега Ивица Дачич.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Прешевската долина няма да бъде дадена под контрола на Косово

Ивица Дачич: Прешевската долина няма да бъде дадена под контрола на Косово

21 Август 2018 | 16:03 | Агенция "Фокус"
Сочи. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви, че Белград смята за нереалистично желанието на Косово да установи контрол над Прешевската долина в Южна Сърбия, предава ТАСС.
„Това желание е свидетелство, че в Прищина не са готови към какъвто и да е компромис и всъщност показват доколко искат осъществяването на своя проект за Велика Албания“, заяви Дачич по време на срещата си в Сочи със своя руски колега Сергей Лавров.
„Това ще е възможно, когато на трепетликата узрее грозде“, допълни министърът. (Сръбски аналог на българското „На куково лято“ – бел. ред. ).

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Сърбия отказва да се присъедини към антируските санкции

РИА Новости: Сърбия отказва да се присъедини към антируските санкции

21 Август 2018 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Сочи. Сръбският министър на външните работи Ивица Дачич заяви по време на срещата си със своя руски колега Сергей Лавров, че Белград няма да се присъединява към санкциите срещу Москва, предава РИА Новости.
„Разбира се, когато става дума за Сърбия, ние от своя страна също ще оказваме подкрепа на Русия и както вие вече знаете, не сме се присъединявали и няма да се присъединим към едностранните санкции, които са въведени срещу Русия“, заяви Дачич.
Според наличната информация британският външен министър Джереми Хънт, който днес е на посещение във Вашингтон е призовал Европейския съюз да засили настоящите санкции срещу Русия, въведени около събитията в Украйна и инцидента с отравянето на бившия агент на руското ГРУ Сергей Скрипал в Англия.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Косовските албанци не изпълняват договореностите си със Сърбия

Сергей Лавров: Косовските албанци не изпълняват договореностите си със Сърбия

21 Август 2018 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Сочи. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че властите в Прищина не изпълняват договореностите си със Сърбия и Европейският съюз трябва да повлияе на Косово, предава ТАСС.
Лавров също така съобщи, че в момента се подготвя официално посещение на руския президент Владимир Путин в Сърбия.
„Президентът на Сърбия Александър Вучич покани президента на Русия Владимир Путин да посети страната. В момента тази среща се готви много активно“, уточни министърът.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РТС (Сърбия): Ивица Дачич ще информира руския си колега за хода на диалога Белград-Прищина

РТС (Сърбия): Ивица Дачич ще информира руския си колега за хода на диалога Белград-Прищина

21 Август 2018 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич ще информира руския си колега Сергей Лавров за хода на преговорите за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина, предава Радио телевизије Србије (РТС), като припомня, че срещата помежду им ще се състои в черноморския курорт Сочи.
Първият дипломат на Белград призна, че очаква да разговаря с Лавров за диалога, който би трябвало да доведе до трайно решение на косовския въпрос, което само по себе си е държавен и национален интерес на Сърбия.
„Ще запозная Лавров с идеите на нашата страна за разрешаване на косовския въпрос", поясни Дачич, като същевременно допълни, че ще му благодари за подкрепата, която Русия оказва на Сърбия за запазването на нейната териториална цялост.
Министерството на външните работи в Белград на свой ред обяви, че Дачич и Лавров ще обсъдят двустранното сътрудничество, регионалните и международните въпроси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.