НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Хиляди родолюбци се събраха на 13-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Стара Загора: Хиляди родолюбци се събраха на 13-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

25 Август 2018 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. С литургия за здраве бе официално открито 13-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което традиционно събира в курортното селище Старозагорски минерални бани хиляди участници и почитатели на българския фолклор. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора.
„Днес, тук са над 4000 участници, които заявиха своето желание да се качат на сцените на станалото традиция събитие - Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Всяка година интересът нараства, а това ни говори за живия български дух, за голямата необходимост да се наслаждаваме на традициите, да ги съхраняваме“, каза в приветственото си слово ресорният зам.-кмет на Стара Загора Иванка Сотирова. „Стремежът на Община Стара Загора е да надгражда това утвърдило се събитие. Съборът „Богородична стъпка“ е емблематичен не само за нашата област, не само за Тракия, а за цялата страна. Той привлича хора от различни възрасти и различни краища на България. Тук те общуват – тук се превъзмогват всички лични страсти, различия, защото ни обединява обичта към българското, към традициите. Нека тези два дни се насладим на изключително богата фестивална и съпътстваща програма“, допълни тя.
Благодарност за добрата съвместна работа при организиране на мащабното събитие към общинското ръководство на Стара Загора отправиха още Станчо Станев, кмет на курортното селище Станчо Станев, Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ - Стара Загора и Красимир Премянов, председател на Тракийските дружества в България. На откриването гости бяха още Таньо Брайков, председател на Общинския съвет на Стара Загора, общински съветници, зам.-кметът на общината Красимира Чахова, кметове и кметски наместници от региона, народният представител Радостин Танев, както и ръководители на различни държавни и местни институции.
В края на официалната церемония, в небето полетяха близо 10 керкинеза, които са спасени от център за диви животни „Зелени балкани“. Благодарение на грижите на специалистите в центъра, малките птици бяха върнати в естествената си среда, а две от тях поеха своя път от ръцете на зам.-кметът Красимира Чахова и народният представител Радостин Танев.
Малко по-късно започна и уникално дефиле на дрехи, събрали в едно традиционното облекло и модните европейски тенденции от първата половина на ХХ-ти век под мотото „Как потурите станаха панталони, а сукманът рокля“.
Участниците в събора отново се представят на две сцени в парка на курорта, а от 19.00 часа започва Гала концерт на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Инструментална формация „Булгара“, с ръководител Димитър Христов. Два часа по-късно е демонстрацията на нестинарски танц.
В неделя програмата започва в 9.00 часа на двете сцени, а в 16.00 часа ще бъдат обявени отличените от журито участници. Тази година то е в състав - доц. д-р Веселка Тончева и доц. д-р Валентина Райчева, Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, академик Крум Георгиев, член на Международната академия за традиционно изкуство, носител на световен Оскар за фолклор, академик Кирил Тодоров, гл. худ. ръководител на Ансамбъл „Зорница“, Христо Иванов , гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и Емил Минев, хоров диригент.
За всички посетители има отново пъстра съпътсваща програма, детски ателиета и творчески работилници, игри от младините на баби и родители, както и шарен „Селски двор“, където се вият два дни кръшни хора. Ароматно ръжено кафе и чай, както и Тракийска кухня допълнително носят настроение. Майстори пак наредиха и традиционната Улица на занаятите.
За желаещите да посетят природния феномен „Богородична стъпка“ организаторите осигуряват и безплатен превоз, тръгващ от центъра на Старозагорските бани.
Организатори на събора са Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ - Старозагорски бани.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Въвежда се промяна в движението на автобусите по направлението към Старозагорските минерални бани, заради Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

Стара Загора: Въвежда се промяна в движението на автобусите по направлението към Старозагорските минерални бани, заради Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“

25 Август 2018 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Община Стара Загора въвежда промяна в движението на автобусите, обслужващи направлението към Старозагорските минерални бани, заради провеждащия се там през уикенда Национален тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Отпуска се и допълнителен курс вечерта на първия ден от събора.
Днес и утре всички автобуси, които обслужват направлението Старозагорски бани, ще се движат по обиколен маршрут, който не минава през центъра на селото.
На 25 август ще има допълнителен курс с час на тръгване 22.00 ч. от Старозагорски бани – център.
Съответното им разписание за деня е публикувано на официалния сайт на Община Стара Загора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.