НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Гърция излезе от спасителната си програма, но притесненията остават

Kathimerini: Гърция излезе от спасителната си програма, но притесненията остават

20 Август 2018 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Атина. Формалното излизане на Гърция от осем години на международна спасителна програма в понеделник беше приветствано от европейските лидери и правителства, които обаче, отбелязаха важността от това гръцките власти да останат на пътя на реформите, по този начин хвърляйки сянка върху правителствения наратив за „чистия изход“, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
Министър-председателят Алексис Ципрас се очаква да направи телевизионно обръщение във вторник оповестявайки новата епоха на фискална свобода. В опит да добави символизъм към събитието, източници съобщават че Ципрас ще изнесе своята реч от Итака, островът който Одисей се стреми да върне в период от десет години след Троянската война.
Покрай подновените спекулации за скорошни кабинетни размествания, правителственият говорител Димитрис Цанакопулос в понеделник заяви, че Гърция и нейният народ са навлезли в „нова фаза“ и обеща, че „гражданите скоро ще усетят разликата“.
„Политическата свобода, която правителството има в момента, е много по-голяма отколкото е имало досега“, добави той.
Консервативната „Нова демокрация“ отвърна, осмивайки правителствения наратив за „чист изход“ и обвинявайки Ципрас за „ужасяващо управление“.
Междувременно реториката на европейските държави беше по-оптимистична, но те повториха отново, че Гърция не трябва да се оттегля от пътя на реформите.
„С контрола идва и отговорността. Гърците платиха скъпо за лошите политики в миналото, така че връщането назад ще бъде лоша грешка“, написа председателят на Еврогрупата Марио Сентено в социалната мрежа „Туитър“, добавяйки видеообръщение в което твърди, че „икономическият растеж се е задвижил, нови работни места се отварят и има фискален и търговски излишък“.
Еврокомисарят по финансовите въпроси Пиер Московиси също настоя, че реформите трябва да продължат, заявявайки че „ангажиментите трябва да бъдат уважавани“, когато бе запитан дали има някакъв шанс да има отмяна на пенсионните съкращения, планирани за 1 януари 2019 година.
Той заяви, че проектобюджета през октомври ще разкрие дали ще има фискални възможности за промени.
Московиси добави, че наблюдението на Гърция след излизането от спасителната програма ще гарантира, че правителството ще продължи с реформите.
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че винаги се е борил за това Гърция да остане в сърцето на Европа.
„Докато гръцкият народ започва нова глава в своята история, те винаги ще ме намерят като съюзник, партньор и приятел“, заяви той.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янис Варуфакис: Гърция трябваше да фалира

Янис Варуфакис: Гърция трябваше да фалира

20 Август 2018 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Атина. На Гърция трябваше да бъде позволено да банкрутира и да излезе от кризата, заяви бившият финансов министър от правителството на СИРИЗА Янис Варуфакис пред немския таблоид „Билд“, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Що се отнася до гръцките банки и самата държава, те не трябваше да бъдат спасявани – трябваше да им се позволи да банкрутират, да понесат последствията и след това да им се даде възможност да се вдигнат на крака и да продължат напред“, заяви Варуфакис в пространно интервю пред германското издание от лятната си резиденция на остров Егина.
Бившият финансов министър смята, че Гърция, която официално излезе от оздравителната програма в понеделник, е в „същата черна дупка“, както и преди десет години и че „тя продължава да потъва все по-дълбоко всеки ден“.
„Въпреки кредитните облекчения от няколко милиарда евро, дълговете пораснаха: държавата все още е фалирала, обикновените граждани обедняха, компаниите продължават да банкрутират и нашия брутен вътрешен продукт е намалял с 25%... Всички дължат пари на всички – но никой няма пари да си изплати заемите“, подчерта Варуфакис.
Излишъците, които е събрала гръцката държава през последните години са реални, но отразяват „плътта и кръвта, които властите изсмукват от умиращия частен сектор. Това е доказателство за престъплението срещу логиката, а не за възстановяване или успех“.
Германците са излъгани на два пъти от своя канцлер, Ангела Меркел, твърди Варуфакис: веднъж, когато е казала, че допълнителните заеми са акт на солидарност с гърците, когато парите всъщност са били предоставени на гръцки и френски банки. А другата лъжа е „обещанието към германците, че кредитите ще бъдат изплатени с лихвите – нещо, което е невъзможно предвид банкрута на Гърция“.
Бившият министър смята, че Берлин и Европейския съюз не са били заблудени от гръцките статистики преди влизането на страната в еврозоната. „Те винаги са знаели. Те си затвориха очите за статистическите манипулации на Италия, защото политиците наистина имаха нужда да вкарат Италия“.
Той изрази мнение, че „чарът“ на Меркел е унищожил много мъже, включително в нейната партия и основната опозиция в Германия.
„Ципрас беше едно от най-лесните й предизвикателства. Тя му обеща много и не му даде нищо. Например, тя му обеща облекчения от дълговете, а след това ги отхвърли. Тя имаше цел: ние трябваше да вземем още пари и след това да млъкнем“.
Варуфакис твърди също, че е уволнен от премиера Алексис Ципрас, защото не е искал да подпише плана за третата помощна програма за гръцкото правителство. Това беше „точно в момента, когато искахме да вкараме промени срещу голям брой данъчни измамници“.
„Тройката, със съгласието на правителството на Ципрас, уби програмата, с която данъчните измамници щяха да бъдат заловени... Тройката – не министрите на финансите – искаше да защити олигарсите. Олигарсите бяха съюзниците на тройката в Гърция, управляваха банките и контролираха общественото мнение. Те трябваше да бъдат защитени“, заключи бившият министър на финансите на Гърция от правителството на СИРИЗА Янис Варуфакис.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Гърция отваря нова страница след приключването на своята програма за подкрепа на стабилността

ЕК: Гърция отваря нова страница след приключването на своята програма за подкрепа на стабилността

20 Август 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
София. Гърция приключи успешно тригодишна програма за подкрепа на стабилността по линия на Европейския механизъм за стабилност (ЕМС), като по този начин подсигури централните си позиции в еврозоната и в Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България.
Успешното приключване на програмата е свидетелство за усилията на гръцкия народ, ангажимента на страната за осъществяване на реформи и солидарността на европейските ѝ партньори.
По програмата за подкрепа на стабилността Гърция е получила заеми на обща стойност 61.9 милиарда евро въз основа на изпълнението на всеобхватен и безпрецедентен пакет от реформи. По тази програма беше предприет координиран подход за справяне с дългогодишните и дълбоко вкоренени структурни проблеми, които допринесоха за икономическата криза в Гърция.
Подобряващите се икономически показатели потвърждават, че макар и да предстои още работа, благодарение на предприетите мерки вече са налице осезаеми ползи от възстановяването на реда в публичните финанси, намаляването на безработицата и осигуряването на възможност за възвръщане на растежа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейският стабилизационен механизъм: Гърция излезе успешно от финалната кредитна програма

Европейският стабилизационен механизъм: Гърция излезе успешно от финалната кредитна програма

20 Август 2018 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Гърция е излязла успешно от финалната си тригодишна кредитна програма, договорена през август 2015 година, за да й помогне да се справи с продължителните проблеми след дълговата криза, заявиха от Европейския стабилизационен механизъм в понеделник, цитирани от електронното издание на вестник Kathimerini.
„Днес можем спокойно да сложим край на програмата на ЕСМ без последващи спасителни програми и за първи път от началото на 2010 година Гърция може да стъпи на собствените си крака“, заяви Марио Сентено, председател на борда на директорите на ЕСМ, чрез съобщение.
„Това стана възможно, благодарение на изключителните усилия на гръцкия народ, доброто сътрудничество с настоящото гръцко правителство и подкрепата на европейските партньори чрез заеми и облекчение за заемите“, добавя чиновникът.
ЕСМ е разпределил 61,9 млрд. евро за три години в подкрепа на макроикономическото стабилизиране и за рекапитализация на банките.
Още 21,4 млрд. евро, до които Атина е имала достъп в рамките на програмата не са използвани, уточняват от Фонда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.