НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:15


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Димитър Генчев: Димитър Благоев и  Янко Сазъков създават българската политическа система в своята цялост

Проф. Димитър Генчев: Димитър Благоев и Янко Сазъков създават българската политическа система в своята цялост

20 Август 2018 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Димитър Благоев и Янко Сазъков създават българската политическа система в своята цялост. Това каза главният редактор на списание „Понеделник“ проф. Димитър Генчев в интервю за Агенция „Фокус“ за разделянето на тесни и широки социалисти на 20 август 1892 г. Той поясни, че двамата попълват празнина в обществото. По думите му след като има десница, трябва да има и левица и след като има консервативни и либерални партии, трябва да има и социалистически и социалдемократически. Той поясни, че Димитър Благоев и Янко Сакъзов изпитват дълбоко уважение един към друг. „Те имат блестящо образование. Янко Сакъзов учи в Париж и в Берлин, учи политически науки, икономика и право. Димитър Благоев учи в един от най-престижните европейски университети по онова време Санктпетербургския. След като изкарва няколко семестъра по висша математика, завършва право и получава изключително признание като човек, който разбира обществените процеси в правните европейски и демократични традиции“, каза проф. Генчев. Той обясни, че и двамата създават списания и оставят зад гърба си цели библиотеки. „Те са като пътуващи проповедници по онова време. Независимо от различията си проповядват хуманизъм, доброта, човечност и съпричастност към бедните и оскърбените. Те са поставяли общественото битие много над личния си хал и това ги прави велики в онази епоха“, коментира проф. Генчев.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Димитър Генчев: След 1923 г. партията на Сакъзов търпи крах, а тази на Благоев се развива в БКП и след 9 септември 1944 г. поема управлението на страната

Проф. Димитър Генчев: След 1923 г. партията на Сакъзов търпи крах, а тази на Благоев се развива в БКП и след 9 септември 1944 г. поема управлението на страната

20 Август 2018 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. След 1923 г. партията на Янко Сакъзов търпи крах, а тази на Димитър Благоев се развива в БКП и след 9 септември 1944 г. поема управлението на страната. Това каза главният редактор на списание „Понеделник“ проф. Димитър Генчев в интервю за Агенция „Фокус“ за разделянето на тесни и широки социалисти на 20 август 1892 г. Той поясни, че в известен смисъл, в определени години партията на Сакъзов печели повече привърженици. „Става дума за преброяването при общински и парламентарни избори, но в други с развитието на промишлеността Благоевата партия надминава по брой привърженици другата“, каза проф. Генчев. По думите му най-важното е, че до 9 юни 1923 г. противоречията между тези две партии, макар и много дълбоки не преминават границата на непоносимостта, както става в други страни. „Има едно взаимно уважение, заедно с неприкриване от постоянното си раздразнение на едно или друго решение на определено партийно ръководство“, каза проф. Генчев. Той подчерта, че и двете партии имат европейско политическо поведение и следват европейските политически стандарти.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.