НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Търговският регистър вече работи (ОБЗОР)

Търговският регистър вече работи (ОБЗОР)

27 Август 2018 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. Работата на Търговския регистър и на регистъра на юридическите лица с нестопанска цел вече е възстановена напълно. Всички услуги, свързани с регистъра са възможни и на място в Агенция по вписванията и регионалните ѝ структури. Достъпът беше преустановен на 10 август. Тогава от Агенцията по вписванията уточниха, че причините за възникналия проблем са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса. Министърът на правосъдието Цецка Цачева сезира за проблема Прокуратурата, ДАНС и МВР. На 16 август премиерът Бойко Борисов намекна за оставки в Агенцията. Той заяви, че не е доволен от работата на изпълнителния директор Зорница Даскалова, но ще изчака да бъде преодоляна кризата с Търговския регистър, преди да направи промени там. На 17 август беше възстановено подаването на данни от Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“. Същия ден изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка, която правосъдният министър Цецка Цачева прие. На нейно място на поста беше назначена Габриела Козарева. Назначението ѝ предизвика спорове в „Обединени патриоти“. От НФСБ обявиха, че кандидатурата на Козарева не е обсъждана с тях и за нея е отговорна само Атака. Те възразиха срещу лансиране на кадри „през задния вход" и то от името на коалицията. В отговор от Атака заявиха, че Габриела Козарева е доказан специалист и не е активист на никоя партия. Лидерът на партията Волен Сидеров уточни, че кандидатурата е съгласувана с премиера Бойко Борисов. От БСП внесоха в парламента искане за извънредно пленарно заседание заради срива в Търговския регистър и фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“, което председателят Цвета Караянчева насрочи за 21 август. От парламентарната трибуна премиерът Борисов обяви, че Търговският регистър ще възстанови дейността си и има уверението, че кризата е преодоляна. Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че информацията от Търговския регистър е напълно съхранена и няма загуба на електронни данни. Правосъдният министър Цецка Цачева уточни, че фирмата, която поддържа регистъра е конкретизирала 6 IT проблема. По думите ѝ е бил подписан договор за купуване на оборудване за 3,6 млн. лв. От ГЕРБ се усъмниха дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от фирмата, която го поддържа. А от опозицията разкритикуваха управляващите, че не са информирали обществото колко е загубила икономиката ни от срива на регистъра. Темата коментира и държавният глава Румен Радев, според когото в случая не става въпрос за немарливост или некомпетентност на държавни служители, а за липса на прозрачност и отчетност.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работата на Търговския регистър е възстановена напълно

Работата на Търговския регистър е възстановена напълно

27 Август 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел е възстановена напълно от днес, 27 август 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по вписванията. Всички свързани с регистъра услуги вече са възможни на място в Агенция по вписванията и нейните регионални структури. От 16.00 часа днес всички функционалности на регистъра, възможни чрез достъп до интернет, също ще бъдат възстановени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, ПП „Атака“: Габриела Козарева е доказан специалист и не е партиен активист на никоя партия

Волен Сидеров, ПП „Атака“: Габриела Козарева е доказан специалист и не е партиен активист на никоя партия

23 Август 2018 | 14:04 | Агенция "Фокус"
София. Габриела Козарева е доказан специалист и не е партиен активист на никоя партия. Това се посочва в позиция на председателя на ПП „Атака“ Волен Сидеров по повод назначаването на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписванията. Сидеров посочи, че подкрепя нейната кандидатура. „Козарева е доказан специалист. Държавната администрация има остра нужда от такива кадри. По мое предложение, съгласувано с премиера Бойко Борисов, бе назначена, така както по предложение на Валери Симеонов беше назначен ген. Кирил Войнов за временно изпълняващ функциите на председател на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). Премиерът Бойко Борисов се съобразява с коалиционните предложения и винаги търси баланс в тях", заяви Сидеров. Той добави, че в случая „Козарева” няма никакви основания за обструкции, освен ако някой политик, държавник или член на правителството се страхува, че от Агенцията по вписванията могат да станат ясни данни за негово участие във фирми и конфликт на интереси. „Това е негов проблем и не е повод за коалиционни интриги", каза още Волен Сидеров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ: За назначението на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписвания е отговорна единствено партия „Атака“, това руши доверието в управляващата коалиция

НФСБ: За назначението на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписвания е отговорна единствено партия „Атака“, това руши доверието в управляващата коалиция

23 Август 2018 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. За назначението на Габриела Козарева за директор на Агенцията по вписвания е отговорна единствено партия „Атака“, това руши доверието в управляващата коалиция. Това се посочва в позиция на НФСБ по повод назначението на новия директор на Агенцията по вписвания Габриела Козарева. Ръководството на партия НФСБ заявява, че кандидатурата на Козарева за шеф на Агенцията по вписвания не е обсъждана на Политически съвет на управляващата коалиция ГEPБ и „Обединени патриоти“. „Тази кандидатура не е обсъждана и предлагана и на Коалиционния съвет на „Обединени патриоти“ - НФСБ, ВМРО и „Атака", както изисква подписаното коалиционно споразумение. За това назначение е отговорна единствено партия „Атака", посочват от НФСБ.
„Политическа партия НФСБ категорично възразява срещу лансиране на кадри „през задния вход" и то от името на коалиция „Обединени патриоти". Считаме подобно поведение за недопустимо, защото руши доверието в управляващата коалиция и не е полезно за държавата, пише още в позицията на партията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Изборът на новия шеф на Агенцията по вписванията е непрозрачен и необсъждан

Лидерът на БСП Корнелия Нинова: Изборът на новия шеф на Агенцията по вписванията е непрозрачен и необсъждан

22 Август 2018 | 18:50 | Агенция "Фокус"
София. Спуснат е отнякъде човек, непрозрачно, необсъждано, не чухме да е имало конкурс или някаква процедура за избор. Посочен човек. Обществото не е информирано и то за един изключително важен сектор, където виждате какви проблеми могат да се случат и какъв професионализъм се изисква там. Това коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова на въпрос за новоназначения директор на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, съобщиха от пресцентъра на БСП. „Не просто да дойдеш от Агенция за малки предприятия и да си въобразяваш, че може да управляваш система като Търговския регистър”, каза още лидерът на БСП. По думите й е нормално да има състезателно начало, да се явят професионалисти. „Дано не се окаже поредната калинка, която при следващ проблем ще изгори като бушон просто, за да да не поеме никой политическата отговорност”, коментира още Нинова.
По повод задочния спор от между отстранената зам.-председател на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн и ръководството на КФН, Корнелия Нинова коментира, че Карина Караиванова „опитва да си спаси кожата”. Тя припомни, че БСП искат оставката на цялото ръководство на регулатора. Според тях отговорни за проблемите около фалиралото застрахователно дружество „Олимпик” са всички комисари в КФН. „Измиха си ръцете с Ралица Агайн, приехме оставката. И ние гласувахме за това, но сега се опитват да прехвърлят отговорност единствено и само върху нея, а не да поемат и своята, която е на цялата комисия”, заключи по темата Нинова.
По повод предложението на лидера на Атака Волен Сидеров да има анекс към договора за добросъседство между България и Македония, чрез който Скопие да се задължи да се въздържа от всякакви спекулации и опити да присвоява исторически личности или събития, Нинова отправи въпрос към него, къде е бил той и Обединени патриоти, когато Зоран Заев заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско? „Мълчаха, докато БСП не реагира. И тичаха след събитията. Сидеров преди да го прави това изказване, да си го внесе в правителството, в което участва, или поне в Обединение патриоти. Това мнение негово ли е, на Обединени патриоти ли е или на правителството на България”, попита още Нинова. „Тези самосиндикални акции в опит да си върне загубеното доверие и рейтинг не изглеждат сериозни, поставени по този начин, иначе въпросите са много сериозни, но нека се стиковат помежду си и да видят дали правителството ще внася такъв анекс, защото ако парламентът трябва да гледа такъв анекс, то трябва да го внесе правителството”, отсече лидерът на БСП. Тя припомни, че позицията на левицата е ясна. „Първи заявихме, че добросъсдските взаимоотношения на Балканите, мира който искаме на Балканите, развитието, което искаме в посока интеграция в Европа и европейско бъдеще за Македония, нашите приятелски отношения със Зоран Заев и моите лични приятелски с него, всичко това не може по никакъв начин да бъде за сметка на българската идентичност, българския национален интерес, на авторитета и името на България”, заключи Корнелия Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се Търговският регистър да възобнови дейността си до края на седмицата (ОБЗОР)

Очаква се Търговският регистър да възобнови дейността си до края на седмицата (ОБЗОР)

21 Август 2018 | 19:41 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се Търговският регистър да възобнови дейността си до края на седмицата. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредно заседание в парламента, където представи пред депутатите данни за сигурността на информацията, съхранявана от Агенцията по вписванията и Министерството на правосъдието. Премиерът обясни, че има уверенията на Държавната агенция за електронно управление, че кризата е преодоляна. В екипа за решаване на проблема работят служители на Агенцията по вписванията, фирмата, поддържаща Търговския регистър, ДАНС, ГДБОП и др., като сред IT специалистите има и експерт от Япония.
"До 31 август административните органи трябва да изготвят разработените от тях процедури за създаване на резервни копия на държавните регистри. В момента се работи и за създаване на държавно хранилище за резервни копия от данните от критичните регистри", обясни още премиерът Борисов. Той допълни, че до 3 септември трябва да се извърши и анализ на преносния капацитет и да се подготви план за обезпечаване на данните.
Вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че информацията от Търговския регистър е напълно съхранена и няма загуба на електронни данни.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева обясни, че през септември месец миналата година изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова ѝ е предоставила доклад на фирмата, която поддържа регистъра. „Тя конкретизира шест IT проблема и предложения за решаването им. Те бяха изпълнени в най-кратки срокове“, обясни Цачева. По думите ѝ е бил подписан договор за купуване на оборудване за 3,6 млн. лв.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов попита дали проблемът с Търговския регистър не е умишлен саботаж от фирмата, която го поддържа. От своя страна, премиерът Бойко Борисов помоли депутатите от ГЕРБ да не коментират тази тема и да се оставят специалистите да си свършат работата. „Ако си вдигнат шапката, направо ще ни сринат. Затова трябва да помислим как сами да правим защитите си, за да не влизаме в ръцете на каквато и да е фирма“, обясни Борисов. Той посочи, че цялата история с регистъра е една добра обица на ухото, за да не се случват в бъдеще подобни проблеми.
По време на извънредното заседание от опозицията разкритикуваха управляващите за случая с регистъра. „Никой не каза на българското общество и на българските граждани колко загуби българската икономика за тези дни от срива в Търговския регистър. Каквото и да направите, хората не вярват, че зад това не стои намерение, когато се възстанови да има заличени данни, изтрити задължения, фирми. Не ви вярват - единственото решение щеше да бъде, ако днес господин Борисов беше депозирал оставката на правителството в Народното събрание“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. От опозицията поискаха оставката и на правосъдния министър. Премиерът Борисов коментира това, като посочи, че те непрекъснато искат оставки. „Аз много пъти им правих предсрочни парламентарни избори и знаете резултатите. Да им угаждаме на всеки шест месеца да правим предсрочни парламентарни избори – това ще е прецедент в Европа“, коментира министър-председателят.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Станислав Владимиров, БСП: В обществото за пореден път остава усещането, че ще бъде излъгано от собствената си държава

Станислав Владимиров, БСП: В обществото за пореден път остава усещането, че ще бъде излъгано от собствената си държава

21 Август 2018 | 10:26 | Агенция "Фокус"
София. „Надявам се, насроченото за днес заседание на Народното събрание да не е евтин номер на управляващите, защото двата скандала, на които сме свидетели, са огромни”. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България” Станислав Владимиров пред БНР, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той добави, че левицата очаква управляващите да подходят сериозно, защото е явно, че изпълнителната власт не може да се справи със ситуацията в страната. „Идеята на БСП е да подпомогнем по-бързото решаване на тези два казуса, надвиснали над нашата страна, ако се наложи и със законодателни промени. Надяваме се на отговорно отношение от страна на ГЕРБ и Обединените патриоти”, коментира Владимиров. Той добави, че българските граждани остават с усещането, че правителството иска да подмине, колкото се може по-бързо този казус.
„Оставаме с усещането, че сме някаква държава на бушоните. Във всеки един момент правителството изгаря дребен чиновник, за да замаскира своята неспособност за справянето с големите проблеми пред България”, посочи Станислав Владимиров. Той добави, че няма как толкова много институции и служби да не са обърнали внимание по-рано на този проблем. „Истината е, че държавата трябва да влезе в ролята си, да обезщети българските граждани, пък вече след това да си търси парите от Кипър”, каза още Владимиров. Той добави, че в българското общество за пореден път остава усещането, че ще бъде излъгано от собствената си държава. „Не трябва да позволяваме това. Трябва да направим добре работещи органи в тази държава, за да има доверие в тях”, заяви Владимиров.
„Няма как фирма като ЗК „Олимпик”, която е оперирала толкова дълго на нашия регулиран пазар, чиято основна дейност е само в две държави - Кипър и България, да не направи впечатление на нашите правоохранителни служби, на КФН, правителството”, коментира още народният представител. Той бе категоричен, че нито институциите са си свършили работата, нито доверието към тях е на нивото, което всички желаем. „Няма как толкова дълго време да не е имало информация, че тази застрахователна компания е нестабилна и тя в един момент да постави в такова положение толкова много български граждани”, обясни още той.
„Ще подкрепим исканата оставка на Ралица Агайн, както заяви председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, но тя е недостатъчна. Трябва да бъде понесена и политическа отговорност”, заяви Станислав Владимиров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Искаме оставката на министър Цецка Цачева заради търговския регистър, ще подкрепим и тази на Ралица Агайн

Деница Златева, БСП: Искаме оставката на министър Цецка Цачева заради търговския регистър, ще подкрепим и тази на Ралица Агайн

21 Август 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. „В страната има две тежки кризи – вече десети ден Търговският регистър е сринат, много малка част от него работи, но все още нямаме информация какво точно се е случило и какви мерки са предприети и над 250 000 българи останаха без застраховка Гражданска отговорност. Имаме смяна на директори, но ние искаме да бъде понесена и политическа отговорност с оставката на министър Цецка Цачева, защото Агенцията е подчинена на Министерство на правосъдието”. Това каза зам.-председателят на НС на БСП Деница Златева пред БТВ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Тя припомни, че има доклад от инспектората към министъра на правосъдието от февруари 2018 г., в който се препоръчва да бъде потърсена дисциплинарна отговорност от Зорница Даскалова, но нищо не е последвало. „Надявам се в максимално кратък срок информацията, какво точно се е случило в ТР да бъде направена публична, защото има много спекулации. Надяваме се да получим и отговор каква е ролята на едно козметично студио в надграждането на Търговския регистър”, добави зам.-председателят на левицата. Златева коментира, че това не е прецедент и припомни, че обществена поръчка за доставка на ваксини, която бе спечелена от IT фирма, бе спряна наскоро. „Сблъскахме се с още една обществената поръчка, този път на МВР, за цялостен реинжинеринг на структурата на министерството”, обяви Деница Златева. Тя добави, че това засяга нова структура, нова стратегия за МВР за почти 1,5 млн. лв. „Оказва се, че министерството, чрез академията на МВР, има редица проекти за повишаване на капацитета на служителите. Тази поръчка също е изключително странна, след почти 10-годишно управление на ГЕРБ и след като в МВР още има специалисти, които могат да свършат тази работа”, добави тя. Златева заяви, че социалистите са притеснени от ролята на определени фирми в споменатите обществени поръчки. „Притеснява ни и сериозната некомпетентност от страна на Министерство на правосъдието и Агенцията по вписванията по отношение на основни изисквания за сигурност и управление на информацията. Те дължат много отговори”, категорична бе тя.
За случая “Олимпик” Деница Златева каза, че левицата ще подкрепи искането за оставката на Ралица Агайн, но тя не е достатъчна. „Над 200 000 добросъвестни граждани, които са направили своята застраховка в ЗК „Олимпик”, не могат да разчитат само на едно прессъобщение на сайта на КФН. Каква е ролята на държавата в този случай, защото информацията, която имаме, е, че са внасяни средства и в Гаранционния и в Обезпечителния фонд”, попита тя. Златева бе категорична, че в сегашната ситуация на политическа нестабилност в страната и кризите, в които влизаме постоянно, е нормално опозицията да иска предсрочни парламентарни избори. „Със сигурност това правителство няма да изкара мандата си”, заяви зам.-председателят на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството поиска оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн заради казуса „Олимпик“ (ОБЗОР)

Правителството поиска оставката на зам.-председателя на КФН Ралица Агайн заради казуса „Олимпик“ (ОБЗОР)

20 Август 2018 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Правителството поиска оставката на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН) Ралица Агайн заради казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“. Това стана ясно след среща в Министерски съвет на министър-председателя Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов с ръководството на КФН, ДАНС и представители на застрахователния бизнес.
Министър Горанов обясни, че още през месец май е станало ясно, че лицензът на „Олимпик“ е отнет и посочи, че до тук свършва приносът на Комисията за финансов надзор, която е издала забрана за сключване на нови полици. „Липсва обаче информация към Министерството на финансите, към правителството и към КФН за последствията от отнемането на лиценза в Кипър. Оказва се, че в деня, в който финансовото министерство в Кипър обявява искане за несъстоятелност на дружеството, българската комисия за финансов надзор не знае нито правилата, нито процедурите, нито начина, по който засегнатите български граждани трябва да реагират. И като се имат предвид натрупаните проблеми и липсата на адекватни действия в застрахователния сектор, които са довели до подобна криза, позицията на правителството е, че Ралица Агайн трябва доброволно да освободи поста, който заема като зам.-председател на КФН“, обясни Горанов.
Финансовият министър посочи, че България ще отправи официално запитване в Кипър, за да се разбере какъв е статусът на компанията „Олимпик“ към момента и да се прецени как да се действа оттук нататък. Той обясни, че тези български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени, автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция. "Трябва да разберем дали дружеството „Олимпик“ се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС“, каза още Горанов. Той посочи, че ако се стигне до това, държавата ще ангажира специалист по кипърското търговско право, който да представлява българските кредитори в Кипър, тъй като целият процес ще се води там. „Ще направим всичко възможно да помогнем на българските граждани да реализират правата си в Кипър“, коментира Горанов.
Междувременно по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров Върховната касационна прокуратура и ДАНС започват проверка на Комисията за финансов надзор. Ще се проверява как е осъществяван държавният застрахователен надзор от страна на Комисията. Проверката ще установи спазени ли са изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, как е упражнен надзорът след издадената забрана компанията да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.
Казусът с „Олимпик“ стана част и от предложението за дневен ред за извънредно заседание на парламента, което бе насрочено за 21 август 2018 г. Искането бе входирано от лидера на БСП Корнелия Нинова и народни представители и бе подписано от 61 депутати, при необходими 48. На брифинг след това Корнелия Нинова настоя да се поеме отговорност за случая с кипърската застрахователна компания не само чрез оставката на заместник-председателя на КФН Ралица Агайн, а и политическа. Тя разкритикува срещата в Министерски съвет и я нарече „сбирка на изпълнителната власт по казуса“ и „прах в очите“ на хората. По думите й истинското място за решаване на проблема е в парламента. Нинова заподозря и възможност в случая да става въпрос за пирамида.
По-късно вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие в МВнР посланика на Република Кипър Мариос Кундуридес. Тя настоя за незабавна среща на експертно ниво между представители на Комисията за финансов надзор (КФН) и кипърското финансово министерство. Посланик Кундуридес увери вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая.
Заради фалита на компанията 200 хил. души останаха без застраховка „Гражданска отговорност“. По информация на Комисията за финансов надзор общата стойност на загубите за всички клиенти е над 9 млн. лв. Засегнати от фалита на кипърската компания организираха два протеста. Първият се състоя след полунощ на 18 август. Тогава собственици на автомобили, застраховани в „Олимпик“, опитаха да блокират площада пред парламента с искане полиците им да действат до срока, до който са сключени. Вторият протест беше малоброен и се проведе пред сградата на Комисията за финансов надзор. Протестиращите настояха за оставка на председателя на Комисията и уволнения на служители.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева настоя за незабавна среща на наши и кипърски експерти по случая „Олимпик“

Министър Екатерина Захариева настоя за незабавна среща на наши и кипърски експерти по случая „Олимпик“

20 Август 2018 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. След спешната среща, свикана днес от премиера Бойко Борисов по повод фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“, което остави без покритие от сключени застраховки над 200 000 клиенти на компанията в България, вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева прие в МВнР посланика на Република Кипър Мариос Кундуридес. Тя настоя за незабавна среща на експертно ниво между представители на Комисията за финансов надзор (КФН) и кипърското финансово министерство. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
„Засегнати са много хора, а все още нямаме официална информация от кипърската страна относно процедурата, по която ще бъдат изплатени обезщетенията – каза министър Захариева. – Надяваме се да я получим във възможно най-кратък срок“. Вицепремиерът информира своя събеседник, че българската държава планира да помогне на засегнатите български граждани. „Готови сме да изпратим веднага експерти от КФН в Кипър, както и да приемем ваши специалисти в България, за да изясним проблема и да намерим спешно път за разрешаването му“, допълни Екатерина Захариева. Указания в този смисъл българският външен министър даде по-рано днес и на българското посолство в Република Кипър.
На разговора в Министерството на външните работи присъства и председателят на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова, която информира посланик Кундуридес относно тяхно запитване, отправено към кипърското финансово министерство на 7 август, на което все още не е получен отговор.
Посланик Кундуридес увери вицепремиера, че ще съдейства за организирането на среща и изясняването на детайлите по случая. „Не политиците, а хората са на първо място, затова нашите две правителства трябва да направят всичко възможно, за да решим този въпрос“, заяви той.
„Отношенията ни с Кипър са отлични и се надявам на вашето съдействие. Това, което трябва да направим, е да реагираме възможно най-бързо“, подчерта Захариева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Днешната сбирка на изпълнителната власт по казуса с кипърската компания е прах в очите, истинското място за решаване на проблема е в парламента

Корнелия Нинова, БСП: Днешната сбирка на изпълнителната власт по казуса с кипърската компания е прах в очите, истинското място за решаване на проблема е в парламента

20 Август 2018 | 14:28 | Агенция "Фокус"
София. Сбирката на изпълнителната власт днес по казуса с кипърската компания е прах в очите, истинското място за решаване на проблема е в парламента. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание след внасяне на искането за извънредно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Нинова има възможни варианти за решаване на казуса с кипърската застрахователна компания, въпросът е да има желание. "С внесения проект за решение сме готови да внесем и законодателни промени“, каза Нинова. По отношение на действие на закона със задна дата, Нинова уточни, че действията на закона влизат в сила от датата на обявяването на несъстоятелността. "Може би ви е направило впечатление днес част от изказването на управляващите, че тепърва ще питат кипърския посланик и кипърската страна какво е състоянието на дружеството", коментира лидерът на БСП. По думите й то може би още не е изпаднало в несъстоятелност. Според нея трябва да се обърне внимание на български законов текст, че при несъстоятелност на подобни дружества, се обезсилват договори, които са със срок по-дълъг от една година. "Гражданската отговорност" е договор за една година. Когато кипърският съд някой ден се произнесе за несъстоятелност, той ще обезсили договори за над една година. В нашия закон така е записано. Има и много детайли и юридически, и в българското законодателтво, които трябва да изчистим и единственото място е тук в залата", поясни още Нинова. Тя обърна внимание, че за отнетия лиценз на кипърската компания, Комисията за финансов надзор (КФН) е информирана официално от кипърската страна на 10 май. "Веднага след като са получили информацията са я качили на официалната страница на комисията и са решили, че с това проблемът е решен и изчерпан. Формално са си изпълнили задълженията да го качат на страницата, нито дума информационна кампания, нито дума контрол. Нищо не ги интересува. Формализъм, некомпетентност и в конкретния случая конкретната професионалната вина е на КФН", посочи още Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Да не се окаже, че в случая с кипърската застрахователна компания, става въпрос за пирамида

Корнелия Нинова, БСП: Да не се окаже, че в случая с кипърската застрахователна компания, става въпрос за пирамида

20 Август 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Да не се окаже, че в случая с кипърската застрахователна компания, става въпрос за пирамида. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание след внасяне на искането за извънредно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че БСП започва да си задава въпроси. „Да не се окаже, че това е пирамида. Има ли пари в гаранционния фонд? Да не се окаже, че там ги няма необходимите пари. Тези въпроси искаме да обсъдим вътре в заседанието на НС, защото с проекта за решение, който предлагаме възлагаме на КФН да ни направи доклад с пълната информация за активите на дружеството и за събраните пари в гаранционния фонд и фонда за обезщетения, в кои банки и по какъв начин се съхраняват. Г-н премиерът да не казва, че трябва данъкоплатците да плащат от джоба си тези пари“, каза Нинова и подчерта, че КФН е избрана от парламента и е длъжна да направи такъв доклад. „Ние питаме защо е необходимо да чакаме европейска директива. Ако е необходима промяна в законодателството, свикваме заседание на парламента“, коментира лидерът на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Да се поеме отговорност за случая с кипърската застрахователна компания не само чрез оставката на Ралица Агайн - трябва политическа

Корнелия Нинова, БСП: Да се поеме отговорност за случая с кипърската застрахователна компания не само чрез оставката на Ралица Агайн - трябва политическа

20 Август 2018 | 13:59 | Агенция "Фокус"
София. Да се поеме отговорност за случая с кипърската застрахователна компания не само чрез оставката на Ралица Агайн - трябва политическа. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание след внасяне на искането за извънредно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й за срива на Търговския регистър, Цецка Цачева още си дължи оставката. Според нея за случая с кипърската компания ще се освободи Ралица Агайн, но не бива да се спира до това. „При правителствата на Бойко Борисов се руши държавността и институциите“, заяви Нинова. По думите й днешното решение при премиера е неудовлетворително за БСП и за засегнатите хора. „Това представлява регулиран пазар, на който държавата има своята ключова роля. Това е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци. След като държавата не е упражнила необходимия контрол в лицето на КФН, не може да излезеш и да кажеш на тези хора: водете си делата в Кипър. Това е абсолютно неприемливо, още повече, че са възможни други решения. Ние твърдим още в началото ,че можем да стигнем до това решение гаранционният и обезпечителният фонд в България да платят на хората и да влязат в техните права и от свое име да водят тези дела в Кипър“, заяви Нинова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание на 21 август

Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание на 21 август

20 Август 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на парламента Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на Народното събрание. Заседанието е насрочено за 21 август 2018 г. от 13.00 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията

Габриела Козарева е новият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията

20 Август 2018 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министъра на правосъдието Цецка Цачева, считано от днес на поста изпълнителен директор на Агенцията по вписванията е назначена Габриела Козарева. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.
Габриела Козарева е магистър по право от Софийския университет СУ „Св. Климент Охридски”.
От февруари 2018 г. до сега Козарева е била изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.
Тя има над десетгодишен управленски, административен и професионален опит в сферата на бизнеса и търговското право. Била е директор на Дирекция „Спортна инфраструктура и управление на държавното участие” в Министерство на младежта и спорта от май 2015 г. до май 2017 г.
Заместник-министър в Министерството на младежта и спорта е от май 2017 г. до февруари 2018 г.
Преди това Габриела Козарева е била консултант в частния бизнес и съдебен помощник във Върховния Административен съд на Република България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С подписите на почти цялата парламентарна група БСП входира искането си за извънредно заседание на парламента

С подписите на почти цялата парламентарна група БСП входира искането си за извънредно заседание на парламента

20 Август 2018 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. БСП входира в деловодството на Народното събрание искането си за извънредно заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Искането бе входирано от лидера на БСП Корнелия Нинова и народни представители. То е подписано от почти цялата парламентарна група на БСП, която е съставена от 79 народни представители. С това от опозицията спазват изискването на Конституцията искането за извънредно заседание да бъде подписано от една пета от състава на парламента. БСП са предложили дневен ред, което е другото изискване за свикване на заседание.
От опозицията предлагат той да включва две точки: изслушване на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната и изслушване на министъра на финансите във връзка с отнетия лиценз на кипърското застрахователно дружество, от което бяха засегнати около 200 хил. българи.
Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента председателят е длъжен да насрочи заседанието не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов:  Ще направим всичко възможно да помогнем на българските граждани да реализират правата си в Кипър

Министър Владислав Горанов: Ще направим всичко възможно да помогнем на българските граждани да реализират правата си в Кипър

20 Август 2018 | 12:38 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим всичко възможно да помогнем на българските граждани да реализират правата си в Кипър. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет след среща с министър-председателя Бойко Борисов във връзка с фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ще имам разговори с моя кипърски колега, но също както при ситуацията, при която много хора отвън се опитаха да окажат натиск за нетърговско решение на проблеми с техни негарантирани влогове в КТБ, така и сега бих могъл да очаквам отговор, че решенията на проблема могат да се решат само в съответствие на кипърското законодателство и в рамките на една търговска несъстоятелност, която протича без намесата на държавата. Искам да прекратя всякакви спекулации, че българският закон в момента дава възможност или предвижда за сметка на Българския гаранционен фонд да се реализират нереализираните права и бъдещите застрахователни вземания на застраховани български граждани там“, посочи Горанов.
Той обясни, че е пропуск на Комисията по финансов надзор това, че не е обърнала специално внимание за доста по-ниските цени и по-високи отстъпки, което това застрахователно дружество е правило на българския пазар. По думите му с това допълнително се е влошило и без това не доброто състояние на този вид задължителна застраховка. “Оттук нататък ще инициираме и законодателни промени и ще настояваме пред Европейската комисия (ЕК), която предложи изменения в моторната директива. Защото преди няколко месеца ЕК инициира предложения за промени именно, за да разреши подобен тип казуси, които възникват когато клон на лице, установено в ЕС, извършва застрахователни дейности на територията на друга държава членка", уточни той.
„Ще направим всичко възможно да помогнем на българските граждани да реализират правата си в Кипър. Неоснователно от страна на Кипърската компания са преведени 2 млн. лв. в обезпечителния фонд, който се управлява от Гаранционния фонд в България. Тези 2 млн. обаче не могат да се раздадат просто така, защото са недължимо внесени и вероятно ще се върнат след съответната процедура от кипърска страна в масата на несъстоятелността на подобно дружество“, обясни финансовият министър.
Цветилена СИМЕОНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Ще имаме среща с кипърския посланик, за да разберем какъв е статусът на компанията „Олимпик“ в Кипър към момента, за да знаем как да действаме

Министър Владислав Горанов: Ще имаме среща с кипърския посланик, за да разберем какъв е статусът на компанията „Олимпик“ в Кипър към момента, за да знаем как да действаме

20 Август 2018 | 12:02 | Агенция "Фокус"
София. Ще имаме среща с кипърския посланик, за да разберем какъв е статусът на компанията „Олимпик“ в Кипър към момента, за да знаем как да действаме. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг в Министерски съвет след среща с министър-председателя Бойко Борисов във връзка с фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По време на срещата коментирахме действията и бездействията, довели до фалита на кипърската компания „Олимпик“. Чуха се много спекулации, някои от които бързам да опровергая. Българският кодекс за застраховане предвижда клоновете на юридически лица, предлагащи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един от гаранционните фондове – фондът, който служи за покритие на щети при липса на застраховка „Гражданска отговорност“ и при липса на установен причините. Това е, което компанията „Олимпик“ е правила като вноски в гаранционните системи на българската застрахователна система и което се използва за обезщетяване на причинени на трети застраховани лица щети. В този смисъл в българското и в европейското законодателство липсва основание, тъй като подобни вноски не е следвало да бъдат направени, застрахованите в компанията „Олимпик“ да се обезпечат от гаранционните фондове“, коментира Горанов.
Той обясни, че тези български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени – по изчисления на Комисията за финансов надзор (КФН) са малко под 10 млн. лв., автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция. „Това, което българската държава ще направи - още днес по дипломатичен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко основния въпроса, за които ще искаме съдействие на официалните кипърски власти – какъв е статусът на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС“, каза още Горанов. „Ако се стигне до подобно състояние, ще ангажираме специалист по кипърското търговско право, тъй като целият процес ще се води там, който да представлява българските кредитори Кипър“, обясни министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров по повод ЗК „Олимпик“, започва проверка на Комисията за финансов надзор

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров по повод ЗК „Олимпик“, започва проверка на Комисията за финансов надзор

20 Август 2018 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди извършването на проверка по повод прекратяването на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ у нас. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. Предмет на проверката са начина на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията, на ресорния ѝ заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и на това управление, по отношение на конкретния застраховател. Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните.
Проверката се осъществява от прокурор от Върховната касационна прокуратура и е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Няколко души, засегнати от фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“, протестираха пред сградата на КФН

Няколко души, засегнати от фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“, протестираха пред сградата на КФН

20 Август 2018 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Няколко души, засегнати от фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“, протестираха пред сградата на Комисията за финансов надзор, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Един от организаторите на протеста заяви пред журналисти, че КФН не е изпълнила служебните си задълженията по казуса с фалита на застрахователната компания. „Ако не признаят полицата ми, ще си търся правата по съдебен път. Скоро най-вероятно ще ми бъде написан акт, който ще обжалвам“, обяви той. „Сключената ми полица е анулирана с решение на КФН. С решение се отменя закон, не мога да приема това“, коментира той.
Днешният протест се проведе под надслов „Протест срещу „спането“ на Комисията за финансов надзор“. Участие в него във „Фейсбук“ заявиха 364 души. Протестиращите настояват за оставка на председателя на Комисията и уволнения на служители.
Това е вторият протест на засегнатите от фалита на застрахователната компания. След полунощ на 18 август собственици на автомобили, застраховани в „Олимпик“, опитаха да блокират площада пред парламента с искане полиците им да действат до срока, до който са сключени. Казусът с фалита на кипърската компания се обсъжда в Министерски съвет на среща при премиера Бойко Борисов. Очакват се изявления.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Представители на ПГ на „БСП за България” ще внесат в деловодството на Народното събрание необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на парламента

Представители на ПГ на „БСП за България” ще внесат в деловодството на Народното събрание необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на парламента

20 Август 2018 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Представители на ПГ на „БСП за България” ще внесат от 13.30 ч. в деловодството на Народното събрание необходимите подписи за свикване на извънредно заседание на парламента. Това съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Предвидено е изявление за медиите.
Справка на Агенция "Фокус":
ПГ на „БСП за България“ разполага със 79 народни представители, а съгласно Конституцията на Република България заседание може да се свика по искане на 48 от народните представители, които представляват една пета от състава на парламента. Съгласно Правилника за организацията и дейността на парламента в този случай председателят е длъжен да насрочи заседанието не по-късно от 7 дни след постъпване на искането, независимо от това дали Народното събрание е във ваканция, или не. Друго изискване за свикване на заседание е наличието на дневен ред. От БСП предлагат заседанието да включва две точки: изслушване на премиера Бойко Борисов за електронните системи на страната и изслушване на министъра на финансите във връзка с отнетия лиценз на кипърското застрахователно дружество, от което бяха засегнати около 200 хил. българи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Засегнатите от фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ излизат на протест пред КФН

Засегнатите от фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ излизат на протест пред КФН

20 Август 2018 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Засегнатите от фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“ излизат на втори протест. Недоволството им е под надслов „Протест срещу „спането“ на Комисията за финансов надзор“. Протестиращите вече се събират пред сградата на КФН, на ул. „Будапеща“ 16. Във „Фейсбук“ участие в протеста са заявили 364 души. „Да кажем на чиновниците в Комисията за финансов надзор, че ако те са спали, ние не спим. Те трябваше да надзирават застрахователните компании и да разберат, че „Олимпик“ фалира и ще завлече парите ни“, пишат организаторите. Протестиращите ще настояват за оставка на председателя на Комисията и уволнения на служители.
Това е вторият протест на засегнатите от фалита на застрахователната компания. След полунощ на 18 август собственици на автомобили, застраховани в „Олимпик“, опитаха да блокират площада пред парламента. Те настояха полиците им да действат докогато са сключени. Казусът с фалита на кипърската компания ще се обсъжда днес в Министерски съвет на среща при премиера Бойко Борисов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Слабите действия на надзора у нас са позволили на нестабилната кипърска „Олимпик” да стане един от основните застрахователи в България

Омбудсманът Мая Манолова: Слабите действия на надзора у нас са позволили на нестабилната кипърска „Олимпик” да стане един от основните застрахователи в България

20 Август 2018 | 09:06 | Агенция "Фокус"
София. Слабите действия на надзора у нас са позволили на нестабилната кипърска „Олимпик” да стане един от основните застрахователи в България, а заради недостатъци в законодателството стотиците хиляди нейни клиенти с „Гражданска отговорност” се налага да плащат повторно след фалита на компанията и тук трябва да дойде намесата на депутатите. Това каза националния омбудсман Мая Манолова в предаването "Тази сутрин" по бТВ.
Тя отбеляза, че именно на българските граждани са 16-те милиона лева, внесени от „Олимпик” в Обезпечителния фонд, който би следвало да гарантира вноските при несъстоятелност на застрахователя. В същото време, обаче, според Кодекса на застраховането у нас не се предвижда изплащане на обезщетения при фалит на чужда компания, която няма лиценз у нас и оперира в условията на т.нар право на установяване.
"В тази си част българското законодателство е несправедливо”, смята Манолова. Според нея в тази ситуация е нормално парите да бъдат върнати от българския фонд, а той след това да си ги търси от кипърския. В противен случай структурата в островната държава може да откаже да плаща на клиентите на „Олимпик” с мотива, че те не са внасяли вноските си там.
Манолова беше категорична, че Комисията за финансов надзор е била длъжна да следи работата на застрахователя у нас и при индикации за проблеми незабавно да информира колегите си в Кипър, за да вземат мерки – нещо, което вече се е случвало с българска копания, работеща другаде в Европа.
"На КФН би следвало да й направи впечатление, че застраховките са по-евтини. През последните години дружеството е обявявало загуба, а в същото време е предлагало най-евтините застраховки с най-големите комисионни за застрахователните брокери”, отбеляза омбудсманът.
Според нея не по-малък проблем са делата, които се налага да водят с „Олимпик” тези, които са били потърпевши от действията на шофьори, застраховани там. Компанията с години бави плащанията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се премиерът Бойко Борисов да свика среща в Министерски съвет по казуса със фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик“

Очаква се премиерът Бойко Борисов да свика среща в Министерски съвет по казуса със фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик“

20 Август 2018 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се премиерът Бойко Борисов да свика в Министерски съвет среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията по финансов надзор, за да обсъдят казуса с фалиралата кипърска застрахователна компания „Олимпик“. Заради фалита на компанията 200 хил. души останаха без застраховка „Гражданска отговорност“. По информация на Комисията за финансов надзор общата стойност на загубите за всички клиенти е 9 млн. 350 хил. лева. След полунощ на 18 август собственици на автомобили, застраховани в „Олимпик“, опитаха да блокират площада пред парламента. Те настояха полиците им да действат докогато са сключени. Вчера премиерът обяви, че ще бъдат положени всички усилия да се помогне да клиентите на компанията, доколкото позволява законът. „Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделя от данъците си за тази сфера“, коментира Бойко Борисов. В отговор лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви: „Премиерът Бойко Борисов да не лъже българските данъкоплатци и да не настройва едни българи срещу други по казуса с "Олимпик". По думите й твърдението на премиера, че ако държавата се намеси в казуса, ще плати на засегнатите от парите на всеки български данъкоплатец, е лъжа. Очаква се опозицията да внесе искане на извънредно заседание на парламента, на което въпросът с фалиралата застрахователна компания да се обсъди.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Бойко Борисов да не лъже българските данъкоплатци и да ги настройва едни срещу други по казуса с "Олимпик"

Корнелия Нинова, БСП: Премиерът Бойко Борисов да не лъже българските данъкоплатци и да ги настройва едни срещу други по казуса с "Олимпик"

19 Август 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов да не лъже българските данъкоплатци и да не настройва едни българи срещу други по казуса с "Олимпик". Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейсбук" по повод казуса със застрахователно дружество "Олимпик". "Господин премиер, не лъжете българските данъкоплатци. Твърдите, че ако държавата се намеси и плати на пострадалите от фалита на застрахователното дружество “Олимпик", това ще бъде от парите на всеки български данъкоплатец. Това е лъжа. Или не познавате материята, или се опитвате да настройвате едни българи срещу други", пише Нинова. "Средствата в гаранционния фонд не се събират от нашите данъци. Те са вноски от самите застрахователни дружества (включително “Олимпик”) именно като гаранция за такива случаи", заявява още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще положим всички усилия да помогнем, доколкото ни позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация

Премиерът Бойко Борисов: Ще положим всички усилия да помогнем, доколкото ни позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация

19 Август 2018 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Ще положим всички усилия да помогнем, доколкото ни позволява законът, на клиентите на кипърската застрахователна компания, която е в ликвидация. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, който посети ремонтни дейности в Стара Загора, съобщиха от правителствената информационна служба. Още утре премиерът ще свика среща с финансовия министър Владислав Горанов и ръководството на Комисията за финансов надзор, за да обсъдят ситуацията и да предложат на българските евродепутати да направят законови предложения в европейското законодателство. „Така или иначе това би било опасен инцидент – ние ще им помогнем с юристи и с каквото можем доколкото позволява законът. Когато стане нещо, искаме държавата да помогне. Само че държавата е на данъкоплатеца и когато кажем, че държавата трябва да помогне, това означава, че всеки от нас отделяме от данъците си за тази сфера“, добави още Бойко Борисов.
По темата за срива на търговския регистър премиерът Борисов заяви, че са положени всички усилия и системата ще работи напълно до сряда. „Виждате има държави, където изборите им пробиха с кибератаки. Тук за всяко нещо се вдига огромна олелия. Да, не е приятно, но пък всички работят активно, за да обезопасим системата“, каза още министър-председателят.
Бойко Борисов припомни, че държават работи добре в борбата с контрабандата и корупцията и с тези средства се реконструират много обекти по градовете в страната. „Такова мащабно строителство и реконструкция в сферите на здравеопазването, образователната инфраструктурата, археологията, културата не е имало. За спорта да не говорим, защото направихме много“, подчерта още премиерът. „Във всеки град стават много хубави неща, защото оперативните програми работят. Там където не могат да се оправят, додаваме от бюджета, особено в малките общини, така че да им се направят улиците, водоснабдяването, осветлението“, каза в заключение министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: В понеделник внасяме искането за извънредно заседание на парламента и настояваме да се свика бързо, за да помогнем на засегнатите от кипърската компания

Корнелия Нинова, БСП: В понеделник внасяме искането за извънредно заседание на парламента и настояваме да се свика бързо, за да помогнем на засегнатите от кипърската компания

18 Август 2018 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Малко Търново. В понеделник внасяме искането за извънредно заседание на парламента и настояваме да се свика бързо, за да помогнем на засегнатите от кипърската компания. Това каза пред журналисти на Петрова нива лидерът на БСП Корнелия Нинова във връзка с казуса след отнетия лиценз на кипърската компания „Олимпик“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
„Не знам защо правителството мълчи и не дава обяснение какво се случва“, каза Нинова. Тя поясни, че между българския гаранционен фонд и кипърския има споразумение как да се действа в такива случаи. „Това споразумение просто трябва да се приложи. То съществува, но никой не иска да го каже на хората. Не разбирам защо. Просто ви призовавам: излезте и обяснете. Има споразумение между българския и кипърския гаранционен фонд“, обърна се Нинова към управляващите. По думите й е възможно българската държава да даде на хората парите и след това да претендира от тяхно име към кипърската страна. „Това е единственото решение да помогнем на тези над 200 хил. души, които пострадаха“, поясни лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Сривът на търговския регистър е институционална немощ

Румен Петков, АБВ: Сривът на търговския регистър е институционална немощ

18 Август 2018 | 18:15 | Агенция "Фокус"
София. Сривът на търговския регистър е институционална немощ. Това каза пред журналисти в Бургас председателят на ПП АБВ Румен Петков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Петков заяви, че АБВ е поискала оставката на Зорница Даскалова, директор на Агенцията по вписванията. Той коментира, че поддръжката на търговския регистър е възложена на фирма, която отдавна има тежки вътрешни проблеми и е редуцирала състава, с който работи.
„Направиха се законови промени, с които всички неправителствени организации и всички стопански субекти се задължават да се вписват в Агенцията по вписванията. Дотогава редът беше да се вписват в Министерство на правосъдието. Преди три месеца от АБВ предупредихме, че Агенцията по вписванията няма ресурса в този си състав да извърши цялото това вписване в определените от закона срокове“, добави Петков. По думите му оставката на Зорница Даскалова не е победа на АБВ, а е провал на държавата.
„Идеята на премиера да се направи склад за база данни е крайно неразумна. Това ще бъде много груба грешка, ако се допусне“, каза още Петков. Той допълни още, че ПП АБВ настоява да се свика Консултативен съвет по национална сигурност при президента, който да се занимае с финансово-икономическото състояние и перспективи. Според него срива на двата сайта са неща, които засягат пряко националната сигурност.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Клиентите на фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“, които не са сключили договор с друг застраховател, остават без „Гражданска отговорност“

Клиентите на фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“, които не са сключили договор с друг застраховател, остават без „Гражданска отговорност“

18 Август 2018 | 07:50 | Агенция "Фокус"
София. От днес клиентите на фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“, които не са сключили договор с друг застраховател, остават без „Гражданска отговорност“. Засегнати от фалита на дружеството са 197 551 българи, като стойността на прекратените полици на компанията в България е 9 350 000 лв. МВР обяви, че дава няколко дни гратисен период шофьорите, които не са сключили нови застраховки. В този период те няма да бъдат глобявани, а само предупреждавани. Около полунощ десетки шофьори, недоволни от фалита на дружеството, протестираха с автомобилите си пред сградата на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КФН алармира, че направените след 10 май 2018 г. застраховки в България от фирмата „Олимпик“ са измама (ОБЗОР)

КФН алармира, че направените след 10 май 2018 г. застраховки в България от фирмата „Олимпик“ са измама (ОБЗОР)

17 Август 2018 | 20:31 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за финансов надзор (КФН) алармира, че направените след 10 май 2018 г. застраховки в България от фирмата „Олимпик“ са измама. На пресконференция заместник-председателят на Комисията Ралица Агайн заяви, че ако има направени застраховки от кипърската компания след 10 май, става въпрос за измама. Агайн обяви, че Комисията ще провери това и ще сигнализира полицията. По думите ѝ общата стойност на загубата на всички клиенти на кипърската компания възлиза на 9 млн. 350 хил. лв., а средната загуба на клиент е между 3 и 78 лв. до края на януари 2019 г. Агайн обясни, че по възможно най-бързия начин при обявяване на ликвидацията на "Олимпик" трябва да започне изплащането на обезщетенията. Тя уточни, че фондът за обезпечаване на застрахователи в несъстоятелност, съгласно Кодекса за застраховането покрива отговорността на застрахователите, които имат лиценз в България. По думите ѝ, ако това е така, те са били недължимо платени и следователно фондът трябва да ги възстанови на "Олимпик".
Темата дискутираха и на пресконференция от БСП. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че от партията ще внесат подписка за извънредно заседание на парламента и една от точките ще бъде свързана с кипърската компания. Нинова обясни, че БСП предлага обезпечителният фонд при несъстоятелност на застрахователи да плати на засегнатите от фалита на кипърското дружество. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков обясни, че по казуса държавата не е на висотата на своите отговорности.
Деница КИТАНОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: Най-малката сума, която би платила застрахователната индустрия в България по щети само за изминалите 5 години, възлиза над 200 млн. лв.

Ралица Агайн, КФН: Най-малката сума, която би платила застрахователната индустрия в България по щети само за изминалите 5 години, възлиза над 200 млн. лв.

17 Август 2018 | 18:21 | Агенция "Фокус"
София. Най-малката сума, която би платила застрахователната индустрия в България по щети само за изминалите 5 години възлиза над 200 млн. лв. Това каза заместник-председателят на Комисията по финансов надзор и ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн във връзка с казуса по кипърската застрахователна компания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ това е огромен разход, за която и да е българска индустрия. „Трябва застрахователите да разполагат с приходи, с които да изплащат тези обезщетения. Има основополагащи причини да се налага увеличение на цената на застраховката. В случай, че не бъде приета някаква нормативна уредба, която да урегулира допълнително начина на изплащане на тези обезщетения, бихме могли да приемем, че досегашният размер на обезщетенията, който е около 100 хил. лв. средно на потърпевшо лице за смъртта на свой близък. Този размер би се пренесъл и към другите лица, които имат да получават обезщетение и при всички положения би станала такава, че да затрудни всеки един застраховател на пазара“, заяви Агайн. Тя поясни, че те като регулатор са поискали подробна обосновка какви разходи очакват да понесат във връзка с решението на ВАС. Тя поясни, че през последните няколко седмици е излязло застрахователно решение на ВАС по отношение на лицата, които имат право да получат обезщетение в случай на смърт, включително и при катастрофа. „Житейски е справедливо решението на съда, но то ще доведе до многократно по-високи разходи по тази застраховка за застрахователите. Сега занапред има право да получи обезщетение всяко лице, което е емоционално свързано с починалия. Така че всичките тези нови искове, които ще се появят, включително и по стари полици, ще могат да предявят претенция по застрахователя, ще трябва да получат обезщетение и той ще трябва да може да го изплати“, допълни Агайн. Във връзка с причините за отнетия лиценз на „Олимпик“, Агайн отчете, че е имало само единични случаи на жалби срещу компанията. „Причините за отмяната на лиценза са именно финансови“, каза тя и поясни, че е установено, че значителна част от активите на застрахователя са проблемни и не могат да бъдат установени. На въпрос кога КФН са имали информация за финансовите проблеми на компанията, Агайн обясни, че цялата информация е получена на 10 май. Попитана дали има капацитет пазарът да сключи голямо количество застраховки предвид, че тези на "Олимпик" трябва да сключат нови, тя поясни, че е създадена необходимата организация. По думите ѝ до вчера нови полици са сключени от 57 хил. клиенти на "Олимпик". На въпрос кой е крайният собственик на "Олимпик", Агайн отговори, че едноличен собственик на компанията е Диего Гонзалез Алонсо, който е гражданин на Испания. Във връзка с твърдения на връзки на "Олимпик" с други български застрахователи, Агайн поясни, че дори с търсене в интернет, ще се види, че този човек няма общо с България. Агайн отчете необходимостта и от приемане на новата европейска директива, свързана с темата.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: По възможно най-бързия начин при обявяване на ликвидацията на "Олимпик" трябва да започне изплащането на обезщетенията

Ралица Агайн, КФН: По възможно най-бързия начин при обявяване на ликвидацията на "Олимпик" трябва да започне изплащането на обезщетенията

17 Август 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
София. По възможно най-бързия начин при обявяване на ликвидацията на "Олимпик" трябва да започне изплащането на обезщетенията. Това каза заместник-председателят на Комисията по финансов надзор и ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн във връзка с казуса по кипърската застрахователна компания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Получихме информация от временния ликвидатор, че процедурата по изготвяне на списъка на кредиторите, ще започне веднага след произнасянето на съда в Кипър, което се очаква да бъде през септември. След като съдът се произнесе, ще бъде определен срок, който по информация от ликвидатора е 35 дни, в който всички кредитори могат да предявят своите вземания“, обясни Агайн. Тя уточни, че фондът за обезпечаване на застрахователи в несъстоятелност съгласно Кодекса за застраховането покрива отговорността на застрахователите, които имат лиценз в България. По думите ѝ, ако това е така, те са били недължимо платени и следователно фондът трябва да ги възстанови на "Олимпик". Тя уточни, че са създадени достатъчно много механизми за възстановяване на парите на хората. "На първо място хубавото е, че в случая застрахователят е от държава, в която има законодателство, уреждащо изплащане на обезщетения при несъстоятелност на застраховател. Съгласно Закона за застраховането и презастраховането на Кипър, техният гаранционен фонд изплаща обезщетение за несъстоятелност на застраховател. Не всички държави в ЕС имат такива обезпечителни фондове. На следващо място и българският, и гаранционният фонд на Кипър са подписали многостранно споразумение, което урежда сътрудничество между гаранционните фондове в случаи на несъстоятелност на застрахователя", заяви Агайн. Тя поясни, че най-удобното решение за потребителите е нашият фонд да посредничи и обслужва клиентите. Агайн обясни, че в момента се обсъжда проект на промяна в Моторната директива, уреждаща застраховка "Гражданска отговорност" в ЕС и една от големите промени, предложени от ЕК е именно създаване на механизъм за обезщетяване при несъстоятелност на застраховател.
„Всички клиенти на застрахователна компания „Олимпик“, които имат действащи договори, могат да получат обратно платените премии от тях за срока, в който са платени премии, но договорите няма да действат. Това връщане на премии обаче стана ясно, че няма да се случи веднага, а в процедурата по ликвидация на застрахователя заедно с всички останали кредитори на застрахователя. Засегнатите клиенти по застраховка „Гражданска отговорност“ са 197 хил. 551. Толкова са действащите полици към днешна дата. Много от тези полици са сключени на разсрочено плащане, на няколко вноски. Почти половината са сключени на четири вноски. Помолихме гаранционният фонд да ни предостави информация как изтичат падежите им, за да преценим мащабът на това изключително неприятно събитие за нашия пазар“, поясни Агайн. Тя обясни, че от тези полици, изтичащите до края на октомври 2018 г. са повече от половината – 111 хил. 261 полици. „Други 57 хил. полици изтичат до януари, след този месец изтичат 29 хил. 911 полици. За тези клиенти загубата ще бъде най-голяма“, допълни Агайн.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: В 00.00 ч. тази нощ се прекратяват всички действащи договори на „Олимпик“ в Кипър и у нас

Ралица Агайн, КФН: В 00.00 ч. тази нощ се прекратяват всички действащи договори на „Олимпик“ в Кипър и у нас

17 Август 2018 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. В 00.00 ч. тази нощ се прекратяват всички действащи договори на „Олимпик“ в Кипър и у нас. Това каза заместник-председателят на Комисията по финансов надзор и ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн във връзка с казуса по кипърската застрахователна компания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Агайн поясни, че след окончателното решение за отнемане на лиценза на кипърската компания, е започнала процедура по ликвидация на застрахователя. „От началото на тази седмица е назначен временен ликвидатор. Той ще бъде временен ликвидатор, докато съдът в Кипър се произнесе за това дали открива производство по ликвидация. В случай, че бъде открито такова производство, каквото е искането на надзорния орган на Кипър, ще бъде назначен постоянен, който трябва да започне процедура по осребряване на имуществото на застрахователя. Т.е. трябва да започне процедура по осребряване на имуществото на застрахователя, т.е. да ги продаде и да ги използва за разплащане с кредиторите на застрахователя, които включват и българските клиенти“, коментира тя.
Тя поясни, че КФН е получила информация от регулатора в Кипър за ъова, че в деня на публикуване на решение за назначаване на временния ликвидатор, следва действащите полици да бъдат прекратени автоматично. „Днес беше публикувано в държавен вестник на Кипър решението за назначаване на временния ликвидатор“, заяви Агайн. Тя обясни, че поради това в 00.00 ч. тази нощ се прекратяват всички действащи договори на „Олимпик“ в Кипър и у нас.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: Общата стойност на загубата на всички клиенти на кипърската застрахователна компания възлиза на 9 млн. 350 хил. лв.

Ралица Агайн, КФН: Общата стойност на загубата на всички клиенти на кипърската застрахователна компания възлиза на 9 млн. 350 хил. лв.

17 Август 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Общата стойност на загубата на всички клиенти на кипърската застрахователна компания възлиза на 9 млн. 350 хил. лв. Това каза заместник-председателят на Комисията по финансов надзор и ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн във връзка с казуса по кипърската застрахователна компания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос какви са сумите, които "Олимпик" дължи по прекратени полици, тя отговори: „Направихме разчет въз основа на информацията от гаранционния фонд за парите, които трябва да възстанови по прекратените полици. Общо са на стойност 9 млн. и 350 хил. лв.“. Тя поясни, че общата стойност на премията по тези полици възлиза на 40 млн. лв. По думите ѝ средната загуба на клиент е между 3 лв. и 78 лв. за периода от утре до края на януари 2019 г. "След края на януари полиците са значително по-малко. Това е положителният факт - 29 хил. Там средната загуба е от 103 лв. до 192 лв. на клиент", обясни Агайн.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: Ако има направени застраховки от кипърската компания след 10 май, то става въпрос за измама

Ралица Агайн, КФН: Ако има направени застраховки от кипърската компания след 10 май, то става въпрос за измама

17 Август 2018 | 17:05 | Агенция "Фокус"
София. Ако има направени застраховки от кипърската компания след 10 май, става въпрос за измама. Това каза заместник-председателят на Комисията по финансов надзор и ръководещ управление "Застрахователен надзор" Ралица Агайн във връзка с казуса по кипърската застрахователна компания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че на 10 май 2018 г. КФН е била информирана от кипърския регулатор за това, че отнема лиценза на застрахователя „Олимпик“, който извършва дейност у нас чрез клон в България. Агайн обясни, че веднага след получаване на тази информация комисията е предприела всички действия и е забранила продажбата на тези застраховки. „След 10 май няма нито една полица на гаранционния фонд, която да е издадена от „Олимпик“ в България понеже гаранционният фонд незабавно още на 10 май в деня на нашето решение направи необходимото. Ако има направена застраховка след тази дата, става въпрос за измама“, каза Агайн. По думите ѝ КФН ще направи проверка на тези измами и ще сигнализира полицията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за финансов надзор организира пресконференция във връзка с казуса „ЗК Олимпик – клон България“

Комисията за финансов надзор организира пресконференция във връзка с казуса „ЗК Олимпик – клон България“

17 Август 2018 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за финансов надзор организира пресконференция във връзка с казуса „ЗК Олимпик – клон България“. Тя ще се състои в 16.30 часа днес в сградата на Комисия за финансов надзор на ул. Будапеща“ №16. Това съобщиха от Комисията.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: Настоявам публично министър Радев и политическото ръководство на МВР да се извинят за обществената поръчка  за реинженеринг на процесите в системата

Кирил Добрев, БСП: Настоявам публично министър Радев и политическото ръководство на МВР да се извинят за обществената поръчка за реинженеринг на процесите в системата

17 Август 2018 | 15:32 | Агенция "Фокус"
София. Настоявам публично министър Валентин Радев и политическото ръководство на МВР да се извинят за обществената поръчка за реинженеринг на процесите в системата. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него, когато една партия претендира за властта и иска да управлява, представя своята управленска програма и обикновено след това се придържа към нея. „Няма как една година след спечелването на изборите, ти да правиш реинженериг на системата. Това е тотална подмяна на вота“, коментира Добрев. Според него става въпрос за съкращения в МВР. "Да кажат, че тази система не работи и че ще съкратят половината. Да излязат и смело да го кажат“, допълни заместник-председателят на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Крум Зарков, БСП: Държавата не е на висотата на своите отговорности по отношение на кипърското застрахователно дружество "Олимпик"

Крум Зарков, БСП: Държавата не е на висотата на своите отговорности по отношение на кипърското застрахователно дружество "Олимпик"

17 Август 2018 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Държавата не е на висотата на своите отговорности по отношение на кипърското застрахователно дружество. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Четвърт милион души остават без застраховки след фалита на кипърско застрахователно дружество. По същество тези хора са измамени. Техните пари са взети, услугата, която им се дължи не може да бъде предоставена. Нещо повече, те подлежат на санкция, защото тази застраховка е задължителна. Държавата не може да игнорира случващото се. Не само, защото тя ги е задължила да правят такива застраховки, а защото това е регулиран пазар“, каза Зарков. По думите му хората се чувстват сигурни и уверени да отидат при брокерите, защото мислят, че всеки оператор на регулирания пазар е проверен и сигурен. „За съжаление държавата ни отново не е на висотата на своите отговорности“, заяви Зарков. „Да, вярно е КФН на 10 май публикува забраната за сключване на застрахователни договори от страна на кипърското дружество. Тази забрана е решение на кипърския регулатор. Имайки предвид мащаба на проблема, че става дума за 10 % от пазарния дял на гражданската отговорност, КФН бяха длъжни да направят много по-широко мащабна публична кампания и да уведомят хората за това, което ги очаква“, каза Зарков. По думите му доказателство, че това не е направено е, че и след 10 май хората са продължили да внасят вноските си по съответните застраховки. По думите му въпросът е какво може да се направи оттук нататък. „Разбираме, че МВР са определили определен гратисен период, за да не глобяват шофьорите, които имат такъв тип застраховка. МВР трябва да даде повече яснота“, допълни заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“. Според него има два подхода оттук нататък – единият е да са гледали кой застраховател са ангажирали. По думите му това е неправилен подход. „Ние ще предложим в НС да бъде обсъден друг подход, а именно държавата да обезщети хората, които надлежно са си плащали вноските и тя да участва в производството по несъстоятелност в Кипър. Надали онези шофьори, които са си избрали тази застраховка имат възможност да отидат в Кипър, да се запознаят с тяхното законодателство и да си търсят правата“, поясни още Зарков.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Искаме обезпечителният фонд при несъстоятелност на застрахователи да плати на засегнатите от фалита на кипърското дружество

Корнелия Нинова, БСП: Искаме обезпечителният фонд при несъстоятелност на застрахователи да плати на засегнатите от фалита на кипърското дружество

17 Август 2018 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. Искаме обезпечителният фонд при несъстоятелност на застрахователи да плати на засегнатите от фалита на кипърското дружество. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция във връзка с фалиралото кипърско застрахователно дружество, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя поясни, че идеята на извънредното заседание е не просто министърът на финансите да бъде изслушан, а да се намери и решение. Според нея на извънредното заседание на парламента трябва да бъдат обсъдени възможностите с министъра на финансите Владислав Горанов държавата да върне парите на засегнатите хора чрез обезпечителния си фонд при несъстоятелност на застрахователните дружества. По думите ѝ след това държавата трябва да води дела с кипърското застрахователно дружество. "200 хил. души да изправиш пред възможността и задължението да водят тези дела в Гърция, е просто абсурд“, заяви Нинова. Според нея, ако е наложително, трябва да се направят и законодателни промени в тази насока.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кирил Добрев, БСП: С обществена поръчка на МВР държавата дезертира от управленски функции, за това е задължителна незабавната оставка на министър Радев

Кирил Добрев, БСП: С обществена поръчка на МВР държавата дезертира от управленски функции, за това е задължителна незабавната оставка на министър Радев

17 Август 2018 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. С обществена поръчка на МВР държавата дезертира от управленски функции, за това е задължителна незабавната оставка на министър Радев. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От няколко дена екипът, който пишеше „Визия за България“ в сектор „Сигурност“ се занимаваме с една обществена поръчка, която обяви МВР. Тя е за близо 1,5 млн. лв. и касае оптимизация на вътрешноорганизационните процеси в МВР и реинженеринг на процесите. Отворих речника, защото МВР си служи със странни и сложни думи. Това е цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на процесите. Държавата на ГЕРБ вече приемаме за нормално IT специалист да купува ваксини и да ваксинира овце и кози. Свикнахме, че е абсолютно нормално съдържател на фризьорски салон и козметичка да надгражда системата на Търговския и имотен регистър. Днес стигаме нови висини. Ние всъщност аутсорстваме дейност. Не просто товаро-разтоварна, ние аутсортсваме управленска дейност с тази обществена поръчка. Вътре говорим за нова структура в МВР с цел повишаване на ефективността на ведомството. Нов концептуален модел за новата структура и изпълнение на следващи дейности, за пълен анализ на структурата“, каза Добрев. Той обърна внимание, че всички мотиви на БСП за вота на недоверие присъстват в тази обществена поръчка. „Тогава бяхме смешни. Искам да разбера как се чувства днес ръководството на МВР. Те да кажат днес какви са. Не мога да ги оприлича“, поясни Добрев. Той поясни, че няма да говори за пари, а за визия и стратегия. „Когато се явяват политици на избори, те предлагат управленски модел. ГЕРБ управлява 10 години. Само преди една година имаха обещания, стратегия за МВР, във всяко село полицай. Ако не дай си Боже реинженеринга каже, че не може полицай във всяко село - какво правим. Тук сливаме политическото с нещо съвсем различно. Министерство с милиард бюджет и 60 хил. служители, Академия на МВР с милиони бюджет – това е абсолютно нелепо. Това е признание, че Радев и политическото ръководство са некомпетентни“, подчерта заместник-председателят на БСП. Той поясни, че изниква въпросът защо не се опрат на професионалното ръководство и дали смятат, че то е некадърно.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на Агенцията по вписванията подаде оставка

Директорът на Агенцията по вписванията подаде оставка

17 Август 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде молба за освобождаване от заеманата от нея длъжност. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на правосъдието.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката й.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме подписи за извънредно заседание на парламента, на което искаме да изслушаме премиерът Бойко Борисов за кризата в електронните системи

Корнелия Нинова, БСП: Внасяме подписи за извънредно заседание на парламента, на което искаме да изслушаме премиерът Бойко Борисов за кризата в електронните системи

17 Август 2018 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме подписи за извънредно заседание на парламента, на което искаме да изслушаме премиерът Бойко Борисов за кризата в електронните системи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Внасяме подписи за свикване на извънредно заседание на НС другата седмица", съобщи Нинова и уточни, че става въпрос за Търговския регистър, както и проблема със сайта на Министерство на правосъдието, който не можеше да бъде зареден няколко часа. „Това, както знаете засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения на фирми“, заяви Нинова. По думите й правителството е безсилно 7-ми ден да се справи с кризата. Нинова поясни, че в Министерство на правосъдието също се съхраняват изключително важни данни. По думите й втората точка, която БСП предлага в извънредното заседание е обсъждане на възможностите и изслушване на министъра на финансите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за потърпевшите от фалита на ЗК „Олимпик“

Омбудсманът Мая Манолова ще открие гореща телефонна линия за потърпевшите от фалита на ЗК „Олимпик“

17 Август 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до Комисията за финансов надзор (КНФ) и Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) към МВР да предприемат незабавни действия по казуса на близо 250 000 български граждани, чиито автомобили остават без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, заради фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“. Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.
Повод за това станаха жалбите на десетки шофьори до обществения защитник, в които се обръщат с молба за нейната спешна намеса.
В препоръката си до КФН омбудсманът настоява за организиране на подходяща разяснителна кампания. Тя призовава за създаването на гореща телефонна линия, на която потърпевшите да получават бързи и ясни отговори по своите конкретни казуси, както и за навременна информация за развитието на производството по несъстоятелност на застрахователната компания в Република Кипър, публикувана на сайта.
Манолова препоръча още да бъде предоставена възможност на гражданите да получат указания и за реда, сроковете и необходимите документи за предявяване на претенции към застрахователя, включително и да се разяснят последиците от липсата на сключена задължителна застраховка.
Поради форсмажорните обстоятелства омбудсманът поиска от ГДНП удължаване на гратисния период, в който да не се глобяват шофьорите със застрахователна полица на „Олимпик“. Тя настоя за своевременното информиране на хората за какъв период от време застрахованите няма да бъдат глобявани, поради липсата на застрахователна полица и изрази увереност, че ще им бъдат разяснявани последиците от това.
От своя страна Мая Манолова се ангажира от 20 август 2018 г. да открие гореща телефонна линия на номер 0895 561 885 за консултиране и правна помощ на потърпевшите у нас. Тя ще изпрати препоръка и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за промени в законодателството с цел защита на гражданите в случаи като този. Омбудсманът ще се обърне и към министър-председателя Бойко Борисов за активност на държавата при изготвяне на европейското законодателство в областта на застраховането.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX)

Възобновено е подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX)

17 Август 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. От 17 август 2018 г., петък, в изпълнение на поетия ангажимент от Агенция по вписванията, е възобновено подаването на данни от Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел към средата за междурегистров обмен (RegiX), поддържана от Държавната агенция „Електронно управление“. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията по вписванията. Това улеснява значително сделките по закупуване и прехвърляне на собственост, включително и на МПС, за които нотариуси и МВР обменят информация по служебен път електронно чрез достъп до средата за междурегистров обмен (RegiX).
Продължава работата по възобновяване на достъпа до останалите функционалности на регистъра. Всички специалисти от поддържащата фирма и от агенцията работят денонощно.
Предприети са мерки по недопускане на сривове в инфраструктурата за възстановяване на регистъра, както и за устойчивата работа на останалите регистри.
Характерът на технологичните процеси предполага регистърът да функционира пълноценно и с пълния си набор от вписани данни не по-рано от следващата седмица.
Агенция по вписванията отново подчертава, че нарушаването на работата на регистъра не е свързано със злонамерена външна намеса, нито е свързано с инцидент в киберпространството. Рискове за злоупотреби с наличните данни не съществуват.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ралица Агайн, КФН: Застрахованите в „Олимпик“ ще бъдат обезщетени, предвидено е в кипърското законодателство

Ралица Агайн, КФН: Застрахованите в „Олимпик“ ще бъдат обезщетени, предвидено е в кипърското законодателство

17 Август 2018 | 10:57 | Агенция "Фокус"
София. При всички положения хората ще бъдат обезщетени. Това е предвидено и според кипърското законодателство. Това каза Ралица Агайн, заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ в интервю пред БНТ от 16 август по повод фалита на кипърската застрахователна компания „Олимпик“. „Хората трябва да знаят, че ще си получат обезщетенията. Очакваме допълнителна информация от надзорния орган по застраховането на Република Кипър, който в случая изцяло администрира процедурата по ликвидация и отнемането на лиценза на застрахователя и трябва да ни уведоми, какви ще бъдат приложимите механизми при изплащането на обезщетения“, обясни тя. „Изпратили сме запитване и очакваме от тях отговор. Вярвам, че до няколко дни ситуацията ще бъде изцяло изяснена“, заяви Ралица Агайн. „Ако нямат застраховка и направят ПТП, българският Гаранционен фонд ще плати на потърпевшия, но след това ще предяви регресен иск от виновния водач“, коментира тя.
„Застраховката „Гражданска отговорност“ не е просто задължение, а е добре всеки водач на МПС да я сключва, защото тя го защитава, покрива имуществени и неимуществени щети причинени на трети лица“, каза още Агайн.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КФН: Полиците, сключени със Застрахователна компания Олимпик АД, изтичат в полунощ

КФН: Полиците, сключени със Застрахователна компания Олимпик АД, изтичат в полунощ

17 Август 2018 | 09:33 | Агенция "Фокус"
София. Полиците, сключени със Застрахователна компания Олимпик АД, ще осигуряват покритие до 23:59:59 часа. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията за финансов надзор. От Комисията уведомиха, че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност за сключване на нови полици с други застрахователи. Периодът на покритие по новата полица трябва да започва най-рано от 18 август (събота) от 00:00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Цецка Цачева: Когато България остане без Търговски регистър за няколко дни - не може да няма отговорни

Министър Цецка Цачева: Когато България остане без Търговски регистър за няколко дни - не може да няма отговорни

17 Август 2018 | 08:46 | Агенция "Фокус"
София. Няма как да няма отговорни, когато България за няколко дни остане без Търговски регистър. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод спирането на работата на Търговския регистър в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. По думите ѝ само за 2017 г. държавата е осигурила над 4 млн. лв. за сигурността на системата, като "специализирана фирма" е предписала конкретни мерки за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правосъдието – включително и финансово. Цецка Цачева не коментира дали става дума за саботаж, или говорим за техническа грешка. Тя призова да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с разследването. В отговор на въпрос подкрепя ли казаното от премиера Бойко Борисов, че не е доволен от работата на Агенцията по вписванията и вероятно там ще има промени, правосъдният министър посочи: „Категорично отговор на този въпрос ще бъде получен, след като излязат анализите и докладите на службите, които в момента са в Агенцията по вписванията, в това число и от Инспектората на Министерството на правосъдието".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов недоволен от работата на директора на Агенцията по вписванията, намекна за промени (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов недоволен от работата на директора на Агенцията по вписванията, намекна за промени (ОБЗОР)

16 Август 2018 | 20:05 | Агенция "Фокус"
София. За смяна на директорката на Агенцията по вписванията намекна в четвъртък премиерът Бойко Борисов. Пред журналисти в Шумен той заяви, че не е доволен от работата на Зорница Даскалова, но ще изчака няколко дни, за да бъде преодоляна кризата с Търговския регистър, преди да направи промени там. Министър-председателят заяви, че виновните за проблемите в регистъра ще понесат своята отговорност. Той заяви, че няма как от Търговския регистър да изчезне информация, тъй като там не се създава такава. Финансовият министър Владислав Горанов също увери, че цялата информация на Търговския регистър е налична към 9 август. По думите му регистърът ще бъде пуснат, когато е готов и верифициран. „Трябват още няколко дни, за да се тества базата данни за консистентност, след което ще бъде пусната и регистърната услуга“, коментира министър Владислав Горанов.
За оставката на Даскалова призоваха и от АБВ. Според лидера на партията Румен Петков за проблема с Търговския регистър трябва да се търси отговорност на ръководството на Агенцията по вписванията и на фирмите по поддръжката му през годините. Петков заяви, че Зорница Даскалова няма място в Агенцията, защото е съучастник в некадърие. „Да се срине държавата пред очите ти, да се срине бизнесът – не знам как ще обясним на който и да е чуждестранен инвеститор. Тази женица трябваше да си е отишла. Не я познавам, но тя няма място там“, коментира той. Ден по-рано БСП поиска оставките на правосъдния министър Цецка Цачева и на директора на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова заради проблема с достъпа до Търговския регистър. От своя страна, изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова коментира, че оставката е политическо решение, а в такава кризисна ситуация трябва да бъде на работното си място и да координира действията.
Агенция „Фокус“ припомня:
На 10 август беше преустановен достъпът до Търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. От Агенцията по вписванията уточниха, че причините за възникналия проблем са изцяло технически и не са резултат от злонамерена външна намеса. Министърът на правосъдието Цецка Цачева сезира за проблема Прокуратурата, ДАНС и МВР. Приложен е авариен План за действие за възстановяване на пълната функционалност на регистъра. Всички останали регистри на Агенция по вписванията са достъпни и функционират нормално. От 15 август потребителите вече могат да извършват справки по ЕГН и се реализира и връзка със системата за междурегистров обмен RegiX, а правителството обяви, че ще бъде създадено единно държавно хранилище за съхраняване на информацията на всички държавни регистри, за да се предотвратят други подобни проблеми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Цялата информация на Търговския регистър е налична, трябват още няколко дни, за да се тества базата данни

Министър Владислав Горанов: Цялата информация на Търговския регистър е налична, трябват още няколко дни, за да се тества базата данни

16 Август 2018 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Шумен. Цялата информация на Търговския регистър е налична, заяви пред журналисти в Шумен министърът на финансите Владислав Горанов, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. Той посочи, че в момента се извършват тестове и настройки. „Когато регистърът е готов и верифициран, ще бъде пуснато и регистърното производство. Сега стартира регистърът с възможност за справки, но все още не е достъпна услугата за вписване в него. Цялата информация е налична към 9 август. Трябват още няколко дни, за да се тества базата данни за консистентност, след което ще бъде пусната и регистърната услуга“, коментира министър Владислав Горанов.
Ивелина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов за проблема с Търговския регистър: Виновните ще си понесат отговорността

Премиерът Бойко Борисов за проблема с Търговския регистър: Виновните ще си понесат отговорността

16 Август 2018 | 14:01 | Агенция "Фокус"
Шумен. Не съм доволен от шефката не Търговския регистър. Това заяви пред журналисти в Шумен министър-председателят Бойко Борисов във връзка с проблема с Търговския регистър, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. „Нека да преодолеем кризата, вече го надграждат, сглобиха го. Умишлено не съм го казвал, защото искам да си довършат работата. Можеше да стане по-голяма беля, но нека да изчакаме още 4-5 дни и там ще направим промени“, каза премиерът Борисов. „Ще си поемат отговорност, нека да го довършат. По-важното е, че не пробуксуваха, за сравнително кратко време успяха да се справят, да го сглобим, а сега вече тези, които е трябвало да мислят за тези неща, не малко пари и инвестиции са направени и там, ще им потърся отговорност. Когато има криза, не се пипа“, заяви Бойко Борисов. „Томислав Дончев е от съвещание в съвещание, заедно с тях, заедно с Темелков. Надграждат, ДАНС, БОП събраха информацията едно по едно, качваме и тогава вече ще си направим изводите и виновните ще си понесат отговорността“, каза още Борисов. По думите му няма как от Търговския регистър да изчезне информация, тъй като там не се създава такава.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.