НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:12


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Пламен Събев, Регионален исторически музей – Велико Търново: Преображенският манастир е един от най-значимите духовни средища в българската история

Д-р Пламен Събев, Регионален исторически музей – Велико Търново: Преображенският манастир е един от най-значимите духовни средища в българската история

19 Август 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Преображенският манастир е едно от най-значимите духовни средища, не само в историята на Велико Търново, но и като цяло в българската история. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Пламен Събев, експерт в отдел „Християнско изкуство“ на Регионалния исторически музей във Велико Търново.
На днешния ден отбелязваме големия християнски празник Преображение Господне, по стар стил. Един от трите православни храма във Великотърновска област, които носят името Преображение Господне е именно манастирът край село Самоводене. Той е най-големият от манастирите, разположени около Велико Търново и четвърти по големина в България.
Д-р Събев разказа какви са първите сведения за светата обител и от кога датира той. „Манастирът се оказва ключово място за изключително големи личности, за хора, които са демонстрирали своите творчески умения, своите способности, а и до ден днешен е един огромен духовен център, в който хората съпреживяват светата литургия и използват възможността, особено на големия празник Преображение Господне, да се пречистят и да се насладят на прекрасните стенописи от Захарий Зограф“, каза експертът Пламен Събев. Той припомни, че има достатъчно данни да се докаже, че манастирът е съществувал още през 14 век, но не на сегашното си местонахождение.
„Манастирът е бил на доста отдалечено място в гората, на около 500 метра в подножието на самия съвременен манастир. Там са регистрирани много интересни постройки от 14 век и според документите и историческите податки, които имаме, всъщност се разчита, че на това място самият цар Иван Шишман и неговата съпруга са били спонсори за издигането и украсата на този средновековен манастир. За съжаление, манастирът запада през периода на османската власт до момента, в който рилския монах отец Зотик Преображенски през 1825 година на практика започва възобновяването му“, разказва музейният специалист. Той добави, че последните сгради на архитектурния комплекс са завършени през 60-70-те години на 19 век, а най-ранната е построена около 1825 година. Един от майсторите, който започва градежа е Димитър Софиянлията, а по – късно строителните дейности са поверени на уста Колю Фичето.
Мария НЕДЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.