НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Златю Кличев, ДГС-Карлово: Повече от 35 часа не се регистрират дим и припламвания на мястото на големия пожар над града

Инж. Златю Кличев, ДГС-Карлово: Повече от 35 часа не се регистрират дим и припламвания на мястото на големия пожар над града

22 Август 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Карлово. Повече от 35 часа не се регистрират дим и припламвания на мястото на големия пожар над Карлово. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. По думите му, въпреки че ситуацията се запазва спокойна, дежурствата продължават и тази нощ. „Най-вероятно ще дежурят два екипа тази нощ. Всички са изморени, няма припламвания, но се регистрира вятър. За по-голяма сигурност ще има дежурни“, коментира инж. Златю Кличев.
„Фокус“ припомня, че пожарът в местността Боровия триъгълник над Карлово възникна на 18 август. Благодарение на усилията на огнеборците, горските служители, военнослужещите, полицията и гражданите, пожарът беше овладян и не се допусна да пострадат хора и имущество. В резултат на появилия се вятър и труднодостъпния терен, пожарът обхвана над 100 дка горска площ, основно борови дървета и нискорастяща храстовидна растителност.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Нов пожар е горял в близост до огнището в местността Боровия тригълник над Карлово

Пловдив: Нов пожар е горял в близост до огнището в местността Боровия тригълник над Карлово

22 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Карлово. Нов пожар е горял в близост до огнището в местността Боровия тригълник над Карлово. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. По думите му пламъците са възникнали на близо километър от големия пожар, който започна на 18 август. „Засегна около 300 кв. метра. 12 души – 6 от горското стопанство, четири пожарникари и двама полицейски служители, се справихме бързо със ситуацията. Намокрихме с гръбни пръскачки и го потушихме. Работата продължи от полунощ до около 02.30 вечерта“, обясни инж. Златю Кличев. Той коментира, че малкото огнище няма нищо общо с пожара, възникнал в събота над Карлово. „Този пожар бе малък, на леснодостъпно място. Нямаше нищо общо със сложността на другия пожар“, посочи директорът на Държавно горско стопанство-Карлово.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Златю Кличев, ДГС - Карлово: Трябва да се намокри целият периметър на пожара край Карлово, за да няма нови запалвания

Златю Кличев, ДГС - Карлово: Трябва да се намокри целият периметър на пожара край Карлово, за да няма нови запалвания

21 Август 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Карлово. Трябва да се намокри целия периметър на пожара, за да няма нови запалвания. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. Всички горски служители са на терен и пръскат с 20 гръбни пръскачки. Вече четвърти ден се работи по пълното потушаване на пожара край Карлово. Вчера е имало няколко нови запалвания. „Торфът минава под обезопасителната пътека и пламва наново. Реагираме и в рамките на 10 минути ги заграждаме. Всички служители на Горското стопанство заедно със служителите от Пожарната подават вода, защото наклонът е изключително голям и атмосферите на водата не стигат“, каза още Кличев. Направени са байпасове. „Докъдето стига вода, пълним варели, оттам сме изкарали бензинови помпи на ръка и оттам подаваме на следващия варел“, добави още Кличев. По думите му днес през целия ден ще се мокри. „Отдолу някъде тлее, минава под обезопасителната ивица, излиза зад нея и се разгаря при вятър, който е постоянен и това е минус. Това става в следобедните часове най-вече между 16.00 и 19.00 часа, когато се разпалва“, каза още Кличев. Той обясни, че обезопасителната ивица се прави с мотики, лопати и търмъци, като се маха мъртвата горска постилка до земя или до камък. „По този начин, след като пожарът стигне до там, няма какво да гори и по този начин се спират пламъците. Това се прави по целия периметър на горския пожар и там пазим“, добави Кличев. Той посочи, че постоянно обикалят патрули. През първия ден в потушаването на пожара са се включили 100 души, 40 военни, 20 пожарникари и 40 горски служители. През следващите дни е имало нощни патрули - четири двойки по двама души, вчера са били около 20 души през деня. Тази нощ отново е имало 4 двойки патрули. Кличев каза още, че пожарът възникна в най-недостъпната местност. По думите му изгорялата площ е между 80 - 100 дка. Полицията води разследване. Периметърът е бил 800 метра.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Община Карлово благодари на участниците в гасенето на пожара в района на града

Пловдив: Община Карлово благодари на участниците в гасенето на пожара в района на града

20 Август 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Карлово. Ръководството на Община Карлово благодари на служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Карлово, Териториално поделение на Държавно горско стопанство – Карлово, 61-ва Стрямска механизирана бригада, Районно управление на МВР – Карлово, Национален парк „Централен балкан“ - Габрово и на всички доблестни граждани - доброволци, които се включиха в гасенето на горския пожар, започнал на 18 август 2018 г. в местността „Боровия триъгълник“ в Стара планина над Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Благодарение на професионализма на огнеборците, намесата на горските служители, военнослужещите, полицията и помощта на гражданите, пожарът е овладян и не е допуснато да пострадат хора и имущество. В резултат на появилия се вятър и труднодостъпния терен, пожарът е обхванал над 100 дка горска площ, изгоряха основно борови дървета и нискорастяща храстовидна растителност.
„Благодарим на всички, които участваха в потушаването на пожара и доказаха пред обществото, че когато има добро взаимодействие между институциите и с подкрепата на гражданите, непредвидени и опасни ситуации могат да бъдат овладени навреме.
Призоваваме туристите, планинарите и тези, които ходят в планината на излет или почивка, да бъдат особено внимателни и бдителни, да не допускат грешки, които могат да станат причина за пожар или друга опасна ситуация.
Планината и гората са на всички и трябва да ги пазим!“, посочиха още от Община Карлово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Пожарът край града се очаква да бъде изгасен напълно до седмица

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Пожарът край града се очаква да бъде изгасен напълно до седмица

20 Август 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Пожарът край Карлово се очаква да бъде изгасен напълно до седмица. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Карлово Емил Кабаиванов. „Ситуацията покрай пожара вече е овладяна. Остават 20 души на място, които ще се сменят и по двойки ще обикалят и ще следят мястото на пожара. Вчера в късния следобед пожарът беше локализиран и почти загасен. 140 души се включиха в гасенето. Обстановката е спокойна, но винаги трябва да имаме едно на ум, когато времето се засуши, защото горските пожари стават и се разпространяват лесно. Горските пожари тлеят и след изгасяването им. След като спре да се разпространява пожарът, той се наблюдава и се реагира при необходимост. Около 100 дка са засегнатите площи. Щетите тепърва ще бъдат изчислени. Няма засегнати имоти на граждани, което е много важно“, допълни той. „Изводът е, че когато се действа бързо, компетентно и когато се обединят силите на местната власт, държавните служби и армията, нещата се получават бързо и с малко загуби. Другият извод е, че държавата трябва да помогне на българските Общини за поддържането на доброволни формирования, които да са добре екипирани, финансово стимулирани и добре обучени да бъдат готови да реагират при природни бедствия“, заяви още кметът на Карлово.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Златю Кличев, ДГС - Карлово: Пожарът край града е овладян, засегнатата площ е около 80 - 100 дка

Инж. Златю Кличев, ДГС - Карлово: Пожарът край града е овладян, засегнатата площ е около 80 - 100 дка

20 Август 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Карлово. Пожарът край град Карлово е овладян, целият периметър е заграден с противопожарна просека. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. По думите му на места има отделни възпламенявания, поради което през следващите поне два дни ще има дежурни, които да обхождат района на пожара и да реагират при нужда. „През нощта дежуриха 10 души. Тази сутрин към 06.30 часа те бяха сменени с други. Те обикалят периметъра с пръскачки допълнително навлажняват терена. Ако има отделни възпламенявания, ние сме на място и реагираме бързо“, коментира Кличев. Той посочи, че теренът е изключително труден, с голям наклон от около 35 - 36 градуса, с урви и скали, с паднали дървета. „Още не може да се каже с точност, но засегнатата площ е някъде около 80 - 100 декара, предимно черен бор, но вътре има и широколистни видове. Няма опасност за хората, тъй като е налице около 200-метров пояс с широколистна гора между града и пожара. Разстоянието до първите къщи е не по-малко от 500-600 мера. Отдолу има река и асфалт, така че няма проблем. Надяваме се да не излезе силен вятър, тъй като вчера именно той затрудни работата“, коментира инж. Златю Кличев.
Той подчерта, че важното при всеки пожар е да се реагира в първия час от възникването му. „Ние реагирахме на втория час. Закъсняхме поради трудния терен, но в рамките на ден успяхме да овладеем ситуацията. Вчера имахме 100 души на терен. Периметърът беше около 700 метра, а на всеки 7 - 8 метра имахме човек. На разположение бяха 40 войници от 61-ва Стрямска механизирана бригада, 40 души от ДГС - Карлово и 20 пожарникари. Вчера нямаше възможност да използваме хеликоптер, защото имаше голям вятър. След като вятърът утихна вече не беше необходимо, тъй като имахме достатъчно хора и вече бяхме заградили периметъра“, обясни директорът на Държавно горско стопанство – Карлово. Инж. Златю Кличев допълни, че в борбата с огнената стихия са участвали и доброволци.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Потушен е пожарът край Карлово, екипи ще дежурят през нощта (ОБЗОР)

Потушен е пожарът край Карлово, екипи ще дежурят през нощта (ОБЗОР)

19 Август 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Карлово. Потушен е пожарът, който горя в смесена гора над Карлово. Сигналът за огъня беше подаден в 20.26 часа в събота. От огъня пострадаха близо 50-60 дка борова гора. Пожарът беше низов и гореше близо до основата на дърветата. Близо 100 души от противопожарните в Карлово и Хисаря, държавно лесничейство - Карлово и доброволните формирования на общината участваха в гасенето му. Местността, в която се разгоря пожарът е силно пресечена и трудно достъпна, затова там не можеше да бъде използвана противопожарна техника за гасене. През нощта в периметъра ще останат дежурни екипи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов: Пожарът край Карлово е ограничен от всички страни с просеки, над 100 души работят по периметъра, за да спрат развитието му

Комисар Тошко Бързилов: Пожарът край Карлово е ограничен от всички страни с просеки, над 100 души работят по периметъра, за да спрат развитието му

19 Август 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Карлово. Пожарът край Карлово е ограничен от всички страни с просеки, над 100 души работят по периметъра, за да спрат развитието му. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник „Национален оперативен център“ на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за пожара в гората над Карлово, който гори от късно снощи.
Той обясни, че на място с огъня се борят пожарникари, служители на горски стопанства и военнослужещи от модулното формирование на армията.
„Работи се за пълното му ограничаване. На този етап няма опасност да се развие. Няма опасност и за населението“, заяви комисар Бързилов. По думите му гасенето на огъня може да отнеме няколко часа, защото територията е голяма, а теренът - пресечен. „Най-лошото е, че няма как да качим вода“, каза още комисар Бързилов и добави, че защото местността е трудно достъпна и пожарни автомобили не могат да стигнат до там.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военнослужещи от модулното формирование към 61-ва механизирана бригада участват в гасенето на пожара в района на Карлово

Военнослужещи от модулното формирование към 61-ва механизирана бригада участват в гасенето на пожара в района на Карлово

19 Август 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Карлово. Модулното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада - Карлово е задействано в 11.00 часа, за да окаже помощ в гасенето на пожар, възникнал в иглолистна гора над местността „Сучурума“, северно от Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. На труднодостъпен терен действат 44 военнослужещи с 5 броя техника. Действията на модулното формирование се ръководят от майор Марин Цаловски.
В готовност са още 20 военнослужещи, които ще се включат при необходимост в овладяването на пожара.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Антон Минев: Пожарът край Карлово е почти локализиран

Зам.-кметът Антон Минев: Пожарът край Карлово е почти локализиран

19 Август 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Карлово. Пожарът край Карлово е почти локализиран. Това съобщи за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на Карлово Антон Минев за пожара в гора край града, който гори от късно снощи. „Надяваме се до ранните часове на следобеда пожарът да бъде локализиран“, коментира той. „Пожарът се намира в Държавен горски фонд, в границите на Национален парк „Централен Балкан“, в подножието на планината“, обясни той. „Няма пламъци, в момента пожарът тлее“, посочи Антон Минев. „Цяла нощ целият личен състав на пожарната в Карлово гаси пожара, в момента продължават заедно с доброволци от Държавното лесничейство“, поясни зам.-кметът и допълни, че ще им бъде оказана помощ и от 61-ва стрямска механизирана бригада. „Опасност за населението няма. Пожарът е значително отдалечен от сгради, въпреки че е в подножието на планината“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов: Между 80 и 100 декара гора са обхванати от пожара край Карлово

Комисар Тошко Бързилов: Между 80 и 100 декара гора са обхванати от пожара край Карлово

19 Август 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Карлово. От пожара в гората над Карлово са обхванати 80-100 декара. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник „Национален оперативен център“ на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за пожара в гората над Карлово, който гори от късно снощи. „Вятър има, но в момента е благоприятен. Няма опасност за развитие на пожара на големи територии“, обяви той. „Целта ни ще бъде днес да го спрем, за да не се развие“, посочи комисар Бързилов и допълни, че е създадена организация за своевременното локализиране на пожара. „Очакваме всеки момент да бъде изпратено и модулно формирование на армията, което да се включи в гасенето“, коментира той. „Няма опасност за населението, ситуацията е нормална“, заяви Тошко Бързилов. „Пожарът се развива в смесена гора, низово. Създадена е необходимата организация. Изпратени са сили и средства от Районната служба на пожарната в Карлово, допълнително и от службата в Хисаря“, посочи той. „Създадена е организация с горските стопанства за включване на още допълнителни сили и средства, с хора от службите в Карлово и Хисаря, както и от Национален парк „Централен Балкан““, каза още комисар Бързилов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Около 40 души гасят пожара в гората над града, огънят е обхванал 40 дка

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Около 40 души гасят пожара в гората над града, огънят е обхванал 40 дка

19 Август 2018 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Карлово. Около 40 души гасят пожара в гората над града, огънят е обхванал около 40 дка. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов във връзка с пожара, който възникна късно в събота вечерта в гората над Карлово. Кметът обясни, че общинският оперативен щаб работи още от снощи. „Гасенето се осъществява от групите на противопожарната служба, държавно лесничейство - Карлово и доброволните формирования на общината. В пълна координация сме с гл. комисар Николай Николов, с Сухопътни войски, които имат специален модул за действие при такива ситуации“, заяви Кабаиванов и добави, че общината снабдява с вода и храна хората, които участват в гасенето на огъня.
„Опасност за града няма. Обръщам се към гражданите да не влизат самоволно в района на пожара, тъй като не допускаме неорганизирани граждани, които не са в състава на гасаческите формирования. Районът е пресечен, там техника не може да бъде вкарана и има опасност, гасейки пожара да пострада някой гражданин, който самоволно е навлязъл в района“, каза още Емил Кабаиванов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пожар гори в гората над Карлово

Пожар гори в гората над Карлово

19 Август 2018 | 07:59 | Агенция "Фокус"
Карлово. Пожар гори в гората над Карлово. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Пловдив инсп. Цвятко Дешев, говорител на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (РДПБЗН)-Пловдив. Огънят е възникнал в смесена гора, като пожарът е низов - гори земята в основата на дърветата. Няма опасност за населението.
Сигналът за пожара е подаден в 20.26 часа в събота. На място има екипи на пожарната и на горското лесничейство.
Инсп. Дешев обясни, че местността е трудно достъпна и пожарни автомобили не могат да стигнат до там, затова се гаси с подръчни средства.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януари 2018 г.
Фонтанът на площад Славия в Белград преди посещението на Владимир Путин. 17 януа...

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.