НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:01


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров: Книгата за Перперикон трябва да бъде готова до края на годината

Проф. Николай Овчаров: Книгата за Перперикон трябва да бъде готова до края на годината

19 Август 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. Ако всичко е наред, до края на годината книгата за Перперикон трябва да бъде написана, вероятно ще бъде с над 600-700 страници. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Николай Овчаров. „Не мога да кажа кога точно ще излезе, важното е да бъде готова“, коментира той. „Освен текстовата част, книгата ще има много тежък илюстративен материал. Ще има стотици снимки, планове, чертежи. Касае се за огромен технически и авторски труд“, заяви Николай Овчаров. „Някои от обвиненията са, че няма научни публикации за Перперикон до този момент или, че те са малко. Наистина до момента преобладава научнопопулярната литература и рекламната литература за развитието на културния туризъм. Това е така, защото Перперикон е много сложен и тежък обект. Нямаше как се направи публикация преди да бъдат разкрити значителни зони“, посочи Овчаров. „Когато през 2016 година завършихме напълно акропола в Перперикон, а към него влиза и дворецът-светилище, вече имахме цялостно завършен етап. Тогава започна писането на тази грандиозна книга. Пише се вече 3 години, вече сме към финала“, поясни професорът. „Това не е книга на един човек, а на колектив от 7-8 човека, ако не и повече. Това са археолози от всички диапазони на историята, нумизмати и фрегисти, които се занимават с оловните византийски печати, геодезисти, реставратори, епиграфи и т.н“, каза още Николай Овчаров.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Вече сме сигурни, че на Перперикон още от тракийска древност е имало храм, посветен на Дионис

Проф. Николай Овчаров: Вече сме сигурни, че на Перперикон още от тракийска древност е имало храм, посветен на Дионис

19 Август 2018 | 15:43 | Агенция "Фокус"
София. Вече сме сигурни, че на Перперикон още от тракийска древност е имало храм, посветен на Дионис. Дали това е този, който е описан от Херодот, разбира се винаги ще остане една неяснота, защото трябва да излезе надпис, за да сме 100% сигурни. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Николай Овчаров. „Тази теза е една от най-щекотливите на Перперикон, защото светилището на Дионис, което е споменато още от бащата на историята Херодот през V в. пр.н.е. е предмет на търсене от българските археолози и историци вече повече от едно столетие“, коментира той. Проф. Овчаров обясни, че в момента се проучва южния квартал, зоната под акропола на Перперикон. „На Перперикон в рамките на двореца-светилище, който очевидно е царски дворец, разкрихме тази зала, която отговаря не само на описанието на Херодот, но и на по-късни автори като римските историци Светоний и Макробий“, обяви професорът. „След направеното прецизно геодезично заснемане и най-новите снимки с дрон, стана ясно, че дворецът-светилище е бил поне на три етажа и се е състоял от няколко корпуса, чийто долен етаж е изсечен в скалите до 3-4 метра“, посочи Николай Овчаров. „Само този етаж, най-долният, е с близо 1 000 кв. м площ. Ако и горните етажи, които си личат на база на дупките за гредореда, са били с приблизително такава площ, то площта на двореца-светилище е надхвърляла 3 000 кв. м“, допълни той. „На същия етаж има две големи помещения, групирани около два вътрешни двора. Това са различни езически храмове, тронна церемониална зала дълга почти 30 м, подземия с гробници на царе и жреци. Най-важна е залата с големия каменен олтар в северозападния ъгъл на двореца-светилище, за която предполагаме, че е била прочутото светилище с прорицалище за тракийския бог Дионис“, изтъкна проф. Овчаров. „Олтарът на тракийския бог Дионис се е намирал в голяма овална зала без покрив. Върху него се е изливало вино и се е палело огън, а по височината на огъня се е гадаело дали нещо ще се случи или не“, поясни Овчаров и допълни, че според римски автори на това място са идвали Александър Велики бащата на първия римски император Октавиан Август.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 г.
Новият американски посланик в Босна и Херцеговина Ерик Нелсън. 18 февруари 2019 ...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.