НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:55


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Николай Овчаров: Книгата за Перперикон трябва да бъде готова до края на годината

Проф. Николай Овчаров: Книгата за Перперикон трябва да бъде готова до края на годината

19 Август 2018 | 18:04 | Агенция "Фокус"
София. Ако всичко е наред, до края на годината книгата за Перперикон трябва да бъде написана, вероятно ще бъде с над 600-700 страници. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Николай Овчаров. „Не мога да кажа кога точно ще излезе, важното е да бъде готова“, коментира той. „Освен текстовата част, книгата ще има много тежък илюстративен материал. Ще има стотици снимки, планове, чертежи. Касае се за огромен технически и авторски труд“, заяви Николай Овчаров. „Някои от обвиненията са, че няма научни публикации за Перперикон до този момент или, че те са малко. Наистина до момента преобладава научнопопулярната литература и рекламната литература за развитието на културния туризъм. Това е така, защото Перперикон е много сложен и тежък обект. Нямаше как се направи публикация преди да бъдат разкрити значителни зони“, посочи Овчаров. „Когато през 2016 година завършихме напълно акропола в Перперикон, а към него влиза и дворецът-светилище, вече имахме цялостно завършен етап. Тогава започна писането на тази грандиозна книга. Пише се вече 3 години, вече сме към финала“, поясни професорът. „Това не е книга на един човек, а на колектив от 7-8 човека, ако не и повече. Това са археолози от всички диапазони на историята, нумизмати и фрегисти, които се занимават с оловните византийски печати, геодезисти, реставратори, епиграфи и т.н“, каза още Николай Овчаров.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Овчаров: Очакваме премиерът Бойко Борисов да посети Перперикон в сряда

Проф. Николай Овчаров: Очакваме премиерът Бойко Борисов да посети Перперикон в сряда

19 Август 2018 | 15:57 | Агенция "Фокус"
София. Винаги сме имали подкрепата на държавата за откритията си на Перперикон. След няколко дни, в сряда очакваме второто посещение на премиера Бойко Борисов на Перперикон. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ проф. Николай Овчаров. „Да се види как средствата, които държавата отделя специално за проучванията на Перперикон, се реализират“, коментира той. „За тези почти 20 години работа, следващата година се навършва кръгъл юбилей, вече наистина имаме много ясна представа за развитието на Перперикон“, обяви професорът. „Историята е 7 хил. години, започнала от праисторията, преминала през тракийската древност. Един страхотен римски град, който се създава на това място. После е средновековният град, за който воюват България и Византия, до XIV век, когато Перперикон пада под ударите на османските турци“, обясни Николай Овчаров. „Древната история на Перперикон предизвиква страшен интерес сред туристите. Посещението на обекта е огромно“, каза още проф. Овчаров.
Биляна ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.