НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Инж. Златю Кличев, ДГС-Карлово: Повече от 35 часа не се регистрират дим и припламвания на мястото на големия пожар над града

Инж. Златю Кличев, ДГС-Карлово: Повече от 35 часа не се регистрират дим и припламвания на мястото на големия пожар над града

22 Август 2018 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Карлово. Повече от 35 часа не се регистрират дим и припламвания на мястото на големия пожар над Карлово. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. По думите му, въпреки че ситуацията се запазва спокойна, дежурствата продължават и тази нощ. „Най-вероятно ще дежурят два екипа тази нощ. Всички са изморени, няма припламвания, но се регистрира вятър. За по-голяма сигурност ще има дежурни“, коментира инж. Златю Кличев.
„Фокус“ припомня, че пожарът в местността Боровия триъгълник над Карлово възникна на 18 август. Благодарение на усилията на огнеборците, горските служители, военнослужещите, полицията и гражданите, пожарът беше овладян и не се допусна да пострадат хора и имущество. В резултат на появилия се вятър и труднодостъпния терен, пожарът обхвана над 100 дка горска площ, основно борови дървета и нискорастяща храстовидна растителност.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Нов пожар е горял в близост до огнището в местността Боровия тригълник над Карлово

Пловдив: Нов пожар е горял в близост до огнището в местността Боровия тригълник над Карлово

22 Август 2018 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Карлово. Нов пожар е горял в близост до огнището в местността Боровия тригълник над Карлово. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. По думите му пламъците са възникнали на близо километър от големия пожар, който започна на 18 август. „Засегна около 300 кв. метра. 12 души – 6 от горското стопанство, четири пожарникари и двама полицейски служители, се справихме бързо със ситуацията. Намокрихме с гръбни пръскачки и го потушихме. Работата продължи от полунощ до около 02.30 вечерта“, обясни инж. Златю Кличев. Той коментира, че малкото огнище няма нищо общо с пожара, възникнал в събота над Карлово. „Този пожар бе малък, на леснодостъпно място. Нямаше нищо общо със сложността на другия пожар“, посочи директорът на Държавно горско стопанство-Карлово.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Златю Кличев, ДГС - Карлово: Трябва да се намокри целият периметър на пожара край Карлово, за да няма нови запалвания

Златю Кличев, ДГС - Карлово: Трябва да се намокри целият периметър на пожара край Карлово, за да няма нови запалвания

21 Август 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Карлово. Трябва да се намокри целия периметър на пожара, за да няма нови запалвания. Това каза за Радио „Фокус“ - Пловдив Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. Всички горски служители са на терен и пръскат с 20 гръбни пръскачки. Вече четвърти ден се работи по пълното потушаване на пожара край Карлово. Вчера е имало няколко нови запалвания. „Торфът минава под обезопасителната пътека и пламва наново. Реагираме и в рамките на 10 минути ги заграждаме. Всички служители на Горското стопанство заедно със служителите от Пожарната подават вода, защото наклонът е изключително голям и атмосферите на водата не стигат“, каза още Кличев. Направени са байпасове. „Докъдето стига вода, пълним варели, оттам сме изкарали бензинови помпи на ръка и оттам подаваме на следващия варел“, добави още Кличев. По думите му днес през целия ден ще се мокри. „Отдолу някъде тлее, минава под обезопасителната ивица, излиза зад нея и се разгаря при вятър, който е постоянен и това е минус. Това става в следобедните часове най-вече между 16.00 и 19.00 часа, когато се разпалва“, каза още Кличев. Той обясни, че обезопасителната ивица се прави с мотики, лопати и търмъци, като се маха мъртвата горска постилка до земя или до камък. „По този начин, след като пожарът стигне до там, няма какво да гори и по този начин се спират пламъците. Това се прави по целия периметър на горския пожар и там пазим“, добави Кличев. Той посочи, че постоянно обикалят патрули. През първия ден в потушаването на пожара са се включили 100 души, 40 военни, 20 пожарникари и 40 горски служители. През следващите дни е имало нощни патрули - четири двойки по двама души, вчера са били около 20 души през деня. Тази нощ отново е имало 4 двойки патрули. Кличев каза още, че пожарът възникна в най-недостъпната местност. По думите му изгорялата площ е между 80 - 100 дка. Полицията води разследване. Периметърът е бил 800 метра.
Мария РУСЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Община Карлово благодари на участниците в гасенето на пожара в района на града

Пловдив: Община Карлово благодари на участниците в гасенето на пожара в района на града

20 Август 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
Карлово. Ръководството на Община Карлово благодари на служителите на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Карлово, Териториално поделение на Държавно горско стопанство – Карлово, 61-ва Стрямска механизирана бригада, Районно управление на МВР – Карлово, Национален парк „Централен балкан“ - Габрово и на всички доблестни граждани - доброволци, които се включиха в гасенето на горския пожар, започнал на 18 август 2018 г. в местността „Боровия триъгълник“ в Стара планина над Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Благодарение на професионализма на огнеборците, намесата на горските служители, военнослужещите, полицията и помощта на гражданите, пожарът е овладян и не е допуснато да пострадат хора и имущество. В резултат на появилия се вятър и труднодостъпния терен, пожарът е обхванал над 100 дка горска площ, изгоряха основно борови дървета и нискорастяща храстовидна растителност.
„Благодарим на всички, които участваха в потушаването на пожара и доказаха пред обществото, че когато има добро взаимодействие между институциите и с подкрепата на гражданите, непредвидени и опасни ситуации могат да бъдат овладени навреме.
Призоваваме туристите, планинарите и тези, които ходят в планината на излет или почивка, да бъдат особено внимателни и бдителни, да не допускат грешки, които могат да станат причина за пожар или друга опасна ситуация.
Планината и гората са на всички и трябва да ги пазим!“, посочиха още от Община Карлово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Пожарът край града се очаква да бъде изгасен напълно до седмица

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Пожарът край града се очаква да бъде изгасен напълно до седмица

20 Август 2018 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Пожарът край Карлово се очаква да бъде изгасен напълно до седмица. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Карлово Емил Кабаиванов. „Ситуацията покрай пожара вече е овладяна. Остават 20 души на място, които ще се сменят и по двойки ще обикалят и ще следят мястото на пожара. Вчера в късния следобед пожарът беше локализиран и почти загасен. 140 души се включиха в гасенето. Обстановката е спокойна, но винаги трябва да имаме едно на ум, когато времето се засуши, защото горските пожари стават и се разпространяват лесно. Горските пожари тлеят и след изгасяването им. След като спре да се разпространява пожарът, той се наблюдава и се реагира при необходимост. Около 100 дка са засегнатите площи. Щетите тепърва ще бъдат изчислени. Няма засегнати имоти на граждани, което е много важно“, допълни той. „Изводът е, че когато се действа бързо, компетентно и когато се обединят силите на местната власт, държавните служби и армията, нещата се получават бързо и с малко загуби. Другият извод е, че държавата трябва да помогне на българските Общини за поддържането на доброволни формирования, които да са добре екипирани, финансово стимулирани и добре обучени да бъдат готови да реагират при природни бедствия“, заяви още кметът на Карлово.
Цветелин ДИМИТРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Златю Кличев, ДГС - Карлово: Пожарът край града е овладян, засегнатата площ е около 80 - 100 дка

Инж. Златю Кличев, ДГС - Карлово: Пожарът край града е овладян, засегнатата площ е около 80 - 100 дка

20 Август 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Карлово. Пожарът край град Карлово е овладян, целият периметър е заграден с противопожарна просека. Това каза за Радио „Фокус“ – Пловдив инж. Златю Кличев, директор на Държавно горско стопанство – Карлово. По думите му на места има отделни възпламенявания, поради което през следващите поне два дни ще има дежурни, които да обхождат района на пожара и да реагират при нужда. „През нощта дежуриха 10 души. Тази сутрин към 06.30 часа те бяха сменени с други. Те обикалят периметъра с пръскачки допълнително навлажняват терена. Ако има отделни възпламенявания, ние сме на място и реагираме бързо“, коментира Кличев. Той посочи, че теренът е изключително труден, с голям наклон от около 35 - 36 градуса, с урви и скали, с паднали дървета. „Още не може да се каже с точност, но засегнатата площ е някъде около 80 - 100 декара, предимно черен бор, но вътре има и широколистни видове. Няма опасност за хората, тъй като е налице около 200-метров пояс с широколистна гора между града и пожара. Разстоянието до първите къщи е не по-малко от 500-600 мера. Отдолу има река и асфалт, така че няма проблем. Надяваме се да не излезе силен вятър, тъй като вчера именно той затрудни работата“, коментира инж. Златю Кличев.
Той подчерта, че важното при всеки пожар е да се реагира в първия час от възникването му. „Ние реагирахме на втория час. Закъсняхме поради трудния терен, но в рамките на ден успяхме да овладеем ситуацията. Вчера имахме 100 души на терен. Периметърът беше около 700 метра, а на всеки 7 - 8 метра имахме човек. На разположение бяха 40 войници от 61-ва Стрямска механизирана бригада, 40 души от ДГС - Карлово и 20 пожарникари. Вчера нямаше възможност да използваме хеликоптер, защото имаше голям вятър. След като вятърът утихна вече не беше необходимо, тъй като имахме достатъчно хора и вече бяхме заградили периметъра“, обясни директорът на Държавно горско стопанство – Карлово. Инж. Златю Кличев допълни, че в борбата с огнената стихия са участвали и доброволци.
Тони МИХАЙЛОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Потушен е пожарът край Карлово, екипи ще дежурят през нощта (ОБЗОР)

Потушен е пожарът край Карлово, екипи ще дежурят през нощта (ОБЗОР)

19 Август 2018 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Карлово. Потушен е пожарът, който горя в смесена гора над Карлово. Сигналът за огъня беше подаден в 20.26 часа в събота. От огъня пострадаха близо 50-60 дка борова гора. Пожарът беше низов и гореше близо до основата на дърветата. Близо 100 души от противопожарните в Карлово и Хисаря, държавно лесничейство - Карлово и доброволните формирования на общината участваха в гасенето му. Местността, в която се разгоря пожарът е силно пресечена и трудно достъпна, затова там не можеше да бъде използвана противопожарна техника за гасене. През нощта в периметъра ще останат дежурни екипи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът на Карлово Антон Минев: Потушен е пожарът край града

Зам.-кметът на Карлово Антон Минев: Потушен е пожарът край града

19 Август 2018 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Потушен е пожарът край града. Това съобщи за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на Карлово Антон Минев за пожара в гора край града, който гори от късно снощи. „Пожарът е локализиран и вече е потушен. Димят борови иглички и храсти, но пламъци няма“, каза той. По думите му екипите, които са работили днес са съставени от близо 100 човека. „Те успяха да ограничат периметъра на огъня, за да не се разпространи“, каза Минев. По думите му на място ще останат дежурни екипи за през нощта.
По отношение на пострадалата горска територия, заместник-кметът на Карлово заяви, че става въпрос за държавен горски фонд, който се намира в границите на национален парк „Централен Балкан“. „Фактически по приблизителни данни са пострадали около 50-60 дка борова гора. Това е по думите на самите експерти от пожарната и от горското. Може би като приключат действията по самото гасене в следващите дни, ще знаем по-точно. Предполагам, че ще има комисия от тяхна страна“, допълни още Антон Минев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов: Пожарът край Карлово е ограничен от всички страни с просеки, над 100 души работят по периметъра, за да спрат развитието му

Комисар Тошко Бързилов: Пожарът край Карлово е ограничен от всички страни с просеки, над 100 души работят по периметъра, за да спрат развитието му

19 Август 2018 | 13:16 | Агенция "Фокус"
Карлово. Пожарът край Карлово е ограничен от всички страни с просеки, над 100 души работят по периметъра, за да спрат развитието му. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник „Национален оперативен център“ на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за пожара в гората над Карлово, който гори от късно снощи.
Той обясни, че на място с огъня се борят пожарникари, служители на горски стопанства и военнослужещи от модулното формирование на армията.
„Работи се за пълното му ограничаване. На този етап няма опасност да се развие. Няма опасност и за населението“, заяви комисар Бързилов. По думите му гасенето на огъня може да отнеме няколко часа, защото територията е голяма, а теренът - пресечен. „Най-лошото е, че няма как да качим вода“, каза още комисар Бързилов и добави, че защото местността е трудно достъпна и пожарни автомобили не могат да стигнат до там.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Военнослужещи от модулното формирование към 61-ва механизирана бригада участват в гасенето на пожара в района на Карлово

Военнослужещи от модулното формирование към 61-ва механизирана бригада участват в гасенето на пожара в района на Карлово

19 Август 2018 | 12:57 | Агенция "Фокус"
Карлово. Модулното формирование от състава на 61-ва механизирана бригада - Карлово е задействано в 11.00 часа, за да окаже помощ в гасенето на пожар, възникнал в иглолистна гора над местността „Сучурума“, северно от Карлово. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. На труднодостъпен терен действат 44 военнослужещи с 5 броя техника. Действията на модулното формирование се ръководят от майор Марин Цаловски.
В готовност са още 20 военнослужещи, които ще се включат при необходимост в овладяването на пожара.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-кметът Антон Минев: Пожарът край Карлово е почти локализиран

Зам.-кметът Антон Минев: Пожарът край Карлово е почти локализиран

19 Август 2018 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Карлово. Пожарът край Карлово е почти локализиран. Това съобщи за Агенция „Фокус“ зам.-кметът на Карлово Антон Минев за пожара в гора край града, който гори от късно снощи. „Надяваме се до ранните часове на следобеда пожарът да бъде локализиран“, коментира той. „Пожарът се намира в Държавен горски фонд, в границите на Национален парк „Централен Балкан“, в подножието на планината“, обясни той. „Няма пламъци, в момента пожарът тлее“, посочи Антон Минев. „Цяла нощ целият личен състав на пожарната в Карлово гаси пожара, в момента продължават заедно с доброволци от Държавното лесничейство“, поясни зам.-кметът и допълни, че ще им бъде оказана помощ и от 61-ва стрямска механизирана бригада. „Опасност за населението няма. Пожарът е значително отдалечен от сгради, въпреки че е в подножието на планината“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисар Тошко Бързилов: Между 80 и 100 декара гора са обхванати от пожара край Карлово

Комисар Тошко Бързилов: Между 80 и 100 декара гора са обхванати от пожара край Карлово

19 Август 2018 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Карлово. От пожара в гората над Карлово са обхванати 80-100 декара. Това съобщи за Агенция „Фокус“ комисар Тошко Бързилов, началник „Национален оперативен център“ на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ за пожара в гората над Карлово, който гори от късно снощи. „Вятър има, но в момента е благоприятен. Няма опасност за развитие на пожара на големи територии“, обяви той. „Целта ни ще бъде днес да го спрем, за да не се развие“, посочи комисар Бързилов и допълни, че е създадена организация за своевременното локализиране на пожара. „Очакваме всеки момент да бъде изпратено и модулно формирование на армията, което да се включи в гасенето“, коментира той. „Няма опасност за населението, ситуацията е нормална“, заяви Тошко Бързилов. „Пожарът се развива в смесена гора, низово. Създадена е необходимата организация. Изпратени са сили и средства от Районната служба на пожарната в Карлово, допълнително и от службата в Хисаря“, посочи той. „Създадена е организация с горските стопанства за включване на още допълнителни сили и средства, с хора от службите в Карлово и Хисаря, както и от Национален парк „Централен Балкан““, каза още комисар Бързилов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Около 40 души гасят пожара в гората над града, огънят е обхванал 40 дка

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Около 40 души гасят пожара в гората над града, огънят е обхванал 40 дка

19 Август 2018 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Карлово. Около 40 души гасят пожара в гората над града, огънят е обхванал около 40 дка. Това каза за Агенция „Фокус“ кметът на Община Карлово Емил Кабаиванов във връзка с пожара, който възникна късно в събота вечерта в гората над Карлово. Кметът обясни, че общинският оперативен щаб работи още от снощи. „Гасенето се осъществява от групите на противопожарната служба, държавно лесничейство - Карлово и доброволните формирования на общината. В пълна координация сме с гл. комисар Николай Николов, с Сухопътни войски, които имат специален модул за действие при такива ситуации“, заяви Кабаиванов и добави, че общината снабдява с вода и храна хората, които участват в гасенето на огъня.
„Опасност за града няма. Обръщам се към гражданите да не влизат самоволно в района на пожара, тъй като не допускаме неорганизирани граждани, които не са в състава на гасаческите формирования. Районът е пресечен, там техника не може да бъде вкарана и има опасност, гасейки пожара да пострада някой гражданин, който самоволно е навлязъл в района“, каза още Емил Кабаиванов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.