НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетресение с магнитуд 8.2 не причини повреди. Защо?

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетресение с магнитуд 8.2 не причини повреди. Защо?

19 Август 2018 | 22:13 | Агенция "Фокус"
Сува. Земетресението с магнитуд 8.2, регистрирано днес, неделя, в 12:19 местно време е с епицентър в южната акватория на Тихия океан. То е разтърсило териториите на Република Фиджи (архипелаг от острови, 110 от които заселени целогодишно; населението на страната е малко над 900 хиляди), Полинезийско кралство Тонга (също архипелаг от острови, от които само 36 населени; малко над 100 хиляди жители) и френските острови Уолис и Футуна (около 12 хиляди жители). Сътресенията са слаби – единични сведения са основание да се припише на въздействията, както следва: интензивност от III степен в столицата на Фиджи град Сува (670 километра от източника) и в Тофоа Колоуа (720 км от източника) в Тонгатапу, най-големият остров на Тонга и още по-слабо в Нади (740 км от източника), град в западните острови на Фиджи. Слабото въздействие и липсата на повреди се дължат на огромната дълбочина, на която се е зародило мощното земетресение. Земетресение с магнитуд 8.2 при дълбочина дори до 200 километра, на каквато се генерират земетресенията в румънския район Вранча, би било катастрофално за засегнатите територии – селище на епицентрално разстояние от 200 км (Северна България) ще се окаже само на около 280 км от източника (!).
Мощното земетресение от 12:19 е последвано от 30 вторични труса с магнитуди над 4 в дълбочинен интервал 500-640км. Пет от тях са с магнитуди между 5.2 и 5.8 и само две – с магнитуд над 6. Максималният вторичен трус е с магнитуд 6.8 – случва се след малко повече от 4 чáса на стотина километра северно от плътния облак от епицентри и на по-малка дълбочина, т.е. извън активирания обем.
Тааниела Кула, геолог от Тонга, уверява, че след многото твърде слаби афтершокове, той не очаква следващо толкова мощно земетресение.
Описаната активизация следва източната граница на Австралийската плоча, Тя е един от най-сеизмоактивните райони на планетата, поради високите темпове на сближаване между Австралийската и Тихоокеанската плочи. Тази граница е с дължина 3000 км. Северно от Нова Зеландия, границата се простира източно от Тонга и Фиджи до 250 км южно от Самоа – това е ровът Тонга. Ровът е почти праволинеен и там тихоокеанската литосфера бързо затъва в западна посока. В северния край на ров Тонга границата рязко завива към запад – там именно са епицентрите на днес активираната земетръсна област. Движенията от източната страна на активирания обем са със скорост от 7.5 сантиметра в година, а от запад скоростта на движение към изток достига 8-8.5 сантиметра за година, т.е. в континента Океания движенията са около 30 пъти по-бързи от максималните в нашата страна.
В земетръсната история на активирания регион изпъкват две земетресения с магнитуд от същата величина. Те са локализирани по рова Тонга, поради което са и с малка дълбочина – през 1919 година с магнитуд 8.1 и дълбочина 25 км и на 4 май 2006 с магнитуд 8.0 и дълбочина 15 км. Второто от тях е предизвикало слаби повреди в Тонга и, главно, ефекти от V степен.


Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруари 2019 г.
Бойко Борисов получава Ордена на Република Сърбия от Александър Вучич. 15 февруа...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.