НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Осъдиха на близо три години затвор бившият президент на Бразилия Лула

AFP: Осъдиха на близо три години затвор бившият президент на Бразилия Лула

6 Февруари 2019 | 21:27 | Агенция "Фокус"
Куритиба. Бившият президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва бе осъден на две години и 11 месеца лишаване от свобода по дело за корупция и взимане на подкупи, предава AFP.
73-годишният Лула вече изтърпява 12-годишна присъда за корупция в отделен случай. Той управляваше Бразилия в периода между 2003 и 2010 г.
Новото дело се водеше в южния град Куритиба. Местният съд призна Лула за виновен по обвинения за примане на ремонтни дейности в провинциалната му къща в замяна на гарантиране, че държавната петролна компания „Петробрас“ ще спечели правителствени договори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Защитата на Лула да Силва апелира срещу решението на Върховния съд на Бразилия да му забрани участие в изборите

РИА Новости: Защитата на Лула да Силва апелира срещу решението на Върховния съд на Бразилия да му забрани участие в изборите

5 Септември 2018 | 06:47 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Защитата на бившия президент на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва заяви във вторник, че е подала предварително съдебно заявление във Федералния върховен съд на страната с цел допускане до участие на своя клиент в президентските избори пред тази година, предава РИА Новости.
Целта на адвокатите е да бъде отменено решението, прието в края на миналата седмица от Висшия избирателен съд, който забрани кандидатурата на Лула да Силва и не му позволява да представлява в качеството си на кандидат в хода на предизборната агитация своята бивша Работническа партия.
Основният аргумент на адвокатите на бившия президент е, че Бразилия е длъжна да спазва международните договори и решения, в това число препоръката на комисията на ООН по правата на човека, която призова властите в страната да осигурят политическите права на Лула да Силва, отбеляза бразилският телевизионен канал „Globo“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP:  Бразилската работническа партия заяви, че „ще се бори с всички средства“ за кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва

AFP: Бразилската работническа партия заяви, че „ще се бори с всички средства“ за кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва

1 Септември 2018 | 07:15 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Бразилската работническа партия заяви, че „ще се бори с всички средства“ за да осигури на бившия президента на страната Луис Инасио Лула да Силва правото да участва на изборите за държавен глава през октомври, след като съдът отмени номинацията на намиращия се в затвора политик, предава AFP.
„Ще обжалваме пред съда за признаването на правото на Лула да Силва да участва в изборите според закона и международните договори, ратифицирани от Бразилия“, съобщава партията в официално свое заявление.
„Ние ще защитим Лула да Силва на улиците, с народа“, пише в документа.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Избирателният съд на Бразилия отхвърли кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва

AFP: Избирателният съд на Бразилия отхвърли кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва

1 Септември 2018 | 05:55 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Избирателният съд на Бразилия отхвърли кандидатурата на Луис Инасио Лула да Силва, съобщава AFP.
Мнозинството от съдиите в най-големия избирателен съд в Бразилия са решили да отменят кандидатурата на народния левит Луиз Инасио Лула да Силва за президентските избори през октомври.
Лула, на 72 г., водеше в допитванията преди изборите, макар, че се намира в затвора за корупция.
Въпреки драматичните събития , макар и съдиите да могат да преразгледат решението, бившият президент не може да се кандидатира за трети мандат.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Бразилският избирателен съд ще реши в петък за президентската кандидатура на Луис Инасио Лула да Силва

AFP: Бразилският избирателен съд ще реши в петък за президентската кандидатура на Луис Инасио Лула да Силва

31 Август 2018 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Бразилия. Висшият избирателен съд на Бразилия обяви, че в петък ще вземе решение относно възможността на намиращия се в затвора бивш президент Луис Инасио Лула да Силва да участва в президентските избори през октомври, заяви източник пред AFP.
Лула води убедително в анкетните проучвания, но беше лишен от свобода през април месец, след като беше осъден заради взимане на подкуп и е изправен пред опасността да му бъде отказано участие в изборите.
Той беше кандидатиран от бившата си Работническа партия.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency: Луис Инасио Лула да Силва дърпа конците на бразилската политика от затвора

Anadolu Agency: Луис Инасио Лула да Силва дърпа конците на бразилската политика от затвора

18 Август 2018 | 02:24 | Агенция "Фокус"
Бразилия. В материал за турската информационна агенция Anadolu Agency бразилската журналистка Джоана Оливейра анализира бразилската политика, предстоящите избори за президент и намиращит се в затвора бивш държавен глава Луис Инасио Лула да Силва, който тя смята, че дърпа конците на бразилската политика. Агенция „Фокус“ представя превода на материала без редакторска намеса.


Въпреки, че има закон, който забранява на политици, чиито обвинения са били потвърдени от апелативен съд, да кандидатстват за публична длъжност, Работническата партия на Бразилия регистрира бившия президент Луис Инасио Лула да Силва като свой кандидат за президент на изборите през октомври.
Лула се намира в затвора от април месец насам, обвинен в корупция и пране на пари, но той продължава да управлява Работническата партия и дори определя ходовете на други политически организации.
Историята започна в сряда, само няколко часа след като Фернандо Хадад, бившият кмет на Сао Пауло и настоящ политически съратник на Лула, заедно с бившия президент Дилма Русеф и председателя на Работническата партия Глейс Хофман регистрираха Лула като официалния президентски кандидат на партията.
Главният прокурор Ракел Додж, която държи най-високия пост в публичното избирателно министерство, помоли Върховния избирателен трибунал да възрази срещу кандидатурата на Лула, но въпреки това той води в анкетите.
След това, трибуналът започна да оценява различни петиции, които да му помогнат да вземе решение. Въпреки, че най-вероятният изход е кандидатурата на Лула да бъде отхвърлена, крайното решение няма да бъде обявено чак до 17 септември.
Според законът за чисто минало, който беше приет при правителството на самия Лула, кандидати които са обявени за виновни от трибунал и след това са използвали законни способи да обжалват и отново са обявени за виновни, нямат право да се кандидатират за публична длъжност.
Но адвокатите на бившия президент поддържат тезата, че той има правото да се кандидатира за президент отново. Техният основен аргумент е, че Лула не е преминал през всички съдилища, което означава че неговата присъда все още може да бъде отменена от Върховния федерален трибунал.
Те оспорват и това, че регистрацията на Лула като кандидат му позволява да извършва политическа кампания и името му да присъства на бюлетината за гласуване, независимо от това, че кандидатурата му е оспорена от органа на изборното правосъдие.

Двигател на масите и политическият сценарий

От своята затворническа килия в централното управление на федералната полиция в южния град Куритиба, Лула превърна изпитанието около своята кандидатура в източник на популярност. Партийни членове и последователи наскоро организираха национален марш за освобождаване на Лула, в който хиляди души маршируваха пред Изборния трибунал в столицата Бразилия.
По време на марша, Фернандо Хадад прочете писмо, в което Лула адресира бразилския народ и заявява, че той е жертва на „съдебно преследване“.
„Страната трябва да разреши бъдещето си в стаичките за гласуване, а не чрез преврати. С моето име, което беше одобрено на конвенцията (на моята партия), изборният закон гарантира, че аз ще спра да бъдат кандидат, единствено ако умра, се откажа или съм изхвърлен от надпреварата от органа на изборното правосъдие. Нямам планове да умирам, не планирам да се откажа и ще се боря за своята регистрация до самия край“, пише Лула в писмото си.
Фактът е, че дори от затвора, бившият президент все още е начело не само на партията си, но и на целия политически сценарий в Бразилия.
Преди две седмици, той даде заповед да се премахне един от най-силните му регионални кандидати, Марилия Араес, внучка на традиционна политическа фамилия от североизточна Бразилия и кандидат за губернатор на щата Пернамбуко, за да получи подкрепа на Бразилската социалистическа партия, като начин да смачка президентската кандидатура на лявоцентристкия Чиро Гомес.
В същата седмица той сформира алианс с Бразилската комунистическа партия, след като убеди Мануела Д‘авила да се откаже от своята кампания и да го подкрепи.
В случай, че на Лула не бъде позволено да участва в изборите, Хадад ще бъде негов заместник, а Д‘авила ще бъде вицепрезидент. В този случай Работническата партия ще се стреми да им прехвърли голяма част от гласовете в полза на бившия президент.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.