НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кой е Бранимир Ботев?

Кой е Бранимир Ботев?

17 Август 2018 | 19:31 | Агенция "Фокус"
София. Бранимир Ботев е роден през 1958 г. в Карлово. Завършва 9-а френска гимназия в София, а след това „Социология“ с профил „Социално управление“ в Софийския университет. Специализира маркетинг и мениджмънт във Франция.
Зам.-министър на икономиката и енергетиката с ресор туризъм в три последователни правителства (кабинета "Орешарски" (2013 г. ), служебното правителство на Георги Близнашки (2014 г.), както и в кабинета „Борисов 2" (2015 г.)) . Владее френски, английски, руски и арменски език. Семеен е, има две деца.
Бил е съветник по управление на министъра на леката промишленост, както и управител на българо-германското търговско дружество „ИБИКО“.
През 1987 г. Ботев е генерален директор на Института по маркетинг.
През 1988 г. работи във Франция с екипа на президента Франсоа Митеран.
В периода 1988 - 1992 г. Ботев е генерален директор на Междуправителствения френско-български център за подготовка на висши стопански кадри „Марком“.
Бил е член на Управителния и Научния Съвет на Европейския институт по публична администрация.
В правителството на ОДС е директор на Дирекция в Министерство на държаната администрация, с министър Марио Тагарински.
В периода 2002 г. – 2004 г. е председател на Надзорния съвет на Винарска изба „Розова долина“ АД, град Карлово.
Съосновател и съпрезидент е на Българо-Белгийската Асоциация „Best2Be“.
През 2003 г. е кандидат за кмет на гр. Карлово, издигнат от ВМРО.
През 2004 г е член гражданския комитет на град Баня, който иска отделянето му от община Карлово.
Бил е независим общински съветник, подкрепен от коалиция ВМРО-БНД в Карлово по време на мандат 2004-2007.
През 2006 г. Ботев става председател на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България.
През 2007 г. е член на УС на Европейската конфедерация на производителите на алкохолни напитки (CEPS)-Брюксел.
През 2007 става член Националната конфедерация на туристическата индустрия (още със самото й учредяване)
През 2008г. е член на УС на Националния борд по туризъм.
Избран е за председател на учредения Консултативен обществен съвет за икономическо развитие и инвестиции към Общинският съвет – Карлово.
От 2012 г. Бранимир Ботев е член на УС на сдружението „Деловая Россия“.
От 16 януари 2013 г. Бранимир Ботев е член на УС на Националния борд по туризъм, оглавяван от Красимир Герго.
През същата 2013 година Бранимир Ботев става член на Консултативния Бизнес научен Съвет при министъра на земеделието и храните.
През 2015г. става председател на Надзорния съвет на ФК „Левски“ София. Той застава на мястото на Тодор Батков.
От ноември 2016 г. е изпълнителен директор на Европейския институт за стратегии и анализи.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Младен Маринов: Няма данни за сплашване спрямо бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев

Гл. секретар на МВР Младен Маринов: Няма данни за сплашване спрямо бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев

17 Август 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
Варна. Няма данни за сплашване спрямо бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев. Това заяви на брифинг във Варна главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов във връзка с разследването на снощното незаконно проникване в дома на Бранимир Ботев в местност Св. Никола във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Младен Маринов допълни, че към момента по случая няма задържани лица. "Има оперативна информация, по която се работи и се проверява. Действията се извършват под надзора на прокуратурата, по случая има образувано досъдебно производство. Сигнал е подаден от сина му, той не е бил в къщата, когато това се е случило. Информацията е за едно лице, проникнало в имота. С него е имало още едно лице, има информация и за трето лице по предположение", каза главният комисар. Младен Маринов посочи, че няма данни да е откраднато нещо. На въпрос на журналисти по отношение на версия за сплашване Младен Маринов коментира, че към момента няма данни Бранимир Ботев да е получавал заплахи, работи се основно по версията, свързана с опит за кражба.
Младен Маринов добави, че във връзка с летния сезон голяма част от криминалния контингент се насочва по морските курорти и градове. "Имаме няколко случая на подобни кражби в такива райони, затова работим и по основната версия за опит за кражба", допълни Младен Маринов. По думите му ежедневно по цялото Черноморие се провеждат операции, като при подобна операция снощи във Варна е задържан румънски гражданин с наркотици. На брифинга стана ясно, че в района на местност Св. Никола във Варна през последните няколко дни няма регистрирани подобни престъпления, но такива е имало преди около десетина дни, затова се провеждат и полицейски операции.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. секретар на МВР Младен Маринов: Проникването в къщата на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев е било с цел грабеж

Гл. секретар на МВР Младен Маринов: Проникването в къщата на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев е било с цел грабеж

17 Август 2018 | 18:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Проникването в къщата на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев е било с цел грабеж. Това заяви на брифинг във Варна главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов във връзка с разследването на снощното незаконно проникване в частен имот в местност Св. Никола във Варна, предаде репортер на Радио "Фокус" - Варна. Младен Маринов отбеляза, че във Варна е проведено оперативно съвещание по повод незаконното проникване в дома на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев. Според главния секретар на МВР реакцията на патрулите е била изключително бърза. "При подаване на сигнала в рамките на пет минути са посетили адреса. Това, което е изяснено като обстоятелства на този етап, ни навежда на основна версия опит за извършване на кражба от частен имот. Работи се по тази основна версия, всички други насоки, ако се появят такива, ще бъдат проверени и изчистени", заяви Младен Маринов. Действията на терен продължават по отношение на видеокамери и други оперативно-издирвателни мероприятия, които са необходими, добави главен комисар Младен Маринов.
"Фокус" припомня: В 22.45 часа снощи в Пето РУ – Варна е съобщено, че три маскирани лица са проникнали в двора на частен имот в местност „Св. Никола“ край Варна. След реакция от страна на собствениците лицата са избягали в неизвестна посока. В рамките на 3 минути на мястото на инцидента са пристигнали няколко полицейски екипа, които са започнали оперативно-издирвателни действия, както и засилени проверки на лица и автомобили в района.
Диана СТОЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Гл. секретар на МВР Младен Маринов и ръководството на Областната дирекция ще дадат брифинг

Варна: Гл. секретар на МВР Младен Маринов и ръководството на Областната дирекция ще дадат брифинг

17 Август 2018 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Варна. В 18.00 часа в ОДМВР - Варна ще се състои брифинг с участието на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов и ръководството на Дирекцията. Това съобщиха от ОДМВР-Варна. Повод за брифинга е работно съвещание в ОДМВР - Варна, проведено във връзка с разследването на незаконно проникване в частен имот в местност "Св. Никола" във Варна на 16.08.2018 г. около 22:40 ч.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НФСБ осъжда нападението срещу бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, но не споделя всичките му изказани позиции

НФСБ осъжда нападението срещу бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, но не споделя всичките му изказани позиции

17 Август 2018 | 16:32 | Агенция "Фокус"
София. НФСБ разпространи декларация, в която осъжда нападението срещу бившия заместник-министър на туризма Бранимир Ботев. В нея се казва, че НФСБ през годините е припознавало Бранимир Ботев като виден експерт по въпросите на туризма и е изразявало неведнъж одобрение към работата му като заместник министър в три правителства (в т.ч. и на ГЕРБ). От НФСБ уточняват, че през последната повече от година той е и член на Съвета по туризма към политическия кабинет на вицепремиера Симеонов, където се е отличил с критичен поглед към работата на институциите и конструктивен подход в дискусиите.
Специално се отбелязва, че НФСБ не е съгласен с всички позиции на Бранимир Ботев.
Националният фронт за спасение на България призовава освен извършителите, да бъдат разследвани мотивите и организаторите зад атаката срещу Бранимир Ботев.
В профила си в социалната мрежа "Фейсбук" вицепремиерът Валери Симеонов изрази задоволство от това, че на 10 август РЗИ Бургас със съдействието на ОД на МВР Бургас е запечатал заведенията „Какаов плаж“ на плаж Слънчев бряг – юг и „Хедон“ на плаж Харманите Созопол, заради системни нарушения на Закона за защита от шума в околната среда. Той уточнява още, че днес бургаският административен съд е отхвърлил единствената жалба срещу затварянето от РЗИ на едно от заведенията като лишено от основание. „И така потвърди законността на действията на РЗИ и МВР", добавя още Симеонов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българската асоциация на заведенията изпрати писмо до Министерството на здравеопазването с въпрос кой стои зад проверките на Регионалните здравни инспекции

Българската асоциация на заведенията изпрати писмо до Министерството на здравеопазването с въпрос кой стои зад проверките на Регионалните здравни инспекции

17 Август 2018 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Българската асоциация на заведенията изпрати писмо до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Това съобщиха от пресцентъра на Асоциацията. В него организацията настоява за отговор на въпроси свързани с поръчителството и механизма, по който се извършват проверките в увеселителните заведения за нивото на шума. Членовете на асоциацията искат да знаят на какъв принцип се избират заведенията, които ще бъдат проверявани. Кой носи отговорност за фалшивите сигнали и колко е максималния брой на проверките, които могат да бъдат проведени в едно заведение въпреки, че 10 последователни проверки на РЗИ са установили, че то е изрядно.
„Създава се впечатление, че Регионалните здравни инспекции са превърнати в оръжие за разчистване на сметки, тормоз на хората, които работят в заведенията и на клиентите“, се казва в писмото до министър Ананиев.
Членовете на Българската асоциация на заведенията настояват пред министър Ананиев за бърз отговор на поставените въпроси и проверка на дейността на Регионалните здравни инспекции, като в противен случай ще започнат протестни действия.
Българската асоциация на заведенията е независима неправителствена организация. В нея членуват лица и фирми, управляващи заведения за хранене и развлечения (по смисъла на Закона за туризма) от цялата страна. Целта на обединението е защита на интересите на сектора, инцииране на обществен дебат и законодателни промени, които да осигурят спокойното и регулирано развитие на бизнеса, с правила валидни за всички участници в бранша. Асоциацията ще работи за ограничаване на спекулациите, относно законността на дейността на субектите в сектора и утвърждаване на добрата репутация на бранша.
Прикачените файлове съдържат пълното писмо до Министерството на здравеопазването, както и кратка информация за медиите. Оставаме на разположение за допълнителна информация и разяснения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: Полицията издирва трима души, нахлули в двора на частен имот в местност Св. Никола

Варна: Полицията издирва трима души, нахлули в двора на частен имот в местност Св. Никола

17 Август 2018 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Полицията издирва трима души, нахлули в двора на частен имот в местност Св. Никола. Това съобщиха от ОДМВР - Варна. В 22.45 часа снощи в Пето РУ – Варна е съобщено, че три маскирани лица са проникнали в двора на частен имот в местност Св. Никола край Варна. След реакция от страна на собствениците лицата са избягали в неизвестна посока. В рамките на 3 минути на мястото на инцидента са пристигнали няколко полицейски екипа, които са започнали оперативно-издирвателни действия, както и засилени проверки на лица и автомобили в района. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава, допълниха от полицията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Въпреки твърденията на Бранимир Ботев, ръстът в сектор "Туризъм" е над 3,6 млн. чуждестранни туристи

Министър Николина Ангелкова: Въпреки твърденията на Бранимир Ботев, ръстът в сектор "Туризъм" е над 3,6 млн. чуждестранни туристи

17 Август 2018 | 13:03 | Агенция "Фокус"
Бургас. Съгласно данните на Българския статистически институт, дали му харесва на този господин, или не, имаме ръст от над 3 млн. 644 хил. международни туристи, посетили България. Това каза пред журналисти министърът на туризма Николина Ангелкова по повод нападките от страна на бившия зам.-министър на туризма Бранимир Ботев, че се „опитват да го сплашат, след като е казал, че управлението на Ангелкова дава туризма у нас на мутрите“, предаде репортер на Радио "Фокус"-Бургас. По думите ѝ изключително много се е постигнало в последните години, а всички тези действия няма да доведат до нищо положително като имидж и реклама по отношение на България като дестинация.
"Реших първоначално, че това е шега, но е абсурдно да се говорят такива твърдения в ефир и това да създава отношения, които граничат със здравия разум. Има отговорни органи, които ще се погрижат за това", заяви Ангелкова. Тя добави, че за нея е недопустимо да се уронва престижът на туризма по този начин. "Разбирам, че някои хора търсят медийни изяви, но не смятам, че това е начинът и че по този начин човек, който е работил за българския туризъм, следва да се отнася така към този сектор на икономиката", добави министърът на туризма.
"Ние сме правова държава, има ясно разпределение на властите. Ако има данни, за каквото и да е, следва отговорните органи да бъдат сигнализирани. Оттам нататък, всичко останало уронва престижа, както моя, така и на институциите, за което аз завеждам дела", каза още Ангелкова.
Мария ГЕОРГИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Затвориха две заведения по Черноморието заради силен шум (ОБЗОР)

Затвориха две заведения по Черноморието заради силен шум (ОБЗОР)

13 Август 2018 | 20:16 | Агенция "Фокус"
Бургас. За първи път контролните органи затвориха заведения по Черноморието заради неспазване на Закона за защита от шума в околната среда. В Бургас вицепремиерът Валери Симеонов обяви, че заради нарушения са затворени дискотеката „Какаов плаж“ в Слънчев бряг и барът „Хедон“ в Созопол. По думите му затворените заведения са нарушавали разпоредбите на РЗИ многократно. Проверките в двата обекта са започнали на 8 юни, а на 9 и 11 юни техни представители са подписали заповеди с предписания. След множество подадени сигнали РЗИ проверява бара и дискотеката отново на 5 август. Тогава в откритите площи на плажа пред двете заведения има няколко хиляди души. Контролните органи разпореждат звукът да се спре, което обаче не е изпълнено. Затова на 10 август са връчени заповедите за затварянето им. Валери Симеонов заяви, че почиващите имат правото на здравословен начин на живот и на почивка. Той припомни, че законът забранява озвучаването на открити площи в часовете от 23.00 до 7.00 часа. По думите му повече от половин година общините Созопол и Несебър са без наредба за опазването на обществения ред, защото не са приети нови, след отмяната на старите от Прокуратурата. В отговор кметът Панайот Рейзи обясни, че Созопол няма действаща наредба, защото решението за спиране на досегашната е получено през юли. Кметът каза още, че не може да предприема мерки срещу нарушители със спряна наредба, затова компетентният орган е РЗИ. Според вицепремиера Симеонов при липсата на наредба кметът Рейзи позволява удължаване на работното време на заведения в Созопол и нарушава закона. Панайот Рейзи коментира, че удължаването на работното време няма нищо общо със Закона за шума. Валери Симеонов обяви, че е подал сигнал срещу кмета в Прокуратурата за издадени разрешения за работа на незаконно построени обекти, които нямат строителни документи. Вицепремиерът даде Поморие като пример за община, в която разпоредбите се спазват и няма сигнали за нарушения. За разлика от Созопол, където са концентрирани 70% от сигналите.
„Фокус“ припомня: На 12 юли промените в Закона за защита от шума в околната среда, инициирани от вицепремиера Валери Симеонов, бяха приети от парламента на първо четене. Те въвеждат забрана за шум на открито и в близост до жилищни сгради от 23.00 до 8.00 часа. Очаква се с промените санкциите при нарушения ще се удвоят. Тогава вицепремиерът обяви, че измененията в закона няма да доведат до намаляване на туристите по Черноморието, а напротив те ще се увеличат. Промените в закона изискват в откритите площи да се използват озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука. Така няма да се допуска еквивалентно ниво на шум над нормативно определените стойности. Общинските мероприятия ще бъдат освободени от въведените ограничения. Промените определят и реда за издаване на разрешителни за работно време от общините. Предвижда се РЗИ да издават становище като част от процедурата. В периода със забрана контролът се възлага на МВР. Полицията ще има правомощие да прекратява нарушенията и да налага административните наказания. Окончателното гласуване на промените в закона предстои.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол: Удължаването на работното време няма нищо общо със Закона за шума

Панайот Рейзи, кмет на Община Созопол: Удължаването на работното време няма нищо общо със Закона за шума

13 Август 2018 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Бургас. Удължаването на работното време няма нищо общо със Закона за шума. Това каза пред журналисти кметът на Община Созопол Панайот Рейзи по повод думите на вицепрезидента Валери Симеонов, че Община Созопол няма действаща Наредба за опазване на обществения ред, а той издава разрешения за удължено работно време, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Аз работно време не мога да ограничавам. Човекът си подава документи, че иска да работи 24 часа и аз му позволявам. Има закон, който казва, че до 23.30 часа е разрешено озвучаване, така че всякакви спекули в тази посока не са резонни“, обясни Рейзи. По думите му Община Созопол няма действаща Наредба за опазване на обществения ред, защото е получила решението за спирането на своята от Прокуратура през юли. „Аз трябва да я подготвя. Чакахме доста време промяна в Закона за шума, а такава в момента няма. Освен това, когато се прави една Наредба, тя трябва да се качи и да стои поне един месец на сайта на Общината, за да може да реагира някой, който има някакви претенции. След това влиза на сесия. Няма как да има нова Наредба, след като решението на Прокуратурата се е случило в края юли, а сега е средата на август“, каза още кметът на Созопол. По думите му той не може да предприема никакви мерки срещу констатирани нарушители, след като Наредбата, с която контролира нещата, е спряна и единственият орган, който може да предприема такива е Регионалната здравна инспекция.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Когато Общинските власти са си на място, няма сигнали за нарушение на обществения ред, такава е Община Поморие

Вицепремиерът Валери Симеонов: Когато Общинските власти са си на място, няма сигнали за нарушение на обществения ред, такава е Община Поморие

13 Август 2018 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Бургас. Когато Общинските власти са си на място, няма сигнали за нарушение на обществения ред, такава е например Община Поморие. Това каза пред журналист вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Там още в началото на сезона ръководството на Общината събра хотелиерите и ги предупреди. Аз присъствах на тази среща. А Община като Созопол генерира някъде около над 70% от сигналите“, каза още Симеонов. По думите му кметът на Созопол Панайот Рейзи е издавал удължени работни времена. „Той гази закона и аз съм го дал на Прокуратурата за това, че е дал разрешение за работа – категоризация на обекти, които не са разрешени юридически (нямат разрешение за строеж), нямат разрешение за въвеждане в експлоатация, но Община Созопол им е дала разрешение за работа“, допълни Симеонов.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Ще прилагаме цяла сила на Закона за шума

Д-р Георги Паздеров, РЗИ – Бургас: Ще прилагаме цяла сила на Закона за шума

13 Август 2018 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. Направени са множество проверки и множество констатации по сигнали за нарушения на обществения ред. Това каза пред журналисти Георги Паздеров, директор на Регионалната здравна инспекция – Бургас, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Паздеров добави, че от началото на летния туристически сезон 2018 г. в РЗИ – Бургас са постъпили множество сигнали, препратени от Министерски съвет, от Министерство на здравеопазването, от телефон 112 през ОДМВР, както и от самите общини за нарушаване на нощната тишина, на обществения ред и озвучаване на открити площи след 23.00 часа. „До днес са издадени 84 протоколи с предписания, издадени са 6 броя актове за налагане на административно нарушение и са издадени 22 заповеди за спиране на озвучаването след 23.00 часа. В това число са и двете заповеди за спиране изцяло на дейността“, каза още Паздеров. Според него вече са изпратени писма до кметовете на общините, където са констатирани тези нарушения, за да предприемат незабавни мерки и да отстранят установените от РЗИ – Бургас нарушения. „Оттук нататък наистина ще прилагаме закона в цялата му сила и ще търсим отговорност от всички, които имат ангажименти към този Закон“, допълни Паздеров.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Общините Созопол и Несебър повече от половин година са без наредба за опазването на обществения ред

Вицепремиерът Валери Симеонов: Общините Созопол и Несебър повече от половин година са без наредба за опазването на обществения ред

13 Август 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Бургас. В Общините Созопол и Несебър наредбите за опазването на обществения ред са отменени по съответното разпореждане на прокуратурата още в началото на тази година и повече от половин година не са приети нови. Това каза пред журналисти вицепремиерът Валери Симеонов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. „Дали това е нарочно или случайно, не се наемам да коментирам. Имало е достатъчно време да приемат нови наредби, съгласно указанията, които са получили от Прокуратурата, но не са го направили. Освен шума, в тези наредби се регламентира и всяко едно нарушение на обществения ред. По този начин се връзват ръцете полицаите да съблюдават за спазването им. Затова се наложи прилагането на една по-нова методика по отношение на спазването на Закона за шума. Надявам се час по-скоро Общинските съвети на Созопол и Несебър да си приемат наредбите“, каза още Симеонов.
Веселина НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на
Кюрдски отряди атакуват последните позиции на "Ислямска държава" в Източна Сирия...

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.