НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Янка Такева, СБУ: За предстоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура

Янка Такева, СБУ: За предстоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура

17 Август 2018 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. За предстоящата учебна година има дефицит на учители по изобразително изкуство, музика и физкултура. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с предизвикателствата пред българските училища през предстоящата учебна година.
Такева посочи, че най-голям дефицит традиционно се наблюдава сред учителите по природо-математическите дисциплини, математика и информатика. По думите ѝ липсват също и учители по чуждоезиково обучение и по начална и предучилищна педагогика. „Но от тази година имаме дефицит на учители по изобразително изкуство, по музика и по физкултура. Това е нещо ново за тази учебна година и затова много се надяваме специалистите - не само тези, които излизат от университета, но и тези, които са с педагогическа способност и работят в други сфери, да предпочетат образованието“, коментира тя.
Такева посочи, че едно от основните предизвикателства пред предстоящата учебна година е квалификацията на учителите, която да подпомага изпълнението на политиките за подобряване на организационно-педагогическата дейност. „Тя ще подпомогне и подобряването на политиките за повишаване качеството на учебно-възпитателния процес чрез подобряване компетенциите на учителите във всички посоки, свързани с новите изисквания и предизвикателства пред образователната система“, коментира председателят на Синдиката на българските учители. Като друго предизвикателство Такева посочи развиването на политики за задържането на децата в училище, особено от рисковите групи семейства.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Такева, СБУ: Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%

Янка Такева, СБУ: Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%

17 Август 2018 | 09:02 | Агенция "Фокус"
София. Очакваме още 3500 млади учители да влязат в българското училище през новата година след увеличението на заплатите с 20%. Това каза председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка с увеличението на учителските заплати и предизвикателствата пред българските училища през предстоящата учебна година.
Такева посочи, че има подписан колективен трудов договор, където е фиксирано увеличение на заплатите на учителите с 20% от 1 януари 2019 г. „Разбира се, че правителството на премиера Бойко Борисов ще изпълни обещанието си до 2021 г. средната брутна работна заплата в средното образование да бъде 1500 лв. Това ще се отрази благоприятно за кадровото обезпечаване на системата“, обясни Такева.
По думите ѝ през миналата година в класните стаи са влезли 3500 млади учители. „А тази година поради увеличението на работните заплати, което е съществено – от 760 лв. минимална заплата през новата година ще стане 920 лв., очакваме поне още 3500 учители от университетите да влязат в българското училище и то не само в големите градове, но и в по-малките населени места. Защото кадровото обезпечаване на системата остава приоритет в образователната система“, посочи тя.
Такева посочи, че основен проблем е свързан с подобряване на контрола и финансирането в образователната система не само за увеличаване на работните заплати, но и за увеличаване на единния разходен стандарт за обезпечаване издръжката на учебните заведения. „Всички субекти в образователната система трябва да работят за повишаване статуса и авторитета на учителя и на образователните институции с цел по-добра предпоставка за по-добра мотивация на младите хора за учене. Защото когато няма авторитет, няма обществен престиж, то това се отразява и на самите ученици в училище. В образователната институция трябва се пристъпва в уважение и страхопочитание – така, както влизаме в църквата и в държавните институти“, коментира председателят на Синдиката на българските учители.
Цветилена СИМЕОНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: От 2019 г. учителските заплати ще се увеличат с 20%

Министър Красимир Вълчев: От 2019 г. учителските заплати ще се увеличат с 20%

14 Август 2018 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. От 2019 г. учителските заплати ще се увеличат с 20%. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Ще има ново увеличение на заплатите на учителите с около 20% - с толкова вече договорихме увеличението на минималните работни заплати за съответните учителски длъжности. То е предвидено от 1 януари със средносрочната бюджетна прогноза – това ще бъде заложено и в Закона за държания бюджет“, каза още министър Вълчев и посочи, че 330 млн. лв. са отделени за това увеличение.
„Важното е, че проведохме този политически разговор и взехме това решение, че учителите са най-важни и трябва да инвестираме в тях. Минималната заплата, която в момента е 760 лв. за длъжността младши учител и учител, ще се увеличи на 920 лв. – това е основната заплата. Иначе средната брутна заплата, е около 1080 лв. Тя е близка до общата средна на страната. След увеличението тя ще стане близо 1300 лв. – това е брутната. А нетната вероятно ще е между 1000 и 1100 лв., но това е индивидуално и зависи от клас прослужено време и т.н.“, обясни министърът.
На въпрос дали ще изпълни обещанието си да вдигне учителските заплати двойно до края на мандата на ГЕРБ, Вълчев отговори: „Да, и това може да го видим в одобрената от правителството средносрочна бюджетна прогноза. За 2019, 2020 и 2021 г. имаме заложени 330 млн. лв. с всяка година повече. В края на мандата една нетна учителска заплата трябва да бъде над 1500 лв., а минималната – над 1300 лв.“, обясни министърът.
Той посочи, че малко преди 15 септември има дефицит на учители, като най-трудно се намират педагози по информационни технологии, физика и математика. „Средната възраст на един български учител е около 50 години“, заяви Вълчев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.