НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Washington Post: Владимир Путин се страхува от едно нещо. Накарайте го да вярва, че то ще се случи

The Washington Post: Владимир Путин се страхува от едно нещо. Накарайте го да вярва, че то ще се случи

8 Август 2018 | 18:44 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Москва. Майкъл Морел, разузнавач от кариерата, служил като заместник-директор на ЦРУ от 2010 до 2013 година, пише в материал за електронното издание на водещия американски вестник The Washington Post за отношенията между САЩ и Русия и от какво може да бъде респектиран стопанинът на Кремъл Владимир Путин, за да прекрати намесата си в американските избори.

В материала се споменава за предполагаемата руска намеса в изборите, като се цитира изявление на социалната мрежа „Фейсбук“, която на 31 юли разкри за провеждането на 17-месечна кампания за влияние, целяла да посее политическо разделение в мрежата ѝ. Според „Фейсбук“ следите на тази кампания могат да се проследят до Кремъл. От Белия дом, най-висшите съветници на САЩ обявиха, че Русия подготвя подобна кампания за изборите за Конгрес през ноември.
Морел обръща внимание на евентуалната реакцията на администрацията на Доналд Тръмп и задава въпроса: „Как можем да накараме Путин да спре?“
Според него спирането на руския президент е жизненоважно, не само като въпрос за опазване на американската демокрация от руската намеса, но и като силен сигнал към всички други съперници на САЩ, като Китай, Иран и Северна Корея.
В статията разузнавачът привежда мерките, които според него трябва да бъдат предприети. Една от тях е самоотбрана, като за тази цел администрацията на Тръмп трябва да подсигури националната избирателна система, особено софтуера, който съдържа данните на регистрираните гласоподаватели. Всеки глас трябва да бъде записан и на резервна хартиена бланка, която да бъде използвана за проверяване на изборните резултати, ако това е нужно. Нови закони и по-доброто им прилагане също е нужна стъпка, за възпирането на чуждестранни пари в американските избори, според него. По-добрата координация сред правителството също е нужно за предпазване на изборите, което може би най-добре ще бъде постигнато чрез създаване на Център за хибридни заплахи, подобен на Националния център за контра-тероризъм, смята Морел.
Бившият заместник-директор на ЦРУ пише и за американските санкции срещу Русия, като според него Белият дом трябва ясно да покаже, че те ще бъдат отменени, когато Путин спре да се намесва в демократичните институции на САЩ и техните съюзници.
Според Морел Владимир Путин се страхува от едно нещо и това е, че някой ден руската средна класа най-сетне ще се разбунтува срещу неговия режим и ще излезе на улиците с искания за промяна. Това се е случило в Тунис, Кайро и други северноафрикански и близкоизточни градове между 2010 и 2012 година и се случи доста алармиращо, от перспективата на Путин, преди четири години в Киев, когато украинците изхвърлиха правителство, което фаворизираше Москва.
Санкции, които ударят сърцето на руската икономика – санкции, които увеличават риска руската средна класа да стане непокорна – това би привлякло вниманието на руския президент, смята Морел.Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: В Сената на САЩ предложиха нов пакет за санкции срещу Русия

Washington Examiner: В Сената на САЩ предложиха нов пакет за санкции срещу Русия

2 Август 2018 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Сенатори от Републиканската и Демократическата партия представиха нов пакет от санкции, насочени към Руската федерация и президента й Владимир Путин, съобщава американското издание Washington Examiner.
„Настоящият режим на санкции не успя да възпре Русия да се намеси в предстоящите (междинни) избори през 2018 г.", подчерта сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина, който е един от авторите на новия проектозакон.
Интересът на Греъм към новите санкции бе засилен от споровете след срещата на върха в Хелзинки между държавните глави на САЩ и Русия. Предложеният нов пакет включва агресивни нови инициативи, като например забрана на търговията с руски дълг - мярка, внесена за обсъждане при последния кръг дебатите за санкциите срещу Москва.
Новите мерки обаче са също така насочени и срещу приближения кръг на Путин – отправени са призиви са налагане на санкции на негови близки съратници и дори членове на семейството му, които „улесняват незаконните и корумпирани дейности" в страната.
„В продължение на близо две години, най-добрите служители на нашето разузнаване многократно предупреждаваха, че Кремъл продължава усилията си за намеса в нашите избори и да предизвика хаоса сред нашите граждани", заяви на свой ред сенаторът от Републиканската партия Джон Маккейн. „Докато Путин плаща сериозни суми за действията си, тези атаки срещу нашата демокрация само ще се увеличават", увери Маккейн.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че смята срещата си с Владимир Путин в Хелзинки за забележителна

ТАСС: Доналд Тръмп заяви, че смята срещата си с Владимир Путин в Хелзинки за забележителна

30 Юли 2018 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в понеделник, че счита своята среща с руския си колега Владимир Путин в Хелзинки за забележителна, предава ТАСС.
„Имах забележителна среща с руския президент Путин (в Хелзинки). Мисля, че това беше забележителна среща с поглед към бъдещето, сигурността, икономическото развитие и защитата на Израел“, заяви американският държавен глава по време на съвместна пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте в Белия дом.
Тръмп отбеляза и че в рамките на „осигуряването на обща защита“, срещата с Путин е била забележителна. Той повтори отново и за „фалшивите (американските) медии“, които са отразили американско-руската срещата на върха по съвсем различен начин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Американските санкции върху Русия ще останат „както са в момента“

Доналд Тръмп: Американските санкции върху Русия ще останат „както са в момента“

30 Юли 2018 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американските санкции върху Русия ще се запазят и няма да се променят засега, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в понеделник, предава AFP.
„Санкциите върху Русия ще останат както са в момента“, заяви Тръмп пред журналисти в Белия дом по време на съвместна пресконференция с италианския премиер Джузепе Конте.
Думите на Тръмп идват само две седмици след срещата му с руския президент Владимир Путин в Хелзинки.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Урсула Фон дер Лайен: Доналд Тръмп няма стратегия как да общува с Путин

Урсула Фон дер Лайен: Доналд Тръмп няма стратегия как да общува с Путин

29 Юли 2018 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на отбраната на Германия Урсула Фон дер Лайен разкритикува президента на САЩ Доналд Тръмп, заявявайки, че той няма „различима стратегия“ при общуването със своя руски колега Владимир Путин, пише The Hill.
Фон дер Лайен осъди Тръмп по време на интервю пред „Шпигел“, заявявайки, че след срещата си с Путин в Хелзинки, американският президент е оставил европейските си съюзници в неведение. Съдържанието на обсъжданията в столицата на Финландия е неизвестно.
„Няма различима стратегия в начина, по който президентът общува с Русия“, заяви тя. „Проблемът на Хелзинки е, че никой не знае що е било обсъждано или за какво са се разбрали“, допълни тя.
Фон дер Лайен изрази интерес Германия да поддържа по-близки отношения с Русия, но предупреди, че правителството на Путин трябва да се докаже като доверен партньор.
„Разбира се, ние искаме по-добри отношения с Москва, но топката е в двора на Кремъл в това отношение“, смята тя.
Германският политик обясни относително студените отношения на Тръмп с германския канцлер Ангела Меркел като резултат не от политически различия, а от това, че президентът се чувства заплашен, когато види могъща жена.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: От Белия дом заявиха, че Доналд Тръмп е „отворен“ за посещение в Москва

AFP: От Белия дом заявиха, че Доналд Тръмп е „отворен“ за посещение в Москва

27 Юли 2018 | 18:02 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. От Белия дом в петък заявиха, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е отворен за посещение в Москва, след поканата на руския му колега Владимир Путин, предава AFP.
„Тръмп има желание за провеждане на срещи занапред и аз също съм готов“, бяха думите на Владимир Путин, отправяйки покана към американския си колега и потвърждавайки желанието си да посети Вашингтон.
Белият дом отговори с изявление, че „Президентът Тръмп очаква с нетърпение да приеме президента Путин във Вашингтон и е отворен към посещение в Москва, след като получи формална покана“.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Владимир Путин назова една от силните черти в характера на Доналд Тръмп

РИА Новости: Владимир Путин назова една от силните черти в характера на Доналд Тръмп

27 Юли 2018 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Йоханесбург. Голям плюс на президента на САЩ Доналд Тръмп е стремежът му да изпълни обещанията си, предимно тези на своите избиратели, заяви руският президент Владимир Путин по време на пресконференция след срещата на върха на БРИКС в Южна Африка, предава РИА Новости.
„Това е специфика на настоящия президент, при това считам положителна, защото по правило след избори някои лидери бързо забравят това, което са обещали на народа си, когато са били пред изборните секции“, подчерта руският президент.
Двамата президенти неведнъж оцениха положително качествата един на друг.
„Мисля, че той е опитен човек, бизнесмен с голям опит, и разбира, че ако иска да установим отношения на сътрудничество, то е нужно да се отнасяш с потенциалния си партньор с уважение, в противен случай нищо няма да се получи помежду ви“, коментира ситуацията Путин.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Владимир Путин заяви, че е „готов да отиде във Вашингтон“ и покани Доналд Тръмп в Москва

AFP: Владимир Путин заяви, че е „готов да отиде във Вашингтон“ и покани Доналд Тръмп в Москва

27 Юли 2018 | 15:58 | Агенция "Фокус"
Йоханесбург. Президентът на Русия Владимир Путин заяви в петък, че е поканил американския си колега Доналд Тръмп в Москва и че е готов да пътува до Вашингтон за нова среща на върха, предава AFP.
„Готов съм да отида във Вашингтон“, заяви Путин пред журналисти след срещата на върха на лидерите от групата на БРИКС в Йоханесбург, добавяйки че е поканил Доналд Тръмп на посещение в Москва.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият дом: Следващата лична среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин няма да се проведе през 2018 година

Белият дом: Следващата лична среща между Доналд Тръмп и Владимир Путин няма да се проведе през 2018 година

25 Юли 2018 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белият дом обяви в сряда, че следващата среща между президента на САЩ Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин няма да се състои през 2018 г., посочвайки, че такава ще се насрочи след края на разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер около предполагаемата руска намеса на президентските избори в САЩ през 2016 година., предава AFP.
„Президентът смята, че следващата двустранна среща с президента Путин трябва да се състои, след като ловът на вещици приключи, затова решихме, че ще се проведе през следващата година“, заяви каза съветникът по национална сигурност в Белия дом Джон Болтън.
Специалният прокурор, който разследва евентуално тайно споразумение между Москва и екипа на предизборната кампанията на Тръмп за президентските избори през 2016 г., никога не е посочвал график за края на разследванията.

Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.
В САЩ се подготвят за пристигането на мигрантския керван. 17 ноември 2018 г.

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.