НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Иван Нейков, бивш социален министър: Трябва да се създаде Кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания

Иван Нейков, бивш социален министър: Трябва да се създаде Кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 21:44 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се създаде кодекс за правата и задълженията на хората с увреждания. Това каза за обзорното предаване "Това е България" на Радио „Фокус“ бившият социален министър Иван Нейков. Той допълни, че един от сериозните проблеми в българското законодателство, както и в приетите на първо четене проектозакони за хората с увреждания, е действието съобразно конюктурата.
"Тепърва трябва да бъдат приети доста подробни подзаконови нормативни актове, които да реализират идеите на Закона. Вторият риск е - ние може да имаме и Закона и подзаконовите актове, но може да нямаме инфраструктурата, чрез която да реализираме идеите на Закона за хората с увреждания. Една от най-интересните, важни и ценни новости в Закона е комплексната индивидуална оценка, която трябва да бъде правена на всеки човек с увреждане и въз основа на нея да бъдат определяни потребностите на този човек“, каза още Иван Нейков.
Той обърна внимание, че в обществото не се говори за това как да се стимулират предприемачите да създават социални услуги и уточни, че в България има огромна нужда от тях. По думите му всяка социална услуга създава много работни места и даде за пример, че има социални услуги, при които двама потребители създават едно работно място. Експертът допълни, че е неотложно създаването на система за контрол върху качеството на доставчиците на социални услуги.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мая Манолова, омбудсман: Най-сериозното нещо, което може да отпадне от Закона за хората с увреждания, са квотите за работните места

Мая Манолова, омбудсман: Най-сериозното нещо, което може да отпадне от Закона за хората с увреждания, са квотите за работните места

26 Октомври 2018 | 21:36 | Агенция "Фокус"
София. Най-сериозното нещо, което може да отпадне от Закона за хората с увреждания, са квотите за работните места. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ омбудсманът Мая Манолова във връзка с опасенията някои предложения да отпаднат от приетия между първо и второ четене Законопроект.
„Аз не разбирам упорството на работодателските организации, предвид факта, че те самите плачат за работници, твърдят че няма квалифицирана работна ръка, априори да се изключват близо 80 000 души. Това са хората с чужда помощ. Една част от тях биха могли лично да бъдат ангажирани в трудовия процес.
Друга част от тях- техните близки, тези които сега са вързани и не могат да се реализират професионално, биха могли след въвеждането на асистенти, да могат да продължат своята професионална кариера“, обясни омбудсманът.
Омбудсманът Мая Манолова уточни, че ще участва в заседанията на всички работни групи по уточняване на текстовете от законопроекта за второ четене.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Изказването на Валери Симеонов е арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България

Корнелия Нинова, БСП: Изказването на Валери Симеонов е арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България

26 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Изказването на Валери Симеонов е арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова в отговор на въпрос какво смята за обяснението на Валери Симеонов, че думите които е казал за майките на деца с увреждания са извадени от контекста, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ майките, които от 6 месеца поставят на държавата справедливи предложения за грижата на хората с увреждания, в представите на вицепремиера са „кресливи“ жени, които използват уж болните си деца. "Разбрахме го като арогантно, нечовешко, ненормално отношение към хората с увреждания с България", добави тя. Според нея организираните протести на родителите на деца с увреждания нямат политически нагласи. Корнелия Нинова уточни, че това са протести за основни ценности, като майчинство, деца, грижа за болни хора, държавност. „Смятам, че този протест е човешки, общочовешки“, изтъкна тя.
Корнелия Нинова обясни, че по време на срещата с президента Радев, не са коментирали конкретно алтернативен бюджет, но са засегнали въпроси, които ще се отразят на него. „Представих алтернативен модел на данъчна политика и изразихме позиция, че при това неравенство, което има в България, сега действащият данъчен модел не е добър, защото ще продължава да задълбочава неравенствата. В рамките на това говорих за прогресивно и семейно облагане, за намаляване на ДДС и преизчисляване на пенсии,“ каза тя.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Филип Попов, БСП: Ще гласуваме и втория закон за хората с увреждания, а вицепремиерът Валери Симеонов още го няма

Филип Попов, БСП: Ще гласуваме и втория закон за хората с увреждания, а вицепремиерът Валери Симеонов още го няма

26 Октомври 2018 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. Вече ще гласуваме и втория закон за хората с увреждания, а вицепремиерът Валери Симеонов още го няма. Това каза секретарят на ПГ на БСП Филип Кутев в дебатите по гласуването на Законопроекта за личната помощ на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Моля да обясните какво се случва, направихте ли връзка с него, нещо по-важно ли има“, коментира той. „Сигурен съм, че председателят на парламента Цвета Караянчева е изпълнила обещанието си да го покани“, посочи Филип Попов. „Ще се постарая да разбера какво се случва“, допълни зам.-председателят на НС Емил Христов.
В началото на пленарния ден, преди гласуването на Законопроекта за хората с увреждания, от БСП настояха ресорният вицепремиер да присъства в парламента.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

Премиерът Бойко Борисов: Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП

26 Октомври 2018 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Сливен. Изпълнили сме в пълен обем ангажиментите си към майките на деца с увреждания, в пъти повече отколкото през управление на БСП. Това каза пред журналисти на полигона „Ново село“ край Сливен премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В парламента приеха първия закон, върви вторият за хората с увреждания. Видяхте в бюджета – 150 млн. повече. Което сме поели като ангажимент, в срок се прави. Вчера в МС в ресорите направихме промени. Между първо и второ четене ще се предложи социалният министър отново да си отговаря. Искахме миналата сряда, когато приемахме и нямаше още този скандал, да е по-високо нивото, да се върши повече работа. Мисля, че и сега всички трябва да са спокойни“, коментира Борисов. Във връзка с протестите срещу вицепремиера Валери Симеонов, премиерът заяви, че в рамките на демокрацията не може да каже на никой да не протестира. „Това, което поехме като ангажимент в МС и парламента е изпълнено в пълен обем в пъти повече, отколкото по време на управление на БСП. Толкова мога да кажа на тези хора“, каза още Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие единодушно Закона за хората с увреждания на първо четене

Парламентът прие единодушно Закона за хората с увреждания на първо четене

26 Октомври 2018 | 11:54 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие Закона за хората с увреждания на първо четене, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 174 народни представители.
Правителството предлага създаване на Държавна агенция за хората с увреждания, която да започне да функционира от 1 януари 2021 г. Държавната агенция ще бъде правоприемник на Агенцията за хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания.
През закона ще се създаде и Съвет за наблюдение с 4-годишен мандат, който да гарантира защитата на правата на хората с увреждания. Съветът ще провежда консултации с представителните организации на и за хора с увреждания.
Законът въвежда нов вид оценка, която да отчита индивидуалните потребности на хората с увреждания. Оценката ще се прави от специализирани отдели към дирекции „Социално подпомагане".
На законово ниво се предвижда получаване на месечна финансова подкрепа на база на линията на бедност, а не на база гарантиран минимален доход, както досега. Месечната финансова подкрепа ще бъде отпусната от 1 януари 2019 г. и ще се определя в зависимост от степента и вида на увреждането, както и от и потребностите. От 1 януари 2020 година ще се предоставят и медицински изделия.
Въвежда се „квота на работната сила“ в публичната и в частната сфера. Квотният принцип ще се отнася за работодатели с персонал от 50 и повече работници и служители. Неспазването на квотните задължения ще води до изплащане на компенсации. Регламентира се нова форма на заетост – защитената заетост за хора с трайни и множество увреждания, осъществявана в центрове. Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите. КНСБ подкрепят промените, ССИ се въздържа от подкрепа, а представителите на АИКБ, БТПП, БСК и КТ „Подкрепа“ не ги подкрепят.
Предвидено е зачитане за осигурителен стаж при пенсиониране за времето, през което са полагани грижи за лице с трайно намалена работоспособност или степен на увреждане над 90%, както и за дете, което се нуждае постоянно от чужда помощ.
Ще бъде създадена информационна система за хората с увреждания, която ще служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората.Информационната система ще поддържа профил на всеки.
Регламентира се финансова подкрепа за национално представителните организации на и за хората с увреждания, осигурена под формата на субсидия от държавния бюджет, както н контрол по отношение на изпълнението на субсидираните от държавата дейности.
При приблизително запазване на броя на хората с увреждания с най-малко 50% трайно намалена работоспособност, които са около 490 хил. души средногодишно, ще се изискват около 332 милиона лева за следващата година. В сравнение с 2018 година ще бъдат необходими допълнително около 133 милиона лв.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която се очаква

Министър Бисер Петков: Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна, която се очаква

26 Октомври 2018 | 11:50 | Агенция "Фокус"
София. Приемането на Закон за хората с увреждания е първата стъпка към положителната промяна за тях, която всички искаме и те очакват. Това каза социалният министър Бисер Петков преди гласуването на Законопроекта на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Следващите стъпки са приемането на Законопроектите за личната помощ и за социалните услуги. Те в пакет би трябвало да решат голяма част от проблемите на хората с увреждания“, заяви той. „В изказванията в зала бяха посочени някои недостатъци на законопроекта, той не е съвършен. Мисля, че дискусията между двете четения ще даде възможност част от тях да бъдат коригирани“, каза още Бисер Петков.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да има консенсус за хората с увреждания

Корнелия Нинова, БСП: Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да има консенсус за хората с увреждания

26 Октомври 2018 | 11:42 | Агенция "Фокус"
София. Докато няма оставка на вицепремиера Валери Симеонов, няма да имате консенсус по отношението към хората с увреждания. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Протестите пред МС са всеки ден. Това ли е работата, която сте свършили. Ние не ви даваме оценка, те ви я дават, когато всеки ден са под прозорците на парламента“, се обърна тя към управляващите. „Това означава или несвършена работа, или показано отношение. Ако днес полагаме усилия да сложим начало на една реформа и да свършим работа, сте им длъжници“, посочи Корнелия Нинова. „Показахте унизително и нечовешко отношение към тези хора, днес „се биете в гърдите“, че работите и търсите консенсус“, заяви тя.
Биляна ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание

26 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Нека политиката за хората с увреждания да не се прави от една политическа сила, а от 44-тото Народно събрание. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дебатът преди изказването на Антон Кутев вървеше много конструктивно“, коментира той. „Молбата ми към БСП е да престанат да внасят омраза и напрежение“, посочи Цветан Цветанов. „Направете го, някъде другаде. Може би имате лични проблеми, всеки има, но не ги изразява в парламента“, се обърна той към БСП. „Благодаря за високата оценка за усилията на социалното министерство и на работните групи по законопроекта“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството

Антон Кутев, БСП: Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството

26 Октомври 2018 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Протестите направиха политиката за хората с увреждания приоритет за правителството. Това каза зам.-председателят на ПГ на БСП Антон Кутев в дебатите по Законопроекта за хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Драма има. Валери Симеонов не може да го оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания“, заяви той. „Идеята, че няма драма е погрешна. Драма има и тя е сериозна. Подбрали сте абсолютно неподходящ човек“, коментира Антон Кутев. „Гражданският натиск беше основателен и смислен. Ако не беше той, резултатът нямаше да го има“, обяви той. „Законът за хората с увреждания няма да свърши цялата работа, но ще свърши някаква работа“, каза още Антон Кутев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Толя Стоицова, НБУ: Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания

Проф. Толя Стоицова, НБУ: Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания

26 Октомври 2018 | 10:11 | Агенция "Фокус"
София. Еволюцията на протестите е психологически естествена, всяка малка победа води до по-големи желания. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Толя Стоицова, преподавател по социална и медийна психология в Нов български университет. „За разлика от техническите и технологичните сфери, социалното общество се развива най-бавно“, обясни тя. Според нея това може да намери реално отражение в протести за абсурдни неща. По думите й регулатори на социалното общество са медиите, като те трябва не само да информират, но и да ориентират в информационния поток. „За целта е нужна трибуна за специалисти, които на елементарен език да обяснят хода на обществените процеси“, каза още проф. Стоицова. „Аз съм далеч от мисълта, че българинът не разбира какво се случва около него, както някои го упрекват. Няма такова нещо, просто хората не знаят и не могат да знаят всичко. Затова е нужно да бъдат насочвани, за да взимат по-коректни и адекватни решения дали да протестират или не. Нямам никаква критика към медиите по отношение на това как те разширяват нашите сетива и дават възможност да знаем къде какво се случва не само в рамките на нашата държава, но и по целия свят. Но информационната функция, за която говоря, е различна от познавателната функция“, коментира проф. Толя Стоицова. Тя добави, че натрупването на множество негативни факти от социална гледна точка, изразяващи се в недоволство в различни точки по света, създава отлични условия за популизъм. „Той обещава, но не изпълнява, тъй като за да вземеш, първо трябва да дадеш“, допълни тя. „В недалечното минало народът повярва, че държавата ни „може да бъде оправена за 800 дни“, но не опита да разсъждава дали това е практически възможно“, уточни проф. Стоицова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майките на деца с увреждания протестират четвърта вечер

Майките на деца с увреждания протестират четвърта вечер

25 Октомври 2018 | 19:17 | Агенция "Фокус"
София. За четвърта поредна вечер майките на деца с увреждания и граждани се събраха пред министерския съвет с искане за оставката на Валери Сименов, предаде БНР.
Протестиращите майки обявиха, че протестните им действия ще продължат, докато вицепремиерът не се оттегли от поста.
Майките блокираха движението в района на площад „Независимост“.
Протестните прояви преминаха към гражданско неподчинение. В момента протестиращите блокират кръстовището към булевардите „Княгиня Мария Луиза“ и „Тодор Александров“, развяват черни знамена и скандират - „Всеки ден ще е така до победата“.
Протестиращите заявиха, че извинението не е решение и че техните прояви ще продължат до подаването на оставка.
Те ще протестират всеки ден, включително събота и неделя.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Ясна е позицията ни за идеята Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Ясна е позицията ни за идеята Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

24 Октомври 2018 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. Позицията на ДПС по този въпрос е ясна. Това каза пред журналисти д-р Хасан Адемов, председател на Комисията по социална политика във връзка с текстовете на Закона за хората с увреждания, в които се посочва, че ресорният вицепремиер трябва да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали този текст няма да провокира напрежение сред хората, д-р Адемов обясни: „Това е въпрос, който е извън компетенциите на народните представители. Мисля, че отговорът на този въпрос, се налага от само себе си". "Нашата позиция по този въпрос е ясна, така че няма смисъл да коментирам“, допълни д-р Адемов. Той уточни, че е доволен от постигнатия консенсус по пакета от закони за хората с увреждания.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

24 Октомври 2018 | 16:58 | Агенция "Фокус"
София. Социална комисия прие на първо четене Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. И двата законопроекта бяха приети единодушно с 21 гласа "за", без "против" и "въздържали се". Предстои двата законопроекта да бъдат разгледани на първо четене и от пленарна зала. Те са заложени в дневния ред на депутатите като точка първа и втора за петък.
В рамките на заседанието освен министър Бисер Петков, членовете на Социална комисия и омбудсмана Мая Манолова, присъстваха работодателски и синдикални организации, както и представители на хората с увреждания. Протестиращите майки изразиха становище, че двата закона предлагат един цялостно нов подход към хората с увреждания и са стъпка напред, но според тях обаче само с това няма да се направи цялостната реформа.
Законът за хората с увреждания е внесен от Министерски съвет. Стратегическата цел, която се постига с проекта, е предоставяне от държавата на необходимата и адекватна социално-икономическа подкрепа за хората с увреждания, чрез която да бъдат максимално приобщени в обществото. С предлаганата нормативна уредба се гарантира равноправното и пълноценното упражняване на правата на хората с увреждания. Със закона се дефинират по нов начин областите и средствата за подкрепа за социално приобщаване и се въвеждат принципи, които определят личния избор, независимост, равнопоставеност, достъпност, пълноценно и ефективно участие в обществения живот на хората с увреждания и техните семейства.Със закона се създава Национален съвет за интеграция на хората с увреждания, като е предвидено ръководство му да се осъществява от ресорния вицепремиер. Със законопроекта се предвижда създаването на нова структура към Министерския съвет със статут на държавна агенция. Предвижда се Държавната агенция за хората с увреждания да осъществява дейности, свързани с изготвяне на индивидуалната оценка на потребностите и координиране на политиката за правата на хората с увреждания. Целта е единната структура да координира изпълнението на цялостната държавна политика за правата на хората с увреждания. Новосъздадената държавна агенция ще има водеща роля при координацията между отделните институции и организации и ще започне да функционира от 1 януари 2021 г.
Законът за личната помощ е разработен от екипа на омбудсмана Мая Манолова и е внесен от ПГ на „БСП за България“ и ПГ на „Воля“. Целта на закона е чрез осигуряване на лична помощ да се подпомогнат лицата с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, независим живот, активно включване и участие в общността и достъп до различни услуги и дейности, като по този начин се разрешат описаните по-горе проблеми с действащите социални услуги „личен и социален асистент“ и се отговори на изискванията на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания. Проектът регламентира механизма лична помощ, чрез който се осигурява устойчивост на личната помощ и нейното финансиране; предоставяне на лична помощ въз основа на реална индивидуална оценка на потребностите и единни критерии за включване в механизма, които са определени на нормативно ниво, както и гъвкавост на дейностите и предоставяне на възможност на нуждаещия се да избира кой ще му бъде асистент.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Министър Бисер Петков: Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

24 Октомври 2018 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. Голямата задача е между първо и второ четене да постигнем синхрон между Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в края на обсъжданията на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ на заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че крайният резултат не е съвършен, но е стъпка в правилната посока.
По думите му е важно да има стиковане в разпоредбите на проектите. „Ние предложихме и благодаря на председателя на Комисията да представим проекта на Закона за социалните услуги, за да можете, вие уважаеми народни представители, да имате представа и от третия законопроект и на тази база да можем да търсим по-голямо решаване на проблемите на хората с увреждания. В законопроекта за социалните услуги са всъщност механизмите и възможностите за подкрепа“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока

Д-р Хасан Адемов, ДПС: Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока

24 Октомври 2018 | 15:37 | Агенция "Фокус"
София. Законите за хората с увреждания са стъпка в правилна посока. Това каза председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основната цел на политиките за хората с увреждания са да изпълним препоръките на конвенцията на ООН за тяхната защита, а от друга страна да дадем възможност на всички хора с увреждания да преодолеят препятствията и абсолютно всички трудности, които им пречат да се интегрират адекватно в обществото“, допълни още д-р Адемов.
Той съобщи, че се очаква следващата сряда министър Бисер Петков да представи готовия проект на Закона за социалните с услуги в комисията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение

Д-р Калин Поповски, „Обединени патриоти“: Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение

24 Октомври 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Надявам се с приемането на Закона за хората с увреждания да спадне общественото напрежение. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ д-р Калин Поповски по време на заседание на Комисия по труда, социалната и демографската политика, на което се обсъждат Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Двата закона са много тежки, много големи. Знаете колко работни групи, колко консултации. За това не може да виним администрацията на министър Петков, че ги е забавил. Има обективни реалности, които наложиха да ги гледаме в късната есен“, зави той.
Той изрази надежда да падне общественото напрежение. Поповски обърна внимание и на средствата за хора с увреждания в бюджета за 2019, които според него също би трябвало да намалят общественото напрежение. „Наистина си мисля за тези хора. Правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ отдавна е помислило и в разходната част на бюджета тези пари са предвидени“, допълни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите им

Светлана Ангелова, ГЕРБ: Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите им

24 Октомври 2018 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. Ще подкрепим Закона за хората с увреждания, защото смятам, че сме стъпили на правилната писта за решаване на проблемите на тези хора. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „ПГ на ГЕРБ ще подкрепи закона за хората с увреждания. Не защото това е проект на закон на Министерски съвет. Ние ще гласуваме "за" и ще подкрепим точно този вариант, защото в него голяма част от исканията на протестиращите майки на деца с увреждания са намерили израз“, заяви Ангелова. По думите ѝ ГЕРБ ще го подкрепи, защото той е приет и подкрепен от Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
Според нея всички обвинения към управляващите са се оказали неоснователни, тъй като днес се обсъждат двата обещани законопроекта. Тя подчерта, че е необходима реформа за хората с увреждания. Ангелова уточни, че ГЕРБ ще подкрепи и Закона за личната помощ. „Да, той има своите несъвършенства, но се надявам с общи усилия да изчистим текстовете и действително да имаме два работещи закона за хората с увреждания, които ще бъдат в подкрепа на тази група“, допълни депутатът от ГЕРБ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Гьоков: С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики

Георги Гьоков: С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики

24 Октомври 2018 | 15:25 | Агенция "Фокус"
София. С колегите от БСП ще подкрепим на първо четене Закона за хората с увреждания, но не означава, че няма да отправим сериозни критики. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Георги Гьоков по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него някои от проблемите на хората с увреждания ще останат същите дори и след приемане на този закон. „Аз и представителите на ПГ на „БСП за България“ в Комисията по труда и социалната политика ще подкрепим законопроекта на Закона за хората с увреждания. Това не означава, че няма да отправим сериозни критики. От ПГ на „БСП за България“ оценяваме усилията, които са положени от всички страни. Наясно сме, че се работеше под сериозен обществен и функционален начин“, поясни Гьоков. Той изрази надежда този нов закон да стане основа за интеграцията на хората с увреждания. Според него всички трябва да са наясно, че не само законодателни пречки, но и липса на достатъчни финансови средства, също са проблем.
По думите му липсва финансова обосновка на предвидените в проекта дейности. По отношение на Закона за личната помощ, Гьоков уточни, че няма как БСП да не го подкрепя. "Радвам се, че има консенсус в парламента", каза още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от  малките ни победи да не бъде отстранена

Омбудсманът Мая Манолова: В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от малките ни победи да не бъде отстранена

24 Октомври 2018 | 15:09 | Агенция "Фокус"
София. В Закона за хората с увреждания не отстъпихме от жалоните на реформата, ще бдим между четенията нито една от малките ни победи да не бъде отстранена. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обсъждането на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нека да използвам възможността да изразя своето становище и по проекта на Закона за хората с увреждания, защото заедно с моя екип активно участвахме в неговото изработване. Нека да кажа, че ние подкрепяме този проект, който беше представен днес от министъра на труда и социалната политика“, заяви още Манолова. По думите й протестиращите майки са работили сериозно и динамично. „Имахме разправии, скандали, обиди, сълзи, но в крайна сметка се обединихме около този проект, който е представен днес“, обясни омбудсманът. По думите й този проект не е идеален, нито съвършен. „Има много пропуски, които надявам се, част от тях могат да бъдат коригирани между първо и второ четене“, заяви още Манолова. Тя обясни, че основният проблем е свързан с медицинската експертиза. "Моето огромно притеснение при изготвянето на този проект, изобщо на пакета от закони, беше какво ще се случи на 1 януари и дали огромните очаквания и надежди, които хората с увреждания имат към правеното от нас законодателство ще се сбъднат. Благодарение на нашата обща работа, наистина ще успеем да покажем, че реформата в тези политики започва", допълни още тя. По отношение на Закона за личната помощ, Манолова поясни, че той е кауза на много организации. "Нека да е ясно, че той е жизнено важен за хората с най-тежки увреждания, за техните семейства, ще им осигури спокойствие", допълни тя. По думите й той създава устойчивост в предоставянето на лична помощ.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Михайлов, БСП: Законопроектът за хората с увреждания е положителен финал на усилия, които заслужават адмирации

Георги Михайлов, БСП: Законопроектът за хората с увреждания е положителен финал на усилия, които заслужават адмирации

24 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за хората с увреждания е положителен финал на усилия, които заслужават адмирации. Това каза на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия депутатът от ПГ на БСП Георги Михайлов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Трябва много внимателно да се прецизират съставът и представителството на Съвета за наблюдение на хората с увреждания“, обяви той. „Рискуваме да има изкривявания в начина на разглеждане на проблемите на хората с увреждания“, уточни Георги Михайлов. „Ще внесем, консултирайки се с организациите, конкретни текстове, за да не се допускат проблеми със смисъла на закона в частта за трудовата заетост“, заяви депутатът от БСП. „Тази ранима част на обществото заслужава вниманието на всички нас“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Предвидено е Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер

Министър Бисер Петков: Предвидено е Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер

24 Октомври 2018 | 14:51 | Агенция "Фокус"
София. Предвидено е Националният съвет за интеграция на хората с увреждания да се ръководи от ресорния вицепремиер. Това каза социалният министър Бисер Петков по време на представянето на Закона за хората с увреждания пред Комисия по труда, социалната и демографската политика, предаде репортер на Агенция „Фокус“
„Регламентират се специфични функции на централната власт и органите на местното самоуправление, с които се разширяват отговорностите“, зави той. По думите му предвидено е създаване на областни съвети за правата на хората с увреждания на регионално ниво“, каза той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания

Вицепремиерът Валери Симеонов: Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания

22 Октомври 2018 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. Категорично сме за отпадането на квотите в Закона за хората с увреждания. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов след среща с работодателските организации в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него квотите, които задължават назначаването на хора с инвалидност, са абсолютно несъстоятелни. „Това води до съответни санкции, които са в размер на 30% от минималната работна заплата. В България има остър недостиг на работна ръка – няма работодател, който да не назначи инвалид, стига да му върши работа“, обясни той. Според вицепремиера в тези текстове е заложен популизъм, прикрит под грижата за инвалидите. „Една такава санкция от минималната работна заплата автоматично се превръща в закон за всички тези предприятия на дребния и средния бизнес – то се превръща в един допълнителен данък“, уточни още Симеонов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

18 Октомври 2018 | 04:30 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания. Toва съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след края на седмичното правителствено заседание. Той обясни, че проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен след направените поправки. „За изпълнението на дейностите в бюджета за 2019 г. са предвидени 486 млн. лева. В законопроекта се предвиждат мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания“, каза още социалният министър.
Петков посочи, че по този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. „Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър. По-късно Петков лично уведоми протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова за взетото решение от Министерски съвет.
Агенция „Фокус“ припомня: Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. До края на седмицата законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, който до края на седмицата влиза за разглеждане в парламента (ОБЗОР)

17 Октомври 2018 | 18:49 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания. Toва съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след края на седмичното правителствено заседание. Той обясни, че проектозаконът е одобрен във вида, в който е внесен след направените поправки. „За изпълнението на дейностите в бюджета за 2019 г. са предвидени 486 млн. лева. В законопроекта се предвиждат мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания“, каза още социалният министър.
Петков посочи, че по този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания. „Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър. По-късно Петков лично уведоми протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсмана Мая Манолова за взетото решение от Министерски съвет.
Агенция „Фокус“ припомня: Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. До края на седмицата законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Социалният министър Бисер Петков лично съобщи на протестиращите майки, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерския съвет

Социалният министър Бисер Петков лично съобщи на протестиращите майки, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерския съвет

17 Октомври 2018 | 14:22 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков дойде при протестиращите майки пред парламента, за да им съобщи, че законопроектът за хората с увреждания е одобрен от Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Изпълняваме ангажимента, който поехме по Плана за действие, обсъждан на 9 октомври. Датите, които бяха разписани, се спазват. В петък законопроектът ще бъде в парламента и неговото разглеждане ще продължи“, обяви той. „Одобреният законопроект от Министерски съвет е във вида, в който беше подкрепен на Националния съвет, на който вие присъствахте“, обърна се министърът към протестиращите майки. „Вчера законопроектът за социалните услуги, който също познавате като съдържание и бяхте включени в работната група, е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството“, припомни Бисер Петков. Според него до края на годината законопроектът ще бъде в Народното събрание. „След Министерския съвет се обадих лично на омбудсмана Мая Манолова, за да я уведомя. Дойдох и при вас, за да ви съобщя, че това, за което сме се разбрали - се спазва“, обяви социалният министър. „Надявам се това да възвърне доверието между нас. А в Народното събрание, както беше заявено, законопроектите да се гледат и заедно, което е част от споразумението“, коментира Петков.
Една от протестиращите майки посочи: „Министерството спази обещанието си. И вчера, и днес бяхме пред Министерски съвет, за да сме наблизо и да можем да реагираме при евентуален проблем. Както разбирам, оттук нататък „топката“ е в Народното събрание“. „Готови сме за протест по всяко едно време на денонощието. Краят на палатковия лагер ще бъде, когато се гласуват законите на второ четене“, обяви тя. „Палатките не се махат, местим се пред Министерството на здравеопазването. Имаме много неща да вършим“, каза още протестиращата майка.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания

Правителството одобри проекта на Закон за хората с увреждания

17 Октомври 2018 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проект на Закон за хората с увреждания, с който се уреждат обществените отношения, свързани с насърчаването, защитата и гарантирането на равноправното и пълноценно упражняване на техните права. С предлаганата нормативна уредба по нов начин се дефинират областите и средствата за необходимата подкрепа за социално приобщаване на хората с увреждания. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Проектът на Закон за хората с увреждания въвежда нова индивидуална оценка, която е комплексна и ще отразява потребностите на човека с увреждане, изследвайки неговото здравословно състояние, функционалните затруднения и наличието на бариери при изпълнение на ежедневните му дейности, както и вида на необходимата подкрепа.
От 1 януари 2019 г. на хората с увреждания над 18 годишна възраст ще се предоставя месечна финансова подкрепа, която ще компенсира разходите, породени от увреждането и представлява сума, в зависимост от степента на увреждане. Размерът на финансовата подкрепа ще се определя в зависимост от линията на бедност. През 2019 г. хората с над 90% степен на увреждане с право на чужда, които получават социална пенсия за инвалидност, ще получават 57% от линията на бедност или 198 лв. на месец.
Със законопроекта се предвижда от 1 януари 2021 г. да се създаде Държавната агенция за хората с увреждания като нова структура към Министерския съвет. Тя ще изготвя индивидуалната оценка на потребностите на хората с увреждания и ще има водеща роля при координацията на цялостната държавна политика за техните права. Новата структура ще е правоприемник на сегашната Агенция за хората с увреждания. Към нея ще бъдат насочени служители от Агенцията за социално подпомагане, които до настоящия момент изпълняват политиките по социално-икономическа защита на хората с увреждания.
Предвижда се разработване и изпълнение на Национална програма в подкрепа на работодателите за финансиране на дейности по приспособяване и/или оборудване на работни места и осигуряване при необходимост на достъп до тях, с цел стимулиране и подпомагане на работодателите за наемане на хора с трайни увреждания. С проекта на Закона за хората с увреждания се регламентира защитената заетост за хора с тежки и множество увреждания. Предвижда се създаване на центрове за защитена заетост, като механизъм в подкрепа на трудовата интеграция на хора с тежки и множество увреждания.
Предвижда се изграждане на информационна система за хората с увреждания, която да служи за наблюдение и анализ на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, за планиране на дейности, свързани със задоволяване на индивидуалните им потребности и за разработване на секторни политики. Информационната система ще поддържа профил на всеки човек с трайно увреждане с възможност за индивидуален достъп до персоналните данни за лицето чрез идентификация по реда на Закона за електронната идентификация.
Със законопроекта се създават възможности за публично финансиране на проектен принцип на дейности за изграждане на достъпна среда, с цел премахване на съществуващи пречки и прегради пред достъпността и в подкрепа на мобилността на хората с увреждания, по реда на Национална програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.
Предвижда се от 01 януари 2020 г. финансирането и предоставянето на помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания да премине към системата на здравеопазването.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Mинистър Бисер Петков: Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата им са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв.

Mинистър Бисер Петков: Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата им са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв.

17 Октомври 2018 | 11:47 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри проекта на Закона за хората с увреждания, в него правата на хората с увреждания са обезпечени с финансов ресурс от 486 млн. лв. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Днес на редовното си заседание Министерски съвет одобри проекта на Закона за хората с увреждания. По този начин се изпълнява ангажиментът, който правителството пое в подписания на 9 октомври план за действие за приемане на законодателство за хората с увреждания“, каза още Петков и посочи, че проектът на Закона за хората с увреждания е бил приет във вида, в който е внесен.
„В него се предвиждат и мерки за подкрепа на хората с увреждания – както финансова, така и подкрепа за изграждане на достъпна среда и подкрепа за работодателите за устройване и приспособявне на работни места за хора с увреждания. Искам да подчертая, че правата на хората с увреждания и мерките, предвидени в законопроекта, са обезпечени за следващата година с финансов ресурс общо от 486 млн. лв., който консолидира наличния финансов ресурс за тази политика в Министерството на труда и социалната политика, 133 млн. лв. от бюджета на Държавното обществено осигуряване, които се плащат сега като социални инвалидни пенсии в непълен размер, и допълнителните 150 млн. лв., които премиерът и правителството обещаха. Искам да благодаря на премиера и на колегите, че подкрепиха финализирането на законопроекта“, каза още социалният министър.
Петков обясни, че законопроектът ще бъде внесен до края на седмицата в Народното събрание, където ще започне неговото разглеждане. „И аз лично ще уведомя днес протестиращите майки и омбудсмана за взетото решение от Министерски съвет“, каза още министърът.
Той посочи още, че Законопроектът за социалните услуги вече е на обществено обсъждане. „Очакваме в рамите на едномесечния срок за обществени консултации заинтересованите страни да представят становище, така че до края на годината и този законопроект да бъде внесен в парламента", каза Петков.
Цветилена СИМОЕНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Очаква се правителството да разгледа законопроекта за хората с увреждания

Очаква се правителството да разгледа законопроекта за хората с увреждания

17 Октомври 2018 | 07:18 | Агенция "Фокус"
София. Очаква се на днешното заседание да бъде разгледан Законопроектът за хората с увреждания. Във вторник Националният съвет за тристранно сътрудничество не излезе с единна позиция по промените в Закона. Работодателските организации остро възразиха срещу въвеждането на задължителни квоти за назначаване на хора с увреждания в частния сектор. В петък законът за хората с увреждания ще бъде внесен в парламента.
В дневния ред на правителственото заседание е Националната програма за елиминация на морбили и рубеола 2019-2022. Точката е внесена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
Правителството ще гласува и допълнителни разходи по бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за 2018 г. Предложението е направено от транспортния министър Росен Желязков. Кабинетът ще разгледа и проекторешение за участие на военнослужещи от въоръжените сили на Р България в мисията на НАТО в Ирак. Министрите ще гласуват и промени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС, както и изменения в Правилника за прилагане на Закона за лова и опазване на дивеча. И двете предложения са на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
Заседанието на Министерския съвет ще започне в 10.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

Работодателите отхвърлиха проектозакона за хората с увреждания

16 Октомври 2018 | 15:07 | Агенция "Фокус"
София. Представителните работодателски организации отхвърлиха проекта на закона за хората с увреждания, който беше разглеждан на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предаде БНР. Критики към проектозакона изказа вицепремиерът Валери Симеонов, от КТ "Подкрепа" също обявиха своите резерви. Единствено от КНСБ подкрепят предложените текстове, които утре влизат за одобрение в правителството.
Вицепремиерът Валери Симеонов обобщи законопроекта като противоречив. "По общо убеждение има сериозни пропуски. Законът е правен под натиск, с излишно, ненужно напрежение", каза той.
Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че законопроектът ще реши някои проблеми, свързани с нечий рейтинг или със спиране на протести, но няма да реши проблемите на хората с уврждания.
Димитър Бранков от Стопанската камара обясни, че квотите за наемане на хора с увреждания и санкциите не насърчават бизнеса. "Така наречената "компенсационна такса" е практически уреждане на данък в пълно противоречие с управленската програма на правителството, с обещанията, които са давани преди изборите, разбира се. Неясно е защо точно използваме термина такса. Таксата противоречи и на Закона за държавните такси. Нито се предоставя услуга, нито се извършва някаква дейност. Всичкото това са въпросителни, на които не виждаме отговор нито в мотивите, нито в оценката на въздействие", заяви той.
Омбудсманът Мая Манолова обясни, че квотите и наказанията имат алтернатива. "Тогава, когато имате възможност да ползвате услуги, които се предоставят или продукти от предприятия, в които са ангажирани хора с увреждания", посочи Манолова. Тя беше прекъсната от Симеонов, който каза: "Г-жо Манолова, не учете работодателите кое е полезно и кое не е за тях. Аз, например, не мога да разбера какво такова огромно доверие имате в Бюрото по труда".
Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" открои проблема с достъпността."И към момента, инвеститорите имат възможност да пуснат в експлоатация сграда, която не отговаря на заложения проект", отбеляза тя.
Въвеждането на квотите и според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Маноловняма да реши проблема. "Твърде много са хората, които ще предпочетат 30% от минималната работна заплата и да си спестят това главоболие", каза той. Манолов се обърна и към омбудсмана и поиска подкрепа за кампания срещу нощния труд."Тези дни ще напечатам фланелки с надпис "Нощният труд ни убива" и много ще ми се иска, когато тръгнем да се занимаваме с това как се заплаща нощния труд, как се полага, и на нас да ни бъде обърнато достатъчно внимание", призова той.
Единствено от КНСБ подкрепят законопроекта. Според Ася Гонев крачката е в правилната посока.
Проектът на Закон беше внесен от социалния министър Бисер Петков. В него се регламентира основно искане на протестиращите майки на деца с увреждания – индивидуалната оценка, която ще е с по-голяма тежест. От януари интеграционните добавки трябва да се заменят с месечни помощи, обвързани с линията на бедност и диференцирани според степента на увреждане.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което ще бъде обсъден Закона за хората с увреждания

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание, на което ще бъде обсъден Закона за хората с увреждания

16 Октомври 2018 | 07:08 | Агенция "Фокус"
София. Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе заседание от 11.00 часа в сградата на Министерския съвет. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието ще бъде обсъден проектът на Закон за хората с увреждания, внесен от министъра на труда и социалната политика.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисер Петков: Търсим  решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца

Бисер Петков: Търсим решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца

15 Октомври 2018 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Търсим решения за всички хора с увреждания, не само за протестиращите майки и техните деца. Това каза Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“, съобщиха от екипа на предаването.
Петков заяви позиции по следните теми:
Властта и социалната грижа.
Беновска покани в студиото министъра на труда и социалната политика Бисер Петков с въпроса как издържа, имайки предвид отговорната му работа и проблемите, с които се сблъсква. Министърът отговори, че си върши работата и се опитва да проявява стоицизъм в трудните ситуации.
„Лесно ли ни е на нас – здравите?“ попита водещата. Петков отговори, че на никого не му е лесно, но на хората с увреждания със сигурност им е по-трудно и на тези, които се грижат за тях. Беновска припомни, че е кръстила разговора им „властта и социалната грижа“ и по този повод попита министъра дали двете са съвместими – дали властникът разбира нуждите на тези, които зависят социално от него. Бисер Петкова коментира, че дълг на всяка една демократично избрана власт е да се вслушва в исканията и нуждите на обществото, и да полага грижа, а министерството на труда и социалната политика преди се е наричало министерство на труда и социалната грижа. „Колко е голяма финансовото слънце и може ли то да огрее, да обгрижи всички социални проблеми?“ попита Беновска и допълни, че е започнал процес на решаване на проблемите, но засега само на една много малка част. Петков обясни, че финансовият ресурс трябва да стига за всички, но той е ограничен, за съжаление, но главната задача на правителството е да разпределя и преразпределя бюджета за да се постига максимална ефективност. В помощ на социалната политика са и финансирания по европейски програми – Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и Европейски социален фонд.
Какво, наистина, се прави за хората с увреждания:
Беновска отвори темата за майките на деца с увреждания и попита министъра дали тези програми не звучат абстрактно за тях. Петков отговори, че има реални програми, които подпомагат хора с увреждания – обучение, грижа и създаване на специализирани центрове за помощ. Това, което хората очакват е стабилност, но тя няма как да бъде осъществена без бюджетно финансиране . Министърът обясни, че до миналата година личните асистенти са били проектно финансирани, но вече финансирането се осигурява от бюджета.
Водещата призова министъра човешки и конкретно да обясни какво включва подписаният с майките на деца с увреждания и представителите на организации на хората с увреждания план за действие. Министър Петков обясни, че месеци наред се водят разговори и се търсят решения, въпреки разминаванията и създаващото се напрежение. Той спомена, че под решението седи и подписът на омбудсмана Мая Манолова.
Беновска попита госта си как оценява активното участие на Манолова в случая, защото много хора отправят обвинения към нея, че „яха вълната за политически рейтинг“. Петков бе категоричен, че намесата ѝ е положителна не само в този случай, защото дава импулс за бързо решаване на проблемите. Той припомни, че парламентът в петък е гласувал промени в закона отнасящ се до децата сираци. С плана за действие за децата с увреждания министърът подчерта, че се поставя начало на процеса по решаване на проблема – с конкретни действия и срокове. Петков обясни, че първото действие вече е изпълнено – проведено е заседание за интеграция на хората с увреждания и с голямо мнозинство е подкрепен проектозаконът за хората с увреждания. Беновска попита дали това е устойчиво постижение след неуспехите. Министър Петков сподели надеждите си това да е устойчиво действие, защото комплексно решава проблемите на хората с увреждания чрез значително по-голяма финансова подкрепа, която да компенсира за трудностите и допълнителните разходи, чрез акцентиране на индивидуалната оценка на състояние и потребностите, и бъдещи мерки, които са свързани с медицинските изделия и помощните средства. Проектът прилага и основни положение от Конвенцията за правата на хората с увреждания. Петков подчерта, че първата стъпка е проектът да се превърне в закон, следващата стъпка е на 17-ти октомври, на заседание на Министерски съвет да бъдат разгледани точките на законопроекта и до края на седмицата да постъпи в Народното събрания за обсъждания. В плана е заложено той да бъде приет до средата на декември, заедно със законопроекта за личната помощ. Според министъра голяма част от очакванията и исканията на обществото ще бъдат решени с приемането им.
„Възможно ли е да се решат веднъж и завинаги тези проблеми?“ попита Беновска. Министърът на труда и социалната политика отговори, че не е възможно, защото потребностите на хората с увреждания и не само на тях се изменят и развиват и няма универсално решение. Петков припомни, че през 2016г. правителството е направило опит за решаване на проблемите на децата с увреждания като се увеличи семейната помощ, но това освен че не е дало положителен резултат е изострило значително други проблеми. Министърът подчерта, че търсят решения за всички хора с увреждания, а не само за протестиращите майки и техните деца. „Знаете, че опозицията винаги търси да критикува – БСП критикуваха министър- председателя за думите му, че дава още 150 милиона лева за децата с уврежданията“ коментира Беновска. Петков обясни, че това зависи от министър-председателя – да осигури допълнителен ресурс за социалната политика, защото благодарение на увеличението могат да се обезпечат допълнителните права, които законопроектът за хората с увреждания им предоставя. Над 460 милиона ще е бюджетът за хората с увреждания за 2019г., който е почти 2 пъти по-голям от този за 2018г., обясни министърът и припомни, че през 2018г. бюджетът е бил увеличен с 81 милиона. По неговите думи се наблюдава тенденция за увеличаване на финансирането и това зависи именно от министър-председателя и финансовия министър.
БСП критикува – културата или хората с увреждания са по-важни?; Проектозаконът за социалните услуги; Социалните работници имат ли сърца?
„Вие казахте, че има програми за стимулиране заетостта на хората с увреждания и за достъпна среда, но БСП също реагира и каза, че парите за култура са много по-малко от парите за хората с увреждания. Кое е по-важно?“ попита Беновска. Министър Петков отговори, че и двете неща са приоритет, но изкуството на политиката е да се преразпределя бюджетът и да се насочват ограничените средства в приоритетни направления, а не едно да се разглежда като страдащо за сметка на друго. Относно проектозакона и конкретните политики за хората с увреждания, министър Петков обясни, че е невъзможно реализирането им без допълнителния финансов ресурс, който не е за сметка, на която и да било сфера. Беновска попита кои други закони са свързани със сегашния законопроект. Петков отговори, че проектозаконът за социалните услуги е третият, който адресира хората с увреждания и не само тях, а миналата седмица е било последното заседание на работната група и през следващите седмици законопроектът ще бъде предложен за обществено обсъждане. Беновска попита кои са слабите страни на този законопроект. Министър Петков отговори, че в общественото обсъждане ще се открият евентуално слабите места, но според него проектът има много силни страни, защото е иновативен, предлага нови политики за планиране и предоставяне на социалните услуги, поставя акцент върху професионалистите в сферата и качеството на услугите. Беновска попита къде ще намерят съвестни хора, които да следят „дали социалните работници имат сърце“. Министърът на труда и социалната политика обясни, че няма как някой „без сърце“ да се промени, но е уверен, че в социалната сфера има много хора, които работят „със сърце“ и те трябва да бъдат подкрепяни, усилията им да бъдат по-високо оценени и да получават по-добро възнаграждение. Петков спомена, че второ гласуване е преминал и проектозаконът за предприятията на социалната и солидарната икономика, а министерството на труда и социалната политика е изготвило 3 законопроекта за няколко месеца.
Повишаване на минималната заплата и пенсия, и тавана на осигурителния доход:
Беновска подчерта, че непрекъснато има реална нужда и политически искания за повишаване на минималната заплата и минималната пенсия, както и на тавана на осигурителния доход, а миналата седмица е било планирано да има надзорен съвет на Националния осигурителен институт (НОИ), на който да се разгледа бюджета на държавното обществено осигуряване и, може би, именно на този съвет е могло да се дадат отговори на тези въпроси. Водещата попита госта си какво е неговото лично виждане – трябва ли да се увеличи таванът на осигурителния доход. Петков отговори, че заседанието на надзорния съвет ще разглежда бюджета на националното обществено осигуряване и ще се проведе утре. На него ще бъдат обсъдени предложенията на управителя на НОИ за следващата година, а относно въпроса на Беновска – министър Петков обясни, че максималният осигурителен доход е основен параметър на осигурителната и пенсионната система и няколко години е бил на ниво от 2600 лева, а всяка година синдикатите искат да бъде увеличен. Това ще вкара допълнително приходи в осигурителната система и дава възможност за по-високи пенсии. Петков обясни, че минималната работна заплата расте с около 10 % годишно, а таванът не е променян и заради това е предложено максималният осигурителен доход да се увеличи на 3000 лева. Работодателите, обаче, критикуват начина, по който е анонсирано предложението след двустранна среща между синдикатите и правителството, но сега предстои обсъждане и всички страни ще изразят своите позиции. Над 40 000 пенсионери ще получават по-високи пенсии, около 146 000 работещи ще плащат по-високи осигурителни вноски, защото доходът им е по-висок от сегашния таван от 2600 лева. „Докога държавата ще субсидира пенсиите?“ попита Беновска. Петков отговори, че едва ли ще дойде момент, в който държавата ще спре да субсидира пенсиите, имайки предвид нивата на осигурителните вноски и съотношението между работещи и пенсионери, но въпросът е подпомагането от страна на бюджета да е в поносими размери. По думи на министъра тенденцията е за намаляване финансирането от бюджета – около 2/3 от разходите ще се покриват от осигурителните вноски, а държавната субсидия ще с около 250 милиона по-малко от тазгодишната – 4 милиарда лева.
„Какъв ще бъде бюджетът на социалното министерство?“ попита за финал Беновска. Петков обяви, че бюджетът ще е по-голям от този на 2018г. с 150 милиона повече за хората с увреждания и с 40 милиона повече за целеви помощи, но това са груби сметки.
Така завърши разговорът между Бисер Петков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ на 14-ти октомври 2018 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Около 200 души се събраха пред сградата на МС в подкрепа на майките на деца с увреждания

София: Около 200 души се събраха пред сградата на МС в подкрепа на майките на деца с увреждания

10 Октомври 2018 | 18:28 | Агенция "Фокус"
София. Около 200 души се събраха пред сградата на МС в подкрепа на майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. В района има засилено полицейско присъствие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова се включи в протеста на майки на деца с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова се включи в протеста на майки на деца с увреждания

10 Октомври 2018 | 17:55 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова се включи в протеста на майки на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Въпреки споразумението, което беше постигнато вчера между социалния министър Бисер Петков и финансовия Владислав Горанов, омбудсманът Мая Манолова заяви, че ще продължи да подкрепя протестните действия на майките на деца с увреждания до приемането и на последните промени в Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Майки на деца с увреждания се събраха пред сградата на Областна управа, за да изразят неудовлетворението си от грижата на държавата за техните семейства

Добрич: Майки на деца с увреждания се събраха пред сградата на Областна управа, за да изразят неудовлетворението си от грижата на държавата за техните семейства

10 Октомври 2018 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Добрич. Майки на деца с увреждания се събраха пред сградата на Областна управа, за да изразят неудовлетворението си от грижата на държавата за техните семейства, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Групата бе малобройна, без протестни плакати. Стела Илиева заяви своята позиция и тази на останалите майки: „Този Закон за хората с увреждания е вреден за мен. Това са все още едни много неизяснени неща. Аз най-вече имам обръщение към премиера: Кога той ще накара неговите хора, които трябва да правят закони, на които се плаща да правят закони, да работят, да си свършат работата, да следват Конвенцията за права на хора с увреждания и да станем една европейска държава?“. Стела Илиева посочи, че като че ли вече хората са се обезверили и са загубили вяра, че има смисъл от протести, защото „това правителство няма желание да направи реформи за хората с увреждания“. Според събралите се майки няма желание техните искания да бъдат удовлетворени. „Беше едно лудо шикалкавене, бяха платени-неплатени зелени, червени. Ето ви сега национално представените организации са против, а вие, майките, имате това и онова. Четири месеца палаткуване в София, четири месеца ходене по работни групи. Не може премиерът да излиза в медийното пространство и да хвърля едни пари, ето ви тука едни 150 млн. ви даваме, и едва ли не вземете вече и млъкнете. След като ги дават тези пари, те къде ще отидат, след като няма реформа, след като няма работещи закони, след като няма нищо черно на бяло направено. Как ще ги разпределят, на кого ще ги дадат?“, попита Стела Илиева. Майките бяха пред сградата на Областна управа заедно със своите деца, някои от които държаха в ръка черен балон.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Десетки родители на деца с увреждания и граждани са се събрали на протест пред сградата на МС

София: Десетки родители на деца с увреждания и граждани са се събрали на протест пред сградата на МС

10 Октомври 2018 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Десетки родители на деца с увреждания са се събрали на протест пред сградата на МС, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Родителите на деца с увреждания отново излязоха на протест, въпреки подписания вчера план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. Протестът е под надслов „Системата ни УБИВА всички - отговорност на Бойко Борисов“. Протестиращите настояват при тях да слезе премиерът Бойко Борисов, за да му потърсят сметка за неизпълнени ангажименти, за липсата на реални реформи и за незаинтересоваността от ефективно и компетентно управление.
Родителите на деца с увреждания настояват за промени в Закона за хората с увреждания, в Закона за личната помощ и Закона за социалните услуги.
Агенция „Фокус“ припомня: На 9 октомври 2018 г. министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

10 Октомври 2018 | 06:03 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Като втора стъпка в плана е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Третата стъпка е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.
Министър Бисер Петков отново припомни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 млн. лв. за хората с увреждания, като тяхното разпределение предстои да бъде уточнено. По думите му право на лична помощ ще имат хората с над 90% увреждания. При децата лична помощ ще може да се използва, ако са с над 50% увреждания с право на чужда помощ и 90% без право на чужда помощ. Личната помощ пък ще може да се използва по средно 8 часа на денонощие. Заявленията за помощи по новия ред и методика ще могат да се подават след 1 април 2019 г., а от 1 септември ще започне финансирането на личната помощ.
Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че в последните дни са водени множество разговори с представители на организациите на хората с увреждания. Според него всички страни са направили отстъпки, за да може колкото се може по-бързо да започне реформата в сектора. Той подчерта, че управляващите ще търпят гнева на хората с увреждания, ако нарушат нещо от постигнатите договорки.
Омбудсманът на Република България Мая Манолова отбеляза, че най-накрая са поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Манолова заяви, че ще следи парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ и няма да допусне тези толкова важни за хората с увреждания закони да бъдат осакатени.
Въпреки подписания план за действие, майките на деца с увреждания обещаха, че няма да спрат с протестите си, докато двата закона не бъдат приети. В сряда в 17.30 часа пред сградата на правителството те ще се съберат да изразят недоволството си от досегашните действия на управляващите. Омбудсманът Манолова заяви, че ще стои на протеста на майките докрай, както е поела ангажимент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

Законът за хората с уврежданията влиза за обсъждане в парламента на 19 октомври (ОБЗОР)

9 Октомври 2018 | 22:09 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на труда и социалното подпомагане Бисер Петков и министърът на финансите Владислав Горанов подписаха план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. В него се посочва, че на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания ще се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той ще бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в Министерски съвет и на 19 октомври да бъде в Народното събрание.
Като втора стъпка в плана е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Третата стъпка е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.
Министър Бисер Петков отново припомни, че в бюджета за догодина са предвидени 150 млн. лв. за хората с увреждания, като тяхното разпределение предстои да бъде уточнено. По думите му право на лична помощ ще имат хората с над 90% увреждания. При децата лична помощ ще може да се използва, ако са с над 50% увреждания с право на чужда помощ и 90% без право на чужда помощ. Личната помощ пък ще може да се използва по средно 8 часа на денонощие. Заявленията за помощи по новия ред и методика ще могат да се подават след 1 април 2019 г., а от 1 септември ще започне финансирането на личната помощ.
Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че в последните дни са водени множество разговори с представители на организациите на хората с увреждания. Според него всички страни са направили отстъпки, за да може колкото се може по-бързо да започне реформата в сектора. Той подчерта, че управляващите ще търпят гнева на хората с увреждания, ако нарушат нещо от постигнатите договорки.
Омбудсманът на Република България Мая Манолова отбеляза, че най-накрая са поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Манолова заяви, че ще следи парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ и няма да допусне тези толкова важни за хората с увреждания закони да бъдат осакатени.
Въпреки подписания план за действие, майките на деца с увреждания обещаха, че няма да спрат с протестите си, докато двата закона не бъдат приети. В сряда в 17.30 часа пред сградата на правителството те ще се съберат да изразят недоволството си от досегашните действия на управляващите. Омбудсманът Манолова заяви, че ще стои на протеста на майките докрай, както е поела ангажимент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Владислав Горанов: Ако ангажиментите ни към хората с увреждания бъдат нарушени - ще търпим справедлив гняв

Министър Владислав Горанов: Ако ангажиментите ни към хората с увреждания бъдат нарушени - ще търпим справедлив гняв

9 Октомври 2018 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Ако по наша вина залегналите ангажименти на изпълнителната власт и на най-голямата партия в управляващата коалиция бъдат нарушени, ще търпим справедливия гняв на тези, които са застанали до нас, че сме нарушили предварително поети ангажименти. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов на брифинг след среща с майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ще положим всички усилия и смятаме, че е в нашите възможности различните представители на хората с увреждания да не бъдат подведени“, заяви той. „Имаше натрупано недоверие между отделните страни в процеса. За да не се създава впечатление, че от страна на изпълнителната власт има намерение да се шиканира постоянно процесът последните два дни водихме конкретни разговори с организациите на хората с увреждания и с родителите на деца с увреждания, които са инициатори на част от промените, които ще се разгледат от НС“, посочи Владислав Горанов. „Недоверието трябваше да бъде преодоляно по някакъв начин. Днешното разбиране, материализирано под формата на План за действие за приемане на законодателство дава първа отправна точка за начина, по който можем да структурираме нашата работа до средата на декември 2018 година“, коментира финансовият министър. „За да се избегне всяко разбиране, че ние се опитваме да избягаме от ангажиментите, които вече са оповестени за осигуряване на допълнителен ресурс, на възможност за финализиране на законодателния процес, свързан с законите за хората с увреждания и за личната помощ“, допълни той. Според него в името на това да се постигне крайният резултат всички страни са направили стъпки към по-доброто разбиране за процеса. „Получихме разбирането на организациите на хората с увреждания и на родителите, които представляват инициативата, за поставените срокове като възможни за постигане на крайната цел“, обяви Владислав Горанов. „По никакъв начин не искаме да приемаме днешния План за действия като отстъпление от наша или от тяхна страна“, коментира министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще следя парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

Омбудсманът Мая Манолова: Ще следя парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ

9 Октомври 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. Ще следя парламента до приемането на последния текст от Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на брифинг след среща с майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Най-накрая бяха поети конкретни ангажименти от изпълнителната власт с конкретни срокове. Аз ще продължа да следя как се изпълняват тези ангажименти. Ще следя и как Парламентът ще приеме двата закона – Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ. Ще следя до приемането на последния текст и няма да допусна тези толкова важни за хората с увреждания закони да бъдат осакатени. Ще стоя и на протеста на майките докрай, както съм поела ангажимент. С тези стъпки, за които днес изпълнителната власт пое ангажимент се започва една реформа, която е толкова важно за хората с увреждания“, обясни още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания

Министър Бисер Петков: Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания

9 Октомври 2018 | 17:14 | Агенция "Фокус"
София. Днес с министър Горанов подписахме план за действие по приемане на законодателството за хората с увреждания. Това каза министърът труда на социалната политика Бисер Петков по време на брифинг след среща с майките на деца с увреждания, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Той съдържа конкретни срокове за придвижване и приемане на проекта на Закона за хора с увреждания от Народното събрание. Ангажиментите, които се поемат в случая от министъра на труда на социалната политика са на 11 октомври проектът на Закона за хората с увреждания да се разгледа на Национален съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври да бъде разгледан в Националния съвет за тристранно сътрудничество. На 17 октомври да влезе за одобрение в МС и на 19 октомври да бъде в Народното събрание“, уточни социалният министър.
„Втората принципна позиция, около която се обединихме е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се обсъждат и приемат в пакет от Народното събрание. Знаете, че има внесен законопроект за личната помощ в НС още през месец юни“, допълни той.
По думите му третата стъпка в този план за действие е да бъдат създадени условия за приемане на Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ до средата на м. декември 2018 година, за да влязат в сила до следващата година.
„Следващият ангажимент на правителството е в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени 150 млн. лева допълнително в бюджета за политиките за хората с увреждания. В плана за действие е разписано и как ще става финансирането по 2-та закона. Ще се използва наличния финансов ресурс по Закона за интеграция на хората с увреждания и увеличението от 150 млн. лева за 2019 година като същевременно е предвидено част от средствата, които се формират сега, да се вземат в случаите, в които човекът с увреждане кандидатства за отпускане на лична помощ“, обясни още министър Петков. „По отношение на Закона за хората с увреждания, това което ще бъде разгледано в четвъртък в Националния съвет ще включва в комплексната индивидуална оценка оценяване потребностите и часовете за личната помощ. Второто съществено допълнение в Закона за хората с увреждания е, че оценката ще се извършва от специализираните отдели към дирекция „Социално подпомагане“ до създаването на специализирания орган“, допълни той. По думите му право на лична и чужда помощ ще имат лицата с над 90% трайно увреждане, а по отношение на децата, право на лична помощ ще имат децата с трайни увреждания с над 50%.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антон Кутев, БСП: Бях на протеста на майките на деца с увреждания, за да ги подкрепя, борят се за оцеляване

Антон Кутев, БСП: Бях на протеста на майките на деца с увреждания, за да ги подкрепя, борят се за оцеляване

8 Октомври 2018 | 10:46 | Агенция "Фокус"
София. "Отидох на протестите на майките на деца с увреждания, за да покажа своето отношение и да ги подкрепя. Другите твърдения бяха вулгаризиране на темата". Това заяви пред bTV зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Антон Кутев, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП. Той припомни, че депутатът от левицата Георги Гьоков е писал в чат на Социалната комисия към НС, където има депутати от всички партии, за да ги покани да излязат да се срещнат с родителите на деца с увреждания, което е напълно нормално. Той подчерта, че последвалите коментари са опит за целенасочена политическа атака. Кутев заяви, че е бил на протеста с младежи от БСП, за да подкрепи протестиращите, защото го смятат за справедлив и ясно е подчертал това и на своята страница във Фейсбук. Той коментира, че това е 4-ти протест на майките на деца с увреждания, на който става свидетел и работи с тях от първия като председател на Комисията по жалбите и връзка с гражданското общество, опитвайки се да им помогне. "Досега не си позволих да присъствам на протестите. Накрая отидох, защото вече 4 пъти виждам какво се случва и съм вложил много усилия", каза той и поясни, че става въпрос за две заседания на поверената му комисия на тази тема, парламентарни питания, интервюта.
„Исках да покажа на майките на деца с увреждания, че наистина ги подкрепяме. Исках да покажа отношение, но в никакъв случай не е било яхване на протеста", заяви Кутев и допълни, че представителите на БСП не са били с червени фланелки и не са показвали партийна принадлежност. Той бе категоричен, че не може да става въпрос за събиране на масовка, тъй като са били 20-30 души, от които 4-5 депутати от социалната комисия, а протестиращите са били над 400 и не са имали нужда от масовка.
"Тези хора са онеправдани и им е отнето много и би трябвало да получат друг статут. Да живееш с 220 лв. с детето си е близко до геноцида", коментира социалистът. По думите му протестът е на група хора, които са притиснати до стената и нямат избор, затова ще направят всичко, за да стигнат до края. "Тук не е борба за втори цветен телевизор, тук борбата е за оцеляване”, категоричен бе той.
Антон Кутев подчерта, че е важно, като общество, да подкрепим майките на деца с увреждания. "Дoкато всяка група протестиращи действа сама за себе си, никоя няма да постигне целите си", каза още той. По думите му докато Борисов не си поеме отговорността, там нещата няма да се случат. "Явно е, че само министърът на труда няма да свърши работа и няма подкрепата на кабинета", заключи Антон Кутев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Ще направя всичко възможно законите за личната помощ и за хората с увреждания да се гласуват по най-бързия начин

Омбудсманът Мая Манолова: Ще направя всичко възможно законите за личната помощ и за хората с увреждания да се гласуват по най-бързия начин

6 Октомври 2018 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Ще направя всичко възможно законите за личната помощ и за хората с увреждания да бъдат внесени в пленарна зала и да бъдат гласувани по най-бързия начин, за да могат да започнат да действат от 1 януари 2019 г. Това каза омбудсманът Мая Манолова в предаването „Тази сутрин” по бТВ. „Ако около тази кауза не могат да се обединят депутати от различните цветове, не знам кое може”, коментира Манолова.
„Самият социален министър и неговият екип не са достатъчно настойчиви и смели. Тук трябва сърце и решимост. Какво пречеше наистина в рамките на това финансиране проектите да бъдат готови, те да не се чувстват излъгани и унизени”, каза още омбудсманът.
Манолова отбеляза, че в петък са успели да върнат ключовите текстове като подкрепата за трудова и защитена заетост, за личната мобилност, за достъпната среда, както и финансовата месечна подкрепа.
„Това, за което не успях да се преборя е ясен политически ангажимент, че ще бъде приет закона за личната помощ”, коментира Манолова.
Агенция „Фокус” припомня: В петък след повече от 5 часа обсъждане експертите от социалното, финансовото министерство и национално представителните организации бе постигнат консенсус по Закона за хората с увреждания. Предстои следващата седмица текстовете на закона да бъдат обсъдени в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Участие в срещата отказаха майките на деца с увреждания, които обявиха, че готвят протести за следващата седмица.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 15 минути родители на деца с увреждания и близките им преминаваха през кръстовището на Сточна гара в града в знак на протест

Пловдив: 15 минути родители на деца с увреждания и близките им преминаваха през кръстовището на Сточна гара в града в знак на протест

2 Октомври 2018 | 18:26 | Агенция "Фокус"
Пловдив. 15 минути родители на деца с увреждания и близките им преминаваха през кръстовището на Сточна гара в Пловдив в знак на протест, предаде репортер на Радио „Фокус”- Пловдив. Движението в пиковия час не бе блокирано, тъй като хората преминаваха на зелена светлина на светофара. „Протестът “Системата ни убива – Системата е блокирала” бе мирен, но не последен”, казаха участниците в него. Родителите настояват за реформа в политиката, отнасяща се до деца с увреждания. „Искаме хората да ни видят, чуят и да разберат, че ние и децата ни съществуваме и имаме потребности и нужди като всички останали хора в държавата”, каза Димитрия Денева, майка на 6-годишно дете с увреждания. По думите й досега нищо не е постигнато за тези хора в борбата им с институциите. Повечето им искания са отхвърлени и затова борбата им ще продължи. „Искаме промяна в Закона за хората с увреждания, като всеки един такъв човек да получи това, което му е потребно според неговото заболяване. Искаме да има достъпна среда и най-вече интеграция на тези хора”, добави Димитрия Денева. Тя сподели още, че ежедневието й е запълнено изцяло с детето и тя е спряла всякакво личностно развитие, тъй като няма изградени центрове, в които може да го остави, за да работи.
Протести се проведоха днес и в други големи градове на страната.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Гарантирам на майките на деца с увреждания, че в бюджета за 2019 г. ще има 150 млн. лв. повече, въпреки несъгласието на синдикати и някои коалиционни партньори

Премиерът Бойко Борисов: Гарантирам на майките на деца с увреждания, че в бюджета за 2019 г. ще има 150 млн. лв. повече, въпреки несъгласието на синдикати и някои коалиционни партньори

2 Октомври 2018 | 11:25 | Агенция "Фокус"
София. Аз винаги съм си поемал отговорността. Искам по темата да кажа следното – обещал съм едно единствено нещо и то е в новия бюджет да има 150 млн. повече за хората с увреждания. Това каза пред журналисти министър-председателят Бойко Борисов, който посети новоремонтирания Зимен дворец, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В новия бюджет, който само след седмица-две ще влезе в парламента, ако няма 150 млн. повече, тогава могат да се обърнат към мен. По-добрата работа на приходните агенции, борбата с корупцията и контрабандата, с олигархията, дава възможност всяка година със 150 млн. да даваме за хората с увреждания. Те искаха 105 млн. Сутринта разговарях с Мая Манолова по телефона, казах: „Мая, ти искаше 105, заделили сме 150“. Говорих с КНСБ и КТ „Подкрепа“ – с двата синдиката, те категорично са против. А знаете, че тричленките и съставите, които събират работодатели, синдикати и браншовите организации, все пак всеки има мнение. И синдикатите, и работодателите са против. Възложил съм на ПГ на ГЕРБ, на социалния министър, даже му казах в к.к. Албена, където е сдружението на общините да излезе и да го каже“, коментира Борисов и призова трите закона да се вкарат и да се гледат заедно. „Социалният министър, майките с увреждания, омбудсманът, в тези 150 млн. да вкарат това, което имат като претенции – дали фондове, дали лична помощ, подкрепа, както искат да го направят, това не е моя работа. Но седмици наред са се събирали, всеки има своето мнение, национално представените организации също имат своето мнение, но изглежда е най-лесно да кажеш: „Бойко да отговаря“. Да, аз си отговарям и това, което съм поел като ангажимент, да гледат трите закона и да има 150 млн. лв. повече всяка година оттук нататък, включително и тази, ако го няма, въпреки че не всички коалиционни партньори са съгласни, тогава могат да кажат: „Борисов ни излъга“. Иначе не е честно. Има куп институции, които с това се занимават, моята работа е да събера парите през приходните агенции, МВР, ДАНС и всички останали. Сутринта и с Горанов говорих, той е на ЕКОФИН в Люксембург, 150 млн. лв. повече ще има в бюджета за социални дейности – да ги разпределят правилно“, допълни той. Попитан кои от коалиционните партньори не са съгласни с отпускането на тези пари, Борисов отговори, че няма значение. „Така или иначе и през коалиционния съвет го минахме и се разбрахме, че за тези дейности се разбрахме, че със 150 млн. лв. повече ще дадем в новия бюджет и парламентът да го гласува. Оттам нататък парламентаристите, всички заинтересовани страни да ги разпределят. Това, което гарантирам на майките с увреждания е, че със 150 млн. лв. повече ще има бюджетът тази година още. Не от 1 юли, не от 16 септември, а от този бюджет“, заяви премиерът и отбеляза, че в здравеопазването Кирил Ананиев се опитва да направи реформа, но всички са против. „Ами със социалния министър, който не дадоха да го уволня, да седнат и да направят реформа. Кралев ми е поискал 5 млн. да оправи тази зала, аз съм ги осигурил чрез парите, които събира повече в бюджета държавата. Ако има нещо не качествено, аз идвам, гледам, Кралев носи отговорност оттук насетне. Нека всеки да си носи отговорността, защото после най-лесно е да кажеш: „Бойко да даде парите“, но те не са на Бойко, а на държавата, на бюджета, на данъкоплатците. Всяка една сфера има нужда от своите пари. 150 млн. лв. повече са повече от целия бюджет за култура. Някой да не каже: „Малко са“, коментира още министър-председателят.
Люба АЛЕКСИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Родители на деца с увреждания организират протест под надслов „Системата ни убива – Системата е блокирала”

Пловдив: Родители на деца с увреждания организират протест под надслов „Системата ни убива – Системата е блокирала”

2 Октомври 2018 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Родители на деца с увреждания ще протестират в Пловдив днес, съобщиха за Радио „Фокус“ - Пловдив организаторите. Мотото на протеста е „Системата ни убива – Системата е блокирала”. Протестиращите ще се съберат в 17.30 часа на кръстовището на Сточна гара и в продължение на 15 минути ще пресичат пешеходните пътеки на зелен светофар.
Родителите настояват за реформа в политиката, отнасяща се до деца с увреждания.
Протести са насрочени и в други големи градове на страната.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Престъпно е да се твърди, че в Закона за хората с увреждания има реформа

Омбудсманът Мая Манолова: Престъпно е да се твърди, че в Закона за хората с увреждания има реформа

2 Октомври 2018 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. Престъпно е да се твърди, че в Закона за хората с увреждания има реформа. Това каза омбудсманът на Р България Мая Манолова в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Като гражданин стоя зад майките на деца с увреждания. Бяха поети конкретни ангажименти към тях. Не стига, че не беше вкаран нито един от тези закони, а и проектът по основния за хората с увреждания на практика беше изпразнен от съдържание. В него нищо не се променя. Освен малко повече пари за хората в нужда, абсолютно всичко останало е същото“, заяви тя. По думите й реформата означава хората с увреждания да могат да реализират правата си. „На тях им беше обещано, че ще бъде приет Законът за личната помощ, който да осигури асистенти, за да могат майките на деца с увреждания да работят. Да има дневни центрове, специализирани училища. В момента тези хора са извън системата. Ако се разболеят, те не са здравноосигурени и не могат да се лекуват”, поясни Манолова.
Омбудсманът коментира и поредното поскъпване на природния газ, което от своя страна доведе до по-високи цени на парното и топлата вода. „КЕВР продължава да работи в условията на пълна липса на прозрачност защо и как взима решения, които засягат джоба на българските граждани. Регулаторът не отговори на моите въпроси защо това е процентът за увеличение на природния газ”, заяви Манолова. Според нея е нормално гражданите да могат да атакуват подобни решения в съда. Именно там ще има независима експертиза на разчетите на КЕВР, която ще провери сметките им, които по думите й в момента са пълна мистерия. „КЕВР се явява мощен генератор на инфлация, защото след цената на природния газ тръгват нагоре и цените на всички основни стоки и услуги. Това е проблем и на гражданите, и на бизнеса”, коментира още Мая Манолова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Родителите на деца с увреждания излизат отново на протест

Родителите на деца с увреждания излизат отново на протест

2 Октомври 2018 | 07:35 | Агенция "Фокус"
София. Родителите на деца с увреждания излизат отново на протест. В 17.30 часа пред Народното събрание те ще се съберат за пореден път, за да поставят исканията си за реформа в социалната система. Протестът ще се проведе под надслов „Системата убива – системата е блокирана“.
В понеделник стана ясно, че последният вариант на проектозакона за хората с увреждания ще бъде оттеглен за преработване.
Протестиращите майки на деца с увреждания и омбудсманът Мая Манолова отправиха критики към него, тъй като според тях новият вариант на закона е осакатен и от него са извадени ключови за реформата текстове.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен

Омбудсманът Мая Манолова: Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен

1 Октомври 2018 | 16:04 | Агенция "Фокус"
София. Законопроектът за хората с увреждания е абсолютно осакатен. От него са извадени всички точки, които трасираха реформата. Дали ще се приеме в този му вид, няма никакво значение, защото абсолютно всичко, на което държахме, е отпаднало. Това каза омбудсманът Мая Манолова пред журналисти при влизането си в Министерство на труда и социалната политика, където се провежда заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Тя подчерта, че трудно сдържа своя гняв и очаква обяснение от социалния министър Бисер Петков защо реформата се връща в изходна точка.
„Няколко месеца работихме сериозно, юли и август, с моя екип, с експерти на социалния министър, постигнахме висока степен на съгласие и с всички организации на хората с увреждания по основните точки на реформата. Сега по неясни причини всичко това, за което се борихме, преговаряхме, обсъждахме липсва от този проект“, аргументира се Манолова.
По думите й този проект е загубено време и подигравка за всички хора с увреждания, които очакват реална реформа.
„Още повече, че ангажиментът беше поет на най-високо политическо ниво – от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, социалния министър Бисер Петков, здравния министър Кирил Ананиев. Оказва се, че просто сме си губили времето, че сме разговаряли не с когото трябва. Аз нямам обяснение, може би някой ги саботира“, заяви още омбудсманът.
Според Манолова нов Закон за личната помощ за хората с увреждания няма да има.
„Бяхме постигнали договореност, че хората, които искат да се ползват от лична помощ, могат да поискат индивидуална оценка на техните потребности, извън реда на комплексната оценка, тъй ката комплексната оценка ще започне да се прилага след 1 юли 2019 г. Тогава ще се прави методика, ще се обучават екипи и за да не се забави толкова този процес, нашата договореност беше, че човекът ще може да поиска конкретна индивидуална оценка за неговите потребности от лична помощ, но сега тя не се предвижда да е в отделен закон, а в Закона за социално подпомагане“, разясни общественият защитник.
Тя подчерта, че личната помощ е кауза на майките на деца с увреждания в цялата страна и те няма да отстъпят от нея.
„Фондът „Мобилност и достъпна среда“ няма да се случи. Освен това отпада ангажиментът новите сгради да не бъдат пускани в експлоатация, ако не отговарят на условията за достъпна среда. Няма никакъв ангажимент, има една глоба от 5 000 лв., която е ясно за един голям инвеститор, колко е лесно да я плати. В същото време се възлага ангажимент на собствениците на частни сгради да намерят финансиране и да ги пригодят към нуждите на хора с увреждания, без за това да се създава фонд. Отпада фондът „Трудова заетост“, отпада „защитената заетост“, на практика са редуцирани квотите, които биха осигурили заетост на хората с увреждания. Срещу тях няма санкции, има санкции само за институциите в публичния сектор“, подчерта общественият защитник.
По думите ѝ нищо няма да се случи и с помощните средства и медицинските изделия, включително със създаването на нови стандарти и по-строг контрол от 1 януари, а парите ще продължат да изтичат от системата.
„Обещанието е, че евентуално от по-следващата година те ще се дават в натурално изражение от здравната каса или от Министерство на здравеопазването. Новият орган, за който пое ангажимент премиерът, всъщност е трансформиране на Агенцията за хора с увреждания в нова такава, като там се говори, че ще има евентуално екипи на местно ниво“, негодува Манолова.
Тя допълни още, че няма да коментира унизителната практика на министър Петков да изпраща преработен проект в последния момент, при това в него да липсват основни теми и решения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

1 Октомври 2018 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще участва днес от 14.00 часа в заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания в Министерството на труда и социалната политика. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Тя ще изрази позицията си срещу предложения от социалния министър Бисер Петков проект на Закон за хората с увреждания, който обезсмисля усилената работа по законопроекта през летните месеци и връща в изходна точка реформата за правата на хората с увреждания.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова в Женева: Шест години след ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания, тя не се прилага напълно у нас

Омбудсманът Мая Манолова в Женева: Шест години след ратификацията на Конвенцията за правата на хората с увреждания, тя не се прилага напълно у нас

3 Септември 2018 | 15:46 | Агенция "Фокус"
Женева. България ратифицира Конвенцията за правата на хората с увреждания през януари 2012 г., но за съжаление, до момента, въпреки усилията на няколко правителства, националното законодателство не е приведено в пълно съответствие с изискванията по нея. Това заяви омбудсманът Мая Манолова по време на заседание на ХХ сесия на Комитета на ООН за правата на хората с увреждания в Женева, съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Манолова, зам.-омбудсманът Диана Ковачева и експерти от институцията са част от българската делегация, която представя страната ни пред Комитета.
„Осъзнавам, че възможността да участвам в настоящата сесия е голяма отговорност. Както знаете, България все още няма независим механизъм за мониторинг по чл. 33, ал. 2 от Конвенцията и към момента омбудсманът по силата на закона е този, който наблюдава и насърчава ефективното й изпълнение“, посочи още Манолова. (Чл. 33, ал. 2 от Конвенцията за правата на хората с увреждания гласи: Държавите - страни по настоящата конвенция, всяка в съответствие със своята правна и административна система, поддържат, укрепват, определят или създават в рамките на съответната държава - страна по конвенцията, мрежа, включваща според нуждите един или повече независими механизми, които да насърчават, защитават и наблюдават прилагането на настоящата конвенция. При определяне или създаване на такива механизми държавите - страни по конвенцията, се съобразяват с принципите, отнасящи се до статута и функционирането на националните институции за защита и гарантиране на правата на човека).
Тя акцентира, че у нас има и положителни стъпки като деинституционализацията, финализирана по отношение на децата с увреждания от 4 до 7 г., както и някои законодателни решения, но като цяло проблемите, по думите й, идват от тяхното прилагане.
„Хората с увреждания са изправени пред бюрократични и административни пречки“, каза омбудсманът и се аргументира с липсата на индивидуален подход и оценка на потребностите на всеки човек с увреждане, които макар и разписани в действащия Закон за интеграция на хората с увреждания, на практика се прилагат абсолютно формално.
„Социалните работници, които извършват индивидуалната социална оценка, в голяма част от случаите изобщо не са виждали човека с увреждане. Добавките за интеграция, които уж трябва да са съобразени с индивидуалните потребности – за всички правоимащи, са еднакви и минимални по размер“, каза още омбудсманът и бе категорична, че „подходът по равно и по малко, „на калпак“, наскоро е бил разписан и в новия Закон за хората с увреждания.
Сред проблемите, които омбудсманът открои още, са достъпността на средата, трудностите с помощните средства и медицинските изделия, достъпа до социални услуги и лични асистенти, трудовата заетост, института на запрещението, достъпа до правосъдие, липсата на специфична подкрепа за жени с увреждания, изолацията при децата с тежки увреждания, наличието на множествена дискриминация и пр.
„Тези проблеми и отлагането на реформите за дълго време натрупаха недоволство у хората с увреждания и техните протести през годините достигнаха до връхната си точка тази година. Априлските протести на хората с увреждания прераснаха през месец юни в постоянен протест на майки на деца с увреждания, които разпънаха палатки пред Народното събрание в София и в страната и стартираха кампания за спешни промени в законодателството“, информира Манолова.
Омбудсманът подчерта, че активната позиция на протестиращите български майки на деца с увреждания и на хората с увреждания, присъединили се към тях, са получили силна подкрепа от българските медии и общество.
„Като омбудсмнан аз също подкрепям тяхната справедлива кауза още от самото начало на протеста. В резултат на този обществен натиск институциите бяха принудени да започнат изработването на ново законодателство, свързано с правата на всички групи хора с увреждания. Законодателният пакет включва три закона - Закон за хората с увреждания, Закон за личната помощ и Закон за социалните услуги“, допълни общественият защитник.
„Законът за личната помощ беше едно от основните искания на протестиращите майки и по тяхна молба моят екип и аз, съвместно с тях, разработихме проект на закон и го внесохме в Народното събрание“, допълни Манолова.
Омбудсманът подчерта, че началото на законодателната реформа следва да бъде оценено положително, но са необходими още много усилия и реални действия от страна на българските власти.
„На първо място, настояването е за цялостна реформа, а не само за повече пари. Настояването е за всеки човек с увреждане и за неговите нужди. Това означава индивидуален подход, истинска индивидуална оценка и задължителни решения за всички български власти и институции. Ако един човек се нуждае, например, от рехабилитация, личен асистент, дневен център или подкрепа за образование и заетост, то те трябва да му бъдат предоставени. Реформата е абсолютно наложителна, още повече, че говорим за двойно уязвима група от хора, които в България имат много нисък стандарт на живот“, завърши омбудсманът.
Манолова изрази увереност, че обсъжданията, инициирани от Комитета и последващите препоръки, ще послужат като важен катализатор за реформата у нас.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.
Путин и шарпланинската овчарка Паша. 18 януари 2019 г.

ВИДЕО
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Петима македонски туристи са били спасени след акция на ПСС в Пирин
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.