НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Sputnik: Централата на американския вестник „The Boston Globe“ е получила бомбена заплаха

Sputnik: Централата на американския вестник „The Boston Globe“ е получила бомбена заплаха

17 Август 2018 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Бостън. Американският вестник „The Boston Globe“ е получил бомбени заплахи в централата си, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп написа в социалната мрежа „Туитър“, че вестникът е работил в незаконна схема с други вестници, предава Sputnik, като се позовава на информация на американската телевизия „Boston 7 News“.
„Местните власти заявиха, че вярват че заплахата не е била сериозна, но ФБР са започнали разследване на инцидента“, заявиха от „Boston 7 News“ в четвъртък вечер.
Вестникът е получил заплахите малко, след като в „Туитър“ Доналд Тръмп отново критикува масовите медии за това, че разпространяват фалшиви новини.


Превод и редакция: Йонислав Дочев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Boston Globe: Журналистите не са врагът

The Boston Globe: Журналистите не са врагът

16 Август 2018 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Основен стълб на политиката на президента Доналд Тръмп са постоянните нападения срещу свободната преса. Журналистите не са определяни като събратя американци, а като „врагове на народа“. Тази безмилостна атака по свободната преса има опасни последици. Помолихме редакционните колегии в страната – либерални и консервативни, големи и малки – да се присъединят към нас днес и да отвърнат на тази фундаментална заплаха със собствените си думи. Така американският всекидневник The Boston Globe започва публикацията, с която призова медиите в страната да се обединят срещу нападките на държавния глава Доналд Тръмп, насочени срещу някои от средствата за масова информация в страната. Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

Замяната на свободните медии с държавни е първата работа на всеки корумпиран режим, завземащ управлението. Днес в САЩ имаме президент, който създаде мантра, че представителите на медиите, които не подкрепят сляпо политиките на настоящата американска администрация са „врагове на народа“. Това е една от многобройните лъжи на този президент, който подобно на стар шарлатанин хвърля „магически" прах или вода върху доверчивата тълпа.

„Свободата на медиите е от съществено значение за сигурността на свободата“
Джон Адамс

Над два века този основополагащ американски принцип е пазил журналистите у дома и е служил за пример на свободните нации по света. Днес той е под сериозна заплаха. И изпраща сериозен сигнал до деспотите от Анкара до Москва, от Пекин и до Багдад – журналистите могат да бъдат третирани като вътрешен враг.
Пресата е необходима на свободното общество, защото не се доверява имплицитно на лидерите – от местния управляващ борд до Белия дом. И не е съвпадение, че този президент – чиито финансови сделки са тъмни и с подозрителни поведенчески характеристики, които провокираха неговото собствено Министерство на правосъдието да назначи независим съветник, който да го разследва – положи толкова усилия, за да сплаши журналистите, които осигуряват независим контрол.
Някога имаше широко, двупартийно, междупоколенческо споразумение, че медиите имат тази важна роля. Но, въпреки това, много американци вече не споделят тази гледна точка. „Медиите са враг на американския народ", е мнение, споделено от 48% от републиканците, анкетирани този месец от компанията за проучвания Ipsos. Това проучване не е изключение. Едно (изследване) публикувано тази седмица, показва, че 51% от републиканците считат пресата за „враг на народа, а не за важна част от демокрацията".
Проучванията за степента на приемането на атаката на Тръмп обясняват защо неговите благоверни го подкрепят в този недемократичен подход. Повече от една четвърт от американците казват, че „президентът трябва да има правомощията да закрива медии с лошо поведение“, сред тях 43% са републиканци. Тринайсет процента от анкетираните смятат, че „президентът Тръмп трябва да затвори водещи медии като CNN, The Washington Post and The New York Times.”
Тръмп не може да забрани на пресата да върши работата си тук, това е ясно. Но моделът му окуражава поддръжниците му да действат по същия, който следват авторитарните лидери на XXI век Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган - нямате нужда от официална цензура, за да задушите предоставянето на информация.
Защитниците на Тръмп твърдо настояват, че той има предвид само пристрастното отразяване, а не четвъртата власт като цяло. Но изказванията на президента, разгледани в дълъг период от време, показват колко дълбоко неискрен и циничен е този довод.
Бащите-основатели са се примирили, че пресата няма да бъде безпристрастна, но все пак експлицитно са защитили свободата на журналистите и издателите в Kонституцията. Нашата свобода зависи от свободата на пресата, тя не може да бъде ограничена, без да бъде загубена", пише Томас Джеферсън.

„Традицията за свободна преса е жизненоважна част от нашата демокрация и е по-важна от всякога.”
Роналд Рейгън

Американски политици от всички партии от времето на бащите-основатели, са се оплаквали от медиите, опитвайки се да ги натиснат с твърдения, че са пристрастни към тях. Но винаги е имало уважение към пресата и към институцията (на „четвъртата власт“ – б.р.). Не беше отдавна времето, когато Роналд Рейгън обяви: «Традицията за свободна преса е жизненоважна част от нашата демокрация и е по-важна от всякога”.
„Пресата трябва да служи на управляваните, а не на управляващите“, написа членът на Върховния съд Хюго Блек през 1971 г. Такова ли е все още положението? Днес единствените медии, които движението на Тръмп приема като легитимни, са тези, които работят безрезервно за своя лидер.
Всъщност президентът не само предизвиква вътрешно разделение за политическа и лична изгода, той иска публиката му да го последва във фантазията. „Просто се дръжте за нас, не вярвайте на глупостите, които виждате от тези хора, на фалшивите новини", каза той в Канзас миналия месец.
„Просто помнете, това, което виждате и това, което четете, не е това, което се случва". Джордж Оруел го изрази по-елегантно в романа си "1984". „Партията ви каза да отхвърлите доказателствата за това, което виждате и чувате. Това е нейната последна, най-важна команда“.

„Партията ви каза да отхвърлите доказателствата за това, което виждате и чувате. Това е нейната последна, най-важна команда“.
Джордж Оруел "1984"

Важен финален етап от потъването на Тръмп в неискреност е това, че сега той оспорва обективната реалност и кара поддръжниците си да правят същото. В първите си 558 дни на президентския пост Тръмп направи 4229 подвеждащи или неверни твърдения, според пълния списък, съставен от Washington Post. И все пак само 17 процента от поддръжниците му смятат, че администрацията на президента редовно излъчва лъжливи твърдения. „Алтернативните факти“ са се превърнали в реалност.
Лъжите не работят за формиране на информирани граждани, способни да се самоуправляват. Величието на Америка зависи от способността свободната преса да говори истината на властимащите. Да се етикетира пресата като „враг на народа" е толкова антиамериканско, колкото е и опасно за обществения договор, който сме споделяли над два века.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Свободната преса се нуждае от вас

The New York Times: Свободната преса се нуждае от вас

16 Август 2018 | 17:36 | Агенция "Фокус"
Бостън. През 1787 г., в която е приета Конституцията (на САЩ), Томас Джеферсън пише на приятел: „Ако трябва да реша дали да имаме правителство без вестници или вестници без правителство, не бих се поколебал, че предпочитам последното". Така започва статията от редакцията на американския вестник The New York Times, в която се призовават медиите в страната да се обединят срещу нападките на държавния глава Доналд Тръмп срещу някои от средствата за масова информация. Агенция „Фокус“ представя превод на материала без редакторска намеса.

„Така се е чувствал той, преди да стане президент. Двадесет години по-късно Джеферсън не е толкова сигурен в тази позиция. „Самата истина става подозрителна, като се постави в това замърсено превозно средство."
Неудобството на Джеферсън беше и остава разбираем. Предаването на новини в едно отворено общество е начинание, в което са вкоренени конфликти. Неговият дискомфорт илюстрира също необходимостта от правото, което той е помогнал да се затвърди. Тъй като Бащите-основатели вярват в собствения си опит, добре информирана общественост е най-добре подготвена да изкорени корупцията и в дългосрочен план да насърчи свободата и справедливостта.

„Обществената дискусия е политически дълг", постанови Върховният съд през 1964 г. Тази дискусия трябва да бъде „безпрепятствена, солидна и широко отворена" и „може да включва яростни, разяждащи и понякога неприятно остри нападения срещу държавни и публични служители".

През 2018 г. някои от най-вредните атаки идват тъкмо от държавни служители. Критикуването на медиите - за подценяване или преувеличаване на истории, за да се получи объркване - е напълно правилно. Репортерите и редакторите на новини са хора и правят грешки. Коригирането им е основно за нашата работа. Но настояването, че истините, които не ви харесват, са „фалшиви новини", са опасни за жизнената сила на демокрацията. И определянето на журналистите като „враг на народа" също е опасно.

Тези атаки срещу пресата са в частност заплаха срещу журналисти в страна с по-малко сигурен принцип на правовата държава, те така или иначе вече са задушени от икономическата криза в индустрията. И все пак журналистите и тези вестници продължават да се занимават с усилията да задават въпроси и да разказват истории, които иначе не бихте чули. Спомнете си за The San Luis Obispo Tribune, който написа за смъртта на затворник, задържан в продължение на 46 часа. Публикацията принуди страната да промени начина, по който се отнася към психично болните затворници.

В отговор на призив от миналата седмица на The Boston Globe, The New York Times се присъединява към стотици вестници, от големи ежедневници до малки, местни седмичници, за да припомни на читателите ценността на свободната преса на Америка. Тези издания потвърждават фундаменталната американска институция.

Ако още не сте, моля, се абонирайте за местните вестници. Похвалете ги, ако мислите, че са свършили добра работа и ги критикувайте, ако сте на мнение, че могат да се справят по-добре. Всички сме заедно в това“.Превод: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Boston Globe: Доналд Тръмп отговори на недоволството на медиите с туит

The Boston Globe: Доналд Тръмп отговори на недоволството на медиите с туит

16 Август 2018 | 17:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ отговори в социалната мрежа „Туитър“ на стотиците медии в страната, които се обединиха срещу неговите нападки срещу средствата за масова информация, като ги сравни с „опозиционна партия“, съобщава американският вестник The Boston Globe, чиято редакция е инициатор на кампанията.
„Медиите, които публикуват фалшиви новини, са опозиционната партия. Това е много лошо за нашата велика страна… Но ние печелим“, написа Тръмп в социалната мрежа.
Тиутът идва същия ден, в които над 300 вестници в САЩ излязоха с редакционни статии в защита на свободата на словото и срещу реториката на Тръмп, съгласно която новинарските меди са „врагове на народа“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

CNBC: Повече от 300 американски вестници се защитиха от атаките на Доналд Тръмп: „Журналистите не са враг“

CNBC: Повече от 300 американски вестници се защитиха от атаките на Доналд Тръмп: „Журналистите не са враг“

16 Август 2018 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Повече от 300 американски вестника излязоха със статии в четвъртък в защита на свободата на пресата, в отговор на нападките на президента на САЩ Доналд Тръмп към медиите, като инициативата е оглавена от The Boston Globe, предава американският телевизионен канал CNBC.
Медията отбелязва, че Тръмп често атакува някои публикации в пресата като „фалшиви новини“ и определя журналистите като „враг на народа“ и „много опасни и болни“, както пише в негови „туийт“ от началото на август.
През юли, припомня CNBC, той заяви, че The New York Times и The Washington post „анти-Тръмо хейтъри“, които „не правят нищо друго, освен да пишат негативни истории дори за много позитивни постижения – те никога няма да се променят“.
Инициативата на The Globe цели да осъди „войната срещу свободната преса“ и препоръчва редакциите да заемат твърда позиция срещу държавния глава независимо от политиките си.
По-големите вестници, като Chicago-Sun Times, The New York Times и The Philadelphia Enquirer публикуваха редакционни статии, а списъкът включва и редица по-малки издания, съобщава Globe.
В своята статия, публикувана в сряда, редакторът на The Boston Globe пише под заглавието "Журналистите не са враг". Той публикува резултатите от анкета, според която 48 процента от републиканските гласоподаватели се съгласиха с изявлението: "Медиите са враг на американския народ", като 28 процента не са съгласни.
Вестникът пише: „Днес в САЩ имаме президент, който създаде мантра, че членовете на медиите, които не подкрепят безрезервно политиките на настоящата американска администрация са „враг на народа“. Това е една от многото лъжи, хвърлени от президента, точно както навремето шарлатаните са хвърляли „магически“ прах или вода по обнадеждената тълпа“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.