НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Плюс Инфо“ (Македония): Албанската полиция залови общо 88 нелегални имигранти

„Плюс Инфо“ (Македония): Албанската полиция залови общо 88 нелегални имигранти

20 Август 2018 | 06:51 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанската полиция за два дни разкри три групи с общо 88 нелегални имигранти главно от Сирия, в близост до прохода Капштица на албанско-гръцката граница при Корча, съобщава македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Първата група от 32 сирийци и палестинци, всички мъже, бяха открити след незаконно преминаване на границата. Втората група се състои от 22 имигранти, също мъже от Сирия, които са заловени в автобус. В третата група от 34 имигранти има мъже, жени и деца.
След като бяха разпитани в Бюрото за гранични и миграционни служби, те бяха транспортирани до центъра Бабру в Тирана.
Регионалният полицейски комисариат в Корча потвърди, че групи от нелегални имигранти от Близкия изток, които са пресекли гористия пояс на границата с Гърция, са влезли на територията на Албания. Целта им е само да преминат през Албания и да продължат пътя към Черна гора, а оттам към някоя западноевропейска страна.
Полицейската статистика потвърждава, че през изминалия период от началото на годината, особено през последните няколко месеца, са открити около 4000 нелегални имигранти, предимно от Сирия, Ирак, Афганистан и Северна Африка.
Те плащат на трафикантите 500 евро за прехвърлянето им до черногорската граница, докато за Италия - 1200 евро на човек.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Фронтекс наблюдава внимателно района на гръцко-албанската граница

Kathimerini: Фронтекс наблюдава внимателно района на гръцко-албанската граница

17 Август 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки 31-процентовия спад на притока на мигранти през гръцко-албанската граница от началото на годината, Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС (Фронтекс) остава нащрек в Янина, Северозападна Гърция, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Според доклади 11 служители на Фронтекс от Германия и Полша понастоящем работят с гръцки полицейски служители в региона на фона на опасенията, че мигрантите се опитват да наложат нов маршрут от крайбрежието на Северозападна Гърция до Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия, а оттам – към страните от Западна Европа.
В същото време се наблюдава увеличение на случаите на измами на мигранти и бежанци от банди, които издават фалшиви документи за пътуване, допълват от редакцията. Мигрантите, които планират да пътуват до Централна и Северна Европа, заплащат такси до 3 000 евро за документи, които са фалшифицирани. През последните две години с такива документи на летищата в Каламата, Актио и Араксос в Западна Гърция са арестувани повече от 200 души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.
Десетки загинали при пожар в Бангладеш. 21 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.