НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Плюс Инфо“ (Македония): Албанската полиция залови общо 88 нелегални имигранти

„Плюс Инфо“ (Македония): Албанската полиция залови общо 88 нелегални имигранти

20 Август 2018 | 06:51 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанската полиция за два дни разкри три групи с общо 88 нелегални имигранти главно от Сирия, в близост до прохода Капштица на албанско-гръцката граница при Корча, съобщава македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Първата група от 32 сирийци и палестинци, всички мъже, бяха открити след незаконно преминаване на границата. Втората група се състои от 22 имигранти, също мъже от Сирия, които са заловени в автобус. В третата група от 34 имигранти има мъже, жени и деца.
След като бяха разпитани в Бюрото за гранични и миграционни служби, те бяха транспортирани до центъра Бабру в Тирана.
Регионалният полицейски комисариат в Корча потвърди, че групи от нелегални имигранти от Близкия изток, които са пресекли гористия пояс на границата с Гърция, са влезли на територията на Албания. Целта им е само да преминат през Албания и да продължат пътя към Черна гора, а оттам към някоя западноевропейска страна.
Полицейската статистика потвърждава, че през изминалия период от началото на годината, особено през последните няколко месеца, са открити около 4000 нелегални имигранти, предимно от Сирия, Ирак, Афганистан и Северна Африка.
Те плащат на трафикантите 500 евро за прехвърлянето им до черногорската граница, докато за Италия - 1200 евро на човек.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Фронтекс наблюдава внимателно района на гръцко-албанската граница

Kathimerini: Фронтекс наблюдава внимателно района на гръцко-албанската граница

17 Август 2018 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Атина. Въпреки 31-процентовия спад на притока на мигранти през гръцко-албанската граница от началото на годината, Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС (Фронтекс) остава нащрек в Янина, Северозападна Гърция, съобщава електронното издание на вестник Kathimerini.
Според доклади 11 служители на Фронтекс от Германия и Полша понастоящем работят с гръцки полицейски служители в региона на фона на опасенията, че мигрантите се опитват да наложат нов маршрут от крайбрежието на Северозападна Гърция до Албания, Черна гора, Босна и Херцеговина, Хърватия и Сърбия, а оттам – към страните от Западна Европа.
В същото време се наблюдава увеличение на случаите на измами на мигранти и бежанци от банди, които издават фалшиви документи за пътуване, допълват от редакцията. Мигрантите, които планират да пътуват до Централна и Северна Европа, заплащат такси до 3 000 евро за документи, които са фалшифицирани. През последните две години с такива документи на летищата в Каламата, Актио и Араксос в Западна Гърция са арестувани повече от 200 души.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцките власти арестуваха 19-годишен мъж за трафик на нелегални мигранти

Kathimerini: Гръцките власти арестуваха 19-годишен мъж за трафик на нелегални мигранти

13 Август 2018 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките власти арестуваха 19-годишен гражданин на Египет за трафик на нелегални мигранти, съобщава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, като уточнява, че мъжът е задържан в неделя на магистрала „Егнатия“ в северната част на страната след полицейско преследване.
При последвалата проверка полицейските служители са открили шестима иракчани, които не са имали необходимите документи за влизане на територията на Гърция. Уточнява се, че мигрантите са платили на друго лице, за да преминат турско-гръцката граница.
Очаква се задържаният да се обърне към съда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Увеличават се групите нелегални мигранти, пристигащи от Близкия изток в Албания

„Нова Македония“ (Македония): Увеличават се групите нелегални мигранти, пристигащи от Близкия изток в Албания

13 Август 2018 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Все по-голям брой групи нелегални мигранти от Близкия изток навлизат на територията на Албания през границата с Гърция, предупреждават в редакцията на електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка – „Нова Македония“.
От регионалното полицейско управление в албанския град Корча потвърдиха, че почти ежедневно правоохранителните органи се натъкват на групи мигранти, в които има също жени и деца.
„Отскоро се увеличиха групите мигранти, които пресичат зеления пояс, за да навлязат на територията на Албания през Гърция. Средно те са съставени от поне двадесет души, включително жени и деца“, поясниха местните правоприлагащи органи, като подчертаха, че в неделя е заловена група мигранти от сирийци, иракчани и палестинци.
Полицейската статистика потвърждава, че през последните няколко месеца в Албания са открити над 3,5 хил. нелегални имигранти, чиято цел е била да преминават транзитно през страната и да продължат пътя си към Черна гора, а оттам - към някоя западноевропейска страна.
Мигрантите, главно от Сирия, Ирак, Афганистан и Северна Африка, плащат по 500 евро за превеждане до границата с Черна гора, а до Италия – по 1 200 евро на човек.
За да се справи с проблема, от средата на месец юни албанската полиция повиши готовността си, като подсили съществуващите гранични звена с 200 членове от отрядите за бърза намеса. Те бяха разположени в района на Корча, граничещ с Гърция и Македония, в Аргирокастро край границата с Гърция и в в Шкодра на границата с Черна гора.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Босна и Херцеговина преброиха повече от 10 хил. нелегални мигранти

РИА Новости: В Босна и Херцеговина преброиха повече от 10 хил. нелегални мигранти

9 Август 2018 | 18:30 | Агенция "Фокус"
Сараево. Службата по въпросите за чужденците в Босна и Херцеговина съобщи, че броят на нелегалните мигранти в страната от Близкия изток и Северна Африка е превишил 10 хил. души според последните налични данни, предава РИА Новости.
Според босненските власти от началото на година на територията на страната са разкрити 10 317 нелегални мигранти. Най-голямото им струпване е на границата със Сърбия по река Дрин и на тази с Хърватия в кантона Унско-Санско, където в момента се намират около 5500 мигранти. След многочислените инциденти местните жители започнаха събиране на петиция срещу инициативата на властите в Сараево да установят в района центрове за прием на мигранти. Следващия понеделник в Сараево ще се проведе протест.
„Сред нелегалните мигранти най-много са гражданите на Пакистан – 3519, след това са сирийците – 1648, иранците – 1258, афганистанците 1158, иракчаните – 859, след това са либийците, алжирците, палестинците, мароканците и индийците“, съобщават местните медии, позовавайки се на данните на службата.
Отбелязва се, че повечето нелегални мигранти са мъже без семейства между 18 и 35-годишна възраст. Всички те проникват в страната, нарушавайки закона.
Превод и редакция: Виктор Турмаков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): САЩ предупреждават за опасност от терористични нападения и етническо насилие в Босна и Херцеговина

„Макфакс“ (Македония): САЩ предупреждават за опасност от терористични нападения и етническо насилие в Босна и Херцеговина

31 Юли 2018 | 12:50 | Агенция "Фокус"
Сараево. Опасност от терористични нападения, минирани полета и експлозиви, останали от войната от 90-те години на миналия век, етническо насилие, бедност… Това са само част от предупрежденията, които може да бъдат прочетени на официалните интернет страници на външнополитическите ведомства на редица държави, включително и от това на САЩ, предава македонската информационна агенция „Макфакс“, като се позовава на публикация в босненското издание „Независен вестник“.
Агенцията пояснява, че много държави вече са отхвърлили опасността от терористични нападения в балканската страна. САЩ и Великобритания обаче не са сред тях. В съветите за пътуващите в Босна и Херцеговина, Държавният департамент на САЩ набляга на заплахите от тероризъм и от натъкването на минни полета.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет. 15 ноември 2018 година
София. Премиерът Бойко Борисов и Зоран Заев проведоха среща в Министерския съвет...

ВИДЕО
Тегленето на победителя в играта
Тегленето на победителя в играта "Европейски тест за отличници-шест" 30.07.2018г...
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2018 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.